Topiknyitó: berlini 2012. 07. 28. 16:45

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
jamukha
jamukha 2019. 01. 04. 08:52
Előzmény: #5879  berlini
#5880

" A TESLA történetének első nyereségét éppen a 2018Q3 hozta meg."
Nekem akarod megmagyarázni, Pestinek, hol folyik el az FCF?
A legyártott db-számoknak legalább akkora jelentősége volt, mint a szabad pénzáram pozitívba fordulásának.
berlini
berlini 2019. 01. 03. 22:46
Előzmény: #5878  jamukha
#5879
A nyereségtermelő képesség nem egyenlő a jelen év nyereségével. Annál jóval bővebb a fogalom.
A TESLA-nál, AMAZON-nál a becsült jövőbeni nyereséget diszkontálják és ebből becsülik meg a cég jelen idejű értékét.
Önmagában a bevétel növekedése lófaxi!
A meredek bevételnövekedésre alapozott számitások szerinti jövőbeni nyereség megjelenés és annak rohamos növekedése az ami számit.
A TESLA-hoz meg olvassál egy picit utána. A TESLA történetének első nyereségét éppen a 2018Q3 hozta meg.
Amúgy abban igazad van, hogy olyan körülmények között amikor még messze a nyereségesség nagyon könnyű lemodellezni vagy dupla vagy feleakkora árfolyamcélt is. Ennek megfelelően a techcégek volatilitása a legnagyobb.
(Amazon: 2017 okt: 1100USD, idei csúcs: 2000 felett, most pedig 1600 dollár.)
Visszatérve az OTP-re.
A bankot elemzők a jövőbeni nyereséget becsülték éveken keresztül alul, igy ez a célárakon is látszódott.
2015-2016-ról mind a nyereségfordulat éveiről beszéltek. (2015: 120 milliárd, 2016: 202 milliárd ft) és utána 2017-re már az optimistábbak (pld Erstebank) is csak 264 millárdos 2017. évi nyereséget vártak, de utána 2018-2020-as évekre már stagnálást. A 2017. évi 281 milliárdod nyereséget a többség betudta "kisiklásnak". Csak néhányan gondolták, hogy a 2018-2020 -as években is 10% feletti lesz a nyereségnövekedés. Az hogy az OTP az utóbbi hónapokban strapabiróbb volt mint szektortársai Európában az annak köszönhető, hogy most már 2018-ra 300 milliárd a nyereségkonszenzus. (És néhányan azért vásárolnak még a mai szinteken is, mert akár a 330 milliárd ft-os tavalyi nyereséget is el tudják képzelni.) Deennél is döntőbb fordulat lehetett, hogy a sikeres akviziciók után most már többen vannak azok akik annak folytatására teszik a pénzüket. Tehát a konszenzusnál magasabb nyereségnövekedésben hisznek. (Ezt nevezem én NYERESÉG TERMELŐ KÉPESSÉGNEK)
jamukha
jamukha 2019. 01. 03. 22:13
Előzmény: #5876  berlini
#5878

"egy cég értékét a NYERESÉGTERELŐ KÉPESSÉGE határozza meg"
Lófaxt, TESLA?
Q3 ékes példája volt az ellenkezőjének amit te állítasz, a növekedési storyt a bevétel határozza meg, az durrant ki.
A tech cégek 60-100x P/EPS rátán forogtak(nak) de 2 évente duplázódó bevétellel, ez feleződött a Q3 Gyj.-ben.
berlini
berlini 2019. 01. 03. 22:00
#5877
"különösen gyors technológiai változások zajlanak a világban, ebben a környezetben csak az egészséges profitabilitású, a tehetségebe, a technológiába és a méretgazdaságosságba sokat fektető bankok lehetnek versenyképesek"
A fenti idézet Ackerman úrtól származik.
A DB vezéreként sok hibát követett el, de hát kevés zseni van aki csak más hibáiból kell hogy okuljon.
Érdemes komolyan venni.
Ha az OTP nem akar egy kis szatelit bankként , kis nyereséggel nyomorogni, akkor 10 éven belül vezető regionális bank kell hogy legyen.
Szerintem max 20 év és a pénzügyi szektor egy összefüggő hálózattá válik, ahol azok a bankok, amelyek egy egy - egy hálózati pontok maradnak, azok lemondhatnak önállóságról,  komolyabb profitabilitásról.
berlini
berlini 2019. 01. 03. 15:53
Előzmény: #5875  berlini
#5876
Gondolkodtam, hogy hogyan tudnám - még NV úr számára is - érthető módon érzékeltetni, hogy mennyire értelmetlen a piaci kapitalizáció / könyvszerinti érték hányadosát értékeltségi összehasonlitásra felhasználni:
Egy példa:
A NOKIA hosszú időn keresztül piacvezető volt a telefongyártásban és az egyik legnagyobb elektronikai cég volt (500 milliárd dolláros piaci kapitalizációval, aminek 90%-át a mobiltelefonágazat jelentette). 
Miután az okostelefonok területén nem sikerült újitaniuk 2007 óta a cég - számos gyártó telephelyével együtt - folyamatosan veszitett értékéből. Végül a cég mobilágazatát eladták pár milliárd dollárért a Microsoftnak, aki utána szinte ingyen (már csak a márkanevet) eladta egy ázsiai cégnek.
Párhuzamosan az Apple - fő termékére az Iphone-ra alapozva - folyamatosan többszörözte (9 év alatt 10-szerezte) a tőzsdei értékét. Úgy hogy saját gyártóbázisa alig van, szinte mindent gyártat.
A NOKIA eladásakor a könyvszerinti értéke pár százalékáért lett eladva, mig az Apple még ma is (pedig esett több mint 30%-ot az elmúlt hónapokban) hétszeresét éri a könyvszerinti értékének. (Itt az eszközök között a cash a legnagyobb pozició)
A magyarázat nem az, hogy minden Apple részvényes hülye, mert olyan részvényt tart, aminek a belső értéke a valósnak hétszerese mig a NOKIA eladásánál elsikkasztották a vállalat valós értékét.
A magyarázat:
egy cég értékét a NYERESÉGTERMELŐ KÉPESSÉGE határozza meg.
(Mellesleg az Apple hatalmas zuhanása az elmúlt hónapokban éppen ennek a nyereségtermelő képesség meggyengülésének a jele.)
tehát nincs értelme egy csupán a könyvelők számára informativ, könyveszerinti érték alapján cégeket összehasonlitani.
Ez a buta módszer különösen a bankszektorban értelmetlen, mert ott hatalmas eszközállományokkal dolgoznak és ennek az eszközállománynak a minősége a legmeghatározóbb a nyereségesség szempontjából. Azaz 2 bank összehasonlitásánál (éppen az eszközállományértékelési különbözőségek és kockázatok miatt) megkockáztatom, hogy ha két bank ugyanolyan nyereséget ér el, akkor a kisebbik bank többet érhet mint a 10 szeres eszközállománnyal rendelkező másik bank. (Kivéve ha a nagyobb bank nagyobb nagyobb eszközállománya mögé nem tesznek 100%-os céltartalékolást)
berlini
berlini 2019. 01. 03. 15:19
#5875
Úgy látszik, hogy Nagy Viktor úr nem képes elszakadni a banki értékelés P/Bv módszeréről. 
(De most már egyedüliként alkalmazza, ami extrém butaság)
https://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/siman-lenyomta-az-otp-a-masodik-legnagyobb-nemet-bankot-felkeszul-az-erste.309331.html
Leirja, hogy az OTP a térségi bankok egy részénél már többet ér, sőt olyan bankokat is lenyomott már mint a 2. legnagyobb német bank, a Commerzbank, és megközelitette a piaci kapitalizációja a DeutscheBank-ét.
Magyarázatként "nem jutott eszébe" más mint: (idézem):
"Persze az OTP még mindig jóval kisebb bank például mérlegfőösszeg alapján, mint az előbb említett pénzintézetek többsége, " (itt egy összehasonlitás jön arról, hogy az OTP mérlegfőösszege csupán pár százaléka a már megelőzött és megközelitett bankokénak és igy folytatja a mondatot) ...."egyszerűen csak arról van szó, hogy a befektetők jóval magasabb árazási szorzón értékelik az OTP részvényeit, mint a szektortársakét, emiatt jóval magasabb a kapitalizációja." (És itt egy összehasonltás jön arról, hogy az OTP sokkal magasabban van árazva mint a saját tőkéje és ezzel szemben a többiek árazása a saját tőke csupán töredéke.)
Tehát ez alapján (a cikk semmi más magyarázatot a helyzetre nem ir) az olvasó logikus következtetése, hogy vagy az OTP-nek kellene 50-80%-ot esni, vagy a DB, CB stb. árfolyamainak kellene hamarosan többszöröződni.
Az ismert magyarázatok meg sincsenek emlitva:
- 20% körüli ROE (tőkemegtérülés)
- magas szintről dinamikusan növekvő nyereség már évek óta (és a már leszerződött bankvételek biztositják a jövő évi növekedést is, nem beszélve a várhatóan tovább növekvő bevőtelekről minden leánybanknál.
Tehát egy látszólag pozitiv hangvételű cikk azzal a konklúzióval, hogy meneküljön mindenki amerre lát egy ilyen túlértékelt bank részvényeiből.
Nekem csak egy magyarázatom van erre: 
shortba lépett.
izigo 2019. 01. 02. 22:03
Előzmény: törölt hozzászólás
#5874
ha csak az inflációt nézem (és a kifizetett OTP osztalékot levonom) akkor kb 12.400
ha az infláció+3% hozammal számolom (és OTP osztalékot levonom) akkor kb 17.500
a kamatos kamat csodája!!! :)
berlini
berlini 2018. 12. 31. 15:53
Előzmény: #5871  pomperj
#5873
Kiváncsi vagyok, hogy a kérdéssorodra ki hogyan válaszolt. 
Érzésem szerint ugyanis a 2019-es recesszió várakozások a válaszok többségében megtalálhatók. 
Én tudom, hogy optimista várakozásaimmal kisebbségben vagyok. Kiváncsi vagyok mennyire.
berlini
berlini 2018. 12. 31. 15:47
Előzmény: #5871  pomperj
#5872
A devizarizikó természetesen meg van.
Ha nem lesz recesszió:
A rubel leértékelődés az egy extra eset. Nem valószinű hogy megismétlődik. a 2014-15-ös eséls, amióta a rubel hullámozva de tartja értékét.
Ha a többi leánybanki országot és devizát nézzük, akkor ezekben az alapkamat emelés már vagy megindult, vagy jövőre fog megindulni. Igy ezek az euróval szemben inkább erősödnek majd.
Magyarországgal kapcsolatban pedig konszenzus van, hogy Matolcsi utoljára fog kamatot emelni és igy az euróval szemben egy folyamatos gyengülés lesz valószinű. Igy annak van nagyobb esélye, hogy a leánybanki teljesitmények euróban számitva stabilan növekvők lesznek (részben az akvizicióknak köszönhetően.) Igy forintban számolva az árfolyamhatás inkább pozitiv marad.
Az persze igaz, hogy a hazai OTP tevékenység valószinűleg euróban számitva a várható forint gyengülés miatt csökken, de miután ez a nyereségnek kevesebb mint 50%-át érinti csak a kettős hatás ki fogja egymást egyenliteni, ha a nyereséget euróban számitjuk.
Akárhogy is alakulnak a térségi valuták és az euró valamint a forint viszonya, az a nyereséget (mindegy hogy forintban vagy euróban számitjuk) csak 1-2%-ban fogja érinteni. A forint ebben az évben keményen gyengült (-3,5% az euróval szemben) és én azért nem számitok ennél nagyobb forint gyengülésre jövőre. 
A nyereséget illetően pedig a következő évben már a megkötött akviziciók révén jóval több mint 10%-os emelkedést biztosra vehetünk. (Nem beszélve a minden térségben várható jelentős hitelezésnövekedés és a most már emelkedő kamatmarzsok miatti valószinűsithető nyereség növekedésről.) A nyereségnövekedés a 15-20%-os nagyságrendben várható. Ezen se fel se le nem gyakorol majd nagy hatást a devizaárfolyamok változása.
Persze mindezt felülirja egy recesszió a vártnál korábbi bekövetkezése már jövőre.
De mennyire valószinű ez?
Az EKB kamatemelését épp a pár napos hir, a német infláció csökkenése még inkább kitolhatja (és már ezelőtt sem várta senki, hogy a kamatemelés 2019-ben megindul.
De ha az infláció be is indulna ujra, a költségvetésüket nem rendbetévő déli államok ki fogják kényszeriteni, hogy ne legyen egyhamar alapkamatemelés. (Az északi EU-s államok lelkén szárad amúgy is már, hogy az EKB mind az alapkamatcsökkentéssel kivárt, mind a mennyiségi lazitást évekkel a FED után inditotta. Az olasz helyzet egyedül elég lesz arra, hogy az EKB - tovább mint bárki erre számit ma - kivárjon.)
A továbbra is olcsó pénz még egy jó ideig segiti az eladósodottakat (államok, kommunák, cégek) hogy magukra találjanak. A legbénábbak is csökkentik majd az adóságállományukat reálértékben, ahogyan ez már most is folyik. (alapkamat: 0,9%, infláció: 2%)
Ameddig a fenti folyamatok kitartanak, addig nem valószinű, hogy a gyengébb piaci szereplők tömegével bedőlnek. Eszközár buborék egyenlőre nincsen se az ingatlanok, se a részvények piacán. DAX: -20% a 2 évvel ezelőtti csúcsához képestés P/E alapon a német részvények még mindig 30-40%-kal az átlag amerikai részvények alá értékeltek, pedig az amerikai részvények ma már nem annyira túlértékeltek mint 1 hónappal aezelőtt. (P/E=23-ról 19-re estek vissza.)
Ilyen körülmények között nagyon meglepne, ha 2019 a recesszió beköszöntésének éve lenne.
pomperj
pomperj 2018. 12. 31. 14:37
Előzmény: #5865  berlini
#5871

Igen, nohet az OTP profit-reszarany magasabbra a lanybankokbol.
De. Van ezekkel az orszagokkal egy allando deviza riziko.
Peldaul a bulgar deviza  regota az EUR-hoz van kotve, 10 eve stabilan  1.95.
De a szerb dinar 10 ev alatt  76--->118 gyengult, szoval a hozott profit allandoan leertekelodik.  Vagy a Rubelben hozott profit egyenesen a felet eri Euroban, mint 10 eve.
.
Ez persze bekalkulalhato. Amikor viszont valami valsag beut,  ezek a penzek nagyot tudnak esni. Szoval ebben a jotekony hatasban van eldugva riziko, es ovatos lennek; igaz, ezek az orszagok hosszabb idotavban jobb profitabilitast tudnak mutatni,  jo uzleti evekben es a sajat peznemukben.
De rossz idokben, elgyengulo devizakban, es Euroban merve teljesitmenyt, ez a kulonbseg nagy negativba tudhat atfordulni. 
Es ha ok adjak az OTP profit nagyobb reszet, akkor OTP profitja sokkal volatilisebb lesz idovel.  A diverzifikalas jot tesz, ha egyes orszagok atmenetileg gyengebbek….de nagyon karos, ha systemic general bajok vannak, pl. gazdasagi recesszio.
.
longforever 2018. 12. 31. 13:58
Előzmény: törölt hozzászólás
#5870
Buek....
pantya64 2018. 12. 31. 13:16
Törölt hozzászólás
#5869
pantya64 2018. 12. 31. 13:08
Törölt hozzászólás
#5868
gyula1971
gyula1971 2018. 12. 31. 12:47
Előzmény: törölt hozzászólás
#5867
Hát nekem is az lenne a jó,ha 14-eze Ft- lenne hírtelen az OTP! Az árfolyamot az értéken kívül az érzelem is befolyásolja!
Nekem is tisztelni kell berlini beírásait,ő a topic gazda. Nyilván ez viszont is jár, annak aki az OTP túlértékeltsége miatt lép pozícióba!
Egy ismerősöm 2007 nyarán vett 10-ezeren, aztán ő már ha 11-év betéti kamatát nézzük,akkor is 16-ezeren szállna ki kamatokkal reálisan.
No de valaki 20-ezret vár!
longforever 2018. 12. 31. 12:46
Előzmény: #5865  berlini
#5866
Sok mindent el tudok képzelni erről a Nagy Viktorról de azt nem  hogy az események után hónapokkal/évekkel egyszer csak kitesz egy eddigi meglatasaival szögesen ellentétes véleményt...
Ennyi idő nem kell erre... itt valami más van a háttérben... dicsérik  a mennyasszony t...
De vőlegény egyse...
Talán év elején jön az a 12-13 k vőlegény?????
berlini
berlini 2018. 12. 30. 20:15
#5865
https://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/folyik-a-betakaritas-az-otp-nel.308239.html
Nagy Viktor úr, aki eddig - átvéve az elemzői véleményt (max 3-4% növekedés/év) - a következő évekre nem várt jelentős profit növekedést, irt egyérdekes cikket.
Az általa felvázolt trend alapján a leánybankok már 41% -nál tartanak a csoport nyereségéből. A trend alapján (ő ezt nem irja le igy) de várható, hogy a leánybankok az utolsó negyedéves 41 milliárd ft-os ereményt a következő negyedévekben növelik. Próbáljuk meg számszerűsiteni:
- a térségi 3-5%-os GDP növekedés miatti általános hitelkihelyezési offenziva miatt: +3-5% nyereségnövekedés
- az akvirált bankok (albán, bolgár, szerb) várható plusz nyereségessége: +30-40%
- folyamatosan érzékelhető szinergia hatás miatt a szerb és bulgár bankoknál: évi 1-2% (páréven keresztül)
Mindezekkel a negyedéves eredmények már a következő évben elérhetik a 54-58 milliárdot.
A magyar anyabanknál a következő évben még érzékelhető lesz a céltartalékfelszabaditás. igy itt negyedévenként 50 milliárd ft-os nyereségre számitok (növekvő operativ nyereség, de csökkenő céltartalékfelszabaditás mellett)
Ezzel lehetővé válik a következő évre egy kb. 4*(50+54)=416 milliárdos eredmény.
Hogy ezt nem csak én gondolom igy, arra bizonyiték, hogy Csányi pár éven belül el akarja érni a 70%-os leánybanki nyereség arányt Ha a fenti becslés összejön, azzal a leánybankok a nyereség már több mint a felét szállitani fogják. ha az akviziciók folytatódnak Szlovéniában, Szerbiában, Makedóniában akkor a 70%-os nyereségarány elérhetőenek tűnik 2-3 éven belül. 
berlini
berlini 2018. 12. 28. 22:14
Előzmény: törölt hozzászólás
#5864
Nem akkora marhaság lenne, ha az OTP-nek nem lenne a DB-nél sokkal kecsegtetőbb befektetési lehetősége.
(Egy 10%-os bevásárlás minden további nélkül megoldható lenne.)
Jelenleg a DB tőkéje már több éve nem hoz hasznot és a következő években sem lesz nagy fordulat.
berlini
berlini 2018. 12. 28. 22:09
#5863
Állandóan felmerül kritikaként, hogy a fundamentális számitások nem érnek semmit. A piac alakulását tekintve ritkán tekinthetők rövid távon mérvadónak. Sokszor még évek multán sem jönnek be az árfolyamvárakozások.
Ide is beirom a válaszomat a másik fórumból:
"A Funda nem ad sem irányt sem értéket.
A Funda (márha jól sikerül funda számitásokkal leirni a jövőbeni folyamatokat,) az csupán azt állitja, hogy (leegyszerűsitve) milyen nyereség várható a jövőben.
De ugyanazon fundás várakozások mellett az, hogy hogyan alakul az árfolyam az attól függ, hogy az adott térség, ország tőkepiacán a befektetők éppen milyen árazást tartanak reálisnak. 
Pld. tavaly év végén a lengyel bankoknál P/E=14-es előremutató árazás volt, ma már ez inkább 12 alatt van. Az OTP-nél egy éve a konszenzus 2017. évi nyereségére csak kb 264 milliárd ft-volt. Az árfolyam 10720ft és igy a P/E=11,3 volt. (A következő évi várakozás stagnálás volt és ennek megfelelően az egy évre előretekintő P/E is 11 felett volt.)
Amikor márciusban kiderült, hogy a nyereség növekedés +40% lett, akkor a jelenidejű P/E és az előremutató ismét kb. egyenlő (kb. 11) volt. Hiszen a várakozások ere az évre ujra stagnálást vetitettek előre.
Miért van viszont az, hogy ma, amikor a konszenzusos nyereségvárakozás erre az évre már elérte a 300 milliárdot (+6%) az árfolyamban nem látjuk ezt?
Sajnos egyszerű. Az OTP miközben folyamatosan túlteljesiti a várakozásokat, nem tudja magát elszakitani a térségi piaci értékitélettől. Ha a németeknél, lengyeleknél egyre olcsóbbak a részvények (P/E alapon), akkor az OTP-nél sem várhatjuk mostanában a P/E=11 feletti értékeknek megfelelő árfolyamot.
Hogy akkor ebből 13 ezres árfolyam 1 éven belül?
Az akviziciók részbeni beszámitásával  és egy kb. 5%-os organikus nyereségnövekedéssel a 2019-es év nyeresége kb. +18% lesz. igy a mai étékeltség fenntartása mellett benne van a lehetőség egy kb. 15-20%-os árfolyamemelkedésnek,  13.000 - 13.500 közé. 
A 13 ezer még akkor is összejöhet, ha az OTP, P/E alapon 10 alá süllyed a következő év végén.
pantya64 2018. 12. 27. 02:35
Törölt hozzászólás
#5862
herlas 2018. 12. 26. 23:30
Előzmény: #5858  mage
#5861
A cikk is mindennel együtt számolt 25%-ot. A mérlegfőösszeg összeadva nálam is 844,1Md, a részesedés a SocGen 8,4%-ából visszaszámolva 24,45%, ami már közelíti a 25%-ot,(ha a teljes összeg tényleg 3452Md).
Amúgy négy ekkora bank egybegyúrása elég  komoly feladat lenne, sok fiókot meg kéne szüntetni, talán a legjobban menedzselt SocGen leányra lehetne építeni az újat.
 (És köszi a múltkori megemlítést :) )

Topik gazda

berlini
berlini
4 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek