Topiknyitó: Portfolio 2010. 11. 08. 12:09

Öt évre visszamenőleg vetnék ki a 98%-os különadót  

Ugrás a cikkhez
Hétfőn ismertette a 98 százalékos különadóról szóló új kormánypárti javaslatokat Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Azt mondta, a nyugdíjba menőknek nem kell a különadót megfizetniük, a munkavállalók pedig a vezető beosztásban dolgozóknál 1,5...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=141039
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2010. 11. 10. 08:44
Előzmény: #216  tokos.
#220
"A Fidesz dolgaira visszatérve, több dologban többet vártam, pl. a leglényesebb kérdésben, nyugdíj ügyben nem látok előrelépést, a jelenlegi lépések, ha nem történik változás a létszámban, csak ideiglenesen oldják meg a problémát, de hasonlóan, az egészségügyben sem történt még semmi előremutató."

Én is pont erről beszélek itt.
Törölt felhasználó 2010. 11. 10. 08:43
Előzmény: #217  tokos.
#219
Az állami nyugdíjkassza hiánya pedig bő 500 mrd jövőre(úgy hogy az MNYP befizetések már az államhoz mennek). És ez csak egyre rosszabb lesz biztosan.
Törölt felhasználó 2010. 11. 10. 08:39
Előzmény: #216  tokos.
#218
Tokos, a "nem itt" alatt elsősorban a Tőzsdefórumot értettem, 2006 előtt oda többet írtam. Itt a pol. topicokba 2006-tól írok.
tokos. 2010. 11. 10. 08:34
Előzmény: #216  tokos.
#217
Illetve még egy apróság, egyáltalán nem vagyok meggyőződve róla, hogy megéri az mnyp-kbe folyatni a befizetéseinket. Elképesztő hosszú ideig tart, baromi nagy teher az országnak már jelenleg is, és folyamatosan nő ez a teher még 20 évig, hogy utána gyakorlatilag ne jelentsen könnyebbséget.

Kérdés, hogy mikor érdemes visszacsinálni, most, vagy mondjuk 5-10 év múlva, mikor már évi 5-600 mrd-t visz, és még többet buktok.
tokos. 2010. 11. 10. 08:27
Előzmény: #214  Törölt felhasználó
#216
Pénznyelő,

"A többit korábban is bíráltam (nem itt)"

Na, ez a "nem itt" az valószínűleg, ami megakadályoz abban, hogy hitelesnek, függetlennek, vagy elfogulatlannak gondoljanak.

A Fidesz dolgaira visszatérve, több dologban többet vártam, pl. a leglényesebb kérdésben, nyugdíj ügyben nem látok előrelépést, a jelenlegi lépések, ha nem történik változás a létszámban, csak ideiglenesen oldják meg a problémát, de hasonlóan, az egészségügyben sem történt még semmi előremutató.
Ugyanakkor más területeken vannak jó jelek, az adórendszer hosszabb távú hatása kérdéses, de kisülhet belőle valami. Ha figyeled a felsőoktatással kapcsolatos terveiket, akkor ott is számos jó gondolat van. Már többször leírtam, nem értek egyet fretek egyszerű elképzelésével, hogy tandíj, aztán kész, ez szerintem legfeljebb az anyagi részét oldja meg.
Az én véleményem az, hogy nem feltétlenül az olcsón szart csináljunk a megoldás, ha már valami, akkor lehet egy kicsit drágább, de legyen jó.
Ez azt hiszem, hogy szemléletbeli különbség, épp a minap beszélgettem erről (nem közgazdász) kollégákkal a közös (közgazdász) főnökünkről.
Az egyiknek olyan a hozzáállása, hogy ha van mondjuk 10 misije, akkor azon gondolkodik, hogy tudná a legjobban elkölteni, amivel a munkáját javítja, a másik meg azon gondolkodik, hogyan tudná megspórolni, ami által természetesen semmi javulás nem is történhet.
A különadónak nem örülök, mint írtam, személy szerint a másik oldalról fognám meg a kérdést, de nem is érint olyan érzékenyen, mint benneteket. Erre nem fogom az időmet pazarolni. Az alkotmányosság egy másik kérdés, az viszont e bankadóról szól, a bankadót a bankok (nehezen, de) lenyelték, ha az AB elé kerül, ugrik minden. Az a néhány cimbora, aki még bennemaradt a 98%-os dologban a legutóbbi változások után, azok többsége valszeg meg is érdemli a sorsát, de nyilván akadhat fehér holló.

Szóval ennyi. A nyugdíjasok dolgában mindenképpen többet vártam volna, ez a +0.5%, hogy a nők 40 év után elmehessenek a francba, ez különösen nem tetszik, bár a helyzetemet megkönnyíti.
Törölt felhasználó 2010. 11. 09. 23:53
Előzmény: #213  jumbo2
#215
Drop, majd ha te válaszolsz arra a néhány szándékosan került kérdésre, amiket feltettem neked, akkor majd leírom neked mégegyszer, amit már leírtam.
Törölt felhasználó 2010. 11. 09. 23:52
Előzmény: #209  tokos.
#214
Tokos, veled sokszor és sok kérdésben egyetértettünk. A szoci gyűlöletedet leszámítva (amit részben értek), elfogultnak se tartalak. De most csomó csúsztatást tettél velem kapcsolatban.

Én itt kb. 2006 óta politizálok. A szocik 8 év alatt kurva sok hibát elkövettek. Ezek döntő többségét és a gazdaság, ÁHT, eladósodás szempontjából leglényegesebbeket 2002-2006 között tették. Azaz korábban mint amióta én itt politikai topicokban írok. Azóta tűzoltás, válságmenedzselés folyik. Különösen igaz ez Bajnai 1 évére. Azzal elégedett vagyok. A többit korábban is bíráltam (nem itt), ill. utólag itt is. Az elmúlt 2-3 évben viszont a Fidesz folyamatosan ellehetetlenítette és ellenkezett a válságkezelés lépéseire, ezért és ebben bíráltam. Most is így gondolom. Másrészt folyamatosan nyomta, hogy majd ők tudják a megoldást. Én tavasszal sokszor leírtam: várom a Fidesz megoldásait, tőlem lehet 2/3-ad is, ha ez kell hozzá. Nem adom a szavazatomat, mert nem értettem egyet az addigi politikájukkal, de vártam, bíztan a nagy erő nagy lépéseiben. Ehhez képest most SEMMI olyat nem léptek, ami kezeli az eddigi problémákat (megint sokadjára: kivétel az adóegyszerűsítés, gyerekek utáni adókedv.). Felélni 12 nyugdíjmegtakarításait nem megoldás a problémákra, hanem PONTOSAN OLYAN MINT A HITELFELVÉTEL: a jövővel fizettetem meg a jelen túlfogyasztását. Érthetetlen, hogy egy ilyen fórumon se értik ezt sokan. (Viktor persze ügyes, mert így tapsikoló tömeg mellett teszi ugyanazt mint a szocik - éljen Kádár). Mert engem nem a cafeteria adózása, nem a melyik cég hány milliárdos közbeszerzést nyert és társai érdekelnek: hanem az, hogy a régóta fenntarthatatlan posztszocialista államunk és társadalmunk, mikor lesz egy fenntartható, hatékony, versenyt és piacot ösztönző állam, és mikor lesz erre képes és ebben működni tudó, öngondoskodó, felelősségteljes társadalom. És bizony az egész politikai elit hibás, hogy még mindig ilyen gyatrán állunk ebben, de most teszünk Orbán által néhány nagy visszalépést. És ez gáz. De szerintem. De te örülj nyugodtan droppal együtt a különadónak, ha nektek ennyi elég a boldogsághoz.

EZ A BAJOM. Ha te ezt nem érted, arról nem én tehetek (dropot már szóba se hozom, mert ő már alkalmatlan a vitára).
jumbo2 2010. 11. 09. 22:50
Előzmény: #201  Törölt felhasználó
#213
"Átalakításokról pedig még terv sincs. Ez a bajom. Századjára írom, de te vagy képtelen vagy vagy nem akarod megérteni.

Vitaképtelen lettél."

A vitánk ott akadt el, amikor kértem tőled, írd le az általad fontos átalakításokat. Erre leírtál 3-at, ami baromira nem segítene a költségvetésen.

Szóval, te hogyan képzeled el a szocik által összehozott 82%-os GDP arányos államadósság fenntarthatóvá (60%) csökkentését. Hogyan spórolnál, mit változtatnál a költségvetésen.

Kérlek számokkal támaszd alá a javaslataidat.

szivacs
szivacs 2010. 11. 09. 22:46
Előzmény: #211  Törölt felhasználó
#212
Hírszerző:
"Nekünk magyaroknak jó esélyünk van arra, hogy mi tudjuk a legkorábban és a leggyorsabban eltakarítani a bukott korszak romjait, és lerakni egy új, a valóság tiszteletén nyugvó rendszer alapjait. Európában annyi fog mostantól változni, hogy minimum fél évig mi mondjuk meg, mi számít valóságnak. Értsék meg, vége annak a világnak, hogy kívülről mondták meg, mit szeretnénk csinálni. Most egy kicsit mi jövünk."
Ez maga a borzalom! Hogy képzelik, egy gyarmat ilyesmit nem tehet! Na, majd teszünk róla....
Törölt felhasználó 2010. 11. 09. 22:34
Előzmény: #209  tokos.
#211
link

jó szórakozást.

szerintem jobb, ha figyelmen kívül hagyjuk a hitleri párhuzamodat. biztosan fáradt vagy már.
Törölt felhasználó 2010. 11. 09. 22:25
Előzmény: #206  Törölt felhasználó
#210
Jajj Pénznyelő ekkorákat hogy tudsz hazudni.??
Miket írtál meg akkoriban?? Ne jogbizonytalanságról papolj itt amikor demokráciát hirdettek, de ez arról szól nálatok , hogy a rabszolgaságba taszított emberek termelik ki egyesek végkielégítéseit, cafetériáját, prémiumát. Nagyon régen figyelem mit csinálsz itt, most néha árnyaltabban fogalmazol ennyi.
tokos. 2010. 11. 09. 22:20
Előzmény: #206  Törölt felhasználó
#209
1. A szocik alatt is jellemzően a Fideszt szidtad, mindannyian itt voltunk, furcsa lenne ha letagadnád. Feltételezhetően azért, mert a szocik amúgy jól vezették az országot. Legalábbis szerinted.

2. Az alkotmányossági kérdésben többször leírtam a véleményem. Szerintem a felelősség nem elsődlegesen azé, aki felvette, hanem azé, aki engedélyezte a kifizetést, bár itt voltak nyilván összefonódások. A felelősségre vonást az ilyen végkielégítések esetében inkább a másik oldalon kellene kezdeni, a lehető legdrasztikusabb módon. De a történet nem erről szól, hanem a bankadóról, ezt is leírtam, ha jól emlékszem elsőként.

Az én esetemben nem volt alkotmányossági vizsgálat, így nem hasonlítható össze a kettő, nem tudjuk, hogy alkotmányos-e. Volt egy pont, amikor azt gondoltam, hogy írok egy beadványt, de rájöttem, hogy ez magamtól nem menne, a dolog elcsúszott jövőre, akkor kevesebből megúszom, most meg már szarom le, némileg kárpótol, hogy eltakarodtak azok a tetvek a csába.

A jogbiztonsággal kapcsolatban viszont majd gondolkozz el valamin.

A náci Németországban az emberek nem tettek mást, mint törvényeket követtek. Akkor is mikor parancsot adott xxx zsidó likvidálására, illetve, ha mondjuk lelőtte őket. Legalábbis nem követett el törvénysértést (így rémlik).

Jött egy új hatalom, és fellógatta őket. Szörnyű volt, amit tettek, nem kérdés számomra sem, a kérdés az, hogy a saját törvényeiket ütötte, vagy sem. Ha jól gondolom, nem. Erkölcstelen, volt, de nem jogellenes.

Mi a helyzet a 98-százalékosokkal? Hasonló, nem törvénytelen, mindössze erkölcstelen, de nem is lógatják fel őket...

Egyik esetben lehet? Csak egy esetben lehet?
Törölt felhasználó 2010. 11. 09. 22:18
Előzmény: #197  jumbo2
#208
egyfelől Nobilis sem kommunista, másrészt a baráti kéz szerepét tölti be. a tényleges tulajdonos spéder zoltán.
Törölt felhasználó 2010. 11. 09. 21:46
Előzmény: #198  Törölt felhasználó
#207
Szerintem minden az utóbbi 20 évben szerzett jövedelmet fizessen vissza minden böcsületes és böcstelen magyar embör és állíjjuk vissza a Kádár rendszert...
Törölt felhasználó 2010. 11. 09. 21:44
Előzmény: #204  tokos.
#206
Tokos:

1. Lázongani sose szoktam. És ha valamivel nem értettem egyet, azt a szocik alatt is megírtam.
2. Jogbizonytalanság. Ugye egy cafeteria elszámolás ill. adózási változást nem kezelsz azonos súllyal az AB korlátozással megspékelve, hogy újra még alkotmányellenesebben benyújtják a már az AB által egyhangúlag alkotmányellenesnek ítélt tervezetet. Ugye szerinted sem egyforma súlyú a kettő? Ha egyforma, akkor nincs értelme tovább vitázni veled, leértél drop szintjéhez. Ezt nem gondolnám rólad.
kiegyezo 2010. 11. 09. 21:41
Előzmény: #152  tokos.
#205
A következő -szerintem méltányolható- elvet követik:

a munkájukért munkajövedelmet vesznek fel, adózva
tulajdonosként tőkejövedelemhez jutnak

Ugyanez teljesen normális egy kisebb vállalkozónál is: vegyen fel egy normális összeget havonta bérként és ha nyereséges a cége (vagy van cashflowja), akkor vegye ki tulajdonosként tőkejövedelemként.

Ami nem normális, nem erkölcsös és nem is törvényes az az, hogy "elköltségeli" a saját, sőt a család fogyasztását is, beleértve a kocsit, a lakást, ... veszteséget mutat ki és minimárbérezik, miközben Merdzsón jár, 150 négyzetméteren lakik és a Bahamákon nyaral.
tokos. 2010. 11. 09. 21:35
Előzmény: #199  jumbo2
#204
Valoban, a szocik alatt visszont minden rendben vot. asszem egy dolog ellen lazongott, a lex MOL ellen, valszeg azert, mert a Fidesz abban is erintett volt, kulonben minden szempontbol jo uton haladtunk.

Valszeg azert, mert nem erintette hatranyosan semmi.

Pedig jogbizonytalansag volt akkoriban is, en 2008-ban kezdtem egy PC vasarlasba cafeteria rendszeren keresztul, a lenyege az volt, hogy a ceg vesi a gepet, amit harom evig berlek a cegtol adomentes jovedelembol, aztan a harmadik ev vegen megveszem adomentes jovedelembol.

Ezt a harmadik evi adomentesseget aztan felemeltek 98 szazalekos adora, mikor mar benne voltal. Az ember kopnu-nyelni se birt.

De az sem volt semmi, ahogy az onsegelyezo penztarakat elinteztek, sok ismerosnek all meg benn tobbszazezer Ft-ja, fingja nincs, hogy jut hozza.

Persze aprosagok ezek a cimbik 98 szazalekos adojahoz kepest.
kiegyezo 2010. 11. 09. 21:32
Előzmény: #145  Törölt felhasználó
#203
Szerintem Mo-on az volt a gond, hogy az SzJA döntő hányadát az adózók igen kis köre fizette be. Nevezetesen a viszonylag jól kereső alkalmazottak.

Ezen a mostani terv változtat és ez helyes. A közteherviselés legyen KÖZteherviselés!

Hogy lenne-e jobb módszer? Biztosan. Még az is lehet, hogy a Bajnai-féle jobb lenne.

A 98% szimpla bosszú. Esetleg még ürügy. Semmi köze az igazságossághoz vagy a közteherviseléshez.
Törölt felhasználó 2010. 11. 09. 21:31
Előzmény: #200  kiegyezo
#202
"Hogy jó döntést hozott-e, nem tudom. Viszont az ő hatáskörük a döntés. És nem a közvéleményé."

Persze pampa csak most bírálja az AB-t. 8 évig mind a szakmaiságuk, mind a kompetenciájuk rendben volt.

Döbbenetes az elfogultságnak ez a szintje.
Törölt felhasználó 2010. 11. 09. 21:29
Előzmény: #199  jumbo2
#201
Drop, szokás szerint szándékosan félreértettél. Nem, nem az a bajom, hogy 6 hónap alatt nem teszik rendbe a dolgokat. Mert ilyet sose vártam és sose írtam. Kár ezt hazudnod.

Az a bajom, hogy az irány rossz. Mert megintcsak nem átalakítjuk a pazarló rendszereinket, hanem válságadókkal és az MNYP pénzekkel az újraelosztást is növelve átcsoportosítunk. Az ideiglenes válságadók és az MNYP pénzek hamar elfogynak. Átalakításokról pedig még terv sincs. Ez a bajom. Századjára írom, de te vagy képtelen vagy vagy nem akarod megérteni.

Vitaképtelen lettél.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek