Topiknyitó: Portfolio 2010. 08. 29. 22:09

Szerdától kivonják a 75 wattos izzókat is az EU-tagországokban  

Ugrás a cikkhez
Szerdától nem rendelhetnek már 75 wattos hagyományos - vagyis nem energiatakarékos - izzókat sem az üzletek az Európai Unióban, a tagországok egy korábbi közös döntésének megfelelően. Az EU tavaly kezdte meg a hagyományos égők kereskedelmének...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=137766
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2010. 08. 30. 22:45
Előzmény: #26  copa
#28
igazad van, DE a hagyományos izzók után azok lesznek a következők, amelyeket kivonnak a forgalomból.
Törölt felhasználó 2010. 08. 30. 22:36
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#27
100%-ig egyetértek. tutira a lobbik vannak mögötte. Érdekes, hogy a fekete-fehér TV-ket nem kellett rendelettel kiszoritani a piacról, egyszerüen kiszorultak maguktól, mert volt tőlük jobb, szebb stb.

Ezeket a hagyományos izzókat pont azért kell rendelettel kiszoritani, mert a uj izzok, nem igazán jobbak, szebbek, takarékosabbak, sajjnos... :-(((
copa 2010. 08. 30. 21:09
Előzmény: #1  Portfolio
#26
Nem kell senkinek sem majrézni, mert a halogén izzók engedélyezve vannak.
Lehet kapni belőle akárhány Wattost.
Gazdaságosabb is mint a sima izzó.
Törölt felhasználó 2010. 08. 30. 20:33
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
#25
Nézd . Asszem elismerhetjük hogy a privatizációt nagyon elqrták ( ill az állampolgárok 95% részéröl ) Tán Kina és Kuba jobban csinálja . Azokban az üzemekben kéne versenyképes terméket gyártani . Igen gondolok a reprivatizációra .Tudod mostanába mennyi MAGYAR találmányt visznek ki külföldre ? Nem keveset . Lehetne ithon gyártani , de ahhoz más mentalitás szükségeltetik mint a szabad rablás .
A GE tényleg nem állami cég de nem heccböl jött ide , kedvezményeket kapott ö is . TÁN ilyenekkel meg lehetne fogni öket .
Kina tán a 60 as évek ota zárkozik teknikailag , már eléggé ott vannak a szeren . Példa rá : mérnökök kifejlesztenek 1 neves modellt , piacra dobják. 2 honapon belül megjelenik a kinai clone . Ehhez tudás kell , teknologia kell . Szvsz India még nem tart ott a fejletlenebbekröl nem is beszélve .
Törölt felhasználó 2010. 08. 30. 19:57
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
#24
találtam ehhez is egy cikket: link
Törölt felhasználó 2010. 08. 30. 19:56
Előzmény: #8  watson
#23
szerintem simán gyárthatod, DE nem az EU-ban és nem is forgalmazhatod itt. Ezt csinálják a multik pl (GE) is. Kimennek kínába gyártani.

Én szvsz arra tudok gondolni, hogy azért vezették be ezt a szigorítást, mert ezeknek az újfajta technológiáknak a fejlesztése igen költséges. Ha pedig nem nagyon fogy az így kifejlesztett termék, akkor nem igazán térül meg. A hagyományosok kivonásával pedig jól lehet a zembereket ösztönözni arra, hogy energiatakarékosat vásároljanak. :)
Törölt felhasználó 2010. 08. 30. 19:55
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
#22
mégis hogy gondoltad azt hogy "Most kellene megtartani öket, átalakitani, s olyan terméket gyártani mely fele tendálodik a világ." ? pl a váci gyárat vegye meg az állam? és mit gyártson ott? mert pl. a hagyományos izzók helyett mondjuk led-es izzók gyártásához a teljes gyártósort és üzemet (a falakon kívül) le kellene cserélni
nem értem hogy jön ide a választások? a GE nem állami cég!
Ha Kína felzárkózik, akkor a multik mennek tovább, pl India, meg még fejlestlenebb országokba. De nem hiszem hogy csak úgy visszajönnének. Ahhoz talán az kellene, hogy az EU olyan szabályt hozzon, hogy EU-ban eladni csak EU-ban gyártott terméket lehet.
Erre még azonban várni kell. :)

Mikro erőmű? jó ötlet lehet, még nem hallottam róla, csak nehogy Tesla bácsi sorsára jussanak a kisérletezők és fejlesztésük!
Törölt felhasználó 2010. 08. 30. 19:26
Előzmény: #1  Portfolio
#21
egy éve vonták ki a 100W-os izzókat, akkoriban is sokat cikkeztek erről, itt van 1-2 érdekesebb:

Budapesten készül a jövő lámpája: link utolsó bekezdése azért reménytkeltő
Bonctermet varázsol a lakásból a kompakt fénycső?: link
2700 embert küldenek el a GE magyarországi gyáraiból: link

bocs, de tényleg nem index reklámnak szántam, csak ezeket raktam el magamnak.
Törölt felhasználó 2010. 08. 30. 11:52
#20
Meg azért csak érdekes a hazai ( fölsö ) szemlélet ! Mostanába szüntettek meg valami égő üzemet ithon . (GE talán ) Mondván Kina olcsóbban termel . De ott is bér feszültségek vannak , ök is egyre drágábban termelnek . Pár év s felzárkoznak . X dolgot ugyanannyiért termelnek majd mint mi . Akkor onnan vonulnak ki a nagyok ?Akkor megint ujra inditanak jópár hazai üzemet ? Most kellene megtartani öket , átalakitani ,s olyan terméket gyártani mely fele tendálodik a világ . Ja hogy ahhoz ész kellene meg hosszutávu tervezés ( most nem a választásokig levö idöre gondoljunk )
Valakik ( itthon ) javában kisérleteznek a házba üzemeltethetö mikro erömüvel ( napfény alapu ) Hány üzemet lehetne megmenteni ? Hány embernek lenne ebböl munkája ?
Majd pont az ÉDÁSZ , ÉMÁSZ , Kapolyi fogja engedélyezni hogy ilyen nálunk legyen !
Inkább kiépitik saját rendszerüket s beszedik az állam bácsitol a dotáciot , amit viszont te meg te meg én fizetünk .
Törölt felhasználó 2010. 08. 30. 11:35
Előzmény: #13  watson
#19
Tedd azt ! Senki sem fogja gátolni hogy legyártsd . De azt megtiltják hogy eladd .(SAJNOS ) Leszedetik a boltok polcairol , boltot megbüntetik , téged szintén ( a forgalmazásért ) Ez nem járható út
Törölt felhasználó 2010. 08. 30. 10:38
Törölt hozzászólás
#18
Törölt felhasználó 2010. 08. 30. 10:25
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#17
Az egész az elekttronikai gyártók lobbija. Kevés a haszon a hagyományos izzókon. :-(
Törölt felhasználó 2010. 08. 30. 10:24
Előzmény: #12  fokukac
#16
A higanytartalom igaz! Sőt. Ha egy kis helyiségben összetörik 5-10 db CF lámpa (felborul a doboz) anyyi higanygőz szabadulhat ki ami már komoly mérgezést okoz!!! A boltokban a fénycsőgyűjtő dobozba sokan egyszerűen bedobálják a CF lámpákat és összetörnek.
Az elektronikákban alkalmazott kondenzátorok elektrolitja (klofén) szintén erősen mérgező anyag, ráadásul a melegtől meg a gyenge burkolat miatt üzem közben kipárolog (púpos kondi jelenség). Mellesleg léteznek nem öregedő kondenzátorok 10%-kal drágábban, de sokkal nagyobb a méretük.
Amúgy nem kell kapcsolgatni. Egyszerűen foglalattal felfele kell beszerelni egy szűkebb bűrába és már túl is melegszik az elktronika. Az elméleti élettartam jó ha 10%-a igaz a gyakorlatben, mert ki akarja a mennyezetet világítani mindig?
Nem vagyok a takarékosság ellen, de külföldön bevett szokás a lakások bérleti díjait úgy megállapítani, hogy csak egy összegben és nem külön lakbér + rezsi. Így szegény tőlünk nyugatabbra és USA-ban élőket egyáltalán nem érdekli és nem is ismeri a villanyszámlát.
Törölt felhasználó 2010. 08. 30. 10:17
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#15
... és állítólag egy nagyobb testű kutya tartása annyi CO2 kibocsájtással járul hozzá a globális felmelegedéshez, mint egy VW Golf az egész élettartama alatt... :)
Törölt felhasználó 2010. 08. 30. 10:13
Előzmény: #8  watson
#14
Őszintén szólva még sohasem láttam valóban átgondolt és ésszerű állami szabályozást az energia- vagy nyersanyagpolitikában - a fenntartható gazdasági fejlődés tekintetében.

Láttam már gázártámogatást, szénfillért, a termőföldeket elfoglaló és termőföld tartalmát teljes mértékben kimerítő energiafű-támogató programokat (ráadásul ezeket jó drágán, több száz, több ezer km-es távolságból szállítják az erőművekbe/finomítókba), most pedig jön a súlyosan környezetszennyező energiatakarékos izzók elterjesztése... :(

A lakossági napenergia a legnagyobb támogatást a Ausztriában és Németországban kapja a lakosság, épp ezért a legelterjedtebb ez pl. a "napfényes" Hamburgban, nálunk, épp most szüntették meg ismételten a megújuló pályázatokat, és így tovább...

Enyhén szólva viccesek a szabályozók...
watson
watson 2010. 08. 30. 10:00
Előzmény: #8  watson
#13
Milyen egy senkiházi emberek vannak...

Felteszek egy kérdést és ahelyett hogy válaszolna nyomkodja a minuszokat.
Gondolom az a kis köcsög aki nem tudja megemészteni hogy megvettem a kárpótjegyét :)))

szóval akkor mégegyszer:
Ha én holnaptól elkezdem gyártani, akkor megbüntetnek vagy mi?
fokukac 2010. 08. 30. 09:43
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#12
Engem is zavar, hogy "elveszik a választás jogát".

De több más bajom is van.

- Nem bírják a kapcsolgatást.

1, az energiatakarékos fénycsövek kezdeti energiafelvétele, bekapcsoláskor, megközelíti egy órai fogyasztását. Ergo, ha egyszer felkapcsolod, akkor már jobban jársz, ha egész este ég! Ha rendszeresen, óránként többször kapcsolgatják, akkor még többet is fogyaszthat, mint egy hagyományos izzó.

2, ha kapcsolgatják, nem igaz a 10 éves élettartam!
A munkahelyemen 1 év alatt háromszor kellett cserélni a vécében, mert a kedves kollegák kapcsolgatják.!

3, az energiatakarékos fénycsövek higanyt tartalmaznak, ezért veszélyes hulladéknak számítanak, újrafeldolgozni, megsemmisíteni nem lehet őket, csak izoláltan tárolni.

A fenti tényeket az emberek 90%-a nem ismeri, és sehova nincs is leírva!

Tehát drágább / ha rosszul használják, akkor nem minden esetben fogyaszt kevesebbet / és az élettartama is rövidebb lehet, és ráadásul még veszélyes hulladék is.

Végül, de nem utolsósorban egy társadalmi-gazdasági szempont: Magyarország volt az izzógyártás nagyhatalma Európában. A hagyományos izzógyártás betiltásával munkahelyek ezrei szűntek / szűnnek meg hazánkban.

Köszönjük a dilettáns EU-vezetőknek.
exmnbs1 2010. 08. 30. 09:33
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#11
szokásos szcenárió, problémákkal nem törődni, döntés helyette a biciklitárolóról
Törölt felhasználó 2010. 08. 30. 09:27
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#10
Nemrég eggyik nagy áruházba még láttam kb 40 ft ért 100 as izzokat . Asszem én is betankolok 100-150 db ot .
Nincsenek ellenérzéseim az energia takarékosokkal szemben , ahova jók - oda jók .
De ahova , amilyen célra nem ?
Modelhelikopter szerelésnél nem fogok 300 W os reflektort felrakni . Szomszédom se számitogép szereléshez 100 as égö helyett .
Ha lehet ne vegyék el tölünk a választás jogát .
máshogy közelitve a dolgokat : bementem led égökkel is foglalkozó szaküzletbe . Mondtam olyat szeretnék aminek van oly fénye mint a 100 as égöé , Az ára bizonyos mértéken belül nem érdekel .
azt mondják olyan nincs ( a kevés led szám miatt ) 92 ledest tudnak adni max , mert NEM IS GYÁRTANAK NAGYOBBAT Iiigen ? erre rendeltem Ebayrol 128 ledest 1/3 áron . ( és ahova szántam , meg vagyok vele elégedve ) .
De ha az ithoni kereskedelem ennyire fekészült , igy hogy akarják a zöld mentalitást elterjeszteni ?
Törölt felhasználó 2010. 08. 30. 08:53
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#9
Üdv!
- Állítólag egy kompakt fénycső gyártása 7X annyi energiát igényel mint a hagyományos izzóé.
- Állítólag egy kompakt fénycső élettartama 10X a hagyományos izzóé.
- Állítólag a fényerejük hasonló.
DE
- Még nem láttam 35 éve működő kompakt fénycsövet, viszon láttam 35 éve folyamatosan világító kriptonizzót (Tungsram). Én is vettem már CF lámpát, de max 2 évig működött és vettem LED-eset is 2 hónap volt az élete 7000Ft-ért.
- A fényerejük tényleg hasonló, DE a spektrumeloszlása nem. Ezért nem minden látszik jól CF és LED mellett, mert színtorzulás jön létre.

A 3W-os LED = 7W-os CF = 40W-os izzó.
Nekem a csillárban van 2db a 60-as években gyártott gyertyaizzó és már tönkrement benne a LED-es.

Ezekből tanulva már feltankoltam hagyományos izzóból és úgy takarékoskodok, hogy lekapcsolom, ha nincs rá szükség.
watson
watson 2010. 08. 30. 08:16
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#8
Nem nagyon értem hogy ez hogyanis működik.
Ha én holnaptól elkezdem gyártani, akkor megbüntetnek vagy mi?

A gyártásnál felmerülő energia igény egy igen érdekes felvetés, de ez szerintem más termékeknél valószínüleg kontrasztosabb mint egy izzónál.
Mondjuk az izzóknál is van egy élettartam órában amihez a gyártás energiáját is hozzáadva megadható az egy W vagy egy lux egy óra használatához szükséges energia.

üveg, vákum izzószál nem környezetszennyező, max a ragasztás.

energiatakarékos, ledes izzók talán egy bizonyos arányban már műanyagokat tartalmaznak amik sose bomlanak le...
evazeller 2010. 08. 30. 06:10
Törölt hozzászólás
#7
Törölt felhasználó 2010. 08. 30. 05:26
Előzmény: törölt hozzászólás
#6
Egy termék (izzó, autó, stb.) nem csupán a használat közben fogyaszt energiát, ereget CO2-ot a levegőbe, hanem a gyártása során is.

Tehát az vajmi kevés info, hogy 100 watt vs. 20 watt, ill. 10 l/100km vs. 6 l/100km, az is jelentős környezetterhelési tényező, hogy mennyi a gyártás energiaigénye, CO2 kibocsájtása, valamint mennyi egy termék élettartama.

Elgondolkodtató, hogy ez utóbbiak vizsgálata és az adatok - a használat során felmerülő kibocsájtásokkal együtt történő - kimutatása nélkül ez a szabály vajon mit ér?

Arról nem is beszélve, hogy az energiaigény mellett természetesen a nyersanyagigény vizsgálatára is szükség volna, mert az sokkal inkább véges forrás, mint az energia - legalábbis addig, ameddig a nap süt...
evazeller 2010. 08. 30. 03:40
Törölt hozzászólás
#5
Pitzu 2010. 08. 29. 23:26
Előzmény: #1  Portfolio
#4
Ez marha jó, hogy nyomatják az energiatakarékosságot, de akkor fejlesszenek is hozzá használható és megfizethető izzókat. Mert ami olcsó az írtó szar, ami meg jó az olyan drága, hogy szerintem soha nem hozza be az árkülönbséget az áramfogyasztáson.

Egy másik érdekes probléma: Mi lesz azokkal a lámpákkal, amibe nem gyártanak energiatakarékos izzót, vagy egész egyszerűen nem illik hozzá az energiatakarékos? Vagy lesz minden létező izzóból energiatakarékos is?

Hogy fog mutatni a 100 éves kristálycsillár LED lámpákkal?

A másik, hogy a ma divatos és designos lámpák nagy része halogénnel világít. Ez mitől energiatakarékos? NEm ritka az olyan fürdőszobai tükör! megvilágító, amibe 100 wattos halogén pálca kell...
zotya32 2010. 08. 29. 23:25
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
én csak a gyertyát engedélyezném. szigorúan környezetvédelmi okok miatt. Ha sok száz évig elegendő volt az embereknek, akkor most miért nem az?
Törölt felhasználó 2010. 08. 29. 22:56
Előzmény: #1  portfolio
#2
Ekkora idiotákat ! Mi lessz a következö ? Megmondhatják \" energia takarékossági okbol \" mit álmodhatunk ? Vagy mi a frász ?

Sorba rakom be ÁLTALÁNOS célra a ledes izzokat DE van amihez ez nem elég .

Szép meg jó hogy az energia takarékosok takarékosabbak meg ugyanugy világitanak .

Ezt a szemem is tudja ? Kétlem . Mert 100 as égönél látok dolgokat a másikaknak erre a célra gyenge a fénye .De a mindenható UNIO betiltja azokat amivel látok (tunk) rendesen .

Utánna meg azt mondják nem törödtünk az egészségünkel attol romlott meg a látásunk

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek