Topiknyitó: Portfolio 2012. 05. 18. 21:36

Elindult a kereskedés a Facebookkal - esik a Nasdaq  

Ugrás a cikkhez
Lezárult tegnap a Facebook várva várt elsõdleges részvénykibocsátása, amely a technológiai szektor minden idõk legnagyobb IPO-ja lett és a harmadik helyet foglalja el a legnagyobb amerikai részvénykibocsátások között. A kereskedés ma...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=167451
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2012. 05. 20. 09:08
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#16
No, akkor kifejtem, kicsit bővebben, more gondoltam, de szerintem is egyetértünk:

A P/E mutató persze nem mindenható, de nagyjából azt jelzi, hogy a piaci ár hányszorosa az éves profitnak.

Az Apple alig 10 éves profit on árazódik, míg a FB 100 évesen, miközben az Apple profitja sokkal biztosabbnak tűnik, mint a FB-é, hiszen ez utóbbinál még azt sem tudjuk, hogyan lesz képes a 900 millió felhasználót monetizálni, azaz miféle szolgáltatással/termékkel bír majd róluk pénzt leszedni.
Igaz, az Apple-ről sem gondoltuk volna 10 évvel ezelőtt, hogy a mobiltelefon-piacot letarolva, elszedi mindenki elől a profitot, sőt, meg is sokszorozza azt. De az is igaz, hogy amikor kijött az iPhone, senki nem árazta rögtön az Apple-t 100-as P/E értéken.

Vajon miben hisznek azok akik a FB-ot 100-ra árazzák? Esetleg abban, hogy simán meg tudja tízszerezni az árbevételét/profitját mert még van hová emelkednie - ahogy az Apple tette?

A FB-nak nyilván nagyobb esélye van erre a tízszerezésre most, hiszen a nulláról könnyebb emelkedni, mint 50 milliárdról...

Nagy kérdés azonban, hogy az Amazon már ma is jelentős piaci részesedését és árbevételét egy alacsony marginnal (1,5%) rendelkező iparágban hogyan lesz képes olyannyira megnövelni, hogy a részvényei valóban megérjék a 130-as P/E értéket?

Miközben az S&P átlagos P/E értéke 15 körül mocorog...

Ezért azt gondolom, hogy az Apple mélyen alulárazott, a FB és az Amazon pedig irtózatosan fölül....

Tekintettel arra, hogy sokkal jobban hiszek abban, hogy az elkövetkező években jóval többen lesznek akik egyéb okostelefonról iPhone-ra váltanak, mint fordítva, és sokkal nagyobb esélyt látok arra, hogy az Apple maga, vagy más innovátor felvásárlásával újabb hype-ot képes generálni valamely új termékének vagy szolgáltatásának, mint bármely más versenytársa, valamint abban is, hogy akár ugyanazt nagyobb haszonkulccsal tudja értékesíteni másoknál, egyáltalán nem indokolt az átlagnál alacsonyabb P/E érték.

Nem lepődnék meg azon sem, ha az Apple megjelenne a piacon akár mobilszolgáltatóként is, amely tömeges előfizetővándorlást idézne elő a hűségnyilatkozat lejártát, vagy a soron következő iPhone verzió megjelenését követően... A versenynek egy speciális fajtájának lehetnénk szemtanúi általa....
Törölt felhasználó 2012. 05. 19. 16:50
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#15
Amúgy most mégegyszer elolvasva már értem. A lényeg, amiben egyetértünk: a Facebook túlárazott.
Törölt felhasználó 2012. 05. 19. 16:49
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#14
Nem csak az a zavaró, hanem konkrétan érthetetlen így a szöveg, az egyik fundáját jobbnak tartod a másiknál, viszont a másik árának olcsóbbságát nem érted. Szóval mást is elírtál ott szerintem...

(Megjegyzem, azért egy egytermékes internetoldalból álló céget ne hasonlítsunk mondjuk egy Apple-höz).
Törölt felhasználó 2012. 05. 19. 15:29
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#13
Igen, zavaro lehetett, hogy belekevertem a pe mutatoba az arbevetelt.
dmz 2012. 05. 19. 12:14
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#12
A bunda azért erős, mivel az elmúlt két évtizedben a nagyobb ipo-k legalább 90%-a pontosan ugyanígy nézett ki. Nem tudom mióta követed a tőzsdei eseményeket, de pl 15 évvel ezelőtt a matáv jegyzésénél is volt ugyanilyen jegyzési garancia + green shoe. Nyilván van üzenete annak is, ha nem csak az opciót hívják le.

Én is egyértelműen túlértékeltnek és brutál agyonhypeoltnak gondolom a facebookot, de ez a jegyzési garancia = bunda megközelítés amit látni jelenleg a médiában, az kb egy teljesen általánossá vált gyakorlatra történő első rácsodálkozás.
Törölt felhasználó 2012. 05. 19. 11:51
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#11
Akira:

"A FB-nál ez még nem igazán látszik, gyakorlatilag az árbevétele is mélyen alul marad pl. az Apple profitjának, így aztán semmi sem indokolja, hogy a tőzsde az ötödére árazza a FB-ot.

Persze az Apple is mélyen alulárazott másokhoz képest az egyszámjegyű P/E értékével..."

Ezt nem egészen értem, nyilván elírtál valamit.
Törölt felhasználó 2012. 05. 19. 10:00
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#10
A facebook 1 milliard felhasznalojabol 990 millio soha egyetlen fillert nem fizetne facebookos szolgaltatasokert es nincs is penzuk
Törölt felhasználó 2012. 05. 19. 09:57
Előzmény: #7  dmz
#9
Cnbc-n volt, hogy garanciavallalas miatt tartottak a 38at a kibocsato cegek.

Ugyhogy bunda volt ez az egesz, par het es felet se eri ez a szutyok
Törölt felhasználó 2012. 05. 19. 07:06
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#8
A google egy hasznos cucc mind a tartalom fogyasztóknak, mind pedig a tartalomszolgáltatóknak. Gyakorlatilag nem is lehet nélküle (vagy bármely hasonló keresőszolgáltatás nélkül) meglenni a mai, internet alapú világban.

Egyszerűen példanélküli az az információ gazdagság és a hozzájutás sebessége, amelyet nyújt ez az innováció.

A FB is egy innováció, de tényleg nagyon sok internetfogyasztó és szolgáltató vígan elvan nélküle, közel sem annyira pótolhatatlan, mint a google...

Egyébként pedig ha valóban nem tudja pénzre váltani a 900M felhasználóját, akkor valami óriási hibát követ el, mások ennél nagyságrendekkel kevesebb rendszeres felhasználóval is képesek bomba üzletet csinálni - feltéve, ha vaóban értékes terméket/szolgáltatást is képesek nyújtani - pénzért...

A FB-nál ez még nem igazán látszik, gyakorlatilag az árbevétele is mélyen alul marad pl. az Apple profitjának, így aztán semmi sem indokolja, hogy a tőzsde az ötödére árazza a FB-ot.

Persze az Apple is mélyen alulárazott másokhoz képest az egyszámjegyű P/E értékével...
dmz 2012. 05. 18. 23:51
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#7
Az nem puffer volt, hanem valódi vétel. A kibocsátást lebonyolító brókercégek szándékosan eleve kb. 15%-kal több papírt adnak el az ipo-ban, ennyivel shortra mennek. Amikor elindul a kereskedés, akkor a jegyzési árszinten odaállnak shortot zárni, ezzel támogatják az ipo-ban kialakult árszintet. Van egy vételi opciójuk is a kibocsátási áron (green shoe), ha a piaci ár magasabban lenne, akkor azt hívják le és nem buknak a visszavételen.
Törölt felhasználó 2012. 05. 18. 23:20
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#6
nehogy lemaradj a beragadásról
Törölt felhasználó 2012. 05. 18. 23:02
Előzmény: #1  Portfolio
#5
Jegyezz, nehogy lemaradj! MUHAHA!!
Törölt felhasználó 2012. 05. 18. 22:44
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#4
A guglinál is az volt ugye a szöveg, hogy veszélyes, mert egyetlen netes keresőre alapozni elég necces, a facebook ebből a szempontból mégrosszabb, egy virtuális divat (ami ráadásul tetőzni látszik). Elég csak a hazai iwiw-re gondolni, micsoda őrület volt 2006-7 környékén, most meg nem tudom, mi lehet vele, de én pl. már évekkel ezelőtt töröltettem magam onnan.
Törölt felhasználó 2012. 05. 18. 21:54
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
ja látni, de egyszer kiveszik a puffert és irány a 10 dollár
Törölt felhasználó 2012. 05. 18. 21:51
Előzmény: #1  portfolio
#2
Az utolsó percekben 9.999.900 (nem tévedés) darab vétellel támasztották a 38$-os IPO szintet a marketmakerek.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek