Topiknyitó: Magicmaan 2012. 05. 30. 12:05

Pénznyelő elköszön  

"Kedves Fórumozók!







A Portfólió moderátora hétfő este úgy döntött, hogy tiltólistára tesz. Felesleges és nem is kívánok abba belemenni, hogy ez szerintem mennyire volt jogos, vagy sem. Tény, hogy a viták során gyakran voltam erőszakos, cinikus, piszkálódó, akár szándékosan is provokatív, a 12 év alatt írt sok tízezer hozzászólás némelyikében még bántó is. Ez, ill. a vitastílusom talán többeknek nem tetszett. De arra mindig ügyeltem, hogy ténylegesen durván személyeskedőt, alpári sértést ne írjak. Ezt a határt, amit én saját magamnak szabtam és magam miatt betartottam, velem szemben sokan átlépték: az elmúlt sok év alatt szídták édesanyámat, elhunyt apámat, az akkor még meg sem született fiamat, zsidóztak, cigányoztak, komcsiztak, hazaárulóztak, seggeztek, férgeztek, geciztek, köcsögöztek, stb. stb. elzavartak az országból, a világból. Én egy hibát biztosan elkövettem: foglalkoztam ezekkel a beírásokkal.







Mindentől függetlenül, ha valakit megbántottam bármelyik hozzászólásommal, ezúton szeretnék elnézést kérni tőle.







Mint azt sokszor írtam: nincs, nem volt és nem is lesz másik nickem, így a Portfólió fórumairól 12 év fórumozás után távozom. Egyikeként a kevés (ha nem utolsó) még ma is aktívan írogató régi fórumozók közül. Fórumozós célra létrehozott emailcímem, a penznyelo@freemail.hu él továbbra is, azon bárki elérhet. Ezen kívül a későbbiekben megtalálhat bárki a Tőzsdefórumon is, ahová az utóbbi néhány évben már nem nagyon írtam, de ahol 14 évvel ezelőtt a tőzsdei fórumozást elkezdtem ugyanezzel a nickkel.







Mindenkinek további jó - és higgadt - fórumozgatást és sikeres kereskedést kívánok:

Pénznyelő"
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szivacs
szivacs 2012. 07. 12. 10:51
Előzmény: #538  Törölt felhasználó
#540
Azért az emberi szubjektum által determinált gazdasági viselkedést többnyire sikertelenül leíró próbálkozások és a gravitáció nagyságrendekkel más kategória :-)
Persze fedezhetők fel szabálynak tűnő megállapítások, melyek bizonyos időben, bizonyos helyen, bizonyos körülmények között működtek, de sokan buktak már sokat azon, hogy azt hitték, hogy ez azt jelenti, hogy a jövőben is törvényszerűen működni fognak...:-)

Az a bankár, amelyik shortol, lehet, hogy nyer, lehet, hogy bukik, de ha kiugrik a bank huszadik emeletéről, akkor biztosan bukik! :-)
Törölt felhasználó 2012. 07. 12. 10:51
Előzmény: #537  szivacs
#539
Az a helyzet, hogy a fizika csak addig tűnik egzaktnak, amíg nem értesz hozzá eléggé. Bizonyos szint után már azt látod, hogy nem egy rivális elmélet van a kérdőjeles dolgokra. Szvsz a közgazdaságtan alapvetően abban különbözik, hogy a kérdőjeles, bizonytalan dolgok aránya sokkal nagyobb, plusz sokkal nagyobb a ráhatás, ha fizikai témában írsz egy tudományos dolgozatot, akárhány helyen publikálod, nem fogja befolyásolni a tényleges működését a fizikának, ugyanez nem mondható el egy közgazdaságtani publikációról, mert az simán önbeteljesítő lehet. Meg persze ott vannak azok a szereplők, akiknek jóval nagyobb súlyuk van az átlaghoz képest.

"Mellesleg pl. mérnök elég sok van, aki elvégezte a közgázt is, de mutass egy marxkárolyon végzett közgazdászt, aki aztán fizikus is lett! :-)))"

Ez viszont azért van, mert jóval nehezebben a természettudományos és a mérnöki szakok, mint a gazdasági.
Törölt felhasználó 2012. 07. 12. 10:07
Előzmény: #537  szivacs
#538
Távol áll tőlem, h a kettő közé egyenlőségjelet tegyek. Viszont vannak szabályok, amik mind a fizikában, mind a gazd. polban működnek, és nem tanácsos őket felrúgni. Mint pl az, h a kiszámíthatatlan, kapkodó szabályozás elriasztja a befektetőket. (Mondjuk ez logikus is, mindössze képzeld magad a helyükbe - amennyiben egyéb körülmények változatlanok, te hová települnél, oda, ahol minden nap gyomorgörccsel kellene informálódnod, h nem b*sztak e el épp valamit aznap, ami az üzletmenetedet hazavágja, vagy oda, ahol stabil, kiszámítható gazd. pol folyik, és ezt nem a tündérszemű gazdasági minisztertől tudod meg, hanem magad érzed?)

Hogy ki hol végez manapság, ezt nem tudom:) A közgázon közgazdász mostanság nem sok fog végezni, az tuti, úgyhogy ez a kérdés egy időre megoldódott:)
szivacs
szivacs 2012. 07. 12. 09:55
Előzmény: #533  Törölt felhasználó
#537
"Olyasmi terület ez, mint a fizika" - :-)))
Nagy merészség a gazdaságpolitika és a fizika közé egyenlőségjelet tenni! A kettő közül csak az egyik egzakt tudomány.

Mellesleg pl. mérnök elég sok van, aki elvégezte a közgázt is, de mutass egy marxkárolyon végzett közgazdászt, aki aztán fizikus is lett! :-)))
Törölt felhasználó 2012. 07. 12. 09:34
Előzmény: #526  szivacs
#536
A nagyjából csak azért van ott, mert te nem léptél le. A többi stimmel. Persze akikről írtál, azokra nem igaz.
Törölt felhasználó 2012. 07. 12. 09:15
Előzmény: #515  Törölt felhasználó
#535
"Oly annyira átmentette a hatalmát az MSZMP, hogy ma az utódpártjának csatlósai tartják magukat a demokrácia letéteményeseinek, ami közröhely!!!"

Nem, a közröhej az, hogy a fideszhez képest valóban azok, és a közröhej az, hogy ha kettejüket kell összehasonlítani, a fideszen és droidjain kívül mindenki, (belföld, külföld egyaránt) annak tartja őket.
Törölt felhasználó 2012. 07. 12. 09:10
Előzmény: #507  Törölt felhasználó
#534
"S volt, hogy az MSZP-SZDSZ koalíciónak is 2/3-a volt... "

Bizony, volt ilyen. Te nem találod érdekesnek, hogy a "pufajkás, őskomcsi vérszívó MSZMP-s" Gyula nem élt vissza ezzel, és így sikerült neki demokratábbnak lennie, mint a nagy rendszerváltó Viktor Vezérnek? :)
Törölt felhasználó 2012. 07. 12. 09:06
Előzmény: #504  S52Raptor
#533
" Ahogy a kurmány és a mögöttes támogató réteg elsősorban érzelmi politizálást folytat,a baloldali tömb igyekszik minden kérdést racionálisan megközelíteni"

Nincs is az érzelmi politizálással semmi gond, ha ott alkalmazzák, ahol arra lehetőség van. Sajnos a gazdaságpolitika nem az a terület, ahol kizárólag érzelmekkel célt lehet érni. Nyilván nem árt egy vízió, hogy mégis hová akarsz eljutni, ahhoz viszont, hogy oda el is juss, kőkemény szabályokat kell betartani. Attól még, hogy Eltolcsy tündérkékkel álmodik, még nem fognak jönni a befektetők, nem lesz alacsonyabb a magyar csődkockázat, és nem fog erősödni a forint. (stb stb stb.)

Olyasmi terület ez, mint a fizika, vagy az építészet - lehet ott is érzelmeskedni, csak nem célravezető. Remélhetőleg a fideszes vezetők alkalmaznak unortodox építészeket és mérnököket várostervezésre, akik pl egy hidat nem az ócska ortodox fizikai törvények szerint terveznek meg, hanem mernek nagyot álmodni. Oszt' ha összedől, lehet szidni a köcsög komcsi gravitációt :)

upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2012. 07. 11. 20:00
Előzmény: #529  szivacs
#532
azért azt bevallhatnád, hogy Vipera meg Pénznyelő azért van nálad "persona non grata listán", mert párszor kellemetlenül beszóltak neked :)
a taktikázás meg a többi inkább annak a fel nem ismerése a részedről, hogy ha valakinek az elméletével kapcsolatban úgy akarod rávezetni az illetőt a tárgyi tévedéseire ill. önellentmondásaira (pl. moralizálás a pénzpiacokon, wtf), hogy rávezeted kérdésekkel, akkor ott meg lehet látni a módszertanban a pedagógiai célt is meg azt is, hogy itt most bizony valakinek az orrát keményen beleverték a saját piszkába...

groteszk elméletek meg bőven akadnak, mert sokan nem tűrik, hogy a magyarokat kritizálják, pedig nagyon ráfér már az országra egy vaskos önkritika, mert utána lehetne fejlődni... idehaza szinte senki sem akar szembesülni a hibákkal, hibáival (a helyzet annyira durva, hogy aki szembesül velük, még arról sem akarják gyakran elhinni, hiszen mindneki magából indul ki)

a lényeg: nem véletlen, hogy sereghajtók vagyunk, és "mindenki belénkrúg"...
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2012. 07. 11. 19:52
Előzmény: #530  szivacs
#531
ez mind dicséretes, de nem magyarázza meg, hogy miért él xy meg zw buborékban, álomvilágban, stb. szerinted (helyettesíts be a fenti mondatba mindenkit, akiknek írtad, hogy efféle hiányosságokkal küszködnek)

gyűjtést nem vállalok, de pár ilyen eset azért szemet szúrt...
szivacs
szivacs 2012. 07. 11. 19:27
Előzmény: #528  upgrayeddAKS
#530
Messze nem gondolom magamról, hogy "a dolgokat egyedüliként reálisan látó médium" volnék.
Igyekszem nyitott, empatikus és toleráns lenni azokkal, akik szintén igyekszenek.
Nevezheted ezt akár naivitásnak is... :-)
szivacs
szivacs 2012. 07. 11. 19:22
Előzmény: #503  Törölt felhasználó
#529
Köszönöm a jókívánságokat!
Mivel -1-en áll ez a hsz-od kapsz is egy +t, hogy lásd, nem tőlem kaptad a -t! :-)
Szvsz:
viperából időről-időre előcsapott a gyűlölet, amit igazából nem lehetett megtudni, mi táplál.
penznyelo módszeres és kitervelt volt, itinereket, forgatókönyveket, csakrosszválaszadhatórá kérdéseket gyártott, taktikázott és kitartóan darálta a szisztémáit - borzasztóan deformálta lelkileg az empátia, a tolerancia vagyis az emberség-hiány.
dlpht csak olvastam - Isten nyugosztalja!
tokost tisztelem, legfőképp az elnyűhetetlen kitartása párját ritkító, kár, hogy mostanában alig látni.
akira korrekt vitapartner, van benne nyitottság, kivéve ha a monomániáját birizgálják :-)
watson elég vegyes, lehetne néha toleránsabb, de még szinten van.

Nálam te is "vegyes" vagy - kár, hogy a szándékosan sértő minősítéseket beszúró européer übermensizmustól nem tudtál mentes lenni... :-(
Én meg azon merengek, hogy vajon melyik európai alapértéknek való megfelelés készteti a kulturáltakat újra és újra effélére...
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2012. 07. 11. 19:04
Előzmény: #526  szivacs
#528
végre megjött a dolgokat egyedüliként reálisan látó médium :)

mi a helyzet a szellemvilágban? sikerült a mai asztrálprojekció?
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2012. 07. 11. 19:02
Előzmény: #520  S52Raptor
#527
ez a szerecsenmosdatás azért elég necces... egyszerűsítsük le egy kicsit a 2006-os eseményeket, és koncentráljunk a lényegre (nem a rendőrattakra, mert ott csak teoretizálhatunk az alapján, hogy kiknek is állt igazából érdekében...)

tehát a lényeg: volt egy ultrabéna "vezetés", amely megmondta a szoci párttársaknak, hogy ezentúl minden másképp lesz, nincs lopkodás stb.

erre a reakció nem az volt, hogy "igen, vezérünk, siegheil" :) hanem az, hogy "lóf..z a s..gedbe, lopunk tovább, ti meg bukjatok" (a sors különös fintora, hogy ez annál az erkölcsi hulla kertitörpénél máshogy alakult volna, csak ő meg soha nem vetemedne ilyesmire)

tehát az mszp még a "pártlojalitásnál" is elébb valónak tartotta akkor (és most is) a saját rövidtávú érdekeit, aminek később 2010-ben meg is lett a böjtje... volt ugyan pár évük joint venture-ök alapítására a fidesz nevű, papíron konkurens maffiával, no meg a szabadrablás nevű app is futott közben a memóriában a "háttérben" TSR programként, de ezzel is csak azt erősítették, hogy a másik maffiapárt mozgástere még inkább beszűküljön, még inkább sarokba szorítsanak egy olyan kígyót, amelynek méregfoga már régóta nincs, ám ártani még sokat árthat

mivel a kígyót felhergelték, nincs más hátra számára, mint a gátlástalan hazudozás és rablás, mégpedig olyan mértékben, amit a szocik még soha nem láttak, pedig nem kispályások benne

ehhez képest az intézményrendszert el nem korcsosító szándék kb. annyit ér (tekintve, hogy pl. az oktatás ennél fontosabb), mint a kirablottnak az a gesztus, hogy legalább a kabátot rajtahagyja a hidegben a rabló, aztán így legalább a következő rablónak még megmarad a kabát, meg egy jót erőszakoskodhat is a szerencsétlen (de nem vétlen) áldozattal...
szivacs
szivacs 2012. 07. 11. 18:58
Előzmény: #502  Törölt felhasználó
#526
Gyenge riposzt - és nem is igaz.

Azért azt elismerem, hogy a "nagyjából" megszorítás beírásával megpróbáltál egy bizonytalan lépést tenni a realitás irányába... :-)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2012. 07. 11. 17:39
Előzmény: #524  upgrayeddAKS
#525
helyesen: paratrooperek
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2012. 07. 11. 17:38
Előzmény: #522  Törölt felhasználó
#524
ezzel "csak" annyi a gond, hogy pl. simicska nem egy ejtőernyős, és az sem csücsül most börtönben pl. adócsalásért meg a hosszú bájtokért...
ráadásul az sem igaz, hogy a fidesznek szüksége lenne az ejtőernyősökre... épp csak ezek a paratropperek túl sokat tudnak már a fideszes vezérkar viselt dolgairól, pl. hogy kik voltak benne az olajszőkítésben a fityiszből... kíváncsi vagyok, orbánpubi mennyit kapott belőle... nem sok juthatott neki és a családjának, de a fityisznek kampányra biztos jutott, mert máskülönben már megindult volna a gőzhenger... donsintérpintér nem akarja feldobni a régi haverjait, orbánpubi meg a dont... egymás farkát cumizzák ezek a rohadékok, és remélem, a sitten is ezt fogják tenni...
Törölt felhasználó 2012. 07. 11. 17:29
Előzmény: #520  S52Raptor
#523
Az "exkomcsik" leginkább a multikat akarták kiszolgálni és fillérekért kiárusítani az országot (közmű és hasonló monopóliumokkal együtt).
De nem jött be nekik, hiszen ezzel a kiszolgálással együtt is rekord mértékben bezuhant a GDP-nk 2008-ban!
...és kiszolgáltatotabbak voltunk 2008-ban, mint a világ bármely más országa!!!

...ezt az utat nincs értelme folytatni!
Kényszeríthetnek, de ne önként és dalolva...

Orbánék módszereiről csak annyit, hogy a legtöbbet nem is ők találtaék ki (szektorális adót a E-FR párostól vették át...), illetve néhány más megoldásukat most kezdik másolni EU-szerte. (S azért csak most, mert az EU 2004-2008 között nem élt az állam eladósításának eszközével, és 2008-2010 között azzal kezdtek, de mára az a forrás is elapadni látszik...)

De majd meglátjuk, merre is halad a világ...
Törölt felhasználó 2012. 07. 11. 17:23
Előzmény: #518  upgrayeddAKS
#522
Erre 1989-ben lett volna lehetőség..., de átmentették a hatalmat az "elvtársak"...
Törölt felhasználó 2012. 07. 11. 17:22
Előzmény: #517  Törölt felhasználó
#521
Szerintem "...pénznyelő nem azért kapott topikot, mert bla-bla-bal, hanem azért, mert sértettségéből következően nem tér vissza a fórumba...!!! Ha visszatért volna értelmetlen lenne topikolni..."!
(Pénznyelőről ennyi elég, sőt, sok is ennyi idővel önkéntes száműzetése után... -szvsz-)

Topik gazda

Magicmaan
Magicmaan
4 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek