Topiknyitó: Törölt felhasználó 2011. 06. 03. 21:44

Trianon, 1920. június 4.  

A világ legigazságtalanabb "békéje"





1920. június 4-én, délelőtt tíz óra: Budapesten és országszerte "megkondultak a harangok, a gyártelepek megszólaltatták szirénáikat és a borongós, őszies levegőben tovahömpölygő szomorú hanghullámok a nemzeti összeomlás fájdalmas gyászát jelentették: ma (...) írták alá Trianonban a magyar meghatalmazottak a békeokmányt. Ma tehát elszakították tőlünk a ragyogó magyar városokat: a kincses Kolozsvárt, a Rákócziak Kassáját, a koronázó Pozsonyt, az iparkodó Temesvárt, a vértanúk városát, Aradot és a többit mind, felnevelt kedves gyermekeinket, a drága, szép magyar centrumokat. Ma hazátlanná tettek véreink közül sok millió hű és becsületes embert, és béklyókat raktak dolgos két kezükre. És a világ urai ma azt hiszik, hogy befejezték művüket, hogy kifosztva, kirabolva, elvérezve és megcsonkítva már csak egy papírlapot kell ránk borítaniuk szemfedőnek. (...) A város és az ország némán, méltóságteljesen, de komor daccal tüntetett az erőszakos béke ellen. Egész Budapest a gyászünnep hatása alatt állott." A közlekedés tíz percre leállt, bezárták az üzleteket és az iskolákat. Az ország a legmélyebb nemzeti gyászba borult. Temetés volt ez, valóban: egy hatalmas, gyönyörű ország, és egy éppen magára eszmélő, büszke nemzet temetése. Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter, valamint Drasche-Lázár Alfréd rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter ezen a napon, 16 óra 30 perckor, a versailles-i Nagy-Trianon palotában aláírta a magyarságra kényszerített békeszerződést.

(Megjegyzések: A diktátum aláírására az előzetes hírek szerint tíz órakor került volna sor, ezért, amint a fenti híradásból is kiderül, akkorra időzítve tartották az országos gyászmegmozdulásokat. Valójában a délutáni időpont a helyes, de mivel akkoriban még nem álltak rendelkezésre olyan tájékoztató eszközök, mint a rádió és a televízió, a lakosságot már nem lehetett értesíteni a változásról. A két, politikai értelemben jelentéktelen magyar aláíró személye szimbolizálta, hogy Magyarország csak a kényszer hatására írja alá a szerződést, de valójában nem fogadja el azt. Megjegyzendő még, hogy az aláírásra a közhiedelemmel ellentétben nem a Kis-Trianon, hanem a ceremóniához elegendően nagy méretű Nagy-Trianon palotában került sor, amint az a korabeli filmfelvételünkön is látható.)

A megdöbbenés és a tiltakozás nem volt ok nélküli. A történelem soha nem látott még ilyen "békét", amire inkább a "kivégzés és hullarablás" kifejezés lenne a találó.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2012. 06. 04. 15:11
Előzmény: #38  szivacs
#40
na akkor még egyet

látom, már -5, nyilván tőled is, köszi - mit is írtam: azt, hogy nem ide tartozik a téma. ide tartozik, vagy nem? akkor meg?

ha valakit érdekel, hogy hogy lett trianon, szerintem 8a terjedelmi korlátok meg elfoglaltság miatt erősen kivonatolom):

a tatárjárást követően voltak komoly betelepítések, sőt, már a kunok azelőtt érkeztek, a tatárok elől. ekkor volt az első komoly etnikai hígulás. aztán a török hódoltságot követően, illetve kisebb-nagyobb léptékben más alkalmakkor is. ezt az átalakulást a magyar nemzetiségi politika nem követte, és a nemzetiségek idővel érzelmileg elszakadtak. a habsburgok ezt pl. kurvajól ki tudják használni 1848-49-ben. amúgy az egész monarchia alatt a magyarok megpróbáltak ügyelni, hogy a többiek nehogy egyenrangúvá válhassanak a birodalmon belül, mi akartunk az osztrákok kizárólagos hatalomgyakorló partnerei lenni, amit pár nemzetiség amúgy is nehezen viselt. amikor az I. vh.-ban a központi hatalmak oldalán jött a bünti, a végén rettenetes bajokat hozó kormányokkal, tanácsköztársasággal, a magyarság diplomáciailag teljesen lenavigálta magát minden alkupozícióból, a nemzetiségek meg egész egyszerűen kihasználták az adódó helyzetet. nem a franciák és szövetségeseik fingattak meg minket, hanem a nemzetiségek maguk, mert motiválttá tettük őket addigra, hogy ezt megtegyék. meg bénáztunk is. a két háború között és a II. vh. alatt aztán ebből következett egy csomó további nagyon hülye revízióban reménykedő kényszerlépésünk, amire még jobban rácsesztünk aztán.

és ez nagyon szomorú, és elgondolkodtató

ez az én verzióm röviden
Törölt felhasználó 2012. 06. 04. 15:03
Előzmény: törölt hozzászólás
#39
Gróf Apponyi Albert védőbeszéde, amely pontos, lényegre törő, de sajnos eredménytelen volt:
link
szivacs
szivacs 2012. 06. 04. 14:52
Előzmény: #28  Bekre_Pal
#38
Nagy érzéked van hozzá, hogy mások érzelmeit bántó módon nyilváníts véleményt teljesen más fajsúlyú -így sértő- analógiákat felhozva.
Azért ezeréves Hazánk kivégzése és a fogyókúrás receptek nálam messze nem ugyanaz a kategória!
Remélem nálad sem!
Törölt felhasználó 2012. 06. 04. 14:26
Törölt hozzászólás
#37
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2012. 06. 04. 14:16
Előzmény: törölt hozzászólás
#36
nézd, ezt fejtegethetem akármilyen hosszan, de a lényeg akkor is az, hogy az ember olvassa el több történész munkáját, mert hajmeresztő véleménypresszúrákkal lehet találkozni igényesnek számító kiadványokban is. ha több oldalról látod, lesz saját véleményed, és az a jó, nem a másé. ennyi.

amúgy végtelenül sajnálom, hogy a téma zsigeri feldolgozásra csábítja a fórumozók többségét - pl. én javasolni mertem, hogy ne tőzsdefórumon trianonozzunk, és lám, jönnek a mínuszok. az ész megáll, és mindenki megy tovább, pedig lehet, hogy tényleg nem tőzsdefórumon kellene ilyesmit tárgyalni. amúgy ha érdekelne bárkit, mint ahogy nem, hogy mi a véleményem, hát trianont nemzeti katasztrófának tartom a legjavából. bár hozzáteszem, hogy szerintem mi legalább annyira benne vagyunk, mint a külföld, akikre sokan legszívesebben az egész felelősséget tolnák. és mellesleg továbbra is úgy vélem, hogy nem itt van a téma helye, le is zártam a magam részéről.
Törölt felhasználó 2012. 06. 04. 14:10
Előzmény: #29  Giskard07
#35
Egy dolog az édes-bús merengés azon, hogy milyen nagyok voltunk - ez lehet valamiféle közösség formáló erő is (bár én irtózom tőle) és megint más az a zagyvaság amit írsz, már ha komolyan gondolod.
Örüljünk, hogy van Európa, ahol a magyar ember határok nélkül élheti meg magyarságát.
Törölt felhasználó 2012. 06. 04. 14:08
Törölt hozzászólás
#34
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2012. 06. 04. 14:04
Előzmény: törölt hozzászólás
#33
a történelmet nem egy darab forrásból szokás tanulmányozni
bigyula 2012. 06. 04. 13:57
Előzmény: #29  Giskard07
#32
"Szerezzük vissza azt, ami az országé."

Jó szerezzük! :)

De miért érnénk be a trianoni határok visszaállításával? Emlékeim szerint Magyaroszág, a Magyar Korona országainak legnagyobb kiterjedése Mátyás idején volt, és a befolyásunk is akkor volt a legnagyobb Európában...
Törölt felhasználó 2012. 06. 04. 13:56
Törölt hozzászólás
#31
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2012. 06. 04. 13:42
Előzmény: #29  Giskard07
#30
mínuszolás helyett tanulmányozd a történelmet
Giskard07 2012. 06. 04. 13:29
#29
Szerezzük vissza azt, ami az országé. Ha kell, az ördöggel is összecimborálunk, de addig nem lehet nyugtunk. Ezzel tartozunk őseinknek, hőseinknek, déd- és ükszüleinknek. A nyugat sohasem segített rajtunk, csak ígérgetett. Amikor pedig alkalma nyílott egy háborúban kivéreztetett országnak megadni a kegyelemdöfést azonnal megtette, szomszédaink segítségével.

Magunknak állnunk talpra, hiszen van célunk. Mutassuk meg, kik vagyunk!
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2012. 06. 04. 13:06
Előzmény: #27  expimista
#28
helló, teszteletben tartva a témát udvariasan azt javaslom, hogy az ilyesmit más típusú fórumokon tárgyaljuk, mint ahogy nem értekezünk ezen a felületen gyereknevelésről, fogyókúrás receptekről vagy numizmatikáról se.
expimista
expimista 2012. 06. 04. 13:01
#27
Törölt felhasználó 2011. 06. 06. 22:14
#26
Hát ez van, nem rinyálni kell és régen se az kellett volna, hanem elfogadni ami történt (rinya nélkül) vagy meghalni a hazáért és küzdeni, csak ugye a másodikat azt nem sokan szeretik....
Törölt felhasználó 2011. 06. 06. 21:24
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#25
Tragikus.Csak úgy tudom elképzelni mintha jelen országunk 60%-át lecsatolnák, Balaton vagy Mátra ill. a fejlett infrastrukturával rendelkező megyéket / út,ipar, mezőgazdaság +lakosság stb. Mi maradna itt a túléléshez ?
Törölt felhasználó 2011. 06. 06. 21:02
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
#24
Franciaországban megalakul egy fiatalokból álló szervezet, mely célul tűzi ki a trianoni béke igazságtalanságainak megoldását

Franciák, akik felelősséget éreznek

" sok francia diák segített a szervezésben, sőt ők annyira megértették Magyarország problémáját, hogy jövő héten Franciaországban megalakul egy fiatalokból álló szervezet, mely célul tűzi ki a trianoni béke igazságtalanságainak megoldását. Ezen kívül alapítottak egy lapot, ami ezt a célt hivatott segíteni, mert Torockai elmondása szerint úgy érzik, felelősséggel tartoznak a diktátum jóvátételéért. "


link

link

link

link
Törölt felhasználó 2011. 06. 06. 20:59
Előzmény: #22  HIM
#23
""ELNÖK: Tisztelt Képviselõtársaim! Több oldalról fordultak hozzám képviselõtársaim, hogy a mai napon emlékezzünk meg a számunkra oly tragikus trianoni béke 70. évfordulójáról egyperces néma felállással. Kérem képviselõtársaimat, álljunk fel! (Egyperces néma felállás, a FIDESZ képviselõi kivonulnak.)"

(Parlamenti Napló, 1990. június 4.)"

igen ez a fidesz igazi arca!!!!!!
ocsmány, képmutató erkölcsi nullák
HIM
HIM 2011. 06. 05. 21:03
#22
"ELNÖK: Tisztelt Képviselõtársaim! Több oldalról fordultak hozzám képviselõtársaim, hogy a mai napon emlékezzünk meg a számunkra oly tragikus trianoni béke 70. évfordulójáról egyperces néma felállással. Kérem képviselõtársaimat, álljunk fel! (Egyperces néma felállás, a FIDESZ képviselõi kivonulnak.)"

(Parlamenti Napló, 1990. június 4.)
Törölt felhasználó 2011. 06. 05. 16:27
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#21
sajnos a vers utolsó 4 sora napjainkra is igaz :(

Topik gazda

koborvillam
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek