Topiknyitó: pampa 2009. 12. 18. 10:58

VÁLASZTÁS 2010  

Lassan aktuális lesz.



Egy kis olvasnivaló:



Vasban nehéz MSZP-snek lenni



A jelenlegi adatok azonban nem támasztják alá a szocialisták optimizmusát. A közvélemény-kutatások a júniusi EP-választásoknál is rosszabb eredményeket prognosztizálnak. Számításaink szerint ebben a helyzetben nem zárható ki az sem, hogy az ország három-négy kisebb megyéjében, Vasban, Zalában, Tolnában, esetleg Nógrádban nem lesz a pártnak sem egyéni, sem listás mandátuma.



A legrosszabb pozícióból a Vas megyei jelöltek vágnak neki a kampánynak. A megyeszékhely, Szombathely ugyan a mai napig MSZP-s polgármester vezetése alatt áll, a közgyűlési többség azonban már rég áttolódott a jobboldalra. A párt Vasban hagyományosan rosszabbul teljesít az országos átlagnál, a 2006-os győztes országgyűlési választáson is csak harminchat százalékot kapott a Fidesz ötvenhárom százalékával szemben, és egyéni körzetet már akkor sem sikerült elhozniuk. Az EP-választáson az egyik legrosszabb szocialista eredmény született ebben a megyében, alig haladta meg a 13,3 százalékot.



Ha az MSZP akár csak egyetlen százalékkal rontott támogatottságán az utóbbi hat hónap alatt, akkor egy mostani választáson kalkulációink szerint a párt megyei listájának nem jutna parlamenti hely. (A számítás természetesen hipotetikus, hiszen két különböző időpontban zajlott választás adatain alapszik, és a végeredményt 2010-ben a párt népszerűségi adatai mellett a riválisok támogatottsága, illetve a részvételi arányok is befolyásolhatják.)



Vas megyében négy mandátumot osztanak ki a területi listán. 2006-ban kettő jutott a Fidesznek, és az úgynevezett kétharmados szabály miatt az MSZP-nek is kettő.

Hogyan születik a listás mandátum?



Az MSZP szorult helyzetének megértéséhez érdemes felidézni, hogyan szabályozza a választási törvény a területi listás mandátumok kiosztását. A választás első fordulójában a pártlistára leadott szavazatokat elosztják a kiosztható mandátumok száma +1-gyel, azaz Vas megyében öttel. Az osztás eredménye adja meg azt a számot, ami egy mandátumot ér. Vasban 2006-ban 147 980 szavazatot adtak le, ebből adódóan 29 596 szavazat után kapott egy-egy párt egy parlamenti helyet.



A fideszes szavazatokból bőven kijött két mandátum, a szocialistáknál viszont nem. Náluk a kétharmados szabályt alkalmazták, azaz ha egy pártnak van annyi fel nem használt szavazata, amennyi kiteszi a mandátumhoz szükséges szám kétharmadát, még egy jelöltje bejut. Ekkor viszont az így felhasznált szavazatok és az egy mandátum elnyeréséhez szükséges szavazatok közti különbséget levonják az országos listára átvitt szavazatokból. Vas megyében az utolsó listás képviselői posztot 19 730 szavazattal szerezték meg, amihez az EP-választásival azonos, 13,3 százalékos eredményt kell teljesíteni.



Az MSZP listáját Ipkovich György, szombathelyi polgármester vezeti, a második helyet Nemény András megyei elnök kapta, ő a párt országos listáján is rajta van, a harmincharmadik.

Zalában jobb MSZP-snek lenni, de nem sokkal



Kissé jobbak a zalai szocialisták kilátásai. Zalában az uniós választást 14,6 százalékkal zárta a párt, és a 2006-os adatok alapján számításunk szerint 11,1 százalékos listás eredmény is elég egy megyei listás parlamenti helyhez. A megyében 2006-ban az öt egyéni körzetből egyet, Göndör Istvánét sikerült megnyerniük, kettőben a Fidesz–KDNP első fordulós győzelmet aratott. A 2006-os harminchét százalékos listás eredmény két helyre volt elég, a Fidesznek itt három mandátuma lett.



Az előrejelzést azonban megzavarhatja az is, hogy a térségben mindkét nagy párt – belső konfrontációi miatt – nagy cseréket hajtott végre. Göndör nem indul egyéniben, és a területi listán sem kapott helyet. A lista élén Baracskai József megyei elnök áll, őt a Göndört váltó Fodor Csaba követi.

A Jobbik bekavarhat



Tolna megyében, ahol négy országgyűlési hely vár listás kiosztásra, 15,3 százalékos teljesítményt hoztak júniusban a szocialisták, a 2006-os adatok alapján számolva legalább 13,3 százalék kell ahhoz, hogy a helyi listavezető bekerüljön a parlamentbe. Ha ez meglesz, akkor Harangozó Tamás megyei elnök, a volt EP-képviselő öccse, a Mozaik Klub egykori tagja szerezhet mandátumot.



Nógrád lélekszámban az ország legkisebb megyéje négy egyéni és négy megyei listás mandátummal. 2002-ben és 2006-ban a pásztói és a salgótarjáni kerületben az MSZP jelöltje nyert, a szécsényi és a balassagyarmati kerületekben a Fidesz–KDNP győzött. A megye nem teljesen reménytelen a szocialistáknak, hiszen az EP-választás is az országos átlag feletti támogatottságot jelzett, itt 17,7 százalékot értek el, és a 2006-os választáson 13,3 százalék elég volt egy listás hely megszerzéséhez. De nyáron a Jobbik nagyobb támogatottságot kapott, 18,7 százaléka egy teljes százalékot vert a szocialistákra. Így az új választáson egészen más szituáció állhat elő, mint 2006-ban, amikor még Boldvai Lászlónak és a jelenleg titokminiszterként működő Juhász Gábornak is sikerült egyéni mandátumot nyernie.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2010. 01. 21. 22:13
Előzmény: #179  Törölt felhasználó
#180
közben lefagytam
Törölt felhasználó 2010. 01. 21. 22:12
Előzmény: #176  Törölt felhasználó
#179
Igen, meg is lepődtek, hogy lejelentkeztem a Nemzeti Hírhálóról, mert szinte elviselhetetlenné vált.
Törölt felhasználó 2010. 01. 21. 22:12
Előzmény: #176  Törölt felhasználó
#178
Igen, meg is lepődtek, hogy lejelentkeztem a Nemzeti Hírhálóról, mert szinte elviselhetetlenné vált.
Törölt felhasználó 2010. 01. 21. 22:12
Előzmény: #176  Törölt felhasználó
#177
Igen, meg is lepődtek, hogy lejelentkeztem a Nemzeti Hírhálóról, mert szinte elviselhetetlenné vált.
Törölt felhasználó 2010. 01. 21. 21:29
Előzmény: #174  Törölt felhasználó
#176
Nem meglepő, megirigyelték a Jobbiktól, akik már jó ideje nyomják:) Egy éve itt a fórumon is látszik az eredménye...
exley 2010. 01. 21. 21:13
Előzmény: #172  pampa
#175
Atz ötvenes évek szociálisták unokai felett eljár az idő, kár értük, haszontalan mihasznák lettek ükapáik forganak a sírjaikban. Mit hoznak el, ugyan már hitvány emberek, sajnos.
Törölt felhasználó 2010. 01. 21. 21:01
#174
Internetes kommandó felállítására hirdet toborzót az MSZP ifjúsági szervezete (Societas). Feladatuk az emberek győzködése, az ellenfél besározása. A kampányban részt vevő anonímnek minden hozzászólásáról, topicnyitásáról képet kell készíteni, melyet a központba kell beküldeni, melyekért pontokat, ajándékokat kapnak. (fődíj: luxusszállodában eltölthető wellnesshétvége, hetente sorsolnak ki jegyeket a Szigerte, Voltra, Balaton Soundra, vörös bögrét, pendrive-ot, sapkát, pulóvert kapnak...) Egy embernek legalább 3 e-mail címmel kell rendelkeznie, melyekről állandóan bombázni kell a fórumokat.
"A győztes a nyereményét 2010. május 8-án, szombaton a kampányt követő Societas köszönöm bulin veheti át ünnepélyes keretek között Budapesten..."
Ez várható mostanában, de, mint tapasztaljuk, már el is indult az "őrület", egyelőre még csak treníroznak, nem politizálnak...
Törölt felhasználó 2010. 01. 21. 20:45
Előzmény: #172  pampa
#173
mind1 mit mondanak "az út zárva van "

becsület ezt nem kellene a szájára venni egynek sem...
pampa 2010. 01. 21. 20:41
Előzmény: #171  zepi
#172
25 helyet elhozunk Budapesten mondta Horváth Csaba.....

Mesterházy Attila szerint az MSZP egy becsületes párt, becsületes emberek értékalapú közössége, és hinnie kell saját tisztességében.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje csütörtökön, a fővárosi szocialista egyéni jelöltek bemutatása után aktivistáknak, a budapesti pártszervezet tagjainak tartott kampányrendezvényen beszélt, s a résztvevők többször is beletapsoltak mondandójába.

"Kikérem magamnak, hogy Kaya Ibrahim és Josip Tot üzlettársai bennünket akarjanak morálra és erkölcsre tanítani" - fogalmazott Mesterházy Attila. Hozzátette: határozottan visszautasítja a kollektív bűnösség elvét; léteznek korrupt emberek, de nem léteznek korrupt közösségek.

Megismételte, hogy mindenkit megvéd, akit igaztalanul vádolnak, de nem védi meg azt, aki vét a jog, vagy a közösség ellen. A kormányfőjelölt leszögezte: azoknak, akik hibáztak, viselniük kell ennek következményét, de egy párt kollektíven nem lehet hibás.

Szerinte a Fidesz rágalomhadjáratának célja, hogy azt sulykolja: ami rossz, az az MSZP hibája. A budapesti baloldal mindig tudta, hogyan kell választás nyerni - hangsúlyozta a kormányfőjelölt, hozzátéve: erős budapesti szocialisták nélkül nincs erős MSZP.

Mi mindig számíthattunk Budapestre, így lesz ez áprilisban is, meg fogjuk ismételni a győzelmünket - hangoztatta Mesterházy Attila, leszögezve, hogy ma az MSZP az egyetlen erő, amely meg tudja védeni a demokráciát, a jogállamot és a szabadságot.

A miniszterelnök-jelölt felidézte, hogy 8-10 hónappal ezelőtt nagy dilemmája volt az MSZP-nek, új kormányt alakítsanak, vagy az előre hozott választást támogassák. Mesterházy Attila kiemelte: helyes döntést hoztak, amikor a kormányalakítás mellett döntöttek, mert az országnak valós, azonnali válságkezelésre volt szüksége.

Az MSZP-nek be kell bizonyítania, hogy az áldozatvállalásoknak van eredménye - hangsúlyozta. Magyarországgal szemben visszaállt a bizalom, "húzzuk ki magunkat, legyünk büszkék, valódi, igazi, nemzetmentő munkát végeztünk" - fogalmazott.

Horváth Csaba, a Budapest-programért felelős kormánybiztos azt mondta, hogy bár nehéz küzdelem vár rájuk, van okuk az önbizalomra, mert a józanul gondolkozó fővárosiak többsége velük van. Kiemelte, elszántnak kell lenniük, mert ellenfeleik nem válogatnak az eszközökben, "ha kell szétverik a várost". Horváth Csaba szerint, aki várhatóan az MSZP főpolgármester-jelöltje lesz, Budapestet a szélsőjobboldaltól is meg kell védeni.

Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke a rendezvényen arról beszélt: van mit megőrizniük és megvédeniük a fővárosban, ezért az a dolguk, hogy "hozzák" Budapestet.

STOP
Forrás: MTI

zepi
zepi 2010. 01. 21. 20:29
#171
"Az a cél, hogy hozzuk Budapestet" - fogalmazott Burány.

Burány elsőként a felelősséget emelte ki,... sokszor a politikusok azt tették, ami az ország érdeke volt..
Soha ennyit, ilyen rövid idő alatt az ország nem fejlődött, mutatott rá Burány.

Azt gondolták, hogy a szabadság szót nem kell emlegetni a rendszerváltás után. A mostani választásnak azonban olyan a tétje, hogy ezt igenis szem előtt kell tartani azért, hogy mindenki eldönthesse milyen vallású, lehessen megbélyegzés nélkül a többséghez, kisebbséghez tartozni.


Nem csak pártok versenyeznek, hanem a demokraták állnak szemben a demokráciát nyűgnek tekintőkkel,



"Be kell számolni az eredményekről, el kell mondani, mi mindent tettük, hogyan tettük élhetőbbé Budapestet, figyelmeztetett Mesterházy. "

Majd így folytatta: azt hiszem, érdemes a következő bibliai idézeten elgondolkodnunk: "Mert aki magát felmagasztalja, megaláztatik; és aki magát megalázza, felmagasztaltatik!"







Budapest az otthonunk, Budapest ma is az ország motorja. Együtt kell megvédenünk, mert a Fidesz második embere, Kósa Lajos szét akarja szedni ezt a motort, és szét akarja hordani az alkatrészeit.

Mi, szocialisták érezzük ennek a nagyvárosnak a rezdüléseit. A baloldal az a vezető politikai erő, amely mindig is összefogta a főváros fejlődéséért tenni akaró polgárokat.
Nekünk, budapesti szocialistáknak két eszközünk van a kampányban: eredményeinkkel és őszinteségünkkel bizonyítani hitelességünket.



Sikerünk záloga a Budapesten elért eredményeink felmutatása: a fővárosban 100 évvel ezelőtt volt utoljára ennyi fejlesztés, mint most.

Sikeres, fejlődő, és barátságos Budapestet akarunk! Ahogy már mondtam: Budapestet meg kell őriznünk a szabadság, a biztonság és a rend városának! Azt akarjuk, hogy mindenki otthonának érezze Budapestet! Magam részéről mindent el fogok követni, hogy ezek ne csak szavak legyenek, hanem tettekké váljanak! Ezért össze kell fognunk, és megmutatnunk a budapesti szocialisták erejét! Rengeteg munka vár ránk, de hiszem és tudom, hogy sikerülni fog - zárta gondolatait Horváth Csaba."

Mindig tudtam, hogy csalnak, lopnak, hazudnak, rombolnak, de hogy nem szakad le a pofájuk mikor ilyeneket le mernek írni...
és büntetlenül

eddig
Törölt felhasználó 2010. 01. 21. 19:17
Előzmény: #169  pampa
#170
sok potenciális sitt-vendég...
pampa 2010. 01. 21. 19:05
Előzmény: #168  Törölt felhasználó
#169
Meg van a lista:

"A szocialisták fővárosi egyéni jelöltjei a következők:

Molnár Zsolt (Budapest 1.), Donáth László (Budapest 2.), Orosz Sándor (Budapest 3.), Kiss László (Budapest 4.), Csizmár Gábor (Budapest 5.), Kiss Péter (Budapest 6.), Steiner Pál (Budapest 7.), Hatvani Csaba (Budapest 8.), Kispál Tibor (Budapest 9.), Szabó Zoltán (Budapest 10.), Komássy Ákos (Budapest 11.), Budai Bernadett (Budapest 12.), Pál Tibor (Budapest 13.), Arató Gergely (Budapest 14.), Szabó Vilmos (Budapest 15.), Molnár Gyula (Budapest 16.), Józsa István (Budapest 17.), Hagyó Miklós (Budapest 18.), Szanyi Tibor (Budapest 19.), Tóth József (Budapest 20.), Bárándy Gergely (Budapest 21.), Tóth Csaba (Budapest 22.), Hetyei László (Budapest 23.), Vidorné Szabó Györgyi (Budapest 24.), Alexa György (Budapest 25.), Simon Gábor (Budapest 26.), Mester László (Budapest 27.), Burány Sándor (Budapest 28.), Hiller István (Budapest 29.), Podolák György (Budapest 30.), Avarkeszi Dezső (Budapest 31.), Szincsák József (Budapest 32.).

még -- 79-- nap
Törölt felhasználó 2010. 01. 19. 18:43
Előzmény: #167  pampa
#168
"Orbán Viktor pénzügyminisztere bejelentette...

???????
Nem Bajnai a miniszterelnök? "

maszopék 8 év alatt nem vették észre, hogy ők vannak kormányon ezért foglalkoztak/foglalkoznak a másik féllel. De majd észreveszik, mikor ellenzékben csücsülnek... hamarosan.
pampa 2010. 01. 19. 13:13
Előzmény: #166  pampa
#167
A mai nap a postaládámba bedobtak egy MSZP szórólapot a nyugdíjról.
Volt benne egy mondat amit nem tudok értelmezni:

Orbán Viktor pénzügyminisztere bejelentette...

???????
Nem Bajnai a miniszterelnök?

A másik részben van egy felsorolás,hogy mit tettek a nyugdíjasokért.
Szerepel benne,hogy idén januártól bevezették a nyugdíjprémiumot.
???????
Kapnak prémiumot a nyugdíjasok?

De ellenben kimardt,hogy eltörölték a 13. havi nyugdíjat.

Gondolom erre a megfelelő módon reagálni fog a Fidesz,de akkor ne rohangáljanak a médiához,hogy micsoda aljas lejárató kampányba kezd a Fidesz.
pampa 2010. 01. 19. 08:54
Előzmény: #165  Törölt felhasználó
#166
Átmeneti időre megszakadtak a tárgyalások az MDF és az SZDSZ felső vezetése között a hétvégén - írja informátorára hivatkozva a Népszava. A lap szerint két párt a választási kampány finanszírozásában nem tudott megállapodni.

hirdetés
A szabad demokraták beleszólást kértek abba, hogy mire költsék az általuk adományozott összegeket, de az MDF állítólag ebbe nem akart beleegyezni. Ettől függetlenül valószínűleg sikerült abban megállapodni, hogy Retkes Attila SZDSZ-elnök befutóhelyre számíthat a demokrata fórum Bokros Lajos vezette listáján, ezen kívül a fővárosban is szorítanak helyet a liberálisoknak. A Népszava szerint ez utóbbi miatt már lázadoztak az MDF kerületi szervezetei. A területi lista várhatóan szerda este kerül a budapesti választmány asztalára.

még -- 81 -- nap
Törölt felhasználó 2010. 01. 18. 20:34
Előzmény: #163  Törölt felhasználó
#165
létrejött a nemzeti oldal a JOBBIK és a Magyarok Szövetsége vezetésével
ezek mellett ott vannak a HVIM-esek és más nemzeti radikális csoportok
Törölt felhasználó 2010. 01. 18. 20:31
#164
Törölt felhasználó 2010. 01. 18. 20:28
Előzmény: #161  Törölt felhasználó
#163
értem én, csak éppen eltévesztették az időt.

szerintem éppen eza dilemma, hogy a néhány tízezer "forradalmárt" vagy a több millió "normális" egyszerű embert vegye komolyan a jobbik.
Törölt felhasználó 2010. 01. 18. 20:23
Előzmény: #160  Törölt felhasználó
#162
ki az az átlagszavazó? Aki 1000 Ft nyugdíjemelésért X-el ahová mondják? Vagy akinek olyan orra van, hogy a cukrász 5000ért nem tudná telepakolni fagyival???
Törölt felhasználó 2010. 01. 18. 20:18
Előzmény: #160  Törölt felhasználó
#161
Budaházy Gyuri és Toróczkai Laci forradalmárok és harcosok ennyi

Topik gazda

pampa
3 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek