Topiknyitó: Törölt felhasználó 2011. 07. 29. 12:23

Mi vitte az országot a szakadék szélére, avagy - Hol a pénz, urak?!...  

Üdvözlet mindenkinek!



A következő néhány napban részletekben leközlök egy írást, amit a magát "Szabad Európának" nevező társaság állított össze. Az írás figyelemreméltó tárgyilagossággal követi a középkortól (nem időrendi sorrendben) napjainkig azt a vezérlő elvet, ami Magyarországot és a világot idáig juttatta. A mi kirablásunk különösen vérforraló, ki-ki döntse el, mit érdemel az a bűnös.....De lássuk az első részt.....



Mi történik ma, Magyarországon:



Egy ország fuldoklik egy érthetetlenül nagy adósság szorításában!

Beszéljenek a számok:

1945-ben, a németek után az oroszok (szovjetek) szállták meg Magyarországot.

1956-ban a magyar nép megkísérelte visszaszerezni a hatalmat a megszállóktól és a bábkormánytól.

1957 tavaszára, a "van másik" bábkormány megszilárdította rémuralmát.

1973-1989 között egymilliárd dollár érkezett be Magyarországra.

1973-1989 között kifizetett a bábkormány tizenegy milliárd dollár kamatot az egymilliárd dollár után.

1989-ben: csődhelyzet, mert összegyűlt húsz milliárd adósság!



Tehát: kölcsön: 1 milliárd dollár!

Visszafizetve: 11 milliárd dollár!

Maradék adóság: 20 milliárd dollár!

Erre, mondta Antal József:

"Az adósságot vissza kell fizetni!"

"Ez becsületbeli ügy!"

Vajon kinek a "becsülete" múlott azon, hogy ezt a szélhámos pénzügyi műveletet elismerjék, amit a megszállók és hű kutyáik a magyar nép nyakába varrtak?

1989-2010 között felvettünk 50 millárd dollárt.

1989-2010 között kifizettünk 150 milliárd dollár kamatot.

2010-ben tartozunk 132 milliárd dollárral, plusz kamataival.



Antall József, Horn Gyula, Orbán Viktor, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc is fizette a kamatokat. Mindegyik hazudott erről a magyaroknak!



Orbán most megpróbál valamit, de mivel nem őszinte a kommunikációja, kevés az esélye. Csak akkor vehetjük fel eséllyel a harcot a saját pénzkibocsátásért, ha nem azzal a porhintéssel foglalkozunk, hogy mennyi a jegybankelnök fizetése, hanem azzal, hogy minden magyar tudja, hogy miért nem nyomtathatunk forintot, miért kell kölcsönt felvenni kamatra.



A rendszerváltás és az államadósság

Ki áll a magyar pártok mögött?



2010-ben hazánk 2321 milliárd forint, azaz 11,6 milliárd dollárt fog fizetni csak kamatokra. Sok olvasónk szinte nem tudta felfogni ezt a számot. Hihetetlen volt számukra ez a tény. Pedig az adat igaz! Egyetlen egy cáfolat sem érkezett.



Menjünk vissza egy kicsit a rendszerváltás idejére. 1990 elején a magyar államadósság mintegy 22 milliárd dollár. Zárójelben jegyezzük meg, hogy ma 135 milliárd dollár. Szóval 1990-ben Soros György és Andrew Sarlós felajánlja Antall József leendő miniszterelnöknek, hogy megvásárolják Magyarország adósságállományát.



Soros György

22 milliárd dollárt. Mit kértek cserébe? "Mindössze" a magyar nemzeti vagyon értékesebb darabjait. Itt gondoljon mindenki, amire akar. (A magyar energetikai szektort, az infrastruktúrát, a kommunikációs cégeket, a stratégiai cégeket, közlekedés, pénzügyi szektor, egészségbiztosítók, stb.)



Antall nem vállalta. Elgondolkodott rajta, de nem vállalta. Mint mondta: "...ez kommunikálhatatlan, ezzel ő nem tud kiállni a magyar társadalom színe elé. Nem tudja elmondani, hogy a Nyugat (Soros és Sarlós!), amelytől a felszabadításunkat vártuk, azzal kezdi a felszabadításunkat, hogy az adósságunk fejében elveszi a nemzeti vagyonunkat."



Antall József miniszterelnök

Antallal a nyugati pénzemberek, bankárok tudatosították, hogy mi az, amiről sem ő és a kormányzati rendszer egy tagja sem beszélhet sohasem. Ez pedig az államadósság kérdése volt!

Amennyiben erről beszéltek volna, azonnali hatállyal "forradalmat" robbantottak volna ki Sorosék (lásd: TAXI-s blokád, és a néppel elsöpörtették volna az Antall-kormányt.) Tilos volt beszélni a fizetési könnyítésről és az átütemezésről is.



Tilos volt, és ma is tilos beszélni az adósságról!

Ez a doktrína még ma is érvényes. Az a politikai erő, mely erről beszél, halál fia. Ezért nem beszél erről a Fidesz sem. Tudni kell, hogy a nyugat a hiteleket a 70-es években arra használta, hogy a szocializmust gyengítse, és adósságcsapdába hajtsa a kommunista rendszert. Ezért joggal elvárható lett volna, hogy egy rendszerváltáskor ezek az adósságok, melyeknek eredeti célja a rendszer összeomlasztása lett volna, eltörlésre kerüljenek, de legalábbis ütemezési könnyítést kapjunk. De az elnyomó bankárok nem tudták megállni az újabb pénzszerzés lehetőségét, és Magyarországot azóta is pénzügyi sarc terepévé tették. Antall Józsefnek azt is megtiltották, hogy a nemzeti vagyon kifejezést használja. A statisztikai évkönyvben 1989-ben szerepelt utoljára a nemzeti vagyon kifejezés.



Antall halálával és 4 év elteltével 1994-ben a nép visszaszavazta a volt kádereket. A Kádár rendszer biztonsága sokakat csábított, és Horn Gyula elsöprő fölénnyel alakíthatott kormányt. A SZABAD EURÓPA véleménye szerint az IMF és Sorosék a háttérből megzsarolták Hornt. Vagy privatizál és fizeti a kamatokat, vagy repül, és jön a választás és a Fidesz. Horn is féltette hatalmát és engedett. Surányi fizette a kamatokat, Bokros megszorított, és Suchmann Tamás privatizált. Mindent.



Surányi, Bokros, és Suchmann alatt beindult a nemzeti vagyon kiárusítása.

Így az a faramuci helyzet állt elő, hogy a 22 milliárd dollár adósságunk megháromszorozódott, pedig évente 5-10 milliárd dollár kamatot fizettünk, és ráadásul az a nemzeti vagyon, amit Antall nem adott oda Sorosnak és Sarlósnak, mégis idegen kézbe került.



Miután Hornék elvégezték a piszkos munkát, a nyugati bankárvilág a Fideszt helyezte hatalomba, mert a mezőgazdaságra és a termőföldre is rá akarta tenni a kezét. Ennek érdekében megzsarolták Orbánt, hogy Torgyánnak adjon szabad kezet és pénzt a mezőgazdaságban. Ha nem veszi be a kormányba a Kisgazdákat, akkor a választást megnyerő és legtöbb mandátummal rendelkező MSZP-re sózták volna Torgyánt, és jött volna az MSZP-SZDSZ-FKGP kormány! Így Orbán engedett.



Orbán és Torgyán alatt megkezdődött a mezőgazdaság szétverése.

A SZABAD EURÓPA újságnál nekünk meggyőződésünk, hogy ennek az volt a célja, hogy az addig még úgy-ahogy működő magyar mezőgazdaság a padlóra kerüljön, és fillérekért fel lehessen vásárolni. Ekkor születtek a zsebszerződések. Mikor Torgyánnal szétverették a mezőgazdaságot (emlékszünk, működésképtelen családi gazdaságokba döntötték a pénzt) megengedték Orbánnak, hogy eltávolítsa. Orbán megzsarolta Torgyánt - akárcsak Antall - az ügynökmúltjával, Torgyán le is mondott. Jött a 2 éves költségvetés és Szabadi futópórázon.



A Fidesz is kihasította a saját sápját. Lásd: bábolnai gazdaságok privatizációja stb. De a nagy fölénnyel vezető Fidesz is pofára esett, mert nem lettek újraválasztva. Eddig Antall (Boross), Horn, és Orbán is kiszolgálta a nyugatot és Sorosékat, az IMF-t. De mindegyiket ejtették, és mindig az aktuális ellenzéket segítették helyettük. A 2002 évi választás eredménye fontos volt, mert az Orbán-Torgyán-féle mezőgazdasági ámokfutás után már meg lehetett engedni a csatlakozást az Európai Unióhoz, és ráengedni a halálos ágyán vergődő magyar mezőgazdaságra a nyugati árukat.

Medgyessynek adtak kölcsönt, hogy megcsinálhassa a 100 napos programot, és 2004-ben a csatlakozás eufóriájában nem vették észre az emberek, hogy vége lett a magyar mezőgazdaságnak és kereskedelemnek is.



Medgyessy a kölcsönökből osztogatott.



A kölcsönökből megemelt fizetéseket és nyugdíjakat pár év alatt kiszivattyúzták az országból a multinacionális kereskedelmi egységek segítségével, a PLÁZÁK-kal, és bevásárló központokkal. A pénz elfogyott, az adósság maradt, a nemzeti vagyon elveszett.



A 100 napos programra adott kölcsönöket egyből visszaszivattyúzták magukhoz.



Az 1990-ben 22 milliárd dolláros adósság időközben 135 milliárd dollárra nőtt, miközben évi 5-10 milliárd dollár kamatot fizettünk. Miután a baloldalt most engedik lejáratni (van is miért), újra a másik bábot, Orbánt hozzák vissza a hatalomba. De ne legyenek illúzióink, Orbánt ugyanúgy zsarolják (szintén van is mivel) és irányítják, mint Gyurcsányt. Míg Gyurcsány, Bokros, és Surányi, ugye, a Rockefellerék és Sorosék által irányított Bildenberg-csoport tagjai, addig ugye Orbán a szintén Rockefeller érdekeltségű Trilateral Commission nevű csoport tagja (bábja). Így már talán jobban érthető a Fidesz hintapolitikája is.



És egy kis ráadás



"Magyarországon a szocializmusban kilencvennyolc százalék körül volt az állami tulajdon aránya. Felgyülemlett egy hatalmas vagyon, amelyet, ha egy olyan típusú privatizációval értékesítettek volna, amely a bevételeket az államháztartásba vezeti be, az adósságokat ebből próbálja meg lefaragni, és senki nem lop el semmit, akkor ma Európa egyik leggazdagabb állama lehetnénk" - mondta Bencze Izabella. A jogász azt mondja, hazánkban a hivatalos kommunikáció szerint a reprivatizációt azért nem lehetett választani, mert annak költségeit a költségvetés és az állam teherbíró képessége nem viselte volna el.



Trianon miatt nálunk tilos volt a reprivatizáció!



Bogár László kijelentette, hogy a reprivatizáció, amelyet Csehországban megvalósítottak, számunkra tiltva(!) volt. "Trianon miatt volt globális parancs a reprivatizáció megtiltása. A környező országok könnyen reprivatizáltak abból a rabolt vagyonból, amelyet véres koncként Trianon után kaptak, s a magukénak tekintettek. Ezt a Nyugat, a globális hatalmi rendszer is elismeri. Mi lett volna, ha Magyarországon visszavezetjük a történelmi reprivatizációt? A Nyugatnak kényes kérdésben kellett volna állást foglalni: legitim döntésnek ismeri-e el a trianoni békeszerződést. Ezt a Nyugat el akarta kerülni" - mondta Bogár László.



Top Secret! Szigorúan bizalmas anyagok!



A lenti adatokat erősen őrzik a nyilvánosság elől. A mi célunk viszont az, hogy minél több ember tudja meg őket. Küldje tovább minden megbízható ismerősének! Ha egyetért velünk, segítse munkánkat, azzal, hogy terjeszti anyagainkat. Az elmúlt egy évben már 2 honlapunk "fagyott" le "véletlenül". E-mail-kommuniká-ciónkban a Szabad Európa szóösszetétel használata sokszor az e-mail-küldést megakasztja. Nem csoda, az adatok megdöbbentőek, és még megdöbbentőbb, hogy egyetlen magyar politikus sem beszél róla, még évértékelésben sem.



Olvasson a sorok között!

Íme két hír, amit az emberek 99,9%-a el sem olvas, és nem is ért.



1. hír

Az ország államháztartási és külső finanszírozási helyzete látványosan javult. ... A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni befektetési részlege átfogó összehasonlító elemzést állított össze a magyar és a lengyel költségvetési helyzetről. A ház számításai szerint a magyar államháztartás strukturális elsődleges egyenlege az idén (2010) a hazai össztermék (GDP) 5,3 százalékának megfelelő többletet mutat majd, ...



2. hír

Röntgen alatt Magyarország - elégedett Brüsszel az eredménnyel

.... Magyarország tartja a gazdasági program megvalósításának irányát, javul külső pénzügyi helyzete - állapította meg az Európai Bizottság, hétfőn közzétett, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) együttműködésben készített helyzetértékelésében. (.....) Az elfogadott 2010-es költségvetés összhangban van a 3,8 százalékos GDP-arányos hiánycéllal, és jelentős tartalékok vannak benne.



Tényadat:

A vártnál kevesebb, 918,6 milliárd forint lett a 2009-es államháztartási hiány, azaz a GDP 3,6 százaléka. A Független Szabad Európa kiszámolta. Akkor most nézzük meg, mit jelent ez MAGYARUL:



1. A magyar államháztartás 2009 és 2010 között stagnál, azaz nem változik. (Most tekintsünk el a pár tizedszázalékos csökkenéstől, vagy esetleges emelkedéstől.)



2. A fenti tényadatból így könnyen kiszámítható, hogy a magyar költségvetés 1%-a 255 milliárd forinttal egyenlő. (Sima aránypár: Ha 918,6 milliárd 3,6%, akkor 1% hány milliárd?) Tehát 1%: 255 milliárd forint!



3. Idén 2010-ben 5,3% lesz az államháztartás elsődleges többlete. Azaz 5,3-szer 255 milliárd, vagyis 1352 milliárd forint. Ez az elsődleges egyenleg. Vagyis 2010-ben ennyi pluszt termel MAGYARORSZÁG: 1352 milliárd forintot.



4. A 2. hír szerint mégis tartható lesz a 3,8%-os hiány!!! Ezek szerint 3,8-szer 255 milliárd, azaz 969 milliárd forint lesz a hiány.



5. Kérdés: Hová tűnt az 1352 milliárd többlet, és miből keletkezett a 969 milliárdos hiány. Ez összesen 2321 milliárd forint, azaz 11,6 milliárd dollár. Hol ez a pénz?



Kapaszkodjon meg! Ez a pénz a KAMAT, amit mi MAGYAROK, 2010-ben fizetünk! 2321 milliárd forint, 11,6 milliárd dollár.



Hogy érzékeltessük mennyi pénz ez, néhány példa: 2321 milliárd forint az: az öt darab teljes és felépített 4-es METRO, vagy 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20., és 21. havi nyugdíj, vagy a teljes jelenleg már meglévő magyar autópályák felépítésének költsége! vagy mintegy 50-szer annyi pénz, mint amennyit az eltörölt vagyonadóból várt a kormány,

vagy 150 darab Grippen vadászgép,

vagy 2321 darab Combino villamos

vagy 46420 darab Zuschlag és általa ellopott pénz

vagy minden magyarnak a csecsemőtől az aggastyánig 232.000 forint.

Ennyit fizetünk csak kamatra 2010-ben.



Mit tehetünk? Először is el kell érni, hogy ez közbeszéd tárgya legyen hazánkban, mert azoknak a kezében van a hivatalos és pártmédia, akik a kamatokat szedik tőlünk. Így soha, sehol nem hangoznak el ezek a számok.



Az a politikus, aki beszélne róla, holnaptól a süllyesztőben találná magát. Kik ezek a befektetők?



Kik szedik a kamatokat?

David Rockefeller

Nicholas Rockefeller

Soros György



Kik tolják ki talicskával a pénzt az országból?

A hülyítés és porhintés: AZ, HOGY LOPNAK!

BKV, Zuschlag, Tocsik, Tribuszerné, autópálya-építés, BAUMAG, Kaya Ibrahim, Josip Tot, Hunvald, Orbán-papa bányái, Velence-tavi kaszinó telek, HAJDÚ-BÉT, stb. Mindenkinek a kedve és pártállása szerint. De, bármennyit is elloptak, ennek az ezerszeresét viszik ki az országból teljesen "legálisan" valakik!



Figyelem! Kapaszkodjon meg! Elmondjuk, hol a pénz!

Ahhoz, hogy pontosan megértsük, miről van szó, meg kell néznünk néhány mondatnak a jelentését, amiket nap, mint nap hallunk a híradókban, de nem tudjuk, valójában mit is jelent!



1. A monetáris politika. Minden nap 20-szor halljuk. De mi is ez?

A monetáris politika egy gazdaságpolitikai tevékenység, melynek során az állam a gazdaságban lévő pénzmennyiség mértékét befolyásolja. A legtöbb országban a központi bank, vagy más néven jegybank a monetáris politikáért felelős állami intézmény. A monetáris politika kivitelezésének legfontosabb eszköze a legtöbb modern jegybank gyakorlatában az irányadó kamatláb szintjének meghatározása.



Az irányadó kamatláb emelését, és ezen keresztül a pénzmennyiség szűkítését restriktív monetáris politikának nevezik. A restriktív politika átmenetileg visszafogja a gazdasági növekedést, ugyanakkor segít megfékezni az inflációt. Az irányadó kamatláb csökkentésével a pénzmennyiség növelését célzó intézkedéseket expanzív monetáris politikának hívják. Ez átmeneti élénkülést hoz a gazdaságban, ugyanakkor infláció-növelő hatású lehet.



Nos, felteszek egy olyan kérdést, amire 100 magyarból 100 ugyanazt válaszolja, mert gyerekkora óta belenevelték, és ha írni, olvasni nem is tanították meg, de arra nagyon ügyeltek, hogy ezt beleégessék belülről a homlokába. De vigyázat! Ez egy hazugság!



1. Adat. A jegybank (a MAGYAR NEMZETI BANK) az ország tulajdonában van.

2. Adat. A jegybank kizárólagos joga, hogy pénz bocsásson ki.

Kérdés: Mi van, akkor, ha egy ország költségvetése hiányt mutat?

A logikus válasz: A jegybank bocsásson ki pénzt a hiány fedezésére.



Most minden olvasó fejében az előre beprogramozott sziréna megszólal, és elkezd villogni a vészfény.

TILOS!!! NEM SZABAD!!! NEM LEHET PÉNZT KIBOCSÁTANI, MERT INFLÁCIÓ LESZ!

(Ne lepődjön, meg, ha Ön is erre gondolt, mert Ön is a rendszer része, és Önt is beprogramozták)

A programozás része továbbá az is, hogy eddig tudjon a dolgokról. Itt álljon le a gondolkodása, fagyjon le, mint a Windows a számítógépen. És lám, az emberek nem is gondolkodnak tovább. Az előre beprogramozás nem engedi.



ITT ÉS MOST MI PROGRAMTÖRLÉST HAJTUNK VÉGRE!

3. Adat. Az elmúlt 80 évben mindig hiány volt a költségvetésben.

4. Adat. Mégis még mindig működünk.

Kérdés: Hogy' lehet ez? Nos, programozóink azt megtiltják nekünk, hogy pénzt bocsássunk ki, de azt már nem, hogy ők adjanak nekünk pénzt.



Magyarul: a PLUSZ PÉNZ a hiány fedezésére mindenképpen bekerül a gazdaságba, mert az különben azonnal összeomlana.

Miért nincs sziréna és vészfény?

NEM LEHET! PÉNZT KIBOCSÁTANI TILOS, MERT INFLÁCIÓ LESZ!

Pedig ez ugyanannyi mennyiségű pénz, mint amennyit mi magunk is kinyomhatnánk, és valóban lesz is egy kis infláció 4-5%, - de akkor miért nem mi adjuk ki a saját pénzünket? Hiszen látszólag ugyanaz a folyamat.

Pénz rakása a gazdaságba a hiány fedezésére.



DE CSAK LÁTSZÓLAG AZONOS A KÉT PÉNZ!

A mi általunk kibocsátott pénz okoz némi inflációt és ennyi!



A ő általuk kibocsátott pénz okoz némi inflációt (ugyanannyit) és....

KAMATOT KELL RÁ FIZETNI!



Ezért programoztak be minket arra, hogy ne tegyünk fel kérdéseket erről a témáról.



És most kapaszkodjon meg, mert rosszul lesz!

5. Adat. Becsüljük meg, mennyit lopnak a mi politikusaink rátartással!



Nézzük a 20 év "termését":

Tocsik 800 millió

Tribuszerné 2000 millió, azaz 2 milliárd

Zuschlag 50 millió

BKV 3000 millió, azaz 3 milliárd

Autopálya 100000 millió, 100 milliárd

Számoljunk minden képviselőre 100 milliót, az 40.000 millió, azaz 40 milliárd

Adjuk össze: 145.850 millió, azaz 145 milliárd. Kerekítsünk felfele, legyen 150 milliárd. És, hogy biztosak legyünk a dolgunkban, szorozzuk be öttel. Az 750 milliárd forint. 20 év alatt ennyit lophattak el, úgy, hogy mi öttel szoroztunk!!!!! Ez 4 milliárd dollár!

Ez persze iszonyú sok pénz, ha tud követni.



DE MOST JÖN E LÉNYEG! TUDJA-E ÖN, HOGY 20 ÉV ALATT MENNYI KAMATOT FIZETTÜNK

KI?

30.000 MILLIÁRD FORINTOT, 162 MILLIÁRD DOLLÁRT!!!



DE LEGALÁBB TÖRLESZTETTÜNK?



20 éve tartoztunk 20 milliárd dollárral, azóta fizettünk 162 millárd dollár kamatot.

AZ EREDMÉNY: MA 135 MILLIÁRD DOLLÁRRAL TARTOZUNK NEKIK!

De kik "ők"?



Egy idézet a MAGYAR NEMZETI BANK-ról szóló törvényből:



I. Fejezet

A MAGYAR NEMZETI BANK JOGÁLLÁSA, ELSŐDLEGES CÉLJA ÉS ALAPVETŐ FELADATA

1. § (1) A Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) a Magyar Köztársaság központi bankja. Az MNB a Központi Bankok Európai Rendszerének tagja.

(2) Az MNB, valamint döntéshozó szerveinek tagjai e törvényben foglalt feladataik végrehajtása és kötelességeik teljesítése során függetlenek, nem kérhetnek, és nem fogadhatnak el utasításokat az Európai Központi Bank kivételével a Kormánytól, az Európai Unió intézményeitől és szerveitől, tagállamainak kormányaitól vagy bármilyen más szervtől!



Magyarul: mi magyarok választjuk a PARLAMENTET. A Parlament (országgyűlés) ellenőrzi a Kormányt, a Kormány NEM ellenőrzi a jegybankot. Következésképpen mi magyarok nem ellenőrizzük a jegybankot, és a pénzkibocsátást.



A jegybankot, a MAGYAR NEMZETI BANK-ot az Európai Központi Bank ellenőrzi.



És mit gondolnak: kik a tulajdonosai az Európai Központi Banknak?



Hát a jegybankok, akikre a saját nemzetük semmilyen befolyást nem gyakorolhat. Azok diktálnak, akiket oda vezető pozícióba helyeznek.



És őket kik rakják oda?

David Rockefeller

Nicholas Rockefeller

Soros György
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2011. 10. 10. 23:03
Előzmény: #193  szivacs
#196
Megteszem helyette is:

"valójában a bankrendszer külföldi és belföldi tulajdonosai, akik évente elviszik a magyar nemzetgazdaság teljes eredményét"

A magyar nemzetgazdaság teljes eredménye = a hazai GDP-vel. Ez úgy 28000 mrd Ft. A bankrendszer tulajdonosai mikor visznek el ennyit?

A kamatokat meg hagyjuk. Nehogy már a bankok legyen azért hibásak, mert a kádárista államunk MÉG MINDIG NEM FOGJA FEL, hogy nem lehet többet költeni hosszútávon, mint amennyi a bevétel. Vagy lehet, csak akkor ne csodálkozzunk, ha eladósodunk és miután kapunk pénzt kölcsön a túlköltekezésünk finanszírozására, ne köpjünk oda, ahonnan ez érkezett és ne kezdjünk el fröcsögni, hogy fúj mocskos bankok és ne rázzuk az öklünket, miközben a másik lezünkkel éppen szórjuk azt a pénzt, amit tőlük kaptunk kölcsön...
Törölt felhasználó 2011. 10. 10. 23:00
Előzmény: #186  Törölt felhasználó
#195
"Ez egy rendkívül ostoba és elvakult cikk."

Ráadásul tényszerű hülyeség is van benne. Szivacs persze mindig bekajálja ezeket, ha kellő nemzeti maszlaggal tálalják elé.
Törölt felhasználó 2011. 10. 10. 23:00
Előzmény: #186  Törölt felhasználó
#194
"Ez egy rendkívül ostoba és elvakult cikk."

Ráadásul tényszerű hülyeség is van benne. Szivacs persze mindig bekajálja ezeket, ha kellő nemzeti maszlaggal tálalják elé.
szivacs
szivacs 2011. 10. 10. 22:54
Előzmény: #191  Törölt felhasználó
#193
Látom a cikk ügyében nem akarsz konkrétumokba bocsátkozni, jó, akkor tegyük félre.

Az elmúlt 20 év kormányairól leírt véleményed is erősen sommás, de az némi árnyalással talán még igaz is lehet.
Részletes értékelés híján viszont nehéz megállapítani, hogy melyik volt gyengébb a másiknál.
Szándékaikat illetően néha még akár jóindulatot is fel lehet fedezni némelyikben, ám a produkált eredményeiket illetően már sokkal nehezebb sikerekre lelni. :-(
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2011. 10. 10. 22:50
Előzmény: #184  szivacs
#192
"valójában a bankrendszer külföldi és belföldi tulajdonosai, akik évente elviszik a magyar nemzetgazdaság teljes eredményét, és még arra is kényszerítik az országot, hogy évente újabb adósságokat halmozzon fel, amelyeket csak magas kamatra felvett hitelekkel tud törleszteni."

ha itt nem a mutyizó, tűzhöz közel ülő, közpénzeket lenyúlókra gondolt nemzetvédőjani, tovább sem olvasom :) (tudom, hogy a "pénzkartellre" gondolt, csak vicceltem...)

nem tudom, mi köze van a bankárvilágnak az államadóssághoz, hacsak az nem, hogy ők azt néha finanszírozzák... de az nem azért keletkezik, hogy legyen mit finanszírozni, hanem azért, mert az ország vezetői de facto hazaárulók, kormánytól függetlenül (de iure nem azok), és a nagy pénzeket nem a kamatokon keresztül lopják el (máskülönben az ÁKK nem csinálná a "bohózatot" az aukciókkal), hanem a közbeszerzéseken, adórendszeren, etc. keresztül

ráadásul az ilyen drábik-félék keverik a hazai viszonyokat az amcsival... ott a FED valóban kamatot kap az állampapírokra, csak épp a haszon 98%-a a kincstáré (ettől még korrupcióra ad lehetőséget, ez tény... ott van pl. a forerun-olás)

kár, hogy az ilyen sarlatánok az emberi butaságon jól "megélnek"...
Törölt felhasználó 2011. 10. 10. 22:44
Előzmény: #187  szivacs
#191
A cikk 100%-ban csak fröcsögés és szerecsenmosdatás, érvek nem hangzanak el benne, innentől kezdve nem érdemes részleteznem miért olyan, amilyen.

"- elvileg kell lennie, ez igaz
- és szerinted mindegyik az is?"

Szerintem az elmúlt 20 év egyik kormánya sem volt az. Ellenben az egyik legrosszabb nevezi magát annak...
szivacs
szivacs 2011. 10. 10. 22:40
Előzmény: #188  Törölt felhasználó
#190
üvegeledelbálint te hány nikken nyomod?

Egye fene, ha már beleszóltál, te is válaszolhatsz:
"leginkább azt nem értem, mit jelent az a "nemzeti kormány". Mert elvileg minden kormánynak nemzetinek kell lennie"
- elvileg kell lennie, ez igaz
- és szerinted mindegyik az is?
Törölt felhasználó 2011. 10. 10. 22:40
Előzmény: #188  Törölt felhasználó
#189
Mondtam már, ne várj sokat egy szivacstól. Ő csak azt tudja visszaadni, amit előtte beleöntöttek. És ebben se túl nagy a kapacitása.
Törölt felhasználó 2011. 10. 10. 22:33
Előzmény: #187  szivacs
#188
Van nemzetietlen kormány is?
szivacs
szivacs 2011. 10. 10. 22:22
Előzmény: #186  Törölt felhasználó
#187
"Ez egy rendkívül ostoba és elvakult cikk."
Ez így meglehetősen sommás - vélemény.
0 kifejtés, 0 érv, ennélfogva meggyőzőereje is 0.
Elméletileg akár még igazad is lehet valamiben, de hogy miben, annak megítélésétől mindenkit megfosztott a végítélet-szerű tömörséged!

...

"leginkább azt nem értem, mit jelent az a "nemzeti kormány". Mert elvileg minden kormánynak nemzetinek kell lennie"
- elvileg kell lennie, ez igaz
- és szerinted mindegyik az is?
Törölt felhasználó 2011. 10. 10. 19:44
Előzmény: #184  szivacs
#186
Ez egy rendkívül ostoba és elvakult cikk.

Amúgy leginkább azt nem értem, mit jelent az a "nemzeti kormány". Mert elvileg minden kormánynak nemzetinek kell lennie, az ilyen elvakult barmok azonban mindig a saját kedvenceiket nevezik így.
szivacs
szivacs 2011. 10. 10. 18:03
#185
"Hagyó-ügy – kis Nokia-doboz úszott a Hévízi-tóban

Most, hogy megkezdődött az iratismertetés a hűtlen kezeléssel és zsarolással gyanúsított Hagyó Miklós és húsz társa ügyében az úgynevezett BKV-perben, újabb és újabb részletek látnak napvilágot a nokiás doboz történetéről.
Az ügyben koronatanúvá előlépett Balogh Zsolt egykori megbízott vezérigazgató vallomásából az derül ki, hogy a volt szocialista főpolgármester-helyettes összesen 55 millió forintot kapott a BKV-nál megkötött szükségtelen szerződések „sikerdíjaként”, amiből 15 millió forintot adott át Balogh Hagyó irodájában az elhíresült Nokia-dobozban, és 40 millió forintot egy A4-es – nagyméretű – borítékban. A pénzt a BKV informatikai feladatait ellátó cég „osztotta vissza” az elnyert megbízás fejében – állította a megbízott vezérigazgató.

A hét végén a visszaosztásról újabb részletek kaptak nyilvánosságot. Az Index hírportál például – a birtokába került vallomásra hivatkozva – arról ír, hogy nemcsak a C. C. Soft Kft. osztott vissza pénzeket, hanem a BKV-nak szoftvereket szállító Synergon is felajánlott tízszázaléknyi „üzletszerzési jutalékot” a BKV-nak, ám Balogh Zsolt azt mondta nekik, hogy a pénzt ne neki, hanem közvetlenül Hagyó Miklósnak adják át.

Hogy ez megtörtént, arról a megbízott vezérigazgató 2008 nyarán szerzett tudomást, amikor a Hévízi-tóban együtt úszkált Hagyóval. A Synergonos-szállítást – Balogh vallomása szerint – Hagyó úgy nyugtázta a Hévízi-tóban, hogy „jól van, Zsoltikám!”.

Hagyó Miklóst a BKV-ügyben bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és zsarolással gyanúsítják. A gyanú szerint Hagyó közvetlenül vagy közvetítőin keresztül utasításokat adott a BKV egyes vezetőinek arra, hogy a cég számára szükségtelen szerződéseket kössenek, például a HÉV utastájékoztató rendszerével, tanácsadással, kommunikációs tevékenységekkel összefüggésben.

Tavaly augusztus végén Hagyó Miklóst zsarolással is meggyanúsították: a hatóságok szerint 2008-ban főpolgármester-helyettesként arra utasította Balogh Zsoltot, a BKV akkori megbízott vezérigazgatóját, hogy adjon át neki évente 15 millió forintot.
MTI"
szivacs
szivacs 2011. 09. 22. 17:39
#184
"Lengyel László véleményét nyugodtan mellőzni lehetne, mert amióta figyelemmel kísérem munkásságát és benne jövendöléseit, a legszembetűnőbb az, hogy egyetlen jóslata sem valósult meg. Miért kell tehát egy balkezes jövendőmondónak mégis válaszolni? Azért, mert tévedéseit, sőt téveszméit rendkívül tehetségesen adja elő, s így nézetei alkalmasak az emberek megtévesztésére.

A Népszabadság Online internetes újságban olvashattuk 2011. szeptember közepén "Orbán Viktor lova megdöglött" című opuszát. Ebben a nagynevű szerző szerint nemzeti kormányunk vezetőjének első elve: "Mindent a gazdagnak, semmit a szegénynek". Lengyel László nem nevezi meg, hogy az igazi gazdagok, akik egyben Magyarország felsőosztályát alkotják, valójában a bankrendszer külföldi és belföldi tulajdonosai, akik évente elviszik a magyar nemzetgazdaság teljes eredményét, és még arra is kényszerítik az országot, hogy évente újabb adósságokat halmozzon fel, amelyeket csak magas kamatra felvett hitelekkel tud törleszteni.

A nemzetközileg megszerveződött magánhatalom irányítója, az államok feletti pénzkartell az általa a levegőből előállított pénzből nyújtja hiteleit. Ezért a fedezetlen pénzért nyújtott hitelekért viszont olyan mértékű kamatsarcot szed, amely elviszi az Euro-Atlanti térség országai reálgazdaságainak immáron a teljes növekményét. Magyarországról egyedül 2010-ben ez a parazita magánpénz-monopólium leszívott 2321 milliárd forintot, azaz 11,6 milliárd dollárt. Arra is emlékeztetnünk kell Lengyel "Objektív" Lászlót, hogy a pénzrendszer hozzájárulása a termelőgazdaság értéknövekedéséhez a nullával egyenlő. A pénz, mint a termelőgazdaság közvetítőközege, szükséges jel, de semmilyen értéke nincs. Csak annak van értéke, amit a jel jelez. A pénz, mint jel arra szolgál, hogy össze lehessen mérni a különböző értékteremtő tevékenységeket, azokat nyilván lehessen tartani. A nemzetközi pénzkartell és struktúrái csak a mások által megtermelt javak elosztásában vesznek részt. Mégis azok, akik az elmúlt 300 év során megszerezték maguknak e jelek előállításának világmonopóliumát, eme értéktelen jelek hitel formájában történő kikölcsönzéséért rátették a kezüket az uralmuk alá került nemzetek reálgazdaságára. A népek közcélt szolgáló vagyonából magánvagyont csináltak, gátlástalanul eladósítva az államokat, vállalatokat és az egyes személyeket.

Ily módon a pénzkartell és helyi kollaboráns kiszolgálói váltak az egyes országok felső osztályainak a tagjaivá. Erről a felsőosztályról soha nem esik szó, noha a társadalom gazdagságának a döntő része náluk koncentrálódik. Mindig csak a középosztályról van szó. Lengyel "Objektív" Lászlónak a szeme sem rebben, amikor a középosztály tagjait nevezi gazdagoknak az igazi gazdagok helyett. A felsőosztály tagjai ugyanis ennek a pénzuralmi világrendnek a parazita urai. A középosztály kénytelen tanulni, dolgozni, hogy előteremtse azt a gazdasági bázist, amely lehetővé teszi, hogy önálló politikai akarata legyen, és alkalmassá váljon saját társadalmának a közügyeit intézni. A nagyrészt külföldön élő felsőosztály az, amelyik fojtogatja a magyar társadalmat, mert zéró értékkel járul hozzá a termelőgazdasághoz, a szükségletek kielégítéséhez, és mégis elviszi az értékteremtő tevékenységet végzők munkájának a teljes hozamát.

Nem az egykulcsos jövedelemadó és a beruházáshoz nem köthető nyereségadó okozza a pénzügyi és gazdasági nehézségeket, hanem az, hogy a nemzetközi pénzkartell minden eszközzel eladósította a magyar társadalmat, rátette a kezét annak jövedelmet biztosító közvagyonára, és így lényegében a magyarok többségét bérből és fizetésből élő munkavállalóvá, illetve segélyezésből élő, függőhelyzetű kiszolgáltatottá változtatta.

Lengyel "Objektív" László hallgat arról, hogy Magyarországon szervezett magánhatalomként működik az itt berendezkedett nemzetközi pénzkartell, és amikor saját tehetségéhez is méltatlan vulgáris demagógiával támadja a nemzeti kormányt, valójában ennek a szervezett magánhatalomnak a frontembereként hazaárulást követ el saját népe ellen.

A pénzkartell eme magyarországi frontembere szerint a nemzeti kormány elnökének második elve, hogy "Tévedhetetlenek vagyunk". Tudálékos közhelyekkel próbálja ezt a rágalmat alátámasztani. Mintha nem tudná, hogy a szervezett magánhatalomtól a legkisebb eredményt is csak határozott politikai magatartással lehet kicsikarni. Ez a nagyon-nagyon okos, és még annál is okosabb elemző, társadalomtudós, jogász, pénzügyi szakember, de mindenek előtt a pénzkartellnek a szervilis kiszolgálója, arra bíztatja a magyar közgazdászokat, hogy tegyék félre szakmai meggyőződésüket, és egy emberként szálljanak szembe a nemzet alapvető érdekeit és értékeit felvállaló nemzeti kormánnyal. Vagyis vállalják fel a neoliberalizmus bukott téveszméihez való ragaszkodást.

A nagyon-nagyon bölcs Lengyel László szerint Orbán Viktor harmadik elve az, hogy "Nem tárgyalunk". A pénzkartell frontembere szerint azért beteg a gazdaság, mert 800-900 milliárd forint kivétele nem vezet sehová. Hallgat ez a "mindenológus" arról, hogy azért nincs a szerencsejáték kaszinóvá átalakított globális pénzrendszer és a nyomában járó gazdasági világválság óta se beruházás, se fogyasztás, se növekedés, mert ezt a minden ellenőrzést magukról lerázott globális spekulánsok megakadályozzák. Azzal uszít a nemzet kormánya ellen, hogy őt teszi felelőssé a bezárt iskolákért, kórházakért, a fizetésképtelenné vált önkormányzatokért, a pusztuló infrastruktúráért és romló közbiztonságért. Meggyőződésem, hogy Lengyel László, természetesen, ha jól megfizetnék érte, akkor elegánsan meg tudná cáfolni önmagát. Sőt, ő tudná a legjobban téveszméit leleplezni, hiszen tisztában van állításainak a szakmai tarthatatlanságával. Abban igaza van, hogy valami rémes jön, ha nem sikerül ezt a parazitává vált pénzügyi világrendszert rövid időn belül megváltoztatni. Az emberiség ugyanis válaszúthoz érkezett pontosan azért, mert a levegőből előállított hitelpénzrendszer, amely a kamatos-kamat mechanizmussal működik, most már oly mértékben eladósította az uralma alá került nemzetgazdaságokat, hogy azok adósságszolgálati terheiket már csak az értéktermelő szektor zsugorodása árán tudják teljesíteni. Ez pedig arra kényszeríti a népeket, hogy adják fel eddigi életformájukat, és utolsó tulajdonukat is adják oda a nulla értéket előállító pénzügyi spekulánsoknak. Ezt a művelt Lengyel László nagyon is tudja, és itt jellembeli kérdésről van szó, amikor szemrebbenés nélkül állítja mindennek pont az ellenkezőjét. De az is lehet, hogy csak egzisztenciális kérdésről van szó, mert az általa betöltött állásokhoz csak így tudja biztosítani a szervezett magánhatalomtól a szükséges pénzügyi és üzleti támogatást.

A nemzetközi pénzkartell magyarországi udvaroncának a szerepét vállaló Lengyel szerint a negyedik Orbán-elv az, hogy "Minél rosszabb, annál jobb". Eszerint a válságban lehet kormányozni, mert akkor nem kell - nem szabad - tekintettel lenni senkire. Itt valójában arról van szó, hogy ha a nemzetközi pénzkartell gátlástalanul követeli magának az uralma alá került nemzetek maradék vagyonát, amelynek az elvétele már ezen országok népeinek a történelmileg kialakult életmódját veszélyezteti, akkor igenis "megálljt kell parancsolni!" ennek a gátlástalan és könyörtelen, de jól megszervezett magánhatalomnak.

A közgazdászok között nemcsak abban van különbség, hogy nem ugyanazokra az okokra vezetik vissza a világot-sújtó válságot, de abban is, hogy a legvilágosabban gondolkodó szakemberek már látják: a pénzuralmi világrend csődbe jutott, és a kamatmechanizmussal működtetett pénzrendszer halálra van ítélve. A gazdasági élet olyan új közvetítőközegére van szükség, amely közszolgáltatásként - kamat nélkül - tudja segíteni az értéktermelő reálgazdaság optimális működését. Pont a művelt Lengyel László ne tudná, hogy John Maynard Keynes mondta Silvio Gesellről, a természetes gazdasági rend megalapozójáról, a kamatmentes pénzrendszer kidolgozójáról, hogy övé a XXI. század. Ugyanerről az elhallgatott Silvio Gesellről mondta Amerika egyik legnagyobb matematikai közgazdásza, Irving Fisher, hogy ő Silvio Gesell német-argentin üzletembernek a szerény tanítványa. A megoldás az, egyre kevésbé tisztelt Lengyel László, hogy bármennyire is nem tetszik a pénzkartellnek, a kamatmentes pénzrendszer előbb-utóbb legyőzi a fosztogatásra kitalált és idejét múlt - kamattal működtetett - hitelpénzrendszert.

A nemzetközi pénzkartell természetesen nem akarja kiengedni kezéből az új pénzügyi világrend létrehozását, mert továbbra is igényt tart arra, hogy pénzügyi technikákkal elvonja a népektől azok munkájának az eredményét. A robbanást el lehet kerülni globálisan is és egy-egy országon belül is, ha visszaállítjuk a közpénzrendszert, és kiűzzük az országból a pénzkartell csalásra, fosztogatásra kiképzett jogi személyekből álló hadosztályait.
2011. szeptember 21., Drábik János"
Törölt felhasználó 2011. 08. 02. 10:52
Előzmény: #180  Törölt felhasználó
#183
Ha a reálkamatokat nézed, akkor Magyarország nem finanszírozta drágán magát. A belinkeld tanulmánynak is az a megállapítása, hogy Magyarországon a magas nominális kamatokat elsősorban a magas infláció okozta.

Tényekkel én nem szoktam vitázni.
parkinson 2011. 08. 02. 09:28
Előzmény: #180  Törölt felhasználó
#182
Mások a gyakorlat "furcsaságai"
-a '90-es évek elején AB döntéssel minden különösebb probléma nélkül egy db "0"-t hozzáírtak az áll. által támogatott szöv. lakások havi törlesztő részlete mellé;
-amikor a bank az előtörlesztési díjat 50%-al emelte csökkentés helyett a T.Bíróság a bank javára döntött nem pedig az ügyfélére (SF/autó)
-amikor azt olvassuk, hogy XX mill. büntetést kapott (Lidl/Tesco/stb)csalás miatt, azt már nem olvassuk, hogy a fellebbezés nyomán a T.Bíróság ezt az összeget már nem ítélte meg;
-20-30 éves futam idő alatt a szerződés ellenében még a kötél általi halál is alkalmazható (demokratikusan);
-a jelzálogos ingatlan fedezet is a múlté, helyette a kényszerített öngyilkosságé a jövő...
-ez mind gyakorlati valóság volt az elmúlt 20 évből!
Törölt felhasználó 2011. 08. 02. 08:55
Előzmény: #179  Törölt felhasználó
#181
USA-ban van, akkor mi a baj?EZ nem jó elv!
Törölt felhasználó 2011. 08. 02. 07:30
Előzmény: #173  Törölt felhasználó
#180
Vagy másképpen:
Egy reaálkamat adat kiemelése a többi közül (más paraméterek ismerete nélkül) az égvilágon semmit nem a hitelfelvevés minőségéről.

Ha pl. van 5% infláció, 10%-ra felvesszük a hitelt, akkor 5%.
Most emeljük meg az inflációt 25% százalékra.
Attól még ugyanúgy 10%-kot kell fizetni. Attól még úgyanúgy 10%-kot kell fizetni, pedig már -15-ben vagyunk.
Ergo, ebből a szempontból (folyó kiadás) nincs értelme figyelni a reálkamatot, mert hülyeség jön ki. Sőt, ettől még lehetett volna 9% is.

De nézzük a görbét, mert kerestem egy adatot.
Magyarország 96-97:
Infláció: 23->18 [-]
Gazdaság: elvileg stabilizálódik [+]
Kamatok: 13->15-re [+]
No, ezekkel az adatokkal már érdemes figyelni a reálkamat változását.
Valami miatt többe került az ország finanszírozása 97-ben, mint 96-ban, mint ez a néhány adat indokolná.

Számít, hogy mit, mikor, mennyit, milyen körülmények között, mekkora hisztériában, milyen pozícióból, milyen látszólagosan jó/rossz pozícióból kötünk.
Magyarországon ez nem nem feltétlenül megy mindig jól. És ráadásul van mellette egy sok tz év alatt beidegződött propaganda: pl. valóban sikertörténet a kötvénykibocsátás, vagy rosszul van beárazva. Újabb példa a drága finanszírozásra.
No, meg ott van a dübörgő gazdaság. Ez Moldova Vöröshangya szövetkezetére emlékeztet, amikor a kávézaccot eladták kávéként és, hogy elkerüljék a reklamációkat, megírták az újságban, hogy olyan erős, hogy x néni rosszul lett tőle.

Konlúzió: Magyarország nem elég, hogy drágán finanszírozza magát, de még megy mellette az aktuális propaganda is mindig és a polgárokra történő felelősségáttolás. És ráadásul a pénzpocséklásnak látszatja sincs. Kicsit régebben volt egy cikk a portfolion.hu-n, hogy "milyen jól jártunk" az eladósodással, meg a GDP növekedéssel. A cikk írója sem látta, hogy hova tűnt a pénz.

Egyébként itt a másik példa:
Szlovákia 96-97:
Infláció: 5,8->6,0 [+]
Kamatok: 13-8 [-]!!!
Tehát itt sem lehet arról szó, hogy egyszerűen kivonjuk az inflációt és megkapjuk a finanszírozás minőségét.

Ha ezek a számok sem győznek meg arról, hogy túl egyszerű modellben gondolkozol és sokkal több minden van a dolgok mögött (pl. akár egy-egy ország érdekérvényesítő képessége, ami meg ráadásul gazdaságilag "irracionális") akkor semmi.
Törölt felhasználó 2011. 08. 02. 06:42
Előzmény: #176  Törölt felhasználó
#179
ezaz, osszad csak... :)

ilyen hüjeséget, hogy spekuláló ügyfél... a zömének el se jutott, mekkorát bukhat az árfolyamon, megkapta. próbálnátok meg pár év múlva eladni a frankhitelt, akkor már dörzsöltebbek lennének az ügyfelek.

a bankok szivatták meg a népet, és az országot is, mert ez nem csak a hitelfelvevők gondja.

és itt jön megint a kérdés, miért nem szabályozták a devizahitelezést egy olyan országban, ahol nincs gazdaság, termelés, és égetően kell a dodó?
Törölt felhasználó 2011. 08. 01. 22:53
Előzmény: #177  Törölt felhasználó
#178
De, aktualizálódott, csak később. :)
Törölt felhasználó 2011. 08. 01. 22:52
Előzmény: #173  Törölt felhasználó
#177
Amúgy nem igazán kedvelnek, mert mire benézek kapsz 1-2 mínuszt és én még csak nem is nyomogatom.
A #173-ra meg nyomtam egy +-t jószándékom jeléül, de nem aktualizálódott.
Úgy látszik, hogy már többé nem szavazhatok. :DDD
Törölt felhasználó 2011. 08. 01. 22:47
Előzmény: #174  Törölt felhasználó
#176
Elmentem, mert fújtad azt a hülyeséget, hogy szegény bank és spekuláló ügyfelek, amikor a bank felelőtlenül spekülált, rábeszélt az ügyfélre, eldugott információkat az ügyfél elől, ráhárította a saját felelőtlenségének a kockázatát az ügyfélre, kihitelezte az ügyfél saját pénzét az ügyfélnek; az ügyfél meg azt vette fel, amit tudott, meg amit tanácsoltak neki az ügyintézők, akik átverték.
Nemhogy az ügyfél spekulált, hanem megkárosították a dezinformációkkal!
Amerikában csak a reklámok és a félretájékoztatásokkal pert nyerne az összes ügyfél.
No, ezért mentem el.

Innen meg azért nem, mert még lehet is veled társalogni és egy ócska propagandát fújsz, amitől már minden hányingert kap.

Egyébként meg sehonnan nem kullogok el csak felfüggesztem az értelmetlen beszélgetéseket, pl. aki a szegény bankokkal meg a spekuláló ügyfelekkel (akik valójában ki vannak itt a következmények nélküli országunkba szolgáltatva) trollkodik.
Az ilyen jellegű mondataidra, meg másokéra - lehetőleg - továbbra sem fogok reagálni, mert az ilyen csak trollkodásra jön ide. A trollt meg nem szabad etetni, ha trollkodik.
Törölt felhasználó 2011. 08. 01. 22:35
Előzmény: #173  Törölt felhasználó
#175
Csak azért, mert látom, hogy mégis fejlődőképes vagy... visszavonom, amit az előbb írtam.

Ez jó kezdet, úgyhogy azért már nem is "haragszom", hogy a 96-97-es változást 2007-es példával magyarázod. (Hú, de cáfoltad a linkemmel, hogy kiválasztasz tetszőlegesen valamit belőle, ami neked tetszik és tetszőleges - teljesen más - állítás cáfolataként előterjeszted. Hát ez pont olyan indoklás volt, mint amikor a 96-os 25%-kal magyaráztad az előzőt. Az sem illett oda, ez sem illik ide.)
Hát ilyen én is tudnék csinálni: bármit állítasz azt válaszolom rá, hogy a hó fehér, ezzel megindokoltam, hogy ostobaságokat beszélsz. De már fejlődés, hogy olvasol is, úgyhogy nem veszem rossz néven, hogy nem az aktuális témára válaszolsz.

"Magyarország esetében tehát úgy tűnik, hogy miközben a folyó költségvetés kiadási
oldalát növelő nominális kamat kiugróan magas"
Hát ez csak nem azt jelenti, hogy Magyarország drágán finanszírozza magát. Vagy a folyó kiadás nem ezt jelenti? Hát ezt sem cáfoltad meg.

"Magyarországot tehát állításoddal ellentétben nem szipolyozták ki jobban"
Szerinted az embereket érdekli a reálkamat? Vagy a hitelezőket? Kurvára nem, mert attól a hitelező nem fog kevesebbet kapni, a magyar emberek meg belegebednek - főként az infláció miatt - mivel a fizetések meg a 70-es évek szintjén ragadtak (forrás: portfolio.hu).
"Lettország esetében pedig negatív reálkamatról"
Vagy gondolom ez meg azt jelenti, hogy Lettország meg örülhet is, mert fizetnek neki, azért, hogy hitelt vegyenek fel.
"a GDP-arányos államadósság szempontjából fontos reálkamatra"
"a folyó költségvetés kiadási oldalát növelő nominális kamat"
Ennyi...
Azaz nem cáfoltál te meg semmit, csak komponenseire szedted a finanszírozást. De attól, hogy a finanszírozásnak csak egyik komponensét mutattad be, attól még nem annyi a teljes költség.
Vagy te úgy mész be a boltba TV-t venni, hogy jaj de jól jártam, mert 25% az infláció és csak 20%-kal kaptam drágábban, mintha Ausztriában vettem volna, ezért reál értéken 5%-kal olcsóbban kaptam, mintha Ausztriában vettem volna? Akkor vedd meg 20%-kal drágábban, mert jobban jársz vele!
Sőt, valójában az infláció növekedésével nemhogy csökken az emberek kiszipoolyozása, hanem nő! (Az, hogy a befektetők befektetése elértéktelenedik az kiszipolyozási szempontból az égvilágon semmit nem jelent, épp azzal szipolyoznak ki jobban, ha miatt a befektetéseiket védik.)
Tehát az a tétel is megcáfolva, hogy ezáltal nem szipolyozzák ki az embereket. Sajnos, pont, hogy jobban és nem kevésbé.

Akkor mit is cáfoltál meg?
- 96-97-es változást a 2007-es példával?
- a drága finanszírozást, azzal, hogy a finanszírozás egy igen érezhető egyik komponensét elhagytad?
Törölt felhasználó 2011. 08. 01. 18:33
Előzmény: #172  Törölt felhasználó
#174
"Amúgy ezzel a témával is végeztem."

Ebben biztos vagyok.

Most, hogy a saját linkeddel cáfoltam a te hülyeséged, most nyilván elkullogsz ebből a topicból is, mint ahogy a devizahitelesből is tetted, mert képtelen voltál válaszolni a kérdéseimre.
Törölt felhasználó 2011. 08. 01. 18:32
Előzmény: #170  Törölt felhasználó
#173
Tuksz, te nem vetted a fáratságot arra, hogy elolvasd, amit belinkeltél.

Nézd meg a 4. ábrát (18. oldal) és a hozzá tartozó releváns idézetet:

"A magas infláció hatása különösen Magyarország és Lettország esetében látványos. Nálunk alig
haladta meg a reálkamat a fél százalékot, Lettország esetében pedig negatív reálkamatról
beszélhetünk. Magyarország esetében tehát úgy tűnik, hogy miközben a folyó költségvetés kiadási
oldalát növelő nominális kamat kiugróan magas, a GDP-arányos államadósság szempontjából fontos
reálkamatra (legalábbis a 2007-es évben) ugyanez nem mondható el."

Magyarországot tehát állításoddal ellentétben nem szipolyozták ki jobban azok a szemét világ ellen összeesküvő bankárok, mint a régió többi országát.

Mert te bizony csak a nominális kamatot nézted.
Törölt felhasználó 2011. 08. 01. 17:37
Előzmény: #170  Törölt felhasználó
#172
Amúgy ezzel a témával is végeztem.

A kérdésem az lett volna, hogy miért nem "tankönyv szerint" mennek magyar görbék és miért mi fázunk rá legjobban mindenre és miért mindennek a negatív oldalát kapjuk. (Legalábbis ezekben az adatsorokban.)
Választ nem kaptam, csak "tankönyvi felolvasását" amivel ki lehet törölni...

Úgyhogy végeztem ebben a témában. Nem fogok acsarkodni, mert annak értelme nincs.
Köszönöm a türelmet annak, aki elolvasta (nem én írtam, sőt van amit szó szerint idéztem).

Mindenesetre a "Mi" kérdésre egy részről válaszoltam.
Az egyik válasz - gondolom a sok közül - az:
Mi drágábban finanszírozzuk az országot (ez is csak idézet volt és nem az én ostobaságom), mint mások, gazdasági elméletekkel nem igazán magyarázható okok miatt.
Törölt felhasználó 2011. 08. 01. 17:24
Előzmény: #170  Törölt felhasználó
#171
Szlovákok = szlovákok
(Eredetileg Szlovákiát akartam írni.)
Törölt felhasználó 2011. 08. 01. 17:22
Előzmény: #166  Törölt felhasználó
#170
Drágaságom! Ezzel csak azt bizonyítottad, hogy ismételten
Ha megnézted volna, akkor legalább olyan hülyeségeket állítanál, ami magyarázza a görbét. De te csak az elméletet fújod!
Ha nem vetted volna én meg épp azt fújom, hogy a gyakorlati adatok meg nem közelítik azt az elméletet, amit fújsz.
De attól fújjad tovább, mert a görbék nem fognak megváltozni! (Persze én is hiába fújom, hogy Magyarország a gyevi bíró, akinél nem úgy valósulnak meg a gazdasági tendenciák, ahogy a könyvben írják, attól még nem fogsz megváltozni.)

Az általad említett csodálatosan rossz 96-os évben, amit csodálatos példának hoztál, hogy benne van az infla még kb. kamatot fizettünk, mint a Szlovákok és a lengyelek.
Ám 97-ben már elszálltak egymástól a kamatok 30-40%-kal egymástól Mert 97-ben annyira nőtt az inlfla? Ha? Miért szállt el egymástól a két kamat (a Magyar meg a többi)? A gazdaság rendbetételétől, vagy az inflától (1996-1997 között)?
Így a magyarázatod ismételten megbukott! "Egyest kaptál, jól feleltél. Kalapot tettek a fejedre, erigy szamár a helyedre!"

"Tuksz, lassan tényleg elmegy a kedvem a dedótól:"
Apa, ezek dedós AMECO-s adatok!
Nyújtsd be nekik a panaszodat, hogy dedósok, vagy azoknak, akik ebből doktorit írnak, vagy azoknak az egyetemi tanároknak, akik felhívják arra a figyelmet, hogy Magyarország "egyedi" ország.
Szerintem nekik meg a te dedódtól menne el a kedvük.
Tudod, az én "dedóm", az az a vicc, amivel próbálom a gazdaságilag megmagyarázhatatlan anomáliákat "megmagyarázni" Magyarország esetében. Te meg azt magyarázod, hogy hogy kéne lennie. Tudom hogy kéne lenni, csak nem úgy van. De te nem bírod felfogni.

Nem tudom ki vagy te. A tankönyvet jól megtanultad, akkor még olvastál, de most már csak fújod a magadét. Egyértelművé vált, hogy a legkisebb hajlandóságot nem mutatsz az új befogadására. Pedig ma már ez alapkövetelmény. Ahogy mondják a jó pap is holtig tanul. Te viszont tökéletes vagy!
Menj el tanárnak! Ott lehet tanítani a valóságban egyáltalán nem működő idealista modelleket is. (Távol álljon tőlem, hogy a tanárokat bántsam, de ott lehet olyan idealizált modelleket tanítani, amik a valóságban nem működnek, mert az egyszerűsítés miatt kihagynak lényeges elemeket.) Persze ott is gond lesz, ha nem az adott görbéről beszélsz... úgyhogy azért ott majd nézd is meg.
Törölt felhasználó 2011. 08. 01. 10:34
#169
"A világról szóló ismereteid 99.99%-át más emberektől nyered különböző kommunikációs
csatornákon át. A tudásod 99.99%-a valójában tehát HIT, hogy az embertársaid azért
osztják meg veled a tudásukat, mert ily módon hatékonyabban tudunk kooperálni
egymással a sikeres lét érdekében. Még az olyan triviális igazságok is, mint hogy a
Föld gömbölyű, ezen alapulnak - hacsak nem utaztad körbe ténylegesen. Az emberek
közötti információáramlás redundáns: egy adott csomópontból származó információ jár
körbe közöttünk. Egy információ pedig akkor hiteles számodra, ha a "forrás" hiteles,
ez a "forrás" pedig: az a csomópont, ahonnan kaptad, és nem a kiindulási csomópont.
A kiindulási csomóponttal általában nem vagyunk tisztában; ha az egyetemen egy
plutónium-izotóp tulajdonságairól tanulsz, nem törődsz vele, hogy az ismeretet
melyik kutató szerezte meg, a professzor és a mögötte működő intézmény hitelébe
vetett bizalom elég. Ha egy gráfként rajzoljuk fel az emberek közötti
információáramlást, megkapjuk azokat a személytelen intézményrendszereket, amelyeket
a gráfon belül zárt egységként bekarikázhatunk, és a karikákra ráírhatjuk, hogy
AUTHORITÁS. Ha a karikák közül elég sokba behelyezünk egy olyan csomópontot, amely
forrásként működik és mi irányítjuk, viszont maga a csomópont a kívülállók számára
ismeretlen, akkor gyakorlatilag mi irányítjuk azt, hogy mi igaz, és mi hamis - és
mivel a valóságot az emberek értelmezési szűrőkön keresztül vizsgálják, még olyasmit
is el tudunk hitetni velük, ami ellentmond a személyes tapasztalatuknak."
Törölt felhasználó 2011. 08. 01. 10:26
Előzmény: #167  Törölt felhasználó
#168
csupán próbára tett
teszem hozzá, a közgazdasági végzettségedet és e területen megszerzett gyakorlatodat nem is kérte
Törölt felhasználó 2011. 08. 01. 10:10
Előzmény: #165  Törölt felhasználó
#167
"a) nem akkor kaptuk legdrágábban a hitelt, amikor "lejtőre tettük" a gazdaságot"

Mégegyszer: infla. Reálkamatról hallottál már?
Törölt felhasználó 2011. 08. 01. 10:02
Előzmény: #165  Törölt felhasználó
#166
Tuksz, lassan tényleg elmegy a kedvem a dedótól:

"Ugyanis akkor láthattad volna, hogy a legnagyobb kamatok 1996-2000 között voltak, azaz érdekes módon nem a "lejtőre került" ország kapta legdrágábban a hiteleket."

Arról azért csak hallottál, hogy infláció. És láttál Magyarországi inflás chartot? '96-ban volt vagy 25%... A kamatszint persze, hogy tartalmazza az inflát is.
Törölt felhasználó 2011. 08. 01. 09:39
Előzmény: #162  Törölt felhasználó
#165
1) Ezt sem én találtam ki, hanem idéztem. Mégpedig ezúttal egy doktoriból.
2) És megint csak nem olvastál el semmit, sőt még a diagramra sem néztél rá. (Pedig annyit emlegeted, hogy senki nem olvas.) Ugyanis akkor láthattad volna, hogy a legnagyobb kamatok 1996-2000 között voltak, azaz érdekes módon nem a "lejtőre került" ország kapta legdrágábban a hiteleket.
A "gyengébbek kedvéért" minél szarabb adósok lettünk, annál olcsóbban kaptuk a hitelt (sőt, még arányaiban is a többi országhoz képest).
Vagy az AMECO hivatkozások jók, csak az a jó adós, aki "lejtőre teszi a gazdaságot"?
Akkor meg van a megoldás! Minden hülye ki akarja húzni a lejtőről az adósságot és közben a nagy adósság teszi kevésbé kockázatossá az országot. (Meghajlok, mert Magyarország esetében a görbék, inkább ilyesmire hasonlítanak. Nem hinném, hogy Mo esetében felsűlne a makrogazdaság. Inkább susmus van a dologban, mint ahogy a portfolio egyik cikkében lévő Csehekkel történő összehasonlítás során is erre a következtetésre jutottak.)

Azaz, nem volt véletlen a kérdés!
Mert
a) nem akkor kaptuk legdrágábban a hitelt, amikor "lejtőre tettük" a gazdaságot
b) - legalábbis - 1996 óta mindig mi kapjuk a legdrágábban
c) 97-ig egyértelműen csökkent az adósság, de mégis nőtt a kamatteher. azaz abban az időszakban, amikor állítólag megmentettük az ország fizetőképességeit, rosszabb adósok lettünk?
d) Aki nagy hitelt vesz fel olcsóbban** kapja, kivéve Magyarország. (**Pedig ebben is van logika: bármilyen terméket veszel relatív nagy-tételben, olcsóbban kapod. Kiv. Magyarország.)

(Nos, akkor két lehetőség van. 1) Hozzád képest mindenki hülye (mert most éppen egy doktoriban lévő AMECO hivatkozást "értelmeztél"); 2) vagy újabb bizonyíték, hogy mégsem te vagy a legokosabb a világon.)

Tehát, lehet összeesküdözni, mert Magyarország nem természetes "bermuda háromszög", hogy nálunk sűljenek fel a gazdasági szabályosságok.
Törölt felhasználó 2011. 08. 01. 01:41
Előzmény: #163  Törölt felhasználó
#164
Már ne haragudj, de egy fikció az nem érv. Ezzel csak a saját előítéletességedet támasztod alá.
Törölt felhasználó 2011. 08. 01. 01:34
Előzmény: #162  Törölt felhasználó
#163
Szerinted hogyan változna a besorolásunk és az államkötvényhozam, ha egycsapásra 500 milliárdos szufficitbe fordítaná a kormány a költségvetést a nyugdíjak harmadolása révén? Meggyőződésem, hogy változatlan maradna, esetleg tovább romlana, mégpedig a csökkenő belső fogyasztás miatt. Hivatkozás mindig volt és lesz.
Törölt felhasználó 2011. 07. 31. 22:28
Előzmény: #157  Törölt felhasználó
#162
Tuksz, ebben neked mi az új és a kérdés, hogy Magyarország drágán finanszírozta magát az elmúlt 10 évben?

Ezek szerint se a makroadatokkal se az állampapírhozamokkal se a régiós régiós hasonló adatokkal nem vagy tisztában.

Egyszerűen kb. 2001-től lejtőre tettük az államháztartást. Nagy hiányok és növekvő eladósodottság mellet persze, hogy magas hozam mellett tudtuk csak finanszírozni magunkat.

Gyengébbek kedvéért: egyre kockázatosabb ügyfélnek (egyre szarabb adós) egyre drágábban adnak kölcsön.

Ebben semmi összeesküvés nincs. A gonosz, világ ellen összeesküdött amcsi zsidó bankárok nem szálltak rá kiemelten a magyarokra, hogy főleg őket népnyúzzák...

Egyre nagyobb az ostobaság itt...
exley 2011. 07. 31. 21:00
Előzmény: #160  sanka
#161
A MArxista pol.gazd.tanb állandóan a '29-33 nagy usákos válságot mélyítette el a most regnáló nagyo agyon képzet elvtik fejében. Most végre kiélhetik magukat bemutatja a nagyon képzett elöregedett fityma húzogató bagázs, hogy még annál is mélyebre tudnak taszítani egy közepesen fejlett közép eu országot, hajrá fityma vajon mikor ejakulál?

Topik gazda

koborvillam
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek