Topiknyitó: Törölt felhasználó 2011. 08. 02. 10:27

CHF devizahitelesek  

előrebocsátom, h nincs semmilyen devizahitelem.



De egy szösszenetnyi gondolatmenettel már el is juthatunk a mondandómig.

Egyik oldalon áll a pénzügyileg képzetlen ügyfél, akinek elmondták, hogy az árf. kedvezőtlenül is alakulhat stb.

Másik oldalon a sok tudor közgazdász elemzőt alkalmazó bankok.

Ha a bankok előrelátták pl. a svájci frank hitelezés ilyetén veszélyeit, akkor becsapták az ügyfelet, nem lett volna szabad ekkora kockázatot vállaltatniuk. Ha a bankok se látták előre, akkor az ügyféltől hogy lenne elvárható?



Amikor a bank kínál egy konstrukciót, akkor a normál kockázatot (mondjuk 20-30%) rátelepítheti az ügyfélre, de a rendszerkockázatokat neki kell viselni, hiszen ő találja ki ezeket a lehetőségeket, konstrukciókat, neki kell előre látni, hogy milyen veszélyeket rejt, és neki is kell vállalni a worst case scenariókért a felelősséget. Azt nem lehet, hogy a felfutó devizahitelezés minden gyümölcsét élvezem, de a kockázatait meg mind áthárítom.



És nem bankadó formájában kell besápolni a pénzt, hanem az érintetteknek célzottan folyósítani, vagy eleve el se venni tőlük a magasabb törlesztőt.



Összegezve: az ügyfélnek kellene viselni a kockázatot mondjuk 30% árf változásig, minden továbbit meg a banknak.

Arról meg már szót se ejtsünk, hogy a nulla közelébe eső svájci alapkamatot Mo-n a svájci frankhitelek kamatának emelkedése kísérte. Nonszensz.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2011. 08. 12. 21:13
Előzmény: törölt hozzászólás
#360
Éva, erre most mit mondjak?

Semmi nincs ingyen. Azon lehetne vitakozni, hogy a konkrét számladíj drága-e vagy sem, de azért be kell látni, hogy MINDEN termék esetében van olyan határ, ami alatt nem éri azt meg tartani, fogyasztani.

Ha veszel egy autót és a garázsban áll és csak a sarki közértig mész vele le hetente egyszer, az autó piaci értéke akkor is csökken, akkor is öregebb lesz, biztosítást, adót akkro is fizethetsz rá, a műszakija akkor is lejár x évente, stb. stb.

Ha egy terméket/szolgáltatást veszel, tudnod kell, hogy annak ára van és az neked megéri, vagy sem.

A példabeli ember saját lustaságának áldozata. Ennyi.
evazeller 2011. 08. 12. 21:13
Törölt hozzászólás
#359
Törölt felhasználó 2011. 08. 12. 21:10
Előzmény: #355  McLain
#358
"mikor én vettem fel hitelt, bakker, a gatyám színét is megnézték. és nem adtak 10-12MFt hitelt, ha csak segélyt igazolt az ember!"

Ezt majd mondjad el azoknak is, akik szerint csak úgy szórták a bankok a hiteleket és boldog-boldogtalannak ajánlgatták, sőt erőltették...

Ilyenkor van az, hogy két "mocskos bankok" hőbörgés üti egymást akaratlanul is. Egyik hőbörgés azt mondja, hogy a szemetek mindent leellenőriznek, megnéznek, átvizsgálnak, nem adnak, csak kemény feltételek mellett. A másik hőbörgés azt mondja, hogy a felelőtlen bankok mindenkinek azonnal odaadták, sőt rábeszélték a CHF-esre...

A kettőből az egyik nem igaz.
evazeller 2011. 08. 12. 21:10
Törölt hozzászólás
#357
Törölt felhasználó 2011. 08. 12. 21:08
Előzmény: törölt hozzászólás
#356
Éva. Van mondjuk 50.000 CHF tartozásod. Az 240 Ft-os árfolyamon 12 millió, 270 Ft-os árfolyamon 13,5 millió. A kettő különbsége: 1,5 millió Ft...

Van még kérdés?
McLain 2011. 08. 12. 21:06
Előzmény: #340  Törölt felhasználó
#355
semennyire sem akarok demagóg lenni, de nem láttam még bankot, amelyiknek kockázata lett volna. mindent túlbiztosítanak az ügyfél költéségére (most csak 2tétel jut eszembe: közjegyzői díj, amit én csengettem ki, valamint a lakásbiztosítás éves díja, amelynek a bank a kedvezményzettje)

mikor én vettem fel hitelt, bakker, a gatyám színét is megnézték. és nem adtak 10-12MFt hitelt, ha csak segélyt igazolt az ember!
evazeller 2011. 08. 12. 21:03
Törölt hozzászólás
#354
Törölt felhasználó 2011. 08. 12. 21:00
Előzmény: törölt hozzászólás
#353
Éva, nem kell mindent elhinni, amit valahol hallassz, olvasol. Gondolj csak ezekre a fórumokra...

"egy hiteles végre kifizette az utolsó szögig a hitelét, de kapott több százezerről számlát,amit a bank a számlalezárási ügyintézésre hivatkozva benyújtott neki ---"

Valószínűleg ugyanarról van szó, amit olvasni lehetett a neten is itt-ott. Abban arról volt szó, hogy amikor lezárta a szerződését és megállapították az összeget Ft-ban az történt mondjuk hétfőn. És amikor az ügyletet lezárták, elszámolták, az meg mondjuk pénteken. És ez a szemét frank hétfő és péntek között képes volt ennyit drágulni... Ilyen van.

Ennek a fordítottja is előfordul. Én a kocsimra megkötöttem a szerződést tavaly május elején egy keddi napon kb. 265 körüli eurónál, aztán csütörtökön és péntelen Kósa és Szíjjártó beomlasztotta a tőzsdét és a Ft-ot és nekem a folyosítás éppen péntekre esett, így 280 felett folyósították a Ft-ot... Tehát kevesebb eurót kellett felvegyek.

Ilyen van. És ez nem feltétlenül a mocskos bankok miatt van. Az más kérdés, hogy mi a francnak telik el x nap a fenti esetben. De pl. aki szerdán ment be lezárni és azóta csökkent a frank, annak visszajár majd összeg, csak az nem fog újsághoz meg rádióhoz szaladgálni...
Törölt felhasználó 2011. 08. 12. 20:54
Előzmény: #350  Sony123
#352
Nézd, én nem mondom azt egy transzplantációra, hogy nem értem, mit rinyálnak az orvosok és miért akarnak több fizetést és mi tart egy ilyen műtéten 15 órán át, amikor néhány eret összevarrnak aztán csókolom...

Nem mondok ilyet, mert nem értek hozzá. És van annyi intelligenciám, hogy amihez nem értek, arról nem nyilvánítok véleményt, pláne nem ilyen sarkosat és vehemenset.

Te kb. ezen a szinten vagy képben a pénzügyekben. Azt sem értetted, hogy miért nincs devizakitettsége a banknak, nem érted, mi a a határidős ügylet, nem érted a swapokat, semmit. És nem az a legnagyobb baj, hogy ezeket nem tudod. Mert senki nem úgy születik, hogy tudja. Hanem az, hogy neked nincs igényed arra, hogy ezeket megismerd, de nagy hanggal kijelenteni dolgokat, azt tudsz.

Mondom, kb. mintha a kocsmában a transzplantációról a fentit mondaná valaki...
evazeller 2011. 08. 12. 20:54
Törölt hozzászólás
#351
Sony123 2011. 08. 12. 20:48
Előzmény: #349  Törölt felhasználó
#350
Értsd meg már végre, hogy forintban, csak behoztak egy kockázati tényezőt amin nyernek és nem akarnak lemondani róla!
Törölt felhasználó 2011. 08. 12. 20:39
Előzmény: #345  Sony123
#349
"Azért nem lehet CHF-be törleszteni, mivel akkor felborulna a bank mérlege!"

Nem borulna fel a mérlege, mert a hiteled így is úgy is devizában van nyilvántartva.

Nyilván azért nem lehet CHF-el törleszteni a frankhitelt, mert a bankok a váltáson is keresnek. Éves szinten az összes devizahitelre ez nem kis pénz, erről pedig nyilván nem akarnak lemondani.

Ennyi a történet.

Szörnyű, hogy egy tőzsdei fórumon ilyen alapokkal sincsenek sokan tisztában.
Törölt felhasználó 2011. 08. 12. 20:37
Előzmény: #347  Törölt felhasználó
#348
"Akkor jelenben vett chf-et, amit majd a jövőben ad el egy előre rögzített jövőbeni árfolyamon ?"

Igen, egy előre rögzítatt határidős árfolyamon. A határidős árfolyam pedig tartalmazza a devizák kamatkülönbözetét, úgy, mint ahogy a határidős BUX-nak, meg részvényeknek van kamattartalma.
Törölt felhasználó 2011. 08. 12. 20:32
Előzmény: #343  Törölt felhasználó
#347
"Majdnem. A devizaswap azt jelenti, hogy promt deviza vétel/eladás ugyanarra a devizára vonatkozó forward eladással/vétellel egyben. "
Akkor jelenben vett chf-et, amit majd a jövőben ad el egy előre rögzített jövőbeni árfolyamon ?

Törölt felhasználó 2011. 08. 12. 20:31
Előzmény: #342  Sony123
#346
Én vagyok a bank_Tőlem kölcsönkérsz 10 milla Huf-ot, de azt szeretnéd, ha ez a kölcsönfolyósítás alacsony kamatozással kerüljön hozzád bevállalva a jövőbeni (előre nem látható árfolyam és kamat) kockázatokat.
Tehát felvállalod az előre nem látható kockázatokat és felveszed a chf alapú hitelt, melynek jóval alacsonyabb a kamat költsége, mint a Huf hitelé.
Tehát én mint bank a derivativ piacon Huf-ot adok el Chf ellenében, azaz nyitok egy ChfHuf devizapárra egy short poziciót 10 milla Huf értékben mondjuk az éppen aktuális 180 ChfHuf spot árfolyam ellenében. Kapok virtuálisan 10 mill.Huf/ellenében 55.555 Chf-et. Ezt nyilván tartom, mit a hitelfelvevő kitettségét. Én mint bank a huf tőkefedezetet biztosítom a tarnakcióért, melyért költséget számolok fel.
Mindkét deviza másképpen kamatozik. A tranzakció folytán , mivel Chf-et eladtam, ennek a kb 2%-os kamatát kifizetem, míg az eladott Huf kamatot megkapom, ez mondjuk legyen 6% .
Mivel nekem (bank is vannak költségeim ez legyen 6%) Tehát a kapott hitelek után a hitelfelvevő kamat terhe/költsége legyen 2%. .
Az idő elteltével a chf árfolyama emelkedni kezd, eléri a 200 Huf-ot, tehát a visszalévő alap törlesztőrészlet 200/180=kb 11%-al megemelkedik.Ez az árfolyamkockázat.
Amennyiben az MNB esetleg kamatot csökkent 100 bp-al, azaz 1%-al 5%-ra csökken, abban az esetben a Huf swap értéke, azaz a hitelfelvevő kamatköltsége is kb ennyivel megemelkedik.Ez pedig a kamatkockázat.
Sony123 2011. 08. 12. 20:31
Előzmény: #344  Törölt felhasználó
#345
Azért nem lehet CHF-be törleszteni, mivel akkor felborulna a bank mérlege! Ő számolja az árfolyamnyereséget és azt sem tudni, hogy ténylegesen mennyiért kapja, mivel bankok döntő többsége külföldi kézben van. Nem tudjuk, hogy az anyabanktól mennyiért kapja, de biztos olcsóbban mintha itt vennék az MNB-től!

Tehát a nyilvántartás forintban van és nem CHF-ben! Más országokban ha CHF a tartozás akkor úgyis vezetik, de itt ez nem éri meg nekik, ezért pofátlanok....és ez csak elszámolás kérdés!

Ha csökken az árfolyam a bankok akkor sem vesztenének, mivel egyszerű húzással áttérnek a CHF nyilvántartásra és maradna a kamat.
Törölt felhasználó 2011. 08. 12. 20:20
Előzmény: #342  Sony123
#344
"Mivel magyarázod azt, hogy nem lehet CHF-ben törleszteni???"

Normális bankban külföldön pl. a devizahitelt törlesztheted devizában is. Valóban baj, hogy nálunk ezt nem lehet. (illetve nem tudok róla, hogy lehet-e, elképzelhető, hogy van olyan bank, ahol lehet).

Ezt már sokszor írtam ide, hogy ez valóban gáz szerintem is. Fel is írhatjuk a sokszor bemásolt pontjaim közé, meg is teszem. Köszi, hogy emlékeztettél rá.
Törölt felhasználó 2011. 08. 12. 20:18
Előzmény: #335  Törölt felhasználó
#343
"A jelenben megszerzett chf /long / swap ügylet lába nem egy jövőbeni ft eladás / short / pozíció ?"

Majdnem. A devizaswap azt jelenti, hogy promt deviza vétel/eladás ugyanarra a devizára vonatkozó forward eladással/vétellel egyben.

Sony123 2011. 08. 12. 20:12
Előzmény: #338  Törölt felhasználó
#342
Ebben tévedsz alapvetően!

Ez nem CHF tartozás, hanem forint tartozás! A bank csak betett, additív kockázati tényezőt és minden kockázatot a ügyfélre hárít!

Mivel magyarázod azt, hogy nem lehet CHF-ben törleszteni??? Azért mert mindenhol forintban van nyilvántartva!..és banknak úgy jó, hogy számolja az árfolyamnyereséget és ezt teszi be könyvekben! De kérdésem hol van a CHF?? Nálam nincs és annál sincs aki felvette és bankban sincs!
Törölt felhasználó 2011. 08. 12. 20:10
#341
Ezzel én is teljesen egyetértek!

Ezt magyarázza meg valaki és elfogadom.

"Ha én bemegyek egy pénzváltohóz és átváltok Ft-ot 1000 CHF-re és azt utána neked odaadom X kamatra, akkor Nekem NINCS CHF kitettségem, mert a CHF-eket neked adtam. Neked viszont van. "
Ezta példát nem értem. Ha te lennél a bank aki ft- ot chf -re vált akkor nekem chf-et kellett volna kapnom a példád szerint de én ft-ot kaptam azaz ft kitettségem van.
Ha viszont vett chf-et és azt váltotta forintra amit nekem adott akkor a chf nála maradt ami azóta dupla ft-ot ér.

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek