Topiknyitó: Törölt felhasználó 2011. 08. 19. 18:59

A Villanykörte Összeesküvés - A Tervezett Elavulás történet  

A Villanykörte Összeesküvés - A Tervezett Elavulás történet..........



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2011. 08. 20. 11:41
Törölt hozzászólás
#20
Törölt felhasználó 2011. 08. 20. 11:00
Előzmény: törölt hozzászólás
#19
Nem, nem egészen korrekt, mert keveri az ok-okozati összefüggést.
Az esetek többségében nem azért határozzák meg a termék élettartamát, hogy ne használd tovább, hanem azért, mert eleve sz@r.

Aki iparban minőségbiztosítás, tervezés dolgozott, tudja, hogy gyakorlatilag nincs ilyen tervezett tönkremenetel. (Minek is erre pazarolni az iq-t, amikor magától szarrá megy ma már minden.)
Egyszerűen arról van szó, hogy minden legyen egyre olcsóbb. Pl. a volfram szál legyen fele olyan vastag (mert olcsóbb), még akkor is, ha 10-ed annyi ideig bírja.
Vannak korlátozó chipek, de azokat a tesztnek megfelelően ültetik be. És igen, persze dühító, ha a termékünk nem esik bele a nagy átlagba és tovább bírná, de a chip leállítja. De még dühítőbb, amikor garancia alatt elromlik 50x. Ez egyszerűen nem lehet tervezett, mert csak hitelrontásra jó.

Sz@rból egyszerűen nem lehet várat építeni.
Márpedig ez a feladata a mérnököknek.

A szeméttel kapcsolatban, meg azzal, hogy ez rossz út igaza van.
De most mondd meg őszintén, ha én csinálok egy olyan nyomtatót, ami garantáltan 5x addig bírja, ameddig a másik, de mondjuk 3x annyiba kerül meg fogod venni? (Pedig osztasz szorzol, és megéri.)
Márpedig szemétgyártás visszafordításának ez az ára.
Törölt felhasználó 2011. 08. 20. 09:48
Előzmény: #16  szarvasvadasz
#18
Még az iparosok között is vannak azért tisztességes emberek, lásd a Philips örökös nyilatkozatát a film végén, 45m20s körül.

Isten nem ver bottal azt szokták mondani..
A fogyasztói társadalom saját magát fojtja meg.

Mi értelme van annak például, hogy alig hozta ki az Apple az Iphone 4-et, de már szeptemberben jön az Iphone 5? Elképesztő azt látni, hogy egy cég a saját termékét gyorsított ütemben avultatja el. Legalább egy új fejlesztéssel várnának 2-3 évet. Egész egyszerűen szánalmas.
Törölt felhasználó 2011. 08. 20. 09:45
Törölt hozzászólás
#17
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2011. 08. 20. 09:03
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
#16
Semmi kétség, az izzók hamarabb kiégnek, mint kellene.

A tömegtermelés tesztlaborja, a Forma1 jutott róla eszembe: hosszú ideig úgy volt, hogy a motoroknak nem kellett sok versenyt kibírniuk, ennek megfelelően úgy tervezték őket csúcsteljesítményre, hogy szó szerint a célszalag átlépése után eshetnek is szét. Aztán váltottak pár éve és ma már úgy kell tervezni őket, hogy sok versenyt ki kell bírniuk. És láss csudát, ma ennek ellenére nagyobb teljesítményt adnak le kisebb lökettérfogat mellett, mint szétesős "agyonoptimalizált" elődeik. Semmi sem lehetetlen, ha van szándék mögötte.

Öntudatlan fogyasztásra programozott nemzedékek nőttek fel, amióta a tömegtermelés létezik. Jól fogalmaz a film: a legjobb stratégia, ha önként akarod pár évente cserélni az autód, alakuljon ki benned ez az érzés, hiszen ciki, ha régi, ha kopott, stb. Náthás vagy? Vegyél ezt. Kövér vagy? Vegyél ezt. Hüle vagy? Megérdemled, te akartad.

Tömegesen vissza a természethez és megoldódnak a dolgok. Háló-háló, ébresztő!
Törölt felhasználó 2011. 08. 20. 08:11
#15
1) Ha olcsó tömegcikket akarsz, gyorsan az a legtöbb esetben automatikusan silány minőségű is lesz, tehát még tervezni sem kell.

2) Nem tesztelnek le mindent, így lesz, ami véletlenül tartós és véletlenül nagyon rossz lesz. Az átlag megfelel a teszt időtartamának, ehhez jön a garancia. Tehát az elromlás időpontját sem kell tervezni. Egyszerűbb meghatározni egy teszttel.

3) A tömegtermelésben lévő - szintén a roham tempó miatt - nem reprezentatív tesztek miatt a termékek már a garancia előtt elromlanak, ami meg kifejezetten káros az összeesküvésnek.

Egyébként, ha optimálisan visszacserélnénk a gépeket emberekre, akkor javulna a minőség és csökkenne a munkanélküliség. (Túlgépesítettük. Azaz a gépek számos helyen még nem képesek felvenni a versenyt az emberrel, de kényelemből már lecseréltük.)
A minőségi termékek nem okoznának veszteséget, mivel drágábban lennének eladhatóak. Elméletben. Viszont az ember azt szereti megvenni, ami olcsó... akkor is, ha az a drágább. Inkább szemétbe dobod, de akkor is akciós. Szerintem ez inkább társadalmi neveltetés, vagy emberi természet... és annak a kihasználása, mintsem klasszikus összeesküvés. (Legalábbis több, mint 90%-ban biztosan. Kivételek, persze mindig vannak.)
Törölt felhasználó 2011. 08. 20. 07:59
Előzmény: #10  laikus59
#14
Tervezett, igen, bár inkább a garancia.

Nem minden keleti termék volt magas élettartamú.
Amelyeket már a sorozatgyártás idején csináltak egyre olcsóbban, azok már nem voltak azok.

Nos, mi is a helyzet? A minőségromlást nem kell tervezni, mert megtörténik "magától".
1) A tömegtermelésben (mégha oly számítógép is irányítja) nagyobb a hibalehetőség. Bármilyen hihetetlen, de a legtöbb termék hibás. Mivel a gépek finom gyártást tesznek lehetővé, ezért a sok rohamban előállított termék csak kicsit hibás, így el lehet adni. A nagyon hibás a selejt. A jó, meg az a kivétel, ami akár ma is elmegy 10 évekig. (Lásd nekem van olyan nyomtatóm, dvd íróm, mely a statisztikát meghazuttolva még mindig megy, holott már évek óta nem kéne mennie.)
2) Egyre olcsóbb terméket akarunk. Ha fele annyi anyagból készül, akkor olcsóbb... naná, hogy akkor silányabb is lesz.

És néhány átlagos terméket letesztelve megvan a garancia ideje is, melynek egy Gauss görbe szerint a termékek meg is felelnek.

Tehát nem kell klasszikus összeesküvést keresni benne.

Azon kívül az összeesküvésnek akkor van értelme, ha haszna van belőle a gyártónak.
A mai silány termelésnek és egyre kevésbé reprezentatív tesztnek hála a termékek már garancián belül is elromolnak. Ez is tervezett összeesküvés lenne? Legfeljebb a gyár ellen.

Nem kérem szépen. A kapitalizmus már olyan, mint a kommenizmus tömegtermelése - silány. Jobb lett volna, ha a klasszikus tartós termékeket örökölték volna (sokunknak mindkettőből van még mintánk), de nem így lett.
Törölt felhasználó 2011. 08. 20. 07:46
Előzmény: törölt hozzászólás
#13
A tartály szerintem is hülyeség.
A chipek elterjedése előtt biztos, hogy nem volt ilyenre szükség, utána meg ott a chip, amivel bármit...

A nyomtatónak meg nem is igen kell tönkremennie, amikor percenként jön ki egy újabb, gyorsabb jobb. Inkább a festéket kell számolni.
A klasszikus az, amikor a nyomtató számolja az utolsó betett festék fogyását (pontosabban a nyomtatás mennyiségét).
Ha nincs is szervíz gomb rajta, akkor cseréled a festéket és meg van, majd amikor az nem tetszik neki, akkor vissza. A másik dolog, hogy pl. ezeknél linux alatt addig nyomtathatsz, amíg tetszik, akár addig is, amíg már kifogy az utolsó csepp is. (A verejtékkel kifejlesztett külső drivereknek hála, amiben nem vették a fáradságot a korlátok beprogramozására.)
Másik megoldás, ha a parton számolja a "fogyást". Van olyan, amit nem lehet "átverni". Bár nem is nagyon van rá szükség, mert ez a rendszer nagyon ki tudja számítani a fogyást... nem nagyon marad benne festék.
Nyilván az utántöltés megakadályozásában van valami, mivel az új patronok tönkreteszik magukat akkor, amikor kifogynak. Bár ált. csinálnak utántöltött patronokat gyárilag. A házilag barkácsolásnak meg elhiszem, hogy nem örülnek, az üzlet, meg az összeesküvéseken kívül sem.
Csabazon 2011. 08. 19. 22:40
Előzmény: #10  laikus59
#12
Mondjuk, ha azt hozzávesszük, hogy simán ki tudják számolni egy-egy alkatrész várható élettartamát, akkor már nem is olyan nagyon misztikus ez. Gyártástechnológiából már az alapoknál megemlítik.
tom6210 2011. 08. 19. 22:32
Törölt hozzászólás
#11
laikus59 2011. 08. 19. 22:17
#10
Lehet, hogy azt gondoljátok, nem igaz (lehet, hogy bennem is felmerül), de egy dolog biztos:
Nem egy ismerősöm panaszkodott már, hogy amint lejár a mosógép, hűtő, stb. garanciája, rá pár hónapra meghibásodik a gép.

Aztán amit a saját 2 szememmel látok. a jó öreg orosz trolibuszok a mai napig rójják az utakat, ezzel szemben a még 10 éve sincs forgalomba állított új trolibuszok már esnek szét, rozsdásodnak, ajtajuk lifeg, menet közben kinyílik, stb.
Törölt felhasználó 2011. 08. 19. 22:13
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#9
Törölt felhasználó 2011. 08. 19. 21:55
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
#8
mese
Törölt felhasználó 2011. 08. 19. 21:50
Törölt hozzászólás
#7
Törölt felhasználó 2011. 08. 19. 21:40
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
#6
Maci, köszi a linket.
Ez van, amikor a tömegek ébredésével nem számolnak, tehát hogy úgy mondjam homok került a gépezetükbe.

Ebben a filmben az Apple féle sztori különösen vérlázító volt.
laikus59 2011. 08. 19. 21:19
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#5
Ezzel csak félig értek egyet... Nekem sikerült 85-ben egy olyan NDK-s mosógépet vásárolnom, ami még ma is működik - Hála Istennek :-))) Egyszer látte szerelő, akkor is csak azért, mert belekerült egy törött műanyag darab.

Amúgy üldözési mániám van - olyan érzésem van, hogy az Apple-től mínuszolgat valaki:DDDDD
Törölt felhasználó 2011. 08. 19. 20:51
Előzmény: #3  laikus59
#4
már akkor gondoltak rá, hogy kéne egy fogyasztói társadalom, tele konzumidiótákkal és állandóan növekvő az elitet gazdagító profittal
a 20. század 60-as 70-es éveire el is érték céljukat
laikus59 2011. 08. 19. 20:47
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
#3
Megnéztem. Elképesztő. Köszönöm a linket.

Eddig is tudtam, hogy direkt úgy készítik a technikai eszközöket, hogy ne tartson túl sokáig, de egészen megdöbbentő információkat tudtam meg.
Törölt felhasználó 2011. 08. 19. 20:30
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
#2
igen már láttam!!!
erre is majd azt mondják huuu ez csak egy összeesküvés elmélet
a 19. század végén, 20. század elején rengeteg új és hasznos találmány létezett, melyeket elsüllyesztettek lobbi érdekekből jó mélyre, pl. Tesla alkotásait

kíváncsi vagyok mit reagál erre pénznyelő:))))

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek