Topiknyitó: Törölt felhasználó 2010. 11. 24. 23:42

A nyugdíjpénzek államosításának tanulsága  

link



az állam nem a megoldás. Az állam A probléma.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pampa 2010. 11. 25. 12:47
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#20
Nagyvonalakban egyet lehet érteni azzal amit írsz.
Csak egy részt kiemelnék :
" A probléma adott: évtizedekig minden ország jobban élt, mint tehette volna, hatalmas adóssághegyeket felhalmozva. "

Gondolom ebbe Magyarországot is belevetted.

Ezzel vitáznék némileg, igaz volt egy két réteg amely jobban élt idehaza is mint ami indokolt lett volna, de szerintem a fő probléma az,hogy a rendszerből hiányzó páz egy jelentős részét nem "felélte" az ország hanem különféle módszerek segítségével magán tulajdonba került. Remélem ezt nem kell részletezni, kezdődött a "spontán privatizációkkal" azután az állami beruházások megcsapolásával folytatták. stb...
Közben voltak kisebb-nagyobb bűnügyek is. Pl. az olajszőkítés, talán a pézpapír eltünése, ( az még nem bizonyított a mai napig,hogy bekerült e a piacra az így készült pénz,).
És ehhez még hozzájött a szociális probléma oldására kitalált "butaság" a megélhetési bűnözés fogalma...
Ráadásul ösztönözték a szegény réteg számára a gyermekvállalást mint megélhetési formát.
Kezdjük érezni a következményét.
A munkahelyek megszünéséből adódó probléma kezelésére bevezették a "rokkant nyugdíjas" státuszt. Ennyi rokkant ( ? ) arányosan még egy országban sem található.

És sajnos ezek olyan problémák amik egyszerű kormányzati döntéssel nem orvosolhatóak. 20 év hibája ( ebből max. 4 év a FIDESZ-é ) torlódott össze napjainkra. Ezt kellene 1-2 év alatt helyrehozni. Szerintem a kormány ezért próbálja bevonni a MNYP-ban lévő tartalékot,hogy időt nyerjen.
szvsz
Törölt felhasználó 2010. 11. 25. 12:46
Törölt hozzászólás
#19
szivacs
szivacs 2010. 11. 25. 12:44
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#18
Értelmes szavak, továbbgondolásra méltóak.
Törölt felhasználó 2010. 11. 25. 12:43
Előzmény: törölt hozzászólás
#17
Az világos, hogy az adóelkerülők miatt is elúszik rengeteg pénz, de fő vonalakban pusztán a demográfia miatt is borulna a rendszer, akkor is, ha hirtelen mindenki "megtérne", és rendesen fizetné az adót. Világos, hogy ha folyamatosan nő a várható életkor, és ezt nem követi le a nyugdíjkorhatár növelése, akkor még stagnáló létszám mellett is romlik a nyugdírendszer egyenlege, hát még ha ráadásul csökken is a lakosságszám. Megoldás lenne persze a népesség növelése, de ez csak látszatra az, az erőforrások így is egyre szűkösebbek...
Törölt felhasználó 2010. 11. 25. 12:43
Törölt hozzászólás
#16
ujonc 2010. 11. 25. 12:37
Előzmény: törölt hozzászólás
#15
45 éves zsoldos nem kap nyugdíjat, gondolom a hivatásosokra gondolsz. Nekik érdemes elmenni feketén dolgozni, hogy ne adózzon a nyugdíja után is.
Kap egy fizetésnyi nyugdíjat és egy másik főállású helyét betöltve keres mégegyszer annyit. Ilyen is van, de nem ettől borúl az egyensúly.
ujonc 2010. 11. 25. 12:33
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#14
"A probléma adott: évtizedekig minden ország jobban élt, mint tehette volna, hatalmas adóssághegyeket felhalmozva"
Halkan kérdezném meg, hogy ki finanszírozta ezt és miből? Ha van adósság van hitelező is! Minden ország eladósodott! Ki hitelezett nekik és miért, mi a cél?
Törölt felhasználó 2010. 11. 25. 12:32
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#13
Régi tanulság már a magyar közpénzügyekben, hogy azok járnak jól, akik a lehető legkevesebbet teszik be a közösbe adó, járulék, stb. formájában, és egyéb utakon jutnak a valós jövedelmükhöz. A mnyp-k kinyírása ismét behúz egy strigulát ennek a bölcsességnek a javára,és az utolsó indokot is megszünteti a "magas" fizetések bejelentésére. Mostantól jön csak igazán a minimálbéres világ, és még tovább nő a nyugdíjaknál tapasztalható finanszírozási szakadék. Gratulálok!
Törölt felhasználó 2010. 11. 25. 12:29
Törölt hozzászólás
#12
Törölt felhasználó 2010. 11. 25. 12:25
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#11
Leszögezném, hogy a fidesz húzását elképesztőnek tartom, a vezetőit pedig utolsó férgeknek, de sajnos a húzásuk igazából logikus, pontosabban tökéletesen illeszkedik a világban jelenleg uralkodó közgazdasági csapásirányhoz.

A nyugdíjreform lényege x éve az volt, hogy látszott, hogy a rendszer fenntarthatatlan, hiszen egyre több nyugdíjast kell egyre kevesebb munkavállalónak eltartani. Megakadályozandó az ebből eredő elhatalmasodó állami eladósodást, létrehozták az mnyp rendszert. Azért az állam szempontjából nézve ez is rablás volt! Hiszen nyugdíjat ugyanúgy kellett fizetnie azután is, mint előtte, viszont az erre fordítható bevétele csökkent. Persze amúgy logikus volt a lépés, hiszen egy jövőbeli összeomlást próbáltak így kikerülni a probléma előrehozásával (és széthúzásával). Az elv az lehetett, hogy az államnak kellene a különbözetet kigazdálkodnia / megspórolnia. Aztán kiderült, hogy az állam nem képes / nem akarja ezt kigazdálkodni, inkább megnövelte a hitelfelvételt. Az eredmény látható. A fidesz most azt mondja, hogy visszaveszi azt, ami régen járt az államnak. A mód persze végletesen visszataszító.

Ugyanakkor a vicc csak az, hogy igazából a filozófia a világ minden táján ugyanaz. A probléma adott: évtizedekig minden ország jobban élt, mint tehette volna, hatalmas adóssághegyeket felhalmozva. Kiderült, ez így nem mehet tovább. A logikus és ésszerű lépés az lenne, hogy ezt (f)elismerve, meghoznánk a megfelelő döntéseket, és az életszínvonal csökkentésével reagálnánk rá. De nem, ezt sehol senki nem hajlandó megtenni. A legnagyobb sztár közgazdászok (kezde Roubini majommal, és társaival) sem hajlandók levonni a helyes következtetést. Ez az egész világon probléma, itthon igazából ugyanez megy kicsiben. A rendszer nem működik, de sem az mszp, sem a fidesz nem hajlandó kiállni elénk, és azt mondani, hogy az eddigi életszínvonalunk adósságfelhalmozáson alapult, ergo, vissza kell adnunk az életszínvonalból, hogy ne omoljon össze a rendszer most, vagy 2-5-10 év múlva. Aztán azon már lehetne vitát folytatni, hogy ki mennyit adjon vissza a színvonalból. Más út pedig nincs: ilyen adósságokkal nem lehet annyira felpörgetni a gazdaságot, hogy kinőhessük a problémát, ez teljesen világos. Strukturális okokból sem lehet megoldani, na de azért sem, mert a világon mindenütt ez a gond.
Törölt felhasználó 2010. 11. 25. 12:22
Törölt hozzászólás
#10
ujonc 2010. 11. 25. 12:18
Előzmény: #4  parkinson
#9
Bocsánat!
"Mindent a mnyp. szemszögéből lát"
Nem! A tagság szemszögáből látja!
Ki is az a 7M ember?
"Azzal nem foglalkozik, hogy az államnak fizetési kötelezettségei vannak"
Dehogyis nem! Ezért fizetjük az adót, csak tudod az államadósság, nem azok akarták felvenni(és nem azokra költötték el)akiknek a pénzéből törlesztik.
"És miért így csinálják? Mert az állam a saját kölykét fogja támogatni és nem a másét" Ez nem válasz az általad feltett kérdésre.
"Nyugdíjat senki nem abból kap amit félretett, hanem abból, amit az éppen dolgozóktól elvonnak" Igen! És pont ennek a tarthatatlanságára hivatkozva alkották meg a többpilléres nyugdíjjrendszert. Amit most az üres kassza miatt felélnének. Húsz-, harminc év múlva meg, kin tudod majd számonkérni a mostani intézkedéseket?
Törölt felhasználó 2010. 11. 25. 12:03
Előzmény: #4  parkinson
#8
Persze, hogy gond a jelen nyugdíjasa és sokan meg is dolgoztak a nyugdíjukért, amit joggal várnak el. Csakhogy, az utóbbi években a nyugdíjak helyettesítési rátája (utolsó nettó kereset és kapott nyugdíj hányadosa) igen magas volt, a járulékfizetési hajlandóság pedig csekély.(munkakerülők, adócsalók, minimálbéresek okán) Ez is a TB hiány komoly oka, nem csak a rendszer kettőssége miatt a tőkefedezeti egyéni számlákra utalt MNYP tagdíjak.
Az mnyp egyenlegek mostani kizsaorlásával nem történik más, mint a jövőbeni fizetési kötelezettségek mértékét növelik, aztán lehet bízni a mindenkori kormányban, hogy ki is fizeti valamilyen hozammal x év múlva... Ezt is észre kéne már venni azoknak, akik csak jelenbéli tűzoltásig látnak, nehogy túl nagy koppanás legyen az elvárthoz képest 10,20,30,40 év múlva a nyugdíjba menetelkor. Mindezt demagóg módon csúsztatásokkal tarkítva tálalják a médiában, hogy terelni lehessen a csordát, akiknek nincsenek ismereteik, vagy csak érdektelenek.
szivacs
szivacs 2010. 11. 25. 11:31
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#7
Törölt felhasználó 2010. 11. 25. 10:58
Előzmény: #5  szivacs
#6
nem szabad nyugdíjasnak lenni ...

előtte pár nappal meg kell halni

a francnak annyit élni .. úgy is csúz meg minden nyavalya jönne

ha mszp-s vagy és még mindig a fidesz van , akkor neki múszáj élnie , hogy cuffolja ő is a nyugdíjkasszát
szivacs
szivacs 2010. 11. 25. 10:49
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
#5
Hát nem csodálom, hogy nem adta a nevét ehhez a véleményéhez a blogger! Budaházyt is valami ilyesmiért kapták le. Régen anarchizmusnak nevezték az ilyesmit...
parkinson 2010. 11. 25. 07:45
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
#4
Nagyon sajátos ez a Miscellaneous-os értékelés, mondhatnám csőlátásos.
Mindent a mnyp. szemszögéből lát és a másik 7M ember meg le van sz@rva.
Azzal nem foglalkozik, hogy az államnak fizetési kötelezettségei vannak, minden hónapban a nyugdíjasoknak, rokkantaknak, segélyeseknek, stb. stb. amire egyre világosabb, hogy nincs meg a fedezet.
És miért így csinálják? Mert az állam a saját kölykét fogja támogatni és nem a másét.
Aki pedig most úgy reagál, hogy akkor küldjék a halálba a rokkantat meg a segélyest a Biszku nyugdíjassal együtt, rohadt nagy falba fog ütközni.
Nyugdíjat senki nem abból kap amit félretett, hanem abból, amit az éppen dolgozóktól elvonnak, naiv ábránd, hogy majd a félretettből fogsz szépen éldegélni - persze egy csőlátó idáig sosem fog ellátni.
Törölt felhasználó 2010. 11. 25. 00:32
Előzmény: #2  mondoka
#3
Tanulság: Akinek sorsa hivatalt adott, még nem biztos, hogy észt is adott hozzá.
(Balti módra: mivel lett, nem észt!)

Lassan üszkösödik az a jobb kéz. Az amputálás indikált.
mondoka 2010. 11. 25. 00:06
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
#2
A tanulság , elég tragikus tanulság, hogy ne adj felületet arra hogy kár érjen.

Topik gazda

manci007
4 4 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek