Topiknyitó: Portfolio 2011. 08. 11. 04:49

Nyugalom: ez nem a három évvel ezelőtti összeomlás  

Ugrás a cikkhez
A napokban látható zuhanások kapcsán a Wall Street-i bankárok és a befektetők közül sokan már a 2008. szeptemberi Lehman összeomlás körüli helyzet megismétlődésére asszociáltak, mintha csak a történelem ismételné önmagát. A két helyzet között...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=153633
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Csabazon 2011. 08. 11. 20:56
Előzmény: #15  stock33
#18
Értem amit írsz, csak szerintem nem épp jó dolog elsiklani afölött, hogy mondjuk a "munkás osztály" is levegőhöz juthasson. A tehetősebb spórol, az épp bedőlő frankhiteles, meg lehet venne a kenyérre párizsit is.

Mert jó, mindenki tanul még egy nyelvet, mindenki szerez még egy diplomát, és akkor? Megint lesznek diplomás munkanélküliek (vagy csinálnak akármit...) és nincs egy jó hentes, nincs egy megbízható kőműves, mert azok meg vagy éhenhalnak, vagy továbbképzik magukat, mert nem éri meg a szakmában maradni. Azért azt feltételezem, fontos, hogy legyenek ilyen szakemberek, mert még kifesthet az ember magának (minőség egy dolog) de ritkán vág le egy marhát, a saját kezüleg felépített háza örömére. És még biztos van sok ilyen szakma. (Direkt nem mertem orvost írni ami "közszféra".)
jumbo2 2011. 08. 11. 13:43
Előzmény: #16  stock33
#17
A FED próbál inflációt gerjeszteni, de nem megy neki. Látható, hogy a QE hatása csak átmeneti, hiába növeli a mérlegét a FED, amint abbahagyja a QE-t, minden zuhan.

Úgyhogy lehet itt filozofálni inflációról, de a realitás az, hogy nincsen rá reális esély. Hacsak nem kezdenek repülőgépről pénzt szórni a nép közé.
stock33
stock33 2011. 08. 11. 13:30
Előzmény: #14  Csabazon
#16
itt arra gondoltam, hogy azok nem mernek venni, akiknek ugyan lenne miből, de nem értenek a gazdasági folyamatokhoz, csak azt látják, hogy már megint válság van, és mi lesz, ha... eddig jutnak a gondolataikkal. őket lehet egy kicsit megnoszogatni azzal, ha a cnn-t bekacsolva azt látják már 6. hónapja, hogy az infláció 4-ről 7,6%-ra emelkedett. esetleg elgondolkoznak rajta, vajon érdemes a pénzüket 2,5%-os államkötvényekben tartani, vagy inkább vegyék meg a gyereknek a lakást most.

a gurut csak azért hoztam fel, mert azok már kenik vágják, hogy az egyes folyamatok hova vezetnek. ők már az elmúlt egy évben 80x kielemezték maguknak, megnézve az elmúlt 150 év történéseit, hogy a jelenlegi államadósság-válság hova vezethet, és ha az infláció jön, akkor mit kell tenni. ők már réges rég veszik az aranyat, svájci frankot. én se vagyok ilyen guru, amúgy én is arany longban ülnék nyár eleje óta. :(
stock33
stock33 2011. 08. 11. 13:24
Előzmény: #13  Csabazon
#15
én jelenleg 4, teljesen más jellegű munkát végzek, 3 különböző munkahelyen (ebből az egyik a saját cégem). hadd mondjam már azt, hogy keressen más munkát, ha szerinte Ő többet érdemel...

jelenleg a tehetősebbek is spórolnak, készülnek a rosszabb időkre. én is ezt teszem, évek óta tolom magam előtt a terveimet, mivel nem tudom mit hoz a közeljövő. pl. ezt a válságot is azért nézem halálos nyugalommal, mert ha mégse lesz belőle válság, akkor a szabad pénzemet végre elkölthetem arra, amire terveztem, ha meg tovább dől a tőzsde, akkor pár hónap múlva bevásárolok, az utolsó fillérig. max 3-4 évig újfent tolom a terveimet. nem sürgős, ráér. ha már 3 éve tolom, ez már belefér :)

vállalkozások beruházásai: igen, én is ezt írtam :) ez eddig nem működött. meg lehet próbálni máshogy is, még egy reformot is bedobhatnak ezen a téren (adónövelés, amit célzott támogatásként visszatolnak). de mint írtam, nem nagyon megy a dolog, ezért lehet elővenni a végső fegyvert, az inflációt. én se nézném ölbe tett kézzel, hogy a pénze elértéktelenedik.
Csabazon 2011. 08. 11. 10:14
Előzmény: #5  stock33
#14
"a félelem miatt most senki se vásárol (a senki alatt a mezei embert értem, nem a gazdasági gurukat). de ez a félelem a gazdaság összeomlásáról szól, aminek azért még kicsi az esélye. más félelmet kell eléjük tenni, amitől viszont épp hogy elkezdenek költekezni."

Itt írod, hogy nem vásárolnak a "mezei" emberek, a gazdasági guruk már lehet, de valószínű nem épp azt amitől a gazdaság nőne. Az átalg embert (, ha ez lenne a mezei) nehéz lenne megrémíteni azzal, hogy elértéktelenedik a megtakarítása, mert általában nincs nekik.
Csabazon 2011. 08. 11. 10:08
Előzmény: #12  stock33
#13
ezek a keress más munkát mondások mindig tetszettek, általában azok mondják, akik soha za életükben nem próbálták, nem kényszerültek rá.

De elvonatkoztatva tőlem, az hogy aki eddig is tehetősebb volt és most még többet kap, szerintem nem pörget semmit. Ha eddig is megvehetett bármit akkor most nem fog többet.

Az hogy beruházást vállakozást indít megint más lenne, de erre már íták, hogy ez az ösztönzés nem jött be.
stock33
stock33 2011. 08. 11. 09:34
Előzmény: #10  Csabazon
#12
sorry, de nem is rád vonatkozik a felpörgetés.

ha kevés a béred, akkor keress más munkát. a bér a munkával jár. ha többet érdemelsz, akkor miért nem keresel jobban fizető állást? ha viszont te is a nagy átlaghoz tartozol, akik esetleg megtermelik az egy főre eső átlagos német GDP negyedét a cégüknek, akkor miért vársz magasabb bért???
stock33
stock33 2011. 08. 11. 09:11
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#11
nem személyekre vonatkozik az adósságok leépülése, főleg nem a magyarokra

úgy általában csökkent az adósságok mértéke, pl. azzal, hogy elárverezték az ingatlant (mínusz egy adósság). ezzel is egészségesebb lett a gazdaság. attól még vannak olyanok, akik úsznak az adósságban, de itt most rendszer szinten kell nézni a folyamatokat.
ráadásul akiknek volt pénze, azok döntő többségének még több van, mert takarékoskodtak.
na ezekre a pénzekre lenne nagy hatással az infláció, ezek elköltésére kell rávenni az embereket, cégeket, és ettől indulhat be a most már egészséges kilábalás.
az inflációval meg még az állam is pénzhez jut, nem beszélve a gazdasági növekedésből fakadó előnyöket.
Csabazon 2011. 08. 11. 09:09
#10
Miért nem az embereknél landoltak a komoly pénzek? Lehet akkor nem hajláktalanná kezdenének válni, hanem lenne pénzük fogyasztani. Bankot mentettek, meg nagyon bölcsen a felsőbb rétegeknek kedveztek, ahelyett, hogy a jóval nagyobb rétegek érdekében a munkáltatókat kényszerítenék (ösztönöznék) normálisabb bérekre. Legalábbis Mo. ez a fő gond. Mit vártak/várnak, ahogy előttem is írták, akit éppen kidobnak a lakásáből az miből pörgesse a fogyasztását?
Törölt felhasználó 2011. 08. 11. 08:59
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#9
"A vállalatok és a háztartások helyzete sokkal jobb lett, hiszen a korábbi magas hitelállomány leépült az elmúlt években."

persze, visszafizette mindenki, az a pár ember is, akinek elárverezték a házát azon gondolkolkodik, mire költse el a tömérdek pénzt, amit a hátizsákja rejteget nem?

valahogy nekem ez nem logikus..
Törölt felhasználó 2011. 08. 11. 08:54
Előzmény: #1  portfolio
#8
Nyugodtak vagyunk, most nem bankok fognak becsődölni, hanem államok..
Törölt felhasználó 2011. 08. 11. 08:10
Előzmény: #1  Portfolio
#7
Jó a cikk.
Majd kezdődik az egymásra mutogatás
a politika és a pénzügyi rd. között, h. ki mit b.szott el.
stock33
stock33 2011. 08. 11. 08:02
Előzmény: #5  stock33
#6
továbbá az is egy izgalmas dolog, hogy úgy fektetik most ki a tőzsdét, hogy közben rengeteg fölös pénz ül bankszámlákon. azaz ha tovább mélyül a válság, és még feleződik, harmadolódik innen a tőzsde a következő hónapokban, akkor a következő kilövés már tényleg új csúcsokra viheti a tőzsdéket. ehhez persze kell az is, hogy a kormányok megtalálják a helyes utat, mert amúgy megy minden a levesbe. de talán csak nem cseszik el ezt is...
stock33
stock33 2011. 08. 11. 07:53
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#5
nem is várom, mivel ez egy folyamat.
a tőzsde mostani esése azt mutatja, hogy az eddigi cselekedeteket hatalmas kudarcként kezelik a gazdasági szereplők. beépült egy nagy várakozás (fogyasztás emelkedése), ami nem valósult meg. ezért most gyorsan kiárazódik. újra ugyanezt várni, hasonló körülmények között nem lehet. azaz változnia kell valaminek, hogy a fogyasztás beinduljon. a kormányok vagy újabb ösztönzőkkel próbálkoznak (beruházások támogatása, stb.), vagy előveszik a régi lemezt, és jöhet a 10-15%-os infláció (dollárban).

a félelem miatt most senki se vásárol (a senki alatt a mezei embert értem, nem a gazdasági gurukat). de ez a félelem a gazdaság összeomlásáról szól, aminek azért még kicsi az esélye. más félelmet kell eléjük tenni, amitől viszont épp hogy elkezdenek költekezni.
ez nem a korábbi túlpörgetett költekezést hozza vissza, hiszen attól nagyon messze járunk, hanem egészséges mederbe tereli vissza a költekezést, ami most nagyon visszafogott.

svájc: nyomtasson pénzt és vegyenek belőle pár görög szigetet. mindjárt lenne frank kínálat, és a frank is ennek megfelelően gyengülne.
Törölt felhasználó 2011. 08. 11. 07:42
Előzmény: #3  stock33
#4
ez rendben van, de nem várhatod egyszerre a költekezést (korábbi hitellel túlpörgetett fogyasztási modell visszatérését) és a megtakarítást is. A korábbi szintek megtakarítás mellett nem érhetőek el, márpedig vagy ez, vagy az. Ha viszont megtakarítunk, meg egyébként is takarékoskodunk (környezettudatosabbá kényszerülünk pl. nincs 3 év után új kocsi), nem kell csodálkozni, hogy csökken a fogyasztás meg a gdp.

A inflációval kapcsolatban egyetértek.

Harmadrészt Svájcot sem értem. Mondjanak -3%-os kamatot a frankra, aztán zuhanni fog mint a kő, ha ott nem akkor -5-nél, -10-nél. Ezt az agyatlan problémát, hogy túl jó a pénzem, jaj, mindenki frankot akar, mit csináljak, tönkremegyek bele... Drágítsa meg a frankját. Bárcsak mi is így állnánk a forinttal, nem tudnánk, hogy lekoptatni a vevőket. Soha nagyobb problémát.
stock33
stock33 2011. 08. 11. 07:27
Előzmény: #2  stock33
#3
még egy fontos szempont: a túlzott infláció gazdasági összeomláshoz vezethet. azaz ha erre utaló jel van, akkor defenzív szektorba kell beülni. vagy értékálló dolgot venni, aminek 5-10 év múlva is arányaiban ugyanaz lesz az értéke, mert nem lehet ész nélkül többet létrehozni belőle (termőföld, telek, ingatlan, arany, stb.)
stock33
stock33 2011. 08. 11. 07:21
Előzmény: #1  portfolio
#2
így igaz. nem a címre gondolok, főleg nem a \"nyugalom\"-ra, hanem a tartalomra.

a pénzt nem merik elkölteni, és e miatt kicsi a kereslet.

a kormányok próbálják rávenni a gazdasági szereplőket a költekezésre (pl. adócsökkentés), és ha ez nem fog működni, márpedig egyelőre nem úgy néz ki, akkor új eszköz után kell nézni, amivel hatékonyan rá lehet venni a népet a költekezésre. erre van egy nagyon hatékony fegyver, amikor a pénz birtokosa megijed, hogy elveszíti a pénze az értékét. ezt inflációnak hívják.

két legyet lehet ütni egy csapásra:

1) beindul a költekezés

2) az inflációval ingyen pénzhez jut az állam, amivel törlesztheti az adósságait

amire figyelni kell a közeljövőben: elkezdik-e kommunikálni az inflációt, mint lehetséges megoldást. ezt akár egy újabb pénznyomtatás is beindíthatja (sok a fölös pénz? akkor fizess többet a termékemért, szolgáltatásomért). nagyon oda kell figyelni, amikor a legkisebb jel van rá, azonnal lépni kell és bevásárolni.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek