Topiknyitó: pampa 2009. 12. 18. 10:58

VÁLASZTÁS 2010  

Lassan aktuális lesz.



Egy kis olvasnivaló:



Vasban nehéz MSZP-snek lenni



A jelenlegi adatok azonban nem támasztják alá a szocialisták optimizmusát. A közvélemény-kutatások a júniusi EP-választásoknál is rosszabb eredményeket prognosztizálnak. Számításaink szerint ebben a helyzetben nem zárható ki az sem, hogy az ország három-négy kisebb megyéjében, Vasban, Zalában, Tolnában, esetleg Nógrádban nem lesz a pártnak sem egyéni, sem listás mandátuma.



A legrosszabb pozícióból a Vas megyei jelöltek vágnak neki a kampánynak. A megyeszékhely, Szombathely ugyan a mai napig MSZP-s polgármester vezetése alatt áll, a közgyűlési többség azonban már rég áttolódott a jobboldalra. A párt Vasban hagyományosan rosszabbul teljesít az országos átlagnál, a 2006-os győztes országgyűlési választáson is csak harminchat százalékot kapott a Fidesz ötvenhárom százalékával szemben, és egyéni körzetet már akkor sem sikerült elhozniuk. Az EP-választáson az egyik legrosszabb szocialista eredmény született ebben a megyében, alig haladta meg a 13,3 százalékot.



Ha az MSZP akár csak egyetlen százalékkal rontott támogatottságán az utóbbi hat hónap alatt, akkor egy mostani választáson kalkulációink szerint a párt megyei listájának nem jutna parlamenti hely. (A számítás természetesen hipotetikus, hiszen két különböző időpontban zajlott választás adatain alapszik, és a végeredményt 2010-ben a párt népszerűségi adatai mellett a riválisok támogatottsága, illetve a részvételi arányok is befolyásolhatják.)



Vas megyében négy mandátumot osztanak ki a területi listán. 2006-ban kettő jutott a Fidesznek, és az úgynevezett kétharmados szabály miatt az MSZP-nek is kettő.

Hogyan születik a listás mandátum?



Az MSZP szorult helyzetének megértéséhez érdemes felidézni, hogyan szabályozza a választási törvény a területi listás mandátumok kiosztását. A választás első fordulójában a pártlistára leadott szavazatokat elosztják a kiosztható mandátumok száma +1-gyel, azaz Vas megyében öttel. Az osztás eredménye adja meg azt a számot, ami egy mandátumot ér. Vasban 2006-ban 147 980 szavazatot adtak le, ebből adódóan 29 596 szavazat után kapott egy-egy párt egy parlamenti helyet.



A fideszes szavazatokból bőven kijött két mandátum, a szocialistáknál viszont nem. Náluk a kétharmados szabályt alkalmazták, azaz ha egy pártnak van annyi fel nem használt szavazata, amennyi kiteszi a mandátumhoz szükséges szám kétharmadát, még egy jelöltje bejut. Ekkor viszont az így felhasznált szavazatok és az egy mandátum elnyeréséhez szükséges szavazatok közti különbséget levonják az országos listára átvitt szavazatokból. Vas megyében az utolsó listás képviselői posztot 19 730 szavazattal szerezték meg, amihez az EP-választásival azonos, 13,3 százalékos eredményt kell teljesíteni.



Az MSZP listáját Ipkovich György, szombathelyi polgármester vezeti, a második helyet Nemény András megyei elnök kapta, ő a párt országos listáján is rajta van, a harmincharmadik.

Zalában jobb MSZP-snek lenni, de nem sokkal



Kissé jobbak a zalai szocialisták kilátásai. Zalában az uniós választást 14,6 százalékkal zárta a párt, és a 2006-os adatok alapján számításunk szerint 11,1 százalékos listás eredmény is elég egy megyei listás parlamenti helyhez. A megyében 2006-ban az öt egyéni körzetből egyet, Göndör Istvánét sikerült megnyerniük, kettőben a Fidesz–KDNP első fordulós győzelmet aratott. A 2006-os harminchét százalékos listás eredmény két helyre volt elég, a Fidesznek itt három mandátuma lett.



Az előrejelzést azonban megzavarhatja az is, hogy a térségben mindkét nagy párt – belső konfrontációi miatt – nagy cseréket hajtott végre. Göndör nem indul egyéniben, és a területi listán sem kapott helyet. A lista élén Baracskai József megyei elnök áll, őt a Göndört váltó Fodor Csaba követi.

A Jobbik bekavarhat



Tolna megyében, ahol négy országgyűlési hely vár listás kiosztásra, 15,3 százalékos teljesítményt hoztak júniusban a szocialisták, a 2006-os adatok alapján számolva legalább 13,3 százalék kell ahhoz, hogy a helyi listavezető bekerüljön a parlamentbe. Ha ez meglesz, akkor Harangozó Tamás megyei elnök, a volt EP-képviselő öccse, a Mozaik Klub egykori tagja szerezhet mandátumot.



Nógrád lélekszámban az ország legkisebb megyéje négy egyéni és négy megyei listás mandátummal. 2002-ben és 2006-ban a pásztói és a salgótarjáni kerületben az MSZP jelöltje nyert, a szécsényi és a balassagyarmati kerületekben a Fidesz–KDNP győzött. A megye nem teljesen reménytelen a szocialistáknak, hiszen az EP-választás is az országos átlag feletti támogatottságot jelzett, itt 17,7 százalékot értek el, és a 2006-os választáson 13,3 százalék elég volt egy listás hely megszerzéséhez. De nyáron a Jobbik nagyobb támogatottságot kapott, 18,7 százaléka egy teljes százalékot vert a szocialistákra. Így az új választáson egészen más szituáció állhat elő, mint 2006-ban, amikor még Boldvai Lászlónak és a jelenleg titokminiszterként működő Juhász Gábornak is sikerült egyéni mandátumot nyernie.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tokos. 2010. 03. 02. 08:10
Előzmény: #1059  pampa
#1060
Így van. Az osztályozást is vissza kell állítani eredetibe.
pampa 2010. 03. 02. 07:58
Előzmény: #1055  pampa
#1059
még -- 39 -- nap

"Ha a Fidesz kormányra kerül, az általános iskola alsó tagozatában visszaállítja az osztályismétlés lehetőségét, és arra is engedélyt ad, hogy az iskolák eltanácsolhassák az intézményből a többieket bántalmazó diákokat. A Magyar Nemzetnek erről Pósán László, a Fidesz oktatáspolitikusa beszélt.

Pósán közölte: a kisdiákok egy része súlyos hátrányokkal, alapvető ismeretek nélkül, minimális szókinccsel érkezik az iskolába, ezért nekik több időre lenne szükségük az alapismeretek elsajátításához. Az ő érdekeiket az szolgálná, hogy megint osztályismétlésre lennének kötelezhetők, mert ötödik osztályra hátrányaik megsokszorozódnak, behozhatatlanná válnak.

A politikus szerint nem jelent megoldást az iskolai erőszakkal szemben a jelenlegi törvényi szabályozás, amely csak akkor engedi kirúgni a tanár- és diákverő gyereket az iskolából, ha az igazgató keres neki másik iskolát. Közölte: ha pártja kormányra kerül, lehetővé teszi, hogy az iskola mindenféle egyéb kötelezettség nélkül eltanácsolhassa a problémás tanulót és a szülők dolga lenne új iskolát keresni.
Törölt felhasználó 2010. 03. 01. 21:43
#1058
..de hát az mszp van 7 éve.....
link
watson
watson 2010. 03. 01. 21:08
Előzmény: #1056  sanka
#1057
A fidesz és Fónagy elvtárs ellenzi a regisztrációs jegyet amit arra vezettek be hogy követhető legyen a az éves 300mrd feletti dotációt mire alapozzák és a járatok terhelése is reálisan mérhető legyen. link

ajjaj szegény ingyenélőknek sorba kell állni...

nameg ez a szöveg "nincs elég jegyautomata és kalauz sem" :DD akkor másnak sem kell jegyet venni, még lemarad a buszról :))
jaaaj, és ezek a komcsik váltják majd a mostaniakat..... :(
sanka 2010. 03. 01. 12:02
Előzmény: #1044  pampa
#1056
és a másik szélhámosnak meg hiszel?!
pampa 2010. 03. 01. 08:31
Előzmény: #1054  pampa
#1055
még -- 40 -- nap

"A Magyar Szocialista Párt 1989 óta ellentmondásokkal küzd, belső irányzatok, platformok sokaságára hasad - mutatott rá az InfoRádió Aréna című műsorában a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

Csizmadia Ervin szerint, amikor Gyurcsány Ferenc 2004-ben a párt vezető személyisége lett, megpróbálta az úgynevezett Orbán-modellt átültetni a baloldali tömörülésre. Ez a modell azonban azért alkalmazható a Fidesznél, mert abban sosem voltak platformok, így ez a párt hatékonyan működik, egyvezér-pártként.

Gyurcsány Ferenc ilyen vezérpártot akart faragni az MSZP-ből is, de ennél a pártnál ez nem megy - mutatott rá az elemző, aki szerint ennek a tanulságnak a felismerése vezetett a Bajnai Gordon vezette szakértői kormány létrejöttéhez.

Az MSZP sorsa így már 2004-ben megpecsételődött - jelentette ki az elemző, hozzátéve: egy ennyire tagolt, felaprózódott pártot nagyon nehéz megújítani.

Csizmadia Ervin arra is rámutatott: tévedés, hogy az MSZP a saját működésmódját a demokráciával azonosítja, ezért azt mintaként ajánlja a Fidesznek, egy pártot ugyanis a hatékonysága minősít, és az, hogy milyen mértékben tudja elnyerni a választók bizalmát.
pampa 2010. 02. 28. 17:57
Előzmény: #1053  Törölt felhasználó
#1054
Tisztelt Szabó úr!

Ezzel pedig kiállhat a közvélemény elé:

Így kormányzunk mi!

"A politikus parkolási ügye azután derült ki, hogy a hatóságok házkutatást tartottak a Centrum Parkoló Kft.-nél, ahol több olyan dokumentumot is lefoglaltak, amelyeken Szabó ügyének megszüntetését elrendelő, kézzel kitöltött határozatok szerepeltek. Szabó Zoltánt májusban és júliusban is megbüntették, de a bírságot nem fizette ki.

A Hír Televízió birtokába került dokumentumok szerint a kerékbilincseket a közterület-felügyelet telefonja után szerelték le. Az ügyben eljárást indított a Központi Nyomozó Főügyészség is. A hírTV úgy tudja: Szabó Zoltán ügyének száma azonos a Hunvald-ügyével.
Törölt felhasználó 2010. 02. 27. 16:26
Előzmény: #1052  pampa
#1053
"Mert butaságot mindenki tud mondani,ahhoz nem kell MSZP-s politikusnak lennie. "

nem kell, de előny :)))
pampa 2010. 02. 27. 16:24
Előzmény: #1051  pampa
#1052
Ez még lemaradt a Mesterházy "gyöngyszemek"-ből:

"és az sem derült ki, hogy valóban egypártrendszert akar-e."

És ezt hogyan fogja csini ? Amennyiben lesz 2/3 átírja az Alkotmányt,hogy csak a Fideszre lehet szavazni?
Vagy 50 évre emeli a ciklust? És ha nem lesz? Akkor hogyan? Az MSZP győzelemre készül... akkor megint hogy van ez? Talán megint nem mondanak igazat? Lendvai nem azt mondta az öszödi beszéd után,hogy azzal befejeződik az MSZP részéről a hazudás?

?????

Sok a kérdés.

Mert butaságot mindenki tud mondani,ahhoz nem kell MSZP-s politikusnak lennie.
pampa 2010. 02. 27. 12:24
Előzmény: #1050  pampa
#1051
"Mesterházy Attila kitért arra: szeretnék "kiprovokálni" a korábban már kezdeményezett szakpolitikai vitákat a Fidesszel. Mint mondta, a kezdeményezésre "elég primitív módon" reagált a Fidesz és a választók megérdemlik, hogy tudják, a szakpolitikai témákban melyik pártnak mi az álláspontja. Kiemelte: a miniszterelnök-jelölti vitának is meg kell történnie, annak ellenére, hogy láthatóan Orbán Viktor Fidesz-elnök menekül ez elől. "Nem fogja tudni elkerülni", mert az embereket érdekli egy ilyen esemény - közölte.

Arra a kérdésre, hogy a Jobbik térnyerésének megakadályozásáért a szocialisták a választások második fordulójában visszalépnének-e a Fidesz javára, az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt válaszolta, erről még korai beszélni, és a Fidesznek előbb amúgy is bizonyítania kellene, hogy demokratikus párt, Orbán Viktornak pedig azt, hogy demokrata. Ezt azzal indokolta, hogy a Fidesz elnöke eddig nem határolódott a Jobbiktól, és az sem derült ki, hogy valóban egypártrendszert akar-e. Amíg ez nem történik meg, addig nem is lehet felvetni, hogy melyek azok a demokratikus erők, amelyeknek össze kellene fogniuk a szélsőjobbal szemben - vélekedett."

"a szakpolitikai témákban melyik pártnak mi az álláspontja"

A 2006-os választás előtt tudtuk,hogy mit akar az MSZP csak a nyerés után nem azt csinálta...most mi a garancia arra,hogy betartják az igéretüket?

"és a Fidesznek előbb amúgy is bizonyítania kellene, hogy demokratikus párt"

Ezekszerint nem az? Akkor miért nem tettek lépéseket a betiltására? Ez így nem bűnpártolás?

"Kiemelte: a miniszterelnök-jelölti vitának is meg kell történnie, annak ellenére, hogy láthatóan Orbán Viktor Fidesz-elnök menekül ez elől. "Nem fogja tudni elkerülni", mert az embereket érdekli egy ilyen esemény - közölte."

Nos csak annyit az emberek véleményéről amikor az ország jeletős többsége Gyurcsány lemondatásást követelte akkor nem érdekelte az MSZP-t az emberek véleménye.....

Hihetetlen ez a Mesterházy, telis tele a beszéde csúsztatással, nem valós állításokkal.

Egy hatalmát vesztett párt vergődése...szánalmas.
pampa 2010. 02. 27. 08:57
Előzmény: #1048  pampa
#1050
"A Medián felmérése szerint a három párt, az MSZP, a Fidesz és a Jobbik biztosan ott lesz az új parlamentben. Az MSZP második helye több esetben veszélybe került a Jobbik javára, de egyes egyéni körzetekben a Fidesz elsőbbsége is inog – mondta Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója a társaság legújabb közvélemény kutatásáról."

még -- 42 -- nap
Törölt felhasználó 2010. 02. 26. 14:10
Előzmény: #1047  pampa
#1049
-hogy én miért nem gyüjtöttem a vasat ,rezet?-igaz hiányzik a "vonyó és a ........."
pampa 2010. 02. 26. 14:07
Előzmény: #1040  pampa
#1048
Jött a "baromságra" a válasz a Fidesz részéről.

"Fidesz: azok számíthatnak elszámoltatásra, akik tönkretették az országot

A Fidesz azokat fogja elszámoltatni, "akik hazugságaikkal, bűncselekményeikkel és az ezekhez való asszisztálással tönkretették Magyarországot" - kommentálta Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője a szocialista Török Zsolt pénteki megnyilatkozását az MTI-hez eljuttatott közleményében.
pampa 2010. 02. 26. 14:02
Előzmény: #1045  Törölt felhasználó
#1047
Ez jobb:link
Törölt felhasználó 2010. 02. 26. 13:58
Előzmény: #1041  Törölt felhasználó
#1046
Szerinted aki egyszer az mszp-re szavazott az utána nem szavazhat másra?nem ismerheti be,hogy átqrták és most másképp látja a dolgokat mit basztatod ezért állandóan.Belátta tévedett még mindig jobb mintha magának is hazudna ahogy teszik itt sokan mások.
Törölt felhasználó 2010. 02. 26. 13:50
#1045
Veres?-vagy.....link
pampa 2010. 02. 26. 13:38
Előzmény: #1043  Törölt felhasználó
#1044
Engem nem idegesítesz vele. Inkább magadat járatod le még jobban.
Én vállalom azt,hogy hittem egy szélhámosnak a 2006-os kampányban így ki tudta csalni a szavazatomat.
A történészek majd valakit igazolnak úgy 25-30 év múlva.

Te pedig ahelyett,hogy elitélnéd ezt az "álnok" viselkedést,folyamatosan engem figyelmeztetsz,hogy miként merem bírálni a kormányt,hiszen rájuk szavaztam.
Pedig a logikus az,hogy az bírálhatja őket jogosan aki támogatta a győzelmüket. Vagy nem? Csak az bírálhat aki ellene szavazott?

És abba a tükörbe neked kellene időnként belenézni....
Törölt felhasználó 2010. 02. 26. 13:25
Előzmény: #1042  pampa
#1043
Pampa, én neked állítok fel tükröt folyamatosan. De azt értem, hogy a kép felidegesít.
pampa 2010. 02. 26. 13:07
Előzmény: #1041  Törölt felhasználó
#1042
penznyelo

Ne csodálkozz azon ilyen reagálások után,hogy sokan "bértopikolónak" tartanak.
Mert itt megint egy bődületes MSZP-s baromság merül fel és te arra reagálsz,hogy 2006-ban rájuk szavaztam. És? Mi a gond? Ennyi,vége,én már az életem során másra nem szavazhatok? Nem kritizálhatom ez a "dilettáns" társaságot?

Tényleg nem látod a saját "munkásságod" amit itt a topikokban művelsz?

És csak a történelmi hűség kedvéért én arra az MSZP-re szavaztam akinek a Miniszterelnökét Gyurcsánynak hívták.
Ez már nem az.
Ha már annyira akadsz.
Törölt felhasználó 2010. 02. 26. 12:59
Előzmény: #1040  pampa
#1041
Pampa, ismét felhívom a figyelmedet, hogy a ""mici-mackó" értelmi képességű" MSZP-s politikusok jó része ugyanaz most, mint 2006-ban volt, te pedig 2006-ban azt mondtad nekik/róluk, hogy kormányozzatok.

Topik gazda

pampa
3 5 4

aktív fórumozók