Topiknyitó: Portfolio 2010. 06. 08. 12:29

Jövőre jön az egykulcsos adó - Nagy bértömeg-csökkentés a közszférában  

Ugrás a cikkhez
Előrukkolt Orbán Viktor kormányfő az adótervével a Fidesz-frakció rendkívüli ülésén. Az Index információi szerint idén adókiengedés nem lesz, inkább pluszbevételt várnak a pénzügyi szektortól, ám jövőre gyökeres változtatást hajtanak végre a...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=134283
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
gazmber 2010. 06. 08. 22:07
Előzmény: #76  tokos.
#80
ez a "vállalkozó=csaló, bűnöző" hangulatba esett közvélemény ...lehet valóban elhiszi, hogy minden vállalkozó gazember .... de ez nem igaz a többségük sztem nem az, és valóban a napi megélhetésért dolgoznak sokszor tényleg 12 órát (és örülnek, hogyha van mit) ...legalábbis itt mesés keleten ahol a jövedelemtermelő képesség statsztikusan is az országos átlag ~50%-a...könnyű a fővárosból okoskodni, lesajnálni, és lezsiványozni az ittenieket a 4x nagyobb keresetekből, aminek ott a felét lehet valóban feketén fizetik...?
Törölt felhasználó 2010. 06. 08. 22:06
Előzmény: #75  gazmber
#79
gazember,

Muszáj neked beállni a sorba a tesco-ba és a kínai gagyit venni? vagy muszáj neked a tesco-ban dolgozni vagy a harisnyagyárban roboltolni?

A Te választásod, meg mindenki másé...

És ne mond, hogy nincs választás. Tudod kinek nincs? Akit lecsuktak. Mindenki másnak VAN választása...
Törölt felhasználó 2010. 06. 08. 22:05
Előzmény: #77  Törölt felhasználó
#78
"20 éve az a cél, h bérköltségben szerezzünk versenyelőnyt. ezért (is) főbe kellett volna lőni antalljóskát."

Elárulod, hogy a széteső szoc. birodalom közepén egy eladósított kis országnak mégis milyen versenyelőnye lett volna?

És ha most sikerül id valami okosat mondanod utólag, 20 éve tudtad-e?
Törölt felhasználó 2010. 06. 08. 21:57
Előzmény: #74  Törölt felhasználó
#77
egyértelmű.
20 éve az a cél, h bérköltségben szerezzünk versenyelőnyt. ezért (is) főbe kellett volna lőni antalljóskát.
tokos. 2010. 06. 08. 21:54
Előzmény: #71  gazmber
#76
Igazából a dolog nem erről szól. A kisvállalkozásoknál gyakran két szerződés van, az egyik bruttó munimálbér közeli összegről szól, a másik meg nettóban ennél általában többről, gyakran lényegesen többről.

Aki ebben a helyzetben van, annak papírja van a nettó jövedelméről, így a minimálbér adója őt nem különösebben érinti, a munkáltatónak kell csengetnie az államkasszába. Talán ezért is kaptak a kis és középvállalkozások adókedvezményt a nyereségadóra.

Aki persze nincs ebben a helyzetben, hanem papír nélkül hébe-hóba kap egy kis kiegészítést, az nem jár jól. Bár valszeg lökni fognak a minimálbéren is egy kicsinykét, két lépésben törlik el az adójóváírást, és két lépésben kapják az emelést a cégek.

Amit megint csak nem kellene elfelejteni, hogy a családok kapnak még némi adókedvezményt, amit az adómentes minimálbéres nem tudna igénybe venni, így viszont majd szerencsére igen :-). Ezzel amúgy jól járhatnak az előző gondolatmenet alapján.
gazmber 2010. 06. 08. 21:51
Előzmény: #74  Törölt felhasználó
#75
ámen...
akkor szóljál már a kínaiaknak ne adjanak olyan olcsón mindent, szóljál a lengyel, szlovák, stb. gazdáknak a tescónak stb. ne adják az élelmiszert a magyar termelői ár alatt... tényleg igazad van ezeket az értéktelen tevékenységeket abba kell hagyni és mindenkit elküldeni a jól fizető csúcstechnológiával eladható csúcstechnikát előállító gyárba....indulnánk, de hol is vannak ezek?
Törölt felhasználó 2010. 06. 08. 21:40
Előzmény: #71  gazmber
#74
Amíg egy iparág csakis úgy tud fennmaradni, hogy az alkalmazottak éhbérért dolgoznak 12 órát, akkor érdemes volna elgondolkodni azon, hogy valóban ez-e a cél, vagy érdemes valami olyasmit gyártani, amihez magasabb szakértelem szükséges, azaz az alkalmazottak több értéket termelnek, magasabb fizetést visznek haza...

Amíg az alacsony munkabérrel versenyzünk, addig csakis szegénység lehet ebben az országban. Versenyezzünk a magas minőséggel, akkor nagyobb esélyünk lesz a felemelkedésre.
Törölt felhasználó 2010. 06. 08. 21:35
Előzmény: #68  Törölt felhasználó
#73
"mindig jövőre?"
az az újpest FC
:)))
tokos. 2010. 06. 08. 21:31
Előzmény: #1  Portfolio
#72
Miután eléggé el voltam foglalva az elmúlt pár napban, nem nagyon tuttam kitárgyalni magamből a gondolataimat, de most megteszem.

Én összességében pozitívnak értékelem a lpéseket, de van egy kettő, ami nem nagyon tetszik.

Ezeket írom elsőre.

Nem nagyon tetszik, hogy miért kisebb a kis ill. középválalkozások adója. Ha az szja lineáris, kkor ez miért nem. Amúgy is hülyeség, mert aki tudja, ezek után szét fogja szabdalni kisebbre a cégét, cégeit, hogy megfelezze az adóját. Van ennek értelme? Megint azon kell majd agyalniuk, hogy mivel honnan, mennyit tudnak kimenekíteni.

Nem nagyon értettem bankadót. Nem tartom szerencsésnek, bár úgy vagyok vele, hogy ha kell választani, hogy az én torkomon, vagy a bankokén tolják le a dákót, akkor inkáb a bankokat választom (:-)), de ha meg lehet választani, hogy kisvállalkozások adózzanak a többihez hasonlóan, vagy a bankok ekkorát, akkor inkább a kisvállalkozások.
Ugyanakkor, ahogy olvasom a híreket, az egész EU beindult ezügyben, így talán érthető a dolog, egyszerűbb velük tartani, mint kimaradni.

Értem, de nem tartom szerencsésnek a közszféra 2 milliós bérplafonját, tudom, ez sok embernek baromi nagy pénz, csakhogy egy jobb manager ennek többsrörösét keresi a versenyszférában, és a közszféra egyes területei sem jelentenek kisebb kihívást, vagyis inkább jó manager kicsit drágábban, mint valami kókány, olcsóbban.

Sok dolog kimaradt számomra. Én mikor a kiadásaimat nézem, legalábbis a legnagyobbakkal szoktam kezdeni. A közszféra kétségtelenül jelentős, de közel sem a legnagyobb. Ha leszámítjuk a visszacsorgó pénzeket, adó, járulékok stb, lehet kb 1500 mrd Ft évente, ugyanakkor a nyugdíj ennek legalább duplája. Ha spórolni akarunk, ezen lehetne igazán, amíg vonszoljuk magunkkal ezt a hatalmas koloncot, nem sokkal jutunk előrébb.

Aztán itt vannak a felsőoktatási intézmények, egy csomó feleslegesen képzett ember egy csomó felesleges diplomával. Ezzel is tenni kell valamit.
gazmber 2010. 06. 08. 20:48
Előzmény: #69  gazmber
#71
"A minimálbért "felbruttósítsa" jövő évtől kezdődik és két évig tart a rendszer átalakítása."
belegondolt már ebbe valaki, hogy mit jelent ez pl. a már egyébként is kinyírt pl.kézműves, könnyüiparban (textil,élelmiszer,stb.) vállalkozóknak, versenyképességüknek...
nos, a minimálbéren is csak nehezen foglalkoztatható alkalmazottnak ahhoz, hogy ne csökkenjen a hazavitt nettója, az adójóváírással ~15e Ft+ a járulékokkal(!)(azaz ~25eFt-al!) kellene többet fizetni a munkáltatónak!!!...és még ezt nevezik adócsökkentésnek???!!! elég hülye aki beveszi...
Phylaxa 2010. 06. 08. 20:43
Előzmény: #68  Törölt felhasználó
#70
A 10% július 1-től.
gazmber 2010. 06. 08. 20:33
Előzmény: #57  Törölt felhasználó
#69
vágyunk, vágyunk, álmodozunk...de itt az árvizekkel is súlytott mesés keleten az álmaink már az általad írt 300e Ft-os fizunak is jó ha negyedéig elér, ha egyáltalán van munka és nem a ~25% munkanélküliek táborába tartozunk .... szvsz.
Törölt felhasználó 2010. 06. 08. 20:29
#68
..."jövőre"

..mindig mindent majd jövőre, meg egy-két év múlva....

hm....

soha sem hangzik el a most. és az azonnal.
maxwax
maxwax 2010. 06. 08. 20:24
Előzmény: #62  zepi
#67
"tessék mondani, azt mikor lehet meglépni, hogy ugyanaz a csókos ne legyen már egyidőben önkormányzati képviselő, parl.képviselő, polgármester, FB tag, IT tag, meg egyéb tótumfaktum ? " Néztem Lázár Jánost az atv-n, és pont ráillik a felsorolásod.

Azért egy dolgot pontosított, a 15%-os bértömeg-gazdálkodás csak az állami vállalatokra érvényes, a többi helyen "csak" spórolni kell. Egyre jobban érdekel, hogyan alakítják át közigazgatást, mert pill. csak a zűrzavar látszik.
Törölt felhasználó 2010. 06. 08. 19:59
Előzmény: #62  zepi
#66
"vagy ez túl nagy kérés ? "

igen az!....alulfizetettek, túlterheltek,...meg egyébként is.

:DDDD
:(((
Törölt felhasználó 2010. 06. 08. 19:58
#65
...végül is el kell venni valakitől,hogy a frissen kinevezett 54 helyettes államtitkárnak legyen miből adni.
exmnbs1 2010. 06. 08. 19:50
Előzmény: #63  zotya32
#64
Heim az ATV-n most
zotya32 2010. 06. 08. 19:41
Előzmény: #61  Törölt felhasználó
#63
Amit soha nem fognak meglépni az újraelosztás radikális reformja. Segélyek, nyugdíjak, egyéb kifizetések. Ezek mind maradnak így.
zepi
zepi 2010. 06. 08. 19:29
#62
tessék mondani, azt mikor lehet meglépni, hogy ugyanaz a csókos ne legyen már egyidőben önkormányzati képviselő, parl.képviselő, polgármester, FB tag, IT tag, meg egyéb tótumfaktum ?
vagy ez túl nagy kérés ?
Törölt felhasználó 2010. 06. 08. 19:28
Előzmény: #60  zotya32
#61
zotya,

Az, hogy az imf-től, szigorúság mellett tudott már csak hitelt fölvenni az állam és a piacról már nem, vagy csak iszonyat magas kamattal, az annak az őrült eladósodásnak a következménye, amelyet most nyögünk, mi adófizetők.

Egyszerű a képlet: nem kell 50% feletti újraelosztás, bőven elég max. 30%. Ha legalább az adófizető, produktív gazdasági szereplőknél hagyják a megtermelt jövedelmet, ahelyett, hogy az állam szocialista módon próbálkozna az újraelosztással egybekötött gazdaság-élénkítéssel, a piac megtalálná a fejlődés útját. De addig, amíg a tisztességesektől szedik be a nagyját, a fehérgalléros gengszterek meg adókedvezményekkel teszik magukat versenyképessé, addig csak az adóelkerülésben lesz verseny, nem a minél magasabb érték megteremtésében.

Mert a gazdaság a tényleges értékteremtéstől lesz erős, semmi mástól. Az 50+%-os újraelosztással csupán az aranytojást tojó tyúkokat vágja le ill. éhezteti ki a szocialista állam, ahelyett, hogy hagyná minél több aranytojást tojni...

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek