Topiknyitó: Portfolio 2010. 04. 02. 08:49

Ázsia: mérsékelt optimizmus  

Ugrás a cikkhez
Mérsékelt optimizmus és zömében enyhe pozitív elmozdulások jellemezték az ázsiai börzéken a kereskedés irányát. Jót tett a hangulatnak a tegnapi jó amerikai foglalkoztatottsági adat és az amerikai indexek erősödése is. A főbb indexek közül az 1...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=1&i=131019
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pomperj
pomperj 2014. 12. 11. 20:54
Előzmény: #419  Törölt felhasználó
#420
Nagyon jo otlet. Egy jo orosz pozicio 2015 legjobb trade-je lehet. A potencialis emelkedes Templeton Russia Fund-ban (TRF) legalabb +60%, Gazprom-ban +100%, es VIP-ben 150-200%.
De a kisebbeket azert nem ajanlanam, akarmennyi a potencial.

DE: muszaj jol belepni, kulonben nagyot lehet bukni. Mivel pedig nem letezik ember, aki a timing-ot pontosan tudhatja, legalabb 3 reszben kell belepni. Hogyan?

Szerintem:
Eloszor egy mikro pozi, amikor az USD/RUB par megfordul. Mar (5) hullamban van szerintem, most 56, es amikor 49 ala esik, az mar eleg biztos elso belepo nap lenne (mert 49 volt a (3) wave topja).
De, nem RBL-t vennek, hanem TRF-et, OGZPY-t.

Aztan bovitenem, amikor a reszveny mar felmeno subwave-ben van, minden lassulasnal egy kicsit.

Es persze szorosan kovetni a stolossal, legfeljebb 2-3 napnyi kesessel az emelkedest.

Good luck.
Törölt felhasználó 2014. 12. 11. 20:11
Előzmény: #417  pomperj
#419
Üdvözlöm Pompej !
Érdekelne a véleménye a jelenlegi orosz helyzetről , elérkezettnek látja a beszállót , vagy korai még ? Én a magam részéről az első vételeket már holnap elkezdeném , és a további eseményektől függően, további 4 - 5 alkalommal bővíteném a pozit . A vásárlást több befektetési alapon át kívánom eszközölni .
Köszönettel előre is a véleményért !
pomperj
pomperj 2014. 12. 10. 09:59
Előzmény: #414  pomperj
#418
1)A kinai mozgasok ertelmezeshez eddig a Yuan arfolyamot mindig elhanyagoltuk. Erre azert is jo alap volt, mert 2010-2014 kozott 6.8 szintrol egyenes vonalban erosodott 6.1 szintig, hullamzas nelkul.
Csakhogy 2014 vegere megfordulni latszik a helyzet. Egy kisebb pup alakult ki tavasszal, amit (i)nek, es egy korrekcioja oszre amit (ii)nek lehet szamozni. Es ha jol nezem, par hete beindult az (iii) hullam, egy viszonylag gyors yuan gyengules USD-vel szemben. Ez akar honapokig tarthat, devizaban is erdemes rahangolni. Innentol kezdve a kinai rallyk ertekebol le kell vonni, ha a basis valutank USD. Az utolso heti mozgasoknal pedig az eles USD erosodest be kell kalkulalni:levonni Shanghai szarnyalasabol.
Egyebkent persze alapeset az, hogy a gyengebb yuan gyengebb kinai (es ezzel gyengebb regionalis es gyengebb egesz Azsiai) piacokat vetit elore.

1)A Shanghai Composite November kozepe ota tarto parabolikus emelkedese (v) hullamban klasszikusan alakult. Ami tegnapig, a 3100 szintig tartott, es veget ert. Jol beszamozhato komplett 5 hullam van Julius ota. Es most elindul a korrekcio, aminek az alja nagyjabol 2500-2300 savba varhato, mert ott vannak a (4) hullamok pontjai.
Pici ovatossag: Ha a korrekcio oldalazo lenne, akkor meg egy hasonlo, parabolikus emelkedes kialakulhat. De erre azert kicsike az esely.
Szoval, egyelore inkabb short poziciot ajanlok Kinaban. De longot, plane mikro cegekben, vegkepp nem. Ez a le-korrekcios mozgas boven eltarthat 3-8 honapig. A yuan gyengules erositi a lejtmenetet.
Addig SPY, DAX se kap felhajto erot Azsiabol, eppen forditva(!). Es ezt erdemes lesz ott is figyelembe venni.

3)Az Austral Index is lefordult, nem erte el ASX az 5400 szintet sem a korrekcioja vegere se. Innen siman elkepzelheto, hogy (iii) hullamos eses indult es maris abban vagyunk. Elkerulnem az Ausztral reszvenyeket, meeg az egyebkent erosen tuladott BHP RIO es mas banyaszokat is. Pedig tobbeves minimumuk alatt vannak. Nagyon sokaig nem latok semmi eros supportot lejjebb se.

4)India Nifty Index is elesen leszakadt 8620 top szintrol. Tulajdonkeppen ezt vartuk egy ideje. A lefele mozgas nem annyira heves mint Kinaban, de azert hatarozott. Legalabb Fibo 38% eses varhato, talan 50% is. Egyelore 8000-7700 savig varom az esest. Ez a korrekcio is konnyeden tobb honapig tarthat.

5)Japanban semmi se szamit, csak az arfolyam. Nikkei aszerint tancol tovabbra is ahogy Yen (es BOJ) futyul. Pillanatnyilag eles lefordulas van, eppen ahogy par napja vartam> indul visszafele a film.

6)HangSHeng 2 honapja oscillal 23-24,000 savban. De az utolso napokban koveti Kinat elesen lefele. A charton legalabb 2 darab (ii) hullam csucs azonosithato. Ha nem tevedek, itt is csuf es eroszakos (iii) eses van a pakliban.

7)Taiwan es KOSPI meg nem fordult le, de semmi momentum nincs bennuk emelkedeshez.
pomperj
pomperj 2014. 12. 10. 08:55
Előzmény: #416  kurkuma
#417
Amikor olaj elindul felfele, mik fogjak vezetni a piacot?
Szerintem az independens oil-producerek.

1)Ezek kozul a fundamentalisan a legjobbak (ValueLine szerint)

Can. Natural Res. (CNQ.TO)
Oasis Petroleum (OAS)
Pioneer Natural Res. (PXD)
Ultra Petroleum (UPL)
Whiting Petroleum (WLL)

Ha ezek kozul akarsz egy VL (vagy broker) elemzest megnezni, kuldj email cimet.

A jobban ismert kozepesek, mint Apache, Abbot, Marathon, stb. is jobban fognak emelkedni mint az olaj-oriasok.

2)Szerintem a kicsi independent petrol-producer szakma talan meg ennel is vadabb rallyban lesz:
TPLM GDP PQ PDCE HK

Ebbe az otbe mar belevettem, nem sokat csak par ezer db-t egyenkent. Lehet, hogy kicsit koran. De nyugodtan varok.

kurkuma 2014. 12. 10. 02:36
Előzmény: #411  pomperj
#416
Igyekszem olvasni az arany topikot is Pomperj, valóban felesleges két helyen is ugyanazt leírni. Mindenesetre "félelmetes" amit a PBR művel. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy az olaj árának mozgását, mivel lehet a legjobban lekereskedni? Tényleg hatalmas a választék, mit javasolnál? Elnézést hogy eltértem a topik témájától!
kurkuma 2014. 12. 10. 02:24
Előzmény: #406  emerald
#415
Szia Emerald!

Persze, ezen ne múljon, de őszintén szólva, én is elég dedós dolognak tartom ezt a vélemyénynyilvánítási formát.
Igen, érdekesek az ázsiai tőzsdék mozgásai, Pomperj pedig az értelmezésben nagy segítséget nyújt, aztán mindenki annyit hasznosít belőle, amennyit akar és tud.
Szerintem sokkal fontosabb a jó szándék, nem igazán értem ezeket a diszlájkokat, de igazából teljesen lényegtelen is.
pomperj
pomperj 2014. 12. 08. 09:25
Előzmény: #413  kurkuma
#414
Azsiaban Kozep es hosszu tavon Kina es India marad bull kilatasu, a tobbiek rovidtavon kepesek masfele mozgasokra.

1)A Shanghai Composite majdnem nyilegyenesen megy felfele, mar 10 napja. Ilyen meredek es szuntelen emelkedest igen ritkan latni, 3of3 hullamoknal sem.
Ehhez kepest a belso mutatok (breadth, A/D) sokkal gyengebbek mint aminek ilyen rallyhoz tartoznia kellene. Normalisan azt varnam, hogy a rally eleri a 3000-3100 szintet, de aztan korrekcionak kell kovetkeznie.

2)Australia emelkedo momentuma elfogyott penteken, es ujra esesbe latszik fordulni. Ha igy lesz, es most valoban (iii) hullam kovetkezik lefele, akkor az meglepoen csuf esest indukalhat. Az banyasz-oriasok nagyon olcsok, de tudnak meg olcsobbak is lenni.

3)India keveset gyengult, de a rovidtavu bear divergenciak szaporodnak. A 8500-as regiobol egy korrekcios visszaeses 8200-ig konnyeden megvalosulhat. Am, a hosszutavu bull sertetlen. Es meg sok emelkedes van hatra 2015ben is: szoval, tovabbra is erdemes megvennni a dip-eket Bombayban.

4)Japanban a helyzet valtozatlan. A japanok ra vannak kenyszeitve, hogy amig JPY gyengul, addig vegyek a NIKKEI-t, kulonben a penz gyengulesen negativ hozamba zuhannak.

A Yen mar 121 felett jar, es amig BOJ gyengiti, addig a NIKKEI emelkedik….Yenben, mert USD-ben merve nagyjabol siman oldalaz. Amikor ez megfordul majd egyszer, nos, erdekes lesz ugyanezt visszafele lejatszodni latni, mint egy forditott filmet.

5)KOSPI most korrekcioban van, es gyengen emelkedik. Itt kicsi a tovabbi bull hozam eselye, a negativ lezuhanase meg magasabb. Szoval, elkerulendonek gondolom.
Am, ha Korea korrekcioja lefele befejezodott, akkortol ott is szebb honapok jonnek majd.
kurkuma 2014. 12. 05. 17:04
Előzmény: #412  pomperj
#413
Köszönöm Pomperj!
Kicsit jobban utána olvasok a témának! Ma is tovább esik, bő 1,5%-ot eddig.
pomperj
pomperj 2014. 12. 04. 23:16
Előzmény: #411  pomperj
#412
Ja, nem itt, az arany topicban vannak az olajos megjegyzeseim.
pomperj
pomperj 2014. 12. 04. 23:09
Előzmény: #410  kurkuma
#411
1)Harom, ketto es egy napja is, ertekeztem hosszan itt arrol, hogy az olajos cegeknek nem a reszveny arfolyam esese a problemaja, hanem a kotvenypiaca:
sokkal elobb lesz baj az eladosott olajcegek kotvenyeinek fizetesevel es megujitasaval, mint azzal, hogy az alacsony olajar miatt a kovetkezo 2-3 negyedevben esetleg lezuhan a nyereseguk.

Nezd meg, jo hosszu hozzaszolasok.

2)Az olajcegek kotveny piaca 2 honapja egyre erosebb panikba kerul(t). Ma mar nyilt panic latszik.
Ha egyatalan lehet a kotvenyforgalombol es azok ar-esesbol szamolni, nos, akkor kb. az latszik, hogy a kotvenyek napi forgalma 3-5szorose a normalisnak !, es az arak kb. atlagosan egy 10% koruli valoszinuseget adnak annak, hogy csodbe mennek.

Ez rohadt magas arany. Nagyjabol akkora, mint 2009 elejen, amikor a valsag a melyponton volt. Ez nyomja le mandinerbol a reszvenyek arfolyamat is.

3)Igen, az egesz olajos szakma az utolso 5 evben eladosodott. Alig van olyan ceg, amelyik adossagallomanya kevesebb, mint a BV fele. De a tobbseg ennel is rosszabb, igazabol a netto "felszamolasi" cegertek atlagosan szinte a negyede korul van, mint ami a kotvenyek adossagabol elvben latszik.

4)Ebben e helyzetben talalta oket az OPEC ar-zuhanas, es a Putin embargo. SENKI nem volt, es nincs erre felkeszulve. Derult egbol oriasi pofonok hullanak a szakmara.

5)Persze, ha az olajos cegek csodbe mennek, akkor ki fog olajat termelni es a benzinkutat feltolteni? Ki fog autozni, arut szallitani? A moka olyan extrem kockazatos, hogy alig hiszek a szememnek.

Azt csodalom, hogy nem tortent emiatt eddig egy 10-20% zuhanas NY, es minden mas tozsden.

DE meg boven megtortenhet. Ha bull almaikbol, vegletesen leepult ovatossag nelkuli boldog remenyekbol, szoval, ha valami felrobbantja a valosag-erzekelesuket ismet, es felebrednek az investorok: nos, NAGYON csuf dologok tortenhetnek. Pillanatok alatt,meglepes-szeru beomlas formajaban.

Olyan nincs sokaig, hogy az SPY 15%-nyi resze becsodolesi hataron van, es a tobbi vidaman issza a puncsot.

Egeszen szelsoseges tortenetek is megeshetnek, amirol talan viccesen, de errol irtam mar par otletet.

6)Nagyjabol ez a helyzet PBR esetben is.
Kiszamithatatlan, hogy a mai ar felere esik holnap, vagy megduplazodik.

Legy ovatos.
kurkuma 2014. 12. 04. 21:47
Előzmény: #409  pomperj
#410
Elnézést, hogy kicsit eltérek Ázsiától, de korábban néha azért volt szó itt Latin-Amerikáról is. Nagyon érdekes volt Pomperj az elemzésed a PBR-rel kapcsolatban az oldaladon.
Nos ma is, - 4,2% körül van zárás előtt nem sokkal. Azok alapján amiket írtál, érdemes lehet akár ezen az árszinten nyitni egy kisebb pozíciót, mi a véleményed?

Köszönettel:
pomperj
pomperj 2014. 12. 04. 10:31
Előzmény: #408  pomperj
#409
1)Kina SSE Index iranya folfele muatatott egy ideje, megis jol meglepett egy oriasi lenduletu ujabb emelkedessel. 2900 szintnel jar, es az utolso honapban +20% korul repult.
Alighanem az (iii)ben van, es meg most se keso csatlakozni.

Raadasul inkabb a nagyok vezetik a rallyt, Petrochina, Sinopec, LFC. A HongKong kovetni probalja. Shenzen Index persze egy lepesel rohan elotte. A kis cegek persze nekifognak behozni a lemaradast, ott is szep mozgas johet, CQQQ, MY JRJC es masok.

2)India is maszik felfele. Most nem tiszta a hullam sturktura, dehat India tobbeves bull rally pozicioban van masfel eve, es a trend folytatodasa a valoszinu.

3)Japan Yen 120 korul jar, az indexek Yenben szepen mennek fel, USD-ben ugyanez alig erzekelheto. De most a penzugyi szektor ebbol szepen profital, szoval a japan bankok es brokerek USD-ben is szep emelkedes elott lehetnek, mint MTU NMR MFG.
pomperj
pomperj 2014. 11. 26. 09:45
Előzmény: #403  pomperj
#408
Azsia tovabbra is vegyes kepet mutat. A piacokat most egyenkent kell nezni,

1)Az Ausztral Index megitelese azert is konnyu eset, mert AUD-ban es USD-ben is ugyanugy nez ki. Csak eppen lefele tart, a nov. eleji (alacsonyabb) csucsrol eddig -4% korul esett megint. Es raadasul a Keltner csatornaja also vonalat utogeti par napja, ami szokasosan tovabbi lejtmenetet josol. Szoval ASX csuf bear piacban van, es ez (iii) tipusu lankadatlan esesse formalodhat.

2)India Nifty Indexre konnyu ev eleje ota egy emelkedo parallel csatornat rajzolni. Abbol egesz jol kitunik, hogy mostanaban mar (v) hullamban jarunk, es konnyen meglehet, hogy nincs messze a vege. Minden esetre a 6000 szinttol indulva a mostani 8600-ig igen szep hozamot produkalt iden. Igen, az ujev fordulojan egy hosszabb, tobbhonapos korrekcio johet, ami ezt a 12 honapos bull emelkedest lekorrigalja. Nem szamitok se mely se durva mozgasra. Raadasul a (iv) alja lenne a korrekcios idoszak target ara, ami meg 7700, szoval nem is sokkal a mostani szint alatt.
Am a lenyeg, hogy utana meg szebb rally jon, es erdemes lesz azon a szinten belevenni hosszabb tavra.

3)A Kinai kamatvagas egynapos gap-et csinalt, de a hatasa mostanra kifujt. Es nehez nem azt gondolni, hogy az emelkedes (v) of (5) hullamban van. Szoval, lehet menni tovabb Shanghai Composit pozicioval, de ujat itt vonakodva mernek megnyitni.

4)Japan NIKKEI mozgasa a JPY arfolyamanak foglya, mar honapok ota, Az emelkedes eleg eros ahhoz, hogy ne legyen kedvem shortolni. Pedig azt erzem, hogy meglepetes-szeru trendfordulo is lehet, mert okt. kozepe ota szep szimmetrikus format rajzol a chart. Es most mar 2 hete inkabb kapaszkodik a helyben maradashoz, mint lenduletben van.
pomperj
pomperj 2014. 11. 26. 09:23
Előzmény: #405  eurocent
#407
Orulok hogy olvassatok. Az iras nekem segit tisztazni fejben, es ertekelni amit latok. Talan modszert is mutat es otletet jokat lepni.
emerald 2014. 11. 24. 20:15
Előzmény: #404  kurkuma
#406
Megtennéd h segítesz egy like-al levenni a minuszokat?
Látom rendszeresen olvasol itt, ne hagyjuk h valaki ezzel szórakozzon :)
Mert ugye nem ezt érdemli.
eurocent 2014. 11. 24. 19:46
Előzmény: #404  kurkuma
#405
Csatlakozom Kurmama fórumtárshoz.

Pomperj.
Nekem már-már tanárommá váltál:) Sokat tanulok a blogodból. Köszönöm.
kurkuma 2014. 11. 24. 19:38
Előzmény: #403  pomperj
#404
Ezúton is szeretném megköszönni azt a sok-sok önzetlen segítséget Pomperj, amelyet elemzéseid által nyújtottál! Remélem mind többen olvassák bejegyzéseid, honlapod, s tudják hasznosítani ezeket az információkat a mindennapokban, nagy köszönet értük!
pomperj
pomperj 2014. 11. 24. 14:07
Előzmény: #399  kurkuma
#403
Az Azsia piacok rosszabbul tradelhetoek lettek.

Alapvetoen azert, mert a deviza-afolyamaik az USD-hez kepest mindnel zurosek: vadul esnek aztan vadul visszalendulnek, es ugyanaz az index egesz mas kepet mutat sajat devizaban, mint USD-ben.

1)Japan pl. oriasi rallyban latszik lenni Yenben. NIKKEI 16.500 volt oktober elejen, es 17.500 korul jar most. Ugyanez USD-ban forditva van: a proxy EWJ a 12.0 szintrol 11.7 szintre valo esesnek latszik ugyanez az idoszak.

Raadasul Yen-ben az emelkedes akar szamozhato egy oriasi rally elejenek, ami kozeptavon boven 20.000 fole mutat. Ehhez kepest rovidtavon eppenseggel esest varok, es tovabbi nem kiszamithato csapkodast. Es senkinek nem javasolnam a Japan reszvenyeket most.

2)Hasonlo a helyzet a Shanghai Indexben, bar kevesbe durvan. Ott mar honapok ota uj csucsokat ut a Composite, es 2500 korul jar a Szept. vegi 2200- szinthez kepest.
Csakhogy az USD-ben szamolt FXI Index nagyjabol ugyanott van. Nem mutatkozik haladas a nagy vezeto kinai reszvenyekben sem. A kinaiak technologiai-imadata persze mukodik, jopar kitort magasabbra, de egeszen kiszamithatatlan. Egyes telekom cegek emelkednek, masok esnek. Talan a kamatcsokkentes hoz parnapos emelkedest, aztan megint a kiszamithatatlansag lesz jellemzo.
Itt a kivetelnek a Solar temat latom, annal is inkabb mert Solar cegek mind Kinaban gyartanak. Azoknal egy nehez 3 eves szakasz van lezaruloban, es uj bull piac latszik kialakulni.

3)Indiarol regota irom, hogy szep es hosszunak is latszo rallyban van. Ott viszont eppen forditva van, a technologia cegek szenvednek, mikozben a bankok, a gyogyszer es auto szektor meg szalguld.

Egyelore ott minden kis dip rovidtavu korrekcio, amit erdemes megvenni. Alighanem egy (3) hullamban van, ahol csak tartan kell. A jobb tradelhetoseg mogott persze az van, hogy Rupia eleg stabil USD-hez kepest.
kurkuma 2014. 11. 24. 12:59
Előzmény: #401  eurocent
#402
Egy biztos, 1 év alatt ragyogóan hozott különösebb stressz nélkül, de innen azért már kíváncsi leszek hogy merre tovább...
eurocent 2014. 11. 24. 10:36
#401
link
"Usmanov Indiában is keresi a lehetőségeket, főként az internetes kereskedelem terén. Véleménye szerint a fejlődő piacok még mindig alulértékeltek."

A Xiaomi tőzsdén van? Mi a ticker-e?

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek