Topiknyitó: Portfolio 2010. 11. 15. 07:40

400 ezer új munkahely 5 év alatt - Volt már ilyen?   

Ugrás a cikkhez
2015-ig 400 ezer új munkahely jön létre Magyarországon - ígérte nemrég Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A Fidesz részéről már 2008 óta kampányígéret a 10 év alatt egymillió új munkahely létrehozása, ráadásul a kormány legújabb nyugdíj...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=141168
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szivacs
szivacs 2010. 11. 17. 15:22
Előzmény: #1  portfolio
#22
Kedves Kádár Piroska!

Gratulálok!

1. hogy a nevét adta a cikkéhez!

2. magához a cikkhez is, szép munka!

Javaslom, hogy folytassa a téma feldolgozását, mivel jelenlegi helyzetünk egyik (talán a) legmeghatározóbb kulcskérdéséről van szó.

Társadalmunk és gazdaságunk számos gondjának megoldására lenne pozitív hatással, ha jelentős előrelépést tudnánk tenni a valós értékteremtő és nettó adó/járulék befizető munkahelyek létrehozásában. Jó munkát! Várjuk további cikkeit a témáról.

Egy táblázat a témához: link

Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 18:31
Törölt hozzászólás
#21
Sarpac
Sarpac 2010. 11. 15. 18:26
Előzmény: #19  trendelek
#20
Van megoldás, fegyveres őröket akiket kirúgnak a honvédségtől telephely őrnek kell alkalmazni. Szigorú törvényt hozni mint maiban és ledurrantani azt akik lopni merészel vagy be mer jönni a kertedbe hívatlanul!:D
trendelek 2010. 11. 15. 18:24
Előzmény: #18  Sarpac
#19
de olyat is hallottam, (nem egy esetben)
l. GE Ózd...felvette az embert, gyártelepen takarítani...ott legtöbb üzemcsarnokban még azt is csak egyedi 10-20e Ft.os munkaruhában lehet a kellő tisztaság miatt... a "munkavállaló" mihelyt alkalma nyílt rá, a drága munkaruhájában átugrott a kerítésen, és meglógott, soha többet nem látták se őt se a munkaruhát...-:)
Sarpac
Sarpac 2010. 11. 15. 18:17
Előzmény: #16  trendelek
#18
:D
Sarpac
Sarpac 2010. 11. 15. 18:16
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#17
Azért 7hónappal ők is gazdálkodtak!Eltervezték hahahaha!:DDD
trendelek 2010. 11. 15. 18:14
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#16
Na ez is csak egy mende-monda, nem igaz, hogy 1-milla ember feketén dolgozik! még a tizede sem sztem. Ellenben van/lehet 1-milla ember, legfőképp a hasonló nagyságrendű roma népesség zöme ilyen lehet, aki nem dolgozik de nem is igen fog...egyrészt hagyományból, másrészt mert nem lesz aki foglalkoztatja őket...voltak akik megpróbálták már...súlyos kudarcba fulladt a kísérlet...pl. közterületre, építkezésre, stb. segédmunkásként...reggel kiosztották nekik a szerszámokat, seprűt,lapátot,stb. ami kell, délre már se ember, se szerszám nem volt a munkaterületen...viszont jó áron lehetett venni szerszámokat a piacon...-:)
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 17:55
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#15
Ráadásul olyan ostobán hazudott, hogy le is buktatta magát egyből. Azért kell tehát jövőre a bank és válságadó, mert az idei költségvetési hiányt eltervezte az előző kormány... Ezt mondta ugyanis:)
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 17:51
Előzmény: #13  szivacs
#14
link

igazi elmebajnok ez a gyuri gyerek
szivacs
szivacs 2010. 11. 15. 17:27
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#13
:-)(

pol-elemzo, mi erre a beírásra a politikailag korrekt minősítés ?
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 17:10
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#12
Engedtessék meg, hogy magamtól idézzek:

"Nem igazán értem, miért kell azt feltételezni, hogy orbánéknak nem sikerül elérni a "10 év alatt 1 millió új foglalkoztatott" célkitűzést.

Pofon egyszerű, két megoldása is van.

Az első szerint hoznak egy törvényt, miszerint Mo-on teljes foglalkoztatottság van.

A második már agyafúrtabb és kevésbé támadható: Szintn törvénybe foglalják, hogy Mo-on mindenki, aki munkaképes korú és egészségileg is alkalmas a munkára, az foglalkoztatottnak számít és kötelező maga után a mindenkori minimálbér után megfizetni a közterheket.

Egy csapásra megoldódna a nyugdíjrendszer fenntarthatósági problémája és az állam adóbevételei is exponenciálisan nőnének.

Aki pedig úgy dönt, hogy a semmiből mégsem tud fizetni, azokról megállapítják, hogy ők bizonyára volt komcsik (sőt gyurcsányisták) és szabotálják a kormány célkitűzéseit, ezért munkakerüléséért büntetőeljárás alá kell őket vonni és munkatáborokba telepíteni.

pol-elemzo"
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 14:05
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#11
:)

(csodálkoztam is, de persze csak miután elküldtem, hogy te nem szoktál baromságokat írni).

"Bár eddig jobb mint a fideszé, ami nincs."

Tartok tőle, hogy a Fidesznek is valami hasonló, saját hajunknál fogva húzzuk ki magunkat a mocsárból szerű remek ötlete van/lesz...
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 14:04
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#10
Egyébként komolyra fordítva, az 1 milló új munkahely ami egy űjabb nyilvánvaló hazugság, mert nem új munkahelykről van szó, hanem nagyrészt a feketén dolgozók bejelentéséről. Mivel ennyi munkahelyet képtelenség létrehozni ilyen rövid idő alatt. Előszőr egy felméréssel kellene kezdeni, ami feltérképezné a feketén dolgozók számát, keresetét, és legfőképp a tényleges okát, hogy miért nincsenek bejelentve... stb, és erre megoldásokat. De gondolom ez mint megtörtént ellenzékben eltöltött idő alatt?! Vagy a nagy összefogásban már nem jutott rá idő?
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 13:57
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#9
Következőnek teszek mosolygós fejet. jó? :)
Persze, hogy nem jó ötlet. Bár eddig jobb mint a fideszé, ami nincs.
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 13:54
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#8
Nem jó az ötlet (túl azon, hogy 1 millió munkahely elképzelhetetlenül sok, tehát azt így végre se lehetne hajtan). Mert ha az állam ad munkát, akkor az kiadás, aminek csak egy része jön vissza adók, járulékok formájában. Ezzel nem vagyunk kisegítve. Valós, piaci munkahely kell.
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 13:51
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#7

Az ötlet jó, csak az a baj, hogyha 1 milló utcaseprő összegyülne a Kossuth téren narancssárga láthatósági mellényben, nem lehetne tudni hogy tisztaság lesz, vagy fidesz tüntetés.
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 13:47
Előzmény: #4  szivacs
#6
Szivacs:

"Hogy ez épp 1 millió vagy több vagy kevesebb, azt lehet elemezgetni, de hogy nagyarányú munkahelyteremtésre szükség van és ezeknek valós értéktermelő és adó/járulék befizető munkahelyeknek kell lennie, az nem kétséges. Ez tehát az ország előtt álló egyik legfontosabb feladat - bármilyen kormányunk legyen is - amit sajnos már két évtizede nem voltunk képesek megoldani. Sikert pedig nagyfokú társadalmi összefogás nélkül nehéz elképzelni. Ez az összefogás pedig nem lehet pártállás kérdése mivel ennek sikere mindannyiunk érdeke, kudarcát pedig mi és gyermekeink valamennyien elszenvednénk."

Ezek szép szavak 0 konkrétummal. Leírod, hogy szerinted hogyan lehet 1 millió munkahelyet teremteni? Vagy ez lehet kevesebb is. Leírod a hogyanját?
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 13:43
Előzmény: #1  portfolio
#5
a sok segélyen élő munkára kényszerítésével minimum 1 millióval több munkavállaló, adófizető lenne.

csak konkrét munkára kellene kötelezni ezt a réteget (akár utcaseprésre, mert Magyarországon, főleg BP-n kosz és mocsok van mindenhol), és aki nem dolgozik az nem kap segélyt se.

plusz erősebb rendőrség kellene, és már működne is a dolog.

szivacs
szivacs 2010. 11. 15. 13:28
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#4
"Az indoklás csak röviden annyit említ, hogy ha ez a foglalkoztatottság-bővülés ténylegesen elérhető, és a következő évtizedekben fenntartható a kiemelten magas foglalkoztatottsági arány, akkor hosszabb távon fenntartható a nyugdíjrendszer."
- a törvényi indoklásnak ez a lényegi része. Fordítsuk meg a tételt!
Így világossá válik a nyugdíjrendszer megoldandó problematikája, az, hogy annak fenntartásához jelentős számú adóbefizető munkahely létrehozása és tartósan gazdaságos működtetése szükséges. Ez a megoldandó közös feladat mindannyiunk számára függetlenül a külső gazdasági környezet alakulásától. Ha az kedvezően alakul, az segíthet, de ha nem, a feladatunk akkor sem változik, ha el akarjuk kerülni a nyugdíjrendszer nagyfokú leromlását. Ez is rámutat arra, hogy a belgazdaság fejlesztése miért kell, hogy sokkal hangsúlyosabb és sikeresebb legyen az eddigieknél!

"Ez is csak egy hagymázas elképzelés volt, amivel etették a zombisereget."
Az elképzelés az adósságválság és a fenyegető nyugdíjválság megoldásának kényszeréből következik. Minden gondolkodó ember számára nyilvánvaló, hogy ebben az országban több embernek kell értékteremtő munkát végeznie, különben a fenti válságokból nem lesz kilábalás. Hogy ez épp 1 millió vagy több vagy kevesebb, azt lehet elemezgetni, de hogy nagyarányú munkahelyteremtésre szükség van és ezeknek valós értéktermelő és adó/járulék befizető munkahelyeknek kell lennie, az nem kétséges. Ez tehát az ország előtt álló egyik legfontosabb feladat - bármilyen kormányunk legyen is - amit sajnos már két évtizede nem voltunk képesek megoldani. Sikert pedig nagyfokú társadalmi összefogás nélkül nehéz elképzelni. Ez az összefogás pedig nem lehet pártállás kérdése mivel ennek sikere mindannyiunk érdeke, kudarcát pedig mi és gyermekeink valamennyien elszenvednénk.
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 12:22
Előzmény: #1  Portfolio
#3
szerencsés lenne egy ígéret 2014-es határidővel
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 12:18
Előzmény: #1  portfolio
#2
Mindenkinek ajánlom elolvasásra a cikket. Főleg az a része érdekes, melyek azok a segítő illetve hátráltató tényezők, amelyek a célzott aktivitás-növekedést segíthetik illetve gátolhatják.

Ebből magamnak azt szűrtem le, hogy nemhogy 1 millió, de még ötszázezres foglalkoztatásbővülésre sem fog telni a 10 év alatt.

Ez is csak egy hagymázas elképzelés volt, amivel etették a zombisereget.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek