Topiknyitó: tigus7313 2011. 01. 10. 09:48

magánnyugdíjpénztárban maradóknak  

Ezt a topikot azért gondoltam létrehozni, hogy aki gondolkodik a maradáson, könnyebben tudjon olvasgatni, mert az ilyen típusú topikok előbb-utóbb átváltanak közgazdasági vitafórummá, amiben már elsikkad a lényeg, és sok lesz a ha…



Először is furcsa nekem, hogy 12 év elteltével kezdenénk vitatkozni egy rendszerről, hiszen eddig senki nem emelte fel a szavát, hogy milyen káros és rossz. Azt látni lehet, hogy a FIDESZ sem ezért tette most. Az előzmények, a kapkodás, az átgondolatlanság egyértelműen erre mutat, az hogy most mindenféle fedősztorit, illetve UTÓLAGOS okot (pl. államadósság) kitalálnak kicsit parasztvakításnak tűnik.



Ráadásul a nyugdíj téma pont egy hosszútávú kérdés, ahol 15-20 év felkészülés szükséges, ha változtatni akarunk, vagyis a rendszert nem lehet egyik pillanatról a másikra megváltoztatni egy bizonyos társadalmi csoport súlyos érdeksérelme nélkül.

1998-ban ez a folyamat indult el a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében, vagyis a nyugdíjjárulékok bizonyos részének magánszámlára helyezése fejében a jövőben (15 év múlva – ebből telt el 12 év) az államnak kevesebb nyugdíjat kell fizetnie, ezáltal csökkentve az akkori költségvetésekre nehezedő kötelezettségeket.



Az, hogy a rendszer szabályozása hogy alakult, a hozamok a szabályok miatt mekkorák, ennek megvitatása már NEM KÉPEZNÉ e topik tartalmát, mert szorosan nem kapcsolódik hozzá. A hibás kormányzati döntéseket lehet bírálni, de azok nem érintik a magánnyugdíjpénztári reform alapelvét.

Mint ahogy az sem, hogy a rendszer bevezetésével keletkező költségvetési lyukat 12 év alatt semelyik kormány nem foltozta be, nem tett lépéseket ennek érdekében, vagyis újból a kormányzati döntéseket kritizálnánk a mi lett volna ha kérdésekkel. (nem függhet ettől az alapelv megítélése, és soha nem is támadták ezért)

Az sem lehet indok, hogy mostanra derült ki milyen terheket jelent a rendszer, hiszen egyértelműen mérhető, kalkulálható volt a költségvetési bevétel kiesésé mértéke, ez nem zavarta a 98-tól kormányzó FIDESZ és az utána következő szoci kormányokat sem.



Így ennek feszegetésének sincs sok értelme, és mivel a 12 év alatt a rendszer nem kapott kézzelfogható, publikus kritikát semelyik politikai oldalról hihettük azt, hogy teljesen elfogadott és örök. Ezáltal és ennek hatására alakítottuk ki életberendezkedésünket, életvitelünket, hoztunk bizonyos döntéseket. (emiatt lett volna fontos, hogy ennek folytatására tényleges lehetőséget adott volna az állam)

12 évet haladtunk egy úton, amiről szűk két hónap alatt eldöntik, hogy mégsem jó, az ismert okok alapján, minősíthetetlen feltételeket és döntési helyzetet adva az állampolgároknak.



igen van elkeseredettség bennem ezt látva – talán hiányzik:

a szakmai, társadalmi egyeztetés,

a nem kapkodó és improvizáló törvénykezés,

a megfelelő felkészülési idő meghagyása,

a tanulmányok,

a tényleges és fair döntési lehetőség a szabad választásra,

a változtatás jövőbeni hatásainak pontos és teljeskörű (ennyi idő alatt ez is lehetetlen) felmérése,

a hosszabbtávú gondolkodás a költségvetés tervezésében,

a kiadás-bevételi oldal figyelembevételével, azon elv, hogy ha a kiadás csökkentés lehetőséget ad, csökkentsük a bevételeket,

a kormányzati stílus és kommunikáció stb.



egyszóval e topik nem közgazdasági vitafórum lenne,



aki ellene van (így hirtelen a semmiből) az mnypt. rendszernek ne olvassa, nyugodtan kerülje el, hiszen nem térítés a célja a topiknak.

aki esetleg ingadózik, elolvashatja, de ne ez alapján döntsön, hanem saját meggyőződése alapján, hiszen a döntése következményét csakis ő viseli majd.



Ha szükséges volt a topik létrejötte az jó, ha meg nem, eltűnik ez is a süllyesztőben:).
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
prmiklos 2011. 01. 10. 21:17
Előzmény: #45  Törölt felhasználó
#60
"Az állami szektorban nincs mozgástér, a piacon tevékenykedőknek meg sokkal célszerűbb a magas bérjövedelmeket teljesen az állam látókörén kívülre transzformálni valamilyen adótudatos technikáva"

Ezt nem tudja mindenki megtenni. A hivatalosan bejelentett, és magas jövedelmmel rendelkezők NEM tudják kihúzni bevételüket az állam vigázó szeme elől. Ha a teljes bérköltségem a zsebemben maradna, tojnék nagy ívben a döntésre... De nem ez a helyzet. A munkaadóm által fizetett járulék meghatározó része a befizetéseimnek, és ha nem kapok ezután egy petákot sem, az bizony érzékenyen érint. Ezért nehéz számomra a döntés, mert egy komoly bizonytalansági faktort hozok a hosszútávú terveimbe.

A közöny miatt én is csalódott vagyok. Kezdetben a szakszervezetik is utcára akartak menni, aztán pedig...
Törölt felhasználó 2011. 01. 10. 21:13
Előzmény: #56  tigus7313
#59
értem. Köszönöm a választ.
A 15 év sehogy nem lesz meg, viszont ez egy újabb kibaszás a maradókkal.
Mivel így erre az időszakra még a mnyp-be se jön zsé, lenyúlja az állam és ugyanúgy nem kapok cserébe semmit mint késöbb, amikor legalább 10% megy majd a mnyp-be. Legalább a mnyp befizetését meghagyhatták volna a maradóknak erre az időszakra hogy legyen esélyük kellő tőkét felhalmozni. Mindezek után mi a garancia arra, hogy majd késöbb amikor ismét nagyon kell a pénz viktor atyánknak akkor "ideiglenesen" nem veszi el a mnyp-s befizetéseket a maradóktól?
bárhogy dönt az ember rosszul jár. de én maradok mert nem bízok abban hogy 35 év múlva mire nyugdíjba megyek addigra a cigányok majd lopás helyett dolgozni járnak és járulékot is fizetnek amiből nyugdíjat is fizet az állam annak aki végigdolgozta az életét sokmillió adót fizetett minden évben és eltartotta ezt a kibaszott rendszert...
Törölt felhasználó 2011. 01. 10. 21:02
Előzmény: #49  Törölt felhasználó
#58
Azt megmondani, hogy majd mi lesz, nehéz. Aki visszalép annak fizetni ugyanúgy kell ezután is , mint eddig , de fidesz nem ad nekik semmit (terv szerint)ha eléri a nyugdíjhatárt.Persze jöhet kormány és törvényváltás is.
De volt ugyebár kismama per is ami után végül a fujjolt mszp nek kellett visszafizetnie a fidesz által elvett pénzt.
Ez még előfordulhat ezzel a szituval is, csak itt nem 20-200.000.- ft okatt kell majd vissza fizetni hanem sokkal többet . nem 30 hanem 3000 milliárdrol beszélünk. honnan lenne rá később fedezet?
Törölt felhasználó 2011. 01. 10. 21:01
Előzmény: #36  Törölt felhasználó
#57
igen, ezen filógzok, mintha anno vitáztunk volna erről, mert szakközépbe jártam...
Katonaságot is beleszámítják!
2010-1992=18+1(katonaság)+3(főiskola?)
Hmmm... akkort a teljes jogú nyugdíjidő meg is lenne
15-20 év között csak résznyugdíj jogosultság van.
nyugdíjasok számának növekedése
keresők számának csökkenése

Hááát......
Csak eléggé Orwell-i víziom támad ettől....
tigus7313 2011. 01. 10. 20:49
Előzmény: #49  Törölt felhasználó
#56
sajnos ez a hit, remény kategória.

hiszel magadban és reméled, hogy egy új kormány változtat a szabályokon.

2011. dec 1-ig (2011 novemberre méd fizetted a járulékot) keletkezik szolgálati időd.

azt hiszem 15 évnél (hiányzó részt meg lehet váltani) már jár valami nyugdíj járadék.
Törölt felhasználó 2011. 01. 10. 20:48
Előzmény: #29  tigus7313
#55
Én is maradni akartam, harcosan hírdettem, de megtörtem, bevallom bűnömet.
Alapvetően az a baj, hogy:

a. egy sötét korszak van mögöttünk, ami félelemmel tölt el mindenkit;
b. az állam alapvetően egy elnyomó szervezet, és rendelkezik az azok végrehajtásához szükséges szervezetekkel/eszközökkel;
c. az egzisztenciáját, a nyugdíját (ami fekete lyuk), az életét mindenki félti.

Ne higyétek, hogy túlzok, így vagyunk SZOCIALIZÁLVA.
Ezt nem véletlenül lehetett CSAK ebben az országban megtenni, nagyon jól elő lett ez készítve/tervezve/felmérve.

....és végezetül csak egy kérdés:

- maguk a nyp-akat "üzemeltető" biztosítók is miért olyan "csendesek"?
[goto a.] Hmmmm....?
Törölt felhasználó 2011. 01. 10. 20:34
Előzmény: #52  Törölt felhasználó
#54
az kimaradt, hogy egy Kósa, egy Selmeczi, egy Matolcsy, egy Szijjártó, stb.) folyamatosan hazudhat óriásiakat, csinálhat hülyét magából, (korábban Gyurcsány, Torgyán, stb.) annak semmi jogkövetkezménye nem volt és nincs...
Törölt felhasználó 2011. 01. 10. 20:31
#53
a maradókról?
Törölt felhasználó 2011. 01. 10. 20:30
Előzmény: #43  Törölt felhasználó
#52
az MNYP-k kicsit jobban figyelnek arra, hogy jogilag helytállót mondjanak a jelenlegi helyzetben. és pont ezért nehéz nyilatkozni, túl sok az ismeretlen az egyenletben...
Törölt felhasználó 2011. 01. 10. 20:30
Előzmény: #46  prmiklos
#51
Mit tudtak volna hozzátenni a múltban ? Horvát hozamokat,működési kltségeket.Kedvezményekkel ösztönözni a tagokat egyik pénztárból a másikba való átlépés esetén.Tájékoztatni a tagokat hogyan használják a választható portfóliókat, mikor érdemes a,b,c -re váltani stb. Nem tették, most sem sokat tesznek szerintem...
tigus7313 2011. 01. 10. 20:27
Előzmény: #46  prmiklos
#50
szolgálati idő megváltása:

link
Törölt felhasználó 2011. 01. 10. 20:25
Előzmény: #47  Törölt felhasználó
#49
Sziasztok!

Én most megyek majd nyilatkozni a maradásról, de egy dolgot nem értek teljesen, ebben kérném a segítségeteket.
Szóval nekem kb. 12 év a szolgálati időm, tehát semmilyen állami nyugdíjra nem számíthatok. Viszont úgy tudom, hogy a tavaly novembertől 2011 dec 31. ig történt mnyp-ba tovább nem utalt, az állam által lenyúlt járulékaimat az állam a szolgálati időbe beszámítja majd.
Tehát lesz nekem kb. 13 év szolgálati időm, amivel kitörölhetem a seggem, semmit nem kapok utána. Szóval ez tényleg így van, a mnyp-be semmilyen összeg nem megy ezen időszak alatt és utólag se lesz kompenzálva az államtól?
tigus7313 2011. 01. 10. 20:24
Előzmény: #45  Törölt felhasználó
#48
csalódottságom a közömböségnek szól, és az ebből következő kormánynak szóló figyelmezetés elmaradásának.
nem jó azt érezni, hogy mindent megtehetnek.
nem jó érzés, hogy milyen kevés embert zavar ez.
ha kevés a hasonlóan gondolkodó, az embernek el kell gondolkodnia először önmagáról, aztán arról, hogy jó helyen van-e:(
Törölt felhasználó 2011. 01. 10. 19:56
Előzmény: #43  Törölt felhasználó
#47
Ezt értem de ha a vagyon és a tagok megtartására törekednének, jól jönnének az infók az egyedi döntéshez. Kb. 1 hónapja szavazták meg a törvényt, lehet ha érdekeltek akkor most nem 8 ezer a maradók száma...
prmiklos 2011. 01. 10. 19:55
Előzmény: #43  Törölt felhasználó
#46
És ki jönne rá a illető személyére, ha egy fórumban valaki nicknévvel írogat? Egyébként nem tudom, hogy mit tudnánsk a manyup-ok hozzátenni a kérdéshez, ők is csupán elszenvedői ennek az intézkedésnek (viszont közösek az érdekeink, függőségün, ők belőlünk élnek, mi meg tőlük várjuk öregkori jólétünket).

A hiányzó évek megváltására hol találok törvényi hivatkozást?

Köszönöm előre is!
Törölt felhasználó 2011. 01. 10. 19:54
Előzmény: #29  tigus7313
#45
Nem értem a csalódottságodat. Szerintem teljesen reálisak a napvilágra kerülő számok. Az állami szektorban nincs mozgástér, a piacon tevékenykedőknek meg sokkal célszerűbb a magas bérjövedelmeket teljesen az állam látókörén kívülre transzformálni valamilyen adótudatos technikával. Így a normális úton elérhető nyugdíjpénztári megtakarítások 5-6 év alatt is felhalmozhatók, akár külföldön is. [Mondjuk én már ezt mondtam a MNYP rendszer indulásakor is az ismerősöknek, de lehülyéztek. Most meg kapkodják a levegőt. :(]
Törölt felhasználó 2011. 01. 10. 19:35
Előzmény: #41  enigma
#44
Szívesen!
Én megelőztem őket, ma nyilatkoztam...
Üdv
Törölt felhasználó 2011. 01. 10. 19:35
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
#43
Szia
MANYUP-ban dolgozok ,és azért nem mondhatunk semmit ,mert a meg lettünk intve ,hogy jobban tennénk ha nem nagyon mondanánk semmit, csak azt ,hogy mindenki egyedi döntése.

Hát ezért nem szólalnak meg a manyupok .
Törölt felhasználó 2011. 01. 10. 19:34
Előzmény: #39  enigma
#42

Amit az előzőben írtam a szakmunkás célú szakközepekről. Állítólag ha a lenti rendelet mellékletében felsorolt szakmát szerzett valaki az érettségi mellé, akkor jó eséllyel számíthat az is szolg. időnek:-))

E1. Az 1/1978.(I.14.) OM-MüM együttes rendelet - a középfokú képzési célú szakközépiskolák szakosításáról, mellékletben felsorolt szakoksetleg akinek segítség lehet...
enigma 2011. 01. 10. 19:24
Előzmény: #38  tigus7313
#41
Köszönöm mindkettőtöknek.
Amúgy én is ma kaptam egy levelet a mnyp-mtől. Próbálkoznak, ha kicsit későn is.

Topik gazda

tigus7313
3 4 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek