Topiknyitó: Portfolio 2011. 09. 20. 18:52

Jön a 92 ezer forintos minimálbér és az átlagbér feletti adó  

Ugrás a cikkhez
A kormány 92 ezer forintos minimálbérre valamint 108 000 forintos garantált minimálbérre tesz majd ajánlást, a versenyszférában 5 százalékos béremelést ajánl, továbbá a szociális partnerekkel közösen elfogadott béremelési ajánlás feletti béremelés...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=155657
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2011. 09. 21. 08:45
Előzmény: #158  Törölt felhasználó
#160
Hova gondolsz, az neonáci csőcselék volt... :)
Törölt felhasználó 2011. 09. 21. 08:44
Előzmény: #154  watson
#159
honnan veszed, hogy 1% lesz?
Törölt felhasználó 2011. 09. 21. 08:44
Előzmény: #156  watson
#158
öszöd után remélem te is ott voltál...
Törölt felhasználó 2011. 09. 21. 08:39
Előzmény: #152  tokos.
#157
Az a gond, hogy magat az adocsalast nem tekintjuk buncselekmenynek, ezen kellene valtoztani. Ha valaki egy benzinkutrol vagy boltbol vagy valaki mastol lop 10-20 eFt-t akkor azt mindenki eliteli es trivialisan buncselekmenykent ertekeli.

De ha valaki az allamtol lop azt is el kellen itelni a tarsadalomnak. A feketezes igy egyfajta lopas. Az hogy valaki kenyszerbol lop olyan meg nincs, akkor visszajutunk a regi "megelhetesi bunozeshez".
watson
watson 2011. 09. 21. 08:38
Előzmény: #149  Törölt felhasználó
#156
Inkább azért menj ki az utcára hogy nap mint nap a pofánkba hazudnak!
Azért menjél ki hogy eltőzsdézik a pénzünket amit nyugdíjra fordíthatnának (22% MOL 200mrd, 5% manyuptól lopott OTP szintén giga bukta) !
Azért menj ki mert szándékosan alkotmányellenes törvényeket hoznak jogász képviselőik!
Azért menj ki, mert adócsökkentéseket hazudtak és ehelyett brutális adóemelések és megszorítások vannak!
Azért menj ki mert ssoha nem látott mértékben adósítják el az országot (a tavaly első félévi 1000mrd után idén 1500mrd a költségvetés hiánya) !
Azért menj ki, mert képtelenek saját apparátusuk költségeinek csökkentésére, és ezért elúsztatják az országot!
Törölt felhasználó 2011. 09. 21. 08:34
Előzmény: #152  tokos.
#155
Szerintem az a gond hogy eddig is ugy alltak a fekete munkahoz, hogy mivel annyi embert erint ugysem tudunk vele mit kezdeni. De ilyen logikaval mondhatnank azt hogy a lopasokat is hagyjuk mert ugy sincs esely arra hogy felderitsuk. A meglhetesi bunozes meg olyan sok embert erint hogy azellen meg nem is kell kuzdeni. Szerintem ez rossz hozzaallas.

A vizsgalat elso reszet automatikus le lehetne futtatni. Azaz aki igenyel tamogatast megadja termeszetes azonositoit es pl az adoszamat. Pl egy level formajaban elkuldi a nav-nak, vagy ugyfelkapunk vagy szemelyesen bemegy vagy maga a munkaltato is intezheti. De az onkormanyzat is osszegyujtheti.

Utanna megvan pl 1 millio azonosito, arra egy olyan programot lefuttatnak ami az allam altal felugyelt rendszerekbol kigyujt a vagyonelemeket, illetve egyeb igenyelt tamogatasokat. De azt is hozza lehetne tenni, hogy aki nem sajat ingatlanban lakik ott megnezni kie az ingatlan. Ezek a mai technikaval nagyon egyszeru dolgok.

Ezen az adatbazison pedig egyszeru szabalyok alapjan lehetne riziko elemzest vegezni.
A munkaltatobol valoszinu kevesebb van de ott is lehetne hasonloan eljarni.

Ahol mind a munkaltato es a munkas is ok ott csak szuroproba szeru vizsgalatokat kell tartani. Ahol viszont anomalia van ott lehetne elso korben az onkormanyzattal megnezetni a dolgot, ha ott is gond van akkor pedig tovabbvinni egy alaposabb vizsgalat fele.

watson
watson 2011. 09. 21. 08:33
Előzmény: #149  Törölt felhasználó
#154
wazze, eddig duplája volt a felső sáv az alsónak (16-32), eddig miért nem mentél ki az utcára? most 1%-ért képes leszel (16-17) ami még így is 3,5%-al kisebb az idei adódnál (16*1,27=20,3%) ?

Számolj utána!
watson
watson 2011. 09. 21. 08:29
Előzmény: #148  Törölt felhasználó
#153
"Az a baj, az önkormányzat vidéken, kis faluban meg van "félemlítve a rászorulók által." de valami ilyesmi nem ártana..."

Ez látod tényleg baj, ideje megfordítani a dolgot ;)) pl. azzal hogy l.. a seggébe a segélyesnek ;)

De kössük össze a dolgot a mostani intézkedésekkel! Mi motiválja a segélyest hogy dolgozzon, mi motiválja hogy adót fizessen, mekkora a 'belépési költség' a munkaerőpiacra?

Ha elkezd dolgozni egy 'kicsit' pl gyereknevelés mellett vagy alkalmi jelleggel akkor mit fizet illetve mit nem kap ahhoz képest mintha nem tenné?

Ha vállalkozik akkor ugye rögtön minimálbér után fizet?
92 ezer után gyerek nélkül úgy 60ezret/hó + könyvelés + egyéb.

A magasabb minimálbér szerintem azt fogja eredményezni hogy
- nehezebb lesz átlépni a munka világába
- sok szolgáltató (ügyvéd, informatikus, asztalos, vízgáz szerelő) valóban megemeli a bérét és vele együtt megemeli a díjait is - inflát generál
- lesznek többen akik most kevesebbet fizetnek feketén ki és így fehérednek fizetések,
- viszont sokan egyszerűen kilépnek a feketegazdaságba, hiszen úgyse kapnak nyugdíjat (bér 34% befizetésével), egészségügyi biztosítást ha akarnak havi 5ezerért megkapják, a melót meg el lehet végezni társas vállalkozás közreműködő tagjaként is bér nélkül. Azért dolgozik hogy legyen majd osztalékja amit vagy felvesz vagy nem (laikus pl ezen simán elgondolkozhat).
- többeket meg egyszerűen kitesznek az utcára, mert eddig sem fizettek volna nekik többet (könnyűipar)

A kérdés hogy összességében jó-e?
- szerintem adóban mindenképpen több fog befolyni kevesebb embertől
- nő a munkanélküliség, valószínüleg a kiadás is velük
- nő a feketegazdaság, tehát az összproduktum, és talán így nem esik ki a GDP-ből túl sok
- azonban a GDP-nek azt a generált inflációt hoznia kéne amit kiváltanak. Na ezt szerintem nem tudja már hozni, azaz recesszió felé hat az intézkedés. szvsz.
tokos. 2011. 09. 21. 08:14
Előzmény: #151  Törölt felhasználó
#152
Fiúk,

Gyakorlatilag 1 millió ember ellenőrzéséről van szó, meg a hozzájuk kapcsolódó vállalkozásokról.

Az apeh jó években csinált kb. 6-7 ezer vagyonosodási vizsgálaltot...

Itt legfeljebb elrémiszteni lehet az igénylóket, meg az igazolásokat kiállítókat. A kitöltendő nyomtatvány aljára oda kell írni, hogy a beadvány után várható a munkavállaló és az egyéb igazolást kiállítók árvizsgálása.

Akkor esetleg megúszható, hogy sok papír kerüljön be a hivatalhoz, egyébként semmire semmi esély.
Törölt felhasználó 2011. 09. 21. 08:09
Előzmény: #148  Törölt felhasználó
#151
Szerintem legtobb helyen boven eleg lenne az onkormanyzat, pl a XII. keruletbe. Azert itt minimalberert dolgozo emberekrol van szo es nem segelyert asztalt verokrol.

De azt is lehetne hogy pl csere-alapon mukodne, minden onkormanyzat egy szomszedos onkormanyzat teruleten csinalna a felmerest, igy az osszefonodasok kikerulhetok lennenek. Ahol meg "meg vannak felemlitve" oda meg egyszeruen rendor kell es Budapesti nav-os ember, akit utanna az utcan nem talalnak meg.

Es persze amikor a cegeket ellenorzik es a vezetojuket, tulajdonosaikat oda trivialisan nav-os ember kell es mas varosbol (ha nagyon neccesnek tunik akkor egybol rendorrel).
Törölt felhasználó 2011. 09. 21. 08:08
Előzmény: #149  Törölt felhasználó
#150
Az lehetetlen, hogy valaki ne szerevezze most már...
Törölt felhasználó 2011. 09. 21. 08:05
#149
"átmeneti jellegű hozzájárulást kell fizetni a havi bruttó 202 000 forint feletti jövedelemmel rendelkező munkavállalóknak. Az intézkedés csak az értékhatárt meghaladó részt érinti."

Hát rendben, hát akkor nézzük, hogy a minimálbéresek hogyan fogják felpörgetni a gazdaságot... nem hiszem el, hogy ezek komolyan gondolják. Részemről:

-ezentól friss tejen és kenyéren kivül MINDENT külföldön fogok megvenni (munkám miatt heti 2* 3* utazom el)

-amint lehet, külföldi banszámlát nyitok, és a fizetésem egyenesen oda utaltatom.

...akkor lássuk.... a minimálbéresek NEM fognak többet fohasztani, örülnek, hogy a profi-dent hiteleiket, valamint a törlesztőiket fogják fizetni. Tehát amit TŐLEM levonnak pénzt, odaadják a minimlbéreseknek=odaadják a bankoknak. Na ezt már nem vagyok hajlandó lenyelni.

SOHA nem mentem utcára. De ha most valaki megszervezné....
Törölt felhasználó 2011. 09. 21. 07:59
Előzmény: #146  Törölt felhasználó
#148
"Ha ezen atment akkor lehetne meg egy kort futni pl az onkormanyzat segitsegevel..."

Az a baj, az önkormányzat vidéken, kis faluban meg van "félemlítve a rászorulók által." de valami ilyesmi nem ártana...
tokos. 2011. 09. 21. 07:52
Előzmény: #141  stock33
#147
Stocki,

Nem erről beszélek, és eleve összekutyult a példád.

A te esetedben azt mondod, hogy te német bért fizetsz, ezért vannak elvárássaid. Elvileg, ha stimmelnek a dolgok, akkor a te cégednél az ágazti átlag kb. 3-szorosát kapja a munkavállaló. Neked ezért az az elvárásod, hogy legyen mobilis, a munkavállaló ezt nyilván bevállalja ezért a pénzért.
Egy németnél, aki az ágazati bért kapja, mi a hajtóerő? MIvel lesz neki jobb, ha elmegy egy periférális helyre, ugyanazért a bérért, sőt esetleg kevesebbért, mert ugye ezért semmilyen költségtérítést nem kap? Fizessen pluszban egy albérletet, és fizesse havonta a 2-3000 km-nyi utazás költségét, mikor a melette lévő szobában dolgozó Uwe ugyanezt megkapja ..opás nélkül? Miért tenné? Illetve biztos vagy benne, hogy mind megtenné? Nem kell leragadni Büssünél, lehet nagyobb hely is, de külföld.

Vállalja a család, hogy mozog? Anya dolgozik? Mi lesz vele? Mekkora kiesés ez a családnak? A gyerekek iskolába járnak? Hol fognak tanulni? Ha a család nem mozdul, akkor ki vállalja az egyéb ezzel kapcsolatos költségeket? Utazás, kommunikáció, stb.?
A netto 2000 EUR-jából el fog b@szni a kedvedért 1500-at, hogy a világ végén dolgozhason neked, mikor a másik mellette megkapja ugyanezt a pénzt emberi körülmények között?

Szerintem legalább fele azt mondaná egy ilyen felállásban, hogy keress más balekot öregem.
Törölt felhasználó 2011. 09. 21. 07:36
Előzmény: #145  Törölt felhasználó
#146
"Az érintett munkavállalóknak a Nemzeti Adó és Vámhivatal felé kell igazolniuk a pozícióromlást, valamint nyilatkozni arról, hogy nincsen egyéb, be nem vallott, vagy nem megfelelően bevallott jövedelmük."

Na ha ezt tenyleg rendesen megcsinaljak, azaz minden egyes embert aki munkavallalokent ilyent ker azt atvilagitjak egy kicsit (pl egy vagyonfelmeres), illetve magat a vallakozast is atvilagitjak.
Ide lehetne valami automatikus riziko elemzest is tenni. Valaki benyujt egy ilyen kervenyt, akkor az osszes allami adatbazisbol osszegyujtik a bejegyzet tulajdonait (ingatlan, auto, cegben reszesedes, kinek a tulajdonaban van az az ingatlan ahol lakik, stb.). Ha ezen atment akkor lehetne meg egy kort futni pl az onkormanyzat segitsegevel es akkor az eletkorulmenyek alapjan lehetne donteni (itt ki lehetne szurni azt hogyha minden a mas neven van).

Legyen tetje a dolognak, es pl minimalberes jogaszok vagy informatikusok ne alljanak mar sorba a penzert. Aki meg tenyleg csak minimalberbol el es a cege is vergodik, azok meg ugysem veszitenek ilyennel semmit.
Törölt felhasználó 2011. 09. 21. 07:04
Előzmény: #142  Törölt felhasználó
#145
nem kéne.
csak azért írtam a plusszot, hogy nagyobb legyen a növekedés az elvileg "sztenderdnél."
Törölt felhasználó 2011. 09. 21. 00:11
Előzmény: #143  Törölt felhasználó
#144
Illetve nyilván kitalálhatsz ilyet, de annak nem sok reálbérnövekedő munkavállaló, hanem sok munkanélküli lenne a következménye. Gondolkodni nem árt.

És ne feledd: az éremnek mindig két oldala van. És a 2/3-ad sem (de egy totális diktatúra se) elég a piacok felülírásához.

Ja, a CHF 238 Ft. Nem 180. Hiába mondta ezt neked Viktor. Előbb-utóbb, így vagy úgy, ennyit fizetsz érte. A többi hazugság.
Törölt felhasználó 2011. 09. 21. 00:04
Előzmény: #142  Törölt felhasználó
#143
Recesszió esetében még a szinten tartás sem biztos, hogy kőbe vésett kéne, hogy legyen, nemhogy reálnövekedés...
Törölt felhasználó 2011. 09. 21. 00:02
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#142
Kivlov, te a minimálbérrel tennéd azt, amit a nyugdíjak esetében annyira fikáztál... Infla + 1-2-x%? Miért is kéne a minimálbérre reálbérnövekedést garantálni?
stock33
stock33 2011. 09. 20. 23:28
Előzmény: #139  tokos.
#141
és ez kit érdekel?

európa gyakorlatilag legjobban fizető gazdaságának alkalmazottairól beszélünk, és te azt várnád, hogy hozzájuk képest bármennyivel is többet fizessen akárki? ez nem így működik. :)

a nyugati gazdaság tele van freelancer-ekkel, azok se keresnek ott többet.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek