Topiknyitó: Portfolio 2012. 02. 16. 09:12

Havonta száz orvos távozik az országból  

Ugrás a cikkhez
Egyre nagyobb méreteket ölt az orvoshiány Magyarországon. Egy friss felmérés szerint frissen végzettek csaknem harmada már munkába se áll Magyarországon, miközben havonta százan vándorolnak ki - írja a Népszabadság csütörtöki számában. A napilap...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=162967
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
loliense 2012. 02. 16. 13:29
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
#40
Úgy gondolom fizessenek a felsőoktatásért,de ne elmebeteg számok alapján és persze a kiváló tanulók ne fizessenek!

De most őszintén milyen hozadéka lehet egy 1,5 milliós/féléves tandíjnak és az kezdő keresete 1301 ezer Ft/hó,ez normális?

Megy ez demagóg magyarkodás,nemzetieskedés ebben a témában is:aki jó magyar az itthon marad éhen halni,a mol meg nemzeti érték,meg a faszom!!!

Az lenne a nemzeti érték ha értelmes embereket neveltetnének és értelmes munkát adnának nekik,értelmes pénzért és nem pártfunkcionáriusokat,papokat gyártanak iparilag politikai célból!
Törölt felhasználó 2012. 02. 16. 13:28
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
#39
Őszintén mondom, hogy elnézést kérek amiért szivaccsal egy kalap alá vettelek. Mentségemre szolgáljon, hogy ő kettőt is kitesz, mint azt pl. a legutóbbi válasza is mutatja.

Az 1-2-4 pontoddal egyetértek, ezzel nem vitatkozom egy pillanatig sem.
Eredendően az a gondom, hogy ez mind igaz, de abban, hogy orvosok elhúznak (topik címe) ez mind részletkérdés.

(Elhiszem, hogy eleged van, hogy fizetsz mindent, aztán kalap szar az eredmény, de ezt nem az orvosokon kell számonkérni, mert amit te fizetsz, abból ő semmit nem is kap)
Fel nem foghatom, hogy az emberek miért az orvosoknál "tüntetnek" jobb hozzáállásért, ellátásért.

Orbán házánál kellene talán kezdeni, de leginkább befejezni a problémamegoldást.

A 3. ponttal vitáznék - ha az orvosokat mesterségesen alacsony béren kényszeríted dolgozni - ezzel együtt a normális bérért korrupcióra kényszeríted őket is, és a betegeket is - akkor törvényszerű a szar hangulat, illetve az erkölcsi züllés.

Lehet hogy piszkálja sokak csőrét, de előbb meg kell tisztelni az orvosokat tisztességes bérrel - ezután ki kell írtani tűzzel-vassal a korrupciót, majd ezt követően kell a hozzáállásukat számonkérni (ami egyébként az első két lépés után magától rendeződik).

Az, hogy rabszolgasorban tartjuk őket, basztatjuk őket (pl. ők - és elsősorban ők - fizessék vissza a tandíjat vagy bármit) ÉS számonkérjük a hozzáállásukat, az nem fair- Lehet így csinálni, csak nem fair, és az eredménye pedig csak a még több elmenekülő orvos lesz - amit viszont nem ők fognak megszívni.

Maradok tisztelőd,

és még egyszer elnézést, néha megborulok a fórumlakó szivacsokat és egyéb állatokat olvasva.
szivacs
szivacs 2012. 02. 16. 13:25
Előzmény: #34  loliense
#38
"Hát akkor nem az a megoldás,hogy emelnek,hiszen a külföldről kért orvosoknak a besegítésért sem annyit adnak mint a magyar orvosoknak???"

IGAZAD VAN!
EMELJENEK!
EURÓPAI BÉREKET AZ ORVOSOKNAK!
Törölt felhasználó 2012. 02. 16. 13:24
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
#37
na ja..

ha egy működő flex -el közeledik a fogorvosi székhez , az a benne ülőnek az egy kicsit zavarba ejtő cucc lehet..

/de sztem akkor sem sejthet még semmit /
szivacs
szivacs 2012. 02. 16. 13:21
Előzmény: #29  loliense
#36
"Szerintem teljesen igazuk van azoknak akik oda mennek ahol meg tudnak élni a bérükből,faszért nem lehet észrevenni,hogy 2012-ben ez kevés a normális élethez!"

IGAZAD VAN!
Törölt felhasználó 2012. 02. 16. 13:18
Előzmény: #29  loliense
#35
na igen .. az még a jővő zenéje , hogy a magas tandíjaknak majd itt milyen hozadéka lesz a keresetekben ..

a probléma nem az végső soron, hogy fizessék vissza vagy sem a tandíjat hanem az , hogy elbírja e majd tartani ez az ország a végzősöket egy adott olyan színvonalon amitől nem csábulnak ki ..

az az érzésem , hogy ezekben az években egy olyan palackból szabadították ki a szellemet, amit nem lehet többé visszatuszkolni ..

innentől kezdve a legtöbb végző pályakezdő majd összehasonlít és dönt arról mi a jó neki és a jövőjének ..

pedig ez megakadályozható lett volna , ha pl.nem mol pakett vásárlásra és terrorelhárításra hanem az orvosok fizetésére , vagy az oktatás rendezésére fordították volna azt a zsét ..

sokszor ilyen egyszerű viszonylag "kicsinek' számító dolgokon múlik egy olyan baszom nagynak a megoldása , ami később hosszútávúnak számító lavina megindulásának a megakadályozását, annak eleve elindítását gátolta volna meg ..

most már annyira kinagyítva a tudatba lett rakva a külföldi munka és a pályakezdésnek a lehetősége a fiatalok részére - amitől már nem fognak szabadulni tőle innentől- ha akarnak , ha nem ..

egyedül a turó rudi lehet már csak az a cucc , ami majd megfontolásra , illetve itthon maradásra késztetheti őket
loliense 2012. 02. 16. 13:14
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
#34
Hát akkor nem az a megoldás,hogy emelnek,hiszen a külföldről kért orvosoknak a besegítésért sem annyit adnak mint a magyar orvosoknak???

És ezt most úgy írom,hogy egy nem korrupt orvossal sem volt még kapcsolatom az életemben,mindegyik várta a plusz pénzt!!!
Törölt felhasználó 2012. 02. 16. 13:13
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#33
Kedves Tőzsdenyúl !

Sajna, most nem talált, mert semmiféle politikai dumát nem szoptam be, főleg nem a Fideszét.

1.) Cca. 15 éve ez a véleményem, hogy az az ember, aki államilag támogatottan, az adófizetők pénzéből 6 évig tanul (ha jól tudom, az orvos-képzés a legdrágább mulatság), az valamit tegyen le az asztalra cserében.

2.) Nem egy olyan ismerősöm van, aki a 2. vagy 3. diplomáját szerzi, mert éppen olyanja van...csak úgy hobby-ból, utána elmegy Új-Zélandra füvet nyírni.

Szerinted ez így rendben van ?????

3.) Ha máskor nem is, de amikor a gyermekem született, feküdtem kórházban, és tudom, milyenek a körülmények, sőt mi több: tapasztaltam az orvosok hozzáállását is. Amiről nincs túlságosan magasztos véleményem, ha megbocsájtod.

4.) Ezen kívül az is elég rendesen piszkálta a csőrömet, hogy a kisebbségi, aki 0 Ft járulékot fizetett be az államkasszába, ugyanolyan ellátást kapott, mint én.

Kérlek, értsd meg: mindössze abból van elegem, hogy csak fizetek-fizetek-fizetek, közben nem kapok cserébe semmit !
Fizetem az orvosok képzését az adómból, és nem lesz orvos, aki gyógyít, fizetem a járulékot az ellátásért, közben az "ingyen-diplomás" doki tartja a markát a hálapénzért és ha elege lesz, akkor kapja magát és távozik.

Törölt felhasználó 2012. 02. 16. 13:03
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
#32
...csak nehogy figyelmetlenségből egyszer összetévessze éppen hol van... "né'má ez még él... mit mocorog itt nekem!" Oszt zsupsz, belenyisszant...

(kicsit morbid... bevallom)
Törölt felhasználó 2012. 02. 16. 13:01
Előzmény: #29  loliense
#31
Persze az sem megoldás, hogy dögöljön meg az ember 47eFt-ból.... pedig megmondta Mati, hogy meg lehet élni belőle, csak azt felejtette el hozzátenni, hogy /nap. :)
Törölt felhasználó 2012. 02. 16. 12:59
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
#30
van az egyik haverom , aki igazságügyi bonctanos fő munkaidőben , késő délutántól meg fogorvos ...

:o))

a páciensek nem tudják hogy mi a fogorvos főfoglalkozása - de semmi baj ,mert hiszen a hulla sem tudja hogy aki boncolja az délután fogorvos .
loliense 2012. 02. 16. 12:49
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
#29
Szerintem teljesen igazuk van azoknak akik oda mennek ahol meg tudnak élni a bérükből,faszért nem lehet észrevenni,hogy 2012-ben ez kevés a normális élethez!

Én épp most verdesem a fejem a falba,mert a gyermekem ősszel kezdi az egyetemet.Ezt a korosztályt konkrétan kicumiztatták.
Nem hiába tüntetnek és remélem nem is hagyják abba amíg eredményt nem érnek el!

Amennyiben nem sikerül neki a külföldi felvételi,itthon 5 karra adtuk be a jelentkezést,ebből egyetlen egy kar ami államilag támogatott,tehát esélytelen,és ezzel csak az a bajom,hogy irreális a tandíj ahhoz képest,hogy milyen esélyei lesznek az iskola elvégzése után itthon:se munka se pénz!!!

Mivel burkoltan antiszemita vagyok!-és elnézve az orvosképzés díjait,nekem nagyon úgy tűnik,hogy ezt csak egy bizonyos csoport fogja tudni megfizetni!

Ez a csoport vagy ki fogja lobbizni hogy 5 év múlva nagy emelést kapjanak az orvosok,hiszen sokat fizettek a képzésükért,vagy eleve külföldön képzelik el a jövőjüket,és igazuk lesz!

Spongyabob távozz tőlem!!!!!!!!!
Kolyok
Kolyok 2012. 02. 16. 12:41
Előzmény: #23  szivacs
#28
Ezzel a 3. ponttal csak az a probléma, hogy a kintről importálandó orvosok is már ott tartanak ,hogy szépen átugorva minket egyel nyugatabbra kezdenek.
Törölt felhasználó 2012. 02. 16. 12:31
Előzmény: #23  szivacs
#27
Na, ezért nem jó ez a megközelítés, mert valóban a 3-ik pont teljesül, amitől meg kiráz a hideg.
Törölt felhasználó 2012. 02. 16. 12:29
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
#26
bassszzki, honnan veszed ezeket a jó életképeket?
Él bennem a sztori, ahogy olvasom... nem vagy Te titokban író? :)
Törölt felhasználó 2012. 02. 16. 12:25
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#25
Teljesen egyetértek veled.
Ilyen alapon mindenkinek sárga csekket lehetne küldeni.

Anno sokat gondolkodtam én ezen, és arra a következtetésre jutottam, hogy csak nem hülyeség az, hogy mindenki fizet a képzés után. Ki zsebből, ki hitelből, vagy tanulás melletti munka után kapott ellenértékből, mint sokan külföldön.
Ezért kellene megteremteni/kiszélesíteni az olcsó oktatási hitel lehetőségét, az arra érdemeseknek.
Így nem csak a gazdag családok gyerekei juthatnak el gimnázumba, főiskolára, egyetemre.
Ez az oktatási rendszernek és a diáknak is jó lenne.

Akkor ezután mindenki azt csinál magával végzés után, amit akar... csak fizesse vissza a hitelt, ha hitelből tanult.
Törölt felhasználó 2012. 02. 16. 12:20
#24
Nem az a probléma, hogy elmennek, hanem az, hogy miért, és mennyi időre.

Akik mennek, azoknek eszük ágában sincs visszajönni.

Ha nagyságrendekkel jobban él külföldön, miért jönne vissza.

Általánosságban: Ki jönne vissza???

Én azt tartom jó hozzáállásnak, hogy amennyi időt tanulással töltött (felsőoktatásban, vagy szakiskolában) annyi időt dolgozzon itthon.

szivacs
szivacs 2012. 02. 16. 12:14
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#23
OK, közelítsük máshonnan.
A közösség áldoz arra, hogy legyen orvosképzés, fizeti az egyetemeket és a diákok képzését.
Ezt azért teszi, hogy a társadalom igényeinek megfelelő orvosi ellátás munkerőellátását biztosítani tudja.
A kiképzett orvosok nagy része viszont nem akar ebben részt venni, hanem elmegy, mert máshol (jobban) megfizetik.
Társadalom látván, hogy mégsincs annyi orvos amennyi kellene és amennyit képzett, elgondolkodik, mit tegyen.
1. Képez háromszor annyit, mint amennyi kell, hogy az elmenők után még maradjon elég. Ez háromszor annyiba kerül.
2. Fizet nekik annyit, hogy ne menjenek el, ám ekkor bérfeszültség lesz, az idősebbeknek is többszöröst kell fizetni, meg a szakápolóknak, meg a többi segéderőnek is. Ez mondjuk ötször annyiba kerül.
Mindkettőhöz többszörös pénz kell. Honnan vegyük, miközben arra szorít az eu és az imf, hogy még a jelenlegi kiadásokat is csökkentsük?

3. Importál olcsóbb, máshol képzett orvosokat, ápolókat. Problémás és leromlik a színvonal, de valószínűleg ez lesz.
watson
watson 2012. 02. 16. 12:03
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#22
Ezzel a fizessenek az orvosok dumával szerintem is rossz irányból közelítik a problémát.

Kicsit megfoghatóbban közelítve becsüljük meg a munkát, de azért ne értékeljük túl, és tegyünk a társadalmi együttélésért, megbecsülve a közös értékeket!

Lebontva pógárokra, egy szegény cingó ne várja a sült galambot meg a segílyt hanem teremtsen munkát magának és társainak, azt ne mástól várja!

Tovább megyek, hogy ezt meg is tehesse a bürokratákat, mint ÁNTSZ-es, meg APEH-es, meg Rendőr rugdossák már meg szolgálaton kívül amikor embertelen és nem tud különbséget tenni a szabályozás és a valóság között! példák:
- nincs egy községben és a környező 10 másikban sem EU kompatibilis vágóhíd, akkor kus legyen az ÁNTSZ-esnek hogy levágnak egy üzemi konyha részére pl. egy disznót, és ne várják el hogy elmenjenek egy multihoz vásárolni!
- APEH-es ha bemegy egy vendéglátó egységbe és kér egy habos kávét amit kedvesen elkészítenek neki nehogymár megbüntesse a tulajt hogy csak a sima kávé volt az étlapon ...

Nem is sorolom tovább, de sajnos ez a magyar valóság, sok tetves bürokrata hízik az adónkon és fogja vissza az embereket ...
Törölt felhasználó 2012. 02. 16. 11:59
Előzmény: #16  szivacs
#21
van egy vállalkozásod .

ezeddig úgy működtél hogy a dolgozóidat taníttatását fizetted és rendben is ment minden már több évtizede .. A tanuló idő letelte után maradtak a vállalkozásodban dolgozni annak ellenére ,hogy évről évre csökkentetted a fizetésüket azaz, semmilyen fejlesztést ez irányba nem tettél - és ez így ment hosszú időn keresztül . a melósaid ,tanulóid morogtak ugyan ,de tudomásul vették ezt a helyzetet szintén hosszú időn át a te rossz gazdasági viszonyaid miatt .

elérkezett viszont az az idő és fizetési szint a mindig stagnáló fizetésükben/ hiszen az árak ugyanilyen hosszú időn keresztül csak növekedtek/ , ahol a már régóta nálad tanult és végzettek , illetve a jelenleg tőled iskolába járó alkalmazott a szemedbe megmondta :

"főnök . ne haragudjon , de már olyan kevés fizetést ad évek óta ami mindig egyre kevesebbet ér, hogy kénytelenek vagyunk máshova menni dolgozni , mert már a jövőnk a családunk a gyerekeink életét lehetőségeit nullázzuk le szinte így, amennyiben maradunk ..
Kérem tegyen valamit , hogy legalább olyan szintre emelje meg a keresetünket , ami más ugyanezen szakmában dolgozóknak a minimális szintjét eléri .. amennyiben ezt nekünk nem tudja biztosítani x időn belül , úgy múszáj lesz lépnünk .. ne haragudjon de más munkahelyet vagyunk kénytelenek keresni, ahol többet , illetve legalább annyit kereshetünk amiből normálisan meg tudunk élni .. azt is tudja főnök , hogy máshol ennek a fizetésnek már régóta a dupláját , 3x -át sőt a többszörösét is megkereshettük volna már régen - mégsem tettünk ilyen lépést , megértettük hosszú évek óta a mindig fennálló problémákat .. mégis vártunk arra, hogy ön előbb utóbb kikászálódik az anyagi nehézségekből , és akkor gondol majd ránk is ..

de nem ezt láttuk .. inkább a mol pakettet vette meg , illetve terrorelhárító brigádot vett magának ultramodern felszerelésekkel , hogy többi pénzszórást már ne is említsük..

Igy ezért , mindezekért úgy döntöttünk hogy önhibánkon kívüli történtek miatt elhagyjuk önt és ezt a munkahelyet "

***

ezek után te odakéreted magadhoz egyenként őket , és követeled tőlük a fizetett tandíjnak a visszafizetését ..

hozzáteszem .. a titkárnőd , aki jóformán egy hónapot dolgozott nálad és ugyanakkor szintén fizetted a 3 éves titkárnő képző iskoláját , már rég egy svédországi melóhelyen dolgozik ugyanebben az állásban , de tőle eszedbe sincs visszakövetelni azt a díjat , amit taníttatására költöttél-fordítottál , holott ő nem éppen kínlódott hosszú éveken át az alacsonyan tartott fizetésével mint a most felmondó alkalmazottaid.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek