Topiknyitó: berlini 2012. 07. 28. 16:45

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
gyula1971
gyula1971 2018. 09. 26. 17:55
Előzmény: #5679  upgrayeddAKS
#5680
Ez érdekes, mely piacok ezek?
elkerülte azokat a piacokat, ahol a sok komoly bank mellett nem tud labdába rúgni
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2018. 09. 26. 17:45
Előzmény: #5673  berlini
#5679
Az OTP jól diverzifikált, amikor a régiós terjeszkedés mellett döntött, és elkerülte azokat a piacokat, ahol a sok komoly bank mellett nem tud labdába rúgni. (Ahol érett bankrendszer van, ott alacsonyak a marzsok.) DE... ha a HUF gyenge marad átmenetileg, akkor a külföldi leányok eredményein lesz egy "leértékelődési nyomás" HUF-ban számolva, már amikor hosszabb távon erősebb lesz a HUF (feltételezés). Persze ez középtávon nem valószínű, hogy tényező lenne...  
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2018. 09. 26. 17:37
Előzmény: #5672  McDee
#5678
Tovább fűzve a hsz-ed igen értékes gondolatait: lényegében senki sem tudja, gyakran még a bennfentesek is csak alig, hogy a növekedés meddig tart a dinamikusan növekedő cégeknél. Mikor vált át az árbevétel+profit dinamikus bővülése minimális profitbővülésbe, vagy pont annak stagnálásába, stb. Ezért az extrém magas P/E-vel bíró papírokat venni még annál is kockázatosabb, hogy jön-e a medve-piac vagy sem, és mikor... mert lehetnek egészségesek a tőkepiacok, de a pénz bizonyos esetekben a növekedési papírokból át fog áramlani az olyan cégek papírjaiba, amik komoly tényezők az iparágukban, pl. OTP, ha már OTP topik... (speciel az OTP esetében kevésbé gondolom ezt...) De előbb-utóbb el fog jönni az olyan cégek ideje is (rv.-árfolyam szempontjából értem ezt), ahol a management konzervatív (vagy éppen pont innovatív) stílussal, komoly szakmai munkával támogatja a céget. Egyelőre a hype-olt papírok szépen hasítanak, és van sok jó cég köztük, sőt. De extrém magas kockázatot is jelentenek, pont azért, mert a hype gyakran fordul a széljárásnak megfelelően...
berlini
berlini 2018. 09. 26. 17:11
Előzmény: #5676  mage
#5677
Demoszámlán is kell?
mage 2018. 09. 26. 14:13
Előzmény: #5674  gyula1971
#5676
Jutalékot, kamatot nem szoktál (szoktattok) fizetni? 
longforever 2018. 09. 25. 22:32
Előzmény: #5674  gyula1971
#5675
Ikrek vagytok ?
gyula1971
gyula1971 2018. 09. 25. 17:57
#5674
Shortot ma lezártuk 9810 forinton.  10070 indult-nem sok 260 ft maradt részvényenként,de ez is valami.
berlini
berlini 2018. 09. 23. 11:38
Előzmény: #5672  McDee
#5673
Igen, tudom hogy a BMW részben ennek köszönheti az alacsony értékeltségét. 
Azzal viszont vitatkoznék, hogy Nyugat-Európában a ciklus az érett szakaszába ért. Az várhatóan 2020 év végén, de inkább 2021-2022-ben következik be. Amikor az infláció a fokozódó fogyasztás és bérinfláció miatt az EKB - miután 2019 második felében elkezd kamatot emelni - 2-3% fölé fogja vinni az alapkamatot. 
A BMW szempontjából legfontosabb kinai piacon is - mégha csökken is a GDP növekedés majd 6% alá- a belföldi fogyasztás egyre inkább mint a növekedés hajtóereje még tartósan növekedő marad. A 3. legjelentősebb piacon Amerikában valszeg a tetőzés jövőre meglesz, de komoly csökkenést nem várok 2021-ig ott semIgy az én várakozásom, hogy a BMW addig eléri az évi min. 3 millió db eladott gépkocsit a jelenlegi magas marzsokkal.
Visszatérve az OTP-re. A konkurenciánál szerintem már most árazzák hogy a kelet-Európai régióban már elkezdődött a kamatemelés (román, lengyel) és a magyar jegybankkal ellentétben a többi is hamarabb fog emelni mint az EKB. 
Márpedig ez emelni fogja a bankok marzsait és még akkor is, ha a hitelexpanzió leáll évi 5-10%-kal növeli árbevételeiket egyenlőre anélkül, hogy a nemfizető hitelesek száma nőne.A kérdés ismételten, hogy ez a várakozás miért nem látszik az OTP árfolyamában?A válasz valszeg abban van, hogy az OTP - miközben 9 országban van jelen - még mindig inkább magyar bankként van kezelve. 
Ez részben jogos, mert a nyereség 60-70%-át a magyar anyabank termeli, pedig a tevékenység többsége már külföldön van.A 8 ezer milliárdos hitelállomány többsége már a külföldi leánybankoknál van.Az ügynökök nélküli 30 ezres alkalmazotti állomány közel 70%-a külföldön dolgozik. (Ha az ügynöki állományt is beleveszem, akkor 75%)
Fenti számok is mutaják, hogy a bankcsoport átlagos leánybanki hatékonysága alacsony. És az is marad, ha akviziciókkal nem lesz megerősitve a szlovák, szerb, román leánybank.A cél tehát, hogy ha a bankcsoport több mint 2/3 részben erőforrásait külföldre koncentrálja, akkor az eredmény közel azonos mértékben is ott legyen megtermelve. 
A változás sürgős. A bankcsoportnál szinte minden leánybanknál évi közel 10%-ban nőnek a bérköltségek. Nem 2006-2007-et irunk, amikor egy alkalmazott bérköltsége szinte elenyésző volt. Ma már a dinamikusan növekevő árbevételeknél nagyobb mértékben nőnek a költségek nagyrészben a bérdinamika miatt.Az akviziciók mellett még nagyobb hangsúlyt kellene hogy kapjon a digitalizáció. Kiváncsi lennék arra, hogy Oroszországban miért ment gallyra a Touchbank. Ott ugyanis soha nem tud az OTP az országot teljes egészében lefedő fiókhálózatot kiépiteni. A Touchbank igéretesnek látszott.
McDee 2018. 09. 23. 06:38
Előzmény: #5671  berlini
#5672
 Egyetértve veled, hogy OTP értékeltsége igen alacsonyan tanyázik úgy gondolom, hogy az összevetés BMW-vel félrevezető lehet.
 BMW a ciklikus consumer szektor nagyon ciklikus iparágának része (egyébként ugyanez látszik az amerikai Ford számain is, ahol PE 6 körül van. SnP500 átlagos PE értéke tartalmazza AMZN 151 és F 6 értékét is, eltakarva a lényeget.
 A nagyon ciklikus  szokott olyan vélekedés lenni, hogy ezeket akkor érdemes venni, ha PE az egekben van. Ilyenkor ugyanis a ciklus alján járva a fogyasztói defenzív viselkedésnek köszönhetően összeomlik a EPS, viszont az árfolyam - érthető okokból - nem esik azonos mértékben.
 A trend fordultával csökkenni kezd PE és az érett fázisba kerülve extrém alacsony lesz, tükrözve azt a - nem indokolatlan - vélekedést, hogy ez a szint nem fenntartható. Valószínűleg érdemes lenne egy gazdasági ciklus méretű mozgóátlag trendet alapul venni, de ez szintén érthető okokból értelmetlen próbálkozás.
berlini
berlini 2018. 09. 23. 00:47
Előzmény: #5668  egy_kezdo
#5671
Kösz az elemzést!
Igen, ma újra az a kérdés ami 2015 elején.   Mikor ismeri fel az elemzők többsége, hogy a 2018-2020-as évek nem stagnáló nyereséggel jönnek. Ugyanis számomra furcsa módon még azok is akik a céláraikat 13-14 ezer körüli teszik azt számitják, hogy a bankcsoport nyeresége évi pár százalékkal nő csak és 2020 után éri el a 300 milliárdot. 
Szerintem a befektetők visszafogottsága még a mai 10 ezer alatti árfolyamon is azzal magyarázható, hgy elhiszik a konszenzus nyereségvárakozását, de nem hiszik el az abból számitott célárfolyamokatMa már csak visszasirhatjuk  a pár évvel ezelőtti előremutató P/E = 12 körüli piaci árazottságot. Mielőtt azt hinnénk, hogy ez egyedül bennünket súlyt nézzünk egy kicsit körül. 
Miközben az USA SandP500 vállalatai P/E = 23 körüli szinten árazottak Európában átlagban 14 alatti piaci értékeltségeket látunk.     Példaként a BMW teljesitményét és árfolyamát nézzük: 
- 10 év alatt 1 millió db alatti kis luxus autógyártóból 2,4 millió darab autót előállitó durván nyereséges gyártóvá vált. 
- jelenleg is dinamikusan nő, 
- P/E=6,5 -ös értékeltségén ez viszont nem látszik 
Kérdésem, hogy miért csodálkozunk azon, hogy az OTP ugyanezen értékeltsége ma már alig több mint 8? 
Tudom, hogy ez a várakozás a térségi bankokhoz képest 20-40%-os alulértékeltségből adódik. A lengyelek is a 7-es cikkely eljárása alatt vannak és az ottani bankok értékeltségén ez nem látszik.     De nálunk van egy másutt nem létező faktor.     A gyanakvás, hogy a gazdaságpolitika unordoxiája ismét tombolni fog. Hogy a Nemzeti bank a világon utolsőként fog csupán kamatot emelni és igy akár egy 400 ft-os euróárfolyam is lehetséges lesz. Egy külföldi befektetőnek nem mindegy, hogy ma vásárol 10 ezer ft-ért egy részvényt és fennáll annak a veszélye, hogy 2 év múlva akkor is veszteségben ül, ha közben az árfolyam felmegy 13 ezer fölé.  
berlini 2018. 09. 23. 00:44
Törölt hozzászólás
#5670
berlini 2018. 09. 23. 00:43
Törölt hozzászólás
#5669
egy_kezdo 2018. 09. 21. 20:46
Előzmény: #5338  egy_kezdo
#5668
„Mit mondanak egy_kezdőék most?”
Ugyanazt, amit évekkel ezelőtt is mondtak: Az OTP jövőkép és profittermelés szempontjából Európa egyik, ha nem a legjobb bankja (legalább még 2-3 évig, a későbbi majd kiderül vagy beborul).
Félelmetes, hogy a Mo-i befektetés szolgáltatók ún. profi szakemberei, a naponta többször esedékes tv-s, rádiós nyilatkozataikban meg sem említették, hogy a héten CECE/BUX átsúlyozások lesznek és ez egész héten nyomás alatt tartja a magyar bluechip árfolyamokat (cseheket is ma, pko viszont napokig emelkedett a héten). Ezeket az infókat jól elhallgatják és röhögve trédelnek a mezei ügyfeleik ellen? Vagy tényleg ne tudnának róla, miközben minden MM erre trédel több napja? Ki lehet választani a helyes választ. A BUX blueknál például 1 darab max 2 MM rakosgatja árazza az árfolyamot és magával kötögetve bonyolítja a napi forgalom 40%-80%-át, a többi szerencsétlen jön-megy, mindegy, hogy mit csinál.
Visszatérve az OTP-re: A mi stratégiánk, mert már megtehetjük, hogy ritkán trédelünk, mivel nincs szükségünk kockázatos és gyors pénzre. Az egyéves osztalékból is megvagyunk nagycsaláddal 4-5 évig és új részvényvásárlásokra is jutt bőven, úgy, hogy hagyományos munkahelyünk már sok-sok éve nincs. Természetesen ehhez részvények kellenek, sok-sok részvény, amit jó áron érdemes venni minden évben. Értéket veszünk amikor úgy számoljuk, hogy az olcsó árfolyamon megkapható. Az OTP pedig értéket teremt, egyre többet (világszerte jópár ilyen cég van, csak meg kell találni őket).
Nem mindenkinek való ez a stratégia, trédereknek például egyáltalán nem, mivel előre kell tervezni az életet évekre-évtizedekre, sőt generációkra, csak így válhat vagyonossá több generáció akár évszázadokra is. Vagyonos  tréder pedig nem létezik, ez a fajta tőzsdés maximum szerencsés lehet (nagy ritkán és rövid időszakokban)...
Ja, hogy vettünk-e idén OTP részvényeket is, vagyis volt-e olcsón értékelve idén az "érték"? Természetesen igen, vettünk nagyobb csomagot az MSCI napon és nemrég a 97xx-sávban is , 99xx sávban is és láss csodát 10.000 körül is,és vesszünk 12 000 fölött is, ha akkor és ott olcsó lesz az "érték". (És nem, nem mi vagyunk a Sertorius, de úgy látszik, azonos számítások alapján értékelünk "értéket" :)
Hogy mikor adunk el? Amikor az "érték" értékét jelentősen meghaladja az árfolyama. Ez az OTP esetében elég ritkán van, évente 1-2 alkalom már soknak számít.
Mit könnyebb meghatározni, az értéket vagy a jövőbeni árfolyamot? Természetesen az "értéket", mivel az árfolyamot BUX esetében 1-2 MM alakítja és az sem számít nekik, hogy mennyit veszítenek közben, mert sűrűn nem a saját pénzüket kockáztatják.
"A mit könnyebb" ékes bizonyítéka, hogy idén január 26-án becslést adtunk a 2018 év végi árfolyamra, amitől jelenleg -30%-ra vagyunk. Szintén aznap, becslést adtunk az egész éves "új értékre" is, amit akkor 300-330 milliárd profitra becsültünk meg, pusztán a bank munkafolyamatainak az ismeretére alapozva.  A napokban ezen utóbbi becslésünket, a bank első embere nyilvánosan is megerősítette ( 1 milliárd € profit). Az árfolyam miatt sem aggódunk, a megteremtett "érték" körül fog mozogni az árfolyam is, hol alatta hol felette...
A MM is ott keres pénz, ahová épp tenni tudja az árfolyamot, ha például szeptember 26-án a FED csak verbálisan kicsit lazább lesz mint eddig volt (Trump beszólásai miatt), akkor hirtelen mindenki leveszi "jújj az EM-től de undorodom" szemüvegét és megváltoznak a dolgok, és ennek a fordítotja is lehetséges (de az "érték" már most is ott van, csak az a kérdés mikor cserélnek szemüveget a robotkezelők...)
Sok sikert mindenkinek!
tesaszabi 2018. 09. 21. 08:45
Előzmény: #5663  berlini
#5667
Én is Szerbiára tippelek, mert a felsoroltak mellett ott még politikailag is jó szél fúj
mage 2018. 09. 20. 20:39
Előzmény: #5662  berlini
#5666
Én 323 milliárd éves eredményt várok. Esetleg, felfele húzhatja picit az albán, vagy bolgár bank vásárlásával keletkező badwill, ha idén konszolidálják őket.
mage 2018. 09. 20. 20:37
Előzmény: #5663  berlini
#5665
Én Szerbiára tippelek. Socgen-nek elvileg ott is van eladó bankja, meg az általad említett részben állami tulajdonú bank. 
Románia furcsa lenne a legutóbbi blama miatt.
Horvátországban kockázatos lenne szerintem tovább nőni, plusz nem is hallottunk ott további eladó bankról.
Szlovákiában biztos csak nagyon drágán lehetne bankot venni. Ki adná el ott érdekeltségét? Kbc, rafi, erste?
Orosz és ukrán szerintem is kiesik.
Esetleg Albániába lehet van még eladó görög tulajdonú bank.
Vagy Moldovában is lehet eladó bank. Kérdés, hogy miért adnának el egy piacvezető bankot?
longforever 2018. 09. 20. 20:28
Előzmény: #5663  berlini
#5664
A piac sokszor furcsán áraz....figyeljük a piacot...
berlini
berlini 2018. 09. 20. 19:55
Előzmény: #5662  berlini
#5663
Szó volt az ujabb akviziciókról.
Ez is pozitiv, különösen az, hogy Csányi szerint akár olyan akvizició is lehetséges ahol ezzel piacvezetővé válna a bank.
Melyik ország lenne ez?
Oroszország:
 piacméreténél fogva kizárt. (nem beszélve a politikai kockázatokról)
Ukrajna:
 őrültség lenne (bármikor kiujjuló polgárháború)
Románis:
A piacvezetőséghez itt is kellen 400-500 milliárdos invesztició. A multkori jegybanki elutasitás után ez túl kockázatos lenne. Igy nem valószinű.
Montenegróban már piacvezető
Bulgária:
a meglévő inveszticióval már most is piacvezető, igy valószinűleg nem erre az országra gondolt Csányi.
Horvátország:
lehetséges célpont mind a piacmérete, mind a jelenlegi bank mérete alapján. De itt most eléggé nagy feladatnak tűnik a tavalyi Splitska vétel utáni összeolvasztás. (Amúgy meg ott egy komoly bizonytalansági tényező a devizahitelesek perei.) Ennek ellenére lehetséges!
Szerbia:
lehetséges célpont, már tavaly emlegettek egy nagyobb eladó bankot. Fejlődő piac , kisebb verseny mint:
Szlovákiában:
lehetséges, mert a méretnagyság miatt szinte soha sem nyereséges az ottani leánybank. Ellene szól a piacon elérhető alacsony marzs, nagy verseny. Az itt befektetett tőke hozadéka biztosan kevesebb lenne mint a balkánon.
Mi a tippetek?
berlini
berlini 2018. 09. 20. 17:58
Előzmény: #5657  berlini
#5662
Csányi előadott egy BÉT konferencián. A PORTFOLIOs összefogalaló szerint bejelentette, hogy az ez éves nyereséget leagább 1 milliárd euróra várja.
Ezzel megerősitette sejtésemet, hogy a tavalyi 281 milliárdos nyereség bőven 300 milliárd feletti lesz.
Portfolio megjegyzi hogy az elemzői várakozások  átlaga 284 milliárd. Hozzáteszem, hogy ezen az átlagos becslésen alapulva ugyenezen elemzők átlagos célára 12 ezer ft körüli.
A portfolio feltételezi, hogy Csányi nem követi a forint - euró árfolam alakulását (öregember lévén nyilván már csak a bibliát olvassa). Ezért ezt a várakozást 315 milliárd forintos nyereségre számitják át.
Én azért inkább a mai 323,5 Ft-os árfolyammal számolok. (323 milliárd forintos nyereség.) 
Ezen kivül pedig feltételezem, hogy Csányi (ilyen idősen már) nem szivesen blamálja magát. Ha ő legalább 1 milliárd eurós nyereséget lát erre az évre, akkor az inkább több pár százalékkal mint akárcsak egy eurócenttel is kevesebb.
Mindez alapján én megemelem az eddigi 310-320 milliárdos nyereség várakozásomat 330 milliárd forintra.
Ebből (a bankadó levonása után) az első két negyedévben (Q1: 65, Q2: 90) eddig 155 milliárd ft van meg. A 330 milliárd ft-hoz hiányzó 177 milliárd ft teljesithető ha a Q3-ban kb 95 milliárdos és Q4-ben 82 milliárdos nyereség jön. (Tekintettel arra, hogy az utolsó negyedévben hagyományosan nagyobb céltartalékolással állitják be a megfelelőnek tartott szintet.)
Ha ez a várakozásom teljesül, akkor a bankcsoport árazása P/E=8,4 -es és igy a térségi bankokkal összehasonlitva messze alulárazott. A portfolio összehasonlitásában a 13 bankból a többség P/E=10 feletti és a 2. alulárazottnak is P/E=9,4 körüli az árazása. Igy ehhez a bankhoz képest is több mint 10%-os alulárazottságot tapasztalunk.
Ha elfogadjuk, hogy ez az alulárazottság legkésőbb a 330 milliárd ft körüli eredmény elemzői elismerése után csökken és az átlagos térségi banki árazottságot eléi, akkor  fél éven belül ujra 10 feletti árazást látunk. (Na nem a cseh , lengyel 12-15 körüli szintjeit, de legalább az Erstebank 10-es értékeltségét.)
Eszerint benne van egy kb 20%-os rally.
Hogy mikor indul?
Szerintem pár dolognak be kell hozzá következni:
- Trump féle kereskedelmi háborús félelmek csökkenése (van rá esély mert ő is eredmény kényszer alatt van)
- USA alapkamat emelések a várakozáshoz képest nem gyorsulnak
- eredményes Brexit tárgyalások
- és mindezek révén megáll a fejlődő piacokról a forró tőke kivonás
Én látok esélyt rá.
Ha meg nekiállok álmodozni akkor megkérdezném:
ha a lengyel bankok P/E alapon 14 körül értékeltek, akkor akkora csoda lenne az OTP-nél egy 12 -es értékeltség?
Na de erről a kb 14 ezer ft-os árfolyamról még ráérünk akkor beszélni, ha nem a béka segge alatt, 10 ezer ft alatt vagyunk és ennek a szintnek az áttörése is komoly feladatnak bizonyul.
gyula1971
gyula1971 2018. 09. 14. 13:30
Előzmény: #5658  gyula1971
#5661
2-hetes short,most ugyanott van ahol nyitottuk. Unalmas.

Topik gazda

berlini
berlini
4 5 4

aktív fórumozók