Topiknyitó: Portfolio 2011. 11. 24. 23:44

Nem kegyelmezett a Moody's: bóvliba vágta Magyarországot  

Ugrás a cikkhez
Egy fokozattal, a korábbi Baa3-ról Ba1-re rontotta Magyarország adósságának besorolását csütörtök éjszakai döntésével a Moody's Investors Service. Az új besoroláshoz továbbra is negatív kilátást tart érvényben a hitelminősítő. További részletek...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=158962
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2011. 11. 25. 18:39
Előzmény: #298  mondoka
#300
Ameddig a móóódiz nem vágja az amcsikat a spekulatív kategóriába addig jobb lenne ha befogná a pofáját, nekik még államosított nyugdíjkassza pénzük sincs, folyamatosan növekvő hiány, kezelhetetlen méretű adósság és recesszió, ha ez nem érdemli meg, hogy a vonal alatt legyen, akkor mi a 70-80% közötti adósságunk simán AAAAAAAAAAAAA++++++++++++++++++

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy mi vagyunk a szentfazekak vagy annyira faszán állnánk, sőt a 100 lépés után kellett volna azonnal ide sorolni minket, de kezdenek a hitelminősítők valamiféle gazdasági spekulációs társasággá alakulni.
Túlságosan figyel rájuk mindenki, mert más hír nem nagyon érkezik a moslékosdézsából és az ezzel járó hirtelen jött (8-10év) hatalmukkal/befolyásukkal gátlástalanul visszaélnek.
Érdekes lenne megnézni, hogy honnan shortolták szét a Ft-ot reggel és az amcsi nyitáskor kik zárták ezeket a pozikat.

Abban is van valami, hogy az elmúlt leginkább 2 évben mikor milyen tendenciózusan minősítgettek össze vissza.

Még egyszer mondom ezzel nem ezt a dilettáns kormányt akarom védeni, csak kezd nagyon elegem lenni ebből a mocskos spekulációból.

Alap a válság kirobbanása....
Lehmann persze, abba belegondolt valaki, hogy a válság hajnalán, miért volt a világ híradóiban 1. számú hir a bla bla bla csőd, recesszió válság válság válság??? Eladták az embereknek mint a persil-t, a mai helyzet nagy mértékben köszönhető az együgyű vállalatvezetők és kockafejű pénzügyi vezetők fejébe belesulykolt VÁLSÁG VAN BOCSÁSSEL, SZÜNTESS MEG, KARCSÚSÍTS, CSÖKKENTS szavaknak.

Lett volna visszaesés, de erre egyes pénzügyi körök rátettek egy lapáttal.
Törölt felhasználó 2011. 11. 25. 18:35
Előzmény: #292  commander8
#299
Vajon milyen tanulságokat lehet levonni a 2008-as amerikai válságból a mostani európai államkötvény-válsággal, benne Magyarországgal kapcsolatban? Sajnos, Magyarország egyenesen halad afelé, hogy a Lehman Brothers bankház szerepét játssza el - az egyetlen nagy bankházét, amelyet az amerikai kormány végül hagyott csődbe menni.

Javasolom mindenkinek, akit érdekelnek a tőkepiacok, hogy valahogyan jusson hozzá (itthon nem játszák), és nézze meg az HBO "Too Big To Fail" (Túl nagy ahhoz, hogy megbukjon) című filmjét, mely a 2008-as amerikai tőkepiaci válságot dokumentálja. Azon belül is koncentráljon a Lehman Brotherse, és vezetőjére, Richard (Dick) Fuld-ra. A mostani magyar helyzettel való hasonlóság megdöbbentő.

2008. szeptember közepén a Lehman Brothers befektetési bank is bajba jutott. Tavasszal már csődbe ment a Bear Stearns, melyet kormányzati segítséggel végül felvásárolt a JPMorgan Chase, és szeptember elején a Freddie Mac és Fannie Mae jelzáloghitelező társaságokat közvetlen kormányzati ellenőrzés alá kellett vonni. Hank Paulson amerikai pénzügyminiszter ezek miatt már komoly támadásokat kapott, hogy a kormány miért avatkozik bele a magánszektor ügyeibe, hiszen a kapitalizmus lényege, hogy a rosszul működő cégek menjenek csődbe. Paulson viszont attól félt, hogy ezen cégeket hagyni csődbe menni túl kockázatos lenne az amerikai - és a világgazdaság számára, hiszen túl nagyok, túl nagy lenne a másodlagos hatás, a befektetői bizalom megrendülése. (Innen a film címe is: Túl nagy, hogy megbukjon.) Közben már hírek jöttek, hogy a többi nagy bank, illetve az AIG biztosító is bajban van. Paulson tudta, hogy őket is muszáj lesz megmenteni.

Itt volt viszont a Lehman Brothers. Viszonylag kicsi bank (viszonylag csak! a többi nagy amerikai bankhoz képest), mely hasonlóan rosszul gazdálkodott a jelzálogpapírok piacán, és ráadásul vezetője, Dick Fuld rendkívül arrongáns is volt. Például 2008. május végén, amikor a Lehman részvény mélyrepülésbe kezdett, Fuld felhívja az amerikai pénzügyminisztert, hogy a segítségét kérje abban, beszéljék rá Warren Buffettet, az ismert nagybefektetőt, hogy vásároljon újonnan kibocsátandó Lehman részvényeket. Ezzel a bank friss tőkéhez jutott volna. Paulson küszködött az ötlettel, hiszen pénzügyminiszterként nem avatkozhat be a magángazdaságba ilyen közvetlenül, de végül (hatáskörének szélét erősen súrolva) rávette Buffettet, hogy adjon ajánlatot. Buffett ajánlata $40 dollár volt a részvényekre, amikor a Lehman már $36 dolláron forog (a megelőző évben $130 felett is járt az árfolyam.) Fuld viszont, keveselve az ajánlati árat, sértődötten visszautasította azt.

Különösen figyelemre méltóak ezek a mondatai: "csak a shortolók (esésre játszó befektetők) miatt ilyen alacsony az árfolyam", illetve "nem is kell a pénz valójában, ez csak biztonsági tartalék, védőháló." Ismerős valahonnan?

A pénzügyminiszter később más megoldásokat is próbál szerezni a Lehmannak, de semmi sem sikerül. Végül hagyják a Lehmant csődbe menni, mert nem túl nagy, és legalább példaként szolgál, hogy mindenkit azért nem mentenek meg: legyen ez figyelmeztetés!

Magyarország sajnos egy ilyenfajta szerep felé halad most. Egy magyar államcsőd a nemzetközi tőkepiacokat nem rengetné meg számottevően (nem úgy, mint például egy olasz csőd tenné), a kormányzat rendkívül arrongáns, különösen azokkal, akiknek a segítségére szorul (például IMF), és könnyen elképzelhető, hogy jót tenne az európai pénzügyi fegyelemnek, ha hagynának egy országot, csak példa statuálásként, csődbe menni. Sajnos erre mi tökéletes jelölt vagyunk. Vajon mit fog mondani a magyar kormány, ha az IMF a pénzért például azt kéri cserébe, hogy a végtörlesztést és a banki különadót töröljük el, és az alkotmányba tegyük vissza a tulajdonjog védelmét?

Matolcsy miniszter úr újfajta közgazdasági tankönyvét vérrel és könnyekkel fogja megírni. A baj csak az, hogy a miénkkel.

mfor.hu

link
mondoka 2011. 11. 25. 18:03
#298
Két parasztgyerek kóborol a vidéken és nagyon éhesek, de semmi ehető nem mutatkozik. Mire az egyik felkiált: Te, komám! Együnk lószart. Á, hülye vagy az nem ehető... De komám. Látod mennyi veréb csemegézi! Ennyi veréb mégsem tévedhet!!!!
Kolyok
Kolyok 2011. 11. 25. 17:42
Előzmény: #296  p-b
#297
Simán leminősítés lenne ott is fél év múlva, a kancsal megoldaná a helyzetet...
p-b 2011. 11. 25. 17:31
Előzmény: #291  pampa
#296
Az istenek a fejükre estek_III. rész :)))

Igazából nem is a hitelminősítő tévedésen lepődtem meg, hanem, hogy Botswana A2 Aztán rájöttem, hogy minek is nekik a hitel?

El kellene küldeni matolcsyékat egy kis botswanai gazdasági tanulmány útra és valahogy ott felejteni őket pár évre :)))
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2011. 11. 25. 17:05
Előzmény: #292  commander8
#295
adjunk a svájciaknak is magyar állampolgárságot, és ha 2014-ben szavaznak, akkor megígérjük, hogy soha nem fogunk az ő ügyeikbe beleszólni :)
elég lenne 1x szavazniuk...
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2011. 11. 25. 17:02
Előzmény: #291  pampa
#294
nehéz ezt a sok banánköztársaságot észben tartani :)
pedig mi csak "pár éve" vagyunk, kb. 1989 óta
Törölt felhasználó 2011. 11. 25. 17:01
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#293
Akinek leginkább tanulnia kellene ebből, az fog legkevésbé rászorulni erre. ;(
commander8 2011. 11. 25. 17:01
Előzmény: #286  Törölt felhasználó
#292
Tanácstalan vagyok megint a megoldásokat illetően. Vagyis azt tudom, hogy ezeknek nagyon nagyot kellene változtatniuk a politikájukon, mentalitásukon és a viselkedésükön.
Szerintem erre nem képesek.
Már csak presztízs okok miatt sem, másrészt annyira hiteltelenekké váltak, hogy úgysem hinne nekik senki. Félő, hogy inkább hagyják veszni az országot, de akkor sem változtatnak.
Leginkább menniük kellene, de azt meg nem fogják meglépni. Lásd Lázár szerint Mesterházynak inkább orvoshoz kellene fordulnia mint ő hozzá a konstruktív bizalmatlansági indítványra való felkéréssel.
pampa 2011. 11. 25. 16:57
Előzmény: #290  p-b
#291
2011.11.25. 16:41
A Moody's elnézést kért és helyesbített
Szerkesztőségünk Magyarország helyett Botswana országkockázati besorolásáról szóló közleményét kapta meg. Ezt jeleztük, a Moody's londoni központja pedig elnézést kért a tévedésért, és korrigálta a tévesen megküldött dokumentumot.
TwitterFacebookTumblrStartlap
Betű kicsinyítése
Betű nagyítása
E-mail küldése
Nyomtatás

Mint arról beszámoltunk, a hitelminősítő az atv.hu kérésére nem kívánta kommentálni Magyarország leminősítését, de felajánlotta, hogy elküldi az ügyben kiadott közleményüket. A Moody's tartotta a szavát, három percen belül megérkezett Isabelle Cornelis kommunikációs munkatárs levele.

Meglepetésünkre közlemény a Moody's a november 24-én hozott részletes döntéséről szóló közleményt küldte el Budapestre, amely Botswana A2-es országkockázati besorolásának negatívvá minősítéséről szól. Miután jeleztük a tévedést, megérkezett az újabb közlemény - ezúttal valóban Magyarországról szól.

atv.hu

Ők SOHASEM tévednek....
p-b 2011. 11. 25. 16:47
Előzmény: #285  commander8
#290
Sajna fingjuk nincs az illetékes uraknak, h mi a f&szt csináljanak a helyzettel, helyette játszák a értetlen sértődöttet. Szerintem nem fogták föl mi is történt...
Csak nehogy fegyvervásárlásokba kezdjenek a harcosok az egyre kiterjedtebb háborújuk megvívásához.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2011. 11. 25. 16:47
Előzmény: #278  loliense
#289
akkor ezt sem taggyűlésen mondták? :)
mert csak az érvényes, amit rendes taggyűlésen mond vektor, az éttermi szivarozgatós maffiózós dumája az csak amolyan ajánlásforma :)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2011. 11. 25. 16:44
Előzmény: #282  Törölt felhasználó
#288
mi az az üzleti tevékenység, ami jellemzően jól megy ott is, ahol magas a munkanélküliség és ott is, ahol nem?
biztos akad több is, de konkrétan a kocsmára gondoltam.
az ember saját magát alacsonyítja le, nem kell ahhoz globalizáció, démonok, fogmanó, kutyafüle.
ettől még sok negatív (és sok pozitív) eleme is van a globalizációnak, mint amúgy szinte mindennek, amit emberi kéz/elme alkotott.
Törölt felhasználó 2011. 11. 25. 16:34
Előzmény: #285  commander8
#287
az a baj, hogy a gyagya focista is egyre inkább a jobbik kottájából játszik. igény van a hülyeségre. talán az segít, ha nem tévéből látunk majd államcsődöt.
Törölt felhasználó 2011. 11. 25. 16:32
Előzmény: #285  commander8
#286
Egyetértek.

Az a legnagyobb baj, hogy még most is azt hajtogatjuk, hogy szemét IMF, szemét EU, szemét minősítők, szemét piac. Mindenki szemét, meg hibás, meg mindenki firekt velük akar kibaszni. És még véletlenül sem gondolkodunk azon, hogy MI mit kúrtunk el, hogyan kellene kezelni, stb.

Az, hogy egy ilyen fórumon ekkora a sötétség, az még rendben van (bár meglepő egy gazdasági fórumtól, de már megszoktam). Az a baj, hogy a kormány is ezt műveli. Ha csak hazudik marikanéniknek még mindig, akkor az a baj, ha tényleg nem értik őke, akkor az a baj.
commander8 2011. 11. 25. 16:29
Előzmény: #282  Törölt felhasználó
#285
Olyan érzésem van ettől a hozzászólástól, mintha azt a videót nézném, amit Csendes belinkelt.

link
Vagyis ti még azt sem fogjátok fel, hogy éppen süllyedünk.
Mellesleg nem minden alap nélkül ez a nick nevem, amikor regisztráltam, még az voltam.
De erről ennyit.
Azért hívtalak fideszes trollnak,mert még mindig nem veszed észre azt ami körülötted folyik. Önmagában ezzel még nem lenne baj,(mindenkinek joga van vaknak lenni) csak azok sem látnak tovább saját kissílű érdekeiknél, akiknek most gyorsan és hatékonyan kellene megfelelő döntéseket hozni. Egyetértek Pénznyelővel. Ki vette fel azokat a hiteleket,aminek most a kamatait fizetni kell? Mi vettük fel, te is meg én is.Hát ennek viszont meg vannak a következményei. De önmagában ezzel sem volna nagy baj, ha az általad idézett mentalitás nem lenne. Az a bunkó kormányzati retorika, és politika, amit a hőn szeretett "reménységünk" és hordája művel, ez hozta meg az egyébként is problémás helyzet megoldhatatlanságát.
Vedd észre, hogy te is leigázott vagy, tetszik vagy nem, csak a saját bandád által.
csendben 2011. 11. 25. 16:19
Előzmény: #282  Törölt felhasználó
#284
Azért ne essünk már tévedésbe. Istennek és a bibliának ehhez semmi köze...

Arról,hogy a választások előtt, ezektől az undorító,kapzsi,kizsákmányolóktól -nem is beszélve a 2/3-ról!- kapott mérhetetlen bizalomból mára kutyagumi se maradt,csak Viktornak és Matolcsynak van köze!

Törölt felhasználó 2011. 11. 25. 16:17
Előzmény: #282  Törölt felhasználó
#283
Ki kényszerít bárkit arra, hogy hitelt vegyen fel?
Törölt felhasználó 2011. 11. 25. 16:10
Előzmény: #258  commander8
#282
Kommander, azért, mert a nicknevedben parancsnoknak hívod magad, nem kell azt képzelni, hogy az is vagy, nem vagyok a szakaszod parancsnoksága alatt. Nem vagyok fideszes troll, ahogy egyetlen más párté sem. Sz@rok a pártokra. Jó lenne már kicsit azon is elgondolkodni, hogy milyen lehetne egy pártok nélküli rendszerben. Lehet, hogy nem lenne ennyi anyázás.

De azt ne mesélje be nekem senki, hogy az helyénvaló és megtapsolandó, hogy van egy kormány, amely ugyan vállal minden hitelvisszafizetési kötelezettséget, de szeretne önálló úton járni a magyarok életének alakításában, akkor azt azonnal a szakadék szélére kell taszítani, mi több beledobni, 3 évben belül másodszor.

Ennyit ér ez az egész élet, hogy egy r@hadt kamatrabszolga legyél, ha jó fiú vagy akkor is lehúznak, ha rossz fiú vagy akkor is, mindegy, csak pusztulj meg.

Olvastad a Bibliát? Ha nem, akkor idézek neked belőle:

" TEREMTÉ ISTEN AZ EMBERT TULAJDON KÉPÉRE, ÉS ADOTT NÉKI URALMAT MINDENEK FELETT!! "

Nem hiszem, hogy ez a mondat azt jelenti, hogy pár bankárcsaládnak adott uralmat a világban. Az EMBER-nek, mint Teremtménynek adta az uralmat. Hogy ezen a csodálatos bolygón meg tudja teremteni a maga kis kánaánját.

Az emberek igenis képesek lennének békében, bőségben élni egymással, ha abból a Mátrixból, amiben él mindenki, bizonyos elemek nem vonnának ki éventi óriási pénzügyi elemeket és ezáltal folyamatosan zsugorítva és szűkítve az emberek életét.

MÉG EGYSZER MEGISMÉTLEM: ha jó fiú vagy a szemükben, és dalolva beállsz a leigázottak közzé, akkor is a p@fádba röhögnek, és szétvernek mindent a gyengétől, az erősig. Ott van 2008 példája. Csak max. a legerősebbet hagyják hátra, amikor már mindenkit kiütöttek mellőle.

Az átprogramozott te vagy, aki itt hiszel a piacok - röhögve ejtem ki magát ezt a szánalmas szót is - mindenhatóságában, és áhítatva nézed, hogy döntik be egymás után az országokat, kicsit sem találva gyanúsnak azt a tényt, hogy egyszerre dől minden országban a dominó.
loliense 2011. 11. 25. 15:03
Előzmény: #279  csendben
#281
Fürödtem reggel,-minden nap lemegyek a Dunára pancsolni és viszek vizet haza is a családnak,jó madzsar emberként!
Velem nem fog packázni az IMF!!!

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek