Topiknyitó: tigus7313 2011. 01. 10. 09:48

magánnyugdíjpénztárban maradóknak  

Ezt a topikot azért gondoltam létrehozni, hogy aki gondolkodik a maradáson, könnyebben tudjon olvasgatni, mert az ilyen típusú topikok előbb-utóbb átváltanak közgazdasági vitafórummá, amiben már elsikkad a lényeg, és sok lesz a ha…



Először is furcsa nekem, hogy 12 év elteltével kezdenénk vitatkozni egy rendszerről, hiszen eddig senki nem emelte fel a szavát, hogy milyen káros és rossz. Azt látni lehet, hogy a FIDESZ sem ezért tette most. Az előzmények, a kapkodás, az átgondolatlanság egyértelműen erre mutat, az hogy most mindenféle fedősztorit, illetve UTÓLAGOS okot (pl. államadósság) kitalálnak kicsit parasztvakításnak tűnik.



Ráadásul a nyugdíj téma pont egy hosszútávú kérdés, ahol 15-20 év felkészülés szükséges, ha változtatni akarunk, vagyis a rendszert nem lehet egyik pillanatról a másikra megváltoztatni egy bizonyos társadalmi csoport súlyos érdeksérelme nélkül.

1998-ban ez a folyamat indult el a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében, vagyis a nyugdíjjárulékok bizonyos részének magánszámlára helyezése fejében a jövőben (15 év múlva – ebből telt el 12 év) az államnak kevesebb nyugdíjat kell fizetnie, ezáltal csökkentve az akkori költségvetésekre nehezedő kötelezettségeket.



Az, hogy a rendszer szabályozása hogy alakult, a hozamok a szabályok miatt mekkorák, ennek megvitatása már NEM KÉPEZNÉ e topik tartalmát, mert szorosan nem kapcsolódik hozzá. A hibás kormányzati döntéseket lehet bírálni, de azok nem érintik a magánnyugdíjpénztári reform alapelvét.

Mint ahogy az sem, hogy a rendszer bevezetésével keletkező költségvetési lyukat 12 év alatt semelyik kormány nem foltozta be, nem tett lépéseket ennek érdekében, vagyis újból a kormányzati döntéseket kritizálnánk a mi lett volna ha kérdésekkel. (nem függhet ettől az alapelv megítélése, és soha nem is támadták ezért)

Az sem lehet indok, hogy mostanra derült ki milyen terheket jelent a rendszer, hiszen egyértelműen mérhető, kalkulálható volt a költségvetési bevétel kiesésé mértéke, ez nem zavarta a 98-tól kormányzó FIDESZ és az utána következő szoci kormányokat sem.



Így ennek feszegetésének sincs sok értelme, és mivel a 12 év alatt a rendszer nem kapott kézzelfogható, publikus kritikát semelyik politikai oldalról hihettük azt, hogy teljesen elfogadott és örök. Ezáltal és ennek hatására alakítottuk ki életberendezkedésünket, életvitelünket, hoztunk bizonyos döntéseket. (emiatt lett volna fontos, hogy ennek folytatására tényleges lehetőséget adott volna az állam)

12 évet haladtunk egy úton, amiről szűk két hónap alatt eldöntik, hogy mégsem jó, az ismert okok alapján, minősíthetetlen feltételeket és döntési helyzetet adva az állampolgároknak.



igen van elkeseredettség bennem ezt látva – talán hiányzik:

a szakmai, társadalmi egyeztetés,

a nem kapkodó és improvizáló törvénykezés,

a megfelelő felkészülési idő meghagyása,

a tanulmányok,

a tényleges és fair döntési lehetőség a szabad választásra,

a változtatás jövőbeni hatásainak pontos és teljeskörű (ennyi idő alatt ez is lehetetlen) felmérése,

a hosszabbtávú gondolkodás a költségvetés tervezésében,

a kiadás-bevételi oldal figyelembevételével, azon elv, hogy ha a kiadás csökkentés lehetőséget ad, csökkentsük a bevételeket,

a kormányzati stílus és kommunikáció stb.



egyszóval e topik nem közgazdasági vitafórum lenne,



aki ellene van (így hirtelen a semmiből) az mnypt. rendszernek ne olvassa, nyugodtan kerülje el, hiszen nem térítés a célja a topiknak.

aki esetleg ingadózik, elolvashatja, de ne ez alapján döntsön, hanem saját meggyőződése alapján, hiszen a döntése következményét csakis ő viseli majd.



Ha szükséges volt a topik létrejötte az jó, ha meg nem, eltűnik ez is a süllyesztőben:).
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
gazmber 2011. 06. 08. 09:12
Előzmény: #1019  szivacs
#1020
az ilyenfajta az alapkezelést bíráló, esetleg büntető ügyet bármikor lehet kreálni, főleg ha az állami szinten spekiző fülkések bevetésen vannak.... mondhatják hogy felelőtlenül gazdálkodnak az mnypk pl.miért tartottak telekom papirt és buktak rajta ~30% -ot +24Ftosztalékot... miért nem tartottak biztonságos állampapirt, sőt a legjobb az lenne, ha "biztonságot nyújtó" állami nyugdíjalapba utalnának át mindent...
szivacs
szivacs 2011. 06. 07. 23:04
Előzmény: #1018  gazmber
#1019
Aha. Tehát inkább maradjon a lenyúlt pénz néhány magánbanknál, alapkezelőnél, minthogy visszakerüljön a manyup számlákra.
Jó megvédés, nem mondom!
gazmber 2011. 06. 07. 19:39
Előzmény: #1017  szivacs
#1018
ebből az "üzletből" csak a fityeszfanok azok akik részesedhetnek - ha nem lenne világos!.... hiszen a fülkések azok akik megszüntetik és lenyúlják az mnyp tagok 3000 mrd Ft-ját, de még szeretnének a bentmaradt tagok megmaradt vagyonából is minnél többet különböző ellenőrzési trükközésekkel, büntetésekkel kicsalni...sztem az mnypk-nek nincs pénze, csak az mnyp tagoknak van pénze...
szivacs
szivacs 2011. 06. 07. 16:58
Előzmény: #1016  gazmber
#1017
Ennyire antifityeszfun vagy, hogy bánt, ha a manyup tagok visszakapnak valamit abból amit leszedtek a számlájukról vagy te is részesedsz a bizniszből? :-)

gazmber 2011. 06. 07. 15:08
Előzmény: #1015  szivacs
#1016
gondolom, mert nem volt kedvük A egonéknak vitatkozni, vagy meglehet nagy fityesz fun-ok...(?) ellenben a harcos "dunaparti napóleon" fociszerető barátja csányi-bácsi mégis vitatja pszáf karcsiék előadott koncepcióját...-:)
szivacs
szivacs 2011. 06. 07. 12:17
Előzmény: #1014  Törölt felhasználó
#1015
"egyelőre csak egy vád, nem tény."
- az Aegonnál már tény, vissza is fizette a tagoknak. Örülhetnek neki!

"Binder István, szóvivő, Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete: - Ezek itt részben kormányrendeletek, nemcsak törvények, mindenesetre azért összességében el lehet mondani, hogy a pénztárak jelentős részénél nem történt ilyen technika alkalmazása, voltak pénztárak, amelyek alkalmazták ahogy a bejátszásban is hallottuk, utána a mi vizsgálatunk nyomán maguk is realizálták, hogy ez nem volt helyes gyakorlat, és ahogy pl. el is hangzott, az Aegon pénz esetében valóban több százmilló Ft-ot már vissza is írtak a tagok egyéni számlájára."
Törölt felhasználó 2011. 06. 07. 10:14
Előzmény: #1012  szivacs
#1014
A "hónapokkal ezelőtt" már az új PSZÁF-vezetés alatt volt, a mnyp-k ellen hirdetett keresztes háború megindítása után.

És igenis van összefüggés az időzítés és a tartalom között, az első eléggé megkédőjelezi a második hitelességét.

Meglátjuk, mit mond a bíróság, szerencsére ők (jelenleg még) nagyjából függetlennek mondhatók.

Szóval ne vedd készpénznek, amit Pszáf Károlyék mondanak, egyelőre csak egy vád, nem tény.
gazmber 2011. 06. 06. 22:10
Előzmény: #1012  szivacs
#1013
Kérdésem: a harcos fülkés elvtársak az adóságcsökkentéssel történő minél eredményesebb csatározás fejében a gaz mnyp-k által fizetendő ~10%-os reálhozamot minden bizonnyal már felajánlották az adóságcsökkentő alap részére és véletlenül se szándékoznak az "ellopott" hozamokat felvenni...ugye(?)
szivacs
szivacs 2011. 06. 06. 17:54
Előzmény: #1011  Törölt felhasználó
#1012
A tartalom és az időzítés két külön dolog, ezt persze te is tudod, ugye? Mégis...

Nem tudom, milyen a te szemed, de talán a te szemeden sincs hályog: "A PSZÁF még hónapokkal ezelőtt...", ami azt jelenti, hogy nem most.
Számomra ez az apró 1-2 milliárdos mozzanat is rávilágít arra, hogy erre a lehetőségre kiválasztott kufárok mire is használták a manyupokba tett pénzeket.
Törölt felhasználó 2011. 06. 06. 14:41
Előzmény: #1010  szivacs
#1011
A vizsgálatok érdekes időzítése egy percig se zavarjon meg, kedves szivacs (Szima Judit előállítása is nyilván a véletlen műve).

Nyilván egyik ügyhez sincs semmi köze az ügyészség illetve a PSZÁF alkotmányban rögzített nagyonfüggetlen státuszának, mint ahogy a Fityisz politikai érdekével való látványos egybeesés is nyilván a véletlen műve.

Nem állítom persze, hogy Szima vagy az említett pénztárak nem sárosak, de azért ilyen gyermeteg lelkesedéssel tapsikolni erősen koncepciós-szagú eljárásokhoz az én szememben azért elég szánalmas.
szivacs
szivacs 2011. 06. 06. 14:11
#1010
"A PSZÁF még hónapokkal ezelőtt kötelezett több magánnyugdíjpénztárt is arra, hogy a portfóliójukban szereplő befektetési alapjaik túlságosan magas költségeit szüntessék meg, és a többletköltséget utalják vissza a pénztártagok számlájára. A felügyelet szerint a pénztárak milliárdos kárt okoztak az indokoltnál magasabb díjterheléssel a tagoknak."
link
Ittapiros-holapiros?
Ottaköltség-ittahaszon!
:-)))
gazmber 2011. 06. 01. 15:08
Előzmény: #1008  gazmber
#1009
na mindegy...van új bejegyzés itt...aki szeret olvasgatni...
link
gazmber 2011. 06. 01. 15:03
Előzmény: #1007  vjan
#1008
érdekes...
a jelenlegi hivatkozott törvényhely 123. §
"(6) A magán-nyugdíjpénztári tagnak a magánnyugdíjrendszerben fennálló tagsági jogviszonya fenntartásának szándékáról 2011. január 31. napjáig kell nyilatkoznia. A társadalombiztosítási nyugellátásban nem részesülő, e törvény alapján magán-nyugdíjpénztári taggá vált személy magán-nyugdíjpénztári tagsági jogviszonya nyilatkozat hiányában 2011. március 1. napjával megszűnik. A helyszíni nyilatkozattételre jogosult személy, illetve a tartósan külföldön tartózkodó pénztártag [24. § (10) bekezdés], ha nyilatkozatát 2011. január 31-éig rajta kívül álló okból nem tudta megtenni, akkor az akadály megszűnésétől számított 8 napon belül, de legkésőbb 2011. február 28-áig a nyilatkozat 24. § (10) bekezdése szerinti módon való pótlásával egyidejűleg igazolási kérelmet terjeszthet elő."
- erről szólna....
a jelenlegi határozat pedig teljesen másról...
a speki fülkések már jó előre (még az új törvény meg sem volt(?)) a régi hivatkozás tekintetében beadhattak egy csomó beadványt amivel elfoglalhatja magát az AB aztán most jókat röhögnek azokon akik ezt beszopják...-:)szvsz
vjan 2011. 06. 01. 12:42
#1007
394/B/2009. AB végzés

a magánnyugdíjról és magánnyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény 123. § (6) bekezdése alkotmányellenességének vizsgálatáról.

(2011. május 31.)

Határozatok / Friss határozatok / 394/B/2009. AB végzés

394/B/2009. AB végzés

Az Alkotmánybíróság jogszabály alkotmányellenességének utólagos vizsgálatára irányuló indítvány tárgyában meghozta a következő

v é g z é s t:

Az Alkotmánybíróság a magánnyugdíjról és magánnyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény 123. § (6) bekezdése alkotmányellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló eljárást megszünteti.

I n d o k o l á s

Az indítványozó az Alkotmánybíróság előtt utólagos normakontrollra irányuló eljárást kezdeményezett a magánnyugdíjról és magánnyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Mpt.) 123. § (6) bekezdése alkotmányellenességének megállapítása, és megsemmisítése iránt. Az indítványozó szerint az Mpt. támadott szabályozása ellentétes a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 2. § (5) bekezdésében foglaltakkal, ezen kívül a jogalanyok között diszkriminációt hoz létre, és jogbizonytalanságot eredményez. Emellett a kifogásolt rendelkezés sérti a tulajdonhoz való jogot, valamint az Alkotmány 70/E § (1) bekezdésében foglalt szociális biztonsághoz való jogot, mert a szabályozás miatt sok család kerül súlyos anyagi helyzetbe.

Az indítványozó az Alkotmánybírósághoz intézett levelében indítványát visszavonta arra hivatkozva, hogy a jogszabályváltozásoknak köszönhetően „2009. július 9-től lehetővé vált a visszalépés a TB nyugdíjrendszerbe”, ezáltal megszűnt az általa sérelmezett helyzet. A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló 2009. évi LXXVII. törvény 144. §-a az Mpt. 123. §-át kiegészítette a (15)-(16) bekezdésekkel, amelyek lehetővé tették a visszalépést a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe.

Az Alkotmánybíróság az Alkotmánybíróságról szóló 1989. évi XXXII. törvény 20. §-a alapján az arra jogosult indítványa alapján jár el. Tekintettel az indítvány visszavonására az Alkotmánybíróság az eljárást — az Alkotmánybíróság ideiglenes ügyrendjéről és annak közzétételéről szóló, többször módosított és egységes szerkezetbe foglalt 2/2009. (I. 12.) Tü. határozat (ABK 2009. január, 3.) 31. § d) pontja alapján — megszüntette.

Budapest, 2011. május 31.

Dr. Paczolay Péter s.k.,
az Alkotmánybíróság elnöke
Dr. Balogh Elemér s. k.,
alkotmánybíró

Dr. Bihari Mihály s. k.,
alkotmánybíró
Dr. Bragyova András s. k.,
előadó alkotmánybíró

Dr. Holló András s. k.,
alkotmánybíró
Dr. Kiss László s. k.,
alkotmánybíró

Dr. Kovács Péter s. k.,
alkotmánybíró
Dr. Lenkovics Barnabás s. k.,
alkotmánybíró

Dr. Lévay Miklós s. k.,
alkotmánybíró

Dr. Stumpf István s. k.,
alkotmánybíró
tigus7313 2011. 06. 01. 12:16
Előzmény: #1005  gazmber
#1006
ehelyett szappanoperába csöppenünk:

hogy hogy nem az indítványozó levélben éppen visszavonta a kérelmet.............
gazmber 2011. 06. 01. 12:02
Előzmény: #1004  gazmber
#1005
ha kell a jelenlegi/régi alkotmányt is felfüggesztik...hiszen háborúban állunk, a fülkéseknek minden eszköz megengedhető...(ez a büszke magyarok dóga)...(?)szvsz
gazmber 2011. 06. 01. 11:56
Előzmény: #1001  Törölt felhasználó
#1004
annyira nem izgat, mnypknek már úgyis kapufa, ha kell a jelenlegi/régi alkotmányt is felfüggesztik (amit egyébként sem ismernek el és nem is tisztelnek) csak az övék lehessen a lóvé...szvsz
gazmber 2011. 06. 01. 11:45
Előzmény: #1002  szivacs
#1003
vagy a félszbuksz..?
szivacs
szivacs 2011. 06. 01. 11:43
Előzmény: #1001  Törölt felhasználó
#1002
érik a fészbuk forradalom... :-)
Törölt felhasználó 2011. 06. 01. 11:36
Előzmény: #1000  gazmber
#1001
Igen én is ezekkel játszottam. Odacsöröghetnétek még páran, hogy érzékeljék a közérdeklődést. ;)

Topik gazda

tigus7313
3 4 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek