Topiknyitó: Portfolio 2010. 10. 13. 18:18

Megdöbbent a pénztárszövetség Orbán javaslatán  

Ugrás a cikkhez
Megdöbbenéssel fogadta a Stabilitás Pénztárszövetség Orbán Viktor miniszterelnök mai bejelentését, amely szerint novembertől 2011. december 31-ig felfüggesztik a magánnyugdíjpénztári kifizetéseket, majd pedig kidolgozzák a törvényi feltételeit annak...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=139853
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2010. 10. 18. 12:58
Előzmény: #615  Törölt felhasználó
#620
Akira, szerintem világos a Fidesz szándéka. Az MNYP-k teljes államosítása a cél. Mivel a magánnyugdíjszámla a tiéd, azt csakúgy nem lehet elvenni. Na de, ha a befizetés nem oda megy, akkor az még jogilag elvehető, ahogy most is teszik. Ez a trükk. Utána meg nyilván mindent meg fognak tenni (mind kommunikációban, mind törvényileg), hogy az MNYP-k működését ellehetetlenítsék és ezzel együtt lehetővé teszik visszamenni az állami rendszerbe. Így máris az államé lesz a 12-13 éve az MNYP-kbe érkező nyugdíjmegtakarítás állomány.

És ezzel máris megoldódik az az 1000 milliárdos lyuk, ami a jelenlegi lépésekkel és tervekkel látszik a 2013-as költségvetésben. A nyugdíjrendszer meg vissztér a '97-es állapotba. Na de az kit érdekel? A politikusok 4, esetleg +4 évre látnak előre. 40 senkit nem érdekel, az aktuális politikai elit nagy része meg se éri már...
Törölt felhasználó 2010. 10. 18. 12:57
Előzmény: #616  McLain
#619
nem vagyok ellen a tanulmányi szerződéseknek, de annak igen, hogy ilyet az állam kössön. gondolj arra, mi lenne a fő szempont egy olyen szerződés megkötésekor, amikor az egyik oldalon egy 18 éves diák, a másikon az állam áll. csak is a pártlojalitás. brrrrr.

tehát tanulmányi szerződést az Audival támogatom. De felőlem te is finanszírozhatsz egyetemi tanulmányt (szülőként akár:)))))
Törölt felhasználó 2010. 10. 18. 12:54
Előzmény: #612  Törölt felhasználó
#618
ezzel együtt hangsúlyozom a szokásos mantrámat:))

a felsőoktatásból a kötségtérítésnek megfelelő, felszabadult összeget átcsoportosítanám az alapfokú oktatásba, elsősorban vidéken, azon belül is keletre. minden eldől már akkor.
Törölt felhasználó 2010. 10. 18. 12:53
Előzmény: #614  pampa
#617
Igen, a tőled vont 9.5%-os nyugdíjjárulékból 8% megy az MNYP-kbe. De ne feledd, hogy az állami nyugdíjkasszába nem csak a maradék 1.5% megy, hanem a munkáltató által fizetett 18% is.
McLain 2010. 10. 18. 12:52
Előzmény: #612  Törölt felhasználó
#616
a visszterhes megállapodásba azonban az is belefér: oké, tanulhatsz, finanszírozom, de 5-10-20 mittudoménhány évig nekem dolgozol a meghatározott feltételek között.
sima tanulmányi szerződés, csak nem 1 munkáltatóval, hanem az állammal.
mer' az monnyuk engem is bosszant, hogy itt tanul valaki a nyugati díjak töredékéért, majd dolgozni nem hajlandó a nyugati fizetések töredékéért.
Törölt felhasználó 2010. 10. 18. 12:52
Előzmény: #614  pampa
#615
Ha jól emlékszem, akkor a kormány '97-ben meghatározott egy minimum számot, és egy minimális növekedést is. Ez egy hosszú távú "szerződés", mert csak úgy lehet lemondani az állami nyugdíj 25%-áról, ha a másik oldalon garantált a kötelező megtakarítás volumene.

Ezt tehát szerintem nem lehet csak úgy, rövid távú politikai érdekek miatt még időszakosan sem csökkenteni.

Ha az államnak pénz kell a válság miatt, inkább takarítson meg a költekezéseiből, mint lenyúljon hosszú távú társadalmi szerződésekből némi pénzt.
pampa 2010. 10. 18. 12:44
Előzmény: #611  Törölt felhasználó
#614
Azt jól értelmeztem,hogy a kormány határozza meg a %-ot amit a MNYP-ba lehet utalni? Valaki azt írta,hogy most 1,5-8 % az arány. 8,5% megy a MNYP-ba?
Törölt felhasználó 2010. 10. 18. 12:44
Előzmény: #610  Oszo
#613
"Gondolom a trükk hogy nem számolják el tartozásnak az át nem utalt összeget (mint egy kibocsátott állampapír esetén) azaz meghamisítják a számokat..."

Igen, ezt kellene átgondolnia mindenkinek.

Én már nagyon régen azt tekintem egyik életcélomnak, hogy semmi szükségem ne legyen az államra, ill. ne várjak az államtól semmit. A demokratikusan választott kurmányok semmivel sem nyújtanak jobb teljesítményt, mintha még kommunista rezsim lenne.

Amit pozitívként megélhettünk az elmúlt 20-30 évben, azt a piaci viszonyok, a magángazdaság hozták össze.

De bocs, volt egy dolog, amiben a kurmányok is jelentős szerepet vállaltak, ez pedig az EU-ba való belépés, és az ezzel járó szabadságjogok.
Törölt felhasználó 2010. 10. 18. 12:44
Előzmény: #594  outsider42
#612
hogyan kezelnéd azt a problémát, ha a Magyarországon kiművelt emberfők Londonba mennek dolgozni? Az a helyes, ha visszterhes megállapodások mentén éljük az életünket. A kiművelt emberfők manapság szerencsére nem köthetőek röghöz, de adófizetőnként nincs sok kedvem a londoni egzisztenciájukat előfinanszírozni. Tehát tanuljanak csak minél többen, de fizessenek a szolgáltatásért. Persze adófizetőként felhatalmazom az államot, hogy adjon a diákonnak erre hitelt (megjegyzés: a tandíjhitel megtérülése a legjobb minden hitelfajta közül. Ami egyébként nem meglepő). Felőlem a költségek megfizetésével annyian járnak egyetemre, amennyien csak akarnak. És ha elmennek külföldre (mert nem tetszik nekik az itteni adórendszer), akkor békével elválunk (ettől persze a visszafizetési kötelmük fennmarad), és nem kerülüml olyan helyzetbe, mint most, hogy háborúzni kell a rezidensekkel. Összegezve: tandíj nélkül fennáll a veszélye annak, hogy a világ Magyarországon kívüli részének oktatását finanszírozzuk. Mi a fenének?
Törölt felhasználó 2010. 10. 18. 12:38
Előzmény: #605  watson
#611
watson,

"Gondolom a trükk hogy nem számolják el tartozásnak az át nem utalt összeget (mint egy kibocsátott állampapír esetén) azaz meghamisítják a számokat..."

Ha megígérik, hogy visszaadják, ezzel senki sem fog veszteséget szenvedi, akkor az kölcsön.
Ha nem kölcsönként mutatják ki, akkor az hamisítás.
Ha pedig eszük ágában sincs kártalanítani, csak azzal hitegetnek, akkor az meg hazugság.

Ez a nyugdíjpénztári tagdíj-lenyúlás ez sehogyan sincs jól, ezt kár lenne tagadni. Ha ragaszkodnak hozzá, belebukhatnak, ha visszakoznak, az presztízsveszteség. De bármi lesz is, a presztízsveszteség garantált.
Oszo 2010. 10. 18. 09:40
Előzmény: #603  Törölt felhasználó
#610
Mi van? Ezeket honnan veszed? A járadékszolgáltató lehet a pénztár is, csak meg kell csinálni azokat a z átalakításokat, amiket az Oszkóék javasoltak. Egyébként biztosítóktól (Magyarországon egytől biztosan) ma is vásárolható ilyen típusú életjáradék, és nem igaz, hogy nem kamatozik a pénz, ezért is növekvő összegű a járadék. Jutalékot egyszer vonnak, a továbbiakben már nem. A visszalépésel kapcsolatban: Egyik oldalon esetenként száz éve szolgáltató világcégek szerződése, másik oldalon magyar politikusok ígérete. Hát Te tudod!
Törölt felhasználó 2010. 10. 18. 09:22
Előzmény: #608  Törölt felhasználó
#609
Egy kis olvasni való.utsó 2 oldal informális.

link
Törölt felhasználó 2010. 10. 18. 08:45
Előzmény: #602  Oszo
#608
A gond igazán az állami pillér fenntarthatóságával van. Már most is alig tudják finanszírozni a közfeladatokat (nézzük meg az önkormányzatok, iskolák, óvodák, kórházak...) intézmények állapotát, anyagi helyzetét, eladósodottságát. Ugyanabból a kalapból fizeti az állam a nyugdíjakat is. Most ott tartunk, hogy világ szinten még mindig első 5-ben vagyunk az adóterhelési rangsorban, emellett 80% az államadósság a GDP arányában, megsarcolták a bankokat, meg fogják a telekom-, eneriga-, kereskedelmi szektort és még ez sem elég, hanem lehúznak egy újabb bőrt a lakosságról is (most azt mondják ideiglenesen, közben már elkezdték a bizalmat megrendíteni a mnyp-i rendszerben, amit pár éve még ők hívtak életre).
Öregszik a lakosság, egyre több az eltartott, az adóelkerülő, és a segélyen élő (folyamatosan szaporodó, aluliskorlázott - sokszor valódi analfabéta, a "munkájasemmitsemér" kisebbségi, aki ugye egy fillér adót nem fizet, így az állam kiadásaihoz sem járul hozzá). Ki fogja kifizetni a nyugdíjunkat 30-40 év múlva ha csak az állami pillér marad???????? Ezt nem tudja sem Orbán, sem Matolcsy, sem senki más megmondani/igérni!
Törölt felhasználó 2010. 10. 18. 00:17
Előzmény: #594  outsider42
#607
Outsider:

"Azzal valóban nem. Kérdés: a kiművelt emberfőket meg kell-e becsülni? Érték-e ha taníttatom a gyermekem?
Ha a válasz igen, akkor vajon én miért nem írhatom le az adóalapomból a gyerekemre járó összeget?"

Egyszerű a válasz: ha van gyerekek utáni adókedvezmény (lesz ugyebár), az pont azt jelenti, hogy az állam átvállal bizonyos költségeket a gyerekneveléssel kapcsolatvan. Másképp megfogalnazva, minden gyereked család kap az adókedvezménnyel egy olyan költségátalányt, amit átvállal az állam a családtól. Ebben a fenti is benne van.
Törölt felhasználó 2010. 10. 17. 23:47
Előzmény: #604  Törölt felhasználó
#606
Komcsi rendszerben leszarták a nyugdíjast, mert 1pártrendszer volt, a szavazati jog semmit nem ért. Komcsi vezetők egy újabb forradalomtól félve a fiataloknak nyújtottak kedvezményeket, mert az öregek még soha nem csináltak forradalmat. Bevezették a gyest, családi pótlékot, bányászok elpucolhattak 43 évesen nyugdíjba a rendőrök, katonák, határőrök szintén. Ilyen kedvezmények mellet bányász nem lázadt. rendőr, katona, ha kellett(volna) a tömegbe lő(80-s évek végén a tüntetéseket azért szétverték)
watson
watson 2010. 10. 17. 23:40
Előzmény: #602  Oszo
#605
"Trükkök százai?" :)))

Mennyivel szebb lett volna ha mondjuk azt mondják, hogy az újabb befizetésekből (havi 30mrd) csak állampapírt vehetnek a pénztárak 14 hónapig... ekkor biztosítva lett volna a hozam és a pénz maradt volna a költségvetésben...

Gondolom a trükk hogy nem számolják el tartozásnak az át nem utalt összeget (mint egy kibocsátott állampapír esetén) azaz meghamisítják a számokat... Ha nem így lenne akkor a friss befizetésekből a kötelező állampapír vásárlást mint tiszta megoldást választották volna a válság idejére.
Törölt felhasználó 2010. 10. 17. 23:22
#604
Választási törvény módosítása. A valódi ellentétek az aktívak és az inaktívak között húzódik, mára többségbe kerültek az eltartottak a szavazóurnáknál. 3 millió fő nyugdíjas + 700ezer segélyes szemben a 3,7 millió dolgozóval, de a nyugdíjasok nagyobb arányban vesznek részt a választásokon szavazataikkal megzsarolva a politikai pártokat a juttatásaik növelése érdekében. Őket nem érdekli miből emelik a nyugdíjat, segélyt, miből jut nekik ingyen egészségügyi ellátás, 1,5millió (65 év felettiek) nyugdíjasnak ingyen, a másik 1,5 milliónak töredék áron tömegközlekedés. Az eltartottak tesznek rá, hogy az adó és járulék emelés miatt a dolgozók nettó bére csökken(2006), az állami vagyont elherdálják, brutálisan eladósodik az ország(2002-8200milliárd 2010-20000milliárd), a magas állami újra elosztás miatt(felment50%+ra) a magyar gazdaság versenyképtelen még a környező országokkal szemben is. Sajnos a lakosság 70-80% politikai- gazdasági analfabéta, ezért célszerű szűkíteni a szavazati joggal rendelkezők körét pl.: regisztráció, börtönt viseltek kizárása, 8 osztály elvégzése. De lehetne bővíteni is, -1,8 millió gyereknek nincs politikai képviselete, mert nincs szavazati joguk-, a gyerekek után járó szavazati joggal amit szülők gyakorolhatnának amíg gyerekek be nem töltik a 18. életévüket. Ma 4nyugdíjas 4 szavazat, 2szülő 2gyerek csak 2 szavazat.
Törölt felhasználó 2010. 10. 17. 22:44
Előzmény: #601  Oszo
#603
--A Pénztár által nyújtott, járadékszolgáltatótól !!!!!!!!!!!!!!!vásárolt járadékszolgáltatás típusai: --
Vagyis mig nem kell szolgáltatni addig van pénztár,amint beindul a szolgáltatás a megtakarításod átkerül a járadékszolgáltatóhóz.Az ide kerülő pénz már tovább nem kamatozik,nem tudhatod hogy a szolgáltatónak mennyi lesz a jutaléka,pl évi 3 % nem is sok a pénzed fele15 év alatt a szolgáltatóé.
Ezért a legrövidebb időt fogod 5,év választani vagyis 65"5 év 70 éves korodra elfogy a nyugdíjad 25 %.a .
15 % pedig a szolgáltatóé.
NEM VÉLETLENÜL ÉRT SZÁZEZREKET EGY JÓL KERESŐ ÜGYFÉL,MINDENKI LE LEZ NYÚLVA ,CSAK AJÁNLANI TUDOM A VISSZALÉPÉST,PUSZTÁN ÜZLETI ALAPON.
Oszo 2010. 10. 17. 21:29
Előzmény: #601  Oszo
#602
Amúgy az ezzel az egésszel, hogy ha arra számítunk, hogy 14 hónap után visszaadják (Érdekes, hogy mennyire nem számít, hogy Matolcsy megígérte) akkor ez egy hitel, amit úgy vesz fel a kormány, hogy a hitelnyújtó nem szólhat bele, és ami nem jelenik meg a kimutatásokban, nem szól róla szerződés (törvény szólhat róla, de szerződés, amit a felek aláírnak, az nem) -Trükkök százai? - Ha nem gondolják komolyan, hogy vissza akarják adni, akkor pedig csak az marad, hogy felajánlják a visszatérést az állami rendszerbe - ami a mnp-k államosítása. (A mnyp-ket lejárató hazudozás megindult a sajtóban, ez nem vitás!) Ez pedig visszalépés, akárhogy is csűrjük, csavarjuk. A legszomorúbb az egészben az, hogy mivel semmi struktúrális átalakítás mégcsak nyomokban sem fedezhető fel, ez az egész nem megy másra mint a fidesz permanens kampányára.
Oszo 2010. 10. 17. 21:17
Előzmény: #587  Törölt felhasználó
#601
Nekem nem esett le,kifejtenéd? (Szerintem amúgy baromság.)

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek