Topiknyitó: berlini 2012. 07. 28. 16:45

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
herlas 2019. 04. 14. 11:55
#6020
Virág Ferenc (Random) volt a Trend FM-en pénteken, OTP-ről is volt szó. Ő leginkább a rossz szektorhangulatban látja az OTP (csak) óvatos menetelésének az okát, miközben 400-450Md-os profitot is elképzelhetőnek tart pár éven belül. Elhangzott célára 14100-14200Ft.
https://trendfm.hu/musor?musor=7870&adas=28947
berlini
berlini 2019. 04. 14. 10:38
Előzmény: #6018  longforever
#6019
Az OTP miatt a 2017. év végi Portfolio-ból a nyári minimumnál buktam kb. 30-35%-ot. (A 2018 márciusi csúcshoz képest több mint felét buktam.)
De nagyon biztos voltam abban, hogy év végére kiegyenesednek a dolgok.
Az év végére az OTP.-n már nyereség volt. (Amit elvitt a devizaügyletek és a nem OTP-certik vesztesége.)
És ma már ebben az évben a teljes tavaly év végi portfoliómra +30%-ot tudtam hozzátenni, zömében az OTP miatt.
Igy már érted, hogy miért nincs kedvem ugyanezt az őrült játszmát folytatni.
longforever 2019. 04. 14. 07:10
Előzmény: #6017  berlini
#6018
Ezek után még inkább megérdemled a nyerőt... a tavaly nyári -20 eses akkor -40-80 % vitt el Tőled és Te tovább tartottad? Mindezt hónapokon keresztül úgy hogy benne volt még egy 10 % lekör is....
Durva kockázat management ez....
De a lényeg hogy bejött....:-)))
berlini
berlini 2019. 04. 13. 20:54
Előzmény: #6016  longforever
#6017
Úgy vettem OTP-t, hogy hitelt vettem fel rá. Most kb. éves 4,5% a hitel kamata.
Nem lehet teljesen hitelből venni. 2015-ben 1000ft/db -ot le kellett kötni a számlán biztositékként. Ez most kb.2000ft./db. Ha esik az árfolyam, akkor ezt fel kell folyamatosan tölteni, vagy eleve több kp-vel benn állni a vételek mögött. 2 havonta meg kell újitani ezt az u.n. határidős ügyletet, aminek a 2 hónapra eső kamata ( most kb. 4,5/6=0,75%) mellé jön még egy átkötési költség (szolgáltatótól és az ott elért egyéni alkutól függ a mértéke). 
Tehát ez a konstrukció nem csak a kamatba kerül, hanem folyamatosan költségekkel jár. Miután biztositékként elfogadnak részvényt is én az OTP pakkom egy részét kp.-ért vásárolt OTP részvényben tartom és a másik részét a hitelből vásároltban. (Külföldi részvényt nem fogadnak el kp. helyett, pedig van Alibaba, gazprom és Intrum Justitia részvényem is.)
Tehát ha az árfolyam hosszú ideig stagnál, akkor ebben a konstrukcióban tartva a részvényeket belekerül kb. éves 6%-ba.
Felmerülhet persze a kérdés, hogy nem jobb-e ennél a konstrukciónál egy long certi vétel.
Látszólag nem kerül ennyibe, mert a kiütés felett kb. 500ft-tal megvéve a tartás nem kerül semmibe.
De a vételnél általában az árjegyzőtől veszed és ott a spread kb. 2-5%. (Az én vételi dijjam csupán 0.15%)
Ugyanez az árjegyző ráadásul rendkivül megbizhatattlan és én élek a gyanuperrel, hogy tesznek arról, hogy a kiütés közelébe kerülő certit tényleg kiüssék. És ha a kiütés előtt gyorsan el akarod adni a certit ugyanúgy kaszirozzák a kb. 2-4%-át vagy ha peched van és kiütnek, akkor csodálkozhatsz azon, hogy miért nem kapod meg a 300ft-os maradványértéket. (Miért csupán 150-200ft-ot az esetek jó részében.)
Ettől függetlenül vettem idén is már certit. (Bayer, BMW, BAMI, Raiffeisenbank) és követő stoppal el is adtam szinte mindegyiket. Jellemző módon a kistoppoládásnál a vételi és eladási árfolyamkülönbség általában majd 5-10% volt. Ennek ellenére ezeken most kb. 60%-os tőkearányos nyereséget értem el.
A tavalyi certi mérlegem már nem volt ennyire jó. Sikeres OTP longcertik a nyáron és novemberben, de ezekkel szemben sorozatban kiütött DAX , DB és RAIFFEISEN longcertik decemberben. Igy nem sok maradt szaldóban.
A másik kérdésedre ha biztosan tudnám a választ, akkor gazdagabb lennék mint Soros Gy. úr.
Én is keresem a válaszokat azokra a kérdésekre, hogy:
1.
miért vesz nagy tőkével ma egy alapkezelő menedzser OTP-t 13 ezer ft-on, amikor 2 hónappal ezelőtt meg tudta volna venni 11 ezerért is?
2.
 miért nem adja el az akinek legalább esze volt és 10-11 ezer között halmozott fel a papirból. Miért nem realizálja a 10-30%-os nyereséget, amit 2-6 hónap alatt ért el?
3.
Miért adták a papirt tavasszal és nyáron, miközben a gyj.-k alapján valószinűsiteni lehetett, hogy a 2018-as évben 1200ft feletti részvényenkénti eredmény lesz és az aktuális árfolyam alapján ez P/E= 8 körüli értékeltséget jelentett.
4.
Miért nem számolt az elemzők egy része a már leszerződött bankvételekkel? Miért van az hogy komoly banki elemzők. (pld Raiffeisenbankosok) még ma sem tartják az ez év végi célárukat 10 ezer ft felett?
Csak sejtéseim vannak.
1.-2.
Egy-egy részvény vételt egy nagy alapnál, ahol ezrével állnak a részvények a portfólióban, eléggé nehézkes és hosszú ideig tartó elemzői és döntési fázis előz meg. (Fundás és TA megfontolások keveréke.) Valószinűleg előre eldöntik, hogy milyen időtávra fogják tartani a papirt és futtatják ameddig nyereséges. Ha tévednek, akkor azt egy meglehetősen távolra elhelyezett stoppal autómatikusan ismerik el. (Ez lehetett a válasz a tavaly májusban kezdődő kitárazásra, 11 ezer alatt már a kistoppolódások vihették le a papirt 9500 -as szintre.) Magát a jelenséget megjósolták a portfoliós fórumokon is pld. Pomperj, aki már 2017-ben arra számitott, hogy a FED-es elkezdődött kamatemelések hatására a tőke először a fejlődő piacokról lesz fokozatosan kivonva, utána éri el a hullám az USA részvényeket is.)
3.
vették a gyj.k hatására azok akik a JPM , MS, UBS, Erstebank-os cálárakat elhitték, de a kevéssé likvid piacon a megjelenő vételi erőt a beszorult kitárazók arra használták fel, hogy végre megszabaduljanak a részvényeik maradékától. (Hiszen már unta az üzletkötő, hogy a főnöke már hetek óta azt kérdezi, hogy miért nem tud már végre megszabadulni a megcélzott sávban a maradék papirtól.)
4.
Olvastam ilyen elemző anyagot. Konzervativ elemzők egy akvizicióval egyáltalán nem számolnak, amig nincsen engedélyezve. Idáig rendben is van. Furcsa módon azonban még akkor sem számolnak a valószinűsithető pozitiv hatással, amikor az már nyilvánvalóan be fog következni. Pld. ma is olyan elemzői konszenzusokkal lehet találkozni, amelyek erre az évre nem számolnak  a tavalyi egy részvényre számitott nyereség növekedésével!!!!! (Pld. http://www.finanzen.net) Pedig a bolgár akvizició már engedélyezve van és egyedül az 6%-kal növeli az idei nyereségességet.
Nos erre én csak egy magyarázatot látok. Tekintélyes része az elemzőknek számol egy európai recessuióval már ebben az évben és annak hatásával az OTP piacaira. Még az optimisták is mint az Erstebank, azzal számolnak, hogy az emelkedő bevételek hatására az ugyanolyan mértékben növekvő költségek mellett operativ nyereség növekedés követ, de ezt a növekményt már ebben az évben is megeszi a gyorsan növekvő céltartalékolás.
Én ezt alapvetően tévedésnek tartom.
Az OTP már jelenleg is (ugyanúgy mint ahogy az elmúlt 10 év mindegyikében) túlzottan céltartalékol. Egy apró sztori a közgyűlésről. Csányi célzott arra, hogy a céltartalékolás túlzott méretű a bankcsoportnál, de gyorsan hozzátette, hogy mindez a törvényes keretek között történik. Ilyen körülmények és ebben az évben is folyamatosan növekvő bérszinvonal mellett badarság azzal számolni, hogy 100 milliárdos nagységrendben fog a bankcsoport ebben az évben céltartalékolni.
Szokták mondni, hogy a piaci értékitélettel nem szabad vitatkozni, a piacnak mindig igaza van.
Én ezzel nem értek egyet. A magyar kisbefektetők pld. bebizonyitották 2009-ben, hogy az értelmetlen kitárazásban kitartóan bevásárolva, hatalmas hozamot lehet realizálni. (Abban az évben nagyot ugrott a magyar kisbefektetők tulajdonosi aránya az OTP-nél.) Tavaly nyáron reménykedtem abban, hogy ugyanaz bekövetkezik. Nem jöttek be a várakozásaim, pedig ott is lehetett volna kaszálni egy mai kiszállóval. Szomorúnak tartom, hogy nálunk csak a legmódosabb egytized vásárol részvényt, minél kevesebb megtakaritása van egy magyar háztartásnak annál valószinűbb hogy annak hozama évi 1-2 % alatt marad.
longforever 2019. 04. 13. 19:07
Előzmény: #6014  berlini
#6016
Kösz.. így már érthető...
Hatalmas gratula a kitartasodert...
Lenne meg 2 kérdésem ..
Az egyik az lenne hogy ha jól tudom Te részvénnyel kereskedtél...( kivéve amikor certivel nyomtál rövid kört)...hogy értsem hogy “1 % otp eses 2-4 % portfolió esést jelentett?
A második elméleti inkább... Szerinted mit jelenthet hogy ezeken az ATH szinteken nincsen komoly eladás?az alapok átéltek ugyanezt mint Te meg y többiek... ők több 100 milliárdot kellene csúcson kiszórjanak..kinek es hol fogják ezt a mennyiséget kiszórni?      
Kösz .
berlini
berlini 2019. 04. 12. 22:26
Előzmény: #6012  herlas
#6015
Igazad lehet a 3 új bankot illetően.
Ja , és a fióktelepes olcsóbb működés Szlovákiában lehet tényleg a megoldás.
Még egy gondolat:
Csányi dicsérte a vásárolt SocGen leánybankok minőségét. Külön kiemelte, hogy ennek megfelelően a banki összeolvasztásoknál ügyelnek arra, hogy a megvett bankok menedzsmentje továbbra is megtalálja a számitásait. (Példaképpen a horvát banknál a vezérigazgatónak van 6 helyettese és abból 3 a Splitkától van.) Megemlitette, hogy a következő évek fontos feladata, hogy az összeolvasztott bankoknál a leépitések megtörténjenek és igy a költségek csökkenjenek.
berlini
berlini 2019. 04. 12. 22:15
Előzmény: #6013  longforever
#6014
A pakkomat folymatosan csökkentem, már 10.800 körül elkezdtem eladni. (de korrekcióknál 11 és 12 ezer között vissza is vettem, de mindig kevesebbet mint a megelőző realizálásoknál.)
Hidd el igy is többet kerestem ennek ellenére, mintha folyamatosan shortba álltam volna az elmúlt hónapok során.
Már egy párszor elmondtam, hogy ma már nem a mindent vagy semmit játékot játszom.
Az elmúlt hónapokban leépitettem az extrém tőkeáttételt a portfoliómban. Az ugyanis nem volt normális, hogy 1%-os OTP árfolyam esés nálam 2-4%-os portfólió csökkentést váltott ki. 
Ha nem izlett volna a tartalom, akkor shortba álltam volna ma már (de még mindig tartok pár ezer db-ot, igy ettől még messze állok.) 
De a mai eladásaimban benne van az is, hogy rövid távon várok egy kisebb korrekciót 12.500 körülre. Ott és akkor  ismét növelném a mennyiséget. 
Hogy mennyivel? Ezen még gondolkodok.
(Amúgy meg nem volt pogácsa....sajnos, de volt finom báránysült és lazac.)
Visszatérve a stratégiai változtatásra. 
Novemberben elgondolkodtam azon, hogy mennyire fájna ha ismét beesne a papir pár ezer forinttal,mondjuk egy válság kitörése appropójából. 
A válaszom az volt, hogy nagyon. (Ingatlanvásárlási terveket hiusitana meg és megingatná a jelenleg alaposan kipárnázott öregségi tartalékállományomat .)
A másik kérdésem az volt, hogy mekkora örömet okozna és milyen életminőségi változást, ha tőkeáttételesen folytatom és bejönnek a várakozásaim (valamint nem üt be egy válság addig, ami mindent keresztül húz,) és a válaszom az volt, hogy persze jó érzés lenne 10-30 millióval gazdagabbnak lenni, de életminőségben nem jelentene nagy változást a jelenlegi helyzethez képest, hogy megérje a kockázatot.
Ettől függetlenül, ma is abban hiszek, hogy a válság még nem fenyeget, se idén se jövőre. Az OTP-nek igy komoly esélye van arra, hogy ebben az évben 385, jövőre 440 milliárd ft-ra növelje a nyereségét. Igy elérhetővé válik az idei 14 ezres és a jövő évi 16 ezer ft-os árfolyam célom.
longforever 2019. 04. 12. 19:10
Előzmény: #6011  berlini
#6013
Szia Berlini ! Gondolom nem ízlett a pogácsa vagy esetleg a tartalom ,hogy kiszórtad a pakkod nagy részét?
herlas 2019. 04. 12. 16:55
Előzmény: #6011  berlini
#6012
Köszi a beszámolót, így már nem is bánom, hogy nem mentem el. 
A szerbiai leányok április 26-tól működnek azonos jogi-kondíciós feltételekkel:
https://www.otpbanka.rs/integracija
Szlovákiában talán valami fióktelep szerű működést tudnék elképzelni, kevesebb költséggel.
Mivel pont három bankvétel van bejelentve, ami még jóváhagyásra vár (szerb, moldovai, montenegrói), viszont biztos az Abanka tenderen való indulás (ez már négy lenne), ezért logikailag inkább a bejelentetteken felüli három vételről lehet szó: Abanka, szlovén SocGen leány és a szerb Komercijalna. Bár az utóbbi politikai jóváhagyására kevés esélyt látok.
berlini
berlini 2019. 04. 12. 15:09
#6011
A mai közgyűlés:
miután a portfoliobeszámolt vázlatosan a Csányi szóbeli értékeléséről, ezért én csak azt emelném ki, ami a cikkben nincs emlitve, vagy ahol nem pontos az idézés:
- az erősödő magyar konkurencia miatt csökkent a magyar anyabanki operativ nyereség annak ellenére, hogy a hitelállomány több mint 10%-kal nőtt itthon is. Enek másik oka a költségek elszaladása volt. (Részben béremelések, részben IT költségek.) A digitalizáció teljes gőzzel megy előre. Ez is sokba kerül. (Az Árkádban működik már egy bankfiók , amely teljesen papirmentesen dolgozik. Ott tesztelik az új elemeket.)
- a külföldi leánybankok nyeresége a csoportnyereség 38%-a volt, de ez rövidesen 50% fölé fog emelkedni.
- Csányi husvét utánra várja a Vojvodinska bank beolvasztásának befejezését és utána lesz benyujtva a SocGen szerb leánybank megvételének jegybanki engedélykérelme.
- Utalt arra, hogy az albán és moldáv leánybankok megvétele egy kompromisszum eredménye volt. A SocGen ehhez kötötte a többi (bolgár, szerb, montenegrói) bank megvételét. Ezekre a piacokra is be akart lépni az OTP, de jóval később. Nagyon pozitiven nyilatkozott az albán környezetről és remélte, hogy ott az egyenlőre 5%-nyi piaci részesedéssel biró bank organikusan nagyot tud nőni, egyrrészt azért, mert a makrógazdasági környezet támogató, másrészt mert a leánybankba gyorsan be akarják vezetni a csoportban már bevált digitalás bankolási eljárásokat.
- a romániai gorogbank meghiusulása papiron azért történt meg, mert a bank elmulasztott (szándékosan) egy határidőt. Mert igy jobban nézett ki a dolog. A leánybankkal elégedettlenek, nagyobb organikus növekedést várnak. Uj vezérigazgatót neveztek ki. (Jellemzően már fél éve várnak a jegybanki jóváhagyásra, ezt illetően, de türelmesek.
- a szlovák leánybank helyzetét látja a legsötétebben. A piacot 4 bank uralja (90% piaci részesedés,) bankot nem tudnak venni. Döntés lesz rövid időn belül (ill. meg van már, de nem akarja, hogy a szlovák jegybank azt a sajtóból tudja meg. (Én politikailag nem tudom elképzelni a kivonulást, de valahogy azt sem lehetett kiérteni a beszédből, hogy bankvétel történne. Igy én sem tudom mit akarnak.)
- Kitért a charity tevékenységre. Sokba kerül, de a haszna is jelentős. (Számitásaik szerint az OTP futbal ligában az állandóan képernyőn jelenlevő OTP feliratok más módszerrel 100-szor annyiba kerülnének
- az  orosz leánybankot dicsérte annak ellenére, hogy a nyeresége erősen csökkent. De ebben az évben jelentős növekedésre számitanak.
- az ukrán bank számait elképesztőnek nevezte. Több mint 50%-os tőkearányos nyereség!
- a montenegrói leánybank kis piacon neházségekkel működött a válság alatt és utána, de ott is javulásra számit az akvizició lezárása után (Mondjuk én nem értem, hogy miért ilyen optimist az engedélyeztetést illetően. 3 évvel ezelőtt egy hasonló vételt már elutasitottak ott.)
2019-ről:
- A kamatmarzsok csükkenése - jóval kisebb mértékben, de folytatódik. 5 bázispontos csökkenésre számit ebben az évben.
- 10%-os hitelállománybővülésre számit és csupán 4%-os költségnövekedéssel. (Ez az én számitásom szerint kb. 17%-os operativ nyereség bővülést jelent kb azonos céltartalékolás mellett. Ehhez jön még a bolgár, albán szerb  akviziciók részbeni beszámitása révén további +5-7%.)
- a bankcsoport tőkemegfelelőssége változni fogy az év folyamán 12- és 18% között, attól függően, hogy az engedélyezések és a vételek kifizetései hogyan alakulnak. De ez nem veszélyezteti a 11,6%-os minimális tőkemegfelelőséget. (Ezzel indokolta azt is, hogy miért nem emelték meg az osztalékot ebben az évben.) DE azt is kiemelte hogy a bank stabiltitása az expanzió ellenére nem romlik. Tavaly az EKB által tesztelt 48 európai nagybank közül a stresszteszten a bankcsoport a 9. legstabilabb banki helyezést érte el.
- a portfolio irta Csányi válaszát a tervezett akviziciókat illetően.Ő  3 megvételre váró bankról  beszélt, de szerintem ezek nem mind uj bankok. 
Úgy terveztem, hogy megkérdezem, hogy mikor szándékoznak visszavonni az OPUS kötvényeket, de a beszámoló után ezt feleslegesnek tartottam. Jövő év előtt ezt a tőkehelyzet nem teszi lehetővé. 
berlini
berlini 2019. 04. 11. 00:21
Előzmény: #6009  longforever
#6010
Akkor még nem irták csak azt, hogy a többségi SocGen részt vette meg az OTP.
A Herlas által belinkelt hir a kisebbségi tulajdonrész megvásárlásáról szól. 
A hir értéke abban van, hogy - ellentétben azzal, hogy a a SocGen rész árát titokban tartották - itt konkrét ár is elhangzott amiből következtetni lehet arra, hogy mennyiért vette meg a SocGen többségi tulajdont az OTP.
Szerintem ugyanis az EBRD nem valószinű hogy csak úgy a könyvérték 40%-áért elad egy részesedést. Nagyon valószinű, hogy annak megindoklása éppen a SocGen vétel árszinvonala volt.
Ha ez igy igaz, akkor 14 milliárdos badwil jóváirásra van Moldávia tekintetében esély.
Jól nézne ki ez a 2. negyedéves gyorsjelentésben.
longforever 2019. 04. 10. 19:22
Előzmény: #6008  herlas
#6009
herlas 2019. 04. 10. 19:11
Előzmény: #6007  herlas
#6008
A lenti hír szerint az EBRD eladja a moldovai Socgen leányban lévő csomagját valakinek, remélhetőleg az OTP-nek 2,6M euroért. Ha jó volt a portfólió saját tőke (24,7Md Ft) adata, a 8,84%-ért fizetett ár kb. a könyvérték 40%-a körül lehet. Ettől persze a többségi csomag kerülhetett jóval többe.
https://seenews.com/news/ebrd-sells-884-stake-in-moldovas-mobiasbanca-for-26-mln-euro-649594
herlas 2019. 04. 03. 16:46
Előzmény: #6006  berlini
#6007
Nem hinném, a BÉT-en megjelent közlemény szerint március 29-én megtörtént a pénzügyi zárás. Rákérdeztem náluk, a válasz szerint csak az Expressbank számai szerepelnek a Q1-ben. Én is furcsállom kissé.
berlini
berlini 2019. 04. 03. 16:26
Előzmény: #6005  herlas
#6006
Tehát csak áprilisban jött meg az engedély az albán akvizicióra?
herlas 2019. 04. 03. 10:36
Előzmény: #6004  berlini
#6005
Nem írnak róla semmit, működik a hírzárlat. Majd a legvégén egyszer csak bejelentik a nyertest. A szerb Komercijalna esetében májusra ígérik a pályázat közzétételét, év végére a folyamat lezárását. Az albán leánybankot pedig csak a Q2-ben konszolidálják először. 
berlini
berlini 2019. 04. 03. 10:18
Előzmény: #6003  herlas
#6004
Nem olvastál valahol valamit a szlovén Abanka licit állásáról?
herlas 2019. 04. 01. 14:17
Előzmény: #6002  berlini
#6003
Frissült az elemzői konszenzus az OTP oldalán:
https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/OTP_analyst_consensus_2019_04.pdf
Az albán akvizíciót sikerült úgy lezárni március 29-vel, hogy talán némi badwill legyen belőle Q1-ben, ellensúlyozandó a román bankadót.
A 3 havi BUBOR 5 bázispontot emelkedett az első negyedév végére az MNB lépések hatására.
berlini
berlini 2019. 03. 28. 08:25
Előzmény: #6001  herlas
#6002
A tranzakciós illeték egyértelműen egy válságkezelő termék, már évek óta meg kellett volna szüntetni. Többszörös kárt okoz mint amennyi haszna van.
Jó lenne tudni, hogy hogyan folyik a licit az Abanka-ra. Mint egy aukción, vagy van 3-4 forduló ahol mindenki beadhatja a következő ajánlatát?
Nagy hiba lenne, ha az OTP hagyná, hogy más vegye meg. Mind a két konkurens ajánlattevőnek van már bankja Szlovéniában, tehát azok egy ujabb vétellel negyon megerősödnek. Csökkentenék a SocGen leánybank megvétele (amiből én mint már biztosból indulok ki,) esetén az OTP szlovén operációjának jövőbeni nyereségességi esélyeit.
Ha viszont az OTP összeszedi magát és megajánlja a névértéket, (az Abanka nyereségessége alapján megtehetné,) akkor 2 bank (Abanka +SKG) összegyúrásából egy nagyon jó bankot lehetne ott csinálni.
herlas 2019. 03. 27. 22:50
Előzmény: #6000  tesaszabi
#6001
Nem kizárt, bár még lehet emelni az ajánlott áron. Ez se egy jó hír:
https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/elmaradhat-a-tranzakcios-illetek-csokkentese-1429342/

Topik gazda

berlini
berlini
4 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek