Topiknyitó: bpmcwap 2011. 09. 14. 22:52

A kivonulást tervezik az osztrák cégek  

Uniós elvet sért a devizahitelek végtörlesztési terve, de kevés az esély rá, hogy az EB intézkedek - nyilatkozta egy osztrák EU-jogi szakértő a Der Standardnak. Nem tudni biztosan, hogy az EB-nél tett-e panaszt Bécs, de az osztrák cégek már a kivonulást tervezgetik.

....

Osztrák cégek nem hivatalosan úgy fogalmaznak a Die Pressének, hogy "a tűréshatáron" vannak a külföldi cégeket érintő intézkedések miatt. Nyilvánosan senki nem akar kritikát gyakorolni, legkevésbé a bankok maguk, ugyanis továbbra is reménykednek a Bankszövetség és a kormány tárgyalásaiban.



Olvastam az FN.HU-n, de itt pl nem találtam semmit a portfolion, viszont ami a kérdésem:



A raiffeisen és az erste is osztrák tudomásom szerint, nekem mindkettőnél van számlám akkor ezekkel mi lesz? Mi lesz a lekötött betétekkel? Törjem fel? Utaljam el tőlük a pénzem vagy viszik ki ilyenkor magukkal anyacéghez? Hogy történik egy ilyen bank elszámolása, kivonulása??? Nem nagyon szeretnék napokig nem hozzáférni a pénzemhez meg úgy egyáltalán.... És egyébként mi lesz azokkal aki pl nem tudnak vagy nem akarnak előtörleszteni, már csak kíváncsiságból kérdezem... Vagy ez megint csak valami gagyi kommunikációs háború?

THX
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 13:01
Előzmény: #57  Törölt felhasználó
#58
a magyar lakosságot durván pumpolják,

az angol pl. nem fizet semmiért a bankjában ( Barclay's tuti ) jóesetben a külföldi vásárlás & kp felvét, de annak összege sem annyi mint itt,
a rezsiköltségük is hasonlatos, víz villany, gáz ( mert ugye minket világpiaci árakkal szívatnak, de a bérek meg tizedelődnek.. ) miközben sokkal többet keresnek.

magyarországon már az emberek vannak a bankokért, a vízművekért, meg a többi élősködőért, nem fordítva.

én nem bánnám ha elhúzna a rafi v er.te, ennyivel kevesebb pénzszivattyú lenne.
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 12:38
Előzmény: #56  szivacs
#57
Nekem is van az az erzesem hogy zek a fenyegetozesek inkabb nyomasgyakorlasok es ha megeri itt lenni akkor itt lesznek, ha meg nem ugysem maradnak.

A hirekben is mindig az van hogyha ezt az adot bevezetik, akkor a pont most indulo jo sok milliardo beruhazast mashova teszik.

Gondolom az Erste-nek es mas osztrak bankoknak sincs sok mas lehetoseguk terjeszkedesre. Mi jol tejeltunk nekik eddig. Nyugatra nekik is nagyon nehez menni es sokkal kisebb lehet a haszon. Ha tolunk keletebbre mennek ott meg rosszabb is lehet a helyzet.

Meg pl az OMV sem vonult ki tolunk. Pedig ott is volt egy nagy konfliktus. Valoszinu itt maganak a piacnak van nagyon nagy erteke, es ezt az erteket probaljak elbagatelizalni.
szivacs
szivacs 2011. 09. 15. 12:14
Előzmény: #48  watson
#56
Az ittlévő külföldiek anyabankjainál hozzák meg a döntést a devizalikviditásról. Forintot gyűjthetnek a leányok ha forintban akarnának hitelezni (eddig nem nagyon akartak) de a kiszárítás kérdésében nem ők a kompetensek. Amikor az anyabankjaik szarban voltak 2008-2009, akkor hazavitték a forrásokat, még a HUF egy részét is, mert az otthoni piacra minden fillér kellett, hogy magukat mentsék. Nem az itteni helyzet függvénye, hogy tesznek-e ide többlet forrást, hanem az otthoni helyzetüké és a jövedelmezőségi kilátásoké, de azzal itt nem volt gond, sokkal jobban kerestek itt, mint otthon.
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 11:41
Előzmény: #53  watson
#55
Remélem még egyszer elolvasod az írásom, nem vagyok biztos benne, hogy "sima" betét volt, csak abban, hogy kockázatmentesnek tekinthető termékben volt.

Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 11:22
Előzmény: #44  S52Raptor
#54
Azert ez nem csak magyar mentalitas kerdese. Pl kovetted a metro epitest es metrokocsi vasarlast. Vagy a Tesco mukodeset. Vagy a kozmucegek mukodeset. Vagy az OMV MOL dolgot. Ott is minden eszkozt megragadnak. Vagy a Siemenses szamlas dolgokat.

Az hogy piacszerzes miatt milyen nagyvonaluan tudtak kenni a kormanyokat az is dobbenet. Sajnos vevok voltak ra a vezetoink is.

Ami pl biztato hogy a cigi jovedeki adojat fel tudtak 2. korben emelni.
watson
watson 2011. 09. 15. 11:22
Előzmény: #52  Törölt felhasználó
#53
és az kinek éri meg hogy a hitel THM-nél nagyobb betéti kamatot adjon? Csak gondold végig, akkor visszateszi a felvett hitelt betétnek :) ... perpetum mobile ;)

mondd a helyet és viszem a betétet én is! ;)

A Citi-nél sok éve nekem is ajánlották hogy tegyek be magán betétet és annak terhére adnak kkv hitelt, persze 4-5% marzsot ők is benntartottak volna. A terméket arra találták ki hogy a kkv-kbe ne tagi kölcsönöket kelljen betenni ,mert azt az Apeh szivatta.
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 11:16
Előzmény: #48  watson
#52
Érdekes, amit írsz a családtag kb. egy hónapja mesélt egy ~120 millió HUF-os kihelyezett hitelről, aminek a fedezete valamivel több (140 misis) bankbetét volt (vagy valami hasonló biztonságos banki termék). Az ügyfél indoklása szerint több kamatot kap a pénzére, mint amennyibe a hitel kerül neki (betét hozam > hitel THM), ezért nem éri meg saját pénzből intézni a beruházást.

Ez elég meredeken hangzik még ma is nekem, de több részletet nem ismerek az ügylettel kapcsolatban. Ezek után kicsit furcsa, hogy uzsora-kamatokról beszélsz, de én neked is hiszek.

Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 11:15
Előzmény: #50  marcus
#51
99%-ban valószínűsítem a magyar gazdaság talpraállását,ha egy sem volna már bennt!Így 99 % hogy nem fog !
marcus 2011. 09. 15. 11:09
#50
raiffeisen ? ...majd sírunk miatta...
omv ? .... max 2* tankoltam náluk, amikor bejöttek...ők is mol-os üzemanyagot árulnak csak icike-picikével drágábban...
osztrák gazdák?.... akik leszarnak minden szabályt írott és íratlan törvényt, kutakat fúrkálnak ahol eszükbe jut , román napszámosokkal műveltetik szarér-hugyér bejentetlenül a földjeiket, 1 buznyák Ft közterhet sehova nem fizetnek... stb... menjenek!! ne holnap! már ma!!!
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 11:03
Előzmény: #46  Törölt felhasználó
#49
Persze, h nem, mert kifizette a kapcsolt vállalkozások felé.
Láthatjuk, hogy ha a válság kellős közepén a szektor nyereséges tud lenni Magyarországon, akkor ne fossunk már attól, h nem lesz aki bejöjjön helyettük.
watson
watson 2011. 09. 15. 11:01
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
#48
ev, én nem kifejezetten a kkv szektorról beszéltem, de nem kétlem, hogy van abban valami igazság amit mondasz.

Ha jól emlékszem úgy 10-15 éve a közgázon (Corvinus) tartottak egy bankos fórumot ahol Csányiék és más banki szereplők is nagyjából ugyanazt a víziót adták elő. Mégpedig, hogy az akkor kb. 15 bank túl sok egy magyarországnyi lakossági piacra, és 5-10 éves távlatban 4-5 nagyobb szereplőre fog ez redukálódni. Ez részben be is következett (OTP, Erste, Intesa, Rafi, Unicredit gyakorlatilag lefedi a piacot) van persze néhány specializáltabb is mint a Magnet, MKB de lényegesen koncentráltabb lett a piac mint akkor volt.

Persze lehet tovább koncentrálni ahogy a pártrendszert is sikerül ... OTP és kész :)
de ez nem biztos hogy szerencsés irány ;)

KKV hitelezésel kapcsolatban meg annyi, hogy tisztességes feltételekkel egyáltalán nincs hitel most sem(értsd úgy hogy forint hitel jegybanki +2-3% vagy CHF 0,25%+2-4% vagy EUR 4%+2-3%), csak uzsorára. Az előtörlesztés büntetését és egyéb szemétségeket meg talán nem is kell nagyon ragozni. Folymatosan vennék fel hitelt mind lakossági, mind KKV vonalon ha lenne tisztességes ajánlat, de nincsen. CHF hitelt nem is adnak jelenleg, HUF hitelt meg kkv-ként sem veszek fel 13-15%-os kamatra (THM-re).

Nade érthető amikor a jelenlegi hitelállományból is jól elvannak.

A hitelpiac szárítására visszatérve, nekem is van igazgatási szinten ismerősöm egy külföldi tulajdonú bankban és már a 2009-es visszaesésben is arról hallottam tőle, hogy olyan magyar termelő vállaltok hitelkereteit kellett visszavágják akik jó adósként pontosan és rendszeresen törlesztettek, és így a termelésükhöz szükséges forrásokat sem kaphatták meg a banktól nemhogy beruházásra kaphattak volna.

Szóval nem feltétlenül a lakossági betétekből, vagy a kkv hitelekből gondoltam következtetni a hitelpiac kiszárítására kivonulás címen.
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 11:00
Előzmény: #1  bpmcwap
#47
Sajnos - vagy nem - ez a folyamat már elindult, s különböző bankok különböző fázisánál tartanak.
Persze a "kivonulást" úgy kell érteni, hogy az anyabank egységesíti informatikai rendszereit, termékeit szolgáltatásait, stb.

Elöljáró példa erre mint írtátok a city, de az equitas (vagy hogy kell most őt hívni) brókercég is már csak egy fióktelep mo-on. Az ügyfelek és számláik átkerültek (átmigrálták) az anyacég rendszerébe.

Ne gondoljátok azt, hogy a többi külföldi tulajdonú bank nem ezt tervezi hosszú távon, hiszen neki is ez az érdeke. Költségcsökkentés, racionalizálás, egységes termékek az bankcsoportban.

Hogy az állam mit szól majd ehhez?(kevesebb adó, esetleg több munkanélküli) azt nem tudom, de azt igen, hogy az OBA garancia összegét európai szintre emelték, azaz lehet majd ellene szájkarate, de tettekben (törvény) valszeg "támogatni" fogják ezt a folyamatot.
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 10:58
Előzmény: #45  Törölt felhasználó
#46
Úgyis hogy esetleg veszteségesek lesznek ?
Épp a #36-ba írta G99 hogy az Erstének gyakorlatilag nem maradt nyeresége.
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 10:54
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
#45
Arra gondoltam hogy jelentős pénzük van kihelyezve. Ha kivonulnak valakinek át kellene venni a szerepét.
Jelen helyzetbe nem biztos hogy 2-3 nagyobb bank helyére lenne jelentkező.

--- Pont az ellenkezőjéről vagyok meggyőződve. Simán átveszik a portfoliójukat akár kínai/orosz/angol/amerikai stb. pénzintézetek vagy olyan EU-s intézetek, akik nem vagy kis piaci súllyal vannak jelen ma.
S52Raptor 2011. 09. 15. 10:47
Előzmény: #33  gazmber
#44
Ez a magyar vállalkozói mentalitás: én nem fizetek annak, akinek tartozom, ha bíróságra kerül az ügy, majd húzom a pert, aztán közben meg is szüntetem a cégem, úgysem tudják behajtani.
Ezt azonban egy magyar miniszterelnök nem játszhatja el.
Pedig nem először és valszeg nem is utoljára teszi: "majd megállapítják a választási jogsértést oszt jónapot".
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 10:43
Előzmény: #42  Törölt felhasználó
#43
Csak spekulacio, de lehet hogy rosszul csinaltak a hitelezest. Lehet hogy nagyon bevallalosak voltak a chf-es hitelekkel es beszivtak.

Azert szerintem az OTP nem sirna ha a jobb ugyfeleket megkapna az Erste-tol.
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 10:40
Előzmény: #39  Törölt felhasználó
#42
Igen, gyakorlatilag nem maradt nyereségük.
Ezért nem biztos hogy gyorsan lenne a helyükre jelentkező.
gazmber 2011. 09. 15. 10:38
Előzmény: #35  szivacs
#41
a betétesek nemhogy kivonnák a pénzüket a külföldi bankokból, inkább menekülnek ki merre lát orbán önkénye elől, hiszen nem lehet tudni az mnyp-k a bankok és egyebek után éppen kik kerülnek a célkeresztbe (azok akiknek van még valami kis pénzecskéje?) a bank átteszi székhelyét Bécsbe, Pozsonyba, ahová ov keze nem ér el, a neten és itteni ügynökhálózatukon elérhetők és a betétesek is biztonságban érezhetik pénzüket (?)...szvsz
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 10:37
Előzmény: #37  Törölt felhasználó
#40
Arra gondoltam hogy jelentős pénzük van kihelyezve. Ha kivonulnak valakinek át kellene venni a szerepét.
Jelen helyzetbe nem biztos hogy 2-3 nagyobb bank helyére lenne jelentkező.
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 10:36
Előzmény: #38  Törölt felhasználó
#39
De a bankado es egyeb adok elvittek es igy lett kb 100 millio huf. Ez semmi pl az OTP-hez kepest, ahol adozas utan is maradt 160 milliard huf.
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 10:32
Előzmény: #36  Törölt felhasználó
#38
Én úgy tudom hogy az adózás előtti eredménye több mint 6 milliárd volt.
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 10:31
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
#37
Kicsit bővebben ha kérhetlek, nem világos a kérdésed. Én nem azt mondtam, hogy nem helyeznek ki a bankok hiteleket, hanem azt, hogy vágnák utána az ügyfeleknek, de azoknak nem kell (kkv szektor at least). Tehát a bankoldali hitelezés leállásától - véleményem szerint - nem kell tartani.

Na mindegy, várom hogy pontosan mire vagy kíváncsi.

Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 10:29
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
#36
Ha jol tudom pl az Erstenek tavaly nem is volt gyakorlatilag nyeresege. Gondolom mind a lakossagi mind a kkv hitelekkel a szopoagra kerultek. Ujat nem tudnak kihelyezni es a regiekkel gondok vannak.

Regebben volt a nagy kaszalas amikor funek fanak adtak hitelt jo haszonnal.
szivacs
szivacs 2011. 09. 15. 10:26
Előzmény: #32  szivacs
#35
Ez a fenyegetőzésdi csupán a pozícióépítést szolgálja az érdemi tárgyalások előtt, viszont nagyon gyorsan visszafelé is elsülhet. A hitelfelvevők kötve vannak hozzájuk, de a betétesek nem. Ha túlkommunikálják ezt a kivonulástervezést, esetleg szándékuk ellenére fog megtörténni azáltal, hogy a betétesek a kivonulásos zűrzavart és kockázatokat megelőzendő hipp-hopp kivonják a betétjeiket az osztrák bankokból. A hitelek végelszámolása elől viszont nem tudnak kitérni, azon bebukják a bukójukat, amit nem tudnak a betétek hasznával és az új forinthitelek kihelyezésének hasznával visszakeresni, ha kivonulnak.
Például az itteni t. kollégák melyike kötne le jelentősebb betétet vagy venne 3 éves kötvényt vagy alapot egy kivonulást emlegető banktól???
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 10:24
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
#34
Megkérdezhetem, ha nem tud hitelt kihelyezni akkor miből fogja a bankadót és a mentőcsomagokat befizetni ?
Akkor miből van a hatalmas nyereségük ?

gazmber 2011. 09. 15. 10:18
#33
link
Persze, hogy nem, gondolja akkora már lehet EU sem lesz, vagy már mi nem leszünk a tagjai, illetve a kőbe vésett törvényeivel a hatalmat ugyan ő(k) gyakorolja majd a Sándor-palotából, de már úgysem ő lesz a kormányfő, sőt lehet a fityesz sem lesz kormányon...lehet majd szidni, és röhögni az éppen regnáló, vergődő kormányon, hogy fizeti vissza a 1-2mrd eurót, milyen "megszorításokat" vezetnek be, mert azok csak azt tudnak...(?)-:(
szivacs
szivacs 2011. 09. 15. 10:16
Előzmény: #1  bpmcwap
#32
Nem egy kivonulást tervező cégvezér szavai: link
bigyula 2011. 09. 15. 09:54
#31
Én már 2 évtizede megtanultam, hogy a bank annak ad hitelt, aki be tudja neki bizonyítani, hogy nincs rá szüksége.
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 09:53
Előzmény: #28  stock33
#30
De ha valamelyik cegnek erdemes hitelt adni, mert meg fog terulni, akkor valamelyik bank ugyis fog adni. Ha meg nem erdemes, akkor valoszinu nem fog kapni. Persze a kamattal lehet jatszani, rizikosabb ceg magasabb kamat.

Szoval en azt nem latom hogy pl a Rafi helyet miert ne tudna atvenni pl az OTP vagy mas bank. Ha a Rafi-nak megerne, de dacbol kivonul, attol meg masnak is ugyan ugy megeri.
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 09:48
Előzmény: #28  stock33
#29
Nem felejtett el semmit sem megemlíteni.
Ugyanis ha egy kicsit is képben lennél, akkor tudnád, hogy nem azt hívogatják, akinek nem kell a hitel, HANEM MINDENKIT (azaz minden ügyfelet + próbálnak akvirálni ügyfeleket máshonnan is). Nem beszélve arról, hogy az olyan ügyfeleknek kihelyezni pénzt, akiknek ez kellene a túléléshez (azaz pl. elvesztették a megrendelőiket, nincs bevételük hónapok/évek óta) több, mint dead-money, oda te sem raknál pénzt - azaz irreleváns példa.

De még ha úgy is lenne, ahogy írod: akkor szerinted a kivonuló bankok helyébe nem lépnének mások, hanem nyom nélkül eltűnve piaci űrt hagynának maguk után, ami rengetné a "gazdaságunk"??? Ezt senki nem gondolhatja komolyan...
stock33
stock33 2011. 09. 15. 09:42
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
#28
:)

a "családban egy osztrák "cég"-nél dolgozó KKV szektorért felelős személy" elfelejtette megemlíteni, hogy olyanoknak akarnak hitelt adni, akiknek nem kell. tudom, engem is hívogatnak.
ugyanakkor akinek meg kellene a túléléshez, annak nem adnak.
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 09:32
Előzmény: #24  watson
#27
Te váccon!!!

Fogalmazzunk úgy, hogy van a családban egy osztrák "cég"-nél dolgozó KKV szektorért felelős személy. Elmondása alapján úgy (másfél éve már) próbálják utánavágni a hiteleket az ügyfelekhez és így sem kell senkinek.

Na ennyit az ál-rettegésről, hogy majd jól leáll a hitelezés.

Egy lószart áll le. Ha nem ad valamelyik olasz/spanyol/francia/osztrák bank akkor majd ad valamelyik másik olasz/spanyol/francia/osztrák/kínai/"magyar" stb.

Lehet gondolkodni...

Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 09:12
Előzmény: #24  watson
#26
még egy Rafi méretű bank kivonulása esetén is betölti az űrt a konkurencia.
túl sok bank van Mo-n...
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 08:58
Előzmény: #24  watson
#25
Engem meg az érdekelne, ha ilyen történne, bár nem látok sok esélyt rá, hogy mondjuk Ersténél vezetett értékpapír számlámmal mi lenne. Úgy értem nem a számlapénzzel, hanem az értékpapírokkal. Alapból fizetni kell az értékpapír transzferért. Ilyenkor ez ingyen lenne, vagy kijelölnének itthon egy utód számlavezető céget, ha máshová szeretném, akkor fizetnem kell? Vagy hogy?
watson
watson 2011. 09. 15. 08:48
Előzmény: #3  upgrayeddAKS
#24
upgrayeddAKS, jókat szólsz, sok helyen nem is kell hozzászóljak, mert elmondod helyettem is ;)

Az osztrák banki kivonulásnak viszont lehet egy komolyabb tényezője is, mégpedig a vállalati hitelezés. Lakossági oldalon ugye nem nagy dolog átadni egy betétes ügyfélállományt egy másik banknak, de ha vállalkozói oldalon elkezdik felmondani a hiteleket csip-csup isbetűs okokra tekintettel, továbbá nem hosszabbítanak meg és nem adnak új hiteleket, akkor hamar kiszáríthatják a piacot és a beruházásokat is jópár évre visszavethetik. Szerintem ez a PR hadművelet igazi tárgya.
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 08:45
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#23
Kedves barátom!

gondolom tételesen fel tudod sorolni, hogy pontosan mi a probléma azzal, ha az osztrák "cégek" (Rafi?) kivonul innen átadva a helyét (és piaci részesedését) más "cégeknek"?

A mellé rizsázástól megkímélhetsz, tény és okszerű választ várok...

Köszönöm!!!
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 08:43
Előzmény: #21  gipsz
#22
ennyi.
"El lehet menni..."

Előtte csengessék vissza a rengeteg állami támogatást, meg azt a különbözetet, amit megspóroltak a magyar béreken az osztrákhoz képest.
gipsz 2011. 09. 15. 08:41
#21
"kivonulást tervezik az osztrák cégek"

Hajrá!!!
Nagyon nem fognak híányozni!!!

Topik gazda

bpmcwap
bpmcwap
5 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek