Topiknyitó: berlini 2012. 07. 28. 16:45

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2019. 02. 11. 14:51
Előzmény: #5938  herlas
#5940
Igen, a meglévő (engedélyzett) bankvétel konszolidálása megkezdődött 2017 decemberében és eltarthat ez év 2. félévig. Utána folyik a Szerb SocGen engedélyeztetése, (megint pár hónap,) igy lehet hogy idén nem hoz semmit a konyhára.
Én azért reménykedem abban, hogy pár hónappal beszámitható lesz.
berlini
berlini 2019. 02. 11. 14:47
Előzmény: #5938  herlas
#5939
Igazad van!
Én a februári adást hallgattam tegnap.
herlas 2019. 02. 11. 10:50
Előzmény: #5937  berlini
#5938
Biztos hogy a január 18-i első részt hallgattad, mert az kb. 20 perc OTP? 
A szerb bankból 2019-re én inkább nem kalkulálnék profit hozzájárulással, mintha az OTP is igazodna az elváráshoz, hogy előbb zárják csak le a Vojvodinskát.
http://www.bankar.me/2019/02/11/jos-je-rano-da-otp-preuzme-societe-generale-u-regionu/
  
berlini
berlini 2019. 02. 11. 10:24
Előzmény: #5936  herlas
#5937
Nem sokat beszélt az OTP-ről (max 2 perc) , annál többet a Richterről (25perc)
De legalább megemlitette, hogy egy portfolio összeállitásánál az OTP-t is figyelembe venné.
(Mondjuk az összrészvényarányt a portfolio egynegyedében maximálná.)
herlas 2019. 02. 10. 21:00
#5936
Miró József az Erstétől beszélt az OTP-ről január 18-án:
https://trendfm.hu/musor?musor=7870
berlini
berlini 2019. 02. 09. 21:12
Előzmény: #5933  longforever
#5935
Addig is használd esti mesének. :)
berlini
berlini 2019. 02. 09. 21:10
Előzmény: #5933  longforever
#5934
Meg lesz az is. csak türelem!
(De addig is lehet shortolni. Szabad a pálya. de nyitást csak körültekintően. És ott végkép elkell egy kis ima előtte.)
longforever 2019. 02. 09. 20:46
Előzmény: #5932  berlini
#5933
Továbbra is várjuk az itt levő mantrák forintositasat rendületlenül...
berlini
berlini 2019. 02. 09. 20:37
Előzmény: #5931  mage
#5932
Igen, abban igazad van, hogy a tényszámok alapján az OTP értékeltsége gyökeresen javult az elmúlt években.
Már-már túl magasnak is tűmhet!
Ennek az oka szerintem viszont az, hogy a konkurenciánál az emlitett kockázatok miatt, a 2019-2020. évi nyereség előrejlzéseket lefelé módositották. 
Igy az előretekintő P/E mutatók alapján már nem annyira túlértékelt az OTP.
Különösen , ha még hozzátesszük, hogy az OTP elemzői konszenzus 2019-2021. évekre még mindig nem számol a már leszerződött bankvételekkel sem és szerintük a bevétel növekedést megeszi majd a költségek emelkedése valamint az elfogyó céltartalék visszairás, akkor itt én a következő negyedévekben inkább arra számitok, hogy az OTP nyereség előrejelzések nőni fognak, igy az előretekintő P/E mutatók csökkennek majd.. Ez pedig folyamatosan csökkenti az OTP látszólagos túlértékeltségét pld. az Erstebankhoz és a Raiffesenbankhoz képest is.
Én nem tudok olyan bankokról, amelyek - hasonlóan az OTP-hez - sorozatban bankokat vettek volna az elmúlt pár évben.
Hogy miért nem?
Ezek  bankok egy fejlett piacon, nagy konkurenciával küzdve, alacsony kamatmarzsokon dolgoztak már 10-20 évvel ezelőtt is.. Azóta sem jöttek rendbe, mert  2009 óta az EKB folyamatosan növeli a tőkemegfelelőség követelményét, amit komoly nyereség hiányában eszközértékesitéssel lehet csak elérni. és bizony emiatt és az alacsony kamatkörnyezet miatt, gyenge a bevételnövekedés.
A szuper EKB bankárok persze kitalálták, hogy az eszközmennyiség zsugorodása ellen a legjobb ellenszer az ingyen jegybanki pénzosztás kellene hogy legyen. Még azt sem fogták fel, hogy bőven van szabad pénz a piacon, - hiszen a betéti állományok folyamatosan nőnek- nem ez hanem a saját tőke elégtelensége a hitelexpanzió  akadálya.
(Az OTP-nél szerencsére a saját tőke folymatosan nő és a tőkemegfelelősség a folyamatos akviziciók ellenére is szinten, mégpedig egy az elégségesnél jóval magsabb szinten áll.)
Nos normális emberek bizonyára úgy gondolják, hogy  ez a tőkemegfelelősségi követelmény szigoritás elégé lebénitja a bankokat, nem kell még plusz megterhelés.
Tévedtünk.
Az EKB kitalálta, hogy egy a korábbinál szigorúbb kockázatelemzést kell minden banknak elkezdeni és az ott kijövő kockázatosnak számitott hitelállományt 100%-ban céltartalékolni.
Ez látszólag egy okos döntés, hiszen igy lehet csak elérni, hogy a jövőben a bankokat ne érje komolyabb meglepetés és a válságokat külső segitség nélkül túl tudják élni.
Na de!
Komolyan gondolták az urak, hogy ugyanazok a bankok, amelyek eddig (elfogadott mdon) a 90 napon túl nem fizetett hitelek után képeznek és csupán 50-60%-ban céltartalékokat, azoknál reális az új célkitűzés, hogy az ujonnan kihelyezett hitelek esetében - egy kockázat elemzés után -  még a fizető hitelek után is céltartalékoljanak és ráadásul 100%-ban? (A régi hitelekesetében kaptak egy 7 éves átmeneti időt a bankok.)
Ez annyira szigorú, hogy még az az OTP, amely az NPL90+ szabály alapján 110%-on felül céltartalékolt, még annak sem jön ki az uj szabály szerinti 100%-os céltartalékolás.
Na mindegy.
Mindez az OTP malmára hajtja a vizet. Nem láttuk eddig azt a veszett nagy konkurenciát a balkáni Socgen bankok eladásánál.
mage 2019. 02. 09. 19:52
Előzmény: #5930  berlini
#5931
Jól összefoglaltad. Talán annyit tennék hozzá, hogy az utóbbi időben sokat estek az eu-s bankrészvények ezeken belül a közvetlen versenytársak is és emiatt az otp értékeltsége is nyomás alá kerülhet, mert egyre nagyobb prémiummal forog a többiekhez képest.
berlini
berlini 2019. 02. 09. 19:32
Előzmény: #5929  mage
#5930
Igen. Ez egy kockázat.
felmerült, hogy milyen kockázatok vannak az OTP árfolyam alaklásánál ez évben.
1. Az EKB vizsgálatot folytat meg nem nevezett bankokkl szemben iaci manipuláció miatt.
Sajnos az OTP nem nagy játékos a befektetési banki üzletágban, igy annak az esélye, hogy érintettek vagyunk, gyakorlatilag nulla.
2.A gyengébb gyorsjelentésnek is kevés az esélye:
Az OTP piacain a tavalyi év jól sikerült, komoly hitelezési boom volt és a kamatmarzsok csökkenése is megállt. Igy nem látok okot arra, hogy a szeptemberi becslésnél a bevételi oldal kellemetlen meglepetést okozzon.
3. Gyenge előrejlzést is közölhetne a menedzsment erre az évre.
Mi történt szeptember óta, ami miatt erre lehetőség és ok lenne? 
a. az amerikaiak egyre jobban ráhajtanak az oroszokra, egy pénzügyi blokádot nem lehet kizárni. Ami önmagában 30-40 milliárd ft-os nyereség kiesést is okozhat az OTP-nek. Az összes nyugat-európai nagyban azonban nagyságrenddel nagyobb kitettséggel van jelen az orosz piacon. Náluk ez massziv veszteséget okozna. Meginogna az egész bankrendszer. Nem tartom valószinűnek, hogy ez a fejlemény bekövetkezik. Kompromisszumként megállapodhat az EU és az USA az északi gázvezeték épitésének megállapitásában.
b.) romániai banki különadó. De ez a piac eddig sem hozott sokat. Igy ezután viszont stabilan nulla lesz ott a nyereség. (Ez - 3-4 milliárdos kockázat, amit azonban egy Socgen szlovén, montenegrói, vagy makedon vétel külön - külön ellensúlyozhat.
c.) amerikai kinai megállapodás elmarad. Massziv vámemelések mindkét oldalon és kinai gazdasági növekedés lassul akár 3-4 % közé
Miután ez a fejlemény mind Amerikának mind a Kinaiaknak nagy kárt okozna, ezért meg vagyok győződve, hogy március elejére megállapodnak. Ha nem sikerül, akkor Trump a teljes vonalon kudarcot vall. Adókat csökkentett, ezáltal defizitet növelt, amit csak egy begyorsuló gazdaság tud kitermelni növekvő adóbefizetésekkkel. Ennek az esélye azonban szinte nulla, ha nincsen megállapodás.
c.) recesszióba sodródik az EU.
tavaly év végéig - Németország vezetésével - egyre gyengülőbb lett a gazdasági növekedés, Olaszország már recesszióban. Ha azelőző pont rosszul alakul, akkor nehéz lesz elkerülni. Ebben az esetben az OTP uniós piacain erős gazdasági fejlődés lassulás jön már ez év második felében 
Én inkább annak jeleit láttam eddig, hogy a szeptemberi állapothou képest pozitiv, illetve megerősitő fejlemények vannak: 
-  Engedélyezték az albán, bolgár akviziciót. Ez megerősitő jellegű. (+20 milliárd ft/év nyereség)
-  Megvették a szerb SocGent. Ez még az engedélyezés előtt is jó hir. A kilátásokat javitja (+16-18 milliárd ft/év
-  Megvették a moldáv Socgent. Kilátást javitó fejlemény. (+4-5 milliárd ft/év
-  Több hir jelent meg arról, hogy az OTP 2 szlovén bank eladásánál is vevőként van jelen. (A SocGen vételében igy én szinte biztos vagyok, mert az ABANKA párhuzamos eladása javitja a vevői esélyeket, de a SocGen szerintem már most tárgyal az árról, esetleg már le is szerződték azt is. De önmagában a szándék is már kilátásjavitó hir. Ha bármelyik szlovén bank összejön az 18-25 milliárdos éves plusz nyereséget jelentene.
- A mendzsment is minimum 4%-os éves organikus nyereség növekedéssel számol. ha a fenti már leszerződött vételeket számolom, akkor a nyereségnövekedés 2019-ben legalább 54-62 milliárd lesz. Azaz részvényenként 200-230ft-os nyereség növekmény.
Miután az elemzői konszenzus még mindig évi 5% alatti nyereségbővüéssel számol, ezért a +200 esetleg + 230ft/részvény nyereségnövekedés. (+20 , +23%) mindenképpen pozitivan befolyásolja a célár előrejelzésket.
Ha abból indulunk, ki, hogy a mai árfolyam a jelenlegi előrejelzéseknek megfelelően az OTP jelenlegi értékét képezi le, akkor én inkább annak látom eséléyt, hogy a következő egy évben az árfolyam 20-23%-ot nő, igy akár a 13-14 ezer ft-os szinteket is elérheti
mage 2019. 02. 09. 15:13
#5929
Nagyon nem lenne jó az otp-nek, ha Oroszországot levágnák a swift rendszerről. Bízom benne, hogy azért ennyire nem akarnak keménykedni az amcsik, reméljük Trump se írna alá egy ilyen rendeletet. Ráadásul így végleg Kína felé löknék az oroszokat: https://www.portfolio.hu/vallalatok/energia/a-nemet-bankok-az-oroszokert-lobbiznak-amerikaban.313565.html?i=313565
herlas 2019. 02. 09. 10:28
Előzmény: #5926  berlini
#5928
Bulgáriában még csak a régi számok vannak fent az Expressbank oldalán:
https://www.expressbank.bg/bg/za-nas/finansovi-rezultati.html
berlini
berlini 2019. 02. 09. 03:42
Előzmény: #5926  berlini
#5927
https://www.novinite.com/articles/194991/Full+Integration+of+DSK+and+Societe+Generale+Expressbank+Expected+in+2020
Itt olvastam éppen, hogy a DSKés az Expressbank egyesitése 2020-ban lesz.
berlini
berlini 2019. 02. 09. 02:51
Előzmény: #5925  herlas
#5926
Igen, pedig szép volt a 2018 évre a 25 milliárd ft nyereség.
Amúgy azt meg elég nehéz megbecsülni, hogy a Szerb-Socgen nélküli OTP és a Szerb-Socgen egyesülése milyen kötségmegtakaritást hozhat. Itt nem feltételezem, hogy a 3 fiókhálózat egyesitése után azt akár felével is  csökkenteni lehetne. De tételezzük fel, hogy legalább az egyharmadával sikerül. Akkor a szinergia hatás akár 8-9 milliárdft-ot is hozhat, ami a 2018 Q4 egyedi tételei felét is jelentheti. Azaz hozhat a a szerb bank 17-18 milliárd ft-ot 2019-ben.
Egyértelműbben látom a bolgár SocGen esetében a lehetőségeket. Ott meg volt már egy országos lefedettség igy 2-3 éven belül le lehet épiteni a Bolgár SocGen expressbank 150 fiókjának megfelelő fiókszámot.
Láttad már a bolgár Socgen tavalyi eredményét is? Lényeges szám ott  a nyereségen kivül, a nettó bevétel (és annak alakulása 2017-hez képest.)
herlas 2019. 02. 08. 23:50
Előzmény: #5917  berlini
#5925
A szerbiai SocGen előzetes számai:
https://www.societegenerale.rs/en/about-us/annual-reports/
Bár magas a 2018-as eredmény, hosszabb távon az eddigi 20Md/év profitvárakozásomat (szinergiák nélkül) már túlzónak látom a sok egyedi tétel miatt. 
herlas 2019. 02. 08. 08:33
Előzmény: #5923  berlini
#5924
Nem célpontnak gondoltam, csak érdekesnek tűnt, hogy van már róla 2018-as adat. Később láttam, hogy tegnap jelentett a SocGen, így mostantól elvileg a többi leánybankjáról is jöhetnek majd a friss 2018-as számok.
https://www.societegenerale.com/en/newsroom-quarterly-financial-information-q4-2018-full-year-2018
Régebbi durva becslésem szerint a hat balkáni bank kb. 50Md nyereséget hozhatott 2018-ban. 
 
berlini
berlini 2019. 02. 07. 23:53
Előzmény: #5922  herlas
#5923
Igen, de a román és cseh leánybankok eladását már egy évvel ezelőtt kizárták. (Név szerint meg lettek emlitve a térségből, mint megmaradó SocGen bankok.)
De az egy hónappal ezelőtti fejlemények után én már nem kapaszkodnék egy román bank után.
herlas 2019. 02. 07. 14:54
Előzmény: #5917  berlini
#5922
A romániai SocGen leány eggyel nagyobb nagyságrendnek tűnik a 336m eurós éves profit alapján:
https://www.romania-insider.com/romanian-brd-record-profit-2018/
herlas 2019. 02. 06. 16:58
Előzmény: #5919  berlini
#5921

Pont erre a 28 m eurós tételre akartam rákérdezni, ami a moldáv banknál akár helyes is lehet. De korábban ennél nagyobb összegű leírások is voltak ilyen eladásoknál (Splitska), így az összefüggés szerintem csak akkor igaz (Socgen veszt=OTP nyereség), ha pont a saját tőke értékén volt a SocGen könyveiben nyilvántartva. Ha volt pld goodwill is, amit most eladáskor leírnak, akkor nem.
A délszláv cikkekben régóta csomagról beszélnek, de a szlovén leány sosem volt megemlítve. Ettől függetlenül persze eladhatják azt is, ahogy a lengyelt, de keményebb versenytársakra és árazásra kell számítani.

Topik gazda

berlini
berlini
4 5 4

aktív fórumozók