Topiknyitó: Portfolio 2010. 04. 02. 08:49

Ázsia: mérsékelt optimizmus  

Ugrás a cikkhez
Mérsékelt optimizmus és zömében enyhe pozitív elmozdulások jellemezték az ázsiai börzéken a kereskedés irányát. Jót tett a hangulatnak a tegnapi jó amerikai foglalkoztatottsági adat és az amerikai indexek erősödése is. A főbb indexek közül az 1...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=1&i=131019
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pomperj
pomperj 2013. 09. 06. 09:49
Előzmény: #77  pomperj
#80
Azsia regionalis indexei folytatjak az emelkedest. Tovabbra is eltero mertekben, fokepp a deviza erejenek fuggvenyeben.

0)A kovetkezo napok volatilisnek igerkeznek EUR/USD viszonylatban. Es EUR/HUF viszonylatban is.

A par augusztus veget almos korrekcioban toltotte, es EUR/USD egeszen 1.345-ig erosodott, tobb mint 100 pip-et. Sokan az EUR rally folytatodasat varjak; szerintem forditott a helyzet, az USD erosodesenek adok nagyobb eselyt. Raadasul fundamentalis okom is van ra, mert a Treasury hozamok 1.5%-rol mar 3% fele jarnak, es ezt a valtozast meg (legalabbis szerintem) nem diszkontalta a piac, de ez nem tarthat mar sokaig!

Ekozben az ECB kepesnek latszik tovabbra is alacsonyan tartan a kamatokat. A kamatkulonbseg jo csuszda arra, hogy a penz USD-be folyjon at, erositve az USD keresletet. Durva less sokaknak, amit gondolok: az EUR/USD kozeptavon 1.15 szintig is sullyedhet.

Aki HUF-bol menekulne, annak ezt a trended is erdemes figyelembe venni.

1)A Japan kormanykotvenyek arai marcius vegen csucson voltak, aprilis-majusban lezuhantak 4%-ot, es azota mostanaig 3 hullamban visszaemelkedtek Fibo 62%-ot, tipikus korrekcios mozgasban es atfedesekkel. A japan kamatok is ezzel szinkronban, forditottan mozogtak. Az utolso napokban a chart mar tele van nyilvanvalo divergenciakkal, igy nem lennek meglepve, ha az osz ujabb es talan meg nagyobb esest hozna JGB-ben.

A dolog azert fontos, mert a JGB-kbol varhatoan kimenekulo penz hova mehetne mashova fo iranykent, mint japan reszvenyekbe? Raadasul mar tudjuk, hogy majusban, a legnagyobb JGB zuhanas kozben a NIKKEI eppen a legmeredekebben emelkedett. A kulfoldiek tovabbra is szivesen vesznek a meg mindig alulertekelt japan reszvenyekbol; es osszehasonlitaskent, a japan bankok sokkal olcsobbak pl. az OTP-nel, a kilatasaikrol nem is szolva.

A lenyeg az, hogy erdemesnek tartom ujra ranezni a japan reszvenyekre. Megerositem az egy hete irt velemenyem, hogy japan reszvenyek iden osszel szep kilatasokkal kecsegtetnek.

Azota csak 3-5%-ot emelkedtek, de emlekeztetoul, tavasszal majdnem 75%-ot emelkedett NIKKEI, es akik a yen gyenguleset is hedgeltek, azoknak ez a szam netto USD haszon volt.

Kulon is erdemes a Yen gyengulesere gondolni, es a poziciot talan eppen ugy kell megismetelve strukturalni, ahogy januarban javasoltam a leveraged SHORT poziciot. Akkoriban kellemes 400%-ot hozott.

Foly. Kov.
Törölt felhasználó 2013. 09. 05. 20:38
Előzmény: #78  pomperj
#79
Gratulálok az argentin papírok szárnyalnak, bejött a prognózisod!
pomperj
pomperj 2013. 09. 04. 09:01
Előzmény: #77  pomperj
#78
5)Az argentin korrekcio mar 1 hete tart, es ugy tunik, nagyjabol vege is van. Ujabb kitores kovetkezhet felfele.
A batrabbaknak A banokoat, az ovatosabbaknak YPF-et, az olajceget javaslom megnezni.
Itt a chart:
link

6)Nagyon igeretesen alakul az orosz RTS index, es vele TRF is. Bar nem koveti az Azsia mozgast, sajat ritmusa van, de mostanaban egyre laposabb a korrekcio, egyre biztosabban tartja magat.

Szerintem keszul a kitores. Gazprom-ot erdemes megnezni.
link
pomperj
pomperj 2013. 09. 04. 07:51
Előzmény: #73  pomperj
#77
Azsiaban a rally folytatodik.
Az egyes regiokban a devizak eltero ereje miatt kulonbozoek a rallyk kilatasai.

1)Indiaban a rupia exponencialisan zuhano gorbe menten gyengul tovabb. Ennek kovetkezteben Sensex is ujra esik. Am az elozo 3 napon a Nifty index korrektiv rallyja arra utal, hogy amint rupia kicsit is magara talal, az indiai reszvenyek erosodni fognak. De egyenlore semmi ertelme long probalkozasnak.

India nem hasonlit semmiben Kinara, nem exportvezerelt gazdasag. Van egy regota tarto inflacio problemaja, es van az allami deficit problema, akarcsak Torokorszagnak volt 5 eve. Az inflacios problema a rupia mostani valsaga utan alighanem hosszabb ideig kiesik, es konnyen elofordulhat, hogy a gazdasag jobb allapotba kerul a recovery kovetkezteben. De ez most meg csak talalgatas.

2)A japan NIKKEI ma hajnalban mar 14.000 felett jar. Igaz, a Sziria kockazatok miatt inkabb oldalaz most, de mivel Yen sem esett vissza a rezisztencia vonal ala, a Japan NIKKEI kitoreset felfele sikeresnek tekinthetjuk.

A kovetkezo hetekben es honapokban a rally folytatodasara szamitok, es most mar a fundamentalisan jo hireknek is meg kell erkezniuk, ami ala fogja tamasztani a lelkesedest. A minimalis cel 14.500, az oldalazo haromszog felso ele. Az addig kialakulo momentum nagysagabol mar lehet latni, mire szamithatunk utana.

Szerintem Japan ezzel a kitoressel lezarta a 24 eves bear idoszakot. Egeszen keves kell ahhoz, hogy sokan eszrevegyek: megvolt a fordulat, Japanban akar evekig tarto bull kovetkezhet.

3)Kinaban az SSE Composite tovabb kuszik felfele. ASX szokas szerint koveti Kinat, mar 5200 fele emelkedik.

4)KOSPI, Taiwan, HangSeng mind emelkednek, talan Singapore a leggyengebben. Mivel a rally a kicsi piacokon mindenutt eros, a mult havi esest mindegyik piacon korrekcionak tekintem egyenlore, es Azsiat tovabbra is jo kilatasokkal ajanlom a globalis piacok befektetoinek.
Törölt felhasználó 2013. 09. 03. 08:48
Előzmény: #75  pomperj
#76
Robbantott a Japán Nikkei
link
pomperj
pomperj 2013. 09. 03. 07:06
Előzmény: #72  pomperj
#75
Special update:
A Japan YEN kitort felfele, ahogy vartuk. Ma hajnalban 99.4 szintig gyengult USD ellen, ennek megfeleloen NIKKEI is nagyot (2%) ugrott fel.

A kitores meg bizonyulhat fals-nak, de kicsi az eselye.

Go long Japan.
Go leveraged short YEN.
pomperj
pomperj 2013. 09. 02. 16:55
Előzmény: #68  Törölt felhasználó
#74
Feltettem DAX-rol egy kulon chartot a website-ra.
link

Tovabbra is eleg nagy, 30%-os kockazatnak latom most DB-t vagy mas nemet cegben poziciot venni.

Good luck.

pomperj
pomperj 2013. 09. 01. 23:01
Előzmény: #72  pomperj
#73
3)Kinaban a Shanghai Composite Index lassan maszik felfele, miutan mult honapban tesztelte a 20 eves trendvonalat es felfele pattant rola. A kis-kapitalizacios indexek mind emelkednek Kinaban, BIDU pedig (a kinai google) tovabbra is vezeti az indexet felfele.

Raadasul a napokban megjelent ingatlan-ar statisztika szerint a nagyvarosokban mindenutt 14-17%-al emelkedtek egy ev alatt a lakasarak…ez nem a lakaspiac es a konjuktura kifulladasara utal, hanem eros keresletre. Ebben a helyzetben Bull poziciot javaslok a kozeptavon gondolkodoknak Kinaban is. Meg ez az evtized konnyeden hozhat 5 tele zsakot is az eroskezu befektetoknek.

4)Az ausztral ASX All.Ord. index mar 4 eve gyotri a befektetoket oldalazo mozgassal a 4200-5500 kozotti savban. Am most Ausztralia tele van politikai botrannyal, nagy az elegedetlenseg mindket nagy parttal, uj kis partok bukkannak fel naponta.... pont ahogyan a korrekciok melypontjan lenni szokott.

A valasztasok utani mezeshetek nincsenek messze, Azsia nyersanyagokat akar, az ausztral banyacegek jol mukodnek, tehat egyutt allnak a feltetelek, hogy egy szep rally jojjon ossze belole.

Good luck.
pomperj
pomperj 2013. 09. 01. 22:33
Előzmény: #67  pomperj
#72
1)Az India Nifty Index aug.14 ota szukulo ekben, 5 sub-hullamban esett, am mar szerdan megfordult es hetfo reggelig 5500-ig emelkedett. A napi Keltner csatorna felso vonala most 5800 korul van, es nagyon meglepo lenne ha legalabb addig nem vinne fel ez a lendulet, mielott kisebb korrekcio kezdodik. De ennel tobbrol is lehet szo.

SENSEX hosszabb tavra kitekintve is jo vetel lehet mostanaban, a bear oldal augusztusban alaposan kiadta az erejet, es a 3 hetes indiai szuper- panik gyorsan leepuloben van. Kozep es hosszutavon az emelkedo India trend folytatodasat valoszinubbnek latom. BSE 3 evtizedes hosszutavu emelkedo trendvonala nem sokkal van a mostani szint alatt, es eleg konnyu ugy szamolni a hullamokat, hogy csupa Elliott 1-2 sorozat legyen, elokeszitve egy sokhonapos latvanyos (3) rallyt.

A leginkabb pozitiv jel BSE kozeptavu jovojere az, hogy a BSE infotech index tovabb emelkedett a 3 hete tarto panikbear hangulat ellenere, es a 2013 marciusi 5500 szintrol mostanra 7500-ig emelkedett, mikozben SENSEX az iden minuszban van. Ez a divergencia nagyon biztato jel BSE hatralevo idei kilatasaira nezve.

Az pedig kulon erdekes, hogy ez az interpretacio egybevag azzal, hogy az Economist eppen a multheten valasztotta a bepanikolt Indiai elefantot a cimlapja kepenek, pontosan osszhangban a regi Paul Montgomery tezissel, hogy az ujsagok cimlapjai mindig olyan trendeket abrazolnak, amiknek eppen veguk van.

A mult honapban egyebkent a BRIC-re is hoztak egy pesszimista vezercikket, es lam, ra par napra Argentina nagy rallyba kezdett. Ugy latszi, Paul-nak megint igaza lesz.

2)Japanban a NIKKEI tovabb teszteli a mar 24 eves lefele mutato csatorna felso trendvonalat. Es akorul hintazik hetek ota, egy szukulo haromszogben, aminek 3 pontja mar megvan. Rovid tavon emelkedest varok (d) hullamban, es 1-2 heten belul ebbol ki kellene tornie, varakozasom szerint felfele.

Raadasul a Yen 97-99 kozott toltotte az egesz augusztust, most 98 korul tanyazik, es ugy nez ki, mintha kis cup-and-handle formaban kitoresre keszulne 110 fele; ha igy lesz, es varakozasom szerint BOJ is besegit kicsit, akkor ez ujabb nagy lenduletet fog adni NIKKEI emelkedesenek is.

Ettol fuggetlenul, az azsiai befektetoknek ujra ajanlom megnezni Honda es Toyota, a ket legnagyobb japan exportor ceg reszvenyeit. Egy honapja TM-rol reszletesen irtam, HMC pedig epp befejezni latszik (4) haromszog formajat, es felfele kitorese akar napokon belul varhato.

folyt.kov.
Törölt felhasználó 2013. 09. 01. 20:56
Előzmény: #69  pomperj
#71
Meglátjuk. Mindenesetre az eu bankpapírok keményen estek az elmúlt héten. A ING és BNPP papírokat is keményen megütötték pénteken. Lehet, hogy pár hétig esünk, de a bank papíroknak illene valamennyit korrigálniuk. (Persze nem az USA bankoknak.)

Az olaj papírok is erősödhetnének, elképesztő, hogy az orosz olaj papírok ilyen szituációban sem tudnak érdemben erősödni. A MOL-t csak a hóvégi felhúzás mentette meg az eséstől. Kíváncsi vagyok, hogy a támasz a Szíriai bizonytalanságok közepette (az olaj ár emelkedés ellenére) eleshet vajon?! Én már semmin nem csodálkoznék!

Továbbra is az a véleményem mint hetekkel ezelőtt, USA esetén indokolt egy korrekció (2-3%-os), de az eu részvények a javuló kilátásokat is figyelembe véve véleményem szerint alul értékeltek. Az emelkedésben bizony az eu és a fejlődő piacok erősen le vannak maradva az USA indexeitől.

Jelen pillanatban kivárok, long pozícióimat csak lejjebb nagyon óvatosan bővítem.
pomperj
pomperj 2013. 09. 01. 10:29
Előzmény: #69  pomperj
#70
Legtobb Azsia index esik a tobbivel tandem, fokeppen a devizak gyengelkedese hajtja oket lefele. Am masokkal ellentetben azt gondolom, hogy az eladas megsem egy penzugyi krizis kezdete Azsiaban, hanem epp forditva: a krizis a vege fele jar.

Igen erdekes megerosites a Sziria index DWX, mely a 2 eves polgarhaboru varakozasait megcafolva EMELKEDETT 800rol 1200ig tavasz ota, es most is CSUCSKOZELben van.
pomperj
pomperj 2013. 09. 01. 10:23
Előzmény: #68  Törölt felhasználó
#69
Atnezve a fo indexeket, a kovetkezo a globalis velekenyem:

Europaban FTSE maj22 volt a csucs 6876 szinten.Elnezve a format, az eses gyorsulni fog a kovetkezo hetekben es honapokban.
DAX szinten maj22 volt csucson, masodik csucsa gyengebb es formaja alapjan minimum hetekig esesre szamithatunk.

NYSE kisse magasabb csucsot csinalt aug.2, de az eses eros es csunya azota, es az okos penz mar majus eleje ota menekul kifele. Nem ok nelkul.

folyt. kov
Törölt felhasználó 2013. 08. 29. 16:32
Előzmény: #67  pomperj
#68
Vettem BNPQY adr-t. DB közel 10%-ot esett, nagyon kíváncsi vagyok meddig tudják még lent tartani.

Az év hátralévő részében egyre jobbak a német gazdasági kilátások, csak arra tudok gondolni, hogy pár gyengekezű longossal akarják a pozíciókat eldobatni...
pomperj
pomperj 2013. 08. 29. 11:43
Előzmény: #58  pomperj
#67
Az Azsia indexek ma felugrottak, reszben a jobb NYSE hirek hatasara, reszben mert a Sziria akcio kesik, es egyebkent is mar lediszkontalta a piac.

1)Japan yen ismet megfordult, es ennek megfeleloen NIKKEI emelkedett. Mar olyan szuk savban van az oldalazo yen haromszog, hogy 1-2 napon belul ujra beleutkozik az also vagy felso vonalba. Tovabbra is a yen gyengules iranyu kitoreset varom, idoszerunek latszik felepiteni a tervezett leveraged short yen poziciot. Nikkei: Go long.

2)Kina semmire ra se hederit, sajat tempojaban billeg SSE a 2100 szint korul.

3)India rupia annyira oversold, hogy most mar muszaj visszaugrania. Ez ma megkezdodoni latszik, par napig tarthat, de utana ujra elojon a rupia felelem.
A BSE felfele lendult, es lehet egy (4) oldalazo haromszog kezdete.

4) A lapok sorra elkezdtek pesszimistan cikkezni emerging markets, Singapore es India jovojerol. Ahogy lenni szokott, ez majd mindig annak a jele, hogy vege fele jar a lefele meno trend; a lapok vezercikkei tipikusan a "kesonjovo", mar eppen hasznalhatatlan hirek hordozoi.

5)NY-ban a VIX 17-nel jar, es mar csokkenoben van. Mostanaban mar nem vennek short poziciot.

Good luck.
Törölt felhasználó 2013. 08. 29. 09:23
Előzmény: #65  Törölt felhasználó
#66
Mai program esés esetén ING és BNPQY adr további felhalmozása...
Törölt felhasználó 2013. 08. 28. 16:05
Előzmény: törölt hozzászólás
#65
Mi az vajon ami nem világos?! Oszd már meg velünk, hátha tanulunk valami újat...
Törölt felhasználó 2013. 08. 28. 16:00
Törölt hozzászólás
#64
Törölt felhasználó 2013. 08. 28. 15:57
Előzmény: #62  Törölt felhasználó
#63
Végre nagy nehezen teljesült vettem BNPQY adreket is.
Törölt felhasználó 2013. 08. 28. 15:52
Előzmény: #61  pomperj
#62
Év végéig egyedül a CBK papírokat tartom. A többi esetében rövidtávon long csak. A BAC papírokban be vagyok ragadva egy shortban.

Ma ismét vettem ING és DB papírokat. A BNPQY adr elképesztően illikvid.
pomperj
pomperj 2013. 08. 28. 12:22
Előzmény: #60  Törölt felhasználó
#61
Ha kozeptavon gondolkoznal bankok vasarlasaban, inkabb lebeszelnelek rola.

Nekem mukodik egy mutato, a Gold against BKX/SPY arany. Ezek 1-2 honapos/eves tavlatban mindig szembe mennek egymassal, es eleg konzekvensen ahhoz, hogy ne tegyek ellene.

Az arany 2011 kozepeig emelkedett, a BKX/SPY pedig csokkent. Ott megfordult a trend, arany ara esett egeszen az idei nyarig, BKX/SPY meg a fenti szabaly szerint emelkedett. Vagyis, ez jo hedge par: arany contra long bank trade.

Am az arany megcsinalta a melypontot 2013 juni vegen es azota emelkedik, a bankok meg mostanaban NEM emelkednek sehol, hanem inkabb esnek.

Ha 4% koruli swing timing a cel, az persze lehet jo, es egyebkent fundamentalisan az Eu bankok valoban eleg eros kilatasunak latszanak.

Am, kozep vagy fokepp hosszabb tavra semmikepp nem javasolnam oket most venni a fenti mutato ellenmozgasa miatt.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek