Topikgazda: Törölt felhasználó 2004. 01. 08. 17:12

Drasztikus forintgyengülés a nap végére: londoni eladás  

Ugrás a cikkhez
A nap végén 266 Ft-ot is kellett már adni egy euróért, 5 után 265-ig korrigált az árfolyam. A drasztikus forintgyengülés mögött piaci pletykák szerint nagyobb londoni eladások állnak, melyek kiváltó oka a veszteségek minimalizálása (stop loss).

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=4&i=36672
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 16. 16:05
Törölt hozzászólás
#44
Törölt felhasználó 2004. 01. 19. 13:18
Előzmény: #42  Törölt felhasználó
#43
A sáveltolás elleni spekuláció időszakában, már mindenki csak a forinterősődésben és az államkötvények kamatcsökkenésében hitt. Már csatlakozott a tömeg, ilyesmi egy trend végén szokott kialakúlni.
A spekulációt nem tartom negatív jelenségnek, általában a likvidebb piacokon a racionalitás irányába viszi az árfolyamot, a tömeg és nem a spekik szokták irracionális irányba vinni.
Amúgy pedig nem tudom megmagyarázni, a konkrét esetben állandóan azt éreztem, hogy már olvastam valahol, láttam hasonlót.
Törölt felhasználó 2004. 01. 19. 09:33
Előzmény: #41  Törölt felhasználó
#42
Akkor nem tunt irracionalisnak. Kulonben nem tortent volna meg.. marmint a spekulacio. Nekem csak az az elvi kerdesem van, hogy menet kozben honnan tudod hogy spekulacio zajlik?
Törölt felhasználó 2004. 01. 19. 08:08
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
#41
bondroid!
Lehet, hogy túlzott jelentőséget tulajdonítok a spekulatív pénzeknek, de épp a sáv elleni támadás irracionalitása az ami elgondolkoztatott.
Törölt felhasználó 2004. 01. 16. 17:12
Előzmény: #39  Törölt felhasználó
#40
kanyisz!
akik reszt vesznek egy spekulacioban azok is olvasnak konyveket, de ugy talaljak hogy van racionalis magyarazata a dolognak. szerintem ennek a vitanak nincs megoldasa..
a baj az, hogy a jegybank egyszerre kovet inflacios celt es arfolyam celt. illetve most mar egyiket sem koveti, illetve csak kovetne.. de akkor 2002 vegen-2003 elejen meg megprobalta mind a kettot kovetni..
Törölt felhasználó 2004. 01. 16. 17:04
Előzmény: #38  Törölt felhasználó
#39
Szia bondroid!
A spekulációs mozgásoknak vannak jelei, olvasd el a portfolio-n is többször ajánlott „Egy spekuláns feljegyzéseit”, vagy a Kosztolányi könyveket (bár ezekben sokat kell szűrni).
Klasszikus eset történt a forinttal. Beetették a tömeget az egyik irányba miközben a másik irányban spekuláltak. Ez hívták sávszél elleni támadásnak.
Persze ilyenkor nem lehet pontosan tudni, mi jön, de egy Jegybanknak a stabilitás a feladata, tehát fel kell készülnie mindkét irányú támadásra.
Törölt felhasználó 2004. 01. 16. 13:44
Előzmény: #37  Törölt felhasználó
#38
kanyisz!
szerintem szuperul osszefoglaltad a dolgokat, de egy ket mozzanattal nem ertek egyet:
3.) szerintem a spekulacionak nincsenek tankonyvi jelei hiszen akkor nem jonnenek letre.. Greenspan is megette a "termelkenysegi csodaval" (prod.miracle)
a magyar tozsde elnokekent sok tapasztalara szerintem nem lehet tenni
de szerintem Jarai alkamatlan jegybank elnoknek. ez vitan feluli szerintem
a kormany is hibazott, mert tobbszor 'hulyenek' probalta nezni a kamat es deviza piacot.. es a hazug ember hamarabb utolerik...stb
Törölt felhasználó 2004. 01. 16. 07:20
Előzmény: #35  Mendieta
#37
Szia!
Tényleg nincs mindenben:) közös nevező.
1. nem volt meg az inflációs és makrópálya, csak a szőnyeg alá söpörtek és bevezettek sok mindent, ami később robbant.
Az infláció részben erőszakosan lett leszorítva (irreális hatósági árak energiától a tömegközlekedésig), részben az irreális árfolyam politikával.
A makrópálya a Bokros csomag rendszerszerű szétverésével már elúszott, visszaállításra kerültek olyan automatizmusok, amelyről mindenki tudta, hogy ide vezet, csak az idő volt kérdéses (nyugdíjrendszertől a lakástámogatásig), ezekre persze azóta rátettek egy lapáttal, úgyhogy a ló is és a túró is közös. A jegybank vezetője az első felvonás tevőleges résztvevője.
2. Bár nincs más választásunk, mint az euróhoz csatlakozni, de még nem vagyunk az övezet tagjai, nem viselkedhetünk úgy, mintha azok lennénk annak minden hátrányával és előnye nélkül, ezért van közünk még az összes valutához. A húrt pedig túl feszíteni azzal, hogy még az euróhoz képest is erősödünk és megszüntetjük az összes nem forintban denominált kibocsátást végképp nem ildomos.
3. Végül egy utolsó Járaizás:) Egy volt Tőzsde Elnöknek:
- fel kellett volna ismernie a tankönyvszerű spekuláns folyamatokat, kezdve a sávszél elleni támadásnak nevezett beetetéstől.
- tudnia kellet volna, hogy a pénzpiacokon időnként korrekció van, tehát el fognak adni előbb-utóbb állampapírt a külföldiek és a belfőldiek.
Járainak minden tapasztalata meg volt, hogy "puha landolással" levezényelje a folyamatokat.
Üdv
Ui .: Én az euró bevezetése ellen fogok valószínűleg szavazni:)
Törölt felhasználó 2004. 01. 15. 13:02
#36
tanulsagos a 10 ora koruli anyag is a januari varhato deficitrol.
ha visszaszamitjuk a tavalyrol athuzodo teteleket, akkor lassan ott tartunk, hogy 2 szazalekponttal lotte folul a pm sajat eredeti hianyprognozisat.
Mendieta 2004. 01. 15. 12:04
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
#35
Üdv!
.
Sajnos számos alapkérdésben nem tudunk közös nevezőre jutni.. :)
.
Szerintem "a legnagyobb" jegybank gazdaságában nincsen inflációs veszély, nagyságukból adódóan zártak. És nem akarnak fejlettekhez csatlakozni, hitelességet importálni, mert van nekik jó régen. Ők szabják a feltételeket, mi pedig betartjuk. Maximum felkészülünk..
.
Eur ó-dollár. Semmi közünk a dollárhoz, 6 év múlva euró lesz, jobb már most alkalmazkodni, hogy aki dollárban exportál, legyen rugalmas, készüljön olyan helyzetekre, hogy fél év, -30% árbevétel. Mi természettől fogva Európába akarunk integrálódni.
.
Láss uk be, megvolt az inflációs pálya, makropálya. Jött a fiskális exp. > tisztán politikai igény infláció elengedésére > jegybank természetes reakciója (nincs asszisztálás, tegyétek rendbe a fisk. polt.) > a végén szívós munkával csak sikerült elérni a magasabb inflációt, jelentősebb explicit megszorítás nélkül > minden csúszik, a végén mégiscsak mi "szívunk".
.
Minde n más mellébeszélés. (Úgy érzem)
.
Nyitott árupiaccal, hihetetlenül nyitott tőkepiaccal, ekkora külföldi függéssel nem lehet ugrálni.
.
Valóban mostmár euró bev. 2009, inflációnál koncentráljunk 2005-re, 2006-ra, nem is gond, ha most 270 körül stabilizálódik, lesz tartalék a dezinflációhoz. Csak sikerült elérniük....
.
De vajon mi a biztosíték a 2009-re???? Ciklus közepén 4,6%-ra irányzott (lehet több is, kevesebb nem) áht hiánnyal?????
Lehet itt Járaizni, monetáris tanácsozni, csak nincs értelme.
.
Maradok tisztelettel:
Törölt felhasználó 2004. 01. 15. 08:37
Előzmény: #32  Mendieta
#34
Kedves Mendieta!
Egyetértün k abban, hogy az MNB-nek nem szabad asszisztálnia a fiskális expanzióhoz (a világon azonban van ilyen, a legnagyobb). Miközben nem asszisztál, a kamatokat a hazai gazdaság viszonyaihoz illene illesztenie, és nem egy csak az Elnök fejében létező valamilyen ideális árfolyamhoz. Tavaly az infláció 5% körül volt, idén állitólag lessz 7% ehhez hogy is illik a 12,5%-os kamat? Sehogy.
A forint gyengülésének a fiskális expanzió csak a kissebbik nem is meghatározó eleme, meghatározóbb benne Járai Úr korábbi hibái és a megváltozott nemzetközi környezet, amihez elfelejtett alkalmazkodni.
Eleve marhaság a forint egy valutával szembeni bármilyen irányú mozgását alapvető kérdésnek tartani, ha a dollár gyengülés megindulása óta hagyják lassan leértékelődni a forintot, ma nincs senkiben krízis pszihózis.
Törölt felhasználó 2004. 01. 14. 08:34
#33

Gyakorta lehet olyan megfogalmazásokat hallani, hogy az országba vetett befektetői bizalom megingott, továbbá, hogy a külföld már nem, vagy csak nagyon magas áron hajlandó a finanszírozni a magyar iker deficitet. Ez a megfogalmazás azt a hamis látszatot kelti, hogy az ország hitelképessége már nem megfelelő.
.
Indokol t volna, ha legalább politikusaink árnyaltabb megfogalmazást használnának. Bizalmi válságról nem az ország befektetői kockázata, hanem a Forint és a Forint-kötvények vonatkozásában lehet beszélni. Ez óriási különbség.
Az igazság az, hogy a külföld még soha nem volt hajlandó ilyen alacsony kockázati felárat tartalmazó devizahitelekkel finanszírozni a hiányt.
A probléma „csak” a Ft-ban történő finanszírozásnál merül fel.
Nem véletlenül.
A Ft-leértékelés okozta árfolyam-veszteséget a forintban nyújtott hiteleknél a külföldi hitelező viseli, míg a devizahiteleknél a magyar adófizetők.
Üdv. zj
Mendieta 2004. 01. 13. 23:20
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
#32
Kedves Kanyisz!
.
Milyen beszólás? :)
Rendben van, de akkor ismerjük el, hogy nincs a világon olyan független jegybank, ami asszisztálna bármilyen kormány infláció-gerjesztő fiskális expanziójának, mert nem ez a feladata. A forint gyengülésében oroszlánrésze volt a fenntarthatatlan expanziónak. Az idei inflációhoz pedig evidens, hogy leértékeltebb árfolyam tartozik, tehát sikerült a kormánynak ráerőszakolni a monetáris politikára az akaratát, kitűznek egy hiteles euró-csatlakozást 2009-re, (szerintem már ettől erősödni fog a forint) és az NMB máris koncentrálhat a 2005-ös, 2006-os céljára. És erre is kizárólag mi fizetünk rá a magasabb inflációval, csúszó csatlakozással.
.
Üd v!
Törölt felhasználó 2004. 01. 13. 14:37
Előzmény: #28  Mendieta
#31
Kedves Mendieta!
Utálom a fiskális expanziót, Fekete Jánost pedig csak saját múltkori beszólásom miatt bocsátom meg.:)
Lengyelország ban az S&P szerint az államadósság meg foja haladni a 60%-t.
Amit alapvetően félreértettél. Más dolog, hogy mitől alakúlt ki a trend és más, hogy mitől van hiszti.
A trend egyik eleme a fiskális expanzió, de szerepet játszik benne a lakóssági hitel expanzió, a dollár gyengülése, a fordulat a nemzetközi kötvénpiacokon, stb.
A hisztit pedig csinálják, ráülve a trendre.
Amit pedig a dollárral akartam mondani azt bondroid már megmagyarázta, egyszerü számtannal rá lehet jönni, hogy a forintnak gyengülnie kellett. Remélem tovább gyengül, mert ha kipukkad az euro lufi, akkor kell majd erősödnie a forintnak a hazai infláció védelmében.
Üdv
Mendieta 2004. 01. 13. 14:18
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
#30
Azért írtam, mert a dollár gyengüléséhez semmi köze nincs a magyar gazdaság teljesítményének. Inkébb az amerikai fiskális expanzióhoz, és a gigantikus fizetési mérleg-hiányhoz... nem ismerős?
Törölt felhasználó 2004. 01. 13. 12:49
Előzmény: #28  Mendieta
#29
Szerintem nem komolytalan a dollar teoria. A forint gyengul a dolarral egyutt, ez teny.
A dollar gyengult az euroval szemben -> ha minden mast valtozatlanul hagynank akkor a forint/dollar arfolyam 200 alatt lenne. Tehat a dollar gyengulest lekovette reszben a forint is.
Persze ez lehet veletlen is nem ok-okozat a dollar gyengules es a forint gyengules kozott hanem csak idobeli egybeeses.. lehetne az eurhuf 240 es akkor 200 alatt lenne az usdhuf.
Mendieta 2004. 01. 13. 11:57
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#28
Lengyelországban kb 45% a gdp/államadósság, nem táncol a 60% körül.
Lengyelország ban nem olyan jelentős a külföldi finanszírozás, mint nálunk.
Legyelország nem mond 2008-at.
Lengyelorsz ág nem kis nyitott gazdaság.
És még lehetne sorolni.
.
A külföldiek az "ő kis tételeikkel" bármikor jelentkeznek, lenyomják az árakat. Ők nem tudnak jelentősebb veszteség nélkül kiszállni sehogyse.
.
A 183 forintos dollárteória komolytalan. Most is 200 forint egyrészről, másrászt nem gondolhatod komolyan, hogy bármi közünk van Greenspan gyenge dollár politikájához.... Képzeld, ha Surányi lenne ma a jegybank elnöke, akkor is 200 forint lenne a dollár :))
.
Nem baj Kanyisz, élj csak boldogan a fiskális expanzió bűvöletében, kebledre Fekete Jánossal.
Törölt felhasználó 2004. 01. 13. 11:57
Előzmény: #23  Mendieta
#27
Kedves Mendieta!
Nem mondok ellent annak amit irsz, de ha egy kamat magas akkor elvileg korlatlanul johet be penz, vagy legalabbis sokkal tobb penz johet be mint amennyi kimegy a megnovekedett import miatt.
Törölt felhasználó 2004. 01. 13. 11:54
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#26
Ez egy jo eszrevetel szerintem is. Mi csak az euroforintot nezzuk, kozben szamit az eurusd illetve a forint dollar is arfolyam is. De a jegybank figyeli ezt mert az usd az olajarral egyutt az egyik fo meghatarozoja az inflacionak rovid tavon. A baj az hogy az olajar is felfele megy es ezert nem javulnak az inflacios kilatasok hiaba ilyen gyenge a dollar.
Törölt felhasználó 2004. 01. 13. 11:49
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
#25
Kedves JP!
En is orulok, hogy van kivel csevereszni. Sot orulnek neki ha az ilyen jellegu csevereszesbe minnel tobben be kapcsolodnanak. De nem azzal a szandekkal, hogy odacsapjon valamelyik oldalnak a politikaban.
Az USA nyomja ki a penzt de azert ok sem usszak meg: a hozamgorbe meredekebb, a dollar gyengult egy csomot. Ok is csak tovabb gorgettek a problemakat, bar naluk mivel a lakossag fiatalodik, ezert a potencialis output novekedni fog es ki tudjak noni az egyensulytalansagot. ezert van bizalom a reszveny piacban is.
A forintal azert nem lehet ezt megcsinalni mert a mi hosszu tavu kilatasaink nem ennyire rozsasak, megha a potencialis output magasabb is mint az EU-e, ez csak addig tart amig van tartalek a rendszserben termelekenysegi oldalrol.
Hogy mi a kulcs rovid tavon.. nem tudom. Igen, egyutt kellene mukodni a jegybanknak es a kormanynak. De itt csattan a ket iskola.. a korai vs kesoi EMU iranyzat. Es ezert nem tudnak egyuttmukodni, mindenki nyomta a maga oldalarol amit tudott. A kormany ugy tunik elerte amit akar, mert megiscsak o az erosebb, de ennek nagy volt az ara..
Törölt felhasználó 2004. 01. 13. 08:24
#24
- Vajon hogy lehetséges, hogy Lengyelországnak idén az S&P 7%-os GDP arányos hiányt jósol(Ó az a fránya fiskális politika), mégsincs hiszti a zlotyi körül?
- Tényleg olyan hülyék a külföldiek, hogy előbb kis volumennel este legyengítik a forintot, majd másnap kivonják a tőkét, kevesebb euróért?
- Egy komolyabb nemzetközi devizakereskedő hajlandó foglalkozni a forinttal olyan környezetben, ahol kis kockázattal búsás haszonhoz juthat dollár-euro relációban.
Csak egyféle logikus válasz létezik, magyar spekik, magyar forinttal generálják a hisztiket.
Még egy:
-Ha a forint nem gyengül az eurohoz képest tavaly január óta akkor ma a dollár 183 Ft-t érne. Komolyan gondolja valaki, hogy ez összhangban van a magyar gazdaság teljesítőképességéve l?
Még szerencse, hogy az MNB-nek nincs már eszköze az árfolyam befolyásolására, ha lenne, tönkre mennénk.
Mendieta 2004. 01. 12. 21:44
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
#23
Kedves Bondroid!
.
Még egy gondolat, hogy tiszta legyen. Először a fiskális expanzió, > növekvő importkereslet, > fizetési mérleg deficit, > ezt kell finanszírozni külföldről, méghozzá olyan magas kamattal, amennyiért hajlandóak finanszírozni...
.
Ennyire fenntarthatatlan költekezést pedig csak nagyon magas kamatért hajlandóak...
.
Üdv!
Törölt felhasználó 2004. 01. 12. 21:27
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
#22
A dollart ertekben (a szemeiben.....helyet t A dollart a szemeimben....igy akartam.
Udv; JP
Törölt felhasználó 2004. 01. 12. 20:25
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
#21
Kedves bondroid.
En orulok , hogy van kivel csevereszni , gongolatokat valtani. Tegyed te is.
Ha ugy erted a "kulcsot , " hogy USA eseteben , nem ertem mire gondolsz pontosan. A FED mogott meg ott a Wsahingtoni meg mit tudom en milyen penz vero nyomdak,de a W-i meg allas nelkul nyomtatja a dollart.A dollart ertekben (szemeiben a vilag egyik leg higabb penz neme) meg egyelore tarja az usa gazdasaga, es a dollar vilagra szolo presztizse.(nagyjabo l).
Kepzeld mar el azt az esetet , hogy az MNB ontene nagy mennyisegben a forintot , hogy a gazdasagi nehezsegeken segitsen, pld. minden fele infrastruktura az orszagon belul, egeszseg ugy, stb, ahova nagyon sok penzre lenne szukseg, hat mit gondolsz mi lenne a forinttal.Torok lira paritas.Mondjuk mindenki fol volna haborodva, a nyugdijasok ,meg mindenki, itt a hiper inflacio , de lenne egy csomo korszeru korhaz,korszeru utak,fejlestesek meg internet az istaloban is , na jo ez vicc volt,de a lenyeg az ertheto.Oda a forint feltve orzott erteke ( mondjuk kit erdekel, ha egyszer van helyette valami foghato - use youre illusion ). Na mindez amit leirtam,az amire a legkevesbe nem szamolok.
A kulcs ; de mire erted? Az egyutt mukodes az minden keppen jo - a fisk deficit szintjevel kapcs, nem ertem mit szerettel volna kerdezni. De ha arra kerdeztel hogy a "kulcs"hogy sikerulni a modszerrel olyanna lenni mint a FED/USA kormanyzat a mi esetunkben is, azt en nem tudom elkepzleni sem. A kettot en nem tudom ossze hasonlitani.
Udv ; JP

Topik gazda

kanyisz
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek