Topiknyitó: Mendieta 2003. 08. 14. 23:02

Rehabilitáljuk Fekete Jánost?  

2003. augusztus 14-én a Magyar Televízió Az Este c. műsorának vendége volt Fekete János. Elmondta, hogy hibás gazdaságpolitika a költségvetési hiány gyors csökkentése, szerinte elég volna lassabb ütemben csökkenteni, például idén 6%-ra. Továbbá kiemelte, hogy míg Japánban 0%, Usa-ban 1%, EU-ban pedig 2% az alapkamat, addig nálunk érthetetlen okokból közel 10%, s minden normális gazdaságban ha a növekedés lassú, kamatcsökkentéssel próbálnak ösztönözni...
.
Kérd és: Miért kell a közszolgálati tv-ben letűnt idők túlhaladott gazdaságfilozófiáját képviselő hitelességében erősen megkérdőjelezhető személyeket "állami-díjas közgazdász" megjelöléssel futtatni, s hagyni, hogy döntse magából a már a szocialista rendszerben is megbukott receptjeit?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 14. 08:18
Törölt hozzászólás
#19
Törölt felhasználó 2003. 09. 11. 17:19
#18
Feketét most a születésnapja kapcsán felkapták, még a Nemzeti Sport is közölt vele interjút. Érdekes...
Törölt felhasználó 2003. 09. 10. 10:49
#17
Barátaim!
Nomen est omen.
Valamikor 2002 decemberében olvasni lehetett egy interjút Fekete Jánossal, aki ugyanezt a kamatemelős sztorit adta elő. Mégpedig azzal a felhanggal, hogy 2002 tavaszán - csakúgy, mint a most kritizált eseményeknél - az MNB kamatot emelt (éppen akkor is 9,5 százalékra) holott a világ más országaiban a kamatcsökkentés volt a jellemző. Emiatt - érvelt Fekete - a forintárfolyam az égbe ugrott, az infláció (figyelem!!!) pedig a magas kamatok miatt magas maradt. Fekete csak azt nem említette, hogy a 2002-es májusi kamatemelés amiatt történt, hogy a választások után látszott már a költségvetési túlköltekezés (ígéretbeváltás), valamint a májusi inflációs adat 2002-ben egy akkor meglepőnek számító, emelkedő tendenciát mutatott ismét. A Jegybank lépése tehát LOGIKUS reakciónak volt akkor tekinthető - más kérdés, hogy fél évvel később, több információval a birtokunkban már meg lehetett kérdőjelezni az akkori jegybanki lépést.
Szerencsére egy nagytekintélyű szakember - Bokros Lajos - cikke helyretette Feketét is, mivel megírta, laza fiskális politika mellett nem lehet jó monetáris politikát kialakítani.
Amit leírtatok a politikai színezetről, egyetértek vele, mindössze egy kis kiegészítést tennék: politikusi nyilatkozatokban még nem hallottam olyant, amely elismerte volna, hogy rossz lépést, hibát követtünk volna el. Dehát ilyen a politikai porond;-((
Törölt felhasználó 2003. 09. 10. 08:46
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#16
Olvastátok?
Népszaba dság, teljes oldal!!!
Hozta a kádári retorikát: Többet kell dolgozni, a magyar termálkincs meg a busz, adósódjunk nyugodtan etc. Egyébként ha baj van mindig megkeresnek, hogy segítsek, és én természetesen rendelkezésre állok.
A SIKERtörténetben egy kellemetlen epizód nincs, se Leumi, se M(B)FB etc...
Törölt felhasználó 2003. 09. 02. 01:08
Előzmény: #10  dmz
#15
Mendieta!Segítek meghatározni Berecz helyiértékét.Ő állítólag egy gazdasági újságíró,de egy korábbi interjúban az Egist is csak úgy ejtette:"egis"
Törölt felhasználó 2003. 08. 29. 14:04
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#14
nem megy ez ma nekem
Törölt felhasználó 2003. 08. 29. 14:02
Előzmény: #11  Mendieta
#13
//www.modemido.hu/03 marc/szakmai.html> EZT
Törölt felhasználó 2003. 08. 29. 14:01
Előzmény: #11  Mendieta
#12
Ha valaki lemaradt a Tv musorrol, csak el kell olvasnia ezt az interjut.
Megtudhatj atok kihez kell fordulni ha kell 500 millio US$ hitel es hogy nincs a vilagon meg egy olyan jegybank, aki kizarolag az inflacioert lenne felelos.
Mendieta 2003. 08. 29. 01:25
#11
Újabb lépést láthattunk augusztus 28-án este 8 órás kezdéssel az ATV műsorán Fekete János rehabilitációja érdekében, 60 percben.
.
Általánosságban elmondható, hogy a Berecz Annamária közreműködésével sugárzott interjú stílusa nem különbözött az eddigiekben megszokottól, Fekete részéről a bratyizós, ám én vagyok az AtyaIsten, Berecz Annamária részéről pedig számomra kissé szokatlanul, néha már gusztustalanul alákérdezős volt. De nem hiában, a műsor folyamán legalább 3x kapott is dícséretet az okos kérdéseiért Annamária!
.
Az interjú szakmai szemmel sajnos visszaadhatatlan, hiszen mondatról mondatra állíthatnám meg a videót (ha fölvettem volna), s elemezhetném az elementáris sületlenségeket. Mégis idézek néhány gyöngyszemet, s megpróbálom föltárni a valós okait az ismételt szerepeltetésnek.
.
Tehát Fekete szerint:
.
1. Azért alakulhatott így a mai világgazdasági helyzet, mert a 3 gazdasági nagyhatalom sorozatos súlyos gazdaságpolitikai hibákat vétett.
.
Az USA-ban például rossz volt a helyzetértékelés!
A) Azt hitték, hogy a technikai fölény hosszú távon biztosítja az USA vezető szerepét a világgazdaságban.
B) Továbbá elhibázott a tőkeáramlások liberalizálásának erőltetése, mert így hatalmas mennyiségű pénz áramlik az USA-ba, minek következtében megnőnek a beruházások, ezért kevesebb munaerőre lesz szükség, így megnő a munkanélküliség. Valamint nagyon felértékelődik az árfolyam!
.
Az EU-ban kitalálták ezt a Maastricht-ot, ami egy katasztrófa.
.
Japán ra nem történt kitérés.
.
2. Hazánkban mindig is nagy keletje volt a külföldi tapasztalatok itthoni átvétele. Ilyen például, hogy mi is függetlenítettük a Jegybankot. És most ott van az elnöke, akivel nem lehet mit csinálni, 6 évig ott van.
.
Fekete Úr felvillantott valamit sajátos szemléletmódjából is: Ott van az Usa, és a wto. Az Usa számos esetben fittyet hányt a wto szabályaira, (és innentől szó szerint:) "de kit érdekel, ha az ország bajban van?!" Gondolva ez alatt, hogy alacsony a növekedés...
.
Majd összehasonlításra került (a műsor közben különben számos alkalommal) a három vezető gazdasági hatalomnál és hazánkban uralkodó jegybanki alapkamat, mondván az Usa-ban 13x csökkentettek kamatot, 1%-on áll, de nálunk 9,5%. Ezen a ponton a műsor ismét Járai személye ellen fordult, halvány indulathullám látszott eluralkodni Feketén. Felindultan már-már háborogva osztotta az újabb okosságot: ha vágnának a kamatokon, 40-60 mrd forintot lehetne spórolni a költségvetésnek "anélkül, hogy bárkinek is ártanának" (!!).
.
Majd amire senki nem számított: Éppen Fekete kezdett el beszélni arról, hogy Magyarországnak egyben nagyon jó, makulátlan a múltja, mindig rendesen fizette a felvett hitelek után a kötelezettségeit! Adódik a kérdés, miért nem vesz föl újabb és újabb hiteleket, ha ilyen olcsó a pénz. (Már fújták a nézők, Usa 1%, Japán 0%, EU 2%-és sokallják..)
.
Szász sem maradhatott ki a szórásból természetesen. "Akinek ilyen magas a fizetése, annak teljesítenie kell érte valamit!" Ekkor érte el a műsorvezetőnő a mélypontot, azonnal vágta rá: hát igen, de ezek a bűncselekmények már évek óta folytak"... Innentől kezdve már tudom, Berecz Annamáriának hol a helyi értéke...
.
A műsorba érkező szép számú esemesek közül elsöprő többség hiányolta Fekete szerepvállalását a mai gazdaságpolitika alakítói közül, a rehabilitáció részeként ezeket folyamatosan mutatták is, s nem egyszer idézték is őket.
.
Az adás végén Berecz asszony részéről egyenest is fel lett téve a kérdés, milyen szerepet játszik ma, s miért nem vállal komolyabbat?
.
Lénye g: Támadjuk Járait, támadjuk Szászt, rehabilitáljuk Feketét. És kész is a műsor! Előrelépés azonban, hogy most már nem köztelevízióban...
dmz 2003. 08. 25. 19:53
Előzmény: #9  elemes
#10
Elemes:
2, Ha itt az arbitrázs lehetőségére gondoltál, akkor az általad bemutatott pozíció felvétele új keresletet támaszt az állampapírok piacán, ami az államkötvények hozamának az esését eredményezi, a kamatkülönbség így elméletileg a tranzakciós díjak szintjére is olvadhat. De az MNB hitelt nem pontosan a jegybanki alapkamat mellett ad.
1, Magyarországon a megtakarítások döntő többsége bankbetétbe és hazai államkötvényekbe kerül, a többi megtakarítási forma nagyon kis súlyt kap.
elemes
elemes 2003. 08. 25. 17:07
Előzmény: #8  dmz
#9
dmz,
valami azt sugja, hogy a kerdest nekem cimezted.
2. amennyiben az allamkotveny-aukcion kialakulo kamatszint tartosan magasabb a jegybanki alapkamatnal, nincs mas feladatunk, mint a jegybanktol alapkamaton penzt kolcsonozni, majd allamkotvenybe fektetni.
az elso kerdesed nyilvan vicc; bar en komolyan kerdeztem. a lengyeleknek evekig tartott, amig elertek, hogy ne a 20% kozeli kamatszintet elvaro hienak, hanem a hosszu tavon, alacsonyabb kamatokkal is elegedett (peldaul) nyugdijalapok vasaroljak a lengyel kotvenyeket.
dmz 2003. 08. 23. 22:41
Előzmény: #5  elemes
#8
Új találós kérdések:
1, Te mióta ismered név szerint az állampapírok tulajdonosait?
2, Mire való az államkötvény aukció?
Törölt felhasználó 2003. 08. 23. 21:58
#7
A kamatcsökkentés eredménye egyértelműen az infláció növekedésében mutatkozna meg. Én sem értem, hogy miért támadják/támadták a Jegybankot sokat a dezinflációs politikája miatt. Sok közgazdász (köztük Fekete János) is az inflációs politikára szavazott, annak ellenére, hogy a jegybanki kamatcsökkentés erös gazdaság esetén élénkíti (jó esetben)a gazdaságot. Még jó, hogy alacsonyak a kamatok az USA-ban meg Japánban, de egy hasonló kamaszint nálunk megtorpedózná a Ft árfolyamát. Az élénkülés maximum abból adódhatna, hogy a tényleges infláció és a várt infláció eltérne egymástól. De persze ezen is lehetne vitatkozni. Viszont részben igazat adok a kritizálóknak abban, hogy a Jegybank ezévi monetáris politikáját tulzottan restriktívnak találtam. Én értem, hogy nincs értelme elinflálni a Ft-ot de ki mondja meg, hogy mi az az inflációs ráta, amely már káros. Értem, hogy Maastrichtban megmondták, hogy mennyinek kéne lennie, de igazából ki mondja meg mennyivel rosszabb a 3 %-os inflációnál a 4 százalékos, vagy az 4-nél az öt. Tudom, hogy egy 10 % fölötti infláció szétzilálja a gazdaságot az instabilitás alatt, de 10 alatt ki mondja meg, hogy mi az ideális? Szerintem a jegybanki monetáris politiká tulzott szigorának nem volt alapja, nem értettem miért nem lehet egy kicsit kieresztni.
Törölt felhasználó 2003. 08. 15. 13:05
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#6
akkor javaslom kérd fel personal finance tanácsadódnak. talán még azt is elvállalja.
elemes
elemes 2003. 08. 15. 10:17
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#5
talalos kerdesek:
1. ki az, aki alacsonyabb kamatszinten is hajlando lenne finanszirozni a koltsegvetesi hianyt?
2. mi lesz, ha megprobalkozunk a kamatcsokkentessel, de nem talalunk ilyen onkent jelentkezot?
elemes
elemes 2003. 08. 15. 10:10
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#4
Hat, sutni esetleg meg jo, velorozsanak...
Törölt felhasználó 2003. 08. 15. 09:56
#3
Ember, Feketének egyedül több sütnivalója van, mint a az utóbbi 12 év közgazdászainak együtt..
Törölt felhasználó 2003. 08. 15. 09:42
Előzmény: #1  Mendieta
#2
jézusom!
utólagos engedelmedden bemásoltam az index egyik topikjába.

Topik gazda

Mendieta
4 3 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek