Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 11. 18. 10:23

A Brau-kisrészvényesek tiltakozása és bojkott-felhívása  

SÖRGYÁRI AKVIZÍCIÓ HEINEKEN MÓDRA, AVAGY
HOGYAN VÁSÁROLJUK FEL AZ EGYIK LEGSIKERESEBB MAGYAR SÖRGYÁRAT EGY „ZACSKÓ SZOTYIÉRT”?
A BRAU UNION HUNGÁRIA RT KISRÉSZVÉNYESEINEK TILTAKOZÓ LEVELE
A Heineken 100%-os magyarországi leányvállalatának (Amstel Rt) a Brau Union Hungária Rt részvényeire tett nyilvános vételi ajánlatát a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) „az újkori magyar tőkepiac legtisztességteleneb b felvásárlási kísérletének minősítette”. A kisbefektetők véleménye szerint a Heineken Magyarországon azt is megengedi magának, ami tőlünk nyugatabbra meg sem fordulna a fejében. A felvásárló gátlástalanul visszaélt az elégtelen magyar törvényi szabályozás kínálta lehetőséggel, ezenfelül pedig számos megállapított és várhatóan a jövőben megállapítandó törvénytelenséget is elkövetett, hogy a kisbefektetőktől egy „zacskó szotyiért” szerezze meg a Brau Hungária kisebbségi részesedését és zártkörűvé alakíthassa a társaságot.
A magyar Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) pedig tevőleges szerepet vállalt a törvény szellemének megkerülésében, és „a kiskapu bezárása helyett, nem csak a kaput, hanem az egész kerítést is lebontotta.”!
1. TILTAKOZUNK A TISZTESSÉGTELENÜL ALACSONY AJÁNLATI ÁR ELLEN...
Egyes, a nemzetközi gyakorlatban is széles körben alkalmazott iparági értékelési elvek és mutatók szerint a vételi ajánlat árfolyama meghaladhatná akár a 40 ezer Ft-ot is, az összes értékelési elv átlaga alapján pedig - első féléves vállalati adatokkal számolva - a Brau Hungária értékeként részvényenkénti 38,000 Ft körüli árat kapunk.
Az Amstel viszont a magyar cég részvényeinek darabjáért mindössze átlagosan 12,435 Ft-ot kínál. „A magyar részvényesek joggal kifogásolják, hogy Európa egyik legnyereségesebben termelő gyárát ne Európa legalacsonyabb árán próbálja a Heineken hátrányukra megkaparintani.” (TEBÉSZ)
2. TILTAKOZUNK AZ ANYAVÁLLALAT ÉS A FELVÁSÁRLÓ ÖSSZEJÁTSZÁSA ELLEN, MELYNEK VALÓSZÍNŰSÍTHETŐ ELSŐDLEGES CÉLJA: ADÓKIJÁTSZÁS, EGYIK ESZKÖZE: TISZTESSÉGTELEN ÁRFOLYAM-BEFOLYÁSOLÁ S, EREDMÉNYE PEDIG: A MAGYAR BEFEKTETŐK PÉLDÁTLANUL ALACSONY ÁRON TÖRTÉNŐ KISZORÍTÁSA CÉGBŐL...
Szeptember 5-én a Brau anyavállalata (Brau Union AG), mely a Heineken befolyása alatt állt már akkor is, a tőzsdei árnál 34%-kal olcsóbban eladta közvetlen irányítást biztosító befolyását az Amstel Rt-nek, a Heineken magyarországi leányvállalatának.
A Heineken két kapcsolt vállalkozása között létrejött ügylet valószínűsíthető célja adókijátszás! Független gazdasági szereplő az adott körülmények között nem válna meg a tőzsdei ár alatt 34%-kal ekkora részesedéstől! Az ügylet során a Brau Union AG 13 milliárd forint árfolyamveszteséget szenved el, mivel azonban csak a Heineken teszi át a magyar leányt egyik zsebéből a másikba, a virtuális árfolyamveszteségnek nincs jelentősége, az nem realizálódik! Annál nagyobb jelentősége van az így megspórolt osztrák adónak: Ausztriában az ügylet után 34%-os adót köteles fizetni a Brau Union AG, a magyar leánycég értékesítéséből származó nyereség után. A már elfogadható 30 ezer forint feletti ajánlat adóvonzata: 17,4 mrd Ft, míg a jelenlegi ajánlati ár „csak” 6 mrd Ft adófizetési kötelezettséggel jár. A „kapcsolt vállalkozások” adóelkerülésre irányuló szándékához, mint az objektív értékaránytalanságba n szenvedő ügylet megkötésének egyik mozgatórugójához nem férhet kétség! Az adóvonzatokhoz képest jóval kisebb mértékben drágítja a tranzakciót a kisebbségi tulajdonosok fair kifizetése: 30 ezres ajánlat esetén ez 5,5 mrd forint többlet kiadást jelent!
A 20 milliárd forint kötési összértéket meghaladó ügyletben a társaság törzsrészvényeinek 98,8%-a gazdát cserélt. A törzsrészvényekre a nyilvános vételi ajánlat során irányadó törvényi minimumárat ez a kötés, és ezáltal lényegében a két szerződő fél határozza meg! Ez elfogadhatatlan, mivel a szerződés hiányában (mely ráadásul a Tpt befolyásszerzésre vonatkozó szabályait is sérti) a minimumárat a PSZÁF állapítaná meg, különös tekintettel a Brau törzsrészvények értékelhetetlenül alacsony forgalmára az OTC-piacon! A szerződő felek magatartása kimeríti a tisztességtelen árfolyam-befolyásolá s Tpt. 206.§ (2) bek d) pont szerinti esetét!
Összefoglalva: a piaci árhoz képest feltűnő értékaránytalanságba n szenvedő ügylet nyilvánvalóan adókijátszásra és tisztességtelen árfolyam-befolyásolá sra irányul, több szempontból is sérti a tőkepiaci törvényt, valamint a Polgári Törvénykönyv alapján szintén több okból érvénytelen!
3. TILTAKOZUNK AZ AMSTEL/HEINEKEN JOGELLENESEN MEGVALÓSULT BEFOLYÁSSZERZÉSE ELLEN - MELYET A PSZÁF A TÖRVÉNY ÁLTAL ELŐÍRT JOGKÖVETKEZMÉNYEK NÉLKÜL HAGYOTT...
Az Amstel (Heineken) a fenti ügylettel megsértette a tőkepiaci törvény befolyásszerzésre vonatkozó kógens szabályait, de a PSZÁF, bár a jogellenességet határozatában megállapította, nem alkalmazta a jogszabályba foglalt jogkövetkezményeket, mindössze egy nevetségesen alacsony összegű bírság kiszabásáról határozott.
4. TILTAKOZUNK AZ ÉRDEMI VIZSGÁLATRA ALKALMATLAN VÉTELI AJÁNLAT JÓVÁHAGYÁSA ELLEN, MELYET A PSZÁF-NAK - AZ ESET VALAMENNYI KÖRÜLMÉNYÉRE TEKINTETTEL - GONDOLKODÁS NÉLKÜL EL KELLETT VOLNA UTASÍTANIA...
Az Amstel Rt az említett adásvételi szerződésre alapítva nyilvános vételi ajánlatot tett a Brau Hungária maradék 6,8%-nyi szavazatot képviselő kisrészvényesei számára, ajánlata azonban a Tpt számos rendelkezését súlyosan sértette. A felek között szeptember 5-én életbe lépő szerződés és az eredeti ajánlat szövege alapján megállapítható, hogy az Amstel csak az általa még meg nem vásárolt részvényekre tette meg nyilvános vételi ajánlatát, ami a Tpt 71.§ (1) bekezdésébe ütköző olyan súlyos jogszabálysértés, és amely a vételi ajánlat érdemi vizsgálat nélküli elutasítását kell, hogy maga után vonja. Az ajánlata tárgyi hatályának megváltozása értelemszerűen új ajánlatot eredményez, ezért a fenti hiba hiánypótlás keretében történő javítására nincs lehetőség!
5. TILTAKOZUNK AZ ELLEN, HOGY A PSZÁF FIGYELEMRE SEM MÉLTATOTT EGY SZEPTEMBER 11-I KELTEZÉSŰ KISBEFEKTETŐI BEADVÁNYT, és érdemben nem foglalkozott az abban foglaltak vizsgálatával, holott az tételesen kitért az AMSTEL ajánlatának tarthatatlan, a kisebbségi tulajdonosok jogos érdekeit súlyosan sértő aspektusaira.
6. TILTAKOZUNK AZ ELLEN IS, HOGY AZ AMSTEL RT SZEPTEMBER 5-ÉT KÖVETŐEN FOLYAMATOSAN ZAVARTA A PIACOT HELYESBÍTŐ ÉS PONTOSÍTÓ KÖZLEMÉNYEIVEL, VALAMINT, HOGY A BRAU HUNGÁRIA IGAZGATÓSÁGA TÖBBSZÖRI ÍGÉRETE ELLENÉRE SEM BÍZOTT MEG FÜGGETLEN PIACI SZAKÉRTŐT A BRAU RÉSZVÉNYEK VALÓDI ÉRTÉKÉNEK FELBECSÜLTETÉSÉVEL, ÉS LÉNYEGÉBEN EZ A KÉT TÉNY IS JOGKÖVETKEZMÉNYEK NÉLKÜL MARADHATOTT...
7. VÉGÜL MINDEZEKKEL ÖSSZEFÜGGÉSBEN TILTAKOZUNK AZ ELLEN, HOGY A PSZÁF MÉG AZOKAT A LEHETŐSÉGEKET SEM RAGADTA MEG A KISBEFEKTETŐK VÉDELME ÉRDEKÉBEN, AMELYEK A LEHETŐ LEGNYILVÁNVALÓBB MÓDON RENDELKEZÉSÉRE ÁLLTAK VOLNA EGY MAGASABB AJÁNLATI ÁR KIKÉNYSZERÍTÉSE VÉGETT!
A PSZÁF egy félmondat erejéig sem foglalkozott a tisztességtelenül alacsony ajánlati árral; nem állapította meg az egy érdekkörbe tartozó, összejátszó vállalkozások között létrejött szerződés törvényellenességét, a tisztességtelen árfolyam-befolyásolá st, és nem vonta le belőle a kisbefektetők fokozott védelmének szükségességét sem; nem alkalmazta az Amstel törvényellenes befolyásszerzésének jogkövetkezményeit; végül pedig - miután lehetőséget adott a törvénytelenségek visszamenőleges kijavítására - október 31-én jóváhagyta az Amstel módosított ajánlatát, és ezáltal megnyitotta a kaput a kisbefektetők példátlanul alacsony áron történő kiszorítása előtt a Brau Hungáriából.
VÉLEMÉNYÜNK SZERINT A PSZÁF ELJÁRÁSA SZOMORÚ PRECEDENST TEREMTHET A HAZAI KISRÉSZVÉNYESEK SZÁMÁRA, és azt az üzenetet hordozza a tőkeerős nyugati versenytársak felé, hogy a magyar törvények lehetővé teszik kimagaslóan jól prosperáló vállalatok Európában példátlanul alacsony áron történő felvásárlását is, és azokat (ti. a törvényeket) egyébként is büntetlenül megszeghetik, mert a magyar tőkepiac felügyeleti szerve nem tud, és nem is akar tenni ez ellen semmit.
A BRAU KISBEFEKTETŐIKÉNT MOST A NYILVÁNOSSÁGHOZ ÉS - ÉRDEKVÉDELMI SZÖVETSÉGÜNKÖN KERESZTÜL - A BÍRÓSÁGHOZ FORDULTUNK IGAZUNK, A TÖRVÉNYESSÉG ÉS A MAGYAR TŐKEPIAC VÉDELME ÉRDEKÉBEN. Amit „ma” meg lehetett csinálni a Brauval, azt „holnap” meg lehet a magyar tőzsdén jegyzett bármely másik társasággal. A Heineken tisztességtelen és törvénytelen eljárásának bíróság általi megállapítása és szankcionálása ezért valamennyi magyar kisbefektető jól felfogott közös érdeke, és a Brau kisebbségi tulajdonosai a TEBÉSZ-szel karöltve mindent meg is tesznek, hogy az ügy végére ne kerülhessen pont a PSZÁF október 31-i határozatával...
BOJKOTT-FELHÍVÁS:
A Brau Hungária kisrészvényesei és a Heineken/Amstel eljárását elítélő más befektetők már több mint két hónapja bojkottálják a Heineken és az Amstel termékeit. Kérünk minden jó érzésű magyar állampolgárt, hogy csatlakozzon a befektetők mozgalmához, melynek mottója: „AMEDDIG A HEINEKEN A KÜLFÖLDI BEFEKTETŐKET TÖBBRE BECSÜLI, MINT A MAGYAROKAT, ADDIG A SÖRÉT IS VELÜK ITASSA MEG!!!”
A Brau Union Hungária Rt. kisrészvényesei
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2004. 04. 30. 10:52
Előzmény: #318  Törölt felhasználó
#320
marikgy: "megtehette volna, nehezebb lett volna kommunikálni".
Most is pont ugyanolyan nehéz lenne megmagyarázniuk egy normálisabb ajánlatot, a számítási hiba ugyanis szerintem még 1Ft-ot sem emel a 180 napos átlagon (2-szer 8db-ról van szó, 12990Ft áron!!).
Spade: "Lehet hogy csak módositás lesz csak de az akkor is egy uj entitás"
Nem. Mert az eredeti ajánlat marad az ajánlat. Csak a számítási hiba miatti számokat módosítják.
Az eredeti ajánlatuk szövegében kiemelik a 180 napos átlagot, mint árazási elvet és törvényi minimumot, ezen nyilván nem változtatnak, akkor pedig csak a számokat kell kicserélni..
A média felelősségére amúgy megint felhívnám a figyelmet, mert több netes lapon "Új Brau ajánlatot követel a PSZÁF" vagy ehhez hasonló címen jelent meg a hír. Ez pedig nagyon megtévesztő.
És még mielőtt megkapnám az ellendrukker-holland seggnyaló-heinekenfe tisiszta jelzőket, megírom, hogy a fentiekkel nem ellendrukkerkedek, csak a hírt értelmezem és nyugalomra intek. Oh, milyen nagy szavak ezek..vállbaveregete m magam:)
spade 2004. 04. 30. 10:39
Előzmény: #317  Törölt felhasználó
#319
penznyelo,
Lehet hogy csak módositás lesz csak de az akkor is egy uj entitás és arra már az uj szabályok is vonatkoznak, hiszen közben a helyzet megváltozott.
Ez egy többlet lehetőség a számunkra akárhogy is nézzük...
A többi, a perek meg a nyilt törvényszegések meg megmaradtak...
A Heineken eltaktikázta....
Törölt felhasználó 2004. 04. 30. 10:33
Előzmény: #317  Törölt felhasználó
#318
Pénznyelő,
megtehett e volna, csak nehezebb lett volna kommunikálni. Így most (PSZÁF) talán könnyebb prezentálni az új ajánlatot.
Bár az is igaz lehet hogy semmi sem garantálja hogy most nagyvonalúbbak lesznek.
Törölt felhasználó 2004. 04. 30. 10:24
Előzmény: #314  Törölt felhasználó
#317
Nyugalom gyerekek, nem új ajánlatról van szó, hanem - mint az már ősszel is formai hiba szöveggel történt - módosításról:
"a vételi ajánlat tárgyát képező törzsrészvényekért meghatározott ellenértéket - a vonatkozó jogszabályi követelményeknek megfelelően - az utólag felmerült valós adatok alapján, jelen határozatom kézhezvételétől számított öt napon belül MÓDOSÍTSA"
Spade, mindegy, hogy közben EU tagok leszünk, mert ettől még az eredeti ajánlat az ajánlat (annak a dátuma számít). Ez csak módosítás. És ha eddig szarakodtak az árazással és a 180 napos átlagot ajánlották, ez most sem fog változni. Az Amstel egyébként október óta bármikor előjöhetett volna egy jobb ajánlattal (lévén, hogy az eredeti fel is van függesztve), ehhez nem kellett ez a hibás számítás, magától bármikor megtehette volna Úgyhogy semmiben nem változtat az ügy állásán ez a dolog.
spade 2004. 04. 30. 10:20
Előzmény: #315  spade
#316
Alain,
Az eddig elkövetett PSZAF meg Brau (pl. közgyülés)jogszabály sértéseket ez a Pszaf határozat nem ignorálja azaz azért még külön mindegyik de különösen a Brau szorulni fog. Hiszen a tulajdonosi jogok felfüggesztése ellenére gyárakat vont össze és szavazni engedte a Heinekent. Ezekből meg nagyon csunya pervesztés jöhet össze, meg az uj EU tagokkal szembeni diszkriminativ megkülönböztetés miatti EU botrány, amit a Heineken mint tözsdei cég nem engedhet meg magának..
Persze kérdés hogy felismerik-e ?
spade 2004. 04. 30. 10:14
Előzmény: #313  Törölt felhasználó
#315
Sokkal inkább meg lehet támadni, mert mi most már az EU piac része vagyunk az osztrákokkal együtt és egy piacon belül nem lehet hátrányos megkülönböztetés...
SZerintem és remélem ebben nem tévedek (hiszen a háttéralkukat nem ismerhetem) ez egy ajándék volt a Pszaf részéről...mert érdekes hogy pont az utolsó napon hozta ezt a határozatot hogy már csak mint EU tag léphessenek...
Törölt felhasználó 2004. 04. 30. 10:11
Előzmény: #312  spade
#314
lehet, hogy tudatosan nyitott a PSZÁF egy kiskaput a Heineken részére, hogy az ajánlati árat módosítania kelljen, alkalmat adva nem csak a pár OTC részvény miatti módosításra
ami érdekes: sem a PSZÁF sem az ajánlattevő nem felelős!!! AKKOR MEG KI???
kérdés, hogy él-e a az Amstel a magas labdával, és egy normális ajánlat adásával le akarja-e zárni ezt a kalamajkát vagy sem, és továbbra is folytatja a törvénytelenségek sorozatát???
én pesszimista vagyok.
Törölt felhasználó 2004. 04. 30. 10:01
Előzmény: törölt hozzászólás
#313
Szvsz ez az egész csak arra jó, hogy a bíroság előtt is megtámadott első ajánlat alól kibújjanak, így az új ajánlatot már meg se lehet támadni. Tévednék?
spade 2004. 04. 30. 10:00
Előzmény: #310  Törölt felhasználó
#312
SZerintem a minimálisan elfogadható és valamilyen módon még megfontolandónak(nem korrekt mert igazából az osztrák árból levezethető ár az) tekinthető ár az ajánlat elötti záróár
MIndenesetre ez egy szenzációs helyzet hiszen ez az ajánlat már egy EU piacra kell szóljon és igy az ajánlat pillanatában EU szabályok szerint kell eljárni, nekünk meg rendelkezésünkre áll az összes járulékos lehetőség. Lásd a május 1-től hatályba lépő uj versenytörvény...szó val ez nem is alakulhatptt volna jobban...
Törölt felhasználó 2004. 04. 30. 09:43
Törölt hozzászólás
#311
Törölt felhasználó 2004. 04. 30. 09:29
Előzmény: #309  Törölt felhasználó
#310
A Napi Gazdaság (áltlában jól értesült) cikke szerint csak egy minimális OTC kötés maradt ki az átlagár számolásból, mert az IEB rossz értékpapírkód alapján jelentett kettő egyenkánt 8 darabos Brau OTC adásvételt.
Ha a Heineken csak a törvényi minimumot akarja továbbra is adni, akkor gyakorlatilag csak néhány forinttal kell megemelnie az ajánlati árat. Persze, ha esetleg meggondolták magukat, és felajánlanak egy kompromisszumos ajánlatot... ti mit gondoltok, a kisbefektetők elfogadnák vagy harc a végsőkig? :))
Törölt felhasználó 2004. 04. 30. 09:19
Előzmény: #308  balta
#309
Lehet, hogy nyertünk ?
PSZÁF: helytelen a Brau ajánlati ár
2004.04.30 08:54
A Brau ma arról tájékoztatta a befektetőket, hogy a PSZÁF a mai napon III/26.039-3/2004. szám alatt az alábbi rendelkező részt tartalmazó határozatot hozott nyilvánosságra, a részvényeinkre benyújtott nyilvános vételi ajánlattal kapcsolatban:
"1. Megállapítom, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által hozott, az AMSTEL Sörgyár Részvénytársaság Magyarország (2921 Komárom, Tűzoltó utca 2.) részéről tett - a BRAU UNION HUNGÁRIA SÖRGYÁRAK RÉSZVÉNYTÁRSASÁG szavazati jogot biztosító elsőbbségi és törzsrészvényei megszerzésére irányuló - nyilvános vételi ajánlatot jóváhagyó, III/26.039-2/2003. számú, 2003. október 31. napján kelt határozatom jogszabálysértő, mert a határozat alapját képező kérelem mellékleteként becsatolt vételi ajánlat ajánlati árat tartalmazó rendelkezése - az Ajánlattevő és a Felügyelet érdekkörén kívül eső okból következően - nem valós adatokon alapul.
2. Felszólítom az AMSTEL Sörgyár Részvénytársaság Magyarországot (továbbiakban: Ajánlattevő), hogy a vételi ajánlat tárgyát képező törzsrészvényekért meghatározott ellenértéket - a vonatkozó jogszabályi követelményeknek megfelelően - az utólag felmerült valós adatok alapján, jelen határozatom kézhezvételétől számított öt napon belül módosítsa, ennek megfelelő tartalommal az ajánlatot nyújtsa be a Felügyeletre, és ezzel egyidejűleg kezdeményezze annak közzétételét.
3. Felhívom az Ajánlattevő figyelmét arra, hogy amennyiben a 2. pontban meghatározott felszólításomnak az arra megállapított határidőben nem tesz eleget, úgy a Felügyelet a jogszabálysértés ténye és fennállta okából az 1. pontban nevezett jóváhagyó határozatát akként módosítja, hogy a vételi ajánlat jóváhagyását megtagadja.
A határozat jogorvoslatra tekintet nélkül azonnal végrehajtandó."
A határozat indoklásaként az szerepel, hogy egy bank téves adatszolgáltatása miatt a vételi ajánlati ár számításakor a törzsrészvények ajánlati ára helytelenül került meghatározásra, mely nem róható fel sem az ajánlattevőnek, sem a PSZÁF-nek.
balta
balta 2004. 04. 29. 16:36
Előzmény: #306  balta
#308
Ha ilyen gyorsan haladnak a perek (plusz még esetleg fellebbezések), akkor a remélhetőleg megismétlendő közgyűlés napirendi pontjai közé fel kell majd venni a Brau Hungária részvényeinek dematerializálását is :)
balta
balta 2004. 04. 29. 15:45
Előzmény: #306  balta
#307
Közgyűlés a Dow Jonestól:
The top man expects that the negative currency impact will be larger than the positive contribution from acquisitions. Ruys give no concrete numbers. The maintained expectation corresponds to the judgements which Ruys did at the presentation of full year results of 2003 on 25 February 2004.
balta
balta 2004. 04. 29. 15:13
Előzmény: #305  spade
#306
Per a Napiból:
A bíróság délelőtt három órán keresztül tárgyalta a TEBÉSZ közigazgatási perét, melyet a PSZÁF-fal szemben indított a szövetség, amiért a felügyelet mindössze egymillió forintra büntette az Amstel Rt.-t a befolyásszerzésre vonatkozó hatályos előírások megsértése miatt.
A bíróság a tárgyalást már az elejétől kezdve zártnak minősítette, így részletekről nem nyilatkozhatott a NAPI Online-nak Dióslaki Gábor, A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (TEBÉSZ) elnöke. Annyi kommentárt azonban fűzött az ügyhöz: az, hogy ilyen hosszasan tárgyalta a bíróság a TEBÉSZ ügyét bizonyítja, hogy a céltársaság részvényesei (így a TEBÉSZ is) perképesek lehetnek egy tőzsdei céggel, illetve a PSZÁF-fal szemben. A tárgyalás június 23-án folytatódik, május hatodikán azonban (jövő hét csütörtökön) újra ringbe lépnek az ellenfelek, ezúttal a vételi ajánlat jóváhagyása tárgyában indított kereset okán.
spade 2004. 04. 29. 12:54
Előzmény: #304  balta
#305
"
Május 1-je nemcsak az új tagok, de az új versenyszabályok napja is az EU-ban. Valóságos forradalom zajlik ezen a területen, amelynek a jelentősége legalább akkora, mint a bővítésé – állítja Mario Monti, az Európai Bizottság illetékes tagja.
Az EU bővítése csak előmozdítója, de nem kiváltó oka volt a versenyjog reformjának – írja a bizottság versenypolitikai hírlevele. A reformcsomag a kartellek visszafogására, a monopolhelyzetek felszámolására törekszik, nagyobb mozgásteret biztosít a piac törvénytisztelő szereplőinek, és csökkenti a bürokráciát. Az új szabályozások értelmében a vállalatoknak nem kell minden ügyben az Európai Bizottsághoz fordulniuk, de megnő a brüsszeli végrehajtó testület ellenőrző szerepe. A nemzeti versenyhivatalok helyben vizsgálhatják a szabálysértő magatartást, és intézhetik a panaszok kezelését, a döntésről bárki tájékozódhat az európai versenyhálózatban (ECN), ezt a bizottság illetékes főigazgatósága és a nemzeti versenyhivatalok alkotják.
A reformcsomag egyik eleme az új antitröszt-szabályoz ás. Ez a nemzeti versenyhatóságokra és -bíróságokra ruházza a közösségi alapszerződés versenyjogi alapszabályait tartalmazó 81. cikkely érvényesítését, és növeli a bizottság ellenőrző szerepét. A háromnál több tagállamot érintő fúzióknál a bizottság illetékessége az elsődleges, versenyellenes egyesülés esetén közbeavatkozhat a brüsszeli testület, de lehetséges lesz a felülvizsgálat rugalmasabb ütemezése.
" /VG/
Na most, a Heineken akviziciója több mint 3 országot érint. Hollandia,Ausztria,M agyarország,Németors zág...
Az egyesülés még nem zárult le, mert ugye a Brau bekebelezése Magyarországon birósági per alatt van.
Következésképp menyilik az út a Heinekennel kapcsolatban a fogyasztók/részvénye sek megkülönböztetésének a felpanaszolására...é s vizsgálat inditás kezdeményezésére.
Eg y ujabb lehetőség ami a csatlakozással nyilik meg.
balta
balta 2004. 04. 29. 11:03
Előzmény: #303  Törölt felhasználó
#304
Csongee: a közgyűlés csak du. 2-kor kezdődik.
Törölt felhasználó 2004. 04. 29. 10:52
Előzmény: #300  balta
#303
Mai perről, heineken közgyűlésről tud valaki infókat?
Törölt felhasználó 2004. 04. 28. 12:40
Előzmény: #301  balta
#302
Itt van:
"hahahaaa...én voltam ott..én láttam ott, mikor dühösen elvitték a szendvicses tálakat, elkergettek mindenkit a bárpulttól, bezárták az ajtót, és mikor ez sem volt elég, lekapcsolták a mikrofonjainkat....a zokét, akiké a cég, mert ugye részvényesek vagyunk! Igazgatóság szépen ki lett oktatva, mire szabad, mire nem szabad, és mire kell felháborodni...csak éppen arra nem számítottak, hogy az első perctől kezdve kicsúszik a kezükből a közgyűlés. sok-sok csapdába belesétáltak ügyvédestül, elnököstül, könyvvizsgálóstul. Nem mennék bele részletekbe, de remélem az igazgatóság jobban ért a seriparhoz, mint a joghoz, és alaposabbak egy drága projekt kivitelezésekkor, mint a közgyűléseken. Botrányosan topák voltak....gondosan fabrikált csapdákba masíroztak bele, amit a Tebész és a Con alapkezelő állított. Ha van független bíróság, ebből ismétlés lesz.És az már az EU-ban lesz. Szerencsétlen FB elnökök...Osztrák arisztokrata pökhendi urak, azt hitték, átugranak egy kis vacsorára. Biztos mondták nekik, hogy lesz itt egy-két mérges ember, de nem érdekes.Aztán már a 10. percben vörösek voltak, mint a rákok, nem láttak a pipától, el sem tudták képzelni, hogy a magyar ideges részvényesek milyen alapon merik őket adategyeztetésre felszólítani! Hát, nem erre készültek. Aztán sok ideges arcot akkor lehetett látni, mikor nyilatkozni kellett volna, hogy ismerik a PSZÁF állásfoglalását, és a törvényeket, melyek alapján nem nagyon kéne engedni a Brau A.G.-t szavazni....Bemutató t láttunk arra, milyen módokon lehet úgy igent mondani, hogy közben nem mondunk igent, nehogy a jegyzőkönyvbe bekerüljön....ezen csak 2 órán keresztül szenvedtünk, de Turi jogi tanácsadó szerint ezen a problémán tovább kell lépni, az ő értelmezésük szerint szavazhat, a bíróság majd eldönti.A levezető(elnök) hölgy ekkor már meg van könnyebbülve, mikor is kiderül, hogy nem is regisztrált be, és mivel az FB tagjai nem igazolták magukat, így ki sem nevezhették volna az amúgy nem is regisztrált hölgyet, aki így max szendvicspusztító lehetne a sarokba.6 órával később az is kiderült, hogy László úr, aki vállata, hogy mint részvényes, ellenörzi az FB elnök adatait- , meghatalmazott révén van beregisztrálva, tehát 10 órával ezelőtt csupán csak az összes kisrészvényest vágta át! ...áhh...nincs igazság, ha ezt a kabarét a történelem közgyűlésként értékeli majd..."
balta
balta 2004. 04. 28. 12:20
Előzmény: #294  Törölt felhasználó
#301
Almakutya: Egy remek, személyes hangú beszámoló található a BUH közgyűlésről a Tőzsdehíren (www.tozsdehir.hu): "Re: Mi történt a Brau közgyűlésen? Szerző: AdokVeszek Dátum: 04-04-26 18:37"

Topik gazda

Laurion
Laurion
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek