Topiknyitó: Portfolio 2010. 11. 06. 07:50

Nagy szüksége van a kormánynak a pénztártagokra  

Ugrás a cikkhez
Szombaton fény derült a jövő évi költségvetésre, a kormány által letett javaslat szerint a nyugdíjváltoztatásokkal (járulékeltérítés, visszalépések megnyitása) a Nyugdíjbiztosítási Alap 900 milliárd forint feletti hiányát lehet befoltozni. A pontos...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=5&i=140977
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2010. 11. 09. 12:58
Előzmény: #78  Törölt felhasználó
#80
"...maradjunk annyiban, hogy az életszínvonal csökkenése először azt jelenti majd, hogy nem lesz pénz gucci-ra meg egyéb divatmárkára ill. azok utánzataira, nem jut majd olasz riviérára sem, és 256 csatornát sem fog majd a "műhód" :)..."
Szerinted ma az emberek többségének ezek a legnagyobb problémái?
Csak úgy kérdezem.
Törölt felhasználó 2010. 11. 09. 12:57
Előzmény: #78  Törölt felhasználó
#79
a lemondásnak vanna természetesen fokozatai. nem akartam világvége hangulatot kelteni, sem azt jósolni. csak arra szerettem volna utalni, hogy a javak cserearányai jelentősen megváltozhatnak (pl. vitatom a termőföld befektetést, mint királyi utat), sőt szerintem meg is változnak a közeljövőben. ezért érdemes készülni arra, hogy a most biztosnak hitt befektetések elvesznek. például ma már nem tűnik eretnekségnek azt hinni, hogy a 10 éves amerikai papírok tulajdonosaként bukod a tőkéd. és így tovább.
Törölt felhasználó 2010. 11. 09. 12:51
Előzmény: #66  Törölt felhasználó
#78
"z emberi természetben olyan erős a bírvágy, az irigység, hogy a fogyatkozó javakat inkább erőszakos úton fogják magukhoz ragadni, mintsem lejjebb adjanak a fogyasztási szokásokból."

k..ra logikus, hogy inkább a testi épségüket kozkáztatják majd, csak hogy elmehessenek még egyet bulizni egy fergeteges jägermeisteres bulira :)

maradjunk annyiban, hogy az életszínvonal csökkenése először azt jelenti majd, hogy nem lesz pénz gucci-ra meg egyéb divatmárkára ill. azok utánzataira, nem jut majd olasz riviérára sem, és 256 csatornát sem fog majd a "műhód" :)
nem akarom ragozni, a lényeg: nem az ivóvízről kell lemondani, hanem a luxus egy részéről
akkor már tényleg nagy gebasz lenne, ha tiszta víz sem jutna (btw. sokkalta valószínűbb, hogy gyarapodni fog a fúrt kutak száma és a ciszternás öntözési rendszer is előretör).

nem kell minden madmax-nek elhinni a bugyuta, blikkfangos jóslatát
majd ha már ott tartunk, hogy a luxus egy részéről le kellett mondani, és tényleg kezdenek problémák adódni az infrastruktúrával, akkor lesz ezeknek a "kispontvagyokdenagyotakarokmondani" jóslatoknak jelentősége, főleg akkor is inkább csak öncáfoló jóslatként

ja, de persze a hatalmi "elit" biztosan káoszt akar, mert az nekik olyan jó, hogy a szinte korlátlan hatalmuk leszűkül egy adott territóriumra :) és a hatalom forrása (gy.k.: pénz) xart sem fog érni - tényleg, mindenkinek az az érdeke, hogy bekövetkezzenek a madmax-jóslatok :)

muhhahahhahah
Törölt felhasználó 2010. 11. 09. 12:45
Előzmény: #75  Törölt felhasználó
#77
nem akartam sugallni, hogy a romák cash-flow termelő képessége jó. azt viszont helyeslem, ha oktatással növeljük.
Törölt felhasználó 2010. 11. 09. 12:38
Előzmény: #73  exley
#76
A whiskys meg a pénzügyér.
Hóna alá kell dugni a bivalybőr brifkót, oszt jó napot!
Anno ő már alkalmazta a rendkívüli bankadó ideáját.
Törölt felhasználó 2010. 11. 09. 12:36
Előzmény: #68  Törölt felhasználó
#75
no, azért a romák elég nagy része "gondoskodik" róla, hogy ne változzon a helyzetük :)

náluk a "vállalkozó szellem" gyakran azt jelenti, hogy ha nincs már segílyke, akkor irány külföld (persze nyelvtudás ill. bármely egyéb szellemi tőke hiányában) :)

ha az ungarische kispolgár asszimilálná a "magyarságot", még mindig jobban járnánk, mint úgy, hogy a fiatalok jelentős része prosti (átvitt értelemben is), buzi vagy médiasztár akar lenni, netán buzi média-prosti sztár :)
exmnbs1 2010. 11. 09. 12:34
Előzmény: #73  exley
#74
nagyon spekulációznak a Parlamentben már megint
exley 2010. 11. 09. 12:31
Előzmény: #72  Törölt felhasználó
#73
Legyen a legfóbb ügyész : Madgda Marinkó!
Törölt felhasználó 2010. 11. 09. 12:30
Előzmény: #71  exley
#72
addig is: legfőbb ügyészt csak 2/3-dal lehet választani (9 -évre) + a javaslatban szerepel az is, hogy a megbízatási idő letelte és a 70. életév betöltése esetén a volt legfőbb ügyész a legfőbb ügyészi jogköröket mindaddig gyakorolja, amíg az új vezető hivatalba nem lép.

ez óriási. azt nem értem, miért korlátozzák a 70. életévben. miért nem simicska élethossza + 5 évben határozzák meg polt peti hatalmát.
exley 2010. 11. 09. 12:29
Előzmény: #69  szivacs
#71
Sz@patnak kegyetlenül.
Törölt felhasználó 2010. 11. 09. 12:27
Előzmény: #69  szivacs
#70
Na aznap sütök majd egy tortát, és ünnepnap lesz.
Politikusmentes szép új világ.
szivacs
szivacs 2010. 11. 09. 12:08
Előzmény: #68  Törölt felhasználó
#69
Szép elemzés.
A legjobban az tetszik benne, hogy a politikusok kihalnak majd - hiszen ők képtelenek lemondani ! :-)))
Törölt felhasználó 2010. 11. 08. 21:51
Előzmény: #64  szivacs
#68
inkább azt a képességet javasolom erősíteni, amely a változások elfogadására tesz alkalmassá (kezdve azzal, hogy a meleg ellen nem klímával védekezünk, hanem megszokjuk a magasabb hőmérsékletet).

és nem árt megtanulni lemondani dolgokról.

az aranyról: az utolsó buboréknak gondolom (persze nem a történelem egészében, csak a közeljövőben. egekbe megy majd az ára, és elválik a fizikai arany az aranyra szóló követelésektől. De a kiszállási pont szerintem nem határozható meg. Ilyen értelemben nem jó befektetés. (megjegyzem: az USA-ban az előző században volt példa arra, hogy a banki széfet csak kormánytisztviselő jelenlétében nyithatta ki a delikvens. És ekkor kapott egy papírt arról, hogy a kormány tartozik neki. Mind a Dumb és Dumberben:)

Olaj: persze, hogy túl vagyunk a csúcson. Nem a készlet számít, hanem a kitermelhetőség ütemének fokozhatatlansága és fajlagos költségének növelése. De ugye tudjuk, hogy a kőkorszaknak nem azért lett vége, mert elfogyott a kő. Az olajkorszak végének örülnünk kell, talán így van esély a jövő generációinak.

Civilekről: a többség nevében szép lassan bedarálják a különbözőeket (nálunk mindenképpen): hajléktalanok kitiltva közterületről, Geréb Ágnes börtönben (neki köszönhetjük egyébként az apás szülés meghonosítását), melegek vonuljanak máshol, kiskorú (külföldi) menekülteket őrizetben lehet tartani, romák helyzete változatlan.
jumbo2 2010. 11. 08. 20:00
Előzmény: #66  Törölt felhasználó
#67
Peak Oil nyilván komoly probléma lesz, már évekkel ezelőtt sokszor írtam itt róla. Ami, ahogy jelenleg kinéz, össze fog találkozni a Peak Credit-tel.
Törölt felhasználó 2010. 11. 08. 17:56
Előzmény: #65  jumbo2
#66
jumbo2 2010. 11. 08. 17:41
Előzmény: #63  Törölt felhasználó
#65
Azért ennyire nem szörnyű a helyzet. Még a '29-es válságban is volt jó befektetés (pl. arany). (Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy most tuti beszállni az aranyba, mert ilyet kijelenteni ostobaság bármiről, senki sem lehet jós).

Azzal viszont egyetértek, hogy az elkövetkező 5-10 év nem a tőzsdei befektetések éve lesz, biztosan nagyon komoly csődöknek nézünk még elébe és egyébként a fejlett országok GDP arányos összes hitelállománya (országos+egyéni+céges) csak nő. Ez nyilván fenntarthatatlan, hiába védekeznek a központi bankok pénznyomtatással. A pénznyomtatás soha nem fog tőkét teremteni, csak likviditást biztosít.

A pénzrendszer is nyilvánvaló kihívások elő fog nézni egyrészt az előbb említett hitelproblémák miatt, másrészt az elöregedő társadalom miatt.
szivacs
szivacs 2010. 11. 08. 17:06
Előzmény: #63  Törölt felhasználó
#64
Na ezt szépen leírtad, bár kicsit bonyolásan.
Tehát vegyünk fát, lisztet és tanuljunk meg kemencét építeni és kenyeret sütni.
Falusiak előnyben, emeletes háziak hátrányban.
Törölt felhasználó 2010. 11. 08. 15:22
Előzmény: #54  szivacs
#63
a káosz lényege az, hogy az eddigi cserearányok a mai fejünkkel érthetetlen módon borulhatnak fel. ezért vitatom Akira "javaslatát", mivel az a mai, józan logika alapján tűnik a tőkénk megfelelő megóvásának. Amikor az egyén cash-flow termelő képességére utalmat, akkor azt szó szerint értettem. Nem véletlenül nem azt írtam, hogy olyan jószágot érdemes tartani, amely megőrzi a cash-flow termelő képességét. ::))))

azt sem árt, persze.

De. Az egyén cash-flow termelő képességének megőrzése azt jelenti, hogy olyan tudást, képességet sajátítunk el, tartunk meg, amely az előre nem látható körülmények között is hasznunkra lehet. Tehát kifejezetten a tanulás hasznosságára hívtam fel a figyelmet (ld. még szokásos mantrámat: tanulás, tanulás, tanulás; amely ország stratégia kellene legyen). Tágabb értelemben pedig a szellemünk és fizikai formánk olyan fejlesztésére, amely alkalmassá tesz a nagy változás elfogadására. Elsősorban pesze a szellemünk.

Tőkejavak tulajdonosaként nem tesz vidámmá az elkövetkező időszak, mivel azt várom, hogy mindegy lesz van vagy nincs tőkém (pedig nem tartok görög vagy ír vagy amerikai állampapírokat). Viszont ez jó hír a világ jelentős részének, mivel extrém módon vannak elosztva a jószágok a világban. Más kérdés, hogy sokan, akik ma szegénynek gondolják magukat, álmodozni fognak, milyen jól is éltek most.

Tehát mindenkit a személyes, saját (maga által generált) cash flow termelő képesség megtartására bíztatok, és sok erőt vidámságot kívánok a tőke elveszítéséhez. Izgalmas időket fogunk élni, és ez mondjuk nem baj.

Törölt felhasználó 2010. 11. 08. 14:21
Előzmény: #61  Törölt felhasználó
#62
Köszönjük az időjárásjelentést:)
Törölt felhasználó 2010. 11. 08. 13:55
Előzmény: #60  szivacs
#61
Jönnek a mínuszok!
:D

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek