Topiknyitó: Portfolio 2012. 02. 25. 12:32

Orbán: "nem törvényes és nem fair"  

Ugrás a cikkhez
Illegálisnak nevezte Orbán Viktor a kohéziós támogatások befagyasztására tett brüsszeli javaslatot a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerkesztőségében tett látogatásakor, amelyről a német konzervatív újság a címoldalon kezdődő írásban számolt...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=163442
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szivacs
szivacs 2012. 02. 28. 19:40
Előzmény: #57  szivacs
#60
"Portugália sem több pénzt, sem a fizetési határidő meghosszabbítását nem fogja kérni - hangsúlyozta Vitor Gaspar pénzügyminiszter kedden Lisszabonban.
A nemzetközi hitelezői trojka, vagyis az euróövezeti tagállamok, az IMF és az Európai Központi Bank (EKB) a legújabb felülvizsgálat után zöld utat adott a 78 milliárd eurós portugál hitelcsomag negyedik, 14,6 milliárd eurós részletének kifizetéséhez, amit a következő hónapokban vár a kormány.

A 78 milliárd euró szakértői becslések szerint 2013 szeptemberig elég a portugál államadósság újrafinanszírozásához. Lisszabon elvileg azt tervezi, hogy 2013 második félévében visszatér a hitelpiacokra, számos közgazdász azonban kétli ezt. Néhányuk szerint Portugáliának - Görögországhoz hasonlóan - egy második hitelcsomagra, esetleg adósságleírásra lesz szüksége.

A portugál gazdaság - a kormány jelenlegi várakozásai szerint - 3,3 százalékkal zsugorodik az idén. Korábban csupán 3 százalékos gazdasági teljesítménycsökkenést valószínűsítettek.
MTI"
Törölt felhasználó 2012. 02. 28. 13:32
Előzmény: #57  szivacs
#59
te írtad pocsék németséggel a magyarázkodó levelet a berlini filmfesztiválra is?
Törölt felhasználó 2012. 02. 28. 12:21
#58
A címmel kapcsolatban.A Nap keleten kel,nyugaton nyugszik.Nyáron meleg van,télen meg hideg.Orbán meg Orbán.
szivacs
szivacs 2012. 02. 28. 12:09
Előzmény: #56  Törölt felhasználó
#57
és persze a cigányokat sem viszik kényszermunkakonténerekbe, a baszk bombarobbantások pedig az építőiparnak teremtenek keresletet, így a konjunktúrát segítik elő!
Törölt felhasználó 2012. 02. 28. 11:47
Előzmény: #53  szivacs
#56
De a spanyoloknál kitűnőek a demokratikus strukturális fékek és ellensúlyok irányába ható fenntartható eu konform számítási módszerű fejlődési mutatók szellemisége szerinti magas kormányzati hitelességű akármicsodák... Jó a munkanélküliség kicsit magas de azt majd megoldják.
szivacs
szivacs 2012. 02. 28. 11:39
Előzmény: #54  szivacs
#55
"VG 2012. 2. 23. 09:36|Gazdaság » Gazdaságpolitika

Az Európai Bizottság kész arra, hogy a válság mélyülésével párhuzamosan enyhítsen az idei évre vonatkozó hiánykritériumokon - írta internetes kiadásában csütörtökön az El País spanyol napilap, uniós forrásokra hivatkozva.
Mik ezek?

A lap szerint az Európai Bizottság engedélyezi majd, hogy egyes európai államok "néhány tized százalékponttal" túllépjék az előzetesen bejelentett 2012. évi költségvetési hiánycéljukat. A brüsszeli javaslattevő-végrehajtó testület azonban csak akkor dönt erről, ha több tagállam is erre kéri.

A cikk a hirdetés után folytatódik
Az El País írásában kiemeli: Spanyolország mellett több más európai állam is a szigorú hiánycsökkentési pálya enyhítését szeretné elérni.

Az elmúlt hetekben egyre erősödtek azok az európai hangok, amelyek a Németország által szorgalmazott kiigazítási-egyensúlyi politika helyett növekedésösztönző gazdaságpolitikát látnának szívesen.
Szerző: MTI Eco"

Gondolom ez a már megkezdett egyetlen eljárásra már nem fog vonatkozni, mert a 3,25% már tűrhetetlen, arra szigorúan le kell sújtani...:-)
szivacs
szivacs 2012. 02. 28. 11:31
Előzmény: #53  szivacs
#54
airmax:
"Na majd jól megkapják a Barroso-tól, meg Olli Rehn-től a renitens spanyolok! Elvonják tőlük a kohéziós lóvét, ha nem viszik mindenáron 3% alá a hiányt. A szoclibkomzöld koalíció, meghallgatásokat fog tartani, és nagy mázlijuk lesz, ha elkerülik Hillary Clinton levelét, mondjuk baszk elnyomás ügyben..."
szivacs
szivacs 2012. 02. 28. 11:26
Előzmény: #1  Portfolio
#53
"A spanyol GDP-arányos államháztartási hiány tavalyi magasabb lett a decemberben felfelé módosítottnál is. Cristobal Montoro spanyol pénzügyminiszter jelentette be hétfőn, hogy a deficit 8,51 százalék lett. Ez magasabb az előzetesen számított 8,2 százaléknál. A kormány decemberben 6 százalékról 8 százalékra emelte a 2011. évi GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzését."

stock33
stock33 2012. 02. 27. 17:14
Előzmény: #47  szivacs
#52
de lázár addig is építi tovább a fideszses maffiát:

Lázár János fideszes frakcióvezető és Sánta János a Continental Zrt. vezetője kezdettől fogva együttműködött a trafiktörvény kialakításában, amelynek a fő célja, hogy helyzetbe hozzák a sátoraljaújhelyi céget a piacon, írta a Népszabadság.

Sánta, aki egyben a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének (DBMSZ) elnöke is, korábban az Indexnek arra a kérdésre, hogy folytatnak-e egyeztetést a kormánnyal, úgy válaszolt, álláspontjukat "a sajtón keresztül kommunikálták" , azt pedig a felelősen, "a fenntarthatósag, működőképesség és a feketepiac növekedését megakadályozni kivánó elvekre" fektették.

Mint ismert, a British American Tobacco, a Continental, az Imperial Tobacco és az Universal Leaf Tobacco dohányipari cégek részvételével megalakult Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége a dohánytermékek kiskereskedelmét monopolizáló törvényjavaslat átírását korábban valóban javasolta, a Népszabadság azonban úgy tudja, a Continentalnak éppen az eredeti, Lázár-féle javaslat elfogadása állna az érdekében. Vagyis Sánta úgy érvelt korábban a trafiktörvény ellen az egész szakma nevében, hogy valójában annak megírásában a kezdetektől részt vett, sőt részben éppen cégét hozza helyzetbe.

A lap szerint a trafiktörvény célja az egészségvédelem mellett az, hogy csökkentsék a multinacionális cégek által előállított cigaretta mennyiségét és helyzetbe hozzák a Continental Zrt.-t. Jelenleg ugyanis a multik, így a Philip Morris és a British American Tobacco (BAT) és az Imperial Tobacco által előállított áru a piac 85-90 százalékát fedi le, míg a maradék az egyetlen, a kormányoldalon hazainak tartott gyártó Continentálé. Az egyelőre Brüsszel előtt parkoló törvényjavaslat alapján egyrészt jelentősen lecsökkenne az eladóhelyek száma – így teljesülhetnek a törvény címében és indoklásában szereplő egészségvédelmi célok is – ugyanakkor ebben a beszűkült eladási csatornában a hazai gyártó Continental termékei azonos méretű eladói felületen tudnak majd megjelenni, mint a jóval nagyobb vetélytársak árui. A Continental disztribúciós részlege történetesen a Lázár János irányította városhoz, Hódmezővásárhelyhez kötődik, emellett a Continental felügyelőbizottsági tagja Dancsó József fideszes honatya.

A Fidesz frakcióvezetője még decemberben nyújtotta be az Országgyűlésnek javaslatát a dohány-kiskereskedelemről. Az előterjesztéshez Lázár február 19-én nyújtott be egy zárószavazás előtti módosító javaslatot, amit az Országgyűlés másnap elfogadott, ám a törvény zárószavazását – fideszes javaslatra – elhalasztották. Mint később kiderült, előbb Brüsszel véleményét akarták kikérni. Azonban a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) uniós notifikációval foglalkozó főosztályáról már napokkal korábban, február 16-án kikerült Brüsszelbe a szöveg, méghozzá úgy, hogy az tartalmazta a három nappal később elfogadott módosításokat is.

A Napi Gazdaság múlt csütörtöki számában beszámolt róla, hogy az Európai Bizottság honlapján jelenleg, a legutolsó módosítást is tartalmazó olvasható verzióját egy „Sánta János” névvel regisztrált felhasználó gépén hozták létre. Sánta János a Népszabadságnak elmondta: badarság lenne azt gondolni, hogy a teljes törvényt ő írta volna, illetve úgy fogalmazott: „ha ő lett volna, akkor sokkal okosabban járt volna el.” Azt ugyanakkor elismerte, hogy időről időre kapott szövegtervezeteket szakmai egyeztetésre, véleményezésre a törvényhozóktól.

Hogy a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége tudott-e elnökük egyeztetéseiről, nem tudni, egyelőre azonban úgy tűnik, a közös érdekek nem jelentek meg a törvényjavaslatban. A szövetség javaslata szerint a jelenlegi törvényjavaslatban szereplő szabály helyett, amely szerint 2000 lakosra jutna egy üzlet, 1100-1200 lakosonkénti eloszlást javasol, ez nagyjából 10 ezer boltot jelentene. Másik javaslatuk az, hogy a koncesszióval bíró kiskereskedelmi egységek egyéb terméket is árulhassanak. Szerintük a kiskereskedelmi koncessziós díjnak egy jelképes összegnek kellene lennie. "Azt, hogy ezek a javaslatok milyen mértékben és hogyan kerülnek figyelembe vételre, nem áll módunkban megbecsülni" - közölte korábban Sánta János, a szövetség elnöke az Index kérdésére.

A cigarettaforgalmazásból tavaly 380 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek. A piac 500 milliárd forintos forgalmát alapul véve a fennmaradó 120 milliárdból a gyártók és forgalmazók nyereségadót, a munkavállalók szja-t fizetnek, tehát a cigarettából és dohánytermékekből az állam jóval 400 milliárd forint feletti bevételre számíthat.
stock33
stock33 2012. 02. 27. 17:13
Előzmény: #47  szivacs
#51
ez a kormány bizony ennyire képes. ellopja a MNYP pénzeket, felélik azt egy év alatt, most meg lassan 2000 milliárdos!!!!! megszorítás kell ahhoz, hogy a kudarcuk ne az ország totális csődjéhez vezessen. 2000 milliárd!!! ennyit éltek fel egy év alatt, és ennyit lopnak el a következő évben is.

a MNYP vagyon a jövőt volt hivatott megalapozni. most meg mi van? felélték azt, és még az államadósság is nőtt ez idő alatt. 30 év múlva meg belerokkan az ország abba, amit orbánék elcsesztek.
stock33
stock33 2012. 02. 27. 17:08
Előzmény: #47  szivacs
#50
ó, bizony ám, hogy ezt írtad :)
becsúszott egy kis igazság is a sok hazugságod közé.
Törölt felhasználó 2012. 02. 27. 17:00
Előzmény: #46  Törölt felhasználó
#49
mindeközben

A) a fidesz úgy vigyáz az ügynökeire, mint a hímes tojásra

B) a dohánytörvényt lázár barátja jegyzi

C) Ángyán államtitkár a mezőgazdaságot behálózó maffia miatt lemond és sajnálkozik, hogy orbán nem lép közbe
Törölt felhasználó 2012. 02. 27. 16:26
Előzmény: #45  Törölt felhasználó
#48
Szivacs persze ezekre (előzmény) nem reagál. Nem tud.
szivacs
szivacs 2012. 02. 27. 16:23
Előzmény: #42  stock33
#47
Nem.
Azt akarom mondani, amit eddig leírtam és amiről a "lopják" elolvasása óta világossá vált, hogy vagy nem érted vagy nem akarod figyelembe venni.
Ez pedig a te döntésed, tiszteletben tartom.
Törölt felhasználó 2012. 02. 27. 16:18
#46
szeretem, amikor a TEK gyűrűjében azt mondja a focista, hogy férfias tárgyalásra számít a szakszervezetekkel (közben Szima Juditot előzetesbe teszi) és szeretem, amikor jogászkodik/sírdogál, hogy az EU az erő nyelvén beszél vele.

de ez mindegy. unalmas már. egyre inkább felmerül a kérdés: az IMF megállapodás nem viktor kényétől kedvétől függ. Vannak feltételek. Egyrészt be kell mutatni a TERVET. Másrészt annak hihetőnek kell lenni. Harmadrészt meg kell tudni valósítani. Bajban van viktor és a haverjai. Nem tudnak hihető tervvel előállni. Ezért jogászkodnak most. Mert ha elhárulnának ezek a formális akadályok a tárgyalások elől, akkor kiderülne: az IMF nem ad programot, ahogy gyurcsánynak sem adott. Hanem várja azt a kormánytól. Ilyenre pedig a félkegyelmű matolcsy nem képes.
Törölt felhasználó 2012. 02. 27. 15:59
Előzmény: #40  szivacs
#45
Szivacs, micsoda öngól, pampa is megirigyelhetné:

"kérték szépen a réhnes olit (a lengyelekkel együtt), hogy a költségvetésből a manyupba menő pénzeket legyen már oly' kedves és ne tekintse hiánynövelő tételnek, vegye figyelembe, hogy az egy hosszú távú megtakarítás, ami vagyonként megvan, a jövőbeli költségvetés tehermentesítése érdekében."

Tehát az MNYP vagyon:
- mégiscsak a költségvetés hosszútávú fenntarthatóságát szolgálta,
- a pénz mégiscsak megvolt, nem tőzsdézték el.

Hazudtak? Pampa, engem átvertek Orbánék.
Törölt felhasználó 2012. 02. 27. 15:54
Előzmény: #35  bigyula
#44
Pontosan ez történt:

"Viszont, pont ezért nem értettem, hogy miért akartak már 2010-ben 7%-os hiányt csinálni (a válság közepén)! Amikor az EU elküldte a francba őket, akkor találták ki a manyup lenyúlást. És, végül is tavaly megcsinálták a 6%-os hiányt, amit a manyup pénzekkel kozmetikáztak 3%-os többletté."

És most meg játszák a meglepődöttet, hogy az EU miért nem bízik bennük, miért helyezett büntit kilátásba.
bigyula 2012. 02. 27. 15:50
Előzmény: #41  Törölt felhasználó
#43
Nem fogsz neveket hallani. Mit is modott Orbán, amikor kezdtek kritikai hangok hallatszani? "Bajtársiasság!" Azaz, mindenki álljon vissza a sorba, és kuss!
stock33
stock33 2012. 02. 27. 15:43
Előzmény: #40  szivacs
#42
csak nem azt akarod ezzel mondani (végre te is...), hogy a MNYP vagyon + a korábban MNYP-be áramló pénzek lenyúlása mellett sikerült összehozni a 2011-es "3% alatti" hiányt? (megj.: a 3% alatti hiány kormányzati félrekommunikáció, amivel az értelmi fogyatékosokat célozzák meg, valójában messze fölötte volt)

te, mi lett volna akkor, ha nem lopják el ezeket a pénzeket? mekkora hiányt hozott volna össze az orbán-matolcsy páros? ne feledd, a MNYP-nél lévő állampapírokra is ki kellett volna fizetni vagy 100 Mrd-nyi kamatot... sőt, az se egészen tiszta, hogy ezeket a MNYP-nél lévő állampapírokat jelen értékükön számolták el a nagy "adósságcsökkentés" során (megj.: az adósságcsökkentés csak kormányzati félrekommunikáció, amivel az értelmi fogyatékosokat célozzák meg, valójában 2001-ben tovább nőtt az államadósság), vagy még árfolyamnyereséget is volt pofájuk pluszként beállítani?
Törölt felhasználó 2012. 02. 27. 15:41
Előzmény: #40  szivacs
#41
15:33 as cikk. Újat nem mondott, végre szeretnénk már a neveket is hallani.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek