Topiknyitó: Portfolio 2010. 04. 02. 08:49

Ázsia: mérsékelt optimizmus  

Ugrás a cikkhez
Mérsékelt optimizmus és zömében enyhe pozitív elmozdulások jellemezték az ázsiai börzéken a kereskedés irányát. Jót tett a hangulatnak a tegnapi jó amerikai foglalkoztatottsági adat és az amerikai indexek erősödése is. A főbb indexek közül az 1...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=1&i=131019
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pomperj
pomperj 2014. 05. 23. 08:34
Előzmény: #318  pomperj
#320
1)Kinaban SSE tovabbra is 2000 szint feletti szuks savban mozog. Mostanaban minden rally kiserlet megakad az oras Keltner csatorna felso vonalan; egyre erosebb a csalodasi hatas.

2)Indiaban Nifty egeszen hasonloan viselkedik, a 7200-300 savban oldalaz; Az elmult par het nagy tuzijateka utan az oldalazas varhato volt, es felbukkanni latszanak bear divergenciak.

3)A JPY leszurt a kritikus 101.5 szint ala, de aztan azonnal visszafordult. Egy sikertelen attores altalaban megerositi az ellentetes iranyu mozgas valoszinuseget. Igy tovabbi yen gyengulesre es parhuzamosan a NIKKEI erosodesre szamitok.

4)Az Ausztral index letorese utan mar a visszateszt fazisban van. Ha ASX kepes is megkapaszkodni a support vonalan, akkor sem gondolnam, hogy sokaig kepes emelkedo palyan maradni.
Ausztraliaban a 10 eves kotvenyek kamata mintha megcsinalta volna a melypontjat, es visszafordulni latszik; az ara meg esni kezd.
pomperj
pomperj 2014. 05. 21. 16:49
Előzmény: #317  kurkuma
#319
Szia,
1)a brazil piac egeszet nem tudom fundamentalisan ertekelni, de EWZ Index szepen emelkedett 10 het alatt, nagyjabol 40-rol 50-re, azert az 25%. Itt mostmar toppynak latom, kellene egy korrekcio kb. 46 koruli szintig; onnan en ujra vevo lennek ra. De ennek a korrekcios szintnek a kialakulasahoz kell 4-6 het is.

De, de 2 ceget meg mernek a figyelmedbe ajanlani, ha hajlandok lennenek a vasarlasi savba lejonni:

2)PBR meg mindig alul ertekelt. Az elmult 10 evben P/EBIT ugy 10 korul volt, most meg mindig, 55% emelkedes utan is, P/EBIT 6-7 korul van. Szoval, fundamentalisan a PBR potencialja legalabb ujabb plusz 30-40%.
De vard ki a korrekciot, talan 13.5 korul volna jo vetel.

3)EBR is nagyon alul ertekelt, pedig emelkedett 80%-ot. Vard meg ennel is a korrekciot, szerintem 2.6 korul mar jo vetel lesz. Itt a potencial meg nagyobb; amint Dilma megbukik (a jovo evben valasztas, es nagy az elegedetlenseg) es visszater egy business-orientalt kormany, akkor EBR akar 10 fole is mehet.

Good luck.
pomperj
pomperj 2014. 05. 21. 09:32
Előzmény: #316  pomperj
#318
Azsiaban a fokusz tovabbra is Kina es Japan, mert mindketto fontos, kerek (2000 es 14.000) support szintre esett, es mar 4 hete ott billeg a szakadek szelen, es nem birt el-emelkedni.

Ekozben az India, Brazil es Orosz indexek 10 hete emelkedtek, es a 12-16% koruli rallyjuk mar eppen kifaradoban van. Dramai valtozas lesz, vilagszerte, ha a kritikus szintek atszakadnak. Ausztralia mintha beszakadt volna, innen akar nagy meredeksegbe is fordulhat.

1)India Nifty 7400 fole is bekukkantott tegnapelott egy pillanatra, de az utolso 10 nap 10% emelkedeset mar csak a forro lelkesedes tartja fenn. A Gandhi csalad partjanak valasztasi bukasa utan a business-parti Modi erkezeset nagy lelkesedes fogadja, de az objektiv helyzet egyaltalan nem rozsas. A rupia a valasztas utani heten meg mindig erosodott, am, a penz iranya megfordulasi jeleket mutat, es ez hamarosan sokat fog jelenteni a BSE iranyara is.

2)Kina a 2000-2050 savban billeg 4 hete, mikozben a technologia cegek alaposan alulteljesitenek. Ez rossz elojel, ott sokat adnak a piacvezeto cegek iranyara. Igaz, egyes indikatorok pozitiv divergenciat is mutatnak, es a rengeteg Kina-szkeptikus ellenere a buborek csak az ingatlan–piacon nyilvanvalo, de nem lathato ebbol sem a tozsden, sem a nyersanyagok piacan semi hasonlo.

3)A Japan Yen 101.2 support szinten honapok ota tartja magat. DE, eppen ma reeggel szakadt be, es most mar eppen 100.8 korul jar. Az elmult honapokban YEN-NIKKEI egyutt mozgott, es ha a korrelacio tart, akkor a NIKKEI le fog szakadni 14.000 ala.

Ma reggel meg ennek nincs jele, mert Tokio azelott zart, hogy Yen leszakadt. Az a gyanum, hogy Japanban holnap akar crash-szeru tozsdei esest is lathatunk.

4)A kisebb regionalis indexek (Korea, Jakarta, Singapore, Taiwan) mind 4-5 hullamukban vannak, a topping process vege fele jarnak.

5)Viszont Ausztralia mar beszakitotta az emelkedo ek formajat 5400 korul, es eleg egyertelmuen lefordult. Elkepzelheto, hogy ok fogjak vezetni a versenyt lefele Azsiaban.

Good luck.
kurkuma 2014. 05. 15. 14:26
Előzmény: #316  pomperj
#317
Szia pomperj!

Szeretném ismét megköszönni a 1,5 hónappal ezelőtti bejegyzésed! Szépen hoztak azóta a brazilok. A rally folytatásával kapcsolatban van esetleg valamilyen meglátásod?
pomperj
pomperj 2014. 05. 12. 08:43
Előzmény: #315  pomperj
#316
Azsia regionalis indexei penteken ujra pozitivba fordultak.

1)India nagy lendulettel tovabb vezeti a mar 3 honapja tarto, mostanra lelkes India rallyt. Nifty valoszinuleg a felfele-trendjenek a legfinomabb 3of3 szakaszaba ert: Februartol Aprilisig ovatosabban emelkedett 20% korul, es azota csinalt egyhonapos oldalazo korrekciot, amibol most ujra felfele kitort.
Az elen a bankok IBN, HDC haladnak, es valasztasi eredmenyek hatasara penteken a 3%os BSE felugras azt jelezheti, hogy meg tobb hetig tarto nagyszeru rally elejen allunk.

2)Shanghai 8 napnyi, 2000 szintnel oldalazas utan ma reggel vegre felfele lendult +2% korul. Ez jo elojel lehet egy rally szamara. Nem lesz erdemes kimaradni ebbol sem. Sok fordulat allt be a mult heten a fejlett piacokon, es jo esellyel ennek a lenduletnek tartosabb kovetkezmenye lesz felfele Kinaban is.

3) A Japan yen egyelore tartja magat 101.5 felett, es igy a NIKKEI par hete oldalaz Fibo 62% szintje korul. Ekkora belso BOJ, es kulso piaci stimulus hatasara ott is megindulhat egy pozitiv folyamat. A NIKKEI leszakadas valoszinusege nagyot csokkent.

4)A kis regionalis indexek meg a tavaszi nagy rallyjuk korrekciojaban vannak, egyenlore nem latszik, hogy azonnal kovetni akarjak a nagyokat.
link

pomperj
pomperj 2014. 05. 07. 08:58
Előzmény: #314  pomperj
#315
Tegnap ota voros lampak villognak egesz Azsiaban: legfobb ideje tavozni a long poziciokbol.
Az utolso par nap gyenge emelkedesei megalltak es lefordultak. Raadasul majus honap hatralevo reszeben az SPY mindket jellemzo ciklusa (7 es 14 hetes) szinkronban lefele mutat.

1)A Shanghai SSE most 5 napja oldalazva korrigalja az esest, es 2000-2030 kozott billeg. A Keltner csatornaja aljan vannak a napi arak, az oscillatorok semlegesek. A kovetkezo napok kritikusak lehetnek a kinai kilatasok iranyara. A szomszedos HangSeng Index viszont lendulettel esik, ami nincs jo hatassal ra. Taiwan es Singapore oldalaz.

2)India is oldalaz 6700-800 kozotti szuk savban. Nifty-nek alig van napon beluli mozgasa, de a tuladott oscillatorok lassankent enyhulo nyomast jeleznek. Tovabbi korrekciot varnek lefele, legalabb Fibo 38% szintig, ami 6480 kozeleben fut most.

3)A japan piac ma nyitott ki, es egybol jo nagyot esett. A yen erosodese USD ellen folytatodott, es ez a kilatasokat tovabb nyomja. Amikor azt hittem par hete, hogy a Japan gyengules a vegehez erkezett, es a BOJ es Abe gazdasag-elenkitesi erofeszitese sikeresen ujraindul, nos, azota alaposan ramcafolt a piac.

pomperj
pomperj 2014. 04. 30. 09:10
Előzmény: #313  pomperj
#314
Azsiaban egy rovid korrektiv felfele lendulo rally most idoszerunek latszik. Azonban a gyengulo kozeptavu trend nem fejezodott be, ez a rally atmenetinek latszik.

1)Shanghai Index tesztelte a 2000 szintet tegnap, es par oraja felfele fordult. Az emelkedest a vonalon vasarlo es fogyo szamu bull hangulat tartja eletben. Nem gondolom, hogy sokkal tudna 2050 fole emelkedni, de meg par napig tarthat. Az erdekes, hogy nem az allando kedvenc kinai technologia reszvenyekbe folyik a penz most, hanem a nagy stabil telecom, utility es biztosito szektorokba, ami nyilvanvalo defenziv varakozast tukroz.

2)Indiaban a varakozasok szerinti lefordulas folytatodik, es halad lefele a Fibo 38% szint, nagyjabol 6500 iranyaba.

3)Japan NIKKEI gyengen oldalaz 14200 korul. Latszik, hogy a BOJ monetaris lepeseire varnak, es ha nem jonne, akkor a piac akar a yen-tol fuggetlenul is kepes gyengulesre.

4)A regionalis kis indexek, Korea, Singapore, Ausztralia, Taiwan is le-impulzust mutatnak par napja. Meg nem mondhato, hogy stabil lefele iranyulo uj trend van, de az erosebb le-fel hullamzas mar biztosan kialakult a fordulohoz.
pomperj
pomperj 2014. 04. 28. 07:46
Előzmény: #312  pomperj
#313
Az Azsia piacok technikai allapota tovabb romlott hetfo reggelre.

1)A kinai yuan 5 eve a vilag legerosebb penze, hiszen 8 ev alatt folyamatos tempoban kb. 30%-ot erosodott a dollar ellen.
Am, 2013.december ota a helyzet megfordult, es USD-val szemben eddig kb. 4%-ot gyengult, es ezt szep klasszikus 5 hullamos Elliott formaban tette. Ha az teoria all, most ujabb fordulatnal vagyunk; es ennek tobb helyen, igy pl. az arany aranal is, latszania kellene.

Szerintem eles fordulat van. Lefele.
A kinai reszveny piac dramaian gyengul. A 3 hete tarto lassu lecsuszas felgyorsulni latszik. Az SSE kritikus 2000 support szintjet a heten a piac tesztelni fogja, es ez mar 1 even belul a harmadik eset less. Es csnedesen alahuzom, hogy Taiwan, Kospi es HangSeng is beszakadt, mar penteken este.

2)Indiaban a Nifty 6800 feletti csucsot utott mult heten, aztan csinalt egy le-impulzust penteken, es hetfon erre raerositeni latszik. tehat, ott is bear iranyt latszik venni a piac. A Keltner csatorna also vonala is a Fibo 38% korul jar, szoval egy minimalisan 300 pontnyi eses elejen jarhatunk most.

3)Japan NIKKEI meg mindig gyengen teljesit, oldalaz-csuszik lefele, de 300 ponttal van a kritikus 14.000 szintje felett. Ha innen elkezdene gyorsulva esni, az kepes lehet a kritikus szintet letorni.

Most erdemesnek latszik akar kis veszteseg aran is, de elhagyni az Azsia es EM piacokat.

pomperj
pomperj 2014. 04. 25. 07:42
Előzmény: #311  pomperj
#312
Azsiaban a potencialis elgyengules jelei felbukkantak es lassan erosodni latszanak, bar eddig nincs jelentos lefele fordulas. Olyan vihar elotti csendenek nez ki az egesz. A fokozott ovatossag nem arthat.

1)Indiaban 2 hete oldalaz a Nifty a 6800 koruli szinten. Viszont a rupia gyengulese, ami szokasosan eloszele a BSE gyengulesenek, mintha elkezdodott volna. Es a chartra nezve vilagos, hogy a tavaly nyar ota tarto rupia korrekcio jo oreg, a vege fele jar. Es, es ha a rupia arfolyama a mostani 60-rol 62 fole gyengul, akkor aligha lesz kepes tovabb tartani a Bombay rally.

2)Az ausztral ASX mar fel eve egy emelkedo ek formacioban oscillal, es ismet a felso vonal fele kozeledik, jelezve egy elmozdulast a potencialis bear iranyaba. Nehezen elkepzelheto 5800 fole emelkedes. Singapore viszont egy honapja emelkedo szep trendben van, es bar lassulo de nincs jele a megallasnak.

3)Japan NIKKEI a savja kozepen billeg, egyenlore nincs jele annak, hogy Tokioban eldolne a kovetkezo nagyobb trend iranya. Vajon mire var itt a piac, hiszzen ennel nagyobb stimulalas aligha elkepzelheto?

4)Shanghai Index 2 hete lassan csordogal lefele.
Ez a mozgas inkabb korrekcionak nez ki mint egy lefele iranyulo impulzus elejenek. De a tobbfele kinai szamozasi alternativa nem ad eleg biztonsagot ujabb poziciok inditasara. Koreaban nagyjabol ugyanez a helyzet, csak eppen ott jellegtelen oldalazas folyik, amibol barmi kialakulhat.

pomperj
pomperj 2014. 04. 21. 09:21
Előzmény: #310  pomperj
#311
Az Azsia piacok vegyes kepet mutatnak. Egyesek strukturalisan gyenge szakaszban vannak, masok Fibo korrekcio eloestejen divergalnak. Egesz konnyen elofordulhat, hogy szikronizalodnak.

Ma kivetelesen, SPY egyre gyengebb, "bad omens" allapotarol is meg kell emlekezni itt.

1)Japan februar eleje ota 14.000-15.200 savban oscillal, es eddig otszor tette meg a fel-le utat. Ez arra utalhat, hogy lassankent el kellene dontenie, merre tor ki. A baj az, hogy klasszikus TA szerint ebbe a savba felulrol erkezett 16.200 iranyabol, tehat varhatoan alul fog tavozni. Ranezesra valoban, lefele mutat tubb erot, es 1 13750 letorese egyaltalan nem valoszinutlen kimenet, plane ha a vilagpiacot vezeto SPY egyre nyilvanvalobb gyengesege “anyagi erove” valtozik.

2)Kina ehhez kepest ra se hederit a kulso iranyokra, es szokasa szerint onallo. CSak most eppen az “e” pontnal jar, 2150 szinten belefutott a nagy oldalazo haromszog felso vonalaba, es kotelessegszeruen lefordult onnan. Es az eppen az otodik hullam Shanghaiban is. Ha a potencialis Elliott bear valtozat megerosodne, es ezt a kulso piacok esessel megtamogatjak, akkor Kina akar csunyan is folytathatja.. AZ ovatosaknak most kell felre allni.

3)India Nifty Index szep hosszu rallyt csinalt, 2 honapja toretlenul emelkedett 6000-rol 6800-ig, es a varakozasaim szerint unnepli a Modi kormanyvaltast bull rallyval a piacokon. Aki a chartra ranez, jol lathatja az 5 subhullamot; epp itt az ideje egy Fibo 38-50% korrekcionak ott is.

4)A kisebb regional Indexek, Korea, Taiwan, Singapore, Filippino, mind szep emelkedo trendet rajzoltak maguk mogott az utolso 8-8 hetben. Es tobb helyen bear diverganciak is kialakultak. Mindenkeppen ajanlatos egy szereny ovatossag.

5)Brazilia talan az egyetlen, ahol 8-9 napos flag-jellegu oldalazo korrekcio utan vagyunk, es mintha ismet felpattanni akarna a bull egy ujabb rohamra, hogy unnepelje a kozelgo oriasi foci unnepet. A brazil cegek kozul tovabbra is Petrobras a zaszlos-hajo, de BRF, EBR, CIG, sot BBG is igencsak bull kinezetu.

+++++++++++++++++++++++++++++++
Mindenkinek ajanlom, hogy ha teheti, olvassa el Prechter es Husmann hetvegi jelenteset.

Negy temat emelnek ki kozuluk, nem masolhato ide copyright okok miatt, de a mondanivalojuknak a lenyege egy-egy mondatbol is atjon belole. Mar aki hallani is akarja.

1)Az USA piacon (NYSE+NASDAQ) a brokerszamlakon levomargin hitelek total osszege a mult heten elerte a 466Mrd USD-t. Soha nem volt ennyire magas a hitelbol valo spekulacios toke, amit a reszveny piacba fektettek; a hitelbol valo spekulacio aranya tortenelmi csucsot jelez. (Egy 3%-os esestol ez a rengeteg penz mind likvidalodna.)

2)A 2007 valsag elejen a USA tozsdei cegei adossagainak osszege 11Trillio USD nagysagu volt, es oriasi hitelvalsag lett belole. Ma a cegek adossaganak osszege 13.5trillio.

3)Marc.4-Apr.4 kozott 24 trading day volt. Ebbol 19-ben gap-up nyitott a futures piac. Ekkora aranyu folyamatos optimista izgalom piaci nyitaskor meg soha nem volt.

4)A tapering varhato befejezesenek idopontja oktober. Addig csak 6 honap van hatra, a szezonalisan gyengebb nyari honapok. Par nap mulva ervenyes lesz “Sell in May and go away”.

pomperj
pomperj 2014. 04. 16. 07:37
Előzmény: #307  pomperj
#310
1)India Nifty 2 honapja van rally uzemmodban, es 6000-rol 6900-ig emelkedett. Az emelkedes strukturaja klasszikus 5 sub-hullamos impulzus. Az utolso par nap oldalazo, le-fel formazasa arra utal, hogy itt egy normal korrekcios periodus kovetkezik, es a korrekcio nagyjabol 6500-as szintig varhato.

2)Kina SSE 2150-ig emelkedett, es ezzel elerte a nagy oldalazo haromszog felso vonalat. A kerdes az, hogy innen az oldalazas-lefordulas megerosodo lenduletet kap-e, es nagy bear idoszakot hoz? Vagy pedig nemi korrekcios idoszak utan ujra felfele fordul es attori-e vegre a haromszoget felfele?

Kinaban ez most kritikus idoszak lesz. Egyelore a kis technologia cegeket erdemes figyelni, merre mutatjak az utat; annyi vilagos, hogy most eppen tobbsegeuk erosen nyomott allapotban van. Am, Hongkong inkabb felfele varhato, es Kina hosszu korrekciojanak egyszer vege kellene legyen.

3)Japanban a NIKKEI tobbhonapos lefele mozgasa elerte a korrekciok szokasos, a megelozo 3-4 hullam savjanak also reszet. Ma innen nagy lendulettel felpattant. A japan bankok es exportor cegek most jo vetelnek latszanak.

4)Singapore es Taiwan olyan rallyban van, amit csak irigyelni lehet. Mindkettonel tovabbi emelkedes varhato akadalyok nelkul.

5)A Brazil indexek 5 napja korrigalnak, oldalazas utan tegnap eppen egy eros le-impulzus csinalt. Itt meg eltarthat a korrekcio par napig, talan 1-2 hetig is, de idoban kell majd ujra pozicionalni a vezeto cegekben (PBR, EBR, PAM, GFA, SID), mert a Nagy Brazil rallynak csak az elso szakaszan vagyunk tul.

pomperj
pomperj 2014. 04. 11. 12:08
Előzmény: #308  -bubu-
#309
Alapvetoen egyetertek, es kosz a kiegeszitest.

Pici uj gondolat a konkluziodhoz:
"ha ez a guru a 4 évet végigshortolta az esésre várva, akkor egy most bekövetkező esetleges 30%-os esésnél is még vastag bukóban fog ülni a követőivel együtt!"

1)Marc minden evben a Barrons Roundtable tagja, jo 10 eve; ott masik 9 super-guru ad eves tanacsot privat invesztoroknak mellette. Es merik minden evben, (es felevben) a profitrata teljesitmenyuket.

Faber eseteben az atlagos "hozam" a 10 ev alatt, precizen kovetve a tanacsait, amit ott publikal: 22% volt.

A masodik legjobb Meryll Witmer, nagyon okos no, aki nagyjabol a felet hozta! A tobbiek mind alatta vannak ennek a szintnek. Lehet ellenorizni.

2)Szoval, Marc nem hulye shortos.

Elmondja azokat a rizikokat, amikre erdemes figyelni, es majd akkor all shortra, longra, amikor a trade megerik ra. A tanacsok soha nem azonnali akciok kivaltasara keszulnek. Nem timing, hanem idea amit erdemes figyelni.

Marc Faber-hez igen keves investor merheto. O ma nagyjabol a jozan invesztoroknak a csucs kategoriat jelenti. A tanacsai ellen biztosan nem fogadnek.

2)Pici privat megjegyzes: En tavaly majus ota oriasi rizkojunak, es durvan Bear kilatasunak latom SPY-t. Szerintem SPY 60 honap alatt 173% emelkedessel, mikozben az SPY nyeresegese osszesen kb. 30%-ot nott, es superorias FED tamogatassal, nos, vadul tulertekelt.

Szerintem 2013oktober ota S&P500 "overthrow-ban van". Mar csak meg egy, -2% eses kell, es ismet a kritikus vonal ala esik, osszes kovetkezmenyevel.
Eddig tevedtem. De penzt nem veszitettem.

DE A LENYEG: Mostanra felre tettem szep kis penzt, hogy egy leveraged short opcioval revansot vegyek. Es meg gyujtok ra, amig kepes emelkedni.
A kovetkezo SPY csucson ott leszek vele, es Apr. vegetol, foleg majus-juniusban arra szamitok, hogy oriasi shortban fogok ulni, es a varhato napi 1% esest megsokszorozom, naponta. DE, minden aron: csak, ha valoban atszakad.

Good luck.
-bubu-
-bubu- 2014. 04. 11. 10:56
Előzmény: #307  pomperj
#308
2010.01.28

A híres tőzsdei hírlevélíró, Marc Faber szerint idén akár 20 százalékos visszaesés is jöhet az S&P500 indexben, a részvényárfolyamok ugyanis jelentősen elszakadtak a fundamentumoktól.

2011.02.08

A neves közgazdász, Marc Faber szerint egyre több jel utal arra, hogy a fejlett és fejlődő részvénypiacokon egyaránt egy visszaesés várható rövidtávon. A legnagyobb feltörekvő piacokon ráadásul akár 20-30 százalékos korrekció is elképzelhető

2013.03.08

Figyelmeztetést küldött a befektetőknek a legendás tőzsdeguru, Marc Faber, aki a CNBC-nek nyilatkozva elmondta, a mostani részvénypiaci rali igen csúnyán végződhet. A szakértő szerint egy 20% feletti korrekció is elképzelhető még az idei évben.

Az elmúlt négy évben míg a guru rendre 20%-os esést várt minden évben, addig a Dow 60%-ot, az S&P500 80%-ot a Nasdaq pedig 90%-ot emelkedett.

Persze előbb utóbb igaza lesz mert örökké nem tart az emelkedés, de ha ez a guru a 4 évet végigshortolta az esésre várva, akkor egy most bekövetkező esetleges 30%-os esésnél is még vastag bukóban fog ülni a követőivel együtt!
pomperj
pomperj 2014. 04. 11. 09:04
Előzmény: #306  pomperj
#307
Az Amerikai piacok csufos, minusz 2-3% tegnapi beszakadasa utan az Azsia eses ma varhato volt. Jopar regionalis index nagyon serulekenynek latszik. Ezzel egyutt is, egesz Azsia esese csak kb. fele NY-nak.

-Brazilia nem esett hanem oldalaz. Ott oriasi a felhajto ero, de azert nem kepes sokaig dacolni a vilaggal.

-Jakarta Composite Index iden a legerosebbnek szamit Azsiaban, nagy 20%-os emelkedest mutat januar ota. Erosen tulvett, es mar Le-gap inditott nyitaskor, es a vegen “outside reversal” formaval zart. A hetes Keltner csatorna alja 25%al lejjebb van a mai arnal.

-Shanghai Index mar a 2150-et is elerte, es felfele lenduletben talalta el a NY-i eses. Eddig 2180 korulre vartam a csucsat, mert ott fut a haromszog felso vonala. De a Kinai technologia cegek nagyon gyengen zartak tegnap, es a fordulat hamarabb is bekovetkezhet lefele. Igaz, SSE mindig fuggetlenebb volt a vilag tobbi reszetol, es kepes lehet meglepetesre most is.

-Indiaban egyebkent keszen van az 5 hullamos, 2 honapja tarto rally. A BSE meg nem esett, de a rupia 60.5 szintnel nem erosodik tovabb mar 2 hete. Amint elindul a rupia lefele, Nifty megy utana.

-A japan NIKKEI kilatasait talan a legnehezebb megitelni. Mar 2 honapja oscillal 14100-15200 szintek kozott, es a NY-I beszakadas lefele mentben erte.

Eddig innen egy fel-impulzust vartam, ami az AFA-emelesi sokk utan megnyugvast es szep bull piacot jelent. Am, ha a Yen a kritikus 101 szint ala erosodne, akkor Nikkei-vel valo korrelacioja miatt eroteljes zuhasba valthat at.
Raadasul mostanra megvan az 5 hullamfordulo az oldalazo haromszogben, ami (b) hullamnak bizonyulhat.
Ha Japan itt beszakad, akkor (c) hullam van lefele, ami szokasosan nagyon ronda es eros, es akar NIKKEI leveraged short is szoba johet par hetre. Itt nagyon kell figyelni; megjegyzem, SPY levereaged short meg ennel is szebb lehetoseg lesz.
Plana, ha Marc Faber joslatai kozelitoleg bejonnek. Egyenlore ugy nez ki, konnyeden igaza lehet.

pomperj
pomperj 2014. 04. 08. 08:13
Előzmény: #305  pomperj
#306
A Brazil rally annak ellenere vadul folytatodik, hogy a Dow, Nasdaq index hatarozott esesben van, es amirol egyelore azt gondolom, a kozelgo tax-day miatt van elsosorban…de a tapering ujabb lepese es a romlo Ukran crisis sem tesz jot neki.

Elsosorban a Brazil Indexnek koszonhetoen az EM index es DIA nagyjabol azonosan kb. zero teljesitmenyt mutat az iden eddig. Am ez jelentos javulasi trendnek szamit az EM tavalyi lemaradasahoz kepest.

Petrobras ismet nagyot ugrott tegnap (6.8%), de a tobbi brazil largecap is szepen teljesit. A rally a kozepe tajan jarhat.

A brazil kamatemelesi ciklus vegenek varakozasa nagy hajtoero maradt, annak ellenere, hogy meg egy emeles benne van a varakozasban. Es a gyorsan kozelgo foci vb hangulatjavito hatasa sem elhanyagolhato.
pomperj
pomperj 2014. 04. 07. 09:47
Előzmény: #303  pomperj
#305
Az Azsia piacok jelentos reszeben olyan a chart, amibol rovidtavon konnyen egy csucs utani lefordulas, es korrekcio alakulhat ki.

A nagy kerdes az, hogy NY penteki, akar jelentosnek is mondhato esese utan, atterjed-e a gyengesegi hullam a tobbi piacra is?
A hetfo reggeli szamok szerint igen. Egyelore az eses 1% koruli nagysagunak latszik atlagosan. Azsiaban meg nincsenek bear diverganciak, de Japan gyenge emelkedese eddig sem volt meggyozo, Shanghai mar ket hete inkabb oldalaz mint emelkedik, India viszont attorte par napja a sok eves ellenallast SENSEX (rupiaban kifejezett) chartjan felfele, de nagyon elfogyott a szufla. A kisebb piacok meg akarmerre is tudnak fordulni.

Egyenlore fokozott ovatossagot ajanlanek. A keszpenz konnyeden kiralynak bizonyulhat ismet.

pomperj
pomperj 2014. 04. 03. 16:04
Előzmény: #303  pomperj
#304
A Brazil Kozponti Bank ma ujra emelte a kamatlabat 0.25-el, es most mar 11%-nal jar; ekozben a piac lathatoan azt diszkontalta, hogy a kamatemelesi ciklusnak vege.

A brazil kamatemelesi ciklus 1 eve kezdodott 7%-nal. A Bovespa azt varta, hogy mar vege a kamatemelesnek, de nem: ettol aztan ma meredek zuhanasba fordult.

Egyenlore okosnak latszik kilepni Brazil poziciokbol. EWZ, a brazil EFT amugy szinten szepen emelkedett az utolso 3 hetben, nagyjabol 20%-ot, tehat amugy is ideje egy korrekcionak.
pomperj
pomperj 2014. 04. 03. 13:09
Előzmény: #302  pomperj
#303
1)Indiaban a hangulat javulasara jo jel, hogy a kozponti bank sok ev ota eloszor engedelyezte uj bankok indulasat a piacon. Meg 25 kerelem var dontesre. Jelenleg az Indiai haztartasok kb. felenek van bankszamlaja.

2)Japanban Apr.1-el megemeltek az AFAt 5%rol 8%-ra. Elotte egy hettel a BOJ mar ontotte a penzt a paicra, a NIKKEI meg szepen elindult felfele. Az AFA emeles varhatoan azert is fontos, hogy a GDP 245%-at kitevo allamadossagot 30-50 ev alatt lassankent leepitsek.

A japan kormany oriasi nyomast fejt ki a vallalatokra 2-3% fizetesemeles erdekeben. Ennek az a celja, hogy a japan fogyasztas ne essen vissza, ahogy 11997-ben, az utolso AFA-emeles utan tortent. Az exportalo japan oriascegek bevetele novekszik a yen gyengites okozta arhatas miatt, am a belso fogyasztasban erdekelt cegek (telefon, kozmu, stb) keveset profitalt eddig.

3)Braziliaban tovabb tart az oriasi rally, es lassankent egesz DelAmerika csatlakozik.
Az emelkedes eddig PBR-ben kb. 40-%, es meg csak feluton lehetunk. Az argentin bankok szepen emelkednek a csucs fele.

pomperj
pomperj 2014. 03. 28. 09:27
Előzmény: #300  pomperj
#302
Azsia tozsdei vegyes kepet mutatnak. Japan es a kisebb regiok emelkedesbe kezdtek, Kina oldalaz, India pedig egy nagy rally elso labanak vege fele jar. Braziliban orias rally van.

1)Japan Nikkei 2 hete billeg mar a 14200-14600 savban. De, ma kitort ebbol felfele. Raadasul, ha a febr. eleji melypontot 14100 szinten is beszamitjuk a formaba, akkor honapos double bottom alakzatot lathatunk (ami nagyon bullish elojel).
A koztes csucs 15.300 volt, that a klasszikus TA alapjan ennek dupjanal a varhato top, vagyis 16400-500 korul; ami legalabbis a 2013.dec. vegi NIKKEI csucs ujra tesztelesere utal.
Erdemesnek latszik Japanban long poziciot fontolni.

2)Koreaban is lenduletben van KOSPI felfele. A lendulet 3 nap alatt akkora lett, hogy a tavalyi csucs elerese is egeszen valoszinunek latszik maris.

3)A Singapore es Filippino Index is emelkedesben van, szep impulzus alakult ki felfele. A Filippino Composite raadasul az egesz tavalyi evet oldalazo-atfedo korrekcioban toltotte, ugyhogy az impulzusnak van mire epitenie ott.

4)A Shanghai Index 5 napja megcsinalt egy melypontot 2000-nel, felugrott 2070-re, es ott zaszlo formaban oldalaz. Viszont, a szokasosan piacvezeto technologia cegekbol dolnek a rosssz hirek (ahogy melyont korul szokasban van), a PGJ tech.index marcius eleje ota 17%-ot esett, es a tavalyi konszolidacios tartomanyba zuhant.

Am, innen a legcsekelyebb pozitiv hangulatfordulo is eleg lehet egy latvanyos rallyra Kinaban. Erdemes lehet a levert high-tech cegeket figyelni.

5)Brazilia most kulon kategoria:
kormanybuktato valasztasok es foci vb. jon.

5.1)Elso lepesben nezd meg, mi tortent Argentina Tozsden 2013.aug1-oktober15 honapban. Legjobb, ha a 2 bankot (BFR, BMA) es az olajosokat (YPF) nezed.
Igen, jol latod: A kozelgo valasztasok elotti kormanyvalto lelkesedesben, az elobbi 3 ceg elkepesztoen levert allapotbol 120-150%-ot emelkedett. Ket es fel honap alatt.

5.2)Szeretnel aug.10-e datumot megint? Akkor nezz ra a Brazil Tozsdere.
Ott is valasztasok jonnek iden. Meg foci vb. Ott most van aug.10.

a)ha a nagyon levert utility-k tetszenek jobban (CPL CIG ELF EBR PAM), akkor azok potencialja a foci vb vegeig (ami 3.5 honap!) nagyjabol 120-200%.

b)Az olajos es acel oriasok (PBR!, BAK, PZE, SID) potencialja talan meg tobb, lasd. argentin YPF mintaja, ugy 150-300%.
Ha meg hosszu tavra tudod tartani, ennek a duplaja is osszejohet.

c)A "mandinerbol" emelkedesbe fordult, kevesbe levert es erosebb fundamentalis cegek (ENI, FMX, VIV, GFA, SQM) potencialja is 50-80%.

link

pomperj
pomperj 2014. 03. 27. 16:01
Előzmény: #300  pomperj
#301
Aki teheti, nezzen ra a brazil temara.

link

Egeszen elkepeszto, igen ritkan elkaphato, Elliott 3of3 rally rohan felfele.

A legnagyobb brazil ceg, PBR ma 6% korul ugrott! A nagyon levert PAM, EBR utility-k 10% korul. Es ez meg csak a kezdet: A foci vb-ig meg 50-80% siman osszejon.

Good luck.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek