Topiknyitó: Törölt felhasználó 2012. 01. 13. 23:45

84% szerint rossz irányba megy az ország. Ki jöjjön a FIDESZ után?  

megmondom őszintén, teljesen reményvesztett vagyok. Úgy látom, a magyar politika utánpótlási csatornái az elmúlt évtizedekben már eleve torzan alakultak ki, vagy utólag torzultak el, mindenesetre a politikussá válás mintha kifejezetten egy kontraszelektáló folyamat eredménye lehetne csak. A végtermék, a politikus pártja és saját maga hatalmi és anyagi érdekeit követi, a politikát ezeknek rendeli alá, személyisége vagy az évek során alakul át, vagy eleve csak bizonyos emberek lépnek erre az útra.

Hogyan lehetne áthidalni azt az ordító ellentétet, hogy a mikrokörnyezetében az ember ismer jó néhány becsületes embert, a politikusok között viszont mintha nagyítóval kellene keresni ezeket, ha akadnak egyáltalán. Hiába váltjuk le a fideszt, jobb helyette az mszp? az lmp? a jobbik? szerintem szinte mindegy.

egy civil, aki ma még normálisnak tűnik, az marad-e a politikában is? Nem annyira átszövi-e már az egész politikai-gazdasági-hatalmi elitet a kéz-kezet mos és a gazdasági önérdekek olyan sűrű hálója, amitől semmilyen akár újonnan alakuló politikai erő sem lehet képes távol tartani magát, mert előbb-utóbb úgyis betalálnak közéjük is, akiknél a hatalom van?

Lehet-e itt bármilyen változásban reménykedni? Van-e rá bármilyen remény, vagy lehetőség, hogy ilyenek utat törjenek maguknak, hogy eljussanak a választók elé? Engedi-e ezt a jelenlegi politika egyáltalán?

Meggyőződésem, hogy a jövő nem a jelenlegi pártalkulatokban van megírva. Felesleges itt akármilyen koalíciókról még csak gondolkodni is ellenzéki oldalon, itt már szinte mindenki leszerepelt. Ezek már újat mondani, mutatni nem tudnak. Új hitet, új reményt adni nem tudnak.

De van-e még bárki, aki hajlandóságot érez a köz ügyeinek önzetlen intézése iránt, és nem fertőzte még meg a magyar politikai rendszer? Félek, hogy ha van is, nem tud előkerülni, nem tud érvényesülni ebben a szisztémában.

Mi legyen tehát a megoldás? Ki jöjjön a fidesz után? Jöhet-e bárki jobb, mint az elmúlt 20 évben?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2012. 01. 15. 22:17
Előzmény: #97  Törölt felhasználó
#100
Velős összefoglalás. A szárnyalást mindenesetre jelenleg nehéz alátámasztani racionális érvekkel. De bármi jön, legalább vígan tesszük (merthogy zenében/táncban valószínűleg jók leszünk):

link
ujonc 2012. 01. 15. 22:04
Előzmény: #97  Törölt felhasználó
#99
Na!

Szépen felosztottad a társadalmunkat!
Te melyik millióba sorolnád magad?
McLain 2012. 01. 15. 21:54
Előzmény: #97  Törölt felhasználó
#98
a legnagyobb baj pedig az, hogy igazán el sem túloztad...
Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 21:33
#97
Ennek az országnak teljesen vége. Nincsenek alternatívák, a kényszerpálya végletesen beszűkült. A rövidesen - vagy legfeljebb 1-2 év múlva bekövetkező pénzügyi összeomlás csak az okozat lesz. Egy teljeskörű társadalmi-szociális összeomlás következménye. A magyar társadalom elöregedett, a társadalom gerincét alkotni hivatott középkorú rétegek mentálisan, egészségügyileg, anyagilag teljesen összeroppantak, a fiatalok elsatnyultak enerváltak és nihilisták. Az értékesebb, kreativabb magyarok, akik egy fellendülés motorjai lehettek volna tömegesen - és többnyire végleg - elhagyták az országot.
Ennyi - vége.
3 millió nyugdíjas, 1 millió cigány, további 3 millió lelki sérült szociopata, és 2 millió pozicióját hatalmát védő korrupt.
Valószínűleg az összeomlás után egy radikális, antidemokratikus-militáns szervezet ragadja magához a hatalmat, Guatemala és Honduras lesz a reális perspektíva.
Totális nyomor és kilátástalanság 100 évig.
Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 21:29
Előzmény: #87  Törölt felhasználó
#96
Amsterdam, én egy szóval sem mondtam azt, hogy ki kellene rántani az emberek alól a szociális hálót. Sőt, azt írtam, hogy az ellenőrzést mindenképpen javítani kellene.

Engem nem zavarna az, ha az orvosi ellátás egyeseknek (komoly ellenőrzés és feltételek mellett rászorulóknak) továbbra is járna kedvezményesen vagy akár ingyen. De igenis van egy fizetőképes réteg, és továbbmegyek egy olyan réteg, amelyik hajlandó is megfizetni az ellátást vagy akár a magasabb szintű ellátást. A mindenki egyenlő jellegű kommunista elvű baromságokkal sosem értettem egyet. Én sem keresek sokat, és amint említettem, közszférás vagyok, de amíg tehetem, inkább magán orvoshoz megyek el (szemész, fogász, bőrgyógyász de még gégész is), mert abban hiszek, hogyha megfizetem a szolgáltatást, akkor jobbat is kaphatok, mint az államiban. Ha nem így állna hozzá az orvos, akkor feladhatná a praxist, mert kevesebben járnának oda = piacgazdaság.

Márpedig a magánpraxisokkal szemben alternatívának kellene lennie, most nincs. Szerintem mindenkinek érdeke lehetne, hogy ez a pénz a kórházakhoz folyhasson be (= fejlesztésre, bérre, működésre stb. mehetne), minthogy xy orvos zsebében landoljon, akinek, ha komoly kezelés kell az első dolga, hogy behív magához a kórházba, és elintézi neked soron kívül a bekerülést. Ennyit mindenképpen ér a magán, csak éppen nem tartom túl jó rendszernek. Ha lenne a kórházak és a rendelők részéről verseny, attól még nyilván fennmaradhatnának az életképesebb magánpraxisok is, és egészségesebb piac alakulhatna ki, mint a mostani. Már ha ezt lehet piacnak nevezni, mert a magánkezelések árai nyilván az egekben vannak, mert csak egymással versenyeznek (az is valami, de nem sok), mert régen megtalálták azokat a területeket, amelyeket az emberek nem, vagy csak korlátozottan kapnak meg az államtól, ezért relatíve hiány van belőlük. Na a bőrgyógyászat az tipikusan az. Kialakította a piac önmagát. Ha meg nem, akkor még mindig ott van a jó öreg behívás az állami kórházba magán praxisból mondjuk hallásvizsgálatra.

Amit írtam, az pedig az elmúlt 20 évre vonatkozott, és ezt továbbra is tartom, nem volt előrelépés társadalmilag (értve ezalatt elsősorban a közfelfogást).
Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 21:28
Előzmény: #92  p-b
#95
Nézd a TV-t!
Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 21:08
Előzmény: #93  McLain
#94
Ne haragudj, de ez bolond beszéd!

kb. 3-4 millió nyugdíjas a választásokon nyugdíj nélkül?

A nyugdíjkorhatár pedig pontosan ott lesz ahol az az EU-ban lesz, van.
McLain 2012. 01. 15. 20:33
Előzmény: #73  Törölt felhasználó
#93
7. előbb - utóbb nyugdíj sem lesz. nem is készülök rá, sőt, a stratégiámon is változtattam: eddig fontosnak éreztem az ilyen jellegű megtakarításokat, ma már nem (pedig lassan 40 vagyok). saját vagyont kell teremteni, amelynek a jövedelme valamicske megélhetést biztosít.
a korhatárt hova kell még emelni? 70-ig? 75-ig? megnéznék egy 72éves vasszerelőt, hogy dolgozik. arról nem is beszélve, hogy egyre kevesebben érik meg a nyugdíj korhatárt.
p-b 2012. 01. 15. 20:28
Előzmény: #89  Törölt felhasználó
#92
mi lesz szombaton?
p-b 2012. 01. 15. 20:27
Előzmény: #86  Törölt felhasználó
#91
nem értem , hogy mi alapján mered megkérdőjelezni, főleg ha orbánt is csak a hátát nézheti a listán :)
McLain 2012. 01. 15. 20:25
Előzmény: #81  Törölt felhasználó
#90
most csak az 5. ponthoz:

volt már olyan település, amelyik meglépte, lett is hadd-el-had.

ellenőrzésre ott a nav. ha állami támogatást kap a céged, ők ellenőrzik, hogy arra költötted-e, amire kaptad. a segélyek elköltését is ellenőrizhetné.
a természetbeni juttatásnak az lenne az előnye, hogy nem bírná másra költeni a zsét (monnyuk így is eladhatja, lásd az alapítvány esetét a csirkékkel)
Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 20:18
Előzmény: #88  Törölt felhasználó
#89
Csak személyeskedésre vagy képes!

Ez vagy Te!

Majd szombaton figyelj - libsikém!!!
Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 20:09
Előzmény: #85  Törölt felhasználó
#88
Neked hova süllyed az IQ-d? Lélegezni tudsz még egyedül, vagy az is Orbán vezényletére magnón megy a füledben: beszív, kifúj...?
Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 20:06
Előzmény: #83  Törölt felhasználó
#87
"Sajnos az emberek többségének gondolkodása semmit sem fejlődött az elmúlt 20 évben. Akié igen, az már nincsen itt. Továbbra is az a felfogás, hogy minden legyen ingyen, minden legyen állami stb. De ezt kár ismételgetnem, köztudott dolog."

Igen, sok igazság van ebben.
Mint ahogy abban is, hogy emberek tízezrei dolgoznak 300-350 Euronak megfelelő forintért kishazánkban !!! :-((
Naaaa... hát akkor ebből megélve próbálkozzunk meg a "ne legyen semmi ingyen, ne legyen semmi állami" stratégiával.
Fog menni ????

Sajnos, nem csak a felfogás nem változott, hanem a munkabérek sem fejlődtek olyan szintre, hogy a szociális hálót egyetlen rántással kihúzzák az emberek alól.
(Hozzáteszem: szerény személyem egyáltalán nem vár az államtól semmit, ezért sem adtam a MANYUP-os pénzemet első körben. És a másodikban sem fogom.)
Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 19:59
#86
Nem az a kérdés, hogy ki jön a FIDESZ után, hanem az, hogy hogyan süllyedhet ilyen mélyre egy közvélemény kutató.

Majd szombaton meglátjuk!

Bajnait listára tenni.
Hová süllyedt ez a szakma?

Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 19:57
#85
Nem az a kérdés, hogy ki jön a FIDESZ után, hanem az, hogy hogyan süllyedhet ilyen mélyre egy közvélemény kutató.

Majd szombaton meglátjuk!

Bajnait listára tenni.
Hová süllyedt ez a szakma?

Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 19:54
Előzmény: #82  Törölt felhasználó
#84
a mekeles topikba írtam az imént:

"Szerintem az euronak szigorú fiskális unioval együtt van értelme.
Úgy viszont eltörpülnek a hátrányai az előnyei mellett...

A fiskális szigor lényege, hogy ne kelljen eladósodnia egyik tagállamnak sem, így tehát nem is lehet "eladósítással kirabolni" őket...

Csak ezek a helyi populitikusok évtizedek óta az egyszerűbb megoldást választják a szavatszerzésre, azt ugyanis, hogy osztogatják az eltartott szavazóknak az adóbevételeket, sőt, még annál is többet, amely hitelek felvételére kényszerít...

Nem az IMF akar hitelt adni 4% kamatra, csak kénytelen, mert a kurmányok külső szigor nélkül (belső ellenőrzés hiányában) mindig seggére vernek a lóvénak..."

ez összecseng azzal, amit te írtál:

"Ezzel is teljesen egyetértek. De a létszámleépítés sem elkerülhető. Nonszensz, hogy 2011-ben mondjuk egy kis település önkormányzatában vagy bármilyen hivatalban 8-tól 4-ig kávézgatnak számítógépet használni se tudó emberek. A versenyszférában kb. 1 ember végzi az ottani 5 munkáját.

A legnagyobb baj az - sok-sok éve mondogatom -, hogy a túl puha kommunizmusunk következménye ez. Egyszerűen még mindig képtelenek vagyunk levetkőzni a posztszocialista jelleget. Mert persze a politikai elit 20 éve ezt használja fel a szavazatok megszerzésekor. Így viszont előbb-utóbb így vagy úgy valóban csőd a vége."

Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 19:22
Előzmény: #82  Törölt felhasználó
#83
Sajnos az emberek többségének gondolkodása semmit sem fejlődött az elmúlt 20 évben. Akié igen, az már nincsen itt. Továbbra is az a felfogás, hogy minden legyen ingyen, minden legyen állami stb. De ezt kár ismételgetnem, köztudott dolog.

A csőd elől pedig nem nagyon tudom, hogy hová meneküljek vagy hová mentsem a pénzemet, sok év megtakarításairól van szó, és elsősorban munkából származik. úgy vagyok vele, kezdem azt hinni, hogy a világ egyik szegletében sincs már biztonságban a pénz és a világ egyik devizájában sem. Akkor most sétáljak ki egy 10 emeletes tetejéről a semmibe?

Visszatérve az első gondolathoz, a magyar állam óriási pénzekkel támogatja jelenleg a magyar képzett munkaerő külföldre áramlását, nem vagyok meglepve, hogy ilyen brutális a munkaerő kiáramlása.
Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 18:50
Előzmény: #81  Törölt felhasználó
#82
"gyon feszülni a húr. Jómagam a bércsökkentést valamivel logikusabbnak tartom, de azt sem feltétlenül a legkevesebbet kereső rétegben képzelném el. Valakinek egyszer be kellene látnia, hogy nevetséges a közszféra vezetőinek "javadalmazása". Akkora hűde felelősség azért nem társul mellé, lássuk be."

Ezzel is teljesen egyetértek. De a létszámleépítés sem elkerülhető. Nonszensz, hogy 2011-ben mondjuk egy kis település önkormányzatában vagy bármilyen hivatalban 8-tól 4-ig kávézgatnak számítógépet használni se tudó emberek. A versenyszférában kb. 1 ember végzi az ottani 5 munkáját.

A legnagyobb baj az - sok-sok éve mondogatom -, hogy a túl puha kommunizmusunk következménye ez. Egyszerűen még mindig képtelenek vagyunk levetkőzni a posztszocialista jelleget. Mert persze a politikai elit 20 éve ezt használja fel a szavazatok megszerzésekor. Így viszont előbb-utóbb így vagy úgy valóban csőd a vége.
Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 18:34
Előzmény: #73  Törölt felhasználó
#81
Ha itt csőd lesz, akár a piac kényszeríti ki, akár a magyar kormány (amúgyis iránynélküli) vagdalkozásának a következménye lesz, ne lepődjünk meg azon, ha 10, 20 vagy akár több évig az ég világon senki nem fog ide pénzt hozni, nemhogy kötvényeket venni, de még egy gyümölcsízű rágógumit sem eladni. Ha ez megtörténik, nekünk reszeltek, és megy a teljes pénzügyi szféra is a levesbe.

Pénznyelőnek:

"9. ÁFA lehet 30%, ha baj van. "

Ebben én egy kicsit bizonytalan vagyok. Nem vagyok biztos abban, hogy nem fog annyit esni a kereskedelem volumene, hogy ezt a 27 vagy a 30% ellensúlyozni fogja. A csalások pedig nyilván az egekben lennének.

"4. Az államapparátus valódi racionalizálása. Legalább 100e közalkalmazott elbocsátása. Nonszensz, hogy a cseheknél, szlovákoknál arányaiban fele (!) ennyi a közalkalmazott, mint nálunk."

Magam ellen is beszélek, mert én is közszférás vagyok, ráadásul ebben a helyzetben én nem adós, hanem megtakarító vagyok, tehát a teljes jövőm végveszélyben van. Ha nem történik csoda, akkor nekem annyi. Ennek ellenére nyilván az állam szempontjából pénzügyileg megtérülő dolog lenne, de a pénzügyi szféra szempontjából már húzósabb. Ugyanis nálunk ez oltári nagy szívás, mivel a kirúgott közszférás dolgozók között is nyilván jó sok az adós. Az pedig így nemfizető lesz. Azaz még nagyobb lehet a bankok terhe, én attól félek, hogy egyeseknél így is kezd már nagyon feszülni a húr. Jómagam a bércsökkentést valamivel logikusabbnak tartom, de azt sem feltétlenül a legkevesebbet kereső rétegben képzelném el. Valakinek egyszer be kellene látnia, hogy nevetséges a közszféra vezetőinek "javadalmazása". Akkora hűde felelősség azért nem társul mellé, lássuk be.

"8. Állami pénznyelő cégek gazdálkodásának nagyon szigorú felülvizsgálata, átalakítása. Az nem elég, hogy a szocik haverjai után saját haverokat tesszük oda. "

Én nem tartom racionálisan megvalósíthatónak a felülvizsgálatot. Ahhoz már olyan szintű az ott vezető székben ülők kapcsolatrendszere, korrupciója, hogy ezek mind elbuknának. én egyenesen eladnám mindet magánkézbe, még akkor is, ha rohadt nehéz lenne ebbe az országba érdemi befektetőket találni. De menjenek bármi áron. A MALÉV-ot a jövő héten felszámoltatnám, ahogy van, még azzal se nagyon törődnék, hogy onnan így egy jelentős számú viszonylag rugalmatlanul reagáló munkaerőt kellene elküldeni (ezalatt azt értem, hogy egy légiirányító vagy pilóta valószínűleg nehezebben találna csak úgy állást, mintha egy mérnököt küldök el, aki valószínűleg máshol is meg tudna csavarokat húzni akár átképzéssel is). A BKV és a MÁV mehetne magánba. Szerintem a magántőke meghozná azokat a fejlesztéseket, amik hosszú évek óta totál elmaradtak. Már ha nincs késő ehhez. Előfordulhat, hogy már annyira lepukkantak ezek a cégek, hogy a magántőkét már nem érdekelné, mert nincs az a pénz, ami megtérülne, ha befektetik. De meg kellene próbálni, és ez legyen szerintem az elsődleges megoldás, és csak a másodlagos az, hogy az eddigi tré vezetőket megpróbáljuk rávenni a kevésbé tré hozzáállásra (valószínűleg alkalmatlanok is rá, ahogy vannak).

Én egyébként kórházakat is adnék magánkézbe, bár egyébként már ebben a szegmensben is gond lehet az eszközállomány lepusztultsága. Ha ezt meglépték volna évekkel ezelőtt, akkor legalább nem azzal kellett volna foglalkozni, hogy a tetőn ne ömöljön be az esővíz, hanem talán még olyan állapotban lett volna az egész pereputty, hogy megérje fejleszteni. A piac viszont kialakítja magát akkor is, ha nem feltétlenül hagyják neki, ezért szaporodtak el gombamód a magánpraxisok. Ha a kórházak valós alternatívát kínálnának (= árverseny), akkor nyilván nem lenne minden sarkon egy bőrgyógyász vagy egy szemész. Bizonyos ellátást már talán nem is lehet államiban megkapni (például fogászat).

"5. Segély, szoc. tám. átalakítása: a pénzbeli juttatás helyett a nem pénzbeliek arányának növelése (iskola, kaja, stb.). "

Kíváncsi lennék arra, hogy erről vannak-e konkrét elképzeléseid, érdekelne, hogyan gondolkodsz róla. Én a legnagyobb problémát az ellenőrzésben látom, ha arra lenne intézményrendszer, hogy a felhasználás jogosságát kontrollálja, akkor sokkal előbbre lennénk. Ha jól értem, hasonlóra, azaz célirányosabb támogatásokra gondoltál. Ilyenek szerintem most is vannak, nem hinném, hogy pusztán a nem létezésük lenne a probléma, azaz átfogalmazva a létrehozásuk lenne elsődleges feladat, hanem az ellenőrzés és az ellenőrizhetőség megteremtése. Szerintem a támogatások szétosztása, felhasználása Magyarországon a legkorruptabb és legkevésbé ellenőrzött terület. Annyi felesleges baromságra megy el pénz, hogy az már röhej.

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek