Topiknyitó: Portfolio 2010. 10. 19. 21:52

Orbán: szeretnénk, ha már az idén vissza lehetne lépni az állami nyugdíjrendszerbe  

Ugrás a cikkhez
A kormány azt szeretné, ha már az idén vissza lehetne lépni a magánnyugdíjpénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe - közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedd este az RTL Klub híradójában. A műsorban a kormányfő szavait ismertetve elhangzott: azon is...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=140167
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2010. 10. 27. 13:12
Előzmény: #993  Törölt felhasználó
#1000
Most, hogy már világossá tetted, hogy szerinted a 8%-os kötelező befizetés mellett a MNYP-rendszer haszontalan, csak azt kellene belátnod, hogy egy új építéséhez előbb le kell bontani a régit, de úgy, hogy az abban megszerzett jogok ne vesszenek el.
(Persze a jogfolytonosság vállalása minden megbukott rendszer esetén hátrány, de kezelhető feladat!)

A nyugdíjrendszer megbukott 1997-es reformjának korrekciója elodázhatatlan feladat, s eközben a költségvetési egyensúly megteremtése is fontos, különösen, hogy az IMF az EU legalacsonyabb hiánycélját parancsolta Magyarországra 2011-re.

Szerintem a Fidesz ezirányú terve jó úton halad és bízom benne, hogy a 2011-ben kidolgozásra kerülő modell a magyar realitások mellett is működőképes lesz, nem úgy, mint az 1997-es...

Az pedig, hogy kinek éri meg visszalépni, azt könnyű kiszámolni. Ha valaki nem tudja kiszámolni érdemes-e visszalépnie, annak azért célszerű visszalépnie...

Arról olvastál valamit, hogy Simor András szerint 2014-re fel kell tüntetni az államadósság részeként a teljes nyugdíjadósságot, azaz legkevesebb virtuálisan fel kell tőkésíteni a rendszert???
Törölt felhasználó 2010. 10. 27. 11:06
Előzmény: #970  Törölt felhasználó
#999
a kérdés jogos, most már én is szeretném ezt elérni, tőlem akár az ÖNYP-be is rakhatjuk mind3 "nyugdíjalapomat" (MNYP, ÖNYP, állami), csak ne ezek a lelki, intellektuális, stb. nyomorék politikusok "kezeljék"

meg persze ne is azok a kretének, akik bedőlnek ezeknek a népnyomorító férgeknek és átlátszó hazugságaiknak, pl. azt az untermenschenaffenmenschen-csoportelem tajgetoszpozitív agyhalott "egyént", ami (az "aki" csak emberi lényeket illet meg) felül orbánféreg (és talpnyalói) retorikájának, és szajkózza ostoba módon a kurmány hülyeségeit, elküldeném egy tutajon egy "világ körüli útra" Kubába, Észak-Koreába, Kína vidéki részeire, stb., csak hogy lássák, mennyire okos gazda az állam, mennyire gondját viseli a pógároknak. (Megj.: ezt a kommentet is fenti csoportelemek ugyanúgy vagy még durvábban mínuszolni fogják majd, mint Vagotanulo kommentjét, mert annyi agyuk nincs, hogy bármi értelmes vitába belekezdjenek, csak SMS-en tudnak küldözgetni a ki-/beszavazóshow-kba ostoba kreténekről pozitív véleményt, no meg olyan jó kérdésekről negatívat, mint amire "válaszoltam" most. Sajnálatos, hogy az ország saját magát idáig lehülyítette, mert hogy a politikusok nem tudták önerejükből lebutítani a népet, az is biztos... talán a sok TV-nézés helyett érdemes lenne tájékozódni, és akkor nem lenne ennyi sötét tapló ebben a túl sok lelki, intellektuális, stb. nyomorék által lakott országban, és az értelmesebbek nem költöznének innen minél messzebre, hogy csak a hülyék és a szerencsések / ügyes talpnyalók maradjanak itt. ... majmok, miért nem vagytok ketrecben? :)
Törölt felhasználó 2010. 10. 27. 10:47
#998
2 jó cikk a témában, utóbbi gy.k. is jó :)

link

link
Törölt felhasználó 2010. 10. 27. 09:31
#997
Üdv Mindenkinek!

Nem tudjátok véletlenül, mikor utal az APEH a MNYP-ak felé? Van erre valami törvényi szabályozás egyáltalán (meddig kell elutalniuk adott havi befizetéseket), vagy szokásos magyar módra itt is tudnak a kurmányok a zavarosban halászni? orbánpatkány biztosan visszatartatja a befizetéseket, hogy csak nov. 1 után utaljon az APEH, de akkor már persze az államkasszába.

(Az most mindegy, hogy minek hívják, számomra a TB és a többi állami kézivezérlésű alap csak "államkassza", úgyis szabadon csoportosítgatnak egyikből a másikba, hadd növekedjenek a tranzakciós költségek is :( és legyen bőven munka a MÁK-nál... Az összes, számláját a MÁK-nál vezető intézmény a XX. sz. technikai színvonalán utalgat, papír alapon - mentségükre legyen mondva, hogy így legalább min. 2 aláírás kell, amivel elvileg nehezebb visszaélni, mintha mondjuk 2 RSA-kulccsal azonosítanák magukat, mivel azt el is lehet lopni, stb.) Attól tartok különben, hogy orbánpatkány nem csak a MNYP-i megtakarításokat fogja lenyúlni, hanem mondjuk az ÖNYP, NYESZ, stb.-t is megadóztatja, ellentétben pl. a CIG biztosítóval, mert ugyebár oligopolisztikus versenyben "induló" céget nem szabad megadóztatni, ezt minden (narancsos) közgazdász tudja :)
Törölt felhasználó 2010. 10. 26. 19:14
Előzmény: törölt hozzászólás
#996
Mennyi marhaságot fröcsögnek a FIDESZ CASTRO gárdisták.
Törölt felhasználó 2010. 10. 26. 17:48
Törölt hozzászólás
#995
Törölt felhasználó 2010. 10. 26. 17:47
Előzmény: #989  Törölt felhasználó
#994
"azzal még nem adtál választ az aktuális kérdésre: Hogyan tovább???"

100-szor leírtam. De te nem válaszolsz azokra a kérdésekre, amikre nem tudsz, egy darab ellenérvet nem írsz arra, amire nem tudsz. Ezeket kikerülöd, mintha nem is lennének. Csak hajtogatod a magadét, csúsztatásokkal, hazugságokkal, rugózol, mint egy monomániás elmebeteg ezen a 8%-on, mintha itt mindenki a jelenlegi rendszert isteníti. Pedig nem.
Törölt felhasználó 2010. 10. 26. 17:45
Előzmény: #989  Törölt felhasználó
#993
OTTER, te játszod a hülyét?

"Lehet vitatkozni egy olyan rendszeren, ami nincs, de annak nincs sok haszna!"

A Fidesz rendszere SINCS még. Csak szétverték a jelenlegit. A kérdés az és itt napok óta az a vita, hogy MI LENNE A JOBB rendszer. Ebben az összefüggésben meg hiába rugózol a jelenlegi - eredetileg is átmenetinek szánt - 8%-os rendszeresen, mert az 100-szor leírtam neked, hogy szerintem sem jó. Ahogy leírtam azt is, hogy szerintem mi a jó.

De te itt kampányolsz ezzel a 8%-os hülyeséggel, mert könnyű az ellen érvelni. Demagóg, hazug pártpolitikát folytatsz itt. Nyilvánvalóan megbízatásból.
Törölt felhasználó 2010. 10. 26. 17:42
Előzmény: #983  Törölt felhasználó
#992
Ééén? Erről a 8%-ról van szó! Nem többről, nem kevesebbről! 8% az, amit az állam előír(t), hogy azt a MNYP-i számlára fizessék be...
S pont ez a 8% hiányzik a 2010-es adóbevételekből is (legalábbis annak ismertetett tervezete szerint...)

Persze tudom, hogy az MSZP pártkatonáknak az lenne a kielégülés, ha a 2010-es hiánycélt a Fidesz nem tudná tartani, az pedig egyenesen extázis, ha a 2011-est sem, még akkor sem (vagy éppen azért), ha az ezáltal fizetésképtelenné nyilvánított ország miatt az euró 300 Ft fölé erősödne...
Törölt felhasználó 2010. 10. 26. 17:37
Előzmény: #985  Törölt felhasználó
#991
Nem!

Százszor leírtam már, hogy kiknek éri meg visszamenni (sajnos ez a többség) a MNYP-ból a tisztán állami rendszerbe! De ha mindenki átmegy akinek nem éri meg a MNYP-ban maradni és mindenki marad, akinek megéri, akkor alaposan módosítani kell a rendszert a következő évben.
De így (állami + MNYP) is megvalósulhat az egyéni számlás rendszer, ahol a nyugdíj három részből tevődik össze: minimunyugdíj, alapnyugdíj és nyugdíjprémium.

Mert egy jó társadalmi ellátórendszer akkor jó, ha befizetési oldalon szolidáris, míg kifizetési oldalon arányos, s ha ez egyszerre megvalósul, akkor nem okoz társadali feszültségeket, de nyomort sem!

Persze lehetett volna jó a MNYP-i rendszer is, ha feltőkésítették volna. Az is tény, hogy a diktatúra idején kialakult nyugdíjrendszernél még a 2009-re megbukott újabb, átmeneti modell is jobb volt, de sajnos egyik sem tartható fenn, így tovább kell lépni (nem vissza az 1998 előttihez!) és nem is a nyugdíjbiztosítós modellhez, ami szintén visszalépés lenne, hiszen a felosztó-kirovó rendszert üzemeltetné drágábban és nyereségérdekelten, amit ugye mindig a fogyasztó fizet meg!

A megkerühetetlen 8% elvonása pedig egyszerű kényszer, hiszen az IMF tiltása (példátlanul alacsony hiánycél meghatározása) miatt a költségvetés nem viseli el havi 30 Mrd Ft átadását a nyugdíjrendszer részére, csak azért, mert az a 2010-es költségvetés nem volt képes nyugdíjoldalon rendezni.
Törölt felhasználó 2010. 10. 26. 17:21
Előzmény: #987  Oszo
#990
Akkor biztosan rosszul értelmezted...
Sajnos amit leírtál, abból még a problémát sem látom (mire vonatkoznak azok a számok), így most nem tudok segíteni neked a megfejtésben...
Törölt felhasználó 2010. 10. 26. 17:19
Előzmény: #984  Törölt felhasználó
#989
Lehet vitatkozni egy olyan rendszeren, ami nincs, de annak nincs sok haszna!
Ezidáig mindössze 8% ment kötelezően a MNYP-ba, nem több, nem kevesebb, ha tetszik, ha nem...!

S attól, hogy Te azt mondod, hogy ami eddig volt rossz és működésképtelen (ezt mondta az előző kormány is, a mostani is), azzal még nem adtál választ az aktuális kérdésre: Hogyan tovább???
Ami nem baj, mert nem a te dolgod, csak komikus, ahogyan azt mondod, hogy a 8%-os rendszer rossz, de maradjon, mert nem tudsz jobbat!
Oszo 2010. 10. 26. 16:17
Előzmény: #980  Törölt felhasználó
#988
"De kinek elég a bruttó bérének 24%-a nyugdíjas éveire, különösen, ha a 16. évben már nem kaphat semmit...?!

OTTER! Te az egészből nem értesz semmit!
Győztetek, megvan a törvény indulj szépen a polgári körbe, már kenik a zsíros kenyeret!
Oszo 2010. 10. 26. 16:10
Előzmény: #979  Törölt felhasználó
#987
OTTER!
Mint mondtam, televíziós híradásokban mutogatták!
HAzugságon engem még nem fogtál, és egy ilyen kis gondolattalan komisszár kedvéért nem is fogom elkezdeni!
Törölt felhasználó 2010. 10. 26. 16:09
Előzmény: #980  Törölt felhasználó
#986
"Kötelező lesz 20 évesen dolgozni?
...vagy járulékot fizetni?
;-)

De tudod mit! Legyen 24% az a bizonyos 16%!

De kinek elég a bruttó bérének 24%-a nyugdíjas éveire, különösen, ha a 16. évben már nem kaphat semmit...?!

S ha az állami részből mindenkép megkapod a 75%-od, akkor mire is jó a MNYP-i megtakarítás? A havi járulékod 4,5%-ért?! Vagy neked többet írnak jóvá az egyéni számládon, mint a levont járulék 95,5%-a???"

Akik nem kerülnek a felsőoktatásba, azok már 18 éves kortól dolgozhatnak, tehát ha átlagról beszélünk, nem tévedek sokat.

A 16. évtől ne kapnék semmit? Bármelyik biztosító boldogan vállalná, hogy életem végéig járadékot fizet nekem, ha azt a pénzt beviszem. De talán erre nem is lesz szükség, maga a nyugdíjpénztár is így fog működni.

Nem értem, miért kellene beérnem az MNYP-s 24 százalékkal, ha az állami rendszerbe fizetem a járulék háromnegyedét. Attól tartok azonban, hogy a 25,5 százalékoknak a felét sem látom viszont.

A 4,5 százalékról annyit, hogy a dupláját sem sajnálnám, ha lenne mögötte egy elfogadható reálhozam. Ezt sem nagyon sajnálom. Ennél többet buktam azon, hogy az előző Fidesz-kormány az eredeti törvényben előirányzott 9 százalékos MNYP-tagdíjból egy százalékot visszairányított az állami rendszerbe. Ez attól az időponttól kezdődően - vagyis szinte azonnal - 11 százalékkal csökkentette a majdani MNYP nyugdíjrészt. Mindezt természetesen kompenzáció nélkül.

Az egész vita egébként arról szól, hogy tegyünk-e félre magunknak pénzt a nyugdíjra, vagy majd teljes mértékben az akkori járulékfizetőktől várjuk azt. Amit félreteszünk, az van, még akkor is, ha esetleg veszít az értékéből. Amit nem teszünk félre, hanem elköltünk az nincs. Akkor majd annyit kapunk, amennyit az egyre csökkenő járulékfizetőkkel szemben ki tudunk alkudni. Lehet választani.
Törölt felhasználó 2010. 10. 26. 15:59
Előzmény: #980  Törölt felhasználó
#985
"S ha az állami részből mindenkép megkapod a 75%-od, akkor mire is jó a MNYP-i megtakarítás? A havi járulékod 4,5%-ért?! Vagy neked többet írnak jóvá az egyéni számládon, mint a levont járulék 95,5%-a???"

Téged megbíztak azzal, hogy átbeszéld az embereket az MNYP-ből az államba. Szánalmas melód van:)
Törölt felhasználó 2010. 10. 26. 15:58
Előzmény: #980  Törölt felhasználó
#984
OTTER, nyomatékosan megkérlek rá, hogy fejezd be ezt a hazudozást. Senki nem állítja, hogy a 8%-os MNYP-s befizetés jó rendszer. Kurva sokszor leírtam neked. De te hajtogatod, mint egy monomániás elmebeteg ezt a 8%-ot (ebből jön ugyanis ki, szintén csúsztatással az a 16%, amiről beszélsz).
Törölt felhasználó 2010. 10. 26. 15:56
Előzmény: #978  Törölt felhasználó
#983
OTTER több, mint egy hete ezen a 8%-on lovagol. Pedig többször leírtam neki, hogy SENKI NEM ÁLLÍTJA, HOGY EZ A RENDSZER JÓ. De hiába írom. A necces kérdésekre nem válaszol, vitázni meg azzal vitázik amivel tud, nem azzal, amit írunk neki. Pártaktivista.
Törölt felhasználó 2010. 10. 26. 15:56
Előzmény: #981  Törölt felhasználó
#982
Tisztelt Honfitársam!
Ön is tudja, hogy a Magyar nemzet „temploma” azért lenne, hogy ott a nemzet érdekeit képviseljék, de rablók barlangja lett!
Az igazság szolgáltatásának vára pedig rablók érdekeit képviseli s bástyája azoknak!
A „vár urai” ne csodálkozzanak, ha egyszer a Nép fellázad!
„ Dózsa György unokái” tetteit se ítéljék majd el! Ne ültessék tüzes trónra s fejére ne rakjanak tüzes koronát!
Bűnösök közt bűnös az ki jót akar?!!

Miért tesz úgy az i-gazság szolgáltatás mint aki „nem lát s nem hall”?

Ha ezzel egyetért keressen! 0630 4836048
Tisztelettel:Szabó Balázs

JÓ létet!
Törölt felhasználó 2010. 10. 26. 15:50
Előzmény: #976  Törölt felhasználó
#981
- A magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés miatti járulék-kiesés pótlására szolgáló költségvetési támogatás 2010. évi előirányzata 372 380,0 millió forint, amely 12,7 %-a a bevételi főösszegnek.
link

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek