Topiknyitó: Törölt felhasználó 2011. 07. 27. 18:33

Lenhardt Balázs: Mikor dől el a dominó?   

barikad.hu 2011, július 26 - 15:34



Európai vezető hatalmai büszkén húzzák ki magukat, hogy sikerült jó megoldást találjanak a gyakorlatilag már finanszírozhatatlan görög adósságválságra. Látszólag a piacok is elégedetten nyugtázták a döntést, javult az euró és a forint árfolyama is, mindenki boldog. De vajon tényleg sikerült rendezni a saját GDP-jük 150%-át meghaladó görög államadósság legalább középtávú finanszírozhatóságát, ahogyan azt Angela Merkel és Nicholas Sarkozy hangoztatja? Álláspontom szerint egyáltalán nem, a gyors tűzoltás csak a katasztrófa elodázására volt elegendő, a világméretű gazdasági-pénzügyi összeomlás már feltartóztathatatlan.



A probléma gyökere az egész globális pénzügyi rendszerben gyökerezik, amely a spekuláció általánossá válásával teljességgel elszakadt a reálgazdaságtól, és felfoghatatlan mennyiségű virtuális pénz áramlik benne. Csak az ún. derívatív (származtatott) értékpapírok piacán mintegy 7.000 milliárd USD-nek megfelelő deviza forog, amelynek eredőjét már nem lehet kibogozni. A 2008-as ún. pénzügyi válság is az ilyen származtatott termékekből indult el, ugyanis a bankok, befektetési társaságok az amerikai ingatlanpiacon szerzett, valójában fedezet nélküli papírjaikat egymás között adták-vették, bedöntve vele többszáz éves, patináns bankházak tucatjait. Ez a krízis fél év alatt végigsöpört a világon, hiába hangoztatták az európai vagy ázsiai kormányok, hogy őket nem fogja érinteni, hiszen a liberalizált multiglobalizációban a bizonyos lepkeszárny lebbenése is cunamiszerű visszhangot válhat ki a többi kontinensen. A 2008-as események csak szerény prelude-öt (előhang) jelentenek abban a pokoli szimfóniában, amelyet a féktelen emberi kapzsiság olajozta pénzügyi rendszer összeroppanása fog okozni. Ez a rendszer mára egy olyan hatalmas méretű buborékká vált, amelybe még folyamatosan pumpálják a levegőt, mert látszólag bármennyit elbír, miközben egy elszabadult léghajóra emlékeztet, ahol a kosárban mi mindnyájan, a földi lakosok himbálóznak az irányítás visszaszerzésének legkisebb esélye nélkül. Rossz hírem van. Nem is fogjuk tudni kézbe venni a dolgokat, amíg a lufi az ősrobbanást idézve szét nem pukkan felettünk, elindítva egy olyan láncreakciót, amelynek végkifejlete a legsötétebb utópiákat valósíthatja meg. Oswald Spengler már száz évvel ezelőtt a Nyugat alkonyáról írt, de most eljöhet az egész ipari civilizáció alkonya is.



Miért vagyok ennyire pesszimista? Hiszen látjuk, bajban ismerszik meg a barát: az EU, az IMF és a nagyobb bankok majdnem 150 milliárd euróval segítik ki az államcsődben vergődő Görögországot, aki cserébe egy komoly konvergencia (magyarul megszorító) csomagot vállal, amivel stabilizálja a tarthatatlan költségvetését, és tovább tudja fizetni az állami alkalmazottakat és intézményeket. Zárójelben tegyük hozzá, a görögöket nem is kell annyira sajnáljunk, mert míg a magyar orvos, tanár vagy vasutas megalázó éhbére közismert, addig a jól élni szerető mediterránok olyan elképesztő pluszjuttatásokat zsebelhettek be a béreken felül, ami világszinten is példátlan. Csak néhány példa: volt aki a kézmosásra, más aktacipelésre vehetett fel pótlékot, de a pontos munkakezdésért vagy a munkaruha viseléséért is járt. Arra azonban már nem látszik garancia, hogy 2014 után mi fog történni az akkor is irdatlan mennyiségű lejáró görög államadóssággal.



A német-francia tengely mindenesetre rendkívül eltökélt, még a nyáron új javaslatokat nyújtanak be az euróövezeti pénzügyi stabilitás növelésére és a tagországok közötti együttműködés fokozására. Létrejöhet egy új, az IMF-hez hasonló Európai Valutalap, amely a intézményesítetten lenne hivatott a bajban levő országok támogatására. Ne legyen kétségünk, bajba jutott ország lesz bőven a közeljövőben, miközben nem sikerült Írország, Portugália, Spanyolország vagy Olaszország adósságproblémáira sem megfelelő megoldást találni. Ezekben az országokban bármelyik pillanatban elkezdődhet ugyanúgy a görög játszma, és a nemzetközi spekuláció célkeresztjébe kerülhet szinte bármelyik ország. Az államadósságot ugyanis semelyik állam nem képes magától visszafizetni, csupán befektetői hangulat és nagyrészt spekuláció, hogy melyikről hiszik ezt el, és melyikre mutat rá a végzet csontos ujja, hitelminősítői értékelésbe csomagolva a felszámolói parancsot. Magyarország is csak látszólagosan lélegezhet kicsit szabadabban, mert hiába a hazug kormányzati propaganda, a gazdasági szuverenitásunkat nem sikerült visszaszerezni, az EU és az IMF csak meglazította a nyakunkon a fojtóhurkot, de bármikor meghúzhatják. Ezért kellenek a strukturális reformok, a Széll Kálmán tervnek nevezett megszorító csomag, mert folyamatosan pénzt kell kipumpálni a már amúgy is végzetesen meggyöngült magyar társadalomból, hogy a nemzetközi tőke megkaphassa állandó jussát, mindnyájunk egy font húsát.



A probléma lényege a kamatos kamat rendszere, amit a zsidó pénzváltók találtak ki az ókorban, majd a középkorban a Rotschildok, Fuggerek és más vérszívók olyan tökéletesre fejlesztettek, hogy birodalmak sorsa az ő kezükben volt, mert a pénzüktől függtek és szabadon dönthettek háború vagy béke kérdésében. Volt akinek szúrták már akkor is a szemét, Aragóniai Ferdinánd és Kasztíliai Izabella a XV. század végén nem csupán a móroktól szabadította fel Hispániát, de a velük szoros szimbiózisban élő zsidó kereskedőknek is tudomásukra hozták, hogy kívül tágasabb. Persze ettől és számtalan a hitelezési anomáliákra felhívó figyelmeztetés ellenére a rendszer működött tovább, és ott tartunk most, a XXI. század elején, hogy a világ nagy része el van adósodva. Az adósságot és az érte fizetendő kamatot pedig a gazdaság bővüléséből kellene kigazdálkodniuk. Ezért vált varázsszóvá a GDP (bruttó hazai termék), amelynek évről-évre növekednie kellene, hogy sikerüljön kifizetni a folytonosan emelkedő terheket, de ez már a gazdaság ciklikusságából következően is lehetetlen feladat. Mégis a neoliberális gazdaságpolitika jelszava az állandó növekedés, ami józan paraszti ésszel is megvalósíthatatlan. Ehhez minden évben többet kell termelni és fogyasztani, tekintet nélkül a fennálló természetes korlátokra. Ezért hiába dübörgött a csúcsra a fogyasztói hajsza, amibe sikerült a nyugati világ mellett egyre nagyobb ázsiai tömegeket bevonni, a rendszerben automatikusan kódolva van a fenntarthatatlanság. Miközben az emberi kapcsolatok teljesen elsekélyesednek, a mammon mohó istene egyre többet és többet követel. Az egész világ, az államok és a lakosság is az adósságrabszolgaság jármában húzza az igát. A haszonélvező pedig a spekuláns, aki arc nélkül húzódik meg a luxuslimuzinok sötétített golyóálló üvege, és hatalmas felhőkarcolók hosszú, fekete asztalai mögött, ahová évente egyszer-kétszer összegyűlnek dönteni élet és halál fölött.



Tusnádfürdőn már Orbán is arról beszélt, hogy korszakváltás határán állunk, amelyben a régi rendszer össze fog dőlni, ugyanis a nyugati világban az államadósság olyan mértékűvé válik, hogy a tartozásokat már nem lehet visszafizetni. Eddig rendben, ezt mondja a Jobbik évek óta. De erre mondta eddig következetesen "vezénylő tábornok úr" a parlamentben, sőt önellentmondását fokozva a tusványosi táborban is, hogy Magyarországnak vissza kell fizetnie az adósságát. Amit persze már sokszorosan visszafizetett és mégis folyamatosan nő! Mert egyszerűen nem lehet visszafizetni, sőt soha nem is próbálja senki visszafizetni, mert a lejáró kötvényeket mindig újak kibocsátásával váltják ki, görgetve maguk előtt a gigászi adóssághegyet. Egyetlen számadatot mondok: 2011-ben hazánk 2850 milliárd forintot kell kifizessen csupán az adósság kamataira! Többet, mint amit egészségügyre és oktatásra tudunk fordítani összesen, a húszéves verkli mégis forog tovább: az adósságot vissza kell fizetni akkor is, ha beledöglünk! Miközben már Orbán is kimondja a nyilvánosság előtt, hogy nem lehet visszafizetni, és mégis sorra lesöprik a jobbikos javaslatokat, amelyek az országot tönkretevő hitelezési feltételek, kondíciók újratárgyalására vonatkoznak. Vona Gábor pontosan fogalmazott, amikor arról beszélt a héten, hogy történelmi lehetőséget szalasztott el a Fidesz kormányra kerülése után az államadósság újratárgyalására. 1990-ben el lehetett engedni Lengyelország és Bulgária tartozásának felét, öt évvel ezelőtt a nem EU tag Szerbia kapott jelentős könnyítést, és most a görög államkötvények jelentős részéről mondanak le ingyen és mosolyogva a nagy bankházak. Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke ki is mondta, hogy a Görögország számára kidolgozott program egyszeri és kivételes, nem vonatkozik más országokra és jövőbeni problémákra. Mi pedig bátran kimondhatjuk: hagyják már abba a hülyítésünket, a megalázásunkat és kizsákmányolásunkat! Ahelyett, hogy minket is felkérjenek a görög (és a majd sorban következő többi) mentőcsomagban való részvételre, adják meg nekünk is a többieknek jóváhagyott engedményeket! Európa senki által meg nem becsült védőbástyái már többször voltunk, most hagy legyünk végre egyenlő felek, és nem harmadosztályú tagállam.



A rendszer, a szisztéma fenntarthatatlan, mégis lapátoljuk a szenet a süllyedő Titanic kazánjába. A pénzügyi rendszer eresztékei recsegnek-ropognak, sorban mondják ki a korábban neoliberális profétáknak számító közgazdász guruk, mint Soros, Stiglitz vagy Nouriel Roubini, hogy nem sikerült kilábalni a gazdasági krízisből, az igazi válság csak most következik. A magyar kormány mégis reálpolitikaként értelmezett kényszerből teljesíti a hitelezői elvárásokat, rendületlenül fizetve a számlákat, még akkor is, ha újabb családok tízezrei süllyednek le a mélyszegénység visszautat lehetetlenné tevő szintjére. Meg kellene állítani ezt az örültséget: miközben a húst vágjuk le magunkról a pénzuralom feneketlen bendőjű szörnyetege ellenállás nélkül nyeli el a környező világot, és senki nem húzza meg a vészféket! A globális kapitalizmus már megbukott, de nincs aki kellő határozottsággal kimondja ezt, a rendszer pedig saját súlyánál és tehetetlenségénél fogva görög tovább maga alá temetve népeket, nemzeteket. A közeledő pénzügyi és gazdasági összeomlás olyan lesz mint a dominó, szép sorban bedől a most stabilnak hitt rendszer összes eleme, ahogy az előző elem rázuhan. Vegyük már észre, egy pokolgépen ülünk, csak az emberek többsége bedugja a fülét, hogy ne hallja a robbanószerkezet egyre hangosabb ketyegését!



Lenhardt Balázs

barikad.hu

A szerző közgazdász, a Jobbik országgyűlési képviselője
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
onoffon 2011. 07. 31. 13:29
Előzmény: #178  Törölt felhasználó
#180
Én végeztem ezzel a fórumozással.

ilyen szánalmas embereket...
onoffon 2011. 07. 31. 13:24
Előzmény: #139  Törölt felhasználó
#179
Elengedni az adósságot pontosan olyan, mint ha mindenkitől, akinek van pénze elvennénk egy kicsit és odaadnánk annak akinek nincs. És ebben az esetben is mindenki élne tovább. Csak igazságosnak nem igazságos.

Milyen kis komcsi nézeteket vallasz itt a fórumban, pedig azt hittem inkább szjobbos vagy.

Törölt felhasználó 2011. 07. 30. 22:50
Előzmény: #169  Törölt felhasználó
#178
Szivacsnak teljesen igaza van.Te egy egyszerű,minden jelentősebb fórumon jelen lévő (bér)provokátorok egyike vagy aki a jelenlegi rendszer fenntartásában és a valóság(igazság) eltussolásában érdekelt.Egy ócska szolga.Kár "érdemi" vitát folytatni veled hisz minden szavad hazugság,csúsztatás.A liberális (zsiráf) ocsmány fortélyai szinte teljes tárházát felvonultatod.De sajnos már ezeket sokan felismerik.Te éppen gazdasági téren,mások meg mikor cigányokat,homokosokat,bevándorlókat stb. kell "védeni".A háttérhatalom és kenyéradóitok érdekei szerint.Csak az igazság ne derüljön ki.El kell tériteni meg össze kell zavarni az embereket.Csak az emberek kezdenek felébredni,lelepleződtök az összes aljassággal együtt és ez lesz a bukta.Egy merevlemezre feltölthetitek az összes virtuális,semmiből nyomott,semmit sem érő pénzeteket és mehettek vele Izraelbe.Persze ha létezni fog még....
johai 2011. 07. 30. 18:55
Előzmény: #175  exley
#177
Azoktól az usákoktól fogunk szopni akiket hajszál választ el a leminősitéstől?
Azt se értem hová tünt az a tömémtelen CDO,meg a többi szemét,kinél lapulnak?
mondoka 2011. 07. 30. 13:38
Előzmény: #175  exley
#176
Történelemből 1-es.
exley 2011. 07. 30. 12:13
Előzmény: #174  Törölt felhasználó
#175
"73-tól folyamatosan romlunk, elmondanám, ha valakinek még eddig nem esett le. El van porlasztva a "halál", usákoknak nem jó a "hirtelen halál" a náciknak bejött most nem eze a trend, egy csöppet perverzek nézik sok száz nemzet köztük böszme örszág böszme lakóinak agonizálását idestova 40 éve, mindenki megnyugodhat közel a vég..az usákok most kinyúvasztják Európát a sok milló amerikai hősi halált halt polgáraikért a II. világháborúban..úgyhogy le a szarvakkal, még sz@pni fogunk apáink bűneiért, "nem kicst sokat".
Törölt felhasználó 2011. 07. 30. 07:59
Előzmény: #173  Sarpac
#174
Hm, érdekes. Koborvillam dögivel másolgatja ide azokat az összeesküvéselméleteket, ami szerint tudatos eladósítás, kifosztás zajlik. Ezekre mindig nagyon egyetértően reagálsz.

Önellentmondás. Akkor most nem ért hozzá senki, ezért összeomlik, vagy tudatos kifosztás zajlik?
Sarpac
Sarpac 2011. 07. 29. 22:58
Előzmény: #172  Törölt felhasználó
#173
A jelenlegi pénzrendszernek nincs szakértője, azért tart ott ahol most van a totális összeomlás szélén!
Törölt felhasználó 2011. 07. 29. 22:35
Előzmény: #171  Törölt felhasználó
#172
azt nem értem, hogy ezen miért lepődsz még mindig meg? én alig jövök már ide, mert sajnos középszerű vagy még azt a szintet el sem érő hozzászólok láthatóan középszerű vagy azt el sem érő tudással és tapasztalattal viszont egyre vehemensebben dorgálnak mindenkit le, aki némi szakszerűséget és tényszerűséget próbál egy gazdasági portál fórumában következetesen képviselni. Nem azt mondom, hogy ne lenne olyan téma amiben esetleg én is eltérő vagy nem teljesen azonos álláspontot képviselek, de ettől még csodálom a kitartásod, hogy szivacs, tuksz és a hozzájuk hasonlókkal próbálsz normálisan vitázni... nem tudom, hogy mi lesz ennek a vége? sajnos azt gondolom, hogy egyre inkább teret nyer a dajcstomizó féle stílus és tartalom, ez pedig hihetetlen káros és elszomorító...
Törölt felhasználó 2011. 07. 29. 21:28
Előzmény: #169  Törölt felhasználó
#171
Úgy látom, szivacs megint az elmenekülést válaaztotta az értelmes vita helyett. Ez őt jellemzi.
johai 2011. 07. 29. 12:09
Előzmény: #164  Törölt felhasználó
#170
Ugyanis erre reagáltam azt, hogy vajon az állam miért tudná ezt a pénzt utána jobban, profitabilisebben befektetni, mint a cég, akitől elvetted?"

A cégek ülnek a pénzükön,nem ruháznak be amig nem látnak fizetőképes keresletet.
És ez a lényeg,a jelenlegi kereslet ismét csak hitellufiból táplálkozik,növeli,és méginkább visszafizethetetlenné teszi a törlesztést.

Az események elodázása.
Amivel nem lenne baj,válságmenedzselés volt,de ugy néz ki ennyi idő is kevés volt nem történt paradigmaváltás,márpedig a felelőtlen pénznyomtatást csak az igazolhatná.

Persze ezt valakinek meg kell fizetni,és érthetően senki se szeret fizetni.
És hogy a konkrét kérdésre válaszoljak:
Nem arról van szó hogy az állam jobban tud befekteti,most vagyunk ott hogy az állam fektet csak be,mivel nem profitorientált,tehát létrehozhat közcélú beruházásokat,ha van rá fedezet..persze ez megegyezés kérdése.
Törölt felhasználó 2011. 07. 29. 12:04
Előzmény: #166  szivacs
#169
Szivacs, te nekem fél éve nem vagy hajlandó reagálni. Ennek előzménye, hogy néhány feltett kérdésemre nem tudtál válaszolni és elmenekültél a kérdések elől. Akárcsak tegnap itt sarpac, ill. a másik topicban tuksz. Persze, mert a kellemetlen kérdések elől a gyáva és nem elég hozzáértő ember inkább elmenekül, mintsem hogy belássa saját tévedését.

Rettentő inkorrekt dolognak tartom, hogy reagálni nem vagy hajlandó, de idejössz egy topicba egyoldalúan engem minősíteni. Ez nem kultúrember méltó, de persze tőled nem meglepő viselkedés.

Én nyitott vagyok az érdemi vitára, még veled is és még most is, ahogy eddig is nyitott voltam. Ez elől te menekültél el, és menekülsz folyamatosan, mert te a vitát nem szereted, te csak kinyilatkoztatni, kampányolni szeretsz. Persze, mert az egyoldalú kommunikáció sokkal kényelmesebb. Kényelmesebb, ha nincs ellenvélemény, ha nincs kérdés. Ezt űzöd te. Csakhogy ezt nem vitának hívják. Mégegyszer: én viszont nyitott vagyok a vitára. Nos? Megint elmenekülsz inkább?
Törölt felhasználó 2011. 07. 29. 11:57
Előzmény: #166  szivacs
#168
rendkívül káros a tevékenysége
Törölt felhasználó 2011. 07. 29. 11:56
Előzmény: #166  szivacs
#167
igazi jakubinus, bolsevik, neoliberális gondolkozás, jól összefoglaltad pénznyelő ténykedését
szivacs
szivacs 2011. 07. 29. 11:54
Előzmény: #155  Sarpac
#166
Tisztelt Sarpac!
Ez az ember nem a problémák megoldásának keresését, hanem a megoldást keresők lejáratását végzi itt.
A problémák felismerésére, azok okainak feltárására, a lehetséges kiutak, megoldások megtalálására kísérletet tevőknek megy neki nem a problémáknak. Időt és energiát nem kímélve rombolja a megoldást kereső elképzeléseket és az azokat megfogalmazó jószándékú embereket.
Konstruktív javaslatot nem tesz, elképzelést nem dolgoz ki az általa kritizált megoldási elképzelések helyett. Sok esetben a problémák létét, a tényeket, számokat is tagadja, majd érvekkel visszaszorítván azok jelentőségét igyekszik csökkenteni, relativizálni. Amikor ez sem sikerül, akkor a megoldási javaslatokat próbálja szétrombolni, nevetségessé tenni anélkül, hogy azokat javítani, helyettük megfelelőbbet kidolgozni szándékozna. Ha sem megy, akkor következik a gúnyolódás, kemény személyeskedés, táborba, szélsőségbe szorítási kísérlet és gyalázkodás, a többiek uszítása a kiszemelt ellen, annak elszigetelésére.
Módszerei jól megfigyelhetően visszatérők, kidolgozottak, azokat forgatókönyv szerűen, tudatosan alkalmazza, a moderálási szabályokat is többször áthágva, amit rendre eltűrnek neki. Lásd itt a tegnapi "szarpakkozás"-t - neki azt is engedik.
Ezen módszeres romboló tevékenységét huzamos ideje zavartalanul végzi, sokak szerint nem véletlenül és nem önzetlenül.
Nem ő az az ember, akit bármiről is meggyőzhetnél, amit eleve nem úgy gondolt, aki bárkinek is igazat adna valamiben, akivel nem értett korábban egyet.
Ő az egymást tiszteletben tartó egyenrangúak konstruktív párbeszédének szintje alatt végzi egyoldalúan célzatos áldástalan aknamunkáját célja érdekében.

(lásd majd a fejleményeket, alá fogják támasztani...)
Törölt felhasználó 2011. 07. 29. 11:41
Előzmény: #160  McLain
#165
A helyi pénz egyszerűen jelentősen csorbítja a pénz alapfunkcióit. Persze, emellett valóban megszűnnek a problémák is, mert megszűnik a pénz gyakorlatilag. Ez kb. olyan, minthogy azért veszek biciklit és nem motort, mert a motoron elromolhat egy csomó dolog...

A soproni kékfrankos amúgy jó, folyékonyan nagyon szeretem:)
Törölt felhasználó 2011. 07. 29. 11:38
Előzmény: #162  johai
#164
Én is értettem elsőre is. Ezek szerint te nem értetted meg a válaszomat. Ugyanis erre reagáltam azt, hogy vajon az állam miért tudná ezt a pénzt utána jobban, profitabilisebben befektetni, mint a cég, akitől elvetted?

Erre írtam, hogy kommunizmust akarsz építeni. Ezt mondod, hogy az állam jobban be tudná ezt a pénzt fektetni, mint a cégek, azaz a piac.

De miért is? Erre nem válaszoltál.

"nem új pénzzel...hanem a meglévővel, amin ülnek a nagyvállalatok"

Ez a megfogalmazás ráadásul él egy olyan feltételezéssel, miszerint a nagyvállalatok rengeteg megtakarításon ülnek.
McLain 2011. 07. 29. 11:36
Előzmény: #70  stock33
#163
monnyuk a dunaújvárosi hídon ap. díjat kell fizetni. ezt nem is értem, ha már sok 10mrd-ért kapcsolatot létesítettek a két part között, akkor miért nem engedik "ingyen" használni????

arra nem mléxem, hogy a szekszárdi híd díjas-e?
johai 2011. 07. 29. 11:25
Előzmény: #150  myrath
#162
" Nem az pénz elvételén van a lényeg hanem a "munkára" fogásán. Vagyis nem új pénzzel, további eladósodással, nyomtatással kell a rendelésállományt fokozni, hanem a meglévővel, amin ülnek a nagyvállalatok."

Jól értelmezted.
És örülök hogy vannak még a fórumon akik elolvassák a hozzászólásokat,gondolkozak egy kicsit,és azután alkotnak véleményt.
McLain 2011. 07. 29. 11:21
Előzmény: #160  McLain
#161
bocsi, most olvasom a topicot.
ez is nagyon érdekes!!!

Topik gazda

koborvillam
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek