Topiknyitó: Portfolio 2010. 10. 14. 14:14

Az iszapkárosultat még a bank is nyúzza?  

Ugrás a cikkhez
Akad bank, amelyik megkezdte a hitelek felmondásáról szóló levelek postázását az iszapkatasztrófában károsult ügyfeleinek. Bár erről szóló papírt még senki sem mutatott fel, a hír terjed, és úgy tűnik a pénzügyi felügyelet is komolyan veszi. Alapja...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=139904
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szivacs
szivacs 2012. 05. 23. 17:48
#44
"Vörös köd és extrém adatok Kolontáron és környékén + fotó + video

A múlt heti száraz, szeles időben minden eddiginél nagyobb volt a kiporzás a Mal Zrt. vörösiszap-tározóinál. A szálló por beterítette Lőrinte- és Csótapusztát, Ajka-Padragkutat s még Halimbát is. A kihelyezett mobil mérőállomás is extrém adatokat mért, a szálló por koncentrációja elérte az egészségügyi határérték tizenegyszeresét.

A Veszprémi Bányakapitányság hétfőn ötnapos határidőt adott a cégnek, hogy megszüntesse a kiporzást. Csakhogy a Mal Zrt. intézkedési tervében a X-es kazetta borítása még csak nem is szerepel. A IX-es kazetta lefedését is csak augusztus végére ígérik. A problémát viszont a sérült X-es tározó jelenti.

A legerősebb kiporzást múlt csütörtökön tapasztalták, az egész táj vörösbe borult. A farkasgyepüi tüdőszanatórium igazgatója, Medgyasszay Balázs azt mondta, az a legnagyobb baj, hogy annyira apró szemcséjű ez a vörös por, hogy egészen mélyre jut a tüdőben, ráadásul lúgos kémhatású, és egyéb káros anyagokat is tartalmaz. Hosszú távon az ilyen intenzív kiporzás biztosan káros az egészségre. Leginkább azok vannak veszélyben, akik légúti vagy tüdőbetegségben szenvednek.

A szakorvos szerint érthetetlen, hogy miközben mindenki tudja, mit kell elszenvedniük a por miatt a közelben élőknek, mégsem locsolják a tározókat.

Fotó: MH

A Magyar Hírlap megkereste a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság laboratóriumának vezetőjét, aki megerősítette: olyan értékeket mértek a kazettáknál az elmúlt napokban, amely felülmúlta a korábbi mérési adatokat. Nagy Attila kiemelte, hogy ilyen intenzitású porzás még rövid időtartam esetén is igen komoly egészségügyi kockázattal jár. Hozzátette, a környzetvédelmi hatóság megtette, amit tudott.

Már a márciusi kiporzások idején intézkedési tervet kértek be a Mal Zrt.-től. Ezen intézkedési terv alapján a IX-es kazetta rekultivációját augusztus végére befejezik. „A X-es kazettáról szó sincs az anyagban” – fogalmazott a laborvezető.

Kiemelte, a bányászati hulladékok, melléktermékek ártalmatlanítása a bányakapitányság hatásköre. Ők mint környezetvédelmi hatóság a mért adatokról tájékoztattak minden olyan államigazgatási szervet, amelyeknek ilyenkor jogszabályokból adódóan kötelezettségük van.

A Veszprémi Bányakapitányság lépett is. Hétfőn ötnapos haladékot adott a Malnak. Ennyi idő alatt köteles a cég megszüntetni a vöröiszap által keletkező porfelhőt. Ha a cég nem tesz eleget a felszólításnak, a bányakapitányság bírságot szabhat ki, vagy az üzemeltető költségén elrendelheti a vörösiszap-kazetták lefedését.

A Magyar Hírlap kereste a Mal Zrt. vezérigazgatóját, aki azonban kívánt nyilatkozni. A távirati irodának annyit mondott, hogy nem áll rendelkezésre a hatóságok által engedélyezett és bevizsgált technológia az átszakadt X-es tározó lefedésére, azt még ki kell kísérletezni. Vagyis egyelőre még csak időpontot sem jelölt meg Bakonyi Zoltán arra vonatko­zóan, hogy meddig kell még az ott élőknek elszenvedniük üzleti tevékenységük következményeit.

Kolontár polgármestere, Tili Ká­roly elmondta, nem bízik a Malban. Úgy látja, nem veszi komolyan a problémát, és csak azért mond valamit, hogy nyugtatni próbálja a kedélyeket. Szerinte nem hajlandók költeni a megoldásra, folyton anyagi nehézségekre hivatkoznak.

Tili elmondta, az ügyben Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult, kérte a helyzet haladéktalan, azonnali megoldását. Ha néhány napon belül nem történik érdemi intézkedés, további lépéseket fog tenni.
Forrás: youtube.com link
Magyar Hírlap
watson
watson 2010. 11. 19. 22:52
Előzmény: #42  Törölt felhasználó
#43
"Már csak az a kérdés, hogy a hatóság, ami ellenőrizte a gátat, miért nem vette észre. Van tipped?"

"Illés Zoltán volt titkára vezeti az iszaptározót rendben találó felügyeletet" link
Törölt felhasználó 2010. 11. 19. 22:30
Előzmény: #40  szivacs
#42
Már csak az a kérdés, hogy a hatóság, ami ellenőrizte a gátat, miért nem vette észre. Van tipped?
Törölt felhasználó 2010. 11. 19. 21:39
#41
Gratula az egész országnak,hogy ősszedobtak sms-ekből meg adományokból több száz millió vagy milliárd forintot! Valakik majd építenek belőle luxus palotákat maguknak és élnek majd mint marci hevesen! Az iszapkárosultak meg csak pislognak mint hal a szatyorban hogy hol a lé! Egy két híresség lement személyesen és elvitte az odaszánt segítségét,tudtak ezek vmit, azt hogy magyarországon nincs az a pénz ami ne tudna eltűnni! Sajnos amilyen segítőkész az ország annyira hiszékeny is!
szivacs
szivacs 2010. 11. 18. 15:56
#40
Törölt felhasználó 2010. 11. 09. 21:20
Előzmény: #38  Törölt felhasználó
#39
"btw. a jelzálog bejegyzése devizában történt korábban, innentől aztán aki tud olvasni, nem mondhatja, hogy nem tudott róla: nem HUF-ban tartják nyilván a tartozását..."

Ugye ezzel nem azt mondod, hogy az adós aláírás előtt nem olvassa el a kölcsönszerződést? :-)
Törölt felhasználó 2010. 11. 09. 15:10
Előzmény: #34  szivacs
#38
btw. a jelzálog bejegyzése devizában történt korábban, innentől aztán aki tud olvasni, nem mondhatja, hogy nem tudott róla: nem HUF-ban tartják nyilván a tartozását...
nem csak azt kell nézni, amikor megjelenik a pénz a folyószámlán, mert az naná, hogy HUF-ban jelenik meg...
Törölt felhasználó 2010. 11. 09. 15:05
Előzmény: #18  poreci
#37
szerintem meg ha kapnak jobb ajánlatot, akkor nem fogadják el, ha pedig nem kapnak, akkor is megtehetik, hogy visszautasítják... ilyen a demokrácia :)
a semminél még ez az ajánlat is jobb...
szivacs
szivacs 2010. 11. 09. 11:46
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
#36
Kösz az áttekintést.
Törölt felhasználó 2010. 11. 08. 21:38
Előzmény: #34  szivacs
#35
Magyarországon a devizahitel alapvetően devizában nyilvántartott hitel, amelynek forrása deviza, de értelemszerűen forintban folyósítják (az adós Magyarországon forintot használ fel) és forintban kell visszafizetni. A devizaforrás jelentősen olcsóbb, mint a forint, ezért a bank jelentősen alacsonyabb kamat mellett tudja tudja a forrásból a hitelt nyújtani, az adós jelentősen alacsonyabb kamatot tartozik fizetni a banknak. Ugyanakkor a kölcsön teljes futamideje alatt a forrásnak meg kell lennie kölcsön mögött. Mivel vannak hosszú lejáratú (25-35 éves futamidejű) kölcsönök, viszont ezeket jellemzően rövidebb futamidejű források terhére nyújtják, ezt a bank csak folyamatosan megújuló források terhére teheti, vagyis időről-időre új forrásokat kell biztosítania, időről-időre változó áron, Ezért, bár olcsóbb a devizahitel, mint a forint, a devizaárfolyamok változásának kockázata az adóst terheli (nem tudom, emlékezhetsz-e még a 80-as évekbeli devizabetétekre? az is ezen az elven működött: alacsony hozam, de ezt bőven kárpótolja az árfolyamváltozás).
szivacs
szivacs 2010. 11. 08. 10:16
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
#34
Az lenne a kérdésem, hogy CHF alapú hitel (mondjuk ingatlan) esetén a hitelszámlát CHF-ben vagy HUF-ban vezetik-e számviteli szempontból? Az ügyfél felé az aktuális tartozást illetve a törlesztőrészletet CHF-ben vagy HUF-ban (az aktuális árfolyammal átszámítva) közlik-e? (Volt ugye ez a CHF-ben kiküldött egyenlegközlő SMS téma.) Végeredményben a banknak a hitel lezárásáig van-e devizakitettsége a könyveiben vagy az végig 0?
Ismered ezt a témakört, tudsz ebben segíteni?
Ha igen, ha nem, kösz a választ!
Törölt felhasználó 2010. 11. 08. 02:07
Előzmény: #32  szivacs
#33
elmentem, de a kedvedért visszajöttem. Kérdezz bátran!
szivacs
szivacs 2010. 11. 05. 11:15
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
#32
manci007 itt vagy még?
Kérdésem lenne.
Törölt felhasználó 2010. 10. 29. 23:34
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
#31
Helyesen: ők maguk ellehetetlenülnének.
Törölt felhasználó 2010. 10. 29. 23:32
Előzmény: #28  szivacs
#30
Nem értettél meg: a bankok ezt folyamatosan mondják mindenkinek, többek között a Kéményseprőknek is, de ők nem adják ezeket tovább az adósoknak, hanem elhallgatják. Tovább szítják a hangulatot, mintha mindenért a bankok lennének a felelősek. Azt sugallják, hogy nem kell visszafizetni a hitelt. Ha ugyanis az adósok igénybe vennék a banki segítséget, megegyeznének, akkor ők maíyguk ellehetetlenülnének, nem tudnák a nyilvánosság előtt a megmentő szerepét játszani. Ez az igazság.
szivacs
szivacs 2010. 10. 29. 11:06
Előzmény: #27  pampa
#29
Honnan lehet tudni egy gázolásnál, hogy akit elütöttek az ügyvéd volt???

!moynkéf scniN
szivacs
szivacs 2010. 10. 29. 11:04
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
#28
"azokkal a lehetőségekkel, amelyekkel adósok százait lehetett volna megmenteni, nem ismertették meg a rászorulókkal,"
szvsz ez a bankok kötelessége lett volna, ha valóban vannak olyanok amelyekért nem kérnek többet, mint amennyi könnyítést az ügyfélnek jelent.
pampa 2010. 10. 29. 08:56
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#27
A Magyar Hírlap szerint az iszapkatasztrófa károsultjainak készített szerződésben törvényellenesen szerepel, hogy a károsultak lemondanak a szerződés utólagos megtámadásának jogáról.

Egyrészt nem érvényes a Magyar György ügyvéd irodája által a vörösiszap-katasztrófa károsultjai számára készített szerződés, másrészt pedig akár etikai vizsgálat is indulhat Magyar ellen, mivel a szerződésben törvényellenesen szerepel, hogy a károsultak lemondanak a szerződés utólagos megtámadásának jogáról - írja a Magyar Hírlap.

A lapnak nyilatkozó Réti László a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) elnöke hangsúlyozta: a semmis kikötést tartalmazó szerződések semmisnek tekinthetők. Réti hozzátette: az ügyvédi kamara hivatalból etikai, vagy előzetes vizsgálatot indíthat tisztességtelen ügyfélszervezés, a fogyasztó megtévesztés vagy ügyvédhez nem méltó magatartás esetén. A lap kereste az Magyar Ügyvédi Kamara elnökét is, de Bánáti János azzal hárította el az érdeklődést, hogy mint a katasztrófát okozó Mal Zrt. vezérigazgatójának védője nem kíván hivatalosan nyilatkozni.
Törölt felhasználó 2010. 10. 26. 21:30
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#26
A mai AB határozat nem egészen ezt mutatja...
Törölt felhasználó 2010. 10. 26. 21:29
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
#25
Nem olvastál figyelmesen: a sikerdíjat csak akkor kell fizetni, ha az ügyvéd sikerrel jár, előre nem kell kiperkálni semmit. Ha nincs siker, az ügyvéd ingyen dolgozott...
Törölt felhasználó 2010. 10. 26. 21:25
Előzmény: #18  poreci
#24
tegyük hozzá, hogy ez egy olyan per lesz, amely később oktatási anyaggá vedlik, hiszen tutinak tűnik a nyerés 2/3-os párt van a károsultak mellett,
itt a Forrest Gump is lehetne az ügyvéd akkor is nyerne
Törölt felhasználó 2010. 10. 26. 21:18
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
#23
persze persze magától értetődik
tehát aki most visszalép a magyar ügyvédtől az nem csóró és kiperkálja az 50 ezer forintos óradíjat
bagatell
szóra sem érdemes
ez a költség része
abszolúte korrekt

itt a 2/3-os politikai erő áll a károsultak mellett
zéró kockázattal lehet nagyot kaszálni
bármelyik legbecsületesebb ügyvédnek
Törölt felhasználó 2010. 10. 26. 21:15
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#22
Nem csupán a nagy visszhangot kiváltó ügyekben, hanem minden esetben a saját üzleti érdekében jár el egy normális vállalkozás. Mindig jobban jár, ha az ügyfél, ha keveset is, de fizet, mintha kibelezik, de egy fillér se folyik be. Vagy másként gondolod?
Törölt felhasználó 2010. 10. 26. 21:08
Előzmény: #16  szivacs
#21
Az adós körülményeitől függően számos igénybe vehető adósvédelmi eszköz áll rendelkezésre és ezek kombinációi is. A teljesség igénye nélkül:

a) Prolongáció: a hitel lejáratának meghosszabbítását jelenti.
b) Törlesztés felfüggesztés: a tőkerészfizetés és/vagy hiteldíj megfizetésének részleges mértékű időszakos felfüggesztése.
c) Szüneteltetés: a havi törlesztőrészlet megfizetésének teljes mértékű időszakos felfüggesztése
d) Tartozásrendező kölcsön: hátralékos hitelek kiváltására igénylehető kölcsön
e) Adósságrendező hitel: hátralékos hitelek kiváltására igényelhető jelzálog alapú hitel.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek