Topiknyitó: Portfolio 2010. 04. 02. 08:49

Ázsia: mérsékelt optimizmus  

Ugrás a cikkhez
Mérsékelt optimizmus és zömében enyhe pozitív elmozdulások jellemezték az ázsiai börzéken a kereskedés irányát. Jót tett a hangulatnak a tegnapi jó amerikai foglalkoztatottsági adat és az amerikai indexek erősödése is. A főbb indexek közül az 1...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=1&i=131019
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2013. 09. 10. 10:57
Előzmény: #99  Törölt felhasználó
#100
Egis újra nyílt 20200-on.
Törölt felhasználó 2013. 09. 10. 10:55
Előzmény: #98  Törölt felhasználó
#99
Egis már záródott is (20200-20320).
Törölt felhasználó 2013. 09. 10. 10:54
Előzmény: #97  Törölt felhasználó
#98
Magyar piacon Richter és Egis longba léptem...
Törölt felhasználó 2013. 09. 10. 10:20
Előzmény: #96  Törölt felhasználó
#97
A HDB longomat már említeni sem merem...
Törölt felhasználó 2013. 09. 10. 10:20
Előzmény: #95  pomperj
#96
Továbbra is van DBK, Ing, Sberbank, DBK, Santander, CBK, ORCL longom. A múlt heti jappán banki pakkom is megvan, de bizonytalan a környezet, ezért realizálok, majd lejjebb visszaveszek.

De lehet, hogy túl óvatos vagyok elismerem. De a Szíriai háború nem lefutott meccs, a pénzhatalmi rendszerek Szíriát és Iránt szét akarják cincálni. Ellensúlyozza a kérdéskört, hogy Izraelnek sem érdeke Szíria destabilizálása. Ki derül ki az erősebb, szerintem végül kikényszerítik a háborút...
pomperj
pomperj 2013. 09. 10. 10:12
Előzmény: #93  Törölt felhasználó
#95
Nem akarok beleszolni a startegiadba. Csak nem ertem, miert szorod ki a pakkjaidat a rally kozepe tajan? Ilyenkor masok meg hozzaadnak (!).

Az emelkedes sebessege mostanaban maximalis, ezt minden index igy mutatja, (plane az Azsia es Delamerikaiak),

tehat minden TA nelkul is nyilvanvalo, hogy a rally kozepe tajan, tehat Elliott szerint (3) of 3ben jarunk, es meg van benne szepen.

link

Megindult portfolio.hu-n is a cikk gyartas arrol hogy az Emerging markets "aggodalmak tulzottak", es vegre elso cikkek elojottek a bond piac oriasi problemairol. Az investment filozofia eppen abba az iranyba valtozni latszik amit egy eve predikalok...egyenlore, szerencsere, nemi sikerrel.

Good luck.

pomperj
pomperj 2013. 09. 10. 10:02
Előzmény: #87  pomperj
#94
1)Argentina utolso 10 eve

Amikor majus.25-en Chistina Fernendez Kirchner nagy partit szervezett 10 eves hatalomra jutasi evfordulojukra, meg kevesen gondoltak, hogy a tangok, ballerinak, es a szeles gesztusokkal kisert unnepi beszedek sem tudjak megakadalyozni, hogy a valasztoknak vegkepp eleguk legyen a Kirchner hazasparbol.

“Tetszik vagy sem, ez gyoztes evtized, nem a kormanynak, hanem az embereknek” deklaralta sokszor. Ellenfelei elveszett evtizednek, eltaposott demokracianak neveztek ugyanezt.

A 10 turbulens ev kezdete ranyomta belyeget a tortentekre. Egy csodben levo orszagot orokoltek, az adossag 80Mrd Usd volt, a nep elszegenyedett, eroszakos demonstraciok es politikai kaosz
uralkodott.

A Kirchnerek eloszor koncentraltak a hatalmi gepezetet, es hatarozottan hozzalattak atalakitani az orszagot. Egyes akciok nagyon nepszeruek voltak. Letargyaltak a hitelezoikkel a tortenelem legnagyobb allamkotveny leertekeleset, felere csokkentve az Argentin allamadossagot. Emeltek a minimal bereket, penzt pumpaltak lakasepitesbe es infrastruktura fejlesztesbe. Szerencsejukre az agrartermek arak emelkedtek, a gazdasag beindult 4 ev stagnalas utan.
Atalakitottak az alkotmanybirosagot, hatalmuk ala vontak a birosagokat, es uj biro-kinevezesi rendszert vezettek be.

Am egyes ugyekben tulzasba vittek a “nagy allam, nagy kormany” koncentraciot. Tobbsegi parlementarizmus helyett dekretumokkal kezdtek kormanyozni. A Statisztikai Hivatal meghamisitotta a valos inflacios es GDP szamokat. A Media hivatal elnyomta az ellenzeki sajtot. A kulfoldi befektetok rovid ido utan tavoztak, es mert semmi penz nem volt eleg az allami kiadasokra, emelni kellett az adokat. Amikor mar a fold-adokat es agrartermek adokat is emeltek, hirtelen a parasztok tamogatasa eltunt, utlezarasok es elelmezesi sztrajkok kezdodtek.

A Kirchnerek azzal valaszoltak, hogy allamositottak a nyugdijpenztarakat. Atalakitottak a valasztasi rendszert, hogy “megkimeljek az orszagot a negyevenkenti valasztasi traumatol”. Fokoztak a nyomast az ellenzekre. Ez 2010-ben meg eleg volt a valasztasi gyozelemhez.

Am most mar hiaba mondja Christina tipikus populista fordulattal, hogy “Miert kellene WallStreet-I bankarokat gazdagitanunk, amikor argentin gyerekek eheznek?”, az ellenzek megszervezodott, es az elovalasztasi eredmenyek eleg egyertelmuek ahhoz, hogy legutobb mar kijelentse: “Nem vagyok orok, nem is akarok az lenni”.

Az erzelmi politizalas ideje lejart Argentinaban. Oktoberben a valasztasokon mar semi eselye sincs.

Am a lenyeg:
A MERVA tozsdeindex nagy lepesekkel emelkedik, az extrem alulertekelt argentin bankok szarnyalasba kezdtek, es napi 2-5%-al emelkednek.
Go long: Grupo Galicia Bank, Banco Marco, Banco Frances, Soqumich, Telecom Argentina.
Nagy rally van folyamatban.
Don't cry, Argentina!

2)Japanban Abe utasitotta kormanyat, hogy a tervezett AFA emelest (5%-rol 8%ra!) kompenzaljak olyan tervek elkeszitesevel, amivel a lakossag terhei csokkennek. NIKKEI 2 nap alatt 4%-ot emelkedett.

3)Kinaban fantasztikusan jo a havi statisztika, a kisker. forgalom 13%-al nott, a gyartasi oitput majdnem 10%-al emelkedett.
A Shanghai Index emelkedoben van, sot, gyorsul a rally.
Törölt felhasználó 2013. 09. 10. 09:30
Előzmény: #89  Törölt felhasználó
#93
Úgy tűnik ezt elsiettem, de feljebb van még pár pakkom (DBK).
Törölt felhasználó 2013. 09. 09. 22:08
Előzmény: #88  pomperj
#92
Bár már a sokat szenvedett Sberbank is megindulna komolyabban, van hova visszaerősödni!
Törölt felhasználó 2013. 09. 09. 15:58
Előzmény: #89  Törölt felhasználó
#91
Egy pakk ING longot is kiszórtam!
Törölt felhasználó 2013. 09. 09. 15:46
Előzmény: #88  pomperj
#90
Bezzeg a MOL nem követi az irányt felfelé...
Törölt felhasználó 2013. 09. 09. 15:39
Előzmény: #88  pomperj
#89
DB és BNPQY longomat kiszórtam 2,5% nyerőben. (A bizonytalan időkben, inkább gyorsan realizálok.)
pomperj
pomperj 2013. 09. 09. 12:48
Előzmény: #78  pomperj
#88
Gazprom kitort felfele.
Szep rally var az orosz gaz- es olajosokra.
link
pomperj
pomperj 2013. 09. 09. 09:54
Előzmény: #81  pomperj
#87
2)Az Indiai rupia majdnem elerte a 70-et, amikor 3 napja a csucson jart. Azota a gyengules atvaltott erosodo iranyu korrekcioba, es most mar Fibo 38%-nal, 65-nel billeg. Azt gondolom, hogy egy kisebb fel-korrekcio jon, de a rupia magara talalasa folytatodni fog a Fibo 50-62% sav iranyaba.
Ha ez a korrekcio egy hosszabb idoszak korrekciojanak bizonyulna, amire magasak az eselyek, hiszen a rupia-panik extreme eros volt, nos, akkor rupia egeszen 54-56 savig is erosodhet.

Ennek a mozgasnak parallel tukrekent a Bombay Stock Exchange index folytatja az emelkedest. Egyenlore az emelkedes toretlen, az oscillatorok emelkedo iranyt jeleznek. Meg nincs kozel ellenallasi sav sem, a bankok pl. ICICI vezetik a rallyt.

3)A kinai Shanghai SE index elhagyta ma reggel a 2200-as szintet is, es egyenletesen emelkedik. Kina erosodese mar nem hagyhato figyelmen kivul a nagy alapok szamara sem, a penz kinaba iranyulo aramlasa hamarosan ujra megindul.
Tovabbra is, kozeptavra bull a kilatas, bar nehany napos tavlatban johet kisebb korrekcio. Raadasul Shenzen index ma 3.5%-ot erosodott, ami szokasosan nagyon jo elojel.

Good luck.
pomperj
pomperj 2013. 09. 09. 09:21
Előzmény: #85  pomperj
#86

Az Azsiai G20 orszagok a penteki petervari komferencian azzal a dilemmaval talalkoztak, hogy az amerikai gazdasag lendulettel javul, az europai eppen pozitiv teruletre fordult, es a sajat kilatasaik is lassan javulni kezdenek,
am, a FED tapering miatt a monetaris hatter rosszabbodasa miatt ujabb turbulenciakkal kell szamolniuk es ezeket sajat erobol kell kompenzalniuk. Az a megallapodas, hogy 100Mrd USD deviza tartalekot hoznak letre, es megallapodtak a munkaeropiac elenkitesenek kozos programjaban, nos, ezek igen pozitiv es realis elkepzelesek az emerging orszagok gazdasagai elenkitesenek elosegitesere.

1)A 2020-as Olimpiai jatekokat Tokio nagy tozsdei rallyval unnepelte, es hetfo hajnalban 2.5%-ot ugrott NIKKEI index.
Jogosan. Tokio jelentos kozlekedesi es infrastrukturalis fejlesztesek ele nez, es turisztikai agazat nagy lokest kap a kovetkezo 7 evre, igy ezeknek a cegeknek a kilatasai ujra erdemben javultak. A japan onbizalomnak is nagyon jot tett, hogy Abe sugarzo onbizalmat kulso tenyezok is erositik.

A mar 24 eve tarto japani orias-recesszio veget talan epp a IOC eheti dontese harangozta ki az egesz vilagnak.

A NIKKEI mar 14200-nal jar, es a csatorna meredeken felfele fordult. Azt gondolom, erdemes a rallihoz csatlakozni meg mindig, hiszen a lendulet elso ellenallast csak 14800 korul talal; de valojaban a jo hangulat Japanban meg mindig nem a kulfoldiek vasarlasaira epul, tehat van tere a joval magasabb cel arak eleresenek is.

2)Ne felejtsuk el, hogy Tokio elott meg Rio rendez football vilagbajnoksagot es Olimpiat. A Brazil tozsde a napokban a felfele indulo nagy rally minden jelet megmutatta. Nem lennek meglepve, ha 3 ev mulva Braziliaban a mai tozsdeindexek 2.5-3-szoros ertekeit latnam.

A hajtoerok nagyok, a mai brazil kozhangulat melyponton van, a tozsde sokeves melypontot hagyott el eppen. Mindenkinek ajanlom az allokacioban Brazilianak tulsulyozast. Sok jo brazil ceg van, melyek nagyot profitalnak majd a kovetkezo 3 evben.

link

folyt. kov.
pomperj
pomperj 2013. 09. 08. 11:08
Előzmény: #81  pomperj
#85
Brazilia tele van rossz hirekkel, utcai demonstraciokkal es politikai botranyokkal. Minden contrarian invesztornak erdemes hat mostanaban korulnezni, milyenek ott a lehetosegek.

A Brazil egeszsegugy romokban hever a kozvelemeny szerint, a naluk sokkal fejletlenebb orszagokban is sokkal tobb az orvos, ugyhogy a kormany sokezer orvost akar importalni “Mais Medicos” (tobb orvost) nevu bevandorlasi programjaval, es extreme magas fizetesekkel akarjak orvosolni az orvoshianyt.

Ekozben egy brazil diplomata fegyveres kiserettel kicsempeszett Boliviabol egy ismert ellenzekit, es emiatt oriasi nemzetkozi botrany kerekedett.

Sokkal fontosabb, hogy a Brazil gazdasagi elorejelzesek a 3 evvel ezelott 4-5% novekedesrol 2% kozelebe estek. Jo ideje tart a trend, hogy a Kinaba iranyulo nyersanyag, vaserc, mezogazdasagi export az ottani lassulasi hirekre esett, a nyersanyag arak lezuhantak. A Brazil deviza 3 ev alatt 60%-ot vesztett ertekebol. A munkanelkuliseg nem sokat nott, a berek emelkedtek,a nemzetkozi versenykepesseg latszolag esett, a vasarloi onbizalom melyponton van.

A brazil kormany nagy infrastruktura programokat hirdetett (repterek, kikotok,stb) es a gazdasagi miiniszter szerint a fellendules mar az utcasarkon van.

A brazil tozsde, a Bovespa 3 eve oldalazo-eso trendben van, a 2008-as csucsokttol kb. Fibo 62% korul.
Csakhogy.
Csakhogy az utolso 2 honapban egy klasszikus double-bottom format csinalt, es par napja eros momentummal emelkedik.
Erdemes ranezni a brazil cegekra, fokepp a ciklikusakra. A brazil olajtarsasag PBR, a privat bankok pl. Banco Bradesco BBD, a fogyasztasi cegek pl. Ambev, es az energiaszolgaltatok is igen biztatonak neznek ki.
link

Good luck.
Törölt felhasználó 2013. 09. 06. 17:07
Előzmény: #83  pomperj
#84
Köszi!

Beszálltam SMFG ADR-be egy kis pakkal.
pomperj
pomperj 2013. 09. 06. 15:40
Előzmény: #82  Törölt felhasználó
#83
Itt vannak a nagy japanok, ezek NYSE Big Board-on ADR-ek;
van osszesen 285 ADR NYSE-ban, de szerintem ott csak ezekben van eleg likviditas is egy rendes poziciohoz.

CEGNEV NYSE-TICKER
CANON CAJ
HONDA MOTORS HMC
KONAMI KNM
KUBOTA KUB
KYOCERA KYO
MITSUBISHI BANK MTU
MIZUHO BANK MFG
NIDEC NJ
NIPPON TELECOM NTT
NOMURA NMR
NTT DOCOMO MOBIL DCM
ORIX LOANS IX
SONY SNE
SUMIMOTO BANK SMFG
TOYOTA TM

Kis megjegyzes:
Az argentinok utan meglodultak a Brazilok is, pl. Banco Bradesco tegnap oriasit ugrott; sajna nem voltam benne.
Törölt felhasználó 2013. 09. 06. 13:57
Előzmény: #80  pomperj
#82
Megkérhetlek, hogy az amerikai piacon is elérhető japán bank részvényt, vagy adr-t javasoljál.

Kösz,
pomperj
pomperj 2013. 09. 06. 13:06
Előzmény: #80  pomperj
#81
2)Indiaban a BSE zuhanasa atcsapott fel-le-fel sorozatba, tehat nyilvanvaloan keresi a fordulatot. Az utolso 2 nap index emelkedese mar 4% feletti, es mostmar a bankok vezetik a rallyt, HDFC 7%, ICICI bank 12%-ot ugrott. Az uj ReserveBank kormanyzo, Raghuram Rajan, aki egyebkent az IMF-tol erkezett, elso nyilatkozatait azonnal megvette a piac. Nyilvanvalo a bizalom iranta.

Bejelentette inflaciokoveto allamkotvenyek bevezeteset, ami Indiaban nagy nepszerusegre szamithat. Uj FX swap ablakot nyit az indiai bankok es RBI kozott. A volatilitas csokkeni fog, hiszen a likviditasi helyzetet javitjak. Nyilvanvalo, hogy pont ezekre vagyott a piac. Rupia kepessege a meglepetesekre meg nem mult el Ezzel egyutt, kozep tavon nem lennek meglepve, ha India 4 ev ota a legnagyobb rallival unnepelne a monetaris fordulatot.

link

Rovid tavon mar Nifty 5700-nal jar, es a Keltner csatorna is felfele fordult, es felso ele 5850-nal jar. De nem hiszem, hogy a rallynak ott maris vege lenne. Inkabb 6000-622 korulre varoom az elso korrekcio kezdetet.

3)Shanghai kulon vilag maradt. Tovabbra is lassan emelkedik, apro hullamokkal, es elkepzelheto, hogy egy ideig igy is marad. Inkabb az erdekes, hogy a ciklikus cegek (nyersanyag, olaj, bank) jobban teljesitenek az atlagnal, ami jo elejel lehet hosszabb tavra is.

4) A kisebb indexek, KOSPI, Taiwan, HangSheng vezetesevel gyorsan emelkednek, sot a csatornajuk felso elet is attortek. Singapore meg mindig a fordulaton dolgozik.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek