Topiknyitó: Portfolio 2012. 01. 06. 09:41

2 milliárd euróval csúcsközelbe híztak Magyarország tartalékai  

Ugrás a cikkhez
Decemberben kerek 2 milliárd euróval 37,77 milliárd euróra emelkedtek Magyarország nemzetközi tartalékai, amely nagyrészt a devizakövetelések sor emelkedésével függött össze - derül ki a Magyar Nemzeti Bank által ma reggel közzétett előzetes,...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=160992
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szivacs
szivacs 2012. 01. 06. 13:43
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#7
Ugyan nem vagyok "okosabb" de végre egy tárgyszerű elemzés - amiről el lehet gondolkodni.
A cikkben lévő ábra szerint az IMF hitel jórésze a nemzetközi tartalékokat növelte és most is ott van. Az ábra alapján ez kb. 11mrd EUR (18 alól 28 fölé növelték a tartalékot).
A szabályok szerint az MNB a nemzetköz tartalékokat nagyrészt biztos (nem görög) külföldi állampapírokban tartja, nem a magyar gazdaságba helyezte ki.
Amire te emlékezhetsz az az IMF hitel efeletti része kehet, amit kiajánlott pl. az OTP-nek és már vissza is kapta. Tavaly pedig a bankoknak ajánlott fel devizát a végtörlesztéshez.
Ennek megfelelően, ha a felvett IMF hitel tartalékban lévő részéből törlesztenék az IMF hitelt, az nem a hazai gazdaságból kerülne ki hanem pl. a német államkötvény állományunkból.
Ez a megoldás megerősítené azt a felfogást, hogy az IMF hitelnek legalább egy része csak biztonsági tartalékként szolgált, azt ténylegesen nem használták fel és így nem növelte tovább az adósságállományt
Törölt felhasználó 2012. 01. 06. 11:48
Előzmény: #2  nemoland
#6
"Fel nem tudom fogni"

Te nem, azt látjuk, mert neked fibngod nincs a gazdasághoz, pénzügyekhez, ezt már jópárszor bizonyítottad itt.
Törölt felhasználó 2012. 01. 06. 11:01
Előzmény: #2  nemoland
#5
az alabbiakban nem vagyok 100%-ig biztos, valaki majd megerositi vagy cafolja.

De emlekeim szerint amikor az IMF penz az MNB-nel landolt, akkor az MNB annak megfelelo mennyisegu forint/devizalikviditast adott, azaz a penz bekerult a gazdasagba. Ahhoz, hogy ezt a tartalekot felhasznald az IMF visszafizetesere ezt a penzt elobb ki kell szivni a gazdasagbol, visszaadi az MNB-nek es utana torlesztetsz.

Ha ezt nem igy teszed, akkor inflaciot gerjesztesz, penzt nyomtatsz, sok minden egyeb, amit vagy nem enged a jegybank torveny, vagy pont az ellenkezoje a jegybank fo feladata (azaz az inflacio alacsonyan tartasa)

Ettol fuggetlenul egy jo kerdes, hogy a nem IMF penzbol szarmazo tartalekokat hogyan hasznalhatod fel, pl. adossagtorlesztes, gazdasagelenkites stb.

De a jegybank nem befektetesi alap. Nem tisztje eldonteni milyen beruhazas finanszirozhato, mi nem. Ettol fuggetlenul, valoszinuleg eldonthetne.

Es itt jon kepbe a Simor vs. Orban ellentet, miszerint miert fizesse ki a jegybank a kormany hibait. Ez nem Fides z ellentet, ez jegyvank vs. kormany. Ha a kormany nem kepes jol gazdalkodni, akkor ha a jegybank segit neki, akkor csak tamogatja a rossz fiskalis politikat. Szerintem, ha a kormany lerakna az asztalra egy hiteles gazdpolt, akkor az mnb is beallna a sorba moge, hogy megtamogassa azt.

A jelenlegi bandatol ezt varhatjuk ...

Ismetlem, a fentiekben nem vagyok biztos, aki okosabb irjon
csendben 2012. 01. 06. 10:54
Előzmény: #1  Portfolio
#4
Erre a cikkre ne legyek nagyon büszkék...
nemoland 2012. 01. 06. 10:51
Előzmény: #2  nemoland
#3
max. az országtól...attól független..
nemoland 2012. 01. 06. 10:50
Előzmény: #1  portfolio
#2
Azt hiszem elég mókás a Simor (IMF magyarországi alkormányzó) féle hozzáállás.

Nézzétek meg a cikket:

17Millárd euro tartalék volt 2008-végén.

Az MNB 12-14 milliárd eurot lehívott a 25 milliárdos hitelkeretből a stabilitás érdekében, amit értelemszerűen az országnak kell majd visszafizetnie... Kvázi a kölcsön fele az MNB-nél landolt...amivel semmi baj nincs, de

amikor a tavaly is biztos 33 milliárdos tartalék tovább nőtt idénre 37 milliárdra akkor azért elgondolkodtató, hogy az anno MNB-ért felvett/átadott hitel egy részét miért nem fordítja vissza az MNB a kormánnyal együttműködve az idei 5 milliárd euros törlesztésre...(mikor ugye abból korábban az MNB 12-14 milliárdot kapott)...az MNB inkább csak növeli a tartalékot...ül rajta...de ezzel nem segít az országon...

Persze ha valaki IMF Mo.-i alkormányzó akkor érthető, hogy miért úgy ugrál ahogy az IMF fütyül...és pisztolyt tart a kormány és Mo.-szág fejéhez (amíg az IMF akarata nem érvényesül)....csak akkor viszont mitől FÜGGETLEN pl. az MNB elnöke?!

Fel nem tudom fogni :o)

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek