Topiknyitó: Portfolio 2010. 04. 02. 08:49

Ázsia: mérsékelt optimizmus  

Ugrás a cikkhez
Mérsékelt optimizmus és zömében enyhe pozitív elmozdulások jellemezték az ázsiai börzéken a kereskedés irányát. Jót tett a hangulatnak a tegnapi jó amerikai foglalkoztatottsági adat és az amerikai indexek erősödése is. A főbb indexek közül az 1...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=1&i=131019
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2013. 08. 28. 09:36
Előzmény: #59  pomperj
#60
Mai program BNP és ING felhalmozás. (Persze csak, ha folytatódik a hivatkozott papírok esése.)

De 3-4% profitnál realizálok ebben a bizonytalan környezetben.
pomperj
pomperj 2013. 08. 28. 09:22
Előzmény: #57  Törölt felhasználó
#59
ING nalam az egyik core pozicio, 2011 ota gyujtom a dip-ekben, es meg 2-3 evig tervezem tartani. Mostanaban mar nem veszek hozza. Ilyen idotavra nem hasznalok leverage-et.

Altalaban egyebkent igen, legtobbszor haromszorosat hasznalok, ha a szokasos 1-3 hetes swing technikat hasznalom, vagy daytrade-el probalkozom, mint tegnap a GOLD/Dubai parosnal.


pomperj
pomperj 2013. 08. 28. 09:15
Előzmény: #57  Törölt felhasználó
#58
Az Azsia indexek gyengulese folytatodik. India BSE es a regionalis kicsik (Singapore, Malaj, Taiwan) vezetik a lefele versenyt.
A multheti rally rovid volt, az azsiai oscillatorokat meg nullaig sem vitte vissza es maris elesen lefele fordultak. Az indiai rupia osszeomlasanak veszelye kiterjedni latszik mas devizakra.

1)A Rupia mar 68 felett jar, es meg mindig lendulettel gyengul. Ekozben bejelentettek a 20Mrd USD ujabb kiadassal jaro elelmiszer segely csomagot 800M szegeny indiainak, persze az allam kiadasai ugyanennyivel nottek, mikozben az olaj es arany mint fo importcikk tovabb dragul es meg tovabb emeli a deficitet. (mintha csak Budapesten lennenek;-)
A rupia aranyban szamitott erteke (ami Indiaban “a” meroszam) 4 ev alatt fele vasarloerore esett. A dollarhoz kepest a tobbi azsiai deviza is mind gyenguloben van. Ironikus, hogy az invesztorok mar a lovesek elso hangjai elott mindenutt menekulnek amerikai dollarba, mikozben tiradakat vagnak ujsagjaikba az amerikaiak multbeli beavatkozasi hibairol. India Times jellemzoen most Obamat hozza cimlapon a szokasos Bollywoodi, megeroszakolasi es megvadult elefant hirek elott, de most sem Sziriarol, hanem a “the Butler” cimu filmrol szol a nyilatkozata.

Nifty index ma reggel 5200 szintig esett, es ez mar a heti charton is a csatorna alja. Ha ezt is attori, akkor a hosszabb tavu kilatasokat is felul kell vizsgalnom. Ilyen momentum mellett a kialakult pozitiv divergenciak nem jelentenek semmit, mert panic eladas van. A raconalitas helyett a menekulo nyaj hangulata dominalja a piacokat. Normalisan azt gondolnam, hogy a jul.22 csucs ota BSE megcsinalt 4 Elliott hullamot es most (5)-ben van, tehat egy hatarozottabb A-B-C visszalendulesnek kellene kovetkeznie.

2)Kina mintha meg se rezdulne a szel zugasara, a Shanghai Index lassan tovabb kapaszkodik felfele napi fel-le hullamzassal. Junius vege ota egy eleg szeles csatornaban emelkedik, es mivel elerte 2100-at, beleutkozott a csatorna felso vonalaba. Innen normalisan egy korrekciot varnek.

3)A japan Yen, ahogy szokta, most is precizen betartja a technikai elorejelzeseket, es megfordult 99.1-nel, pontosan az oldalazo haromszog felso vanalanal, es ujra erosodik. Ma reggel 97 korul jar. Most mar annyira szuk a sav, hogy innen egy heten belul valamerre muszaj kitornie, szabaly szerint felfele varom, ahogy BOJ is szeretne.
Ennek megfeleloen a NIKKEI emelkedes kell kovetkezzen nehany honapig, long poziciokkal.
Törölt felhasználó 2013. 08. 27. 21:35
Előzmény: #56  Törölt felhasználó
#57
10,95 dolláron vettem egy kisebb ING pakkot.
Törölt felhasználó 2013. 08. 27. 21:27
Előzmény: #53  pomperj
#56
Tőkeáttételes pozícióban vagy ING esetén? (Ha nem vagyok indiszkrét.)
Törölt felhasználó 2013. 08. 27. 21:24
Előzmény: #53  pomperj
#55
43,31 vettem egy újabb DB pakkot. Holnap ha folytatódik az esés veszek BNP és ING papírokat is.

Nem hiszem, hogy itt Szíriáról lenne csak szó, ez szerintem csak indikátorként szolgált. Mindenesetre, ha holnap is ilyen intenzíven esnek az indexek akkor egyértelmű, hogy egy nagyobb korrekció fog lezajlani a börzéken...
forest_30 2013. 08. 27. 17:54
Előzmény: #53  pomperj
#54
üdv

török líra is gyengül rendesen.
bele szólhatna már a kormányuk :)
pomperj
pomperj 2013. 08. 27. 17:33
Előzmény: #52  Törölt felhasználó
#53
ING nalam is a legrondabb, -0.51 ma, az majdnem 4%. Ha a 150.000-es poziciora kiszamolom, akkor odavan egy A8-as ara.
En viszont nem veszek ma hozza ;-)

Törölt felhasználó 2013. 08. 27. 17:11
Előzmény: #49  Törölt felhasználó
#52
Betettem további DB vételi megbízásokat a rendszerembe, elballagok futni, remélem teljesülni fognak mire hazaérek...
Törölt felhasználó 2013. 08. 27. 16:43
Előzmény: #50  pomperj
#51
Kösz a kommentet.

Remélem nem veszed rossz néven, ha vitatkozom veled.

De egy országot megbombázni nem elsősorban emberi veszteség kérdése Európában, ebből következően aligha gyávaság, hanem egy erős morális deficit inkább. Az oroszok és iráni rezsim helyzetét akarják gyengíteni, ezért a "felkelőknek" nevezett csürhe kezébe vegyi fegyvert juttattak. Ezzel mindenki tökéletesen tisztában van. Sajnos a német választások előtt a kormányzó pártok maradék erkölcsi tartása is elpárolgott. Szégyentelenül asszisztálnak az erkölcstelenséghez, egy újabb országot vernek darabjaira, a szíriai emberekre hivatkozva.

Ilyen szituációban a nemesfémek és nyersanyagok rövidtávon valóban jó vételnek számítanak.

Az Argentin papírok bizony már napok óta esnek és rövidtávon még eshetnek is jócskán.

A német börze szerintem túlreagálta a kockázatokat, bízom a héten egy erősebb visszapattanásban.
pomperj
pomperj 2013. 08. 27. 16:20
Előzmény: #48  Törölt felhasználó
#50
1)Arab orszag elleni bombazasi/raketa kampany kezdeten arany es aranybanyasz cegek jo vetelnek szoktak bizonyulni. Ma az ossze aranybanyasz felugrott 3%-ot.

2)Nem Argentina mint orszag volt a javaslat lenyege (az az orszag tenyleg a csodkozeli allapotban van, bar mostmar fel labon is kibirjak oktoberig a hitelezoik, egyebkent pedig a perben megnyert 1.3Mrd USD nem katasztrofalis),

hanem az argentinaban mukodo privat tulajdonu bankok, olajcegek telecom -ok a MERV-en vagy NYSE-n. ezek kilatasai tovabbra is jok, minden ujabb dip jo vasarlasi alkalom.

Talan pontatlanul irtam, de a kontextusbol nyilvanvalo volt, mire gondoltam.

3)DB es a tobbi EU bank epp ma esett 3-5% korul. Mig Amerikaban kituzik a zaszlokat es azonnal hatarozott egyseg alakul ki, Europaban zajos beszarisag es polarizalodas indul a gyavasag minden koritesevel, ha haboruba kell menni. Egyebkent az argentin bankok kevesebbet estek ma nyitaskor, mint a nemetek.
Törölt felhasználó 2013. 08. 27. 16:10
Előzmény: #48  Törölt felhasználó
#49
43,55-ön beléptem...
Törölt felhasználó 2013. 08. 27. 15:59
Előzmény: #47  pomperj
#48
Beléptem ismét DB-be 43,70-en.

Argentína esetén a vesztett per után egyelőre óvakodok a longoktól.
pomperj
pomperj 2013. 08. 25. 09:56
Előzmény: #46  Törölt felhasználó
#47
Mindenkinek ajanlom, nezzen ra a globalis arany/ezust banyasz cegekre. Van ra 5 eros okom.

1)Eloszor is, szezonalisan mar 10 eve mindig az oszi idoszak az aranybanyaszok reszvenyeinek aranykora. Jellemzoen augusztus-november az arany piacan a legerosebb kereslet ideje. Raadasul mostanaban, a fizikai arany aranak zuhanasa kovetkezteben, a fizikai kereslet Indiaban es Kinaban is nagyon magas; az arany hagyomanyos “biztos befektetes” szerepe kulonben is erosodik Azsiaban, reszben az osszes tobbi befektetesi formaban valo, mar 4 eve tarto korrekcios idoszak csalodasai miatti.
Ez a keresletnovekedes igen keves hangot kap a mediaban, pedig kiemelten fontos a jovobeli ar alakulasa szempontjabol.

2)Masodszor, London PM fix juniusban 25% korul csokkent, ami egeszen szokatlan zuhanas rovid tavon, olyan vegso ketsegbeesett panikeladas jellegu; ami bizony jo jel a kemeny kezu contrarian vasarloknak. A mediak regota folyamatosan tele vannak az arany arzuhanasanak sztorijaval. De, aki veszi a faradsagot, es mondjuk berajzolja 2004 ota eltelt 10 ev trendvonalat, az hamarosan rajon, hogy az arany ara meg mindig az emelkedo trendvonal felett van, egyaltan nem tort le, hanem pontosan a trend vonalrol pattant fel 2013 juniusaban.
Ja, es azota kb.20%-ot emelkedett.

Kisebb korulnezessel az is vilagos, hogy a 2012-13 zuhanas-felpattanas formaja nagyon hasonlo a 2008 evihez. Az akkori trendvonalat erinto melyponthoz kepest az ar egyebkent megduplazodott ket ev alatt.

3)Harmadszor, es errol MarcFaber is irt lapjaban, az oriasi diszkrepancia az arany kereslete es a relativ alacsony ara kozott egeszen kulonos, mert be szokott zarodni a gap. Es megiscsak furcsa, hogy miutan a FortKnoxban tarolt nemet aranykeszletet Frankfurtba visszaszallitani kertek, a FED azt valaszolta 2 het utan, hogy jo-jo, de 8 ev alatt fogjuk leszallitani.

MICSODA?? A dologhoz barmely amator szallitmanyozo cegnek se kellene tobb 3 hetnel. Faber ovatosan kerdezi: ennek az igen furcsa valasznak lehet egyik magyarazata, hogy megvan meg egyaltalan az az arany? Van mar 50 eve, hogy ott alapos, nemzetkozileg ellenorzott rovancsot tartottak.

4)Negyedszer, a nagy aranybanyaszok mint Barrick es Newmont ara 10 eves melyponton van. Valojaban 70%-os arzuhanast szenvedtek el 2 ev alatt, a kisebbek ennel is nagyobbat, 80% felettit. Mindegyik erosen csokkenti koltsegeit, leallitotta az uj banyak kutatasat, csokkenti a gyengebb hozamu/dragabb banyak kitermelest. Mindenki tulelesre jatszik, es a kinalat folyamatosan csokken; ezeket nem lehet ripsz-ropsz potolni, evek kellenek hozza.
Erdemes megnezni AEM AU ABX GG NEM PAAS SLV chartjat. Nem erdemes cikkeket olvasni, most mind pesszimista.

5)A zuhanas abszolut klasszikus Elliott A-B-C formaja. Raadasul jol kivehetoen C-nek megvan mind az 5 hullama; ez arra utal, hogy vege a korrekcionak. ABX a junius vegi bottom-rol 5 het alatt 25%-ot pattant fel. Az ezust ara, mely hasonloan mozog mint az arany (csak eppen meg fontosabb elektronika-ipari fem), mar 30%-ot emelkedett, onnan, errol irtam is par hete.

Summary: A portfolio nehany (5-10) szazalekat aranyba fektetni mindig okos gondolat volt. Montanaban meg okosabbnak tunik.
Törölt felhasználó 2013. 08. 24. 17:49
Előzmény: #45  pomperj
#46
Szegény argentin parasztok úgy tűnik teljesen meghülyültek, nem adok félévet és Fernandez elnöküket vissza fogják sírni. Körülbelül olyan a helyzet, mitha Orbán után Bajnait, vagy Bokrost választanák. Romboló hatása lesz az alsó közép rétegre...

Jövő hét elején én is korrekciót várok, talán beszállok egy spekulatív pozícióba Argentínába. De a fő csapásirány az eu bankok.

A béten a ricsi, esetleg spekulatv otp pozíciók...
pomperj
pomperj 2013. 08. 24. 12:49
Előzmény: #44  pomperj
#45
cont.

India Nifty indexe erosen oversold, es bull divergenciak vannak minden oscillator/ar viszonylataban. A visszalendules cel ara 5700-5900 sav, tehat kellemes 10% a vart hozam.

3)Hetfon kezdodott az Indonez reszvenyek zuhanasa, es vele parhuzamosan az indonez rupia gyengulese, egybol 5%-al. A kivalto ok az, hogy az orszag exportcikkei (szen, fa, palmaolaj, stb) eppen nem kelendok a vilagpiacon, es a beveteluk esik, es persze a deficit megugrott. A rossz hirek fokozatosan jonnek, novekszik az inflacio es mar 9% kozeleben jar. A kulfoldi beruhazasok drasztikusan lassultak. Az utolso 3 havi tozsde eses kb. 25%, egyenlore Indoneziat elkerulni javaslom a vaganyabb tradereknek is.

4)Kina egyenlore elkerulte az azsiai versenytartsak lefele fordulasat, es Shanghai Composite index szuk savban oldalaz 2050 kornyeken. De a Jurik RSX tegnap lefele fordult, az ar a napos csatorna felso reszen van, elore jelezve azt, hogy a kovetkezo lenyeges armozgas lefele mutathat. Ausztralia egeszen hasonlo trendeket mutat, ahogy szokasos.

5)KOSPI az augusztus eleji 250-es csucsa ota oldalazoan hullamzott, de 3 napja hatarozottan lefele fordult. Minden esely megvan arra, hogy az index meg impulzivan esni fog, es aligha lassul 230 elott. Hasono a helyzet Taiwanban, ahol elobb indult el lefele, es mar egy szereny oversold visszapattanas fazisaban van. HangSeng index is 1-2 napos emelkedesben van, de tovabbi bear divergenciak miatt ott is inkabb esest varok a jovo hetre.

6) Az argentin trade nagyon jol alakult. Banco Frances (BFR) az aug. eleji 4.0 szintrol 5.5-ig emelkedett, Grupo Fin.Galicia (GGAL) pedig 5.5-rol 7.5-ig, es hasonlo 40% koruli emelkedessel zart a tobbi argentin reszveny (PZE, YPF, BMA, TEO, CRESY) is.

Epp itt az ideje egy korrekcionak a jovo het elejen. Am nem gondolom, hogy az Fibo 50%-nal nagyobb lesz, es arra szamitok, hogy erdemes lesz a kovetkezo emelkedo hullam elejere varni, es idoben belepni. Ugy latszik, hogy az extrem nyomott argentin kozhangulat megfordult, a viktatorno varhato bukasat nagy tangoval es rallyval unnepli. Don’t cry, Argentina!

pomperj
pomperj 2013. 08. 24. 10:16
Előzmény: #36  pomperj
#44
1)A Japan gazdasagelenkites hatasa kezd mutatkozni. A havi 6 trillio yen erteku export most gyorsan novekszik a gyengebb yen hatasara, es 3-4 ev alatt akar duplazodhat 12 Tr yen szintre. Mivel az export a japan GDP 12%-a, es az exportcegek munkahelyteremto es a beszallitoi tovagyurozodese miatt multiplikator hatasa is van a lokalis gazdasagra, osszessegeben igen pozitiv GDP bovito eredmenye lehet. Raadasul az AFA noveles (ket lepesben, eloszor 8%, majd 10%-ra!) jo esellyel beinditja az inflaciot legalabb a 2%-os szintig, ami tovabbi koltekezesi hullamot indithat el. Ja, es az elenkites adossagnovekedesi hatasa se lesz problema, mert a megnovelt AFA beveteleket ennek csokkentesere fogjak forditani. Japan fundamentalisan egy jobb idoszak ele nez. Eljott az ideje folyamatosan figyelni a Tokio tozsdet, mert ilyen hatszel es lehetosegek ritkan adodnak egy invesztor eleteben.

Japanban mar honapok ota az USD/YEN arfolyamot erdemes eloszor megnezni, amikor a NIKKEI varhato iranyat akarjuk kifurkeszni. A Yen eppen gyengulore fordult, amint tegnap elerte a trendvonalat 99 szinten. A kerdes az, hogy hamarosan vajon attori-e? A visszapattanas csak par oraja kezdodott, ennyibol meg nem lehet jol megitelni a varhato lenduletet. Am ugy tunik, hogy az utolso honapok mozgasanak ereje sokkal nagyobb volt annal, semhogy Yen sokaig maradjon egy szuk tartomanyban.

Raadasul Kuroda (BOJ) hetvegi eloadasanak cime a Jackson Hole-i eves csucsbankari konferencian azt sugallja, hogy BOJ mindent megtesz, hogy atnyomja az ellenallason. Osszefoglalva, a Yen tovabbi gyengulesere szamitok.

Ezzel parhuzamosan NIKKEI is megfordult a 13400-as szintnel, ahogy egy hete vartuk is, es ismet emelkedoben van. A cegek profitjelentesei javultak, abrokerhazak upgrade-elik a kilatasokat, es a japan allamkotvenyek ara esnek, ujra kovetik BOJ szandekat.

Az oldalazo haromszog Elliott-forma ervenyesnek latszik, most a (c) csucsot csinalta meg, tehat a felso vonalig, a (d) pontig 14500-ig tarto emelkedesre szamithatunk most. Ezt erdemes kihasznalni, hiszen kis kockazatu 7-8% profitkilatasu trade-rol van szo; es BOJ stabil hatszelet biztosit.

2)Az Indiai rupia atmenetileg stabilizalodni latszik.
A vad zuhanasbol szereny mertekben visszalendult a 65 szintrol, es erre a BSE index is emelkedni kezdett, egeszen parhuzamosan a japan peldaval. Az RBI es a penzugyminiszter egyuttesen megigertek, hogy nem vezetnek be devizakorlatozasokat, es nem buntetik a penz repatrialasat. RBI egyebkent nyilvanossagra hozta eves jelenteset,

link

amit erdemes atnezni, mert tanulsagos tartalmu, es belole vilagosan latszik, hogy 3 ev ota most a leggyengebb az indiai novekedes es legnagyobb a deficit. Ezzel egyutt szamos pozitiv jel is van, es a novekedes akar gyorsulhat is 6% koruli szintre jovore.

Mindenesetere a rupia esese aligha allt le veglegesen, hisz 2 napja meg teljes lendulettel zuhant. A BSE emelkedest is atmenetinek gondolom, amit hamarosan ujabb eso szakasz kovet majd. De addig erdemes szoros stoploss-al longra allni, mert akar tevedhetek is a kilatasokat illetoen, es a visszalendules sokkal erosebb es gyorsabb is lehet a vartnal. A monszun vegenel jarunk.

Folyt. kov. Indonezia, Kina,Kospi.
Törölt felhasználó 2013. 08. 23. 17:01
Előzmény: #42  pomperj
#43
Kiszórtam a DB longomat, úgy tűnik túl korán, de nagyon le vagyok terhelve, nem tudok figyelni a tőzsdére is. 180 dollár így is összejött pár nap alatt...
pomperj
pomperj 2013. 08. 23. 09:37
Előzmény: #41  pomperj
#42

Special update:

A NYSE rallyhoz egesz Azsia csatlakozott (kiveve Kina). Az Argentin reszvenyek ujra 3% korul ugrottak,a potencial az oktoberi valasztasokig ujabb 30-50% emelkedes.
Japanban a yen gyengulese 99-nel tart, BOJ tovabb vasarol, es ha Yen attori a rezsisztenciat nehany tizeddel feljebb, akkor a NIKKEI rally is folytatodhat.

Indiaban hirtelen beallt a fordulat felfele, a ciklikus cegek vezetik a versenyt, par napra/hetre a kilatasok ott is pozitivak.
Go long Azsia, go long Argentina.
pomperj
pomperj 2013. 08. 22. 10:44
Előzmény: #36  pomperj
#41
Vegignezve a kulonfele indexeket es szektorokat, alig talalni olyant, amelyik ranezesre pozitiv kilatassal kecsegtet. A tapering panik mindenhol dominalja a penz mozgasat.

Van egy udito kivetel, Argentina.
Miutan sokevi cirkuszok, perek, ingatlan arzuhanas, gazdasago osszeomlas es devizkorlatozasok utan, a multheti elovalasztasok eredmenye tetszik a befektetoknek...mert jo esellyel megerositest nyert, hogy Christina kormanya megbukik az oktoberi valasztason... szoval, mult heten par nap alatt 20%-ot ugrott az index.

Azt vartam, hogy legalabb Fibo 50% visszakorrigalas jon, de nem.

Feltunoen jol tartja magat minden argentin bank, telecom es ingatlan ceg.

A batrabbaknak ajanlom megnezni oket: TEO, GGAL, BFR, BMA es CRESY.
Disclosure: en full poziciokkal longban vagyok.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek