Topiknyitó: Portfolio 2011. 09. 10. 18:43

Lázár János: mindenkinek jó a fix árfolyamon való végtörlesztés  

Ugrás a cikkhez
A Fidesz-frakció által javasolt megoldással jól járhatnak az emberek, mert kiléphetnek az adósságcsapdából, és jól járhatnak a bankok is, hiszen pénzhez juthatnak fizetésképtelen adósok helyett, és jó Magyarországnak is, hiszen minden egyes...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=155148
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 11:27
Előzmény: #837  Törölt felhasználó
#840
nem. A mine. mondta, hogy 150-300e tud élni vele, az ország maradéka meg szív. A maradék frankhitelesek a magasabb árf. miatt, a forinthitelesek a magasabb árf miatt emelkedő magyar alapkamat miatt, az ország úgy általában a bizalmatlanság, tovább lassuló/megszűnő hitelezés miatt, esetleg komolyabb bankválság miatt, ne adj Isten egy bank run miatt...

csak ennyi.

Nem az egyeztetésen kell lovagolni, de egy intézkedés meghozatala előtt kultúr lényeknél illendő. Ettől függetlenül utána még lehet hozni intézkedést, mondjuk szerintem baromira nem ezt, hanem amit írtam: bankokat jobban szabályozni, a bankadót a hitelesek problémáira tartalékolni, vagy költeni, a molra vagy adósságtörlesztésre szánt giga pénzeket jobba helyekre felhasználni. Van talán égetőbb probléma is, mint a 78%-os gdp arányos adósságot 76-ra csökkenteni, miközben az országban rétegek és szakmák a túlélésért küzdenek.
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 11:24
Előzmény: #838  Törölt felhasználó
#839
Ha nem érdekelte, h menny a jövedelmem és bedőltem, akkor miért hárította ezt a jól fizető adósokra?
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 11:22
Előzmény: #828  Törölt felhasználó
#838
Miért is kellett volna, hogy érdekelje a bankot a jövedelmed, hiszen a felvett hiteled ellenértékét, az ingatlanodat leraktad. Miért kutakodna a bank a zsebedben, hogy mennyi pénzed van. Az a Te felelősséged, hogy miből finanszírozod a vállalt kötelezettséged.
A boltban sem kérdezik meg, hogy mennyi a fizetésed, ha kiegyenlíted a vásárolt termék ellenértékét.
Az meg egy külön lapra tartozik, hogy a bankok is balfékek voltak, hogy kevés ellenértéket, zálogot kértek a hitelért. Szóval egyik szerződő fél sem állt a helyzet magaslatán a kockázatkezelés terén.

Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 11:20
Előzmény: #835  Törölt felhasználó
#837
A probléma halála viszont csak az okos tett, a tett önmagában nem. Ehhez kell egy kicsit okoskodni is előtte... :)

--- Mint már írták: a banklobbi mindenre nemet mondott idáig. Erről meg az a tanmese jut eszembe, amikor a farkas állandóan azt játszotta, hogy megfullad a tóban és mindig segítségért kiáltott. Amikor mentek segíteni: jól kiröhögte őket. Amikor tényleg fuldokolt, akkor már senki nem ment segíteni: meg is fulladt a farkas... :D

Ezzel a tettel megmentenek 300E-t, és kiszúrnak 9700E-rel?

--- Ez így elég légből kapott, nem gondolod?
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 11:16
Előzmény: #835  Törölt felhasználó
#836
Volt egyeztetés korábban is. Azt mondta rá a bankszövetség, h nem...
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 11:10
Előzmény: #833  Törölt felhasználó
#835
A probléma halála viszont csak az okos tett, a tett önmagában nem. Ehhez kell egy kicsit okoskodni is előtte... :)

Ezzel a tettel megmentenek 300E-t, és kiszúrnak 9700E-rel?
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 11:08
#834
Létre kellene hozni a Hitelfelvevők Szövetségét(kizárólag civilekből, de szakemberekből) a Bankszövetség ellenében.Amikor egy új hitel "terméket"
piacra dobnak akkor előtte véleményezze azt a Hitelfelvevők Szövetsége.Ezt nem kellene kötelező érvényűen elfogadni a bankoknak, de ha nincs a hitelterméken a Hitelfelvevők Szövetségének a logója akkor az egy iránymutatás lenne a hitelfelvevő számára.
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 10:59
Előzmény: #831  Törölt felhasználó
#833
"...de mindezt kulturált keretek között, egyeztetve, hosszú távon kellene lenyeletni az érintettekkel, nem úgy, hogy na akkor holnap bedöntöm a bankrendszert, mert megérdemlik..."

--- Ezt hazudták a kommunisták az elkúrt 8 évben: így kell ezt csinálni. Egyeztetni-egyeztetni-egyeztetni. Semmi nem lett belőle soha. A jelen kormány legalább csinál valamit, az üres rizsa helyett. Majd az idő eldönti, hogy helyesen-e vagy sem. Bár a sztori sosem fekete-fehér.

Már régen is tudták: "A tett halála az okoskodás."
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 10:50
Előzmény: #740  Törölt felhasználó
#832
Bocs én 2 évre terveztem,csak azok a fránya Léhmann testvérek...bár szerinted tudtam hogy bedőlnek csak spekuláltam.
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 10:28
Előzmény: #830  Törölt felhasználó
#831
nem tudom, de itt évek óta egy dolgot hiányolunk elsősorban: a kamat rögzítését valamihez képest. A másik dolog, hogy egy szinten túli kockázattal az ügyfél nem számolhatott (szerintem). ezt is banknak kellene viselnie, neki kellett volna devizát céltartalékolni, meg az mnb-nek, kormánynak... de mindezt kulturált keretek között, egyeztetve, hosszú távon kellene lenyeletni az érintettekkel, nem úgy, hogy na akkor holnap bedöntöm a bankrendszert, mert megérdemlik...
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 10:22
Előzmény: #829  Törölt felhasználó
#830
Szerinted, ha minden úgy történt volna ahogy írod, akkor most a sötétben bújkáló ellen-forradalmár kommunista banklobbi-bérenc média (és a sok korlátolt fórumtárs itt) nem azt a szabályozást akarná ízekre szedni??? Akkor nem ugyanez lenne a szöveg, hogy "dehát ez egyoldalú szerződés-módosítás?" meghogy "így akkor az összes bank veszteséges lesz és ezt e betétesek fizetik meg?" stb. stb. ?

Még tart egy pár napig-hétig a (média+kommunista)cirkusz mint a bankadó/ágazati különad/manyup/ájemef elzavarás stb. esetében és minden megy tovább a régi mederben. Ennyi.

Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 10:17
#829
Most, hogy a frankot a svájci jegybank elég jól beszabályozta 1,2 euróra, erre építeni is lehetett volna legalább rövid és közép távon, nekünk csak a ft-ot kellett volna tartani az euróval szemben 270-75 között, olyan intézkedést jelentenek be, amitől elszáll a ft, és a 230-as frank, ami realitás lehetett volna egy belátható időre, tervezhető, rosszabb legalább nem lehet, tehát egy tervezhető költségvetés a családok számára, már megint nem 230, hanem 240-et közelíti.
Itt már csak szándékosságra tudok gondolni, ft gyengítés, infláció generálás.

Ehelyett mit kellett volna: a devizát beszabályozta Svájc, nekünk meg be kellett volna szabályozni a banki kamatpolitikát, egyéb költségeket, hogy egy 150-nél felvett frank kölcsön 230-nál 3 helyett 0%-os svájci alapkamat mellett ne kerüljön a 2-szeresébe, hanem pontosan a fenti kondíciók változásának eredőjébe.
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 09:50
Előzmény: #827  Törölt felhasználó
#828
Tökéletes a link.

Leszarták, h mennyi a jövedelmed, ugyanaz ment mint az amcsiknál.
Ha meg bedőltek a szar hiteekl, akkor max emeltek 1-2%-ot a jól fizetőknek.

Visszaolvastam kb egy évet, amikor bejött a bankadó. Ugyanez a sírás ment, h így milyen szar és vonulunk kifelé.
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 09:43
#827
Sokan szapulták már a felelőtlen devizahiteleseket, hogy nem mérték fel, hogy "meddig nyújtózkodhatnak"
és hogy mekkora felelőtlenséget követtek el a, hogy hiányos pénzügyi ismereteik miatt menekülő
devizában adósodtak el.

link

Ez a videó viszont ékes példája annak, hogy mennyire felelőtlen volt a banki hitelkihelyezés is Mo-n.!
Akkor még maximum azon röhögött a nép, hogy milyen egy bugyuta a reklám, ma azonban már bizonyítéka,
hogy a bankok mennyire versenyeztek a minél nagyobb mértékű hitelnyújtásért! A hitelképes ügyfelek
megfogyatkozásával, már boldog-boldogtalanra próbáltak hitelt sózni ...
Nonszensz, hogy az utcáról beeső jöttmentnek is adhattak/adtak pénzt és fedezetként csupán az
általuk megvásárolni kíván ingatlan szolgált. Érdekes módon az akkor elég volt, ma már rohadtul nem elég
és a nem fizető delikvens miatt elmaradó haszont/fellépő veszteséget a többi jól fizető hitelesnek kell
megfizetni. Ennek tükrében értelmet nyer a kamatok átláthatatlansága és a szerződések egyoldalú
módosításának szükségessége.

Az egyik kommentelő szarkasztikus megjegyzése, hihetetlenül találó:
"If R***ff***sen needs a bail-out I suggest to show the same reaction as the lady, and just let them fail."
Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 09:23
Előzmény: #822  Törölt felhasználó
#826
Tudod én az a típús vagyok aki a magyar terméket veszem meg, mégha kicsit drágább is, mint a külföldit. Mivel az eu-ban vagyunk és ugyanazt a szolgáltatást egy eu banktól megkapom, akkor azt minek lecserélni egy kinaira.

--- Egyszerű kérdés, egyszerű válasz: A mostani "eu"-s banknak 238 CHFHUF árfolyamon tartozom, amit 180 CHFHUF árfolyamon egyenlíthetek ki. Ha ez nem tetszik a jelenlegi "eu"-s banknak, akkor elmegy a picsába és én még mindig jól járok. Különbség persze nincs az "eu"-s meg a kínai bank között (azaz a jövőben kábé ugyanannyiért vehetnék fel hitelt mind a kettőtől) DE MOST JÓL JÁROK. Meg még sokan mások is. Ennyi, nem kell túlragozni.

németek gazdasága sem véletlenül tart ott, ahol tart. A magyar gazdasági helyzet kialakulásáért legkevésbé sem a magyarországon működő eu tulajdonú bankok a felelősek, hanem a rossz gazdaságpolitikánk, mert lehetett volna bármilyen nemzetiségű bank a hazai porondon, ugyanez a szitu minden valószínűség szerint bekővetkezett volna.

--- Aha, persze. A bankok nem azért uzsároskodnak, mert rossz a szabályozásuk (a lefizetett kommunista kutyák semmit sem tettek eddig), hanem a jelen kormány rossz gazdaságpolitikája végett (visszamenőlegesen is - ofkorsz).
Ez kicsit meredek, nem gondolod???

Persze felőlem jöhetnek a kinai bankok százszámra is, de a nem biztos, hogy csodákra lesznek képesek a gazdaságunkra.

--- Konkrétan szarok a gazdaságra. Végre egyszer hitelesként jól járhatok, leszarom a következményeket. Ja és ha megszabadulok a(z időközben) megduplázódott (!!!) hitelemtől, akkor lesz pénzem pörgetni a gazdaságot.

Törölt felhasználó 2011. 09. 15. 09:05
Előzmény: #733  exley
#825
"A tolvaj fityesz fanok kicsengethetik a költségvetési apanázsból a harmadik negyedik ingatlant. Ezt így kell csinálni"
Úgy néz ki beindul valamiféle diferálás, korlátozás. 180 felett felvettet nem lehetne végtörleszteni és a képviselők sem élhetnének vele.
Phylaxa 2011. 09. 14. 16:58
Előzmény: #822  Törölt felhasználó
#824
Mindenki a Jüan felértékelését várja. Furcsállanám, ha nem jüanban adósodnánk el.A CHF már talán megáll paritáson. Abban már nincs business. :)

A másik a 30%-os thm plafon. Most 32%-al mennek a reklámok. :)

Ha az emberek többsége élni tudna a 180-as végtörlesztéssel és az önkorik is végtörleszteni tudnának akkor végre elengedhetik a forintot. Mint eddig mindig ahogy a pénzügyi válságokat a devalválással oldottuk meg. Van akik még kitüntetéseket is kaptak érte. :)
Törölt felhasználó 2011. 09. 14. 16:44
Előzmény: #822  Törölt felhasználó
#823
Persze azt sem szabadna elfelejteni, hogy a magyar gazdaság (mint netto támogatott eu tagállam) az eu-tól, vagy kínától várja/kapja a különböző pojektekre a visszaosztott támogatásokat.
Törölt felhasználó 2011. 09. 14. 16:29
Előzmény: #818  Törölt felhasználó
#822
Tudod én az a típús vagyok aki a magyar terméket veszem meg, mégha kicsit drágább is, mint a külföldit. Mivel az eu-ban vagyunk és ugyanazt a szolgáltatást egy eu banktól megkapom, akkor azt minek lecserélni egy kinaira. A németek gazdasága sem véletlenül tart ott, ahol tart. A magyar gazdasági helyzet kialakulásáért legkevésbé sem a magyarországon működő eu tulajdonú bankok a felelősek, hanem a rossz gazdaságpolitikánk, mert lehetett volna bármilyen nemzetiségű bank a hazai porondon, ugyanez a szitu minden valószínűség szerint bekővetkezett volna.
Persze felőlem jöhetnek a kinai bankok százszámra is, de a nem biztos, hogy csodákra lesznek képesek a gazdaságunkra.
szivacs
szivacs 2011. 09. 14. 16:28
Előzmény: #819  Törölt felhasználó
#821
"Kína sem jótékonykodásból terjeszkedik eu felé." - lehet, hogy az olasz, spanyol államkötvényekért amerikaiakkal fognak majd fizetni? :-)

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek