Topiknyitó: Portfolio 2010. 04. 02. 08:49

Ázsia: mérsékelt optimizmus  

Ugrás a cikkhez
Mérsékelt optimizmus és zömében enyhe pozitív elmozdulások jellemezték az ázsiai börzéken a kereskedés irányát. Jót tett a hangulatnak a tegnapi jó amerikai foglalkoztatottsági adat és az amerikai indexek erősödése is. A főbb indexek közül az 1...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=1&i=131019
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2013. 12. 14. 23:44
Előzmény: #259  pomperj
#260
Köszi a választ!
pomperj
pomperj 2013. 12. 14. 21:57
Előzmény: #258  Törölt felhasználó
#259
Nomura szerintem is nagyon alulertekelt, 7.5 korul plane. Azt gondolom, NMR eseteben minimum 9, inkabb 12 koruli cel arral szamolhatsz; igaz, kell 12-18 honap. Nekem meg regrol van egy keves.

link

Ha hosszabban tartod, 2-3 zsakos tud lenni innen.
Good luck.
Törölt felhasználó 2013. 12. 14. 18:51
Előzmény: #257  Törölt felhasználó
#258
Azon gondolkodom, hogy hétfőn a másik portfóliomba is veszek NMR adr-t. Mi a véleményed egy 7,4-7,5 dolláros beszállóról?
Törölt felhasználó 2013. 12. 14. 18:42
Előzmény: #256  pomperj
#257
Szerintem nem lesz ekkora a korrekció, de ha igen nagyon jó beszállási pontok adódnának. Az előző verziód közelebb áll hozzám, amit pár hete raktál fel. Tehát véleményen szerint lesz még 3-4% csökkenés ING 12, Sand 6, DBKGn 32, CBKG 10 euró ennyi. Utána folytatódni fog a rally.

De ha a negatívabb prognózisod jön be, a marginom terhére szakaszosan azt is megveszem!
pomperj
pomperj 2013. 12. 14. 07:52
Előzmény: #255  Törölt felhasználó
#256
Megneztem, es updateltem a blogon.
Itt vannak.

link

link

Nezd meg te is.

A velemenyem nem valtozott. Hanem meg negativabb lett az elmult het alapjan. Tudom, neked meg nem faj, hiszen meg csak keveset esett, es joval lejjebb vettel.
Remelem, inkabb megtartod a nyereseget.

Good luck.
Törölt felhasználó 2013. 12. 14. 00:26
Előzmény: #254  Törölt felhasználó
#255
Arra is barátilag felhívom a figyelmedet, hogy nézd meg a saját chartjaidat, ING, SAN, NBG stb. A piac ugyanis ezt az utat követi, most van a korrekciós szakasz, utána meg, jönnek a bull hullámok...
Törölt felhasználó 2013. 12. 14. 00:20
Előzmény: #253  pomperj
#254
Kolléga úr, felhívnám azért a figyelmedet, hogy a német cégek kifejezetten erős adatokat produkáltak az elmúlt negyedévekben. Több cég cégtörténete csúcsait döntögette, tehát vastagon megalapozott volt a DAX komponensek emelkedése.

Nyilván én sem fektetnék rövidtávon egy német autógyárba. De hamár a német GDP említed, CBKG az összevonását figyelembe véve 40%-al van lejjebb, mint tavaly ilyenkor, a DBKGn sem tükrözi a német GDP emelkedését.

Tehát én kifejezetten a pénzügyi szektorról beszéltem. Ázsia nagy piac, de az oroszokat pl. politikai okokból évek óta kerüli a befektetési tőke (nekem is elment a kedvem az orosz papíroktól), ezért aki ázsiai portfoliót épít, bizonyos súllyal máshonnét is diverzifikál!

Egy jó fundamentális investor akkor vásárol be amikor, az általa választott papírok olcsók. Ha akkor vesz amikor már más előtte előtte a puskaporát régen lemaradt. Tény, hogy a eu bankok egyelőre nem népszerűek, de nem világos milyen okból kéne menekülni ezekből a papírokból. Az elmúlt évek szenvedéseinek lassan be kell érnie.

Ha pl. a CBKG a céltartalékából fel tud szabadulni, máris ugrásszerűen nő az eredménye, ez az idő, már nincs lehetetlen távolban...
pomperj
pomperj 2013. 12. 13. 15:49
Előzmény: #252  Törölt felhasználó
#253
"nem igaz, hogy az eu-ban dúlna a nagy optimizmus"

Nem-e? A DAX iden 25% feletti emelkedest produkalt iden, mikozben az EU es a nemet GDP max. 1-2%al nott, az export alig. Ez nekem extrem invesztori optimizmus. Ez nalam az arak egeszen indokolatlan buborekka tornaszasa. Ehhez jon, hogy 2 ev alatt a DAX emelkedes 50%, ami vegkepp indokolatlan, egyszeruen az ertekelesi mutatok feltornaszasa. A "lassu, keserves kilabalas" igaz lehet, de a tozsde nem ezt diszkontalta.

Sem a vezeto bank (DB) sem a vezeto auto-exportceg (Daimler) nem remekel, hanem mar honapok ota oldalaz-esik. Forditva viszont igaz, hogy sok gyenge minosegu ceg arat megduplazta a piac, vegkepp indokolatlanul, nem is sorolom oket.

"Az USA papírokból sokan ki fognak szállni ázsiai és eu eszközökbe. "

Ezzel egyet is ertek. Csak nem Eu eszkozokbe hanem egyreszt Azsiaba, masreszt arany es nyersanyag iranyaba. Most nincs az USA-ban olyan jo hire az EU eszkozoknek. A kotveny piac kockazatai miatt meg oda se lehet menekulni.

Nem vagyok short Eu piacon, es nem is orulnek egy nagy esesnek. Csak eppen semmi nem latok, ami fenntartana a mai arszinvonalat. EUFN (EU financial index)meg kimondottan elgyengult, ar mar oktoberi szintre esett, minden internals nagyon gyenge. En menekulnek Eu bank papirokbol.
Törölt felhasználó 2013. 12. 13. 11:07
Előzmény: #251  pomperj
#252
De kolléga úr, nem igaz, hogy az eu-ban dúlna a nagy optimizmus. Lassú keserves kilábalást vetítenek előre. Napi szinten foglalkoznak a radikális pártok előretöréséve, a föderalisták gyengülésével.

A makró adatok trendjéből azért a jövő nagy vonalakban fél egy évre előre prognosztizálható. A tőzsdei szereplők gyakran félreárazzák az eszközöket. Most is ez a helyzet, az év végi, jövő év eleji portfólió átrendezések tiszta képet fognak teremteni. Az USA papírokból sokan kifognak szállni ázsiai és eu eszközökbe.

Arra is felhívnám szíves figyelmedet, hogy a szárnyalás, fényes jövő és összeomlás kategóriák között elég széles mezsgye van!
pomperj
pomperj 2013. 12. 13. 10:43
Előzmény: #250  Törölt felhasználó
#251
Igazad abban van, hogy a makro adatokban, ujsagcikkekben, a punditok velemenyeiben, nos, fenyes jovot abrazolnak.

En a NYSE (es vele DAX, ASX, stb) altal mutatott iranyrol beszelek, ami 3-6 honappal elore diszkontalja a gazdasagban majd kialakulo jovot.

Visszapillanto tukorbol (a multbeli gazdasagi mutatokbol) eleg remenytelen elore latni. A tozsde a gazdasag elorejelzo mutatoja, nem forditva!
Az teljes tevedes, hogy a gazdasagi makrokbol a tozsde mozgasara barmilyen stabilitassal lehetne kovetkeztetni.

Abban, hogy mi mikor kovetkezik be, nos, valoban meg nehezebb elore latni. De 3 honap alatt a most uralkodo nagy optimizmus mindenhol, meg Mo-on is, nagyot fog fordulni. Azok a kinos tenyek sehol nem rejthetok el mar sokaig. A szo, hogy "Eu krizis" mostanaban a 20-ad reszere csokkent az ujsagokban. Van ter felfele.

Az angol mondas szerint lehet keves embert sokaig megteveszteni, vagy sok embert rovid ideig megteveszteni; de sok embert sokaig, az lehetetlen.

Good luck.

Törölt felhasználó 2013. 12. 13. 10:11
Előzmény: #249  pomperj
#250
Alapvetően más a helyzetérkelésem, USA korrekció 5-8%-os elképzelhető, de nem gondolom, hogy különösebben nagy buborék lenne az USA piacain. A jelentések nem erre utalnak, a makró adatok, nem egy összeomlás előtti gazdaság képét mutatják. A FED ráadásul óvatosan, fokozatosan fogja csökkenteni az eszközvásárlást.

Tehát a dominó hatást, meg a nagy összeomlást az eu választásokig javaslom elnapolni. Április májusban lehet, hogy lesz pánikoltatás, de az összes pártot (nemzeti pártok) a nagytőke támogatja, az utolsó pillanatban vonakodva, de be fognak állni a sorba...
pomperj
pomperj 2013. 12. 13. 09:53
Előzmény: #247  pomperj
#249
3)Kinaban az SSE enyhen, de lefele fordult. A 2250-60 (FXI=40.5) korul olyan eros volt a rezisztencia, hogy nem birt most attorni.

Ha a lefele mozgas korrekcios jellegu marad, es nem esik a 2100 (FXI=36) szint, az utolso hullam alja ala, (szerintem erre jok az eselyek), nos, akkor Kina Bull piacban marad. Es a korrekcio befejezese, nehany het utan ujra megprobal attorni ott.

A Kinai fundamentumokat en nem latom gyengulni, a kinai part altal elinditott reformok meg pozitivan hatni fognak, csak ido kell ra. A szen, az olaj es a rez ara is meg inkabb emelkedoben van, es gyenge konjukturat sejtet.

Persze, ha SPY latvanyosan osszeomlik, amire egyre nonek az eselyek, akkor Kina nehezen tud majd bull piacban maradni. Es bar nem becsulnem magasra a FED akcioinak okossagat, azert remelem, hogy a FED kepes lesz legalabb egy kontrollalt lecsuszast vezenyelni az amerikai indexekben, es idoben felismeri, hogy mar nem a helyzet javitasa, hanem a buborek kipukkadasa utani gyors romlas megakadalyozasa a feladata.

link

folyt. kov.
Törölt felhasználó 2013. 12. 13. 09:14
Előzmény: #247  pomperj
#248
Természetesen hírcsatornák, újságok információiból indulok ki. Miből másból, nekem nincsenek közvetlen bennfentes információim. Ehhez jön a fundamentális paraméterek, minimális mértékben a technikai szempontok.

A fentieknek megfelelően a méltatlanul letaposott eu pénzügyi szektor és japán komolyabb erősödését várom. Nehéz azt értelmezni, hogy az USA bankok mintegy 40%-ot mentek az évben, de eu társaik alig, vagy DBK, SAN, CBKG egyenesen mínuszos teljesítményt nyújtott. Egyértelmű számomra, hogy félre vannak árazva a részvények jelentősen!
pomperj
pomperj 2013. 12. 13. 08:33
Előzmény: #246  Törölt felhasználó
#247
Szia,
Ha az ujsag hirekbol indulsz ki, es abbol tradelsz, akkor nem erdemes itt olvasgatni. Az ujsagok mindig eppenegy brosuraval vannak elmaradva; akkor ir ilyeneket, amikor fordulat van. Errol hiresek, hogy az epp elmulo trendet hirdetik a nagybetus cimekben.Lasd Paul Montgomery.

Ha onallo velemenyt akarsz, alkalomadtan kemenyen a tobbsegi velemeny elleneben, akkor igen, erdemes olvasgatni.

1) AZ Ausztral ASX tovabbra is vezeti az indexek lefele meno versenyet, es November eleje ota 7.5% ot esett a mai zaro 5060 koruli szintre. Az eses egeszen egyenletes gyorsulo jellegu, es a technikai mutatok arra utalnak, hogy egy rovidtavu visszapattanas nem lehet messze. Egyenlore meg nem latszanak vilagos divergenciak.

link

A visszapattanast a poziciok csokkentese erdekeben a csucson javasolnam majd kihasznalni. De, nem tanacsolnam tradelni felfele rovidtavon sem, mert nagy meglepetest tudhat okozni.
link

2)Japanban a kritikus kerdes a Yen arfolyama, mely a japan kormany ujabb gazdasagelenkito es AFA-csomagjanak hatasara attorni latszik a 103 szinten az ellenalllast. A NIKKEI oldalaz par napja 15100-700 savban, es onnan a menetkozi hullamzas utan felfele varom a kitorest.

folyt. kov.

Törölt felhasználó 2013. 12. 12. 21:55
Előzmény: #245  pomperj
#246
pomperj
pomperj 2013. 12. 10. 16:20
Előzmény: #240  gold66
#245
Akik tehetik, ma nezzenek korul az arany/ezust/palladium piacon. Kulonosen a jobb fundamentumu aranybanyak kornyeken. Mar 2 hete elemezgetem a bottoming processzust, ma a fordulat megerosites kapott.

link

Az eso diagonal triangle-bol nagy erovel kitortek mind, felfele.

Nemcsak a junior kategoria, mint KGC, AEM, CDE, de az erosebb fundamentumu nagyok is, AU, ABX, NEM 7-5% koruli impulzussal inditottak a BULL piacot.
Akik a fundamentumokban nem jartasak, azoknak erdemes SIL, SLV, illetve GLD es GDX EFT-eket nezegetni.

Es vegul: eleg jellemzo, hogy az emberek akkor vesznek aranyat, amikor elkezdenek nem bizni a bankokban.
Ismetlem: az arany es a bankok forditva szoktak mozogni.

Mielott ezt "g" megkerdojelezi, nezze meg a reciprok chartot.

Good luck.
Törölt felhasználó 2013. 12. 06. 08:51
Előzmény: #243  pomperj
#244
Magam részéről szakaszosan megveszem az esést. (Különösen Európában.)

Telkoval szórakozom az itt lévő maradék tőkémmel pár hónapig. majd azt is kiviszem...
pomperj
pomperj 2013. 12. 06. 08:02
Előzmény: #242  pomperj
#243
3)Japanban a NIKKEI megint elkezdett oldalazni. Egyenlore nem gondolnam, hogy a most futo (5) hullam felfele nem fogja elerni a minimalis target 17.000 koruli szintet, olyan gyors es eros lesz az EU indexek es SPY lefele huzo hatasa.

Ha azonban vissza esne 15.000 ala, akkor potencialisan baj lehet, es minden korabbi pozitiv velemenyem ellenere felul kell vizsgalni a Japan piac kilatasait.

Az talan pozitivum, hogy ma reggel a kis-kozepes technologia cegek jol teljesitettek. Csakhogy a belso fogyasztasra dolgozo oriasok meg gyengelkednek, es ez sok japan invesztort elbizonytalanithat.

4)A kinai SSE indexrol most is azt gondolom, hogy a 2270-80as szintet el kell ernie es attornie ahhoz, hogy megerositve lassam azt a velemenyem, hogy mar egy kis (3) hullamban emelkedunk vegre, melynek cel ara 2600 kornyeken van. A napi mozgas most ezt nem igazan tamasztja ala, de nem is cafolja.

Hang Sheng Index semmit nem segit most az irany kifurkeszeseben. HongKong nyilvan meg nyitottabb gazdasag, es sokkal jobban hatnak a fejlett indexek egyenlore csekely visszahuzo hatasai. De ez nem okvetlen marad igy.

5)LatinAmerikat egyenlore el kell felejteni. Ott az SPY egesz csekely beszakadasat a lokalis piacok maris katasztrofanak diszkontaljak.

6)Az arany egyenlore esik, a likviditas onnan is menekul. Es ez igy is maradhat egeszen addig, amig eleg sok befektetonek eszebe jut, hogy abba kell hagyni a tenyek tagadasat, okosabb a veszteseget lenyelve kimenekulni, mert a baj tud nagyobb lenni.

Utana persze valahova bemenekulni kell, es most, amikor minden kozponti bank fedezetlen penznyomtatasi vilagbajnoki cimre tor, az arany kituno menedek lesz. Ehhez csak par hir kell majd a gyorsulo inflaciorol, ami most meg nem is elofordulo gondolat a mediakban. De ehhez elobb meg el kene muljon a “minden szep, minden jo, mindennel meg vagyok elegedve” hangulatbol nem is keves.

pomperj
pomperj 2013. 12. 06. 03:38
Előzmény: #241  pomperj
#242
A vilag tokepiacai lefele meno trendbe fordulnak, egyik a masik utan, es vannak mar abban levok is.
Aki maskepp gondolja, nezze meg a portfolio.hu lap aljan a kockak szinet.

Lehet vitatkozni, melyik regioban van attorve a support, es plane, hogy hol van megerositett (lower low) bear trend. Az nem nagyon latszik kerdesesnek, hogy az Europai piacok a leggyengebbek. Legalabbis rovidtavon mind esesben vannak, es a chartokon meg messze nem latszik a vege. Mas, foleg egyes Azsia piacok viszonylag elszigeteltnek latszanak ettol, es egyenlore akar egeszsegesnek is tekinthetok.

Uj helyzet van. A website-on levo chartok egyiket sem tekinthetem tobbe ervenyesnek. Semmilyen korabbi ajanlas NEM ervenyes. Kiveve a BUX azon 2 tagjat, OTP es MOL, amiket eddig is bear marketben levonek tekintettem. Amint a helyzet vilagosabb lesz, fogok updatelni. Addig is, cash is king.

link

1)A legutobbi elemzest Ausztraliaval kezdtem, mert ugy tunt, az szakadt be eloszor. Egyenlore tartja vezeto helyet a lefele meno versenyben, az eses minuett (3)-ban van, es ennek megfeleloen gyorsulonak latszik. Most 5200-nal jar, alighanem hamarosan 5000 ala szakad, es attorve a korabbi, 5150 koruli Supportot. Ha igy lesz, aligha kerdes, hogy ASX megerositett bear marketben kuzd ettol kezdve.

Az kulon problema, hogy az AUS kotvenyek is elkezdtek esni, tehat a penz tulajdonosok ott mar nem turik tovabb az extrem alacsony banki kamatokat. Menekul a keszpenz. Az egy evvel ezelotti kotveny csucshoz kepest meg csak 2-3% az ausztral 10 eves kotveny tulajdonosok vesztesege, de az egesz nyilvanvalo, hogy a trend meg ki se alakult.

2)Indiaban a helyzet meg egeszen konstruktivnak latszik. Nifty attorte a 6200 szintet, es folotte maradt. Masok, igy IIF meg nem. A rupia meg erosodott is USD-hez kepest, es BSE tegnap meg emelkedett. Az egyetlen ok az aggodalomra az, hogy az arak gap-el inditottak, es a fading-elo nagyok ezt kihasznaltak, es elkepzelheto, hogy ezzel beinditottak a lefele meno spiralt. De ennek ellentmond, hogy nincsenek divergenciak, es az eddigi trend intaktnak latszik.
Ezzel egyutt, ovatossagot ajanlok.

link

Foly.kov.

pomperj
pomperj 2013. 12. 04. 16:45
Előzmény: #239  pomperj
#241
2) Az SPY/CAC/DAX bajainak fenyeben a kinai, taiwani, filippino es indiai piac egeszsegesnek latszik, legalabbis ha ezt a sorrendet is beszamitjuk.

Shanghai Index felfele lendul, es talan most attori a 2280 szintet; onnantol pedig jo szelben vitorlazhat NAGYON sokaig felfele.
Ugy tunik, a kinaiakat nem fogja megrenditeni a FED buborek kipukkadasa, egeszen korrelalatlannak tunik az FXI mozgasa.

link

Ezt erositi, hogy HangSeng mar kitort, a picivel a vonal felett backtestel, es hamarosan tovabb emelkedni keszul, Kinaval egyutt.

3)Nikkei impressziv rally csinalt a yen elleneben novemberben. Am a yen elerte a 103 szintet, es ahogy a YEN/USD charton jeleztem is, itt elakadast varok; es ez bekovetkezni latszik.

Nem gondolom, hogy itt tobb honapra megakadna, es kozeptavon is korrekcio johetne (ebbe az SPY latvanyos beomlasat nem szamitom be, csak egy kontrollalt lecsuszast), szoval, a lenyeg az, hogy megnott a riziko, senkinek nem ajanlanam Japant rovid tavon. A meglevo poziciokat erdemes tartani, mert a japanok elkotelezettsege es kitartasa eros a mai BOJ penzteremto/gazdasagelenkito politikaja mellett.

4)India erzekenyebb a nyugati vilag buborek-leeresztesi problemajara kinanal, de azert a sulya megiscsak vetekszik az EU-val, es most akar meg is mutatkozhat, milyen melyre nyomodott ossze a BSE. Ott is kisebb korrekciot, aztan a rally folytatasat varoom.

Good luck.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek