Topiknyitó: Törölt felhasználó 2012. 01. 13. 23:45

84% szerint rossz irányba megy az ország. Ki jöjjön a FIDESZ után?  

megmondom őszintén, teljesen reményvesztett vagyok. Úgy látom, a magyar politika utánpótlási csatornái az elmúlt évtizedekben már eleve torzan alakultak ki, vagy utólag torzultak el, mindenesetre a politikussá válás mintha kifejezetten egy kontraszelektáló folyamat eredménye lehetne csak. A végtermék, a politikus pártja és saját maga hatalmi és anyagi érdekeit követi, a politikát ezeknek rendeli alá, személyisége vagy az évek során alakul át, vagy eleve csak bizonyos emberek lépnek erre az útra.

Hogyan lehetne áthidalni azt az ordító ellentétet, hogy a mikrokörnyezetében az ember ismer jó néhány becsületes embert, a politikusok között viszont mintha nagyítóval kellene keresni ezeket, ha akadnak egyáltalán. Hiába váltjuk le a fideszt, jobb helyette az mszp? az lmp? a jobbik? szerintem szinte mindegy.

egy civil, aki ma még normálisnak tűnik, az marad-e a politikában is? Nem annyira átszövi-e már az egész politikai-gazdasági-hatalmi elitet a kéz-kezet mos és a gazdasági önérdekek olyan sűrű hálója, amitől semmilyen akár újonnan alakuló politikai erő sem lehet képes távol tartani magát, mert előbb-utóbb úgyis betalálnak közéjük is, akiknél a hatalom van?

Lehet-e itt bármilyen változásban reménykedni? Van-e rá bármilyen remény, vagy lehetőség, hogy ilyenek utat törjenek maguknak, hogy eljussanak a választók elé? Engedi-e ezt a jelenlegi politika egyáltalán?

Meggyőződésem, hogy a jövő nem a jelenlegi pártalkulatokban van megírva. Felesleges itt akármilyen koalíciókról még csak gondolkodni is ellenzéki oldalon, itt már szinte mindenki leszerepelt. Ezek már újat mondani, mutatni nem tudnak. Új hitet, új reményt adni nem tudnak.

De van-e még bárki, aki hajlandóságot érez a köz ügyeinek önzetlen intézése iránt, és nem fertőzte még meg a magyar politikai rendszer? Félek, hogy ha van is, nem tud előkerülni, nem tud érvényesülni ebben a szisztémában.

Mi legyen tehát a megoldás? Ki jöjjön a fidesz után? Jöhet-e bárki jobb, mint az elmúlt 20 évben?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ujonc 2012. 01. 15. 17:41
Előzmény: #72  Törölt felhasználó
#80
"Szóval akkor a magáncsőd is a karvalytőke kizsákmányolásának a módja?"
Ezt olvastad ki az írásomból?

"Azért kell megáncsőd, mert a magyar jogszabályok felelőtlenül szabályozták ill. nem szabályozták a hitelezési gyakorlatot, így nincs más lehetőség az utólagos, azaz demokratikus szabályozásra a meglévő bedöntött adósok számára, mint a magáncsőd intézménye."

Értem! Tehát ahonnan átvennénk (mivel ez több "demokratikus" országban létezik, szintén az adott ország felelőtlen jogszabályozásának az eredménye. És utólagosan nincs más azaz demokratikus szabályozástra lehetőség. Tehát akkor ezekben az országokban is sántit a demokrácia?

Ezt a "karvalytőkét" ne add a számba!
Én inkább azt mondanám azzal, hogy más nevet adnak a gyereknek, még ugyan azt fogják átélni a károsultjai. Nincstelenség!
Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 17:35
Előzmény: #75  Törölt felhasználó
#79
Egyetértek, nagyjából minden kiegészítéseddel (kivéve az ÁFA-t). Ezzel meg nagyonis:

"11 Na ez az, ami tényleg nem kerülne semmibe és hatalmas pénzeket és nagy szabadságot hozna. A kormány propagandájával pont megegyező irányú lenne... érdekes, hogy ehelyett inkább a bizalom rombolást választották."

Pont ezt írom én is jóideje. A nagy szabadságharc jegyében jelen pillanatban sokkal KEVÉSBÉ vagyunk szabadok, mert éppen a szakadék szélén billegünk. Ha Orbánék ezt a nagy hatalmukat valódi átalakításokra használták volna fel (azaz nem szabadságharcra), akkor most 240 lenne az euró, 5%-os kamatszint és az MNYP államosítása nélkül is kedvezőbb az adósságszint. Azaz most szabadabbak lennénk sokkal. Ja és átmeneti népszerűségveszteség után lassan saját szempontjukból is jobban állnának mint most. És a mozgástér csak fogy, a Ft árfolyam meg a hozamok meg csak szorítják tovább a hurkot.

madridista_
madridista_ 2012. 01. 15. 17:33
Előzmény: #75  Törölt felhasználó
#78
loliense 2012. 01. 15. 17:31
#77
Drága Portfólió Lakóközösség!

Azt szeretném megérdeklődni a kedves topiklakó fiataloktól,hogy esetleg feltűnt-e már nektek,hogy ezen topics,sem címében,sem bevezető írásában nem a gazdasági válság boncolgatása okán jött létre!

Biztosan „sokan vettétek a fáradságot,hogy Asun-nasin-apli fejtegetését átolvassátok, átgondoljátok és a témához igazodva önálló véleményeteket,több összetett mondatban megosszátok másokkal is!

Nem tudom feltűnt-e már nektek,hogy azon kívül,hogy itt általában mindenki tőzsdézik,-de ettől függetlenül esetleg más témák is felmerülhetnek az életünkben,nem csak a gazdaság,vagy a pénz!

Ha például lenne egy olyan topics,mely a heterók anális szexuális életével foglalkozna,egyáltalán nem biztos,hogy a fibonacci számok,vagy az államcsőd gazdasági hatásának kibontása a megfelelő útvonal a téma kielemzéséhez!

Esetleg,ha valaki úgy gondolja,hogy az eredeti témát átolvasva lenne saját,privát véleménye,én olyan szívesen olvasnám azt is,nem csak a faszon közgazdászkodókat!

Persze azt is „megértem”,ha az orgazmusról:a pártpolitika,Orbán-Gyurcsány-Bajnai-Vona,a reálnövekedéshozam jut eszébe a sok kedves fórumozó közgazdász gyereknek!-de esetleg nem lehetne néha ideákról,elvekről,emberi dolgokról,privát problémákról is beszélgetni civilként,ezzel a szinte állandó és az ország virtuális területét lefedő,”független” fórumozó közösséggel?

Vagy talán,tessék beszüntetni a topics nyitogatást,mert 10-ből 9-nek, úgy is ugyan az lesz a témája 3 beírás után- jó bután!

Köszönöm tisztelt nővéreim,bátyáim,hogy meghallgattatok,oszt jó nagyot mindenkinek
Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 17:26
Előzmény: #74  Törölt felhasználó
#76
Az átlagos futamidő 3.5-4 év. De az jogos, hogy 1 évben nem kell refinanszírozni a teljes állományt, csak átlag negyedét-harmadát. Így valóban 3-4%-os hozamemelkedés (egy egész éven át) az nem jelent 400 mrd-os tehernövekedést, csak kb. a felét. Azért az a 200 mrd se kis tétel.
Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 17:05
Előzmény: #73  Törölt felhasználó
#75
Ebből van persze néhány igen hangzatos, de megvalósíthatatlan, vagy pénz nem hozó, ill. jósokáig csak vivő. Megint más kérdés, hogy a nem ínséges időkben meg kellett volna kezdeni az átalakításokat.
Az első kettő azonnal pénzt hoz és kivitelezhető.
3, 4 Már meg kellett volna kezdeni és nem megy egyik pillanatról a másikra, ugyanakkor lehet, hogy rögtön pozitív összegű lenne.
5 Rögtön elbukott a kezdeményezés, mert a világ szerint egyből nácik lettünk. Egyébként nem 100%-ig hatékony.
6 Régen meg kellett volna tenni, bár a szolgáltatásokat kell javítani és nem pénzt elvonni.
7 20 éve tudjuk, hogy fentarthatatlan.
8 Ez az, amit nagyon kellene, de soha nem fog megtörténni.
9 Ez önmagában úgy hülyeség, ahogy van. Már a szocik emelése sem hozta meg a hozzá fűzött reményeket a mostani meg már simán elképzelhető, hogy negatív eredményt hoz. A 30, az meg tuti. Az EU nem is engedné.
10 Nagy a tiltakozás, de kívánatos lenne. A felmérések, nyilvántartások viszont jó sok ideig csak a pénzt fogják vinni. De jó a haveri cégeknek.
11 Na ez az, ami tényleg nem kerülne semmibe és hatalmas pénzeket és nagy szabadságot hozna. A kormány propagandájával pont megegyező irányú lenne... érdekes, hogy ehelyett inkább a bizalom rombolást választották.
Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 16:56
Előzmény: #73  Törölt felhasználó
#74
@penznyelo:

csak atfutottam az irasod, 1 dologra reagalnek, ami szemet szurt. A kamatemelkedes az nincs evi 400mrd.

Nagyjabol 5000mrd forintot refinanszirozunk evente, azaz 3% kamatemelkedes 150mrd-s pluszteher evente. Igaz a lejarati szerkezet miatt van ami 10 evre szol, van ami 3 honapra.

Azt el tudom kepzelni, hogy az atlagos lejarati ido 1 ev osszes kibocsatasat tekintve kb. 3-4 ev. Es akkor valoban 400, sot joval tobb mrd forint pluszteher. Egyelore itt meg nem vagyunk, de ha fenntartjak ezt, akkor itt leszunk.

Mas kerdes, hogy ez a kamatszint fenntarthatatlan, ezert kvazi jelenleg is csodben vagyunk, hiszen az allamadossag finanszirozasa kb 2 honapja fenntarthatatlan palyara lepett.
Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 16:43
Előzmény: #71  Törölt felhasználó
#73
"De akkor vegyük szépen sorban: véleményed szerint milyen intézkedések kellenek, hogy a hiány apadjon, a hitel fogyjon ?
Honnan lehet még elvenni ?
Milyen adókat lehetne még bevezetni ?
Kiadási oldal csökkentése... rendben... és mit lehetne még csökkenteni a politikusok díjazásán kívül ?"

1. Lineáris adó visszavonása. Ez kb. évi 4-500 mrd Ft.
2. Nem kellett volna elszórni az MNYP pénzt, ha már államosítottuk. MOL-t el kell adni, teljesen értelmetlen volt a megvétele.
3. Önkormányzati rendszer valódi átalakítása. Nem kell 3000-nél is több önkormányzat.
4. Az államapparátus valódi racionalizálása. Legalább 100e közalkalmazott elbocsátása. Nonszensz, hogy a cseheknél, szlovákoknál arányaiban fele (!) ennyi a közalkalmazott, mint nálunk.
5. Segély, szoc. tám. átalakítása: a pénzbeli juttatás helyett a nem pénzbeliek arányának növelése (iskola, kaja, stb.).
6. Eü. rendszer átalakítása.
7. Nyugdíjrendszer valódi reformja. Mert eddig csak elvették az MNYP-t, meg nagyon helyesen szigorítottak a rokkantságin, meg a korkedvezményt megszüntették. Ezt az utat folytatni kell. A korhatár nyilván emelkedni fog és elkerülhetetlen, hogy a nyugdíjak akár csökkenjenek (vagy pár évig ne legyen reálértelemben szinten maradó).
8. Állami pénznyelő cégek gazdálkodásának nagyon szigorú felülvizsgálata, átalakítása. Az nem elég, hogy a szocik haverjai után saját haverokat tesszük oda.
9. ÁFA lehet 30%, ha baj van.
10. Ingatlan- és vagyonadó (elfogadható mértékű). (ha az eddigi pontok megvalósulnak, ezekre lehet, hogy nincs is szükség).
11. Megjegyzem a végén: egy kiszámítható, nem piacellenes gazdaságpolitika az alacsonyabb kamatokon keresztül évi több 100 mrd megtakarítás önmagában. Az, hogy 6-7%-ról 10 fölé ugrott a hozamszint, az kb. évi 400 mrd Ft (!).

Most így hirtelen... A kormány az átalakítások helyett (amit csak 1-2 helyen és csak kis részben tett meg) az egyszerűbb utat választotta: a 2/3-át arra használta, hogy a rendszerben meglévő tartalékokat jogilag aggályos, EU- és piacellenes módon megszerezze. Valódi, előremutató lépéseket csak nyomokban tett meg. A baj pedig éppen az, hogy az előbbi megszerzésének olyan - előre tudható - piaci ára lett (Ft, hozamszint, bizalmatlanság, bóvli, stb.), ami miatt a lépés összességében már több kárt okozott, mint hasznot, a mozgásterünk meg közelít a 0-hoz. És a 320-as euró miatt még azt a belpolitikai hatást sem kerülte el a kormány, hogy népszerűséget ne veszítsen. Ezt akarta ugyanis megúszni a valódi átalakítások nem meglépésével. A megszerzett megtakarításokból ráadásul hibás társadalmi-, gazdasági elképzelés mentén osztogatott (pl. lin. adó). És akkor a demokratikus kontroll rendszerek durva leépítéséről, pártosításáról nem is beszéltem.

"Egyáltalán: hol találsz olyan embert, akinek - ha egyszer a tűz közelébe jut - nem a saját boldogulása lesz a legfontosabb ? Van ilyen ebben az országban ?"

Ez egy tök más kérdés. Eddig itt ELVI lehetőségekről beszéltünk. Valóban nem látok itthon ilyen politikai erőt én sem. De ha azt mondjuk, hogy ilyen nincs és ők csak a saját hasznukat nézik, akkor nem miért gondolja bárki is, hogy az államcsőddel nem ugyanígy lenne...
Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 16:23
Előzmény: #70  ujonc
#72
Szóval akkor a magáncsőd is a karvalytőke kizsákmányolásának a módja?
Azért kell megáncsőd, mert a magyar jogszabályok felelőtlenül szabályozták ill. nem szabályozták a hitelezési gyakorlatot, így nincs más lehetőség az utólagos, azaz demokratikus szabályozásra a meglévő bedöntött adósok számára, mint a magáncsőd intézménye.
Ugyanis, jelen pillanatban a bedöntött adósok tartozása sírig tart, azaz a bank rabszolgaként tarthatja, ígényt tarthat a pénzére, amíg csak él.Az sem baj, ha nem tud fizetni, mert a kamatok miatt nő az adóssága... majd később többet fizet.
Egy csődeljárással ez elkerülhető. Megfelelő módon el lehet árverezni az adós értéktárgyait, a maradék adóssás pedig ezek után, valamint a fizetés x év utáni x %-os csökkentése után elengedésre kerül. A bank meg bebukta a kockázatos ügyfeleket, mert felelőtlenül adott hitelt nekik.
Hát, ha ez is a karvalytőke általi kizsákmányolás, akkor nem tudom mi jó neked.
Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 16:02
Előzmény: #69  Törölt felhasználó
#71
Pénznyelő, még egyszer mondom: nem álmodozom államcsődről, és sok mindent lehet rólam mondani, de hogy ostoba és hiszékeny lennék, azt nem sűrűn szokták a fejemre olvasni.

De akkor vegyük szépen sorban: véleményed szerint milyen intézkedések kellenek, hogy a hiány apadjon, a hitel fogyjon ?
Honnan lehet még elvenni ?
Milyen adókat lehetne még bevezetni ?
Kiadási oldal csökkentése... rendben... és mit lehetne még csökkenteni a politikusok díjazásán kívül ? Egyáltalán: hol találsz olyan embert, akinek - ha egyszer a tűz közelébe jut - nem a saját boldogulása lesz a legfontosabb ? Van ilyen ebben az országban ?
ujonc 2012. 01. 15. 15:58
Előzmény: #69  Törölt felhasználó
#70
És akkor most mire várunk?
Az én feladatom a rendbetétel, a tiéd vagy esetleg valaki másé?
Lentebb felhozták, hogy az "elmúlt húsz évben..."
Ezt annyival kiegészíteném, hogy nem egészen az elmúlt húsz évben, hiszen a rendszerváltás oka ként is az ország eladósodását hozták fel, tehát jóval több mint húsz éves probléma.
Az IMF szeretné a "magáncsőd" átvételét más országoktól. Valyon miért?
Csak nem azért, mert az országcsőd a magáncsőd kiváltásával kerülhető el?
Gondolok itt arra, hogy a "nagy ellátó rendszerek rendbetétele" révén tömegek veszítik el az eddigi "létbiztonságukat".
Átalakítás- országmentés-magáncsődök.
A bukta az így is bukta, meg úgy is!
És megint ugyan az a réteg a károsult.
Ja! És a magáncsődben lévő embereket, családokat megint el kéne tartani valahogy.
Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 14:54
Előzmény: #48  ujonc
#69
Ujonc, amsterdam:

"Látsz valami kiutat miután elérjük a hőn áhított IMF hitelt?
Nem csak az elkerülhetetlent odázzuk el?
Csupán ennyit kérdeztem lentebb is!
És nem hányavetin, "jelentsünk csődöt" dobtam be a fórumra."

Igen, látok más kiutat, ahogy tőzsdenyúl is írta: rendbe kell tenni a nagy ellátórendszereket.

Megjegyzem, hogy egy csőd során sem kerüljük el ezt. Akkor aztán kényszerűen és szükségszerűen megtörténik ez, egyszerűen mert nem lesz rá pénz. De miért nem lehet ezt enélkül meglépni?

Mégegyszer: a csőd nem az a csoda, hogy egyik napról a másikra arra ébredsz, hogy nincs adósságod. Ha ez ilyen egyszerű lenne, mindenki csődölne folyton.
bigyula 2012. 01. 15. 14:35
Előzmény: #64  Törölt felhasználó
#68
"Aha... és az új hitelt miből fogjuk visszafizetni ? Egy még újabbal ?"

Addig, amíg az állam nem fog kevesebbet költeni, mint amennyi bevétele van, igen. Nincs más választásunk. Ha, majd kevesebbet költ, akkor lesz miből. Az államcsőd nem alternatíva Európa közepén.
Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 13:56
Előzmény: #65  Törölt felhasználó
#67
bárkinek érdemes, és kell nyelvet tanulni, és elhúzni innen a francba.

és, 50 évesen is érdemes, nem kell fiatalnak lenni, csak nyelv, és jó szakma. a magyar nem lusta, sőt, igazi ezermester egy tunya amerikaihoz képest, csak magyarországon lehet megetetni a népet azzal, hogy világpiaci árak -élelmiszer, energia, akármi - mellett csodálatos a magyar minimálbér.
McLain 2012. 01. 15. 13:35
Előzmény: #56  Törölt felhasználó
#66
pontosan arról beszéltem, amit írtál!

mert ok-okozati összefüggés van. ha nincs termelés, télleg behozzák kintről a cuccot. ha lenne termelés, nem lenne eladható az a sok külföldi sz@r. pl. utálom a holland almát (nem is veszek), ahogy a kínai fokhagymát is.
Az EU meg mit pénzel nálunk? a Szabolcsi almafák kivágását, meg a szőlő ültetvények felszámolását.
A falusi emberek meg a lidl-be járnak, amin az eszem megáll. és olyanok is ám, akik gyermekkoromban még termeltek (még az is lehet, hogy a ruszkiknak), de maguknak mindenképp.
1ébként mindezt annyira komolyan veszem, hogy az ősszel már hagymát duggattam (egyrészt lesz saját hagymám, másrészt nem mondhatja senki, hogy csak a levegőbe beszélek). És fákat is telepítettem. ha csak annyi lesz, hogy nem kell megvennem, akkor már megérte. máris nem veszek kínai hagymát.
Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 13:15
Előzmény: #63  Törölt felhasználó
#65
Kislány... de a lényegen nem változtat.
Már 2 éve tanulja az angolt, és igen: el lehet engem ítélni, de minden erőmmel azon leszek és maximálisan támogatni fogom abban, hogy ne itt éljen.
Ebben egyetértünk.
Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 13:13
Előzmény: #62  bigyula
#64
Azért kell felvenni az újabb hitelt, hogy a régit vissza tudjuk fizetni.
Aha... és az új hitelt miből fogjuk visszafizetni ? Egy még újabbal ?

Megjegyzem: valaki írta nekem, hogy Argentínában az államcsőd után egy szűk rétegnek marha jó, a többiek meg senyvednek. Magyarországnak ehhez még államcsőd sem kellett ! :-((((
Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 13:12
Előzmény: #61  Törölt felhasználó
#63
Elég egyszerű a válasz, mi kéne? Szufficites, vagy 0-ás költségvetés, és vissza lehet fizetni a hiteleinket, szépen, kiszámíthatóan, évek alatt.

Mi kell a szufficites költségvetéshez?
Nagy ellátó rendszerek reformja.
(Eü. biztosítás reformja, tb. reform, nyugdíj, oktatás stb...)

Ez nem történt meg soha 20 év alatt, néha voltak próbálkozások, meg lehet nézni miért és mi történt velük.

Mi történt (20 év alatt, és különösen most)? Az állam kiterjesztése, ami még több pénzt visz, átláthatatlanság biztosítása az állami pénzek elköltésére vonatkozóan, ami még több lopást jelent, és egy adócsökkentés ami a gazdagoknak jó, a gazdaságnak nem, és az egyetlen nagy ellátó rendszer reformjának teljes kiütése (mnyp).

Ennyi.

Ezért vagyunk most itt.

De ez még nem a lejtő alja, tehát fokozhatjuk a saját nyomorúságunkat.

A 7 éves fiadnak, a lehető legjobb szándékkal azt javaslom, tanuljon nyelvet és mielőbb menjen nyugatra. A legjobb befektetés, mind anyagilag, mind szellemileg.

De addig, amíg még lehet...nem lehet majd ilyen szabadon menni a jövőben.
bigyula 2012. 01. 15. 11:42
Előzmény: #61  Törölt felhasználó
#62
"Az én dilemmám mindössze annyi, hogy nem látom kielégítő, jó megoldásnak az újabb hitel felvételét sem"

A jó megoldás a hitel visszafizetése lenne. De, nincs miből. Azért kell felvenni egy újabb hitelt, hogy az előzőt tudjuk törleszteni. Ha nem kapunk hitelt, akkor fizetésképtelenné válunk, akármi is a kormány aktuális mantrája.
Törölt felhasználó 2012. 01. 15. 11:34
Előzmény: #60  klmn
#61
Szia ! :-)

Még a tegnap esti hosszászólásomhoz kiegészítés-képpen.
Én nem akarok itt senkit bántani, vagy "leugatni", és tévedés ne essék: nem akarok rosszat senkinek. Sem egyénnek, sem az országnak.

Az én dilemmám mindössze annyi, hogy nem látom kielégítő, jó megoldásnak az újabb hitel felvételét sem, és azt sem, amit mostanság az ország vezetése elkövet.
És mielőtt ismét záporoznak a szemrehányó vélemények, hogy akkor mondjam meg: mi lenne a jó... azt tudom válaszolni, hogy fogalmam sincs, de nem is az én feladatom ezt kitalálni.

Nem "fikázok", csak szeretnék normálisan, nyugodtan, megfelelő (nem luxus) körülmények között élni, ha már tisztességesen dolgozom és adózom, mióta munkába álltam. És szeretném azt is, ha vén mamóka koromban sem a vegetálás jutna nekem. Mindössze ennyi.

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek