Topiknyitó: Civinjanos 2012. 06. 28. 12:23

Nyomozás HUMET azaz NUTEX ügyben  

Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2017. 02. 28. 18:10
Előzmény: #259  Törölt felhasználó
#260
Az emberek nem akarnak lemaradni, benne akarnak lenni a dolgokban.
Törölt felhasználó 2017. 02. 28. 18:10
Előzmény: #258  Törölt felhasználó
#259
Ha 30% lenne a limit, azt is átvitte volna.
Törölt felhasználó 2017. 02. 28. 18:10
Előzmény: #257  Törölt felhasználó
#258
Limit tegnap, limit ma
Törölt felhasználó 2017. 02. 28. 18:09
Előzmény: #256  Törölt felhasználó
#257
Tegnap 68 ma 81
Törölt felhasználó 2017. 02. 28. 18:08
Előzmény: #255  Törölt felhasználó
#256
LŐrinc nem kispályás
Törölt felhasználó 2017. 02. 28. 18:07
Előzmény: #254  Törölt felhasználó
#255
Hol lesz az OPIMUS??
Törölt felhasználó 2017. 02. 28. 18:07
Előzmény: #253  Törölt felhasználó
#254
Hol lesz egy év mulva?
Törölt felhasználó 2017. 02. 28. 18:07
Előzmény: #252  Törölt felhasználó
#253
Nézzük meg a jövő héten, hol lesz a KONZUM
Törölt felhasználó 2017. 02. 28. 18:06
Előzmény: #251  Törölt felhasználó
#252
Vegyél kicsi fospapírokat. Nyugodtan vegyél
Törölt felhasználó 2017. 02. 28. 18:06
Előzmény: #250  Törölt felhasználó
#251
Ha nem tetszik ne vegyed.
Törölt felhasználó 2017. 02. 28. 18:05
Előzmény: #249  Törölt felhasználó
#250
Már csak attól is jó lesz a cég, hogy beszállt, mert mindenki tudja ki szált be.
Törölt felhasználó 2017. 02. 28. 18:05
Előzmény: #248  Törölt felhasználó
#249
Az új nagytulaj nem akárki. Nyilván nem fog rossz cégbe beszálni
Törölt felhasználó 2017. 02. 28. 18:05
Előzmény: #247  Törölt felhasználó
#248
Jövő héten 100 felett lehet.
Törölt felhasználó 2017. 02. 28. 18:04
Előzmény: #246  Törölt felhasználó
#247
Aki akar részt besz benne, és nyerhet
Törölt felhasználó 2017. 02. 28. 18:04
Előzmény: #245  alibaba_
#246
nem érdekel a politizálásod. Limites RALI van, ha tetszik ha nem
alibaba_ 2017. 02. 28. 18:01
Előzmény: #244  alibaba_
#245
Pályáját a kilencvenes évek elején kezdte el, amikor az állami gázprogram kapcsán egy alcsúti, gépészettel foglalkozó társával - akinek legfőbb ismertetőjegye akkoriban az volt, hogy jól focizott - elkezdték bekötni a faluban élőknek a gázt. A vállalkozás fejlődésnek indult, egyre jelentősebb munkákat kaptak a közeli településeken is, lakóparkokban, nagyobb épületekben dolgoztak. A sikereit annak köszönhette, hogy közvetlen stílusú, társasági ember, ugyanakkor kemény tárgyaló, és e nélkül nem tudott volna érvényesülni. A kétezres évek közepén azonban hullámvölgybe kerültek, a cég ekkoriban egyre kevesebb megrendelést kapott, megjelentek a megyében és a faluban is a konkurens gázosok, Mészárosék majdnem csődbe is mentek: 2007-ben már alig volt bevételük, a cég veszteséges lett, pedig korábban több mint tízmilliós nagyságrendű eredményt is el tudott érni.

Mészáros ekkortájt kezdett hivatásszerűen is foglalkozni a focival. Fiatalon a helyi serdülőcsapatban futballozott, később - ahogy az a kistelepüléseken a helyi vállalkozók körében gyakori - folyamatosan szponzorálta a hazai csapatot, az éppen a megyeegyből felfelé kapaszkodó Felcsútot. Aktívan részt vett a csapat menedzselésében, eközben találkozott a meccsekre kijáró Orbán Viktorral, akivel állítása szerint együtt járt iskolába.[14] Állítólag ekkoriban Mészáros segítséget is kért Orbántól. Nem tudni ebben mi az igazság, de tény, hogy jól jött az ismeretség, Mészáros lett az ellenzéki Orbán Viktor által alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke, társadalmi munkában. Ez az alapítvány tartja fenn a 2006-ban indult felcsúti fociakadémiát. Az alapítvány újabb és újabb földterületekkel bővült, felépült a Pancho Aréna, a Felcsút pedig feljutott az NB I-be. A cégek által felajánlható tao-pénzekből több milliárdot kapott az akadémia, a fenntartó alapítvány szakközép- és szakiskolát épített, és a kezelésébe került az Alcsútdobozi Arborétum is, amelynek közelében felújították a lerobbant sportszállót.

Közben Mészáros cégügyei is látványos fejlődésnek indultak: a korábbi gázszerelő vállalkozást építőipari kivitelezővé fejlesztette, 2008-ban százmilliós bevétele volt, ami félmilliárdra, majd kormányváltás után milliárdos nagyságrendűre kúszott fel. Szintén 2010 után a Mészáros és Mészáros Kft. összesen három és fél milliárd forint értékű közbeszerzésben nyert, különböző cégekkel együttműködve. 2008-ban egy másik helyi vállalkozótól, Molnár Csabától vette át a Felcsút FC-t is, amit Molnár alapított és ő volt sokáig az ügyvezető valamint a fő szponzor is, de számos kérdésben más véleményen volt Mészároshoz képest, így például ellenezte az akadémia jelenlétét és a több ezer férőhelyes stadion építését. A korábbi sikeres évek után a 2010-es kormányváltást követően Molnár cégének elmaradtak a megrendelései, a vállalkozását végül szintén Mészáros vette meg tőle, cégvezetőnek pedig a volt felcsúti jegyzőt, Petrin Lászlót tette meg. Vélemények szerint Molnárral szemben Mészáros engedelmesen eleget tett Orbán kéréseinek, ettől függetlenül láthatóan továbbra is fontos maradt számára a foci, erről tanúskodik, hogy a helyi tévében többször is nyilatkozott ez ügyben.

A helyiek szerint Mészárost nem érdekelte a politika, vállalkozását is anélkül futtatta fel a kilencvenes években. 1998-2002 között helyi képviselő, de mint akkor a faluban mindenki, függetlenként. 2010-ben, nyolc év kihagyással a fociakadémia elnöki székéből újra indult a képviselői posztért, immár fideszes jelöltként. Be is jutott a testületbe, testvérével, a mezőgazdasági gépalkatrészekkel és gumiabroncsokkal kereskedő Mészáros Jánossal együtt. A polgármester ismét a független Varga György lett, aki ezzel a harmadik ciklusát kezdhette el. Tíz szavazattal nyert Flier Jánosné, a Fidesz helyi elnöke ellen. Flierné jól menő vállalkozó férjével alapította a helyi polgári köröket a 2002-es kormányváltás után. Felcsúton azt mondták, az ottani Fidesznek rendkívül fontos lett volna, hogy a faluban a párt tagja legyen a polgármester, és hiába volt a hat képviselőből és a polgármesterből álló héttagú testületben elsöprő, öt-kettes Fidesz-fölény, vereségként értékelték, hogy nem szerezték meg a település vezetését. Nem is hagyták annyiban sokáig: 2011-ben egy, a választások után frissen módosított törvény alapján, miszerint köztartozással rendelkező személy nem lehet polgármester leváltották Vargát, és új választást írtak ki. Mészáros még ekkor sem volt magától értetődő favorit, először a helyi általános iskola igazgatóját, a csupán névrokon Flier Évát szemelte ki a Fidesz, aki nem vállalta, így indították el végül Mészárost. Varga szerint direkt hoztak olyan szabályt, hogy leválthassák és a helyére Mészárost ültessék, főleg miután állítása szerint már a törvény életbelépése előtt kiegyenlítette tartozását, ugyanakkor más települések adósságokkal rendelkező vezetőit nem menesztették ilyen indok miatt. Kitért arra is, hogy még évekkel a leváltása után is vagyonosodási vizsgálat folyt ellene, miközben mások milliárdokkal üzérkednek.[15]

Több felcsúti is azt állította, hogy a vállalkozásaiban több mint száz helyinek munkát adó Mészáros felhívta az időközi választás előtt minden dolgozója figyelmét, hogy kire kellene szavazni családostul, ráadásul a faluban a pártnélküliek körében egyre erősebb lett az a vélemény, hogy Felcsútnak jobb, ha Fidesz-kormány idején fideszes a polgármester is. Mészáros a korábbi választásokhoz képest nagy arányban, 571-318-ra nyert. Az előzmény nélküli polgármesterség azonban még mindig kevés volt, hogy az országos politikában is ismert legyen. Ezt egy parlamenti képviselő szerint egyértelműen a földügyekkel érte el. Mészáros egyik cége több mint ezer hektár földet nyert, bár a helyi viszonyokban járatosak szerint soha nem gazdálkodott nagy volumenben, és a céget is csak a pályázatok előtt röviddel alapította. A miniszterelnök frakciótagok szerint velük nem érzékeltette, hogy Mészáros hozzá közeli, vagy különösen fontos személy lenne számára, sőt amikor földügyekről volt szó fideszes körökben, akkor egy történet szerint Orbán nem érezte szükségét, hogy megvédje Mészárost azoktól a kritikáktól, hogy a földek jelentős részét nem a korábban azokon gazdálkodó családok kapták. A kormányfő állítólag egyszerűen annyit mondott, hogy a Fejér megyei ügyeket "megbeszélte a parasztjaival" - amivel a földpályázatok ottani nyerteseire, így Mészárosra is utalt.

Polgármesterként Mészáros megközelíthetetlenné vált a helyiek számára is. Az utcán nem lehet megszólítani, mert autóban ül, vagy telefon van a fülén, ritkán van, vagy nincs lakossági fórum, közmeghallgatás, falugyűlés. Ez különösen azért fáj sok felcsútinak, mert korábban erre mind volt lehetőségük, másrészt mint mondják, legalább a stadionépítést illett volna érdemben megbeszélni a faluval. Nyilvános rendezvényeken is alig jelenik meg sok helyi szerint, csak focimeccseken látni. Igaz, pénzzel és más kézzelfogható dolgokkal segített, volt például, hogy egy egész vaddisznót küldött valamelyik falusi összejövetelre a nagy vadász hírében álló polgármester, akinek a cégirodáját is több saját trófea díszíti.

A testületi ülések megtartásával viszont már hadilábon állt, a helyiek szerint nem szereti a nyilvánosságot. Volt, aki arra panaszkodott, hogy a testületi ülések időpontját néha csak órákkal kezdés előtt függesztik ki a faliújságra, holott a szabályok szerint napokkal előbb kellene, máskor azért gurult be, mert ülés előtt elkezdték kérdezgetni. Elrendelte a zárt ülést, de a jegyző szólt neki, hogy ilyet nem lehet, mert azt előre kell jelezni. Sokáig biztonságiak őrizték a házát, úgy érezte sok felcsúti, ezzel is a megközelíthetetlenséget akarta sugallni. Ezzel együtt is felújították az orvosi rendelőt, épült egy szakközépiskola, meg egy új faluház is, miután a régit a saját költségén bontotta le. Több ismerőse pozitívumként említette, hogy Mészáros csak helyiekkel dolgoztat, környékbeli vállalkozókat próbál helyzetbe hozni, az építkezésein rengeteg falubélinek ad munkát. A polgármesteri tiszteletdíját 12 különböző helyi szervezetnek utalja, kap a polgárőrség, a védőnői szolgálat és a családsegítő is.

Más, kisebb dolgok viszont nem újultak meg: mintegy 20 méterre a Puskás Akadémia kifogásmentes épületétől repedezett, össze-vissza álló járdát látni. Volt, aki azt panaszolta, hogy a főutca szélén megsüllyedt az aszfalt, a víz alámosta az utat, már a kertje előtti villanyoszlop is ferdén áll, mégis hiába kéri az önkormányzatot a javításra. Szintén nem az általános fellendülést jelzi a bírálók szerint, hogy a milliárdos fejlesztésekkel egy időben 120 családnak osztott a Máltai Szeretetszolgálat segélycsomagot az 1800 fős településen. "Minden, ami a faluban történik, az a Puskás Akadémia érdekében történik" - foglalta össze véleményét egy helyi.

Mészáros továbbra is meghatározó szereplője Felcsútnak, 2010 óta pedig még gazdagabb lett, mint valaha: 2013-ban a 88. leggazdagabb magyar volt 6,9 milliárdos vagyonával,[6][16] ez 2016-ra 31. helyre emelkedett 23,8 milliárdos vagyonnal,[17] melyet alapvetően az elnyert kormányzati közbeszerzéseknek köszönhet. Időközben a polgármester valóságos cégbirodalmat épített ki, mely számos különböző profilú céget magába foglal, az építőipartól kezdve a mezőgazdaságon át egészen a helyi iskola büféjéig. Ezen cégek közül néhányat valamelyik gyereke vezeti.[18][19][20][21][22] Mészáros alapítványa többször maga bízta meg a gyerekei által vezetett cégeket több felcsúti építkezés kapcsán is.[23] Az RTL Klub híradójának számítása szerint Mészáros cégei 2016-ban összesen 225 milliárd forint közbeszerzésből származó bevételt könyvelhettek el.[24]

Ferenczi Krisztina, aki 2014-ben könyvet is írt a felcsúti vagyonosodásokról, 2012-ben interjút készített Mészárossal, ahol a polgármester-vállalkozó felháborodottan, olykor trágár szavakat sem mellőzve utasított vissza minden őt ért bírálatot, mondván nála minden szabályosan történik és nem érdeklik mások kritikái.[25][26] A Heti Válasznak adott 2014-es interjújában is visszautasított minden bírálatot, mert szerinte minden üzleti tevékenysége törvényes volt, ezekről többek közt azt nyilatkozta, hogy „Később is sikeresen vállalkoztam, így tehát nem a Fidesz-kormányoknak köszönhetően gazdagodtam meg, és már akkor volt miből adnom a felcsúti futballnak.”, valamint, hogy „Abban, hogy eljutottam idáig, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye, de én soha nem privatizáltam, nem nyúltam le semmit, mindent a munkámmal és az eszemmel szereztem meg.”[14]

2014 októberében Mészáros a felcsúti falunapon az addig általa elkerült RTL Klubnak is nyilatkozott, itt elmondta, hogy a gyors meggazdagodás „relatív dolog, mert a kilencvenes évek óta jól élt”, noha a cége 2011 után növelte tizenegyszeresére az árbevételét három év alatt a kormányzati megbízások révén, majdnem 61 milliárd forint értékben. Hozzátette, hogy „megpróbál példát mutatni, ezért megküzd, megharcol minden egyes munkáért.” A kérdésre, hogy a fideszes kormányzati megbízások nélkül is ilyen sikeres lenne e, azt válaszolta, hogy „ezt nehéz megjósolni, de ez történt, tehát sikeres.”[27]

A 2016 őszén botrányos körülmények között felfüggesztett működésű Népszabadság kiadójának, a Mediaworks Hungary Zrt. részvényeinek 100%-át október 25-én a Mészároshoz közeli zavaros hátterű Opimus Press Zrt. szerezte meg. A tranzakció mögött többen politikai leszámolást vélelmeztek, miután a lap korábban a Fidesznek kínos ügyekről számolt be.[28] Mészáros egy Borsnak adott interjúban azonban tagadta, hogy ő vette volna meg a lapot és azt állította, hogy egyetlen egy Opimus részvénye sincs és nem is volt. Tagadta azt a hírt is, miszerint bizalmasa, Csík Zoltán igazgatósági tag lenne ugyanott. Magáról a lap megszüntetésről nem volt véleménye, de elmondta, hogy a média „fura világ”, ahol karaktergyilkosságot igyekeznek elkövetni ellene. Hozzátette még, hogy a már meglévő cégeivel szeretne a jövőben foglalkozni, és hogy ő üzletember, nem politikus.[29] Az viszont köztudomásúvá vált, hogy megvette az Echo TV-t, ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy "jó tévét szeretne", amire a Fidesz majd támaszkodhat a kampányban, de azt tagadta, hogy Orbán Viktor kormányfőnek beleszólása lenne a tévécsatorna működésébe. Itt azt is elmondta, hogy jóban van Simicska Lajossal, aki korábban összeveszett Orbánnal, állítása szerint Simicska korábban segítette is őt az üzleti boldogulásában.[30] Később az is kiderült, hogy Mészáros megvásárolta Gyárfás Tamástól a korábban a Nap TV-nek is otthont adó Angol utcai épületegyüttest, hogy állítása szerint oda költöztesse az Echo TV-t.[31][32]
alibaba_ 2017. 02. 28. 18:00
Előzmény: #243  alibaba_
#244
Mészáros Lőrinc (Székesfehérvár, 1966. február 24.)[1] magyar vállalkozó, 2011 óta Felcsút község polgármestere a Fidesz–KDNP jelöltjeként.[7][8][9] A 2016-os Befolyás-barométer szerint ő Magyarország 10. legbefolyásosabb embere. Személye jelentős polémiát okozott és okoz jelenleg is a politikai és egyéb közbeszédben is, miután az eredetileg gázszerelő Mészáros szinte a semmiből lett néhány év alatt vagyonos, 2016-ra Magyarország 31. leggazdagabb embere, amit sokan a fideszes politikai hátszéllel indokolnak, miután a 2010-es kormányváltást követően duplázódott meg évente a vagyona és lett annak a községnek a polgármestere, ahonnan a választást megnyerő Fidesz elnöke, majd másodszor is miniszterelnök Orbán Viktor is származik, ezért az is elhíresült róla, hogy valójában „Orbán strómanja”.[6][10][11][12] Mészáros emiatt később pert indított az Együtt párt ellen, mert a párt politikusai többször így nevezték.[13]

alibaba_ 2017. 02. 28. 17:59
Előzmény: #242  alibaba_
#243
Te már megméretted az IQ-dat?
alibaba_ 2017. 02. 28. 17:58
Előzmény: #241  Törölt felhasználó
#242
Mészárosnak pimf: Zuckerberg IQ-ját 152 fölé becsülik
hvg.hu
36
Értékelje a cikket:
Köszönjük!
Mészáros Lőrinc vagyonosodását azzal magyarázta kollégánknak, hogy ő okosabb lehet a Facebook-alapító Mark Zuckerbergnél. Segítünk a felcsúti polgármesternek felmérni ellenfele képességeit, mielőtt kihívná egy vetélkedőre.
Kutatások szerint a világ leggazdagabb egy százaléka komoly átfedéseket mutat a Föld legokosabb egy százalékával – állapítja meg az örökölt vagyonokat figyelmen kívül hagyva az amerikai Forbes. A gazdasági szaklap ezen a ponton Mark Zuckerberg (Facebook), Bill Gates (Microsoft), Sergey Brin (Google) és a néhai Steve Jobs (Apple) nevét említi, de a „siker egyenlő ész” tézise Mészáros Lőrincre is igaz lehet a logika alapján.
Közelebb talán akkor jutunk a megfejtéshez, ha meg tudjuk mondani, mennyi Zuckerberg IQ-ja. Erre sajnos csak becsléseket kapunk.
Azt tudjuk, hogy az amerikai egyetemi felvételihez szükséges SAT-teszten 1600 pontból 1600 pontot szedett össze. A intelligenciájára becslést közlő Quora.com a fontos, de gyengébb indikátorok között említi, hogy Zuckerberg felvételt nyert a Harvardra, az egyetemet viszont több más szupertehetséghez hasonlóan ideje korán elhagyta és egy sikeres vállalkozást alapított. Az oldal szerint fontosabb tényező, hogy Zuckerberg a szabadidejében programozott egy saját mesterséges intelligenciára épülő rendszert (Jarvis), hogy a lakóházát az működtesse. A Quora minden faktort figyelembe véve 152,5-ös IQ-t saccol Zuckerberg esetében.
A Facebook alapítójának képességeire utaló tények még vannak. Zuckerberg még gimnáziumban kifejlesztett egy zenehallgató programot, amely figyelte felhasználói szokásait. Ezt annak idején több IT-cég is meg akarta vásárolni, de ő inkább egyetemre ment. Gólyaként díjakat nyert matematikában, csillagászatban, fizikában és a klasszika filológia területén. Ír és olvas franciául, héberül, latinul és ógörögül, valamint iskolája kardvívó csapatának kapitánya volt.

Törölt felhasználó 2017. 02. 28. 17:55
Előzmény: #240  Törölt felhasználó
#241
Simicskánál senki nem tudott semmit sem.

Topik gazda

Civinjanos
4 4 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek