Topiknyitó: Törölt felhasználó 2011. 08. 02. 10:27

CHF devizahitelesek  

előrebocsátom, h nincs semmilyen devizahitelem.



De egy szösszenetnyi gondolatmenettel már el is juthatunk a mondandómig.

Egyik oldalon áll a pénzügyileg képzetlen ügyfél, akinek elmondták, hogy az árf. kedvezőtlenül is alakulhat stb.

Másik oldalon a sok tudor közgazdász elemzőt alkalmazó bankok.

Ha a bankok előrelátták pl. a svájci frank hitelezés ilyetén veszélyeit, akkor becsapták az ügyfelet, nem lett volna szabad ekkora kockázatot vállaltatniuk. Ha a bankok se látták előre, akkor az ügyféltől hogy lenne elvárható?



Amikor a bank kínál egy konstrukciót, akkor a normál kockázatot (mondjuk 20-30%) rátelepítheti az ügyfélre, de a rendszerkockázatokat neki kell viselni, hiszen ő találja ki ezeket a lehetőségeket, konstrukciókat, neki kell előre látni, hogy milyen veszélyeket rejt, és neki is kell vállalni a worst case scenariókért a felelősséget. Azt nem lehet, hogy a felfutó devizahitelezés minden gyümölcsét élvezem, de a kockázatait meg mind áthárítom.



És nem bankadó formájában kell besápolni a pénzt, hanem az érintetteknek célzottan folyósítani, vagy eleve el se venni tőlük a magasabb törlesztőt.



Összegezve: az ügyfélnek kellene viselni a kockázatot mondjuk 30% árf változásig, minden továbbit meg a banknak.

Arról meg már szót se ejtsünk, hogy a nulla közelébe eső svájci alapkamatot Mo-n a svájci frankhitelek kamatának emelkedése kísérte. Nonszensz.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2011. 08. 08. 11:52
Előzmény: #139  Törölt felhasználó
#140
sajnos nem a te időbeosztássoddal rendelkezem,

ha nem érek rá tovább maradni , bár mennyire is kellemetlen , de az van.

örülök , hogy megtaláltad a friss adóság megoszlást
és annak legföbb képp, hogy megerősiti az enyémét:
a tiedben 10,2 miliárd a forin és 9,1 miliárd a deviza

a kb 50-50% -tól pici az eltérés

ki fog jönni az oda szánt miliárdok elolvadása, kövesd a mostani folyamatot.

Törölt felhasználó 2011. 08. 08. 11:16
Előzmény: #138  Törölt felhasználó
#139
Ezeken a pontokon kellett volna belenyúlnia a kormánynak és nem ezt az életveszélyes, önbecsapós "árfolyam rögzítést" kitalálni.
Törölt felhasználó 2011. 08. 08. 11:13
Előzmény: #127  Törölt felhasználó
#138
Capaeledel:

"Én viszont azt szeretném kérdezni, hogy a költségeket milyen alapon emelik az árfolyam növekedésével? A költségük nem svájci frankban jelentkezik."

Ezt nehezményeztem már én is sokszor, a ktg-k milyen alapon is CHF-esek...
Törölt felhasználó 2011. 08. 08. 11:12
Előzmény: #131  Törölt felhasználó
#137
Tuksz:

"Ezt azért így nem merném kijelenteni, különös tekintettel, hogy a 15% is jelentős,"

USD-ben a 47%-nyi devizaadósság 15%-a van. A teljes államadósságnak így az csak 7%-a.
Törölt felhasználó 2011. 08. 07. 18:00
Előzmény: #134  S52Raptor
#136
"Valószínű, hogy nem a bűnözők lettek többen, hanem a rendőrség figyel oda jobban.”
Nem valószínű, hanem biztos. Bizonyos körökben eddig is ez volt a divat csak a kutyát nem érdekelte.

"De mostanában érezhetően megszaporodtak azok a történetek is, amelyek a svájci frank alapú hitelektől sújtott több százezrek egyre nyomorúságosabb helyzetéről szólnak."
És micsoda véletlen időzítés, hogy most vadásznak az uzsorásokra!
Ne csak azt hallja már az ember a sajtóból, hogy a bankok "uzsorások", hanem - lehetőleg - még többet, hogy a nem bankok AZ uzsorások.

Wiki írja:
"Az uzsorás szerződés a polgári jogban a másik szerződő fél helyzetének kihasználásával, feltünően aránytalan előny kikötésével kötött szerződés."
No, akkor +van, hogy a bank miért nem uzsorázik. Egyébként minden feltételnek megfelel, kivéve a polgárjogi szerződésnek, ugyanis a jog nem ismer olyan szerződést, amit az egyik fél tetszőlegesen változtathat a másik kárára. (Ezt ugye a bankok azzal oldják meg, hogy beleírják, hogy nekik lehet. A Magyar állam szégyene, hogy ilyet lehet csinálni, kihasználva a polgárait.) :D
S52Raptor 2011. 08. 07. 15:58
Előzmény: #134  S52Raptor
#135
Most olvasom, hogy drága a fagyi. Tényleg az, én imádom, de a legjobb kecskeméti fagylaltozóban (szart nem akarok nyalni) 160-ért perkálják gombócát, ami nem is igazán nagy gombóc - nem veszek.
Azt írja továbbá a posztoló, hogy a cukrászok panaszkodnak, hogy egyre fogynak a vásárlók - itt is bejátszik a brutális CHF miatt megnövekedett törlesztő részletek kényszerű fizetésének indoka.

Ezen eltöprengve - nem is kell hosszan gondolkodni - lényegében megállapítható, hogy a magyar középosztály, amelyik a legjobban el van adósodva frankban, valójában kezd egyre jobban padlóra kerülni. Aki nem tud vagy nem képes tartalékokat előásni, előbb utóbb abba a társadalmi szegmensbe jut, amelyet az elmebetegviktor egyébként sem kívánt túlságosan preferálni.
Mindez miért?
Hogy a bankoknak megmaradjon a profitja.

És mi itt sokan mit várunk? Hát a hó közepi OTP Q2 jelentést, reménykedve abban, hogy a bank profitja minél magasabb lesz és ez - talán - dob egy kicsit a részvény árfolyamán.
Meghasonlás? Az.
Mint az egész magyar társadalom és politika.
Mert szívemből gyűlölöm elmebetegviktort és azt szeretném, ha megbukna. De ha megbukik, az egyúttal azt is jelenti, hogy az a gazdaságpolitikai kísérlet, amibe belefogott, végül is nem jött be. Vagyis nekünk mindannyiunknak megint még szarabb lett.
Most akkor mijafaszt akarjak?
S52Raptor 2011. 08. 07. 15:26
#134
"Mostanában egyre többet hallunk a falusi uzsorás-ügyekről.

Például csak az ózdi rendőrkapitányság néhány hónap leforgása alatt hét akcióban huszonöt olyan embert leplezett le és fogott el, akik haszonszerzés céljából többek rászorult helyzetét kihasználva a sértetteket és családjaikat súlyos nélkülözésnek tették ki.
Hasonló eseményekről értesültünk például Tarnabodon, Tiszaburán, Ózdon, Taktabájon, Simontornyán, Sajóhídvégen, Demecserben, Mohácson, Nyíregyházán stb. is.
Ahogy a hvg.hu írta augusztus elején: „Egy év alatt százával kerültek a rendőrség látókörébe az uzsorások Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Valószínű, hogy nem a bűnözők lettek többen, hanem a rendőrség figyel oda jobban.”
Megszaporodtak a (néha az interneten is látható) rendőrségi felvételek is, ahol a marcona, állig felfegyverzett kommandósok teljes menetfelszerelésben rontanak rá a klottgatyás, tetovált, kövérkés uzsorásokra.
Nyilvánvalóan jól megfigyelhető tehát, hogy a nyomozók az utóbbi időkben egyre komolyabban vették, veszik az ilyen ügyeket, és emiatt szaporodtak el a rendőrségi akciók azon személyek ellen, akik főleg a társadalom legszegényebbjeit szipolyozzák ki, teszik őket sokszor szó szerint is rabszolgáikká. Akiktől akár száz százalékos kamatokat is beszednek, s ha nem tud fizetni, könyörtelenül elszedik értékeit, akár ingatlanukat is.

De mostanában érezhetően megszaporodtak azok a történetek is, amelyek a svájci frank alapú hitelektől sújtott több százezrek egyre nyomorúságosabb helyzetéről szólnak. A minap olvastam, hogy még a parlamenti képviselők is mérhetetlenül eladósodtak. Pártállásra tekintet nélkül.
Csakhogy ezekből az utóbbi történetekből valami hiányzik. Mégpedig a kölcsönadók elleni hatósági eljárások, és látványos kommandós akciók. Pedig itt ugyancsak nem ritkák a megduplázódott tartozások sem. Ennek ellenére mégsem láttunk olyat, hogy a bukósisakos, golyóálló mellényes zsaruk egy izzadt bankigazgatót ráncigálnának ki a gépkocsijából. Ezeknél a kommandó legfeljebb abban kap szerepet, hogy időnként lecsap ugyan, de nem a kölcsönadókra, hanem a házukat elhagyni nem akaró adósokra.
Vicces lenne elképzelni – amennyiben e témakörben egyáltalán lehet valami is vicces –, hogy a földbe döngölt ózdi vagy putnoki csávó elfogása után arról értekezne a fakabátoknak, hogy hát tisztelt törzszászlós úr, hát kérem szépen azért lett több száz százalékos a kamat a Gazsiéknak, mert hogy svájci frank alapon kapták tőlem azt a kölcsönt.
Tisztelt nyomozó urak, hát tehetek én arról, hogy így alakult a forint és a svájci deviza árfolyama?
Én egyébként is felhívtam a figyelmét Gazsiéknak arra, hogy a kölcsön az kockázatos.
Mint ahogy állítólag felhívták a bankok is mindenki figyelmét korábban a veszélyre. Legalábbis most utólag ezt állítják.
Ám vannak akik másként emlékeznek minderre.
Eszerint inkább az ilyen kölcsönügyletek előnyeit hangsúlyozták túl a feltűnően kedves banki alkalmazottak.
Az emberek pedig, akik mindaddig Svájcról csak annyit tudtak, hogy Rudenz Ulrik, meg Stüszi vadász, meg hogy ott készülnek a legprecízebb, legpontosabb órák – elhitték, hogy majd a kölcsönügyletek is így működnek. Precízen és pontosan.
Kíváncsi lennék egyébként, hogy a svájci frank alapú kölcsönt forintban nyújtó bankok mindegyike rendelkezett e egyáltalán az általa szétosztogatott kölcsönökkel azonos mennyiségű svájci frankkal?
Vagyis kik járnak jól a frank ilyen elképesztő méretű erősödésével?
Hogy nem a faluszéli fuxosok, az biztos."

...nyuszómuszó
Törölt felhasználó 2011. 08. 07. 14:23
Előzmény: #132  McLain
#133
igen ez így van

nem hogy orbán átmenne "Svájcba"
s akkor lenne konkurenciája svájcnak

link

na de majd lesz még ez az ország "svájc"
McLain 2011. 08. 07. 08:54
Előzmény: #103  Törölt felhasználó
#132
azért ezt úgy kellene mondani: a forintban számított tőketartozás.
mert a chf-ben számított tartozás nyilván nem nőtt.
szvsz.
Törölt felhasználó 2011. 08. 07. 08:37
#131
"Én viszont azt szeretném kérdezni, hogy a költségeket milyen alapon emelik az árfolyam növekedésével? A költségük nem svájci frankban jelentkezik."
Teljes mértékben frank alapon. Beleértve a titkárnők költségeit, vagy pl. működés költségeit. Az előbbi nem lehet csak forintban, az utóbbi is legfeljebb csak euróban.
Arról nem is beszélve, hogy az árfolyam megállapításaival is gondok vannak.
(Normális esetben ez nem is csak egyszerű károkozás, hanem bűncselekmény.)

"most milyen joggal emelik a bankok (elsősorban a külföldi bankok leányai) a hitelkamatot amikor lassan már kamat sincs Svájcban???!"
CDS, vagy valamibor, biztosan emelkedik - olyan alapon.
A bankszövetség egyik interjuh alanya szerint Magyarország 8%-ra kapja a frankot. (Nem mai infó: úgy hallottam a CDS emelkedik. :D)
(Ez pedig kb. szerződé szegés, mert ilyen aztán végkép nem nagyon van a szerződésekben.)

Az pedig, hogy egy szerződésben szerepelhet az egyoldalú szerződés módosítás szó (nem, hogy ez a leggyakoribb) egyértelműen jelzi, hogy Magyarországon nincs jogállam. (Mert a jogállam alapelveivel súlyosan ütközik. Ilyenkor miért is nem tüntetnek a külföldiek, hogy Magyarországon végveszélyben az állampolgári jog?)

"2006-2008 közt az összes narancsos önkorm. chf-ben adósodott el."
Attól függetlenül, hogy ezt az infót sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, a központi költségvetés és az önkormányzatoké között azért van különbség. Meg a narancsos, meg a nem narancsos között is.
Persze, az állítás lehet igaz is - miért ne lehetne - csak a diagram nem erről szól.

"55,1% EUR
20,9% XDR
15,1% USD"
Teljesen logikus, hisz az imf/eur hitelek és eur/usd kötvények a jellemzőek.

"devizaswapok révén a központi költségvetés devizaadóssága 99,75%-ban EUR-ban áll fenn"
Nem mintha a 0,8 számítana, de ez chf szempontjából nem biztos, hogy változás, mert az euró ugyanolyan sz.r, a frankhoz képest mint a forint.

"Szóval egyedül az euróa érzékeny az államadósságunk."
Ezt azért így nem merném kijelenteni, különös tekintettel, hogy a 15% is jelentős, pláne, hogy az imf tartozások is sokkal inkább dollárszerűbben, mint eurószerűbben változnak.
Tehát igen jelentősen usd/eur érzékeny is. Különösen, ha még el is cseszik a váltást.
Törölt felhasználó 2011. 08. 07. 08:30
Előzmény: #129  Törölt felhasználó
#130
Találtam egy leírást. Nem mai, de a lényegen nem változtat.
link
Törölt felhasználó 2011. 08. 07. 08:23
Előzmény: #128  balage2
#129
Nem néztem utána, de én a CDS felárban keresném.
balage2 2011. 08. 07. 07:48
Előzmény: #127  Törölt felhasználó
#128
Én nem az árfolyambuktáról beszéltem: az egy dolog, azzal nem vitatkozok. Én a folyamatosan csökkenő svájci alapkamat mellett emelkedő hitelkamat közötti "összefüggés????"-re keresem a választ-de nem találom
Törölt felhasználó 2011. 08. 07. 07:30
Előzmény: #126  balage2
#127
2007-ben a svájci frank 150 forint volt, most 250.
Én viszont azt szeretném kérdezni, hogy a költségeket milyen alapon emelik az árfolyam növekedésével? A költségük nem svájci frankban jelentkezik.
balage2 2011. 08. 07. 07:06
Előzmény: #125  expimista
#126
Jó reggelt! Egy kis segítséget kérnék. 2007-ben amikor felvette a chf hitelt a lakosság-ha emlékeim nem csalnak- 2,5% volt a Svájcban az alapkamat:ehhez lett megállapítva az akkori hitelek kamata.Ugyan árulja már el nekem valaki, hogy most milyen joggal emelik a bankok (elsősorban a külföldi bankok leányai) a hitelkamatot amikor lassan már kamat sincs Svájcban???!
expimista
expimista 2011. 08. 06. 22:28
#125
Törölt felhasználó 2011. 08. 04. 17:54
Előzmény: #119  Törölt felhasználó
#124
Látom eltűntél. Persze érthető, hiszen a tényekkel nem lehet vitatkozni. Csak tudod ilyenkor illene, egy bocsi, tévedtem vagy valami hasonló.

De mondjuk már megszoktam, hogy itt divatos a nagy arcú tájékozatlanság, ami után az infókat nem megköszönni szokás, hanem lelépni, vagy személyeskedni.
Sigorszky 2011. 08. 04. 17:49
#123
Törölt felhasználó 2011. 08. 04. 17:25
Előzmény: #119  Törölt felhasználó
#122
Az államadósságnak 47%-a deviza, 53%-a Ft.

És íme a 2011. első negyedévi devizanemenkénti megoszlása a devizaadósságnak:
55,1% EUR
20,9% XDR
15,1% USD
5% GBP
0,8% CHF

Ezen kívül:
"devizaswapok révén a központi költségvetés devizaadóssága 99,75%-ban EUR-ban áll fenn"
link

Tehát ahogy írtam, a devizaadósság többsége EUR alapú, kicsi rész van csak CHF-ben. De swapokkal még az is fedezve van.

Szóval egyedül az euróa érzékeny az államadósságunk.

Tehát hülyeséget írtál.
Törölt felhasználó 2011. 08. 04. 17:09
Előzmény: #118  Törölt felhasználó
#121
Mondom: ismerni kéne a tényeket meg alap dolgokat.

A 2011-es adatok:
link

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek