Topiknyitó: Törölt felhasználó 2010. 11. 07. 17:33

CIG névértéken  

Mikor éri el a CIG részvény tőzsdei ára a névértékét (40 Ft)?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
nobudy 2010. 11. 15. 15:24
Előzmény: #478  Törölt felhasználó
#500
Köszi a válaszodat.
prmiklos 2010. 11. 15. 15:15
Előzmény: #498  Törölt felhasználó
#499
Ööööö Ez azért elég elrettentő cikk. Ennyire nem lehet gáz a helyzet. Mitől félnének? Agyrém, ha igaz... De az tény, hogy nagy kuss volt a témában.

Ez a mondat a szóvivőtől viszont igen "mókás":

"Nyilván sokan vannak, akiknek várniuk kell, de az idő nekik dolgozik."

Ez olyan "piramisjátékos" duma, vagy nem is tudom, mi lenne a jó szó. Talán baromság? Lehet....
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 14:28
Előzmény: #497  Törölt felhasználó
#498
link

Nem hittem volna, hogy a piaci elemzők is be vannak tojva. Orbán haverjának papírjairól vagy jót vagy semmit?? Eszem megáll.
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 14:16
Előzmény: törölt hozzászólás
#497
Persze, mert arra költenek majd, hogy neked kisebb legyen a bukód... De te még ott is -10%-on leszel.
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 14:04
Törölt hozzászólás
#496
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 13:58
#495
Nem ér 938 forintot a CIG?

* - dg -

2010. november 15.

Három nap alatt húsz százalékot esett a tőzsdén a múlt hétfőn bemutatkozó CIG Pannónia-részvény. A több mint 7,7 millió részvény 938 forintos árfolyamon lejegyező kisbefektetők papíronként bő százötven forintot buktak. A CIG szerint nincs ok aggodalomra, de az elemzők szerint aligha várható, hogy a 2003 óta első hazai tőzsdei kibocsátás eddigi vesztesei hamar viszontlátják a pénzüket. Úgy tűnik, a biztosító papírjai egyszerűen nem érnek annyit, amennyiért lejegyezték őket. Többen is azt állítják, hogy „a kormányközeli szellem” körbelengete a CIG-et, ezért nem akarták előre kritizálni, ezért nem adtak ki előre értékelést. Az mindenesetre furcsa, hogy noha hét év után az első tőzsdei kibocsátás volt a CIG-é, a hazai értékpapírcégek egyike sem adott ki róla elemzést.

A november 8-án, éppen egy hete hétfő reggel a tőzsdén 938 forintos nyitóárfolyammal induló CIG-papírok a kereskedés első pillanatában lejtőre kerültek. Valójában már az első kötések is csak 923 forinton születtek meg, a tőzsde ezt az értéket jegyzi a papír történelmi csúcsaként. (A 938 forintos nyitó ár még az októberi jegyzéskor alakult ki.) A nap végére 7,3 százalékos volt a mínusz, kedden ezt újabb 7,3 százalékos esés követte, szerdán jött még 4,4 százalék, a részvény 760 forinton érte el a mélypontját. Csütörtökön sikerült 790 forintig visszakapaszkodnia, és itt állt az árfolyam péntek, majd ma délelőtt is (pénteken 795 forinton zárt a papír). Ez bizony nem az a pálya, amit egy frissen tőzsdére került részvénytől várnak a befektetők.
A CIG első hete a tőzsdén (Záróárfolyamok az október 25-én zárult 938 forintos jegyzéshez képest)10.25.11.08.11.09.11.10.11.11.11.12.750775800825850875900925950-11.10.: 765

Adódik egy nagyon egyszerű magyarázat is az esésre. A jegyzéskor két árfolyamon lehetett a biztosító papírjait megszerezni. A 938 forintos alapárból húsz százalék kedvezményt kaptak a biztosító régebbi ügyfelei, tehát 750 forintért vásárolhattak. A részvények valamivel több mint egyharmada kelt el így – 4,76 millió darabot 750 forintért, 7,77 millió darabot 938 forintért adtak el, összesen 9,2 milliárd forint tőkéhez juttatva a céget. Nyilvánvaló, hogy a kedvezményes árfolyamon jegyzők előtt a tőzsdére lépés után nyitva állt a lehetőség, hogy huszonöt százalékos hasznot realizáljanak (ha el tudták adni a részvényt a nem kedvezményes, 938 forintos árszinten).
Nem csak a profitrealizálás miatt esett

Ez a profitrealizálási szándék hozzájárulhatott az árfolyam eséséhez, önmagában azonban nem lehet az oka. Ha lett volna még vevő a papírokra, akkor akár 938-as árfolyamon vagy a fölött is kiszállhattak volna a kedvezményes vevők. Ehhez képest a kereskedési adatokból az is látszik, hogy a kedvezményesen jegyzők nem öntötték a piacra a részvényeiket. Az első nap még négyszázmilliós forgalmat produkáltak a CIG-papírok, ez keddre feleződött, csütörtökön már az ötvenmillió forintot sem érte el a kereskedés, miközben csak a kedvezményesen lejegyzett papírok értéke hárommilliárd forint körül van.

De a kedvezményes jegyzők még mindig pénzüknél vannak, szemben a 938 forintos árszinten vásárlókkal. A létszámukról pontos adat nincsen, de azt tudjuk, hogy összesen hatmilliárd forintért jegyeztek ezen az áron, becslések szerint talán tízezren lehetnek. Nagy részük most sok ezer forintos veszteséget kénytelen elkönyvelni.

A kisbefektetők nemcsak azért robbantak rá a részvényre, mert még élt bennük a kilencvenes évek sokaknak szép hasznot hozó kibocsátásainak emléke. A CIG látványos médiakampánnyal nyomult, a terjesztést a Brókernet profi csapatával szervezte meg. Feltűnő, sőt igen különös azonban, hogy ilyen felhajtás mellett és úgy, hogy hét éve nem is volt Magyarországon nyilvános jegyzés, egyetlen hazai értékpapír-forgalmazó cég sem adott ki előzetes értékelést, elemzést a CIG-részvényről. A CIB Bank részvényelemzője és a Portfolio.hu készített egy-egy, a jegyzési árat finoman drágának bemutató anyagot.
Nem mertek? Nem akartak?

„Többször is megkerestek minket, és több más piaci szereplőt is, hogy adjunk elemzést a cégről, mi azonban nem akartunk árat adni. Ha értékeltünk volna, le kellett volna írni, hogy a kibocsátási árat ma nem látjuk megalapozottnak, így nem tudjuk vételre ajánlani a papírt” – mondta egy neve mellőzését kérő elemző. „Senki sem akart széllel szembe pisilni” – fogalmazott egy másik cégnél dolgozó kollegája.

Mert miközben mindketten kiemelték, hogy a részvényjegyzés mögött „nagyon erős sales” volt, úgy látták, hogy a Járai Zsigmond nevével fémjelzett, most is részben azzal eladott biztosítót körbelengi egyfajta kormányközeli hangulat is. „Hallgatni arany. Ráadásul amúgy is zömében intézményi befektetőket szolgálunk ki, azok eleve nem érdekelte a papír” – mondta egy harmadik cég elemzője.

A kormányközeliség egyébként adott esetben segíthet is az árfolyamon, véli több elemző is. Elképzelhető akár a cég bevételeit komolyan növelő megrendelés, de emlékeztettek a lex Járai esetére [1] is, amikor a pénzügyi szférát érintő különadó alól mentességet biztosító törvényjavaslat került a parlament elé. A javaslat végül elbukott [2], a CIG-nek is fizetnie kell.
A Portfolio.hu értékelése
„Összességében az az érzésünk, hogy a biztosító részvényeinek valódi értéke jelenleg inkább a tavaszi tőkeemelés során alkalmazott árhoz áll közelebb, mint a 938 forintos árfolyamhoz, és a kezdődő vállalkozásoktól gyakran elvárt duplázódásra nincs esély a jelenlegi fundamentumok alapján. A biztosító részvényeinek megvétele igazán azoknak ajánlható, akik szilárdan bíznak a biztosító piaci részesedésének töretlen emelkedésében, a dinamikus díjbevétel-növekedésben és a menedzsment szigorú költségkontrolljában” – állt az október 12-én megjelent elemzésben. (A májusban tízszázalékos tulajdonrészt szerző, részben a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában álló alap, az SBI European Fund 480 forintos áron vásárolta be magát. Tehát a tőzsdei szakportál ezt az árat tartotta reálisnak.)

Az elemzések, értékelések mindenesetre a kereskedés első hetében is elmaradtak. A hazai elemzők hallgatnak, mint a sír. Nem találtunk olyan szakértőt, aki nevét vállalva részletesen elemezte, magyarázta volna a CIG esését. Mindenesetre úgy tűnik, hogy az intézményi befektetők most sem érdeklődnek. Ez persze várható volt, ők a jól beárazható, likvid papírokat veszik. A CIG papírjaival csütörtökön ötvenhétmillió forint értékben kereskedtek, összehasonlításul, a Mol hatmilliárdos, az OTP huszonegymilliárdos forgalmat csinált aznap, a biztosító így sokáig csak a kisbefektetők érdeklődésére tarthat számot. De visszafogottságot külső tényezők is indokolják, a magánnyugdíjpénztárak körüli bizonytalanság óvatossá teszi a befektetőket, lehet, hogy egyszerre jelentősebb mennyiségű részvény jelenik meg eladásra a piacon, és lenyomja az árakat.

A CIB Bank elemzője, Kovács Nóra – ő októberben ambiciózusnak minősítette a cég terveit – úgy látja, hogy a kettős jegyzési ár és a piaci bizonytalanság lehet a mostani mélyrepülés fő oka. Ugyanakkor megerősítette, amit a kibocsátás előtt írt: a 938 forintos árfolyam a következő tíz évben átlagosa évi huszonöt százalékos nettó díjbevétel-növekedést feltételez, ami nem teljesíthetetlen ugyan, de az optimista árazás miatt az árfolyamesés kockázata nagyobb, mint az emelkedés esélye.
A piac nem ért a biztosítók árazáshoz

Az idei első háromnegyed évi díjbevétel nyolcvan százalékkal nagyobb a tavalyinál, szögezte le Missura Gábor, a CIG szóvivője, a társaság egyik alapító tulajdonosa. ”A CIG az első biztosító a magyar tőzsde rendszerváltás utáni történetében, a piac egyszerűen nincs tisztában azzal, hogy kell értékelni egy ilyen céget.” Missura szerint ezzel magyarázható nemcsak a kibocsátás előtti-alatti elemzések elmaradása, de az is, hogy még tőzsdére lépés után sem sokan ismerték fel a cégben rejlő potenciált.

„Csak a díjbevétel-alapú értékelések reálisak egy induló, és ezért profitot még nem termelő életbiztosítónál, az e szempont szerinti számaink pedig idén is ugrásszerűen javultak.” A szóvivő úgy gondolja, hogy nem olyan országban él, ahol a cég vélelmezett kormányközelisége bármikor visszatartana elemzőket attól, hogy leírják véleményüket a papírról.

Felvetésünkre, hogy nem volt-e hiba a kettős jegyzési ár alkalmazása, leszögezte, hogy kezdettől alapelvük volt, hogy honorálják azokat az ügyfeleket, akik bizalmukkal már korábban is segítették a biztosítót. Missura szerint ráadásul a mostani jegyzésben részt vevő kisbefektetők döntő része hosszabb távra tekint, és bár biztosan voltak, akik a kereskedés első napjaiban gyorsan túl is adtak a papíron, a többség azért vett részvényt, mert hisz a biztosító sikereiben.

Nyilván sokan vannak, akiknek várniuk kell, de az idő nekik dolgozik, véli a tulajdonosként is érdekelt szóvivő, Szerinte a piac előbb-utóbb megtanulja, hogyan kell egy biztosítót értékelni, és jobban átmennek majd az adatok is, például a múlt pénteken, a tőzsdei kereskedés indulása előtti munkanapon közzétett bejelentés, miszerint a harmadik negyedévi bevételeik már meghaladják a teljes első félév eredményét.
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 13:57
Törölt hozzászólás
#494
vagfoldi
vagfoldi 2010. 11. 15. 13:55
Előzmény: #492  Törölt felhasználó
#493
Legjobb 5 vételi ajánlatMennyiség Ár
75 787
351 786
417 785
866 784
500 782

Legjobb 5 eladási ajánlatÁr Mennyiség
796 3.158
797 3.000
798 2.713
799 4.602
800 8.672

Kereskedési adatokUtolsó kötésár Sok lett az eladó796
Utolsó kötés 842
Kötés ideje 13:51:05
Napi változás 1
Napi változás % 0,13
Forgalom m Ft 14,11
Nyitóár 797
Napi minimum 786
Napi maximum 797
Előző záróár 795
Éves minimum 760
Éves maximum 923
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 13:43
Előzmény: #489  Törölt felhasználó
#492
4 millió db-ot jegyeztek 750-en. 8 millió db-ot 938-on. Úgyhogy jelen áron számolva bő 1 milliárdot elvett Járai cége a spekiktől.
vagfoldi
vagfoldi 2010. 11. 15. 13:27
Előzmény: #490  exley
#491
EZEK AZ ARÁNYOK
Legjobb 5 vételi ajánlatMennyiség Ár
351 786
417 785
866 784
500 782
1.500 781

Legjobb 5 eladási ajánlatÁr Mennyiség
790 200
794 805
795 2.913
796 2.000
797 2.000

Kereskedési adatokUtolsó kötésár 786
Utolsó kötés 333
Kötés ideje 13:21:16
Napi változás -9
Napi változás % -1,13
Forgalom m Ft 9,97
Nyitóár 797
Napi minimum 786
Napi maximum 797
Előző záróár 795
Éves minimum 760
Éves maximum 923
exley 2010. 11. 15. 11:35
Előzmény: #487  Törölt felhasználó
#490
Csabitól azt kellene megkérdezni hány száz milliós veszteséget pprodukált a Brokernet a Cig portfoliojában. Durva számok lehetnek, ha a tözsdei kisbüfik kifosztásásval akarják a lyukat betömni. Elképesztő.
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 11:27
Előzmény: #487  Törölt felhasználó
#489
Az 1.950.511db eladó részvény mind a kisbefektetőknek ment, vagy ebből 750Ft-ért értékesítettek?
Ha mind 938-ért ment el, akkor eddig a kisbefektetők vesztesége:
1.950.511db*(938Ft/db-795Ft/db)=278.923.073Ft. Persze ez már a kumulált, tulajdonostól független veszteség lehet, hiszen időközben sokan adhatták el ennél magasabb áron.

Hétfőn indul a CIG Pannónia részvényjegyzése
2010. október 10. vasárnap 08:34:59
nyomtatáse-mail küldésCikk betűméretének csökkentése
Megosztás|

CimkékCIG Pannónia, HybridBox

Hétfőtől jegyezhetők a kisbefektetők számára a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. részvényei, amelyeket várhatóan novemberben vezetnek be a Budapesti Értéktőzsdére. A CIG az első biztosítótársaság lesz a hazai börzén.

Az idén eddig két cég, az Appeninn Nyrt. és a HybridBox Nyrt. részvényeit vezették be a tőzsdére, és az év végéig tovább bővülhet a tőzsdei megjelenés mellett döntő magyarországi vállalkozások köre. A CIG Pannónia mellett a vagyonvédelmi piacon tevékenykedő Őrmester Nyrt. és az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. már jelezte, hogy hamarosan kérvényezi részvényei bevezetését.
Profitáljon Ön is!

Szárnyal az arany ára, erősödik az olaj? Üzleteljen az mfor traderrel, és profitáljon az árfolyamok változásából!

mfor trader

A magyar magánszemélyek alapította CIG Pannónia Biztosító maximum 10.850.000 darab új részvényt kíván kibocsátani, emellett a biztosítótársaság egyes jelenlegi részvényesei maximum 1.950.511 darab részvényt, a társaság jegyzett tőkéjének mintegy 3,8 százalékát értékesítik.
CIG Pannónia

Elindult a CIG Pannónia Életbiztosító tőzsdei kereskedése

A CIG Pannónia részvényei hétfőtől foroghatnak a tőzsdén

Lezárult a Pannónia részvények jegyzése

CIG-jegyzés: két nap alatt hatmilliárd forintnyi igény

Londonban turnézott Járaiék biztosítója
További cikkek »

A kisbefektetők október 11. és október 22. között jegyezhetnek részvényt országszerte az MKB Bank 86 fiókjában és az Equilor Befektetési Zrt. budapesti irodájában. A 40 forint névértékű részvények kibocsátási ára 938 forint lesz. A biztosító a szerződött ügyfeleinek kedvezményesen értékesíti a papírokat, a kedvezménnyel rendelkező ügyfeleknek a részvények maximális ára 750 forint lesz.

Amennyiben nem kel el minden eladásra kínált részvény a kisbefektetői jegyzés során, úgy október 25-én egy intézményi aukciót is tartanak. Ezen csak tőzsdei szekciótag brókercégek vehetnek részt. Az intézményi jegyzők számára 600-750 forintos ársávot határozott meg a kibocsátó. Az aukción kialakult árfolyam módosíthatja a végleges kibocsátási árat oly módon, hogy az aukciós egyensúlyi ár lesz a végleges kedvezményes ár, a teljes ár pedig ennek a 125 százaléka.

A 2007-ben alakult biztosító társaság idei első félévi díjbevétele elérte a 8,5 milliárd forintot, és a cég a teljes évre 20 milliárd forint fölötti díjbevétellel kalkulál. Az új szerzésekből származó díjbevétel majdnem 4 milliárd forint volt 2010 első félévében, és ez a szám az év végére meghaladhatja a 9 milliárd forintot.
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 11:25
Előzmény: #486  Törölt felhasználó
#488
én sajnos egy ismerőst nem tudtam lebeszélni a jegyzésről, nem is tudom mi van vele. boldog lehet :((

én vártam az ezret, azt hittem rallizni fog az első napokban, nemcsak dt-re lesz jó. sajnálom
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 11:22
Előzmény: #486  Törölt felhasználó
#487
Találtam hirdetést róla:

Egy kiemelkedő sikereket elért, hazai alapítású pénzügyi vállalkozás tulajdonostársai lesznek azok, akik most jegyeznek részvényt – mondta el Gaál Csaba, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. vezérigazgatója.
Miért különlegesség a CIG Pannónia Életbiztosító tőzsdére menetele?

Gaál Csaba: Egy kiemelkedő sikereket elért, hazai alapítású pénzügyi vállalkozás tulajdonostársai lesznek azok, akik most jegyeznek részvényt.

Gaál Csaba vezérigazgató a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. budapesti roadshow-ján
Gaál Csaba vezérigazgató a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. budapesti roadshow-ján

Miért jó, hogy egy Magyarországon működő, illetve a régióban terjeszkedő biztosító, a Pannónia Életbiztosító részvényesévé válunk?

GCS: A 2007-es alapítása óta társaságunk évről évre dinamikusan növelte díjbevételét, és az idei évre piacvezetővé vált az újonnan értékesített, befektetéshez kötött életbiztosítások területén. A régió országainak életbiztosítási lefedettsége egytizede a nyugat-európai szintnek, így óriási növekedési lehetőségek előtt áll az iparág, s ezen belül a Pannónia Életbiztosító is.

Járai Zsigmond, a felügyelőbizottság elnöke és Horváth Béla, az igazgatóság elnöke a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. vidéki roadshow-ján
Járai Zsigmond, a felügyelőbizottság elnöke és Horváth Béla, az igazgatóság elnöke a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. vidéki roadshow-ján

Mikortól lehet a CIG Pannónia Életbiztosító részvényeit jegyezni?

GCS: Október 11. és 22. között országszerte, az MKB Bank 86 fiókjában, valamint az Equilor Befektetési Zrt. budapesti irodájában jegyezhetik a kisbefektetők a Pannónia részvényeket.
A nyilvános forgalomba hozatal lefolytatásához, valamint a tőzsdei bevezetéshez szükséges kibocsátási tájékoztató és hirdetmény közzétételét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a 2010. szeptember 15-én kelt, EN-III/TTE-377/2010. számú határozatában engedélyezte. A nyilvános részvényjegyzés részleteit tartalmazó, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által jóváhagyott Tájékoztató letölthető a társaság honlapjáról (www.cig.eu), valamint az értékesítési eljárásban közreműködő partnerek honlapjairól (www.equilor.hu, www.mkb.hu).

(x)
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 11:18
Előzmény: #462  exley
#486
Tényleg egy csomóan 938-ért jegyezték? Korábban olvastam a jegyzésről, csak a jegyzési értéket felejtettem el. Volt egy-két szerencsés aki 923-on meg tudott tőle szabadulni. :-)
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 10:40
Előzmény: #484  Törölt felhasználó
#485
bocs... a 1030as hírre "5-forintos-rally"
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 10:39
Előzmény: #483  vagfoldi
#484
pont mint a 15perces... állóviz ...790
vagfoldi
vagfoldi 2010. 11. 15. 10:38
Előzmény: #482  totoro
#483
Nem működik a realom van valakinek?
totoro
totoro 2010. 11. 15. 09:27
#482
Szerintem a világ mehet bármerre, ez lefelé fog menni. A speki vevők már eltűntek hogy rángassák, vége az újdonság varázsának, most majd jöhet a szép lassú lemorzsolódás, 750 környékén a begyorsulással.
Törölt felhasználó 2010. 11. 15. 08:27
Előzmény: törölt hozzászólás
#481
Ne haragudj, de ebben az egy mondatban mindent elmondtál magadról, hogy f@ngod sincs a tőzsdéről.

Ismeritek a sell or buy rajzot?
Keressétek: link

Akinek van érzéke a finom angol nüanszokra, az a szöveget is értékelni fogja :)

Topik gazda

gabzol
5 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek