Topiknyitó: Portfolio 2010. 04. 02. 08:49

Ázsia: mérsékelt optimizmus  

Ugrás a cikkhez
Mérsékelt optimizmus és zömében enyhe pozitív elmozdulások jellemezték az ázsiai börzéken a kereskedés irányát. Jót tett a hangulatnak a tegnapi jó amerikai foglalkoztatottsági adat és az amerikai indexek erősödése is. A főbb indexek közül az 1...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=1&i=131019
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pomperj
pomperj 2013. 09. 30. 08:43
Előzmény: #158  pomperj
#160
Keptelenseg a kompromisszumra.
Ma ez jellemzi az USA torvenyhozasat, az Italiai politikusokat, es a Japan, meg a Kinai kormanyt.
A sok negyedeve tarto polarizacio mintha egyszerre most zuhanna elo a szekrenybol. Szeptember 5% koruli emelkedest hozott a fejlett piacokon, es 10% korul Azsiaban. Most, hirtelen elfogyni latszik az optimizmus, es a 10 napja tarto csuszo-oldalazo eses, mintha egy lassan oldalara dolo hajo lenne, hirtelen atbillenne a kritikus doles-szogen, es hirtelen felgyorsulva belezuhanni latszik a vizbe.

1)Nikkei 2%-ot, regota nem latottan NAGYOT esett hetfon. A Yen parallel 1%-ot erosodott, mar 97-es tartomanyban van. A kamatlabak estek, ami a korabbi BOJ nyilatkozatok es japan statisztikak fenyeben elkepesztoen meglepo.
Ugy nez ki, a Japan kozhangulat valojaban sokkal gyengebb, mint latszott Abe kormanyra kerulese ota, vagy valamitol egyszerre hirtelen elokerultek a korabbi defenziv reflexek, es a jo hangulat hirtelen elparolgott.

folyt. kov.
pomperj
pomperj 2013. 09. 28. 09:55
Előzmény: #158  pomperj
#159
Az eheti Economist Brazilianak szentelt special reportjanak cime: "Foldhozragadva".

Ebbol a jellemzo mondatok:
-"Braziliat megbenitotta a juniusi tomegdemonstracio"
-"a kronikus alulteljesites.."
-"Brazil gazdasag nem tud focizni"
-"gyors visszazuhanas a foldre"
stb.

Akit reszleteiben erdekel, az Economist-ban elolvashatja.

De nem ez az erdekes.
Hanem az, hogy Paul Montgomery regi mondasa, "Ha az Economist cimlapjan megjelenik egy trend, akkor annak epp vege van",
nos, megint mukodni latszik;
es ezt minden contrarian invesztor tudja ma mar.

Igy hat eppen ideje ranezni ismet Braziliara.
Nos, ugy latom, par hete lett vege a hosszu 3-4 eves korrekcionak. Brazil eppen oriasi rallyban van.

Akit erdekel, par szemelvenyt talalhat itt. Banco Bradesco nekem tetszik.

link
pomperj
pomperj 2013. 09. 27. 06:33
Előzmény: #157  pomperj
#158
Az Azsia oldalazo mozgas folytatodik. A 3 hetes nagy rally idoszak ota csak 2 het telt el, tehat okolszabaly szerint meg nem lehetne vege a korrekcionak; de 1-2 heten belul jo veteli lehetoseg elkepzelheto. Addig erdemesebb varni.

1)Kina engedelyezte a bankoknak, hogy a hiteleket a piaci benchmark szerint arazzak, es jelezte, hogy a betetek kamatait is hamarosan liberalizalni akarjak.
Az SSE ugy nez ki, mintha egy masodik minor hullamban kezdene esni, most 2150 korul jar. Innen 100 ponttal lejjebb mar jo belepesi szint lehet. A mozgast nemsokara elenken kovetni kell, hogy a jo pontot kihalasszuk.

2)India erofesziteseket tesz arab energia-fuggoseget csokkenteni. Most epp a vezeto olajceguk Mozambique-ban vesz gazmezot, mult honapban meg Braziliaban invesztalt olajba.
A Nifty most oldalaz, de meg egy kis esessel jobb tamasz adodna a rally kovetkezo szakaszahoz. Egyenlore az oscillatorok alapjan meg 4-8 nap lassu esest varok. De nem vagyok biztos abban, hogy sokaig erdemes precizkedni, a belepest tul-varni, mert a Fibo szint mar csak 100 Nifty ponttal van lejjebb, es nem szeretnem, ha hirtelen felugrassal megelozne, aztan futhatok utana.

3)Japanban az inflacio 0.8%, es ezt a BOJ mar gyozelemkent ertekeli a 7 eve folyamatosan tarto deflacio utan. Ez meg eleg messze van a celbavett 2% inflaciotol, ugyhogy van meg dolga BOJ-nek a penzteremtesben es kipumpalasban. A japan hajoepitesben most nagy remenyeket fuznek az LNG hajok megnovekedett keresletehez, es az ausztral gazmezo LNG kikotojenek megfinanszirozasahoz is.

YEN tovabbra is 99-nel van, NIKKEI meg oldalaz. Kisse elbizonytalanodtam a haromszog alakzatban, mert NIKKEI mar tul regota ragadt oda a felso vonalahoz, es nem akar rendesen lefordulni. Az is lehet, hogy menetbol kitor?

4) Oroszorszagban jart az IOC, es elegedettek a Szocsi Olimpia elokeszitesi munkalataival.
Ahogy vartam, az orosz piac megindult felfele, es Gazprom vezetesevel lepcsofok-szeruen stabilan emelkedesben van. Itt oriasi a potencial, tisztan 2-3 zsakosnak latszik, TRF es OGZPY is szep honapoknak nez elebe.
link

Good luck.
pomperj
pomperj 2013. 09. 25. 06:41
Előzmény: #156  pomperj
#157
Az Azsia piacok egyenlore oldalazva korrigalnak, mikozben SPY mar 4.napja csuszik lefele. Igaz, a csuszas ott sem fordult at eddig zuhanasba; de a forma vizeses alaku, ami tipikus antibubble forma, es semmi jot nem iger.

1)Japan YEN a 98-99-es savban hintazik. Oktoberben a fo tema a Japan AFA-emeles lesz, a kozhangulat a rozsasrol lilara esett vissza. NIKKEI nem sokat mozdult 4 napja, a 14700 szintnel billeg. Tovabbra is egy 3-400 pontos visszaesesnel nem nagyobb korrekciot varok a kovetkezo 2 hetben. Hacsak, lasd a vegen.

2)Indiaban a korrekcio kisse elorebb tart talan, de ott sem varok az elso Fibo-szintnel nagyobbat. A rupia egyelore stabilizalodni latszik 62 kornyeken. Az sem ad aggodalomra okot egyenlore, hogy State Bank of India, az orszag legnagyobb kereskedelmi hitelezoja a Reserve Bank “veszhelyzet ablakabol” kert likviditasi kolcsont. Ugy nez ki, RBI stabilizalta az elmult par honap turbulens mozgasait.

3) Shanghai SE szuk savban oldalaz, immar 8-9 napja. Marc Faber ismet botranyt csinalt egy 4%-osra becsult kInai GDP adattal. Am ezzel szemben a szamok, fokeppen a tengerhajozasi shipping arak arra utalnak, hogy van mit a hajok bendojebe rakni Kina fele.

4)KOSPI Julius ota 15%-ot emelkedett, igy hat nem meglepo hogy faradtnak nez ki a rally. Taiwanrol ugyanezt lehet mondani, es nem kulonbozik Singapore sem. Ezek az indexek a csatornajuk tetejen billegnek, kisebb divergenciak mindenutt lathatok.

A 64 Milliardos nagy kerdes persze az, hogy a inflacioval korrigalt CAPE P/E mutato, amelynek erteke mar 24 fele jar Schiller, a Yale kozgazdasz professzora szerint, mekkora korrekcioba kezd mostanaban.
Ha netan Marc Fabernek lenne igaza, aki az 1987-es megismetlodeset josolja, nos, akkor sok jora nem szamithatunk Azsiaban sem a kovetkezo hetekben. A daytraderek persze akar jol is kijohetnek belole.
pomperj
pomperj 2013. 09. 23. 07:15
Előzmény: #154  pomperj
#156
Azsia piacok keresik a kovetkezo rovidtavu iranyt. Aug. vege ota 11-15 napot emelkedtek, jellemzoen a csatornajuk tetejen vannak, oversold oscillatorokkal.

1)Tokioban a bankok aktivan megszabadulni igyekeznek az allamkotvenyektol, mostmar a kozep- es rovidtavu futamidokban is. A “Nagy rotacio” (lasd link
Japanban is folyamatban van, es meg evekig tartani fog. Rovid tavon a YEN oldalaz, 99 korul billeg. NIKKEI is ugyanezt teszi 14800 korul. Ideje van egy kisebb, Fibo 38-50% erogyujto visszahuzodasnak 14500 iranyaba.

2)Indiaban a meredek 3 hetes szeptemberi rally korrekcioja par napja mar megkezdodott. Mivel a Reserve Bank az iranyado kamatot eppen emelte 0.25%-al 7.50%-ra, az inflacio fekezese celjabol, a fordulatra szamitani lehetett. SENSEX lefele fordult, a lendulete eleg nagy.

3)Kinabol jo statisztikak jonnek tovabbra is. A pekingi es shanghai lakasarak ebben az evben is 15%-ot emelkedtek, szo sincs Kinaban arrol ingatlanpiaci osszeomlasrol, amivel kulfodon etetik az olvasokat. A China Development bankrol a szokasos botranyok egyikekent kiderult, hogy privat vallalkozasokat is finanszirozott, mint Pin An Insurance, Alibaba e-commerce, sot Petroleo Brasiliero-t is.
A rovidtavu hangulatot a tajfun befolyasolja, oldalazo a mozgas. Kisebb visszahuzodas varhato a heten, ami eppen egy bull flag-nek is kinezhet majd.

Good luck.
pomperj
pomperj 2013. 09. 20. 10:00
Előzmény: #153  pomperj
#155

Miert fognak szarnyalni az Azsia piacok Q4-ben?

link

Bocs,
de nem fer ide, es kell legalabb egy abra is. Akit erdekel, nezze meg a linken.
pomperj
pomperj 2013. 09. 20. 07:18
Előzmény: #148  pomperj
#154
Az Azsia piacok mind pihegnek az elmult 2 nap utan. A mai nap laposan mozognak.

Valojaban mindegyik csinalt szeptemberben egy 5 sub-hullamosnak latszo (hosszabb tavra pozitiv kilatast sejteto) 10% koruli emelkedest. Mindegyik a csatornaja felso vonalanal van, az erosebbek egy kicsit at is tortek azt.

Arra szamitok, hogy a kovetkezo napokban, talan 2 hetre is elhuzodo, oldalazo-eso atlagos korrekcio lesz, olyan Fibo 38%-50% melysegu, csillapodo vovalvezetes menten.

Egyenlore minden raer. Egyreszt, mert ezt a korrekciot aligha lesz erdemes shortolni. Masreszt, mert Longot keresni meg boven van ido.

Good luck.
pomperj
pomperj 2013. 09. 19. 10:26
Előzmény: #152  pomperj
#153
folytatas

2)Nehany ev mulva ugy fogunk visszatekinteni 2013 Q4-re, hogy nocsak, ott van az az emlekezetes meredek tuske felfele, es mint a Tanuban, “akkor meg nem sejtettem, hogy” kifejezessel folytatodik a mondat, es valoszinuleg az “es utana az a meg meredekebb zuhanas lefele” kifejezessel zarodik.

Rovid tavon a TA azt tanitja, hogy az elsonapi impulzus tuske legalabb megduplazodik ugyanabban az iranyban. Nehany napon belul. Tehat egy heten belul a tegnapi ugras megduplazodasara kell szamitani. A daytrade-ban jol teljesitoknak ajanlom, hogy go long azokban az indexekben es vezeto cegekben, meghozza eros leverage-el, amelyek a legjobban teljesitettek tegnap. Ebben eleg szep penz van.

Kozeptavon is okosabb fokuszalni a jobban teljesito EM piacokra, mint SPY es DAX-ra. Am, a FED kormanyozta, es a carpe diem virussal megfertozott kapitany altal iranyitott vilaghajon minden invesztor utasnak erdemes tudni, hogy ha a hajo nem lassit a kikoto elott idoben, (szerintem ez a helyzet), annak csunya hajotores lehet a vege.

Ami nem folytatodhat, az nem is fog. Innentol az emelkedesnek egyre meredekebbnek kene lennie, ha a Sornette model hatvanyfuggvenyes piaci modellje most is ervenyes. (az hasonlo az exponencialishoz, csak a vege gyorsabban emelkedik).

Azt nehezen tudom ma elkepzelni, hogy 4 hetnel tovabb tartson az ut a csucsig.

Itt vannak a kedvenc chartjaim.
link

Good luck.
pomperj
pomperj 2013. 09. 19. 10:01
Előzmény: #151  pomperj
#152
folytatas

1)Nezzuk a tenyeket a FED dontese utan.
A piac oriasi rallyba kezdett a FED bejelentes utan, erdemes hat megnezni, mely piacok voltak erosebbek, es melyek gyengebbek a zarasig NY-ban. Ez a kis meres sok ketkedesre valaszt ad. A regiok mellett a “piacvezeto” cegeket is osszehasonlitjuk, hogy ertekeles biztosabb legyen.

AMERIKA, SPY, +1,2%
GERMANY,DAX, +2.5% DB +3.1%
RUSSIA, TRF, +3.$% OGZPY +3.7%
JAPAN, EWJ +2.9% TM +3.5%
INDIA, EPI +5.8%
HDB +6.5%
CHINA FXI +2.6% BIDU +1.3%
BRASIL EWZ +4.8% PBR +5.1%

A szamokat gondosan atnezve, a kovetkeztetesek vilagosak:
-Az Emerging Markets (EM) regios indexek mindegyike SOKKAL jobban emelkedett, mint a fejlett piacok. Tehat az az investment strategia, hogy a EM-be kell invesztalni inkabb, az a jobbik vadaszterulet, hangosan kidobolva megerositest nyert. Plane, ha figyelembe veszuk, hogy tavoli FED nyilatkzott, meg csak nem is a sajat kozponti bankjuk.
-Az altalam “piac vezeto”nek nevezett cegek jobban emelkedtek, mint a regionalis indexek (BIDU a kivetel, de annak Jim Cramer tegnapi negativ TV-show-ja az oka). Tehat ezek valoban piacvezetok, es valoban erdemes oket figyelni, sot az is megerosites kapott, hogy a piacvezetok jobb befektetesek az indexeknel.
-Az EM kategoriaban a rovidtavu befektetesre ajanlott sorrend: 1-INDIA,2 –BRASIL, 3-RUSSIA, 4-KINA
-A feljett piacok mogottuk jonnek, es a sorrend: 5-JAPAN, 6-GERMANY, 7-USA
Ez a sorrend megerositi a pomperj blog iranyultsagnak helyesseget, az EM fokuszaltsag tovabbra is helyes es marad.
-A sorrend megerositi azt az implicit allitast, hogy a legkockazatosabb piac Amerika SPY, es GERMANY DAX. Amikor az indexek beszakadnak es a buborek leereszt, valoszinuleg ok lesznek a vezetok a lefele folyo versenyben.

Sto gyelaty? Mi a teendo?
Folyt. kov.
pomperj
pomperj 2013. 09. 19. 08:39
Előzmény: #147  pomperj
#151
“Carpe diem, quam minimum credula postero”

Horacius verse, mint megallithatatlan virus, megfertozte nemcsak a vilag politikusait, de tegnap a FED dontesevel kiharangozta, hogy heveny virusfertozest kaptak a kozponti bankarok is mind, tundermeses Gyuritol a tanaros Ben-ig, es Mario Draghi-tol egeszen Haruhiko Kurodaig.

A “carpe diem!” forditasan zsenik kuszkodtek 2000 ev ota. A pedans es rovid “Elj a manak!“ forditastol a nepies “Addig usd a vasat, amig meleg!” kifejezesen at a zsidos “Auf coresz kein Vorschuss nehmen!” szleng humoran at a ”Minden napodat ugy eld, mintha az utolso volna!” kesernyes hedonizmusaig tart a kiserletek sora.
Csak az a baj, hogy van mas Latin mondas is, peldaul a “Memento mori”, aminek forditasa arra emlekeztet, hogy van vege a mulatsagnak.

Tegnapi a sajtotajekoztaton Ben azt mondta, hogy a FED addig nyomja a gazpedalt, addig folytatja a monetaris lazitast es onti a likviditast a banki penzpiacra, ameddig egeszen biztoslehet abban, hogy a gazdasag stabilan novekszik, a munkanelkuliseg 7% ala csokken. Azt is tudatta, hogy a kamatok emelese a tavoli jovoben van. Igen, majd egyszer lesz tapering, de most meg nem latjak indokoltnak.

Ostoba, es sajat penze ellensege, aki szembemegy a FED-el. Hiaba nyilvanvalo, hogy a NYSE es masodik hullamban a DAX, CAC, FTSE stb. mai arszinvonala a gazdasagok es cegek tenyallapotahoz kepest mind felfujt buborekok, a “carpe diem:” azt mondja a jozan invesztornak, hogy tovabbra is abba az iranyba kell fordulni, amerre fuj a szel, es kozben a fedelzetmesternek meg kell sugni, hogy minden vitorlat ugy rogzitsen, hogy percek alatt leereszthesse, amikor abbol a lathataron levo hatalmas sotet felhobol lecsap az elso villam.

Csakhogy a hajo oriasi. A lefekezeshez a kikoto elott 75 merfolddel mar lassitani kell. Mennyi az a tavolsag, ha nincs pontos GPS?

Folyt. kov.

pomperj
pomperj 2013. 09. 18. 15:26
Előzmény: #149  Törölt felhasználó
#150
1)Az, hogy ujra USD kotvenyt bocsatunk ki, onmagaban nem baj.
Ha pl. regebbi kotvenyeinket kell mostanaban visszafizetni, es azert adunk el uj kotvenyt, mert a bejovo penzt visszafizetesre hasznaljuk, nos, az nem baj, az sima refinanszirozas.

2)Amde, manapsag mar az USD kotvenyek kamata olyan 1.5%-al magasabb, mint mondjuk majus kornyeken volt. Tehat speciel cask az idobeliseg miatt 5Mrd USD-n csak emiatt vesztunk 75M USD-t.

3)Csakhogy. A valodi baj sokkal nagyobb.
Ugyanis MNB nemzetkozi tartalekai Julius 31.-en 33734M EUR osszeget tettek ki.
Augusztus vegen mar csak 30550 M EUR-t.

Az MNB tartalek fogyasa tehat augusztusban egesz derekas 3184 M EUR volt.

Ugy is mondhatnam, hogy bizony, ilyen tempoban 10 honap alatt elverjuk a tartalekokat, mind az utolso dollarig.

"Micsoda reszeges eszement koltekezes folyik ott? kerdezhetne Kovacs neni.
"Csoda, ha mindenki a HUF beszakadasat varja? kerdezhetne Jakab bacsi.

Szoval, fel kell venni ujabb 5 Mrd USD-t, hogy legyen mit kolteni?

Törölt felhasználó 2013. 09. 18. 11:20
Előzmény: #141  Törölt felhasználó
#149
"Dollárban adósodunk tovább
Index
2013. szeptember 18., szerda 10:27

Engedélyt kértünk az amerikai hatóságoktól, hogy ötmilliárd dollár értékben bocsáthassunk ki dollárkötvényt.

Magyarország ötmilliárd dolláros kötvénykibocsátási keretet igényel – derül ki az amerikai értékpapír-piaci felügyelet (SEC) honlapján megjelent tájékoztatóból. A lépés önmagában nem meglepő, hiszen az előző, 3,25 milliárdos dollárkötvénykeretnek még februárban a nyakára hágtunk.
..."
pomperj
pomperj 2013. 09. 18. 07:28
Előzmény: #147  pomperj
#148
1)Azsia piacok 4-5 napja oldalaznak nagyon szuk savban. Varnak.
Ha normalis, es nem FED-mergezett idoszak lenne, volna velemenyem, hogy mi kovetkezhet. Igy nincs.

2)Helyette, szokasomtol elteroen, muszaj NYSE-ranezni.

A Wall streeten 2 napja azert van unnep, mert Larry Summers nem akar FED elnok lenni. Meg senki nem kerdezte, miert van az, hogy a vilagon a legmagasabb presztizsu allast miert nem akarja amerika legokosabb embere?
Hmmm.
Oriasra fujt NYSE buborek, zuhano treasury bond arak, record meretu allamadossag, kevesse hatasos QE sorozat vege, melynek kovetkezteben az osszes adossag 1/3-a mar a FED kezeben van? Az osszes bepumpalt penz meg befolyt a tozsdei buborekba? Kinek kell egy ilyen allas?

Ekozben a nagy cegek mind csendben taszigaljak kifele a nyugdijasaikat es a dolgozoik hazastarsait/gyerekeit az egeszsegbiztositasukbol. Ez segit tobb profitot kimutatni, aztan majd az allami Obamacare program fizesse a meg a kipateroltak egeszsegugyi koltsegeit, ha birja. A piac meg boldogan bearazza az emelkedo profit kilatasokat.

A mai gap felfele a Microsoft bejelentesenek volt koszonheto, hogy novelik a reszveny visszavasarlast, meg 5 centtal az osztalekot.

3)Szerdan senki nem lep semmit delutan 2-ig, tehat a computer algoritmusok fognak egymassal kereskedni, es ahol csak lehet, kiverik a stoploss-okat.

Egyenlore ovatosan a short poziciok felvetelevel, a FED akar elkepeszto meglepetessel is eloallhat.

4)Technikailag, kommentar nelkul, azert van par figyelemre melto teny SPY-rol:

-2 nap alatt 2 gap keletkezett SPY-ban. Ebbol az elso gap az aug.15-i “leszakado gap-el” egybe esik.
Igy hat 2 napja az araknak nincs semmi tamasza, 2 honapra visszatekintve..Az arak semmi ellenallast nem tanusitanak a lokdoses ellen.

-Minden SPY oscillator 90 korul, oversold allapotban van. MACD alacsonyabb csucsot csinalt, mint aug. elejen.

-HDGE mutato (a bull reszvenyek ereje) 2 eve nem latott melypontra esett. Most 14, januarban 28 volt.

-Az AD Advance-Decline gorbe, amely altalaban elobb csinal csucsot, mint SPY, most negativ divergencian all.

Cave.
The next major disaster could knock at the door.
Good luck.
pomperj
pomperj 2013. 09. 16. 09:29
Előzmény: #135  pomperj
#147
Azsiaban minden index emelkedese lassult.
Arra szamitok, hogy a het kivarassal es oldalazassal indul. Azsiaban es mashol is a piac sajat mozgasa korrekcio kezdodesere utal, ami inkabb rovid es oldalazo jellegu lesz. Ezt a kilatast a mar kialakult oscillator divergencia alatamasztja.

De minden erosen fugg az eheti FED taperingre kialakulo reakcioktol. Ott az inkabb “galamb”, a lazitas fenntartasat tamogato Janet Yellen lehet Ben utoda, mert Summers visszalepett. Ezt a piacok hetfon azonnali rallyval unnepelni fogjak. Egyebkent a FED merlegfoosszegenek novekedese maris lassult. Mindenesetre, a FED ulesre rallival erkezo piacok rizikoja magas.

1)A japan yen 20 bazispontot erosodott vissza 2 nap alatt, a NIKKEI meg laposan oldalaz. A fundamentalis helyzet is valtozatlan: Abe nagy lendulettel tamogatja a gazdasagi megujulast, a vallalkozasi kedvet es innovaciot, es megoldast kinal olyan regi problemakra mint az orias-allamadossag leepitese a megnovelt AFA bevetelekkel. De sajnos, ekozben a japan tulszabalyozas egesz obstrukciojaval es a regi erdekek vedelmevel kell harcolnia, ami oriasi fekezo erovel lassitja a fordulatot.

2)India is oldalaz, de ott az emelkedes folytatodasanak az eselyei jobbnak latszanak. A kovetkezo par napban meg egy emelkedo lendulet elkepzelheto. Am, ha a rupia ismert beszakad, akkor a Nifty konnyeden ujra zuhanasba fordulhat. A kovetkezo napok dontoek lesznek. Az RBI az elszabaduloban levo inflacio megfekezese erdekeben hamarosan lepesekre kenyszerul, aminek a hatasa nehezen kalkulalhato.

3)SSE index is oldalaz ket napja 2240 korul billegve. Egyik oldalrol a jo nyari honapi statisztikak emelik az erdeklodest, masreszt sorozatos downgrade cikkek fekezik az invesztorok lelkesedeset. Igen erdekes, hogy a Bank of America-t a Dow indexbol kiloktek, es a helyere bejovo Goldman Sachs csere nemcsak indokolatlan, hanem kiimondottan ertektorzito hatasu is, nos, GS eppen most megjelentetett egy Kinat leminosito jelentest.

4)Indoneziaban a multheti 25 bazispontos kamatemeles lefekezte a penz romlasat, es a piacok visszalendultek. A tobbi Delkelet Azsiai index erosen pozitiv szamokkal zart hetfon.
Törölt felhasználó 2013. 09. 15. 10:38
Előzmény: #143  Törölt felhasználó
#146
Nézd meg. De mindkét esetben kb. 295 körül emlékeim szerint, tehát az árfolyam ezt érdemben nem befolyásolta.
pomperj
pomperj 2013. 09. 15. 10:23
Előzmény: #144  pomperj
#145
Itt a link:
link
pomperj
pomperj 2013. 09. 15. 09:56
Előzmény: #139  Törölt felhasználó
#144
1)” A mostani értékelésed alapján pedig egy erősebb korrekcióra számítasz, jelzed hogy építed le a pozícióid. Lehet, hogy félreértelek, de az értékelésed nem teljesen van összhangba a korábbi ajánlásaiddal.”

Ez fontos tema, a velemeny valtoztatas gyakorisaga. Ami szerintem egyszeruen a valasztott investment strategia fuggvenye.

-Hosszutavu, buy-and-hold. Aki ezt valasztja, NEM valtoztat a velemenyen. Oriascegeket vesz, nem koveti, csak, legfeljebb evente parszor ranez, de nem valtoztat. Mint Warren Buffett. Annak nagyjabol a varhato hozama=inflacio%+GDP%, tehat most fejlett piacokon (DAX, SPY, NIKKEI) 3-4%, EmergingMarkets-en (SSE, BSE, BOVESPA, RTSI) meg 6-12% hozamra szamithat. Ezert van az, hogy en a Pacific orszagokra fokuszalok, de nem ezt a strategiat csinalom.
HA. Akkor ennyi a hozama, ha nagyjabol “atlagosan lep be. HA rosszul, pl. egy szokasos 15% hullam tetejen, akkor 5 evre konnyeden lehet nulla a valos hozama. Ha meg jol, pl. egy primary hullam aljanal, akkor sok ev alatt 1-2%-al jobb. En a blogon altalaban a primary hullam aljat szoktam javasolni orszagokra, regiokra, es cegekre is, a belepesre. Mert az majdnem minden idotavra es strategiara jo lehet.

-Primary Trend Invesztor. Akik ezt valasztjak, evente 1-3 alkalommal valtoztatnak velemenyt es poziciot, a primary emelkedest es gyengulest igyekeznek elkapni. Nagy es kozepes cegeket vesz. Elvi hozamuk maximuma, a benchmark, eppen 1-3 hullamnyi, tehat 20-40% kozott van, de ennek jo, ha felet-harmadat elcsipik, a tobbi idoben eltevesztik a trendet, es kiulik. Igy mukodik a nagy bef.alapok tulnyomo resze, varhato hozamuk 6-11%. Tipikus es jo strategia ebben a kategoriaban a Dogs of the Dow, Gividend Growth, DeepValue. En a pozicioim kb. 2/3-aban ezeket a modszereket hasznalom, fundamentalis alapon, de TA alapu belepessel. Igyekszem nem sokszor tevedni az iranyban, es a belepesben. Igen, kemenyen shortra is allok, ha ugy latom. A sajat max. bechmarkomhoz kepest manapsag mar csak kb. 5-8 pontot veszitek evente.

-Swing invesztor. Evente 10-14 alkalommal valtoztat velemenyt. Jellemzoen a havi ciklus hullamzasat tradeli, es elvi max. hozama 70-120% evente. A Portfolio blogban en ezt a velemenyemet irom le, jellemzoen 2 naponta gondolom ujra mindegyik regio helyzetet a mozgas es fundamentum valtozas figyelembe vetelevel. Igyekszem azonositani a vezeto cegeket, devizakat, a napi charton a rovid swing trendeket.

Tehat igazad van, a velemenyem gyakran valtozik, es raadasul jellemzoen 1 nappal kesobb publikalom, mint ahogy eszlelem. Ettol fuggetlenul, ezek a megjegyzesek egesz jol osszeilleszkednek. A pozicioim kb. 1/3-aban ezt a strategiat csinalom. Jellemzoen devizaknal eros leverage-el, reszvenyeknel 1-3 szoros leverage-el.

-Daytrader. Jellemzoen napi 1-2 iranyvaltas van (reggel 9-11 kozott es szokasosan 14-15 ora kozott), jol hasznalhato a fractal elmelet, tehat azokat tradeli, jellemzoen 1-5 perces oscillatorok szerint, de a 30 perces trendben. Persze, van sok mas daytrade technika. Elvi eves hozama 200-400% tud lenni, a valosagban is lattam mar olyan tradert, aki majdnem teljesit is ennyit. De nekem nem megy.

2)” USA részvényekre ráférne egy korrekció de amíg likviditás bőség van, a makró adatok relatíve jók, a cégek többsége elemzői várakozások felett produkál, addig én összeomlást nem várok.”

Ez is nagyon fontos kerdes. Igen, ez a tulnyomo tobbsegi velemeny most, sept.15.-en. En contrarian vagyok, amikor a tobbsegi velemeny nagyon elterjedt, mondjuk 93%-ban, mint most, akkor plane. Maganyos dolog, de en birom, hogy nem vagyok a nyaj resze.

NAGYON mas a velemenyem most SPY es DAX kilatasarol. Nem a multjarol, mert abban egyetertunk, de az mar a velemenybe beepult, es le van diszkontalva az arban.

Es le is irtam, miert gondolok mast: a kozelmult hasonlo tortenetei a fraktalisokban, a QE tapering eddigi tapasztalatai, es a technikai kep. Egyebkent is, 30 ev tapasztalata azt sugja nekem most, hogy olyan a setup SPY es DAX-nal, amit mar lattam, es aminek csunya vege volt.

Persze, tevedhetek.

Good luck.
Törölt felhasználó 2013. 09. 15. 00:21
Előzmény: #142  Törölt felhasználó
#143
No és milyenek voltak a két időpontban a kereszt árfolyamok?!
Törölt felhasználó 2013. 09. 14. 19:47
Előzmény: #141  Törölt felhasználó
#142
"Az állami deviza adósságot tudatosan próbálják lecserélni forint kötvényekre."

Íme a tények:

Államadósság

2012. dec. 31.
deviza: 8327 mrd
Ft: 12042 mrd
deviza arány: 40.2%

2013. júl. 31.
deviza: 9190 mrd
Ft: 13114 mrd
deviza arány: 40.9%

forrás: www.akk.hu

Törölt felhasználó 2013. 09. 14. 19:12
Előzmény: #140  Törölt felhasználó
#141
Az MNB lépései beleillenek ebbe a modellbe, tehát vedd tudomásul, hogy nem érdekli különösebben őket, ha gyengül a forint. Egy éven belül leépítik az önkormányzati, vállalkozói és lakossági deviza hiteleket. Az állami deviza adósságot tudatosan próbálják lecserélni forint kötvényekre. A belföldi állampapír vásárlás növekedése pedig sikertörténet.

Az MNB forrás transzferét egyébként kifejezetten jó lépésnek tartom, nem világos vajon szélső liberális fórumozóknak mi a problémája. Jelen esetben az a helyzet, hogy a bankok olyan hiteltermékeket bocsátanak a vállalkozások és ügyfelek rendelkezésére amely nem teszi lehetővé a kiszámítható likviditásmenedzselést. De hogyan is tehetné, ha a bankok hasra ütésszerűen bármikor emelhetik a hitelkamatokat.

Családtagom másfél éve vett fel szabad felhasználású forint jelzáloghitelt, törlesztő részlete (nem volt kedvezményes indulásra) a három kamatperiódus alatt 17%-al emelkedett. Mindezt tette úgy, hogy likviditásbőség volt az elmúlt időszakban a világban (most is az van) és csökkenő a kamatkörnyezet Magyarországon. Kérte a Raiffeisent, hogy tételesen indokolja az emelést, vezesse le számszakilag, hogy jön ki az a törlesztő részlet növekedése. Tételesen nevesítse, milyen költségtételek miatt történt az emelés és mutassa be ezek százalékos mértékét. A Bank üzleti titokra hivatkozva megtagadta a tájékoztatási kötelezettségét. Most a PSZÁF-nál hever az ügy, hogy ott szabotálják el!!!

A vállalkozásoknál hasonló a helyzet, egész egyszerűen nem tudják sem betervezni, sem kigazdálkodni a hitelköltségek folyamatos emelkedését. Ilyen helyzetben az MNB lépése szükséges rossz. Úgy nem javaslom végletes kritikát megfogalmazni, hogy a helyi sajátosságokat nem ismered. Az itteni beírások nem reprezentatívak, ezek szélsőséges liberális a nagytőke érdekét megjelenítő kritikák. A kisvállalkozások ennek a lehetőségnek örülnek, mint egy falat kenyérnek, ha lesz költségvetési terhe, a többlet adóbevételek nyilván kiegyenlítik a kamat támogatás többlet kiadási vonzatát.

Ami az OTP illeti szerintem felnyomják 4500-600 forintig jövő héten, majd ezt követően visszakorrigálhat a mostani szintekre. Novemberben ha az adósmentés csak a lakás célú deviza hitelre terjed ki, illetve a terheket több évre elosztják akár 5000-ig is felnyomhatják az árfolyamot. Ha radikalizálódik a Kormány álláspontja (ezzel nem számolok) átmenetileg 3600 közelébe is lemehet az árfolyam.

Az USA részvényekre ráférne egy korrekció de amíg likviditás bőség van, a makró adatok relatíve jók, a cégek többsége elemzői várakozások felett produkál, addig én összeomlást nem várok.

Az Európai és fejlődő piacok finoman fogalmazva továbbra is elég nyomottak. Pár Európai cég sokat ment fel, de a bankszektort kifejezetten alulértékeltnek tartom.

A DAX a német választások elötti ideges hangulatban 2-3%-ot korrigálhat, de ez jó alkalom lesz a vásárlásra...

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek