Topiknyitó: Törölt felhasználó 2009. 10. 14. 21:14

A Jobbik adóprogramja: valódi progresszív adózást és adónyomozói hatóságot  

Hosszas csend után az elmúlt napokban végre információk jelentek meg a Fidesz gazdaságpolitikai elképzeléseit illetően. Eddig kínosan ügyeltek rá, hogy megnyilvánulásaikkal lehetőleg ne idegenítsenek el maguktól egyetlen választót sem, ezért inkább a populista ígéretek talaján maradtak.



Ehhez képest Varga Mihály, valószínűsíthetően a következő pénzügyminiszter meglepő nyíltsággal és határozottsággal lándzsát tört az egykulcsos adó mellett. Igaz, ezt később Orbán Viktor igyekezett annyival árnyalni, hogy még nincs döntés, a családi vagy az egykulcsos adózást támogassák, ami mondjuk nem zárná ki egymást. De ezt inkább a szokásos polgári ködösítésnek lehet megint tekinteni: ne kötelezzük el magunkat értékek mentén, nehogy lemorzsolódjon a fáradtságos aláírás-gyűjtések és népszavazások során összekuporgatott posztkádári szavazóréteg! Nem felejtjük el soha, hogy Orbán volt az, aki a 2006-os választási vitán Gyurcsánnyal szemben már a 14. havi nyugdíjat is megígérte. Ez sem volt elég akkor. Meglátjuk, hogy a tőke felé tett egyértelmű gesztusuk most berepíti-e őket a hatalomba.



Ha nem egyértelmű azonnal mindenki számára első pillantásra, hogy kinek kedvez az egykulcsos adó, akkor vegyük végig a következményeket. Az egykulcsos adó kizárólag a legjobban keresők érdeke, mondhatjuk úgy, hogy a gazdagoké, csak ennek osztályharcos íze lenne, és a Jobbik egyáltalán nem ellensége a vagyonosoknak. Feltéve, hogy tisztességes eszközökkel szerezték azt, és hogy eleget tesznek közteherviselési kötelezettségeiknek. A Fidesz, úgy látszik, nem ilyen válogatós, mert ez a javaslat mindenről szól, csak nem az arányos közteherviselésről. Abban ugyanis minden botcsinálta adópolitikus is egyetért, hogy az egykulcsos vagy lineáris adózás minden esetben a jövedelemkülönbségek növekedéséhez vezet, teljesen szétszakítva amúgy is mély válságban lévő társadalmunk kohéziós szöveteit. Ugyanis, ha a többet kereső bármekkora jövedelme után is csak a legalacsonyabb kulccsal adózik, akkor nyilvánvalóan több marad neki, ami persze neki nagyon jó. S itt motoszkál az emberben a gyanú, hogy a Fideszes politikusok nem a saját pénztárcájukat nézik, amikor ilyen javaslatot tesznek!? Ha már adózni kell a költségtérítés után, akkor nehogy már 36%-os kulccsal…



Ezt persze így nem lehetne felvállalni, helyette nézzük meg a szakmai érveket, amikkel az egykulcsos adózás hívei alá szokták támasztani javaslatukat:



-A többkulcsos, progresszív adózás túl bonyolult, az egyszerűség miatt van szükség egykulcsos adózásra.



-A nagyarányú adóelkerülés, ami kiküszöbölhető lenne, mert alacsonyabb adónál javul az adómorál, szívesebben fizetik meg az emberek.



-A gyermeknevelés támogatása nem valósítható meg a progresszív adózás keretei között.



Azt is tudni kell, hogy az egykulcsos adó mellett minden korábban létező adókedvezményt eltörölnek, tehát a csökkentett adót mindenkinek – egyéni körülményeire tekintet nélkül – ugyanúgy meg kell fizetni. Itt persze rögtön felmerül, hogy a családi adókedvezményt akkor miként lehet beépíteni a rendszerbe, és miért ne lehetne a többkulcsos rendszerbe? Elfogadható válasz nem is érkezik. Ahogy arra sem, hogy miért lenne bonyolult művelet adóbevallást készítő emberek számára, hogy meghatározott jövedelemhatárig egy kulcs szerint osszák el a két számot, ezen összeg fölött pedig egy másik szerint. Persze van egy olyan gyanúm, hogy a lakosság nagy része amúgy sem töltött még ki semmiféle adóbevallást. A kultúrált, polgári nemzetállamhoz azonban hozzátartozik ez a kötelesség, ezért legfeljebb technikai segítséget nyújthat az APEH a rászorulók részére. (Megjegyzem a jelenlegi kitöltőprogram használatával nem jelent ördöngösséget a bevallás.)



Nézzük az utolsó, talán legkomolyabb érvet a lineáris adózás mellett! Az adóelkerülés mérséklődése. A pénzügytan adópszichológiával foglalkozó szakembereinek véleménye erősen szóródik a kérdés megítélésében. Az adómorál sokkal inkább olyan kulturális tényezőktől függ, amelyet egy népbe sokszor évszázadok alatt ivódnak bele, illetve a szankciórendszer hatékonyságától. Empirikus módon azonban az eva bevezetése igazolta, hogy valamilyen minimál díjat a nyugodt alvásért hajlandó megfizetni, aki amúgy nem fizet. Figyelembe véve, azt is hogy az eva – egyszerűsített vállalkozói adó – mértéke január elsejétől emlkedik 25-ről 30%-ra, de az adórendszerből való kivezetése is rendszeresen felmerül, mert legális kiskaput biztosít a többi vállalkozó által fizetendő adókötelezettségekből való kibújáshoz, azért ez sem tekinthető megnyugtató megoldásnak.



A Jobbik megoldása más. Mi szeretnénk végre – nem csak szavakban – megvalósítani az általános közteherviselést. Nem egyenlő mértékűt, hanem úgy, hogy mindenkinek lehetőségei és adottságai alapján kelljen hozzájárulnia a köz javához, érdekéhez. Azt akarjuk elérni, hogy az adófizetés kötelezettségét ne csupán az a kevesebb, mint kétmillió állampolgár érezze magáénak, akinek a munkahelye kötelezően levonja az adót. (A valamivel több, mint 800 ezer köztisztviselő és közalkalmazott speciális esetet képez, ugyanis az államtól kapják a fizetésüket). Az a célunk, hogy a társasági adót se csupán a sokszoros versenyhátrányból induló kis- és középvállalkozásoktól tudják bevasalni, hanem valóban fizessenek a multik is a tevékenység végzésének helyén. Ne a nemzetközi adótanácsadó cégeknél kilincseljenek, hogy lehetne eltüntetni a mérlegükből a profitot számviteli trükkök százaival, hanem viselkedjenek tisztességesen, ha már beengedjük őket az országba és fizessék meg a törvényes adókötelezettségüket.



Valódi progresszív adózás révén nem növekedne banánköztársaság módjára a jövedelemkülönbség az országban, és a helyesen megállapított sávok segítenék a középosztály megerősödését, amely minden egészséges társadalom alapja. Ezt az alapot a Jobbik szélesíteni kívánja, amiben azt hittük, hogy a Fidesz egyetértésére is számíthatunk. Most úgy tűnik, jobban megéri számukra a felső tízezer támogatása, mint a dolgozó és adót fizető millióké. Mi hiszünk benne, hogy a társadalmi béke és igazságosság azáltal teremthető meg, ha valóban van a munkának értéke, ha az emberek dolgozni akarnak, és egyes etnikumok nem úgy nőnek fel, hogy a környezetükben soha nem láttak senkit dolgozni, de a segélyt minden hónap elején felveszik az önkormányzattól. Igenis mondjuk ki, a rendszert a balliberális kormányzat hozta létre a rászavazó lumpenproletariátus pórázon tartása érdekében, az alku részeként elnyerve ezen réteg többségének szavazatát. Nekik kiváló a rendszer: megadták a kenyérre valót és az igénytelen kereskedelmi média a cirkuszról is gondoskodik nap mint nap. Miközben a tisztességgel boldogulni akarókkal fizettették meg az európai szinten is kiemelkedően magas, 50% feletti jövedelem-elvonással a rendszer fenntartását. Akinek meg lett volna miből adózni, az inkább külföldre menekítette a vagyonát, vagy ügyes könyvelési eszközökkel tüntette el azt az APEH elől. Egy valóban a polgári középosztályt megerősíteni akaró erőnek a helyzet orvoslása kellene legyen a legfontosabb feladata. Lehet, hogy a Fideszt már más célok vezérelik. Esetleg valahonnan más iránymutatást kaptak, kérdés csak az, hogy Brüsszelből, Washingtonból vagy Tel-Avivból jött az ukáz?



A Jobbik progresszív adózása a jelenleginél több sávot jelenthetne, elképzelhetőnek tartjuk a legkiemelkedőbb jövedelmek (évi 10 millió Ft felett) 45-50%-al történő megadóztatását is.



Aminek persze nem fog örülni ez a réteg, éppen ezért az eredményesség a szankciórendszer hatékonyságán múlik. Végre szeretnék olyan adóhatóságot látni, amely nem arra vadászik, hogy melyik cukrászda felejt el számlát adni két gombóc fagyi után, hanem a valóban komoly és adózatlan jövedelmek nyomába ered. Ezért tervezzük visszaállítani az 1998-2002. között működő adónyomozók rendszerét, egy külön adórendőrség keretei között, olyan jogosítványokkal felruházva, hogy a helyi kiskirályok ne tudják két telefonnal megakadályozni a feladatuk elvégzését: a bírságok megállapítását és behajtását! Erős társadalmi igény van erre és a megoldás is kézenfekvő. Meg lehet állítani közúti ellenőrzés során Sztojkáék E-osztályú Mercedesét és elkérni a korrekt kimutatást, hogy milyen adózott jövedelemből, mennyiért sikerült megvásárolni azt. Ja, hogy bodzázásból? Akkor a slusszkulcsot és a forgalmit is elkérjük. Hasonló módon fel lehet keresni a salgótarjáni villában kucorgó Boldvai Lászlót, hogy ugyan már mutassa be, hogy milyen adózott jövedelemből sikerült megépíteni az alaphangon – ingatlanbecsléssel természetesen alátámasztott – párszáz milliót érő palotácskát? Ja, hogy a havi bruttó 412 ezer forint képviselői fizetésből!? No, akkor tessék pakolni, átköltözünk egy kicsit szűkösebb helyre, mondjuk Kolompár Orbán mellé a Csillagba!



A Jobbik következetesen kiáll a közteherviselés általánossá tétele mellett, és megsértőinek szigorú szankcionálását tartja szükségesnek, amely az okozott kár megtérítésén túl, erős vagyoni jellegű büntetést, de akár szabadságvesztés kiszabását is lehetővé tenné. Tökéletesen tisztában vagyunk vele, hogy ez rengeteg érdeket sért, köztük az alvilággal sokszor összefonódó politikai elitét is, ezért minden eszközt bevetnek a Jobbik elhallgattatására, befeketítésére. Mi persze nem hagyjuk magunkat, és reménykedünk, lesz annyi felelősség a választópolgárokban, hogy a teljes megtisztulásra szavazzanak!



Lenhardt Balázs



Jobbik gazdasági kabinet vezetője



forrás >>> link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 10. 15. 20:59
Előzmény: #36  tokos.
#40
rájöttem magamtól is amúgy nem vagyok a haverod, hogy itt öreg-ez és bizalmaskodjál velem
Törölt felhasználó 2009. 10. 15. 20:58
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
#39
Néhány hónap és minden eldől (legalábbis 4évre)
Jó éjt mindenkinek!
Törölt felhasználó 2009. 10. 15. 20:58
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
#38
"rendszerváltásból is kicsit "

nem kicsit hanem nagyon - nagyon

amúgy szvsz az nem volt rendszer váltás csupán a színpadi kellékek változtak, a színészek és a színpad maradt
Törölt felhasználó 2009. 10. 15. 20:57
Előzmény: #29  tokos.
#37
Tokos, a stílusod sohanem volt finom, de most abszolút egyetértek. Sajnos viszont értem a Jobbik megerősödését, lásd ezelőtti hozzászólásom.

Egyébként éppen a lentihez hasonló szövegekre írtam valamikor mostanában, hogy nálunk csak baloldali párt létezik...
tokos. 2009. 10. 15. 20:57
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
#36
Valamiben tévedsz öregem, én nem vagyok togyozó.

Amúgy nagyon visszafogtam magam.
Törölt felhasználó 2009. 10. 15. 20:56
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
#35
helyesbítve:
tokos alpári, indulatos, érvek nélküli faragatlan stílusod miatt megrovásban részesítelek és felszólítalak, ha nem vagy képes a fórum "szellemiségéhez" méltóan reagálni távozz eme topicból és ne rondíts ide szövegeiddel, tedd meg ezt egy neolib mulatóban imádni fognak érte

(érdekes pl tokos nem fogja kimoderálni a portfolio moderátora durva mocskolódásáért)

és még egyszer elnézést togyozo!!!
Törölt felhasználó 2009. 10. 15. 20:55
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
#34
elnézést tokos-t bocsánat togyozo!:)
Törölt felhasználó 2009. 10. 15. 20:55
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
#33
A melyikben bízom kérdés egyszerű: egyikben sem:)
A kinek a gazdaságpolitikája szimpatikus meg egyelőre megválaszolhatatlan kérdés. Egyszerűen azért, mert ilyen jelenleg nincs igazán. Egyik oldalon se. Nem véletlenül erősödött meg a Jobbik.
- Mert radikális.
- Mert az egész elittel szembemegy, pont akkor, amikor az emberek általában ábrándultak ki az egész politikából, a rendszerváltásból is kicsit és még éppen most jött a válság is, ami csak katalizálja mindezt.
- Mert a régi "nagy" parlamenti pártok sem személyekben, de programban nem akartak, nem tudtak igazán megújulni. Miközben iszonyatos méreteket öltött a korrupció az állami szférában. És nincs igazán válasz az elmúlt 10 év érdemi reformok helyetti semmit tevésére és nincs igazán válasz a gazdasági problémákra sem. Ez mind tényleg baj.
- És mert ő szólították meg egyedül valamennyire a fiatalokat (18-30).

De megvalósítható, konkrét programja neki sincs. Csakhát ez általában a választók többségét nem is érdekli. Engem mondjuk igen.

Az MDF-re nagyon haragszom, mert történelmi lehetőséget halasztott el ebben a ciklusban. 2005-2006 óta abszolút látni, lehetett tudni, hogy itt most helye van/lesz egy új erőnek. Többször megírtam ezt a TF-re 2006-ban, a aválasztások előtt is, után is, hogy új párt / új erő kell. Az MDF pl. bár nem új, de új irányvonallal, új erővel megerősödhetett volna, ahogy ez már a 2006-os választások során elkezdődött/megtörtént, hiszen egyedül bejutott. Fel kellett volna azóta vonultatnia egy komoly szakmai csapatot. Akkor talán még Ibolyka is maradhatott volna az élen. Sajnos most pont ugyanolyan, mint az elit többi tagja, maradt a régi. Így pedig nem lehet előrelépni. Pedig 3 év bőven elég lett volna mindenre. Akkora igény van önmagában új emberekre, hogy egy semmiből lett LMP néhány hónap alatt két és fél %-ot tudott produkálni, a Jobbik meg középpárt lett egy parlamenten kívüli törpéből, mondjuk ők nem hónapok, hanem évek alatt. Ilyen körülmények között néhány új, hiteles emberrel, átgondolt szakmai programmal bárki, bármire képes lett volna. És még mindig nem feltétlenül késő. De döbbenetes módon még most se látni egyik parlamenti párt részéről sem ennek szándékát. A napi bulvárpártpolitikai adok-kapokon kívül, meg a ki mond nagyobbat versenyen kívül, amivel folyamatosan kampányolnak, valójában még most se kampányolnak a szó olyan értelmében, hogy programjaikat ütköztetnék.
Törölt felhasználó 2009. 10. 15. 20:54
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
#32
Tokos válaszából úgy érzem nincs megoldás az adó elkerülésre... Sem a jelenlegi sem az elöző kormány és szerinte a Jobbik sem tud megoldást.
Akkor azt javaslom sza**unk az egészbe bele és törödjünk bele ez az ország ilyen és nem is fog változni,mi meg szép lassan elsorvadunk.
és ha így tesszünk meg is érdemeljük a sorsunkat.
Törölt felhasználó 2009. 10. 15. 20:53
Előzmény: #29  tokos.
#31
togyozo alpári, indulatos, érvek nélküli faragatlan stílusod miatt megrovásban részesítelek és felszólítalak, ha nem vagy képes a fórum "szellemiségéhez" méltóan reagálni távozz eme topicból és ne rondíts ide szövegeiddel, tedd meg ezt egy neolib mulatóban imádni fognak érte

(érdekes pl togyozot nem fogja kimoderálni a portfolio moderátora durva mocskolódásáért)
Törölt felhasználó 2009. 10. 15. 20:48
Előzmény: #29  tokos.
#30
ez az mondjad szabad a szó és szabad a tánc
indul a togyozo show
pénznyelő most meditál vagy felkészül a következő pár ezer billentyű csapásra
tokos. 2009. 10. 15. 20:45
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
#29
Döbbenet, hogy erre a baromságra akad vevő még mindig. Ilyennel ámítani a közönséget, hogy majd a 10 milla feletti jövedelmekre 45-50% adót vetünk ki, mert azok aztán olyan gazdagok, hogy tőlük mindent el kell venni.

Többször írtam már, hogy az amit a szerencsétlenkéim gazdagnak látnak, nem ez a réteg, azok az emberek, akik ebbe a rétegbe tartoznak nem nagyon tudnak meggazdagodni (kivéve persze tényleg magas jövedelműeket havi jópár millával) mert a gatyájuk is rámegy így is magas adóra.

A szerencsétlen világtalankáim nem veszik észre, hogy azok, akoket ők oyan gazdagnak látnak, vagy nem adóznak, mert feketén szerzik a jövedelmüket, és nagyívben ki fogják röhögni az ilyen jobbikos balfaszok 50%-os adóját, vagy tőkejövedelmük van, ami megint csak nem abba a kategóriába tartozik, amit az ilyen jobbikos seggek közellenségnek tekintenek.

Egyre inkább kiderül, hogy ezek még a jelenlegi bolsevik bagázsnál is nagyobb barom csoportosulás.
Törölt felhasználó 2009. 10. 15. 20:45
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
#28
Kíváncsi lennék Pénznyelő válaszaira,mert felcsigázott:)
Törölt felhasználó 2009. 10. 15. 20:43
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
#27
:)
Törölt felhasználó 2009. 10. 15. 20:41
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
#26
helyes, hogy kezdünk visszatérni a téma közelébe de ezt miért magadtól kérded?:)
Törölt felhasználó 2009. 10. 15. 20:35
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#25
Kinek a gazdaságpolitikája szimpatikus?
Törölt felhasználó 2009. 10. 15. 20:34
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
#24
Amúgy kíváncsi lennék milyen pártban bízol?
Törölt felhasználó 2009. 10. 15. 20:33
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
#23
Pénznyelő!
Csak arra gondoltam ha rossz irányba állok a tözsdén (mint most az ország) belátom tévedtem és nem hugyozom magam szembe, azaz alkalmazkodok a helyzethez (változtatok)
A tözsdei döntéseimet én is ész érvek alapján hozom, bár a tözsdének azért van szerencsejáték oldala is
Törölt felhasználó 2009. 10. 15. 20:32
#22
A Jobbik programjának írása mellett a következő hónapokban négy tematikus konferencián is bizonyítja: szakemberei megértek arra, hogy az országot kormányozzák. Október 4-én a rendvédelem témájában szervez a párt szakmai összejövetelt, érintve a csendőrség bevezetésének nagy nyilvánosság által várt kérdését.

Ezt követően külön konferencián tárgyaljuk az ifjúsági és népesedési, majd az egészségügyi, végül pedig a gazdasági kérdéseket – sajátos, építő hangvétellel, mindig a megoldást keresve, de nem mentve fel senkit, aki részt vett az utóbbi évtizedek önfeladásában. Utóbbi feltétel szavatolja, hogy valóban rendszert válthassunk.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom a társadalom mindennapi életét érintő problémákkal foglalkozik. A megoldás alapjait már 2006-ban, a Bethlen Gábor Program megírása során letettük, az EP-választásra pedig kiterjedt ajánlásrendszert dolgoztunk ki. A június 7-ei sikert követően műhelyeinkben felpezsdült a szakmai élet, egyre jelentősebb szellemi kapacitás gyűlt össze kabinetrendszerünkben, ahol tematikai bontásban kezdődött el a Jobbik részletes programjának elkészítése.

A Radikális változás címet viselő konferenciasorozat első részének meghívója, programja a fenti képre kattintva tekinthető meg.

Z. Kárpát Dániel,
a Jobbik szakmai konferenciasorozatának főszervezője
Törölt felhasználó 2009. 10. 15. 20:26
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#21
amúgy hol lehet bér topicolásra jelentkezni? mennyit szoktak fizetni érte? milyen módszertan szerint folyik eme tevékenység?:))))))))))))))))

Topik gazda

hirhozo
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek