Topiknyitó: Portfolio 2012. 02. 24. 14:00

Simor lemond a fizetéséről - egy forintért dolgozna az MNB-elnök  

Ugrás a cikkhez
Simor András célja, hogy a jegybanki döntéshozók javadalmazását érintő, a kormány és az Európai Unió közötti jogvita - amely akadálya lehet a nemzetközi szervezetekkel történő megállapodásnak - minél hamarabb lezáruljon, áll az MNB közleményében. A...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=163413
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2012. 02. 27. 16:47
Előzmény: #54  Törölt felhasználó
#60
Konkretan mire gondolsz, hogy mit nem ertek a sztoribol?
szivacs
szivacs 2012. 02. 27. 15:36
Előzmény: #57  Törölt felhasználó
#59
"tenger gyümölcse" - ez jó! :-)

link frutti di mare - értem én, csak nem szeretem!
szivacs
szivacs 2012. 02. 27. 15:32
Előzmény: #56  Törölt felhasználó
#58
Lehet csatlakozni a felszínes álvitákhoz melyek végén megszülethetnek a felszines áligazságok és a tökéletes egyetnemértés...

A lényegi kérdéseket ez természetesen nem oldja meg.
Törölt felhasználó 2012. 02. 27. 15:31
Előzmény: #48  szivacs
#57
Jézus Márhabakukk!

Az EKB nem véleményezte volna, ha Simor felajánlja a fizetését? Persze hogyx nem, de ez hogy a csudiba jön ide te eszes?

A Fidesz sérelmezi a fizuját, ha nem tűnt volna fel, nem az EKB.

Az EKB azt sérelmezi, hogy a Fidesz sérelmezi. Mert mi köze egy független intézményvezető béréhez.

Érted-e már?

Simor követeli vissza az előző állapotot, amit nem sérelmez az EKB. Cserébe, hogy a FIdesz nyughasson, lemond a fizujáról.

Mit nem lehet ezen érteni tenger gyümölcse?
Törölt felhasználó 2012. 02. 27. 15:27
Előzmény: #53  szivacs
#56
MNV, MFB -nél miért nem alkalmazza ? Lehet ez felszínes álvita de jó érvelés. Kormányunk ugyanezt az érvelési logikát / kettős mérce / alkalmazza az EU-val szemben, ha az egyiknek lehet akkor nekünk miért nem.
csendben 2012. 02. 27. 14:44
Előzmény: #54  Törölt felhasználó
#55
Szerintem pedig,Te nem érted Akirát...

Törölt felhasználó 2012. 02. 27. 14:38
Előzmény: #47  Törölt felhasználó
#54
Akira nagyon nem érti ezt a sztorit.
szivacs
szivacs 2012. 02. 27. 13:41
Előzmény: #52  bigyula
#53
Felszínes álvita lényegtelen látszatügyekről, melyek csupán a valódi kérdést a jegybank függősége fennmaradásának takarását célozzák.
Ám az eskü kérdésével olyan zsákutcába lavíroztak, ahonnan már nincs polkorrekt visszatérés.
bigyula 2012. 02. 27. 13:15
Előzmény: #51  szivacs
#52
Szivacs!

Ha van egy intézmény (MNB), ahol nem köztisztviselők, és közalkalmazottak dolgoznak, akkor a kormány hogyan alkalmazhatja rájuk a köztisztviselőkre, és a közalkalmazottakra vonatkozó törvényt? Vagy, ha alkalmazhatónak tartja, akkor az ugyanilyen státuszban levő MNV-nél, vagy MFB-nél miért nem alkalmazza?

Ha a kormánynak konzultációs kötelezettsége van, akkor hogyan lehetséges, hogy nem tesz eleget ennek? És, miért csodálkozik, hogy nem bíznak benne? (pl. EU, IMF, EFB, stb.)
szivacs
szivacs 2012. 02. 27. 13:01
Előzmény: #50  szivacs
#51
"A jegybankelnök azt reméli, hogy végre a lényegről, a jegybanki függetlenségről kezdődhet meg a vita" - erről soha nem lesz nyílt vita, főleg nem az eu-val.

"az EU az eskü ügyében azért kitartó, mert bizalmatlan a magyar kormánnyal szemben, garanciákat szeretne arra, hogy a mindenkori jegybanki vezetés a függetlenséget tartja majd szem előtt." - ez pedig egy képmutató hazugság, ami azt mutatja, hogy soha nem lesz nyílt vita a jegybankok sohanemlétezett "függetlenségéről".
szivacs
szivacs 2012. 02. 27. 12:56
Előzmény: #49  bigyula
#50
"A jegybankelnök azt reméli, hogy végre a lényegről, a jegybanki függetlenségről kezdődhet meg a vita, miután pénteken bejelentette, egy forintért végzi a munkáját, és 2010 szeptemberéig visszamenőlegesen is jótékony célra fordítja a fizetését, ha a kormány hajlandó tárgyalásokat kezdeni az akkor bevezetett bérplafonról, amely az EU szerint is jogsértő. Simor András az [origo]-nak adott interjújában arról is beszélt, hogy az EU az eskü ügyében azért kitartó, mert bizalmatlan a magyar kormánnyal szemben, garanciákat szeretne arra, hogy a mindenkori jegybanki vezetés a függetlenséget tartja majd szem előtt.
bigyula 2012. 02. 27. 12:48
#49
Kérdés: "A kormány azzal is érvel, hogy a bérplafon mindenkire vonatkozik a közszférában, vagyis itt nem a jegybank vezetőiről van szó..."

Simor: "Ez az érvelés hibás. Az MNB nyilván közszolgáltató intézmény, de a jegybank dolgozói nem köztisztviselők, és nem is közalkalmazottak. Nem véletlen, hogy külön kellett az MNB-ről szóló törvényt módosítani. A jegybank állami tulajdonban lévő, részvénytársasági formában működő intézmény. Ugyanilyen státuszban van például a Magyar Fejlesztési Bank, az Eximbank, a Mehib vagy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. Lehet-e azt mondani, hogy ezek az intézmények a versenyszférához tartoznak, piaci körülmények között dolgoznak? Nyilvánvalóan nem. Ugyanezek a szabályok viszont rájuk nem vonatkoznak."

link
szivacs
szivacs 2012. 02. 27. 12:00
Előzmény: #47  Törölt felhasználó
#48
"Azaz a független helyzetet" - hahahahaha!

Egyébként nincs törvényi akadálya annak, hogy a fizetését - miután leadózta - bárki annak ajánlja fel, akiknek akarja.
Ezt eddig is megtehette - mindenkitől függetlenül, ezt (talán) még az ekb sem véleményezte volna.
Törölt felhasználó 2012. 02. 27. 11:55
Előzmény: #44  Törölt felhasználó
#47
Simor nem mondott le a bérezéséről - a törvényes, korábbi állapot visszaállítását kéri.

Azaz a független helyzetet melyben 8 millát kap.
Csak ezt a 8 millát felajánlja alapítványnak.
szivacs
szivacs 2012. 02. 27. 11:37
Előzmény: #39  Törölt felhasználó
#46
Jól látod.

"igy maga mondott le arrol az erverol, hogy a fizetes kurmanyzati befolyasolasaval elvesz a jegybanki fuggetlenseg"
Minden értelmes ember számára nyilvánvaló volt eddig is, hogy az úgynevezett jegybanki függetlenségről folyó álvita természetesen nem a "függetlenségről" szól, ám ez most már a kevésbé értelmesek számára is egyre nyilvánvalóbbá és ezáltal tarthatatlanabbá válik.
Maradnak persze még, akik saját erőből képesek ezen a hamis beállításon tovább nyammogni és vannak akik sima megbizatásként teszik ezt az ekb-ban, ep-ben és eb-ben.
Ám egyre kevésbé takarható el ilyen áttetsző paravánokkal a nyers szándék, a monetáris uralomgyakorlás eme kulcsintézményének határozott kézben tartására.
Törölt felhasználó 2012. 02. 27. 10:58
Előzmény: #41  Törölt felhasználó
#45
penznyelo,

Az életszerű kifejezésén kár volna vitatkoznunk, így inkább leírom, mit értek ezalatt:

Szerintem nem életszerű, hogy az emberek akkor is ragaszkodjanak a felelősségteljes állásukhoz, ha azért nem kapnak megfelelő ellenszolgáltatást.

Szerintem pedig nincs ellentmondás abban amit írok, lásd az előző hsz-t is...
Törölt felhasználó 2012. 02. 27. 10:55
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
#44
Szerintem Te nem érted:

"Így mindenki jól jár - az EU elégedett lehet, mert a bank bérezése független, A Fidesz elégedett lehet, emrt Simor nem kap semmit, és az ország elégedett lehet, mert meg lehet egyezni az EU-val. "

A függetlenség nem csupán a bérezésről szól, hanem sok más mellett a tanácstagokról is...
A bérezés kérdése csupán egy elég objektív érv arra, hogy lám, befolyásolják a jegybankot a bérezéssel, pedig azt nem kellene. Ha nincs bér, akkor lehetne azt mondani, hogy lám, nincs is mit befolyásolni, pedig jól tudjuk, hogy van, a kurmáyn feltett szándéka is ez, sőt, leginkább az a szándéka, hogy Simort egy pártkatonára cserélje a mandátuma lejárta előtt...

Tehát nem volna szabad feladni a fizetéssel összefüggő, befolyásolásra vonatkozó érveket azzal, hogy lemondunk a fizetésről... semmilyen formában sem, pláne nem úgy, hogy egyből mindenkinek az jut eszébe, hogy biztos az offshorozásban megspórolt adóból él, ha képes lemondani a fizetéséről...
Törölt felhasználó 2012. 02. 27. 09:21
#43
"Itt a Portfolion dolgozik ...nyelő és bandája"
Érezhető a közös munkájuk....
Törölt felhasználó 2012. 02. 26. 12:51
Előzmény: #39  Törölt felhasználó
#42
"Szerintem ez egy buta lepes volt simortol"

Kifejezetten jó lépés volt szerintem.
Törölt felhasználó 2012. 02. 26. 12:46
Előzmény: #39  Törölt felhasználó
#41
Akira, több szempontból is értelmetlen, amit írsz.

1. Az "életszerű" kifejezést nem pont erre szokták használni. Ez ugyanis megtörtént, tehát annyira életszerű, hogy be is következett.

2. Saját magadnak is ellentmondasz.

"masreszt pedig azert, mert igy maga mondott le arrol az erverol, hogy a fizetes kurmanyzati befolyasolasaval elvesz a jegybanki fuggetlenseg. Ha nincs fizetese, nincs is mit befolyasolni, ergo megmarad a fuggetlenseg."

Pont a második mondatod támasztja alá az elsőt. Simor éppen azért mondott le a fizetéséről, hogy egyrészt ezzel elhárítsa a kormány és EU megegyezés közötti akadályokat, másrészt, ha már úgyis szopatják, akkor tessék, inkább lemond róla.

Nyilván Simor sem szent ember, mint egyikünk sem. Világos, hogy ennek "politikai" üzenete is van. Saját, az offshore-os ügylet óta megkopott - nem szakmai, hanem emberi - bizalmának és hírnevének helyreállítását is szolgálja ez a lépés. De ettől még egyértelműen nagyon pozitív gesztus a részéről. Ehhez még csak hasonlót sem lehetett tapasztalni kormányzati részről...Semmilyen ügyben.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók