Topiknyitó: Portfolio 2011. 09. 09. 14:07

"A bankok ne rinyáljanak" - Így vitatkoztak a Fidesz frakcióban  

Ugrás a cikkhez
A rögzített árfolyamon történő végtörlesztéssel kapcsolatos javaslatot a frakcióülés péntek hajnali vitájában döntötték el - írja az origo. A portál szerint a vita során egyesek a bankrendszer bedőlését jósolták, mások viszont azzal érveltek, hogy...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=155122
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2011. 09. 09. 18:58
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#20
Ez egy iszonyú rossz duma. Elment x Béla, mohó nyereségvágyból otthont akart teremteni a kis családjának. Forint volt több mint 10 % THM -re, Euro volt 4 % ra . A felelőtlen mohó állatja a 4% - ot választotta. Aztán az első év leteltével a 4% helyet 8% lett. Dögöljön meg az ilyen kapzsi alak. Nem unalmas a hülye rossz indulat? A Fidesz egyvalami miatt tudja most az országot porrá tönkretenni, mert ért a pitiáner irigy senkik nyelvén!!!
kiegyezo 2011. 09. 09. 18:57
Előzmény: #1  Portfolio
#19
Felbuzdulva a maiakon, de nem megállva félúton, javaslom, hogy a Kormányunk -hasonlóan a devizahitelesekhez- segítse

azokat, akiknek közműtartozásuk van: fizethessék azt ki a szolgáltatók felé a 10 évvel ezelőtti árakon

azokat, akik évek óta nem fizetnek közösköltséget: a lakótársak fizessék ki helyettük további 5 évre előre is

azokat, akik elkártyázták a családi vagyont: azonnal minden kaszinó fizesse ki nekik a jackpotot

azokat, akik fogyasztási hitelt vettek fel tévére devizában: a kereskedő vegye vissza a tévét az eredeti áron és abból fizethessék vissza a hitelt a vásárláskori árfolyamon

azokat, akik fogyasztási hitelt vettek fel devizában nyaralásra: az utazási irodák fizessék ki a hátralévő tartozást

azokat, akik számoltak és úgy látták, hogy a forinthitel drága, a devizahitel pedig kockázatos, ezért maradtak az albérletben, a régi kocsinál, a régi tévénél, azoknak a legközelebbi gyógyszertár legyen köteles biztosítani egy éven keresztül papírzsebkendőt, hogy legyen mibe zokogniuk, hogy akkora barmok voltak, hogy felelősen gondolkoztak

Kérem az illetékeseket, hogy dolgozzák ezeket ki egy parlamenti módosító indítvány szintjére és nyújtsák is be!
johai 2011. 09. 09. 18:57
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#18
Abban egyetértek hogy saját magukon,és a holdudvarukon segitenek ezzel a törvénytervezettel,könnyedén ki tudnak lépni a rossz hiteleikből,mivel VAN MIBŐL.

Ellenben az egyszeri felelőtlen hitelesen nem segitenek,sőt kilátástalan helyzetbe sodorják őket, csöbörből vödörbe kerülnének egy esetleges forintositással.

Tehát kizárólag a gazdag hiteleseknek a dolgát könnyitené meg ez a tervezet,mégpedig úgy hogy a bankokkal fizettetnék ki a cehhet...
Törölt felhasználó 2011. 09. 09. 18:30
Előzmény: #1  Portfolio
#17
Igazságtalan a felelőtlen devizahitelesek megsegítése. Tudtak olvasni a szerződéskötéskor? 3 éve a híradóban naponta bemondták, veszélyes lehet a külföldi pénzben eladósodni. Kockáztattak, nem nyert. Ezek a dilettáns tolvaj fideszesek csak saját magukat fogják a végén kisegíteni, kell a sok bankadó nagyon.
loliense 2011. 09. 09. 17:17
Előzmény: #14  nyugdijas64
#16
Kérem szépen ez úgy van ahogy írod!

Nem kell ezeknek kis méretű viszkis meg nokiás doboz,nem aprózzák el,konténerekkel hordják el e lét a Cideszisták,oszt jó napot!
Törölt felhasználó 2011. 09. 09. 16:25
#15
Úgy látszik elfogyott a Kósa féle bejelentés shortolásából származó .
PSZÁF ????????????????????????????????
nyugdijas64 2011. 09. 09. 16:11
#14
Úgy látszik, már elfogyott az a pénz, amit a bennfentesek a tavaly júliusi Kósa-Szíjártó nyilatkozatnak hála összeshortoltak. Kellett már egy új sztori, amin megint kereshetnek a tűzhöz közeliek. Nem kellett tőzsdei zseninek lenni ahhoz, hogy előre lássák Lázár nyilatkozatának hatását és jó előre shortoljanak egy kis OTP-t. Nem csodálkoznék, ha hétfőn könne egy magyarázat, hogy félreértették meg nem úgy gondolták és akkor a bennfentesek akár még egy bőrt is lenyúzhatnak a rókáról: a ma jó olcsón vett Otp-t maj nyereséggel eladják. Így megy ez nálunk...
Törölt felhasználó 2011. 09. 09. 15:56
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#13
Tévedsz. Ezekben azért nem történt előrelépés, mert a kormány részéről macerás elérni ezeket, miközben nem is olyan hangzatos, mint a bankadó, meg az "árfolyamrögzítés" (ami egy szőnyeg alá söpört probléma, hogy aztán utána nagyobb legyen a baj). Ráadásul ezekkel az ügyfelek nyernek, nem az állam, a bankadót meg az állam tesz el.

Hát ezért van bankadó és ezért nincsen igazi változás azokban a pontokban, amiket írtam.
Törölt felhasználó 2011. 09. 09. 15:52
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#12
És ezekre amiket felsoroltál szartak jó nagy ívben a bankok, azzal érvelve, hogy őket már ne baszogassa senki.

Ha bedőlne pár bank és jönne szivattyú, akkor lehet elgondolkodnánk, hogy valóban van e teljesítmény a mögött, hogy 22 évesen minimálbérből lakásom van, mert nekem ez "jár". Vagy csak lufi volt az egész.
Törölt felhasználó 2011. 09. 09. 15:44
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#11
Nem is ezzel van a gond. Teljesen igazad van, hogy kellene... csak a tények sajnos nem ezek.

Másrészt meg ott van a dolog, hogy egy megtévesztette embernek mi a felelőssége, mert ugye, amit a bankok biztosítók műveltek, meg művelnek még ma is, az megtévesztés.
Persze mondhatni, hogy jogod van hülyének lenni és bevenni, hogy jobban jársz, ha nem a megtakarításodat veszed ki, hanem valami jó kis deviza hitelt (vagy bármilyet is), amit úgy módosít később a bank ahogy akar.
Nem véletlen, hogy már olyan reklámok vannak, hogy "mi bank" nem csinálunk ilyet... olyat, mint a többi bank. Tehát kvázi már a bankok is elismerték a svindlerséget...

A 2008-as jegybank nyilatkozatról meg annyit: akkor is móresre tanítjuk a tetves kis parasztokat, ha az ország összeomlik is típusú...
Törölt felhasználó 2011. 09. 09. 15:34
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#10
Akkor ismét sokadjára idézem a másik sokat idézett szövegemet (ezeket ráadásul többek között kifejezetten neked címeztem).

"A tömeges jelleg a bankok és az állam felelősségét is előhívta, és nyilvánvalóan kezelniük kell a problémát, de ez nem ment fel az egyéni bukód alól.

Ahogy 2 éve is írtam:
- Az egyoldalú szerződésmódosítást nem kéne hagyni. Ezt kis részben megoldották.
- A kamatpolitikának átláthatónak és előre rögzítettnek kell lennie - ebben nem történt előrelépés.
- A devizahiteleknél nem kéne engedni, hogy a tőke- és kamatfizetésen felüli költségelemek devizában legyenek denominálva - nem történt előrelépés.
- A havi törlesztőt nonszensz, hogy nem lehet devizában törleszteni (külföldön pl. lehet - ez ugyan közvetlenül nem jelent könnyebbséget a legtöbb hazai hitelesnek, de a banki vételi/eladási spreadek csökkenéséhez vezethet).
- Sőt, a költségelemeket eleve felül kellene vizsgálni és maximálni (nonszensz az évi 2%-os tőkearányos kezelési költség és indokolatlanul sok a vételi/eladási spread is, a devizahitelesnek ez a két legfontosabb plusz terhe a tőke- és kamattörlesztésen felül).
- A szerződésmódosítást meg kell könnyíteni - ez részben megtörtént.
- A kiváltást, bankváltást meg kell könnyíteni (nonszensz a teljes tőketartozásra bukott vételi/eladási spread, amit még egy 10%-os árfolyamveszteség tartalékkal meg is toldanak, mindez a szerződésmódosítás/végtörlesztés, ill. az új banknál a belépés minden költsége mellett!). - Ebből szinte semmi nem valósult meg, pedig ez lenne a legfontosabb (sokkal többet érne, mint az agyament kamu árfolyamrögzítés).
- Az előtörlesztést is megkönnyíteni - ez részben megvalósult (lásd pl. középárfolyam alkalmazása, de szerződésmódosítási díj azt hiszem még mindig van).

Szóval lenne még mit tenni szabályozási meg banki részről. De attől még az alap érvényben marad: te vetted fel, neked kell visszafizetni. A fentiek egyébként, ha mind megvalósulnának azért sokkal nagyobb segítséget jelentenének, mint a rém ostoba "árfolyamrögzítés". Persze, az jobban hangzik, jól át lehet verni vele az embereket, akik 3 év múlva hirtelen még nagyobb szarban találják majd magukat..."
Törölt felhasználó 2011. 09. 09. 15:29
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#9
Akkor most nézzük a tényeket:
1. A fizetésképtelenség kockázata a NEM FIZETŐKÉ.
2. A bedőlés kockázata a MÉG FIZETŐKÉ.
3. A szabályozás hiányossága a MÁR NEM és MÉG FIZETŐKÉ.
No, a haszon, az irreális és legtöbb országban jogellenes... az már a banké, meg ami mögötte van.
A bankok meg tényleg ne rinyáljanak. Eddig volt pofájuk azt hazudozni, hogy mindenen veszteségük van, de a múltkori összegzéskor kiderült, hogy hatalmas nyereséget könyvelhettek el és hatalmas osztalékot osztogattak maguknak.
Törölt felhasználó 2011. 09. 09. 15:14
Előzmény: #7  zsosz
#8
Sokadjára idézem magamat:

"Különítsük már el az egyes felelősségeket.

1. Az, hogy valaki felvette és nem tudja fizetni, az a saját EGYÉNI felelőssége.
2. Az, hogy a bank rosszul mérte fel, hogy mennyien tudják fizetni, mennyien nem, és többen dőlnek be, mint gondolták, az az BANK felelőssége. Ők is fognak bukni rajta, ha ezen buknak.
3. Az, hogy a rendszer egészében túlzott mértéket és arányt ért el a devizahitel, az a SZABÁLYOZÁS felelőssége.

Attól, mert 2., 3. felelősség létezik a bank és az állam részéről is a saját működési területükön, az semmivel nem mentesíti az egyént a saját maga által hozott döntés saját magára gyakorolt hatásának egyéni felelőssége alól.

Tehát ki MIÉRT felel? Az egyén a pozíciójából eredő buktáért (1. pont). A bank a túl sok bedőltért, ha így lesz, az veszteség a banknak, azért a bank a felelős (2. pont). Az államé (3. pont) a szabályozási problémákból eredő veszteségek (a problémák rendszerszintű kezelésének költségei, amibe minden beletartozik, kezdve a bankokon keresztülvert középárfolyam, a hitelesek mint politikai tényező, stb. stb. végső soron az utcára tett emberek valamilyen megsegítése). A devizahitelezés ÖSSZES kárán tehát már most is osztozik a 3 szereplő.

Te a pozícióból eredő buktát akarod megosztani..."
zsosz
zsosz 2011. 09. 09. 15:05
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#7
Azért a pénzt (hitelt) felvevő és a bank közül talán a bank járatosabb a pénzügyekben.(szvsz kellene)
Aki vett föl hitelt az tudja, mit kell kiállni érte a bankoknál.Akár többszörös fedezetet is előírnak simán, de azt nem mérték fel, hogy túl sok fedezet esetén ingatlanválság lesz, így kvázi semmit nem ér a fedezet.A jövedelem vizsgálatánál is nézhettek volna kockázati teherbíró képességet.Anélkül, hogy a "fijjug" mellett szólnék, nekem a bankok igen sárosnak tűnnek...
Törölt felhasználó 2011. 09. 09. 14:41
Előzmény: #4  stock33
#6
Az is lehet, hogy a forintot nem tudta felvenni, mert lett volna 100 rugó a törlesztő, erre a bank előállt a svájci frankossal, mit már ki tudott helyezni boldog boldogtalannak, h nesze ezt tudod fizetni, csak árfolyamkockázat van, de 180 felett még sose vót...

Ezt a CHF hitelt nem kellett volna kitalálni, mert ami mögötte van (carry trade), az alkalmatlan 20 éves időtávú ügyletekhez.
pandatag 2011. 09. 09. 14:41
Előzmény: #4  stock33
#5
Lázár - Kíváló hangulatú ülést tartott a Fidesz-KDNP frakciója
(már nekik)
"Feszített tempójú, kiváló hangulatú" ülést tartott a Fidesz-KDNP frakciója Hajdúszoboszlón - mondta Lázár János, a Fidesz-frakció vezetője pénteken, a miniszterelnök szóvivőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján megjegyezve, hogy a tanácskozás a tájékoztató idején is folytatódik. A két frakció közös csoportjai a minisztereket és államtitkárokat hallgatják meg a három napos frakcióülés utolsó napján.
link

Szvsz ez a kisebbik rossz ami történhetett. A jobbik egész ősszel balhét szervezett volna a devizahitelek miatt, a bankok egyébként sem népszerűek a lakosság körében.Ez van.
+A frakcióvezető beszámolója szerint nyomatékosan felkérték a kormányt, vizsgálja meg, ki a felelős azért, hogy 2002 után "a szocialista kormányzat rászabadította az országra" a jelzálog alapú devizahiteleket. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője hozzátette: a devizahitelek csökkenésével az ország kitettsége is csökken, ami Magyarország és a magyar családok szabadságát növeli.

Ismertetése szerint a két kormánypárti képviselőcsoport támogatja a kormány eddig megkezdett gazdaságpolitikáját, amelynek legfőbb célja az államadósság csökkentése. Jelezte: a kormány arra készül, hogy "esztendőkben lesz mérhető" az euró válság elhúzódása, így erre a gazdasági környezetre kell berendezkedni.

Óriási lehetőségnek nevezte, hogy Svédországon kívül csak Magyarország tudott az államadósság csökkentésének útjára lépni és, hogy Európa legstabilabb politikai rendszere áll a kormány mögött."
:)))...furi.
stock33
stock33 2011. 09. 09. 14:27
Előzmény: #1  portfolio
#4
\"Ők azzal érveltek, hogy a bankok \"haszonhajhász hozzáállása\" vezetett idáig\"

á, még csak véletlenül se a hitelfelvevők haszonhajhászása, akik az alacsonyabb törlesztőrészletekért Ft helyett deviza alapú hitelt vettek fel
Törölt felhasználó 2011. 09. 09. 14:17
Előzmény: #1  Portfolio
#3
Tetvek.
exmnbs1 2011. 09. 09. 14:11
Előzmény: #1  portfolio
#2
ez csak a talajszint

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek